Apie gyvūnus

Būrys

Pin
Send
Share
Send



Grupė: pradedantiesiems
Žinutės: 13
Registracija: 2012 20 07
Vartotojo ID: 1473

Uždirbta: 0,48p
Mokama: 0p
Baudos: 0,65p
Išmoka: 0,17p

Reputacija: 0

Užsakymų sistematika Papūgos, papūgos:
Šeima: Psittac> Subfamily: Cacatua (Kakatoeinae) = kakadu
Subfamily: Micropsittinae = dzenai
Subfamily: Nestorinae = Nestors
Subfamily: Psittacinae = Tikrosios papūgos
Subfamily: Psittrichasinae = Šeriai
Subfamily: Strigopinae = Pelėdos papūgos
Gentis: Strigops = Pelėdos papūgos
Rūšis: Strigops habroptilus = Macaw pelėda arba cacapo
Subfamily: Trichoglossinae = Šepečiu kalbančios papūgos
Gentis: Charmosyna = Grakšti Loris
Vaizdas: Charmosyna papou stellae = Lorikeet Stella
DUK (dažnai užduodami klausimai ir atsakymai) apie papūgas
Papūgos gydymas
Veisiančios papūgos
Papūgų priežiūra ir priežiūra
Maitina papūgas
Papūgos vardai

Trumpas užsakymo aprašymas Papūgos - daugiausia mediniai paukščiai su papūgos išvaizda, maži ir vidutiniai.
Bukas masyvus. Platus ir aukštas snapas prie pagrindo baigiasi ilgu smailiu kabliu, pakabintu virš trumpesnio snapo. Judantis bukas jungtimi jungiasi su priekiniais ir nosies kaulais. Galingi kramtomieji raumenys ir griaučių struktūros suteikia didesnį bukos judrumą ir leidžia jums sukramtyti bei sumalti maistą. Stiebo dugne kuriamas vaškas, ant kurio yra šnervių išorinės angos. Kojos stiprios. Tarsas yra gana trumpas. Letenėlė yra zygodaktilinio tipo, ketvirtasis pirštas yra labai judrus ir gali būti stipriai perkeltas į šoną. Nagai yra aštrūs.
Raumenys raumenyse yra gerai išvystyti, labai skiriasi forma. Tūrinis goiteris yra gerai išvystytas. Smegenys, ypač pusrutulis, yra palyginti didelės. Būdingi aukšti asociaciniai sugebėjimai, gera atmintis, gebėjimas onomatopėja. Kai kurios rūšys mokosi tarti žodžius ir trumpas frazes. Daugelio rūšių spalva yra ryški, dažnai sulenkta, ilgomis uodegomis. Patinai yra šiek tiek didesni nei moterys. Paprastai nėra seksualinio spalvų morfizmo, o amžius yra silpnai išreikštas.
Dauguma rūšių gyvena medžių vainikėliuose, nedaug - krūmynuose, pavienės rūšys prasiskverbia į stepes ir pusiau dykumas. Karūnose jie kartais juda labai savotiškai: ištempdami kaklą, jie su šakėmis griebia šaką, pakabina, tada sugriebia ją letenėlėmis. Maistas vyrauja arba išimtinai yra augalinis: įvairūs vaisiai, sėklos, uogos, kai kurios mažos rūšys valgo žiedadulkes ir nektarą, tuo pačiu gaudydamos vabzdžius, sėdinčius gėlėse.
Monogamija. Paprastai pora lizdus suka iš arti esančios poros, kartais - grupėmis. Didžioji dauguma rūšių yra tuščiaviduriai lizdai. Kai kurių rūšių lizdai susidaro uolų plyšiuose, įdubimuose tarp šaknų ir pilkapių.

Aprašymas:

Papūgos išvaizda yra labai būdinga. Jie turi tankią kūno sudėjimą, trumpą kaklą ir didelę galvą, aprūpintą galingu snapu. Bukas trumpas, masyvus, patinęs. Viršutinio žandikaulio galas kabo virš apatinio aštraus kablio pavidalu, todėl apatinis žandikaulis yra pastebimai trumpesnis nei viršutinis. Viršutinio ir apatinio žandikaulio kraštai paprastai yra banguoti, išlenkti, kartais viršutiniame žandikaulyje yra daugiau ar mažiau aiškiai apibrėžta dantelė, o apatiniame - atitinkama įpjova. Palaidojimo snapo gale yra išreikštas vaškas, kurio šnervės atidaromos. Kai kurių rūšių vaškas yra padengtas plunksnomis. Papūgose palatininis buko galo paviršius padengtas plonais skersiniais randais, sudarančiais panašumą į failo paviršių. Viršutinis žandikaulis judamai sujungtas su kaukole ir gali šiek tiek pasilenkti. Savo ruožtu apatinis žandikaulis gali šiek tiek judėti į šonus ir šiek tiek judėti pirmyn ir atgal.

Mėsingas papūgos liežuvis trumpas. Daugelyje rūšių jo gale yra šaukšto formos įduba, kuri leidžia geriau išlaikyti sėklas. Kai kurių rūšių (papūgos, kalbančios papūgos) liežuvis apatinėje pusėje baigiasi savotiška letena, o viršutinėje pusėje yra tankiai sėdinčių šerių šepetėlis, kuris skirtas augalų žiedadulkėms nuvalyti. Be savo pagrindinio tikslo - gaudyti ir malti maistą, bukas padeda papūgoms taip pat lipant, tarnauja jiems kaip trečioji koja.

Papūgų sparnai yra stiprūs, bet ne ilgi, suapvalinti ir pirminiai atlenkiami 10. Uodegą sudaro 12 įvairių formų uodegos plunksnų: kartais trumpos, tiesios pjūvio arba šiek tiek apvalios, kitais atvejais ilgos, pleišto formos.

| (euka yra trumpa, bet stipri. 4 pirštai, 2 iš jų nukreipti atgal - pirmasis ir ketvirtasis. Tai daro papūgas arčiau pelėdų ir gegutės. Nagai yra staigiai sulenkti (išskyrus žemėje bėgančius J'ezoporns). Kiekviena koja išsiskiria reikšmingais savarankiškais judesiais. , gali būti perlenktas per stotelę ir naudojamas net maistui nunešti.

Iš anatominių požymių būdingas stiprus goiterio vystymasis ir silpnas raumenų skrandžio vystymasis.

Papūgos yra sunkiai ir nedaug. Jos dažymas daugeliu atvejų yra labai ryškus ir margas. Vyraujanti slyvų spalva yra žalia, tačiau daug jų taip pat yra mėlyna, geltona ir kt. Ant daugelio rūšių (ypač kakadu) galvos yra gerai išsivysčiusi žievė. Jų rūšių Mhoi galvos šonuose yra neišdžiūvę plotai, kartais labai maži, tik aplink akis, kartais labai dideli. Jie gali būti balti arba ryškiaspalviai, vienspalviai arba su raštais. Abiejų lyčių atstovai, išskyrus retas išimtis, turi tą pačią spalvą.

Papūgos yra plačiai paplitusios. Visų rūšių atogrąžų, tada subtropikų, Lenkija. Jie visai neprasiskverbia į Palearktiką ir yra nedaug jų Arkties pietuose. Naujajame pasaulyje jie paplitę šiaurėje iki maždaug 42 s. w.

Pietiniame pusrutulyje papūgos gana toli eina į vidutinio klimato zoną. Tiesa, pačiose Afrikos pietuose jų nėra, tačiau akys gyvena visoje Australijoje, o kelios rūšys randamos Naujojoje Zelandijoje.

Papūgos yra ypač gerai pritaikytos pavėsinės gyvenimo būdui. Jie puikiai laipioja medžiais, naudodami buką su atomu, kaip jau buvo pasakyta. Todėl jų visų pirma reikia ieškoti ten, kur yra miškų ar bent jau nereikšmingų medžių grupių. Tiesa, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje yra nedaug rūšių, kurios lemia sausumos gyvenseną, tačiau dauguma jų vis dar lizdus deda ant medžių ir uolų.

Ekologiškai papūgos yra monotoniškos. utėlių jie lizdai uždaryti ir tuščiaviduriai, uolų plyšiuose ar pilkapiuose. Kartais lizdams naudojami termiitiniai lizdai. Šiukšlių kokybė yra medžio drožlės, kai kuriais atvejais - žolės. Pietų Amerikos papūga Myiopsitla mouaclnis sutvarko didelį kolonijinį lizdą, kuriame kiekviena pora turi savo patalpas.

Papūgų kiaušiniai yra palyginti maži ir visada grynai balti, palyginti su paukščių dydžiu. Paprastai jie būna 2–5 sankabos, bet kartais iki 8. Abu tėvai dalyvauja kai kurių rūšių kiaušinių inkubavime ir jauniklių auginime, kitose - tik patelių. Inkubacinė trukmė priklauso nuo paukščių dydžio nuo 18 iki 30 dienų. Viščiukai gimsta akli ir, išskyrus retas išimtis, nuogai. Tačiau jie netrukus yra padengti retu pūku, o po kurio laiko pirmasis pūkas pakeičiamas antruoju, skirtingos spalvos, pūkuotu drabužiu. Viščiukai vystosi labai lėtai ir didelėmis rūšimis nepalieka lizdo 2-3 mėnesius. Tėvai juos maitina pusiau virškinamu maistu, raukydamiesi nuo goiterio.

Papūgos yra vieši paukščiai. Jų poros, matyt, susiformuoja visam gyvenimui, tačiau per lizdą laikomos dideliuose pulkuose. Lizdai taip pat dažniausiai yra arti lizdo.

Papūgos maitinasi augaliniu maistu su sėklomis ir įvairiais vaisiais, dažnai labai kietais riešutais, kuriuos jie nulaužia be didelių sunkumų. Didelių papūgų (pvz., Makaulų) žandikauliai yra tokie, kad gali įkandti žmogaus pirštui. Kai kurios rūšys taip pat valgo vabzdžius.

Kai kurios papūgų rūšys tapo tikra žemės ūkio bėda. Pavyzdžiui, Vakarų Afrikos meilužis (Agapornis) į maistą perėjo beveik vien tik iš kukurūzų. Daugybė važiavimų papūga (ypač Australijoje) turi didelę reikšmę kaip žydinčių augalų apdulkintojai. Tai yra dar svarbiau, nes, pavyzdžiui, Australijoje apdulkinančių vabzdžių yra labai mažai.

Papūgos yra plačiai žinomos dėl savo sugebėjimo mėgdžioti žmogaus kalbą. Afrikos papūga Jaco (Psittacus eritliacus) šiuo atžvilgiu yra ypač garsi, o Amazonės papūgos (Amazona) nėra prastesnės už jo sugebėjimą „kalbėti“. Tačiau natūraliomis sąlygomis papūgos visai nesinaudoja kalbos imitacija ir apsiriboja santykinai nedideliu aštrių ir auskarų rinkiniu, kuriame nėra jokių malonių garsų.

Daugybę rūšių papūgų narvuose ilgą laiką laikė tiek tropinių šalių vietiniai gyventojai, tiek europiečiai. Jie lengvai išgyvena nelaisvėje ir yra lengvai sutramdomi. Daugelis jų veisiasi ląstelėse, kai kurios rūšys sudaro hibridus. Kai kurie gyvena nelaisvėje iki 50 metų, o atvejis žinomas, kai papūga nelaisvėje gyveno 80 metų.

Papūgų tvarka gerai atsiriboja nuo kitų paukščių kategorijų. „Tarpinių“ rūšių nėra ir abejotinos (priklausančios papūgoms ar ne). Rūšių skaičius eilės tvarka yra 324, be to, palyginti, palyginti neseniai, 19 rūšių išnyko (arba išnyko) ir 19 rūšių mineralų. Nepaisant daugybės rūšių, labai skirtingos dydžio ir spalvos, visos papūgos yra labai vienalytės ir sudaro tik vieną papūgų (I'sittaeniae) šeimą. Visi jie yra suskirstyti į <> pošeimius: Nestors (Nestorinae), pelėdų papūgos (Slrigopiiiae), Lori (Loriinae), gegnės (Micropsittinae), kakadu (Kaka-toeinae) ir tikrosios papūgos (Psittacinae).

Pirmajame iš aukščiau paminėtų pošeimių - „Nestor“ pošeimyje yra tik 1 gentis - „Nestor“ („Nestor“) - su 2 rūšimis, paplitusiomis Naujojoje Zelandijoje.

Kea, arba Nestor (N. nolaliilis), yra garsus paukštis. Ji yra plačiai žinoma tarp avių žudiko. Išoriškai tai nėra nuostabi papūga. Visų pirma, jis neturi įvairiausių spalvų, būdingų daugumai atsiskyrėlių narių. Apskritai jis yra daugiau ar mažiau monotoniškos tamsiai alyvuogių žalios spalvos, kartais labiau rusvos, kartais labiau žalios spalvos. Kea bukas yra ilgas ir stipriai išlenktas, o bukas yra daug ilgesnis už buką. Paukštis maždaug varnos dydžio ar šiek tiek didesnis. Sparno ilgis yra 33–34 cm. Patelė panaši į patiną, tačiau spalvos šiek tiek nuobodesnė.

Kea lizdai atšiauriomis Naujosios Zelandijos pietinės salos aukštumų virš miško juostos vietose, kur žiemą yra sniego ir stipraus vėjo, o vasarą - nuolatinis rūkas ir vėjai. Nepaisant to, kea gyvena ištisus metus, laikydamasi sėslaus gyvenimo būdo. Pagal G. Merriere parodymus. šis šilumą mylinančio, dažniausiai atogrąžų, būrio atstovas stato lizdą, deda kiaušinius ir maitina viščiukus sunkiausiu metu kalnuose. Lizdaviečių sezonas prasideda birželį, t. įpusėjus minai žiemą. Viščiukai lizduose laikosi ypač ilgai, maždaug 3 mėnesius ar net ilgiau. Tačiau kiti gamtininkai lizdus su gniaužtais rado sausio mėnesį, t. Y. Vasaros viduryje, taip pat lapkritį. Jaunikliai lizduose buvo rasti tiek slaugytojoje - žiemą, tiek rugsėjį - pavasarį. Galbūt taip yra dėl to, kad paukštis neturi konkretaus veisimosi sezono. Pasak, bet, bet kokiu atveju, paukštis lizdus žiemą. Tai žinoma tik imperatoriškajam pingvinui Antarktidoje ir kryžmininkams-elovikams Eurazijoje.

Kea lizdams nebus užkirstas kelias į uolų plyšius, natūraliais praėjimais jų gylyje. Visiškai dededami 4 ovalūs balti kiaušiniai, maždaug balandžio dydžio. Naujagimiai viščiukai greitai padengti ilga pilka žemyn.

Pagrindinis kea maistas yra įvairūs augalų objektai ir maži gyvūnai: suaugę vabzdžiai ir jų lervos, kirminai, kuriuos paukštis išima iš po akmenų ir tarp podirvio augmenijos. Ši papūga taip pat valgo vaisius ir tam tikru metų laiku gali maitintis gėlių nektaru. Tuo metų laiku, kai kalnuose virš miško juostos pasirodo ganomų avių pulkai, kea taip pat valgo stuburinių mėsą. Tai akivaizdus naujas įsigijimas. Prisiminkite, kad prieš atvykstant europiečiams žinduolių Naujojoje Zelandijoje, išskyrus vieną žiurkių ir vieną šikšnosparnių rūšį, nebuvo. Todėl kea iki šio laiko nežinojo mėsos skonio.

Matyt, visi kea gali valgyti avių mėsą. Tačiau tik keli individai gali nužudyti avis. Šį klausimą tyręs G. Merrier mano, kad ir šiuo atveju galima nubrėžti paralelę su tigrais. Ne kiekvienas tigras, jei jis nėra išprovokuotas, puola žmogų, o kanibalai yra tik labai reti asmenys. Tas pats atsitinka su kea: pulke tik vienas ar du seni paukščiai, kuriuos piemenys vadina avių žudikais, puola gyvūnus, likę tik naudojasi savo grobiu.

Paukštis paprastai sėdi ant žemės netoli numatytos aukos ir tada staiga šokinėja ant užpakalio. Kepe gali savo nagais tuoj pat prilipti prie odos, o avys dažnai ją numeta aštriu judesiu. Po paukštis pakartoja šią metodiką, po kurios avys bėga su „raiteliu“ ant nugaros, kol toks bėgimas lemia jos mirtį arba ilgainiui tampa laisva nuo savo persekiotojo. Dėl avies (apie 10 cm) paukščio padarytos plačios žaizdos iškart miršta. Paprastai Kea žiemą ir ankstyvą pavasarį avis puola, kai trūksta kitų pašarų. Tiesiog šiuo metu yra stiprus avių atvejis, kuris įvyksta be papūgų intervencijos.

Nauji Kea įpročiai, žinoma, sukėlė visuomenės pyktį. Jie pradėjo negailestingai jį persekioti. Per vienerius 8 metus buvo išnaikinta 29 tūkstančiai paukščių. Tačiau tai neatnešė norimo tikslo: kea skaičius nesumažėjo. Priešingai, gausus papildomas maistas, suteiktas paukščiams negyvų avių pavidalu, taip pat elniai ir ožkos, medžiotojų nušautos ir nesugautos, sukūrė papildomą kea maisto bazę, dėl kurios šių paukščių skaičius pradėjo augti. Jie pradėjo žemėti nuo kalnų buveinių iki kalnų šlaitų, plačiai apsigyveno šiaurinėse salos dalyse, o kai kuriose vietose tapo tikrai daugybe. Šių paukščių lizdai prieglaudose yra taip patikimai apsaugoti nuo oro sąlygų, kad jų mirtingumas, matyt, yra labai mažas. Be to, buvo pašalintas pagrindinis dalykas, pašalinantis jų gausą ir maisto trūkumą, ypač žiemą.

Tačiau kea žala galvijams yra labai perdėta. Gyvų avių išpuoliai yra labai reti. Papūgos valgo negyvų gyvūnų mėsą. Suradęs tokią avį, aviganis paprastai taip pat priskiria savo mirtį paukščiui. Palyginti su dideliu avių mirtingumu bandose, kuris įvyksta žiemą, jų mirtis tiesiogiai nuo kea atakos yra labai nereikšmingas procentas.

Kakapo, arba pelėdos papūga (Strigops habroptilus), vienintelė pelėdų papūgų porūšio atstovė. Kaip ir ankstesnės rūšys, ji būdinga tik Naujojoje Zelandijoje ir šiuo metu yra labai reta. Jo diapazonas ir toliau mažėja. Tai didelis paukštis, kurio stovėjimo vieta yra apie 60 cm. Patinas yra didesnis nei patelė.

Plunksnos spalva yra samanoti žalia, su juodomis juostelėmis ant nugaros kūno, o kitose vietose - su tamsiai rudomis, citrinos geltonomis ir gelsvai gelsvai žaliomis juostelėmis. Gerai išsivysčiusi veido plunksna, iš kurios panašus pelėdos. Šio paukščio spalva aiškiai turi apsauginę vertę.

Pelėdos papūgos sparnai yra gerai išvystyti, tačiau dėl raumenų silpnumo ir nepakankamai išvystyto krūtinkaulio kilio ji negali skristi. Labiausiai jis sugeba suplanuoti maždaug 25–30 m atstumą.

Kakapo gyvena lygumose ir kalnuose, pakilęs į 1400 m aukštį virš jūros lygio, kritulių diapazone nuo 1900 iki 6250 mm, tai yra, labai drėgnose vietose. Jis surenka lizdus dideliuose uolų plyšiuose arba tarp medžių šaknų. Dažnai atsitinka, kad 2 įėjimai veda į lizdo angą, iš kurios kelių dešimčių centimetrų ilgio tuneliai driekiasi šalies viduje.II poros gylyje lizdinė kamera dedama apie 30 cm aukščio ir 60 cm skersmens. Remiantis pranešimais, jis lizdus per metus. Jis pradeda lizdus palyginti vėlai, kiaušinius deda daugiausia sausį ir vasarį (pietiniame pusrutulyje), greičiausiai dėl to, kad šiuo metu masiškai pasirodė pagrindinis paukščių pašaras - įvairios uogos. Paprastai sankaboje yra 2 kiaušiniai.

Kakapo maitinasi augaliniu maistu, daugiausia įvairių krūmų uogomis. Įdomu tai, kad jis vaikšto maistu ir paprastai juda tam tikrais keliais, kuriais jis driekiasi. Pelėdos papūgos balsas - tai savotiškas humonas, primenantis būgno garsą. Šį šūksnį galima išgirsti nuo lapkričio iki vasario vidurio.

Pelėdos papūga yra nykstantis paukštis. Iš pradžių jis buvo platinamas abiejose Naujosios Zelandijos salose, matyt, taip pat Stuarto ir Chathamo salose. Dabar Šiaurės saloje jo visiškai nėra. Kodėl tai vyksta, sunku pasakyti. Jį naikina žiurkės ir erminai, atvežti į Naująją Zelandiją, tačiau tai akivaizdu, kad tik retose vietose. Natūralių sąlygų pasikeitimas, išreikštas sunaikinus miškus, taip pat nėra pagrindinė priežastis, dėl kurios sumažėjo jų skaičius. Bet kokiu atveju pelėdų papūgos diapazonas buvo žymiai sumažintas dar prieš europiečiams įsiskverbiant į Naujosios Zelandijos salas.

Skirtingai nuo ankstesnių didelių ir kukliai papūgų, Lori pošeimio atstovai yra maži paukščiai, ryškiai nudažyti. Jie yra paskirstyti iš Filipinų salų ir Sulavesio pietinės dalies į pietus iki Australijos ir Tasmanijos, į rytus išilgai Polinezijos salų.

Ant viršutinio žandikaulio šie paukščiai neturi randų, ant kai kurių rūšių liežuvio galo yra savotiškas šepetėlis, kitose papilėse, pritaikytose skystam maistui priimti.

Šiam pošeimiui priklausantis aštrialiežuvis lorikeetas (Trichoglossus liaematoilus) yra bene labiausiai paplitęs tarp visų jo brolių. Jis lizdus nuo Molukų per Naująją Gvinėją iki Bismarko salyno, taip pat ir Rytų Australijos.

Šio paukščio (kaip ir kitų Trichoglossus genties atstovų) uodegos plunksnos yra siauros ir pamažu plonos, sparno ilgis apie 15 cm. Aštrios uodegos loriketo užpakalinė dalis, sparnai ir pilvas yra žali, plunksna mėlyna, galvos užpakalinė dalis ir ausies gaubtai yra purpuriškai rudi su žalsvo atspalvio. Krūtinė raudona su plačia juoda ir mėlyna skersine juostele. Plunksnų plunksnos turi baltą dėmę ant vidinio ventiliatoriaus, uodegos plunksnos su geltona dėme viduryje. Yra vietinių spalvų (porūšių) variantų. Taigi, Naujuose Hebriiduose aštrių uodegų lorikeetas turi siaurą juodą juostelę ant krūtinės, o paukščiai iš Šiaurės Australijos turi mėlyną galvą ir raudoną juostelę galvos gale ir kt.

Tai neįprastai gyvi ir judrūs paukščiai, greiti ir judrūs skrajutės. Turėdami šepetėlį liežuvio gale, jie sumaniai surenka gėlių nektarą (ypač iš eukalipto medžių) ir tuo pačiu prisideda prie jų apdulkinimo. Jie taip pat valgo minkštus vaisius.

Jei dzenų pošeimį sudaro labai mažos papūgos, kai kurios iš jų vargu ar viršija veržliarakčio dydį. Šių paukščių kūno ilgis yra ne didesnis kaip 10 cm, o sparno ilgis yra maždaug 0–7 cm. Šių paukščių snapas siauras, stipriai išlenktas, jo aukštis ilgesnis už ilgį. Buko gale yra randai. Lynos pirštai ilgi, maždaug dvigubai ilgesni už smeigtuką, nagai silpni ir šiek tiek išlenkti. Sparnai yra gana ilgi, smailūs, uodega trumpa, tiesia ar šiek tiek užapvalinta dalimi. Uodegos plunksnų lazdelės yra labai tvirtos ir už tinklelių galų išsikiša kietos adatos, kurios labai primena adatos-uodegos svyravimų uodegos plunksnas.

Paprastai dzenai prilimpa prie aukščiausių medžių viršūnių, ypač figmedžių, kur jie valgo vaisių, kabamų netoli kamieno, sėklas. Jie taip pat valgo manozės sultis, išsikišančias virš medžių žievės. Tuo pačiu metu jie, kaip ir dzenai, yra pakabinami nuo medžio kamieno, atsiremdami į savo tvirtą uodegą, jie taip pat gali judėti medžių kamienais, pavyzdžiui, pikais. Jie taip pat valgo termitus, kurie yra išgaunami iš lizdų.

Erškėčių lizdai yra medžių daubose, kartais, jei mediena yra minkšta, padaryta paties paukščio, arba termitų lizduose, kuriuose paukštis daro reikiamus judesius, ir lizdo kamerą.

Šioje pošeimyje yra tik 1 „Micropsitta“ gentis ir 6 rūšys, gyvenančios Naujojoje Gvinėjoje ir kaimyninėse salose (ypač Saliamono Salose).

Šiam pošeimiui priklausantis mažasis nykštukinis papūga (M. pusio) paprastai būna žalios spalvos, apatinė kūno dalis yra gelsva. Kakta, galvos ir gerklės šonai rudi. apatiniai uodegos dangčiai yra geltoni. Jis gyvena tropiniuose atogrąžų miškuose ir lizdams naudoja termiitų lizdus.

Visi dzenai yra neprieinami stebėjimui, o jų gyvenimas beveik neištyrinėtas. Sankaboje, matyt, 2 kiaušiniai.

Priešingai nei geniai, kakadu porūšiai (5 gentys, 17 rūšių) yra plačiai žinomi ir dažnai naudojami ląstelių palaikymui, kuriuos jie lengvai toleruoja. Visi jie yra dideli, pradedant nuo šakočių iki varnų, papūgų. Jų bukas yra platesnis nei buko, todėl jo kraštai dengia buko kraštus, o kieto randai yra gerai išsivystę gomurio pusėje esančioje buko galiuko pusėje. Plunksna paprastai būna juoda arba balta, tačiau dažnai būna su geltonu ar rausvu atspalviu. Dauguma rūšių galvos turi gerai išvystytą keterą.

Kakadu pošeimio atstovai yra paplitę Australijoje ir Tasmanijoje, jie paplitę Naujojoje Gvinėjoje ir toliau į vakarus iki Sulavesio, į rytus iki Saliamono Salų.

Šiaurėje šios grupės diapazonas apima Filipinų salas.

Visi kakadu - miško paukščiai, lizdai daubose ar uolų plyšiuose. Jų maistą sudaro vaisių sėklos, vaisiai, riešutai, taip pat vabzdžiai ir jų lervos. Paskutinis kakadu išgaunamas iš medžių šakų, naikinant jas savo snapu.

Didžiausi pošeimos atstovai yra vadinamieji juodieji kakadu (6 rūšys). Visi juodieji kakadu yra miško gyventojai, gyvenantys ant medžių. Jie maitinasi skirtingų medžių sėklomis ir vaisių sėklomis, o minkštimas pašalinamas, jie vabzdžius ir jų lervas gali ištraukti iš po medžių žievės ir net iš medžių šakų. Jie lizdus daubose ir deda 2 baltus kiaušinius.

Juodoji kakadu (Probosciger atcrri niiis) yra didelis paukštis, maždaug varnos dydžio. Jos sparno ilgis yra 34–38 cm, o snapas yra ypač didelis ir stiprus. Mėsingas liežuvis yra ilgas, gale keratinizuotas, likusioje dalyje minkštas, pakeltas kraštuose, todėl susidaro latakas, tarnaujantis kaip tam tikras šaukštas, nukreipiant susmulkintus maisto gabaliukus į gerklę.

Šio kakadu plunksna yra juodo skalūno su žalsvu atspalviu. Galvos šonai nėra plunksniški ir mėsingos spalvos, o kai paukštis susijaudina, jis yra skaisčiai raudonas. Ant paukščio vainiko yra didelis siauromis juostelėmis panašių plunksnų keteros.

Ši kakadu rūšis gyvena šiauriausioje Australijos dalyje, Naujosios Gvinėjos vakaruose ir mažose salose į vakarus nuo jos (pavyzdžiui, Salavati, Aru). Jis maitinasi sunkiai nuluptais vaisiais (ypač kanarinio medžio vaisiais), riešutais.

Juodasis kakadu (Calyptorhynehus baudinii), kurio sparno ilgis yra 38 cm, yra ne ką prastesnis už baltauodegį, jo pluta yra juodai ruda su žalsvu atspalviu. Ausies srityje yra didelė balta dėmė, o uodegoje - balta skersinė juostelė. Buko aukštis viršija jo ilgį. Plunksnos, sudarančios galvos keterą, yra plačios. Baltosios ausies kakadu yra paplitę pietvakarių Australijoje į šiaurę iki Murchison upės aukštupio.

Baltažiedės juodosios kakadu valgymo įpročių pokyčiai yra įdomūs: iš pradžių jis valgė akmenimis kietus Baugsia grandis vaisius, aukštą medį su paparčio lapais ir aukso geltonumo žiedus, kurie tam tikra prasme primena eglutės žvakes. Tačiau kai pastaraisiais dešimtmečiais Pietvakarių Australijoje buvo pradėta plačiai diegti pušies plantacijos, baltaodžiai kakadučiai pradėjo maitintis beveik vien tik Pinus pinaster pušies sėklomis. Anksčiau šį kakadu buvo galima pamatyti pulkų nuo 10 iki 30 paukščių, ne daugiau. Dabar pušų plantacijose papūgos pradėjo rinktis didžiulėse masėse, suskaičiuodamos tūkstančius individų. Jie sumaniai sugriebia „letenėlę pušies kūgį ir lygiai taip pat gudriai išrenka iš jo sėklas. Natūralu, kad miškininkai ėmėsi šių paukščių masinio naikinimo. Tačiau netrukus paaiškėjo, kad beveik kas penktas kūgis nukrinta ant žemės ir tokiame kūge sėklos puikiai subręsta. Paaiškėjo, kad gana patartina suteikti papūgoms galimybę suvalgyti 4/5 pušies spurgų, kad jie numestų spurgų derlių ant žemės. Toks kiekis sėklų buvo gana tinkamas miškininkams, o surinkti papūgų nuskintas papūgas pasirodė gana paprasta ir nebrangu. Taigi baltauodegė kakadu tapo miškininkų padėjėja.

Iš šviesios spalvos kakadu mes čia vadiname rožinį kakadu (Kakatoe robeicapilla), kurio apatinė kūno dalis yra rausvos spalvos, o nugarinė pusė yra pelenų pilka. Krūtinė yra raudonai rožinė,. Paukštis yra daug mažesnis už juodąjį kakadu, jo sparno ilgis yra 27 cm. Rožinis kakadu yra plačiai paplitęs Australijoje, jis lizdas eukalipto medžių daubose. Skirtingai nuo daugumos kitų papūgų, rausvasis kakadu gausiai dengia tuštumą šviežiais lapais. Sankaboje paprastai yra 5 kiaušiniai. Rausvas kakadu žemė maitinama augalų sėklomis ir šaknimis, kurias jis nuo žemės paviršiaus nuplėšia savo snapu.

Visos kitos papūgos yra tikrų papūgų pošeimio dalis, gausiausia ir labiausiai paplitusi pagal jai priklausančių rūšių skaičių ir įvairovę. Šios papūgos randamos vidutinio klimato Naujosios Zelandijos platumose, šaltose Andų aukštumose ir viso pasaulio atogrąžų karštose žemumose.

Tikrųjų papūgų pošeimyje išskiriama didelė paukščių grupė (12 genčių, 31 rūšis), bendruoju pavadinimu - papūga. Jie paplitę Australijoje, Tasmanijoje, Naujojoje Zelandijoje ir salose, esančiose į rytus nuo Australijos. Tai maža, maždaug. pienligė, paukščiai. Jų uodega dažniausiai yra laiptinė, pailga. Jie daugiausia gyvena antžeminiu gyvenimo būdu, lizdai daubose, kartais pilkapiuose. Moteris inkubuoja juos daugiausia arba išskirtinai.

Labiausiai sausumos gyvensena yra vadinamoji naktinė papūga (Geopsitlaciis occidentalis). Tai yra mažas, tankiai pastatytas paukštis su didele galva ir, palyginti su kitais parakeitais, palyginti trumpa uodega. Naktinės papūgos plunksna yra silpna, daugiausia žalia, juodomis skersinėmis juostelėmis. Sparno ilgis 14 cm.

Šis paukštis gyvena sausose ir uolėtose Centrinės Australijos dykumose, apaugusiose dygliuotomis augalijomis. Kaip tikras sausumos paukštis. Naktinis papūga ypač retai atsiduria ant medžių. Remiantis tuo, jo nagai yra šiek tiek trumpesni nei v kitų papūgų ir mažiau išlenkti.

Šis paukštis veda naktinį gyvenimo būdą. Ji eina maitintis, kai prasideda visiška tamsa, ir naktį skrenda į laistymo vietą. Papūgos skraida tik nedideliais atstumais ir visada yra žemai virš žemės. Maitinasi, matyt, vien tik dygliuotų žolelių (Spinifex) sėklomis.

Naktinė papūga yra viena iš nedaugelio papūgų, statančių tikrą lizdą, kurį ji pasodina į storus spygliuotą krūmą Spiuifex, kelis centimetrus virš žemės. Daubose jis niekada nestato lizdo. Pilnoje sankaboje yra 4-5 balti kiaušiniai. Matyt, nėra apibrėžtos kalendorinės šio paukščio veisimosi datos. Naktinis papūga lizdus, ​​kai tik lietus praeina.

Papūga (Pezoporos wallieus) turi diskretišką žalią spalvą su geltonais plunksnomis. juodos skersinės juostelės. Kakta raudona. Jos nagai yra gana ilgi ir, skirtingai nuo kitų papūgų, tiesūs. Vairo plunksnos žalios e. Geltonos juostelės. Sparno ilgis yra 12,5 cm, jis gyvena smėlėtose dykumose ir pelkėtose pietinės Australijos ir Tasmanijos pakrantės juostų vietose.

Įžemintas lizdas lizdą nuskaito kojomis su maža skylute žemėje arba įdeda lizdą tiesiai po kokiu dygliuotu krūmu. Kartais jis deda kiaušinius tiesiai ant plikos žemės, kartais deda tikrą lizdą. Sankaboje yra 2–6 kiaušiniai.

Įžeminta papūga gyvena labai slaptą gyvenimo būdą ir, dėka savo apsauginės spalvos, labai retai ją mato stebėtoja. Bet tai neišgelbėjo jo nuo plėšrūnų: paukštis dažnai tampa lapių ir benamių kačių grobiu. Be to, jo lizdai miršta degindami kopėčias. Dėl to įžeminta papūga kai kuriose vietose tapo ypač retu paukščiu, kai kuriose vietose ji visiškai išnyko. Net ankstyvaisiais XX amžiaus metais labai daug buvo rasta įžeminta papūga netoli Sidnėjaus. Šiuo metu ten galima rasti tik keletą šios rūšies egzempliorių. Tik Tasmanijoje, kur lapės ir katės yra daug rečiau nei žemyne, papūga vis dar yra gana dažna.

Papūga gerai bėga, bet skrenda labai blogai, taigi, iškilus pavojui, ji pirmiausia siekia pabėgti, atsikelia tik paskutinę akimirką. Jis niekada neskraido aukščiau nei 200 m, dažniau, nuskridęs apie 5 m, greitai nusileidžia, galima sakyti, krenta ant žemės, pirmiausia liečiant žemę krūtine. Tai šiek tiek prikiša viščiukų paukščius. Op niekada nesėdi ant medžių ar krūmų.

Panašu, kad papūgos skleidžia stiprų kvapą. Bet kokiu atveju medžiokliniai šunys juos randa labai lengvai, o medžiotojai dažnai šaudo šiuos paukščius, paimdami juos iš pirmo žvilgsnio putpelėms. Tačiau šio paukščio mėsa laikoma ypač skania.

Žolinių papūgų (Neoplieiua) genčiai, kuriai priklauso tik Australija ir Naujoji Zelandija, yra vadinamosios elegantiškos arba dekoruotos papūgos (N. o lege ns). "

Jums reikia ieškoti elegantiškos papūgos pietinėse Australijos dalyse. Čia gyvena negausūs miškai ir atviros teritorijos. Priešingai nei aukščiau aprašytos naktinės ir žemės papūgos, elegantiškas daugelyje vietų yra gana didelis paukštis, bet kokiu atveju tai yra labiausiai paplitusi rūšis tarp žolių papūgų. Vakarų Australijoje per pastaruosius du dešimtmečius ženkliai išaugo jų skaičius ir išsiplėtė. Tai palengvina padidėjęs gyventojų skaičius Vakarų Australijoje ir su tuo susijęs miškų retinimas. Ši papūga vengia ištisinių miškų, o retos, didelėmis pievomis yra būtent tai, ko jam reikia. Čia gausu maisto ir geros lizdų laikymo sąlygos. Apsigyvenusi nuo polipų iki polipų, ši papūga kirto miško juostą ir neseniai pasirodė be medžių pakrantės juostoje žemyno pietvakariuose.

Kita elegantiškų pumpurų skaičiaus padidėjimo pietvakarių Australijoje priežastis yra dobilų plantacijų išsiplėtimas, kurių sėklos kai kuriose vietose tapo pagrindiniu šio paukščio maistu.

Elegantiška papūga įsikuria Australijoje ir šiaurės kryptimi, pastaraisiais metais prasiskverbusi į tropikų pietus.

Elegantiškas papūga lizdas supuvusiais kelmais, tuštumose didelių šakų viduje. 15 pilnas sankaba yra 4-5 apvalios formos kiaušiniai. Lizdai, pavasario pietų pusrutulio laikas, t. Y. Rugpjūtis – spalis, kiaušinius dažniausiai deda rugsėjį. Per metus šis paukštis lizdus suka tik 1 kartą.

Elegantiškos papūgos yra labai ramūs paukščiai. Ieškodami maisto krūmuose, jie skleidžia ramų twitterį. Ląstelėse jie lengvai išgyvena ir dauginasi.

Pagrindinis elegantiškų papūgų maistas yra žolinių augalų (ypač pelkių) sėklos. Be to, vartojami tiek auginamų, tiek laukinių vaismedžių vaisiai.

Uolinė papūga (N. petrophila), priklausanti mums jau žinomai žolinių papūgų genčiai, yra labai savotiška. Šis nepastebimas ir kukliai spalvotas paukštis nuolat būna ant žemės, slepiasi tarp storų žolių ryšulių, jį aptikti įmanoma tik tada, kai jis tiesiogine prasme kyla iš po kojų. Net išsigandęs šis paukštis skrenda labai mažu atstumu labai žemai virš žemės ir po trumpo laiko vėl dingsta į storą žolę. Žemėje tarp žolių ir krūmų šis paukštis juda labai vikriai.

„Rocky Parrot“ platinimas yra labai ribotas. Op lizdai slenka siauroje pietvakarių ir pietų Australijos pakrantės juostoje, bet ten.kur Nullarboro dykumos smėlis artėja prie didžiosios Australijos įlankos krantų, šio paukščio nėra. Platus smėlio šios įlankos krantas netinka uolėtam papūgai.

Taigi, uolėta papūga visų pirma yra pakrančių gyventoja. Jis įsikūręs beveik vien tik mažose salose, kuriose visiškai nėra medienos ir net krūmų augalijos, taip pat žemyninės pakrantės kopų pievų aplinkoje.

Uolėtas papūga lizdus suka uolų krantuose, ypač kreidos uolose. Kartais lizdų skylės yra taip žemai nuo vandens krašto, kad audringu oru ant kiaušinių patenka bangų purslai. Retkarčiais Uolinių papūgų lizdus galima rasti netoliese - „Magpie Nests“ ir „Bulės“. Tačiau jis visai nesiekia kolonijinių lizdų ir paprastai kiekvieną uolą užima tik viena veislinė pora.

Įprasti parakeetai („Platy-ccrcus“ gentis) yra labiausiai paplitę Australijos savanų ir stepių paukščiai. Jie gerai skiriasi nuo kitų porūšio atstovų (žolių papūgos ir kt.) Žvynuota nugaros spalva. Kiekviena užpakalinė plunksna turi juodą centrą, aplink kurį yra platus raudonas, geltonas arba žalias laukas. Kitų porūšio atstovų užpakalinė dalis yra lygi arba su skersinėmis juostelėmis.

Lizdavimo metu šios papūgos laikomos poromis arba mažomis grupėmis, po veisimosi periodo jos susirenka dideliuose pulkuose ir vykdo tolimą netaisyklingą migraciją ieškodamos laistymo vietų ir maisto. Jie turi stiprų skrydį, primenantį dzenų skrydį, t. Y. Susideda iš vienas po kito einančių pakilimų ir nusileidimų. Parakeetų sparnai yra platūs, gana dideli, suapvalinti.

Visos papūgos genties rūšys pirmiausia maitinasi žolių sėklomis. Sėklų kolekcija, žinoma, vyksta žemėje, tačiau su mažiausia baime paukščiai tuoj pat skrenda į medžių viršūnes.

Šioje gentyje yra 7 rūšys, paplitusios rytinėje Australijoje ir Tasmanijoje. Laikomi nelaisvėje, jie lengvai susimaišo tarpusavyje, hibridai atsiranda ir natūraliomis sąlygomis.

Rosella (P. eximius), plačiai paplitusi rytinėje Australijoje nuo pietų Kvinslando iki pietinės Australijos ir Tasmanijos, yra plačiai žinoma.

Roselių dydžiai. kaip ir visos nagrinėjamos papūgos, mažos: sparno ilgis 16 cm, bendras kūno ilgis 32 cm.

Roselės galva, kaklas, krūtinė, apatinės uodegos dangčiai yra raudoni. Viršutinė nugaros dalis yra nuskenuota, su kiekvienos plunksnos žalsvai geltonais kraštais. Apatinė nugaros dalis yra žalsvai geltonos spalvos, pilvas - geltonai žalios spalvos. Sparnai yra alyviniai mėlyni su juodomis dėmėmis, uodegos plunksnos yra mėlynos, pašviesėjančios galo link. ant šoninių plunksnų yra galinių baltų dėmių.

Iš pradžių Rosella apgyvendino atvirą savanos peizažą. Dabar jis yra glaudžiai susijęs su žmogumi ir yra būdingas laukų paukštis. Rūšių skaičius padidėjo. Rosella yra Kanberos centro parkuose, jos paplitusios Sidnėjaus pakraštyje. Miškų naikinimas taip pat prisideda prie „Rosella“ asortimento išplėtimo.

Rosella valgo įvairių žolinių augalų sėklas. Tapęs kultūrinio kraštovaizdžio paukščiu, jis valgo didelius kultūrinių augalų (kviečių, dobilų, liucernos) sėklų kiekius, bet taip pat valgo daug piktžolių sėklų. Vietomis raudonukė daro pastebimą žalą nuliams, naudinga naikinti piktžoles. Kai vaisiai sunoksta, rožė pradeda lankytis soduose, kur ypač noriai valgo obuolius ir kriaušes. Tačiau čia jis taip pat naudingas, nes didžiuliu kiekiu jis naikina kenksmingus vabzdžius. Pastarąją ji renka, matyt, tik iš medžių ir krūmų.

Rosella lizdas stora šakų ir medžių kamienų tuštumose, palyginti žemai virš žemės. Stikliuose molio krantuose kartais jie užima tuščias triušių ir bičių valgytojų poras. Vietos lizdai gyvatvorių postuose.

Tarp parakeetų išsiskiria nimfų (Nymphicus) gentis, kuri pagal daugybę požymių yra panaši į kakadu. Taigi ant nimfų, kaip ir kakadu, galvos yra smailus keteros sluoksnis, susidedantis iš siaurų plunksnų, pjūvių, raudonos dėmės ant nimfų skruostų primena raudonas dėmeles kakadu galvos šonuose. Be to, yra panašumas ir buko pagrindo forma.

Šiai genčiai priklauso tik 1 rūšis - Corella (N. hollandicus), paplitusi Australijos interjere. Kartais jis skrenda į Tasmaniją. „Corella“ spalva paprastai būna pilkai ruda. Ant musės ir uodegos plunksnų yra melsvai pilkos spalvos atspalvis. Galvos priekis, skruostai ir žievė yra sieros geltonos spalvos. Ausų srityje yra geltonai raudona dėmė, ant sparnų - balta dėmė. Patelė yra šiek tiek blyškesnė nei patinė. Sparno ilgis yra 15,5–16,6 cm, bendras kūno ilgis 30–33 cm. Uodega yra ilgesnė nei kitų papūgų, vidutinė uodegos plunksnų pora yra daug ilgesnė nei likusios.

Išskyrus uždarus miškus, paukščiai gyvena, galima sakyti, bet kurioje buveinėje. Jų galima rasti ant aukštų medžių prie upės kranto, atviroje eukalipto savanoje, žemuose krūmuose ir Spinifex dykumų tanketuose.

Jie lizde stora šakų tuštuma, ir jie nori negyvų medžių. Paprastai sankaboje yra 4–5 kiaušiniai, tačiau palankiais metais sankabos kiaušinių skaičius padidėja iki 6–7. Skirtingai nuo kitų papūgų, vyriškasis kokatielis dalyvauja inkubacijoje, patelę pakeisdamas daugiausia dienos metu. Šių paukščių inkubacija trunka 21 dieną.

Corellas labai noriai sėdi ant negyvų medžių viršūnių ir didelių krūmų šakų. Tačiau paukščių pluta yra tokia, kad jie lieka beveik nematomi. Šioje padėtyje jie yra labai nešlifuoti ir jiems leidžiama priartėti už kelių metrų. Visiškai kitaip, kai šios papūgos yra žemėje. Čia jie yra labai drovūs ir pakyla pavojaus signalu.

Šių paukščių elgesys šalia vandens yra įdomus. Pirmiausia, paukščiai ilgą laiką apsupo trinkelę, kartais sparčiai skraidydami virš jo paviršiaus. Tada jie bėga į vandenį beveik vertikaliai, galima sakyti, kristi. Jie niekada nenusileidžia ant kranto, o nusileidžia tiesiai ant vandens, imasi poros trumpų ir greitų gurkšnių - ir po kelių sekundžių vėl jau skrenda.

Pagrindinis Corellus maistas yra žolinių augalų sėklos. Jie taip pat lankosi žydinčiuose eukalipto medžiuose, kur renka galbūt nektarą, o galbūt ir mažus vabzdžius. Laukuose, nokinimo metu, kukurūzai valgo kviečių grūdus. Kai kuriuose 13 rajonų, kuriuose po Antrojo pasaulinio karo buvo sustabdytas kviečių auginimas, koralų dabar nėra.

„Corella“, kaip ir budrigaras, priklauso mėgstamiems paukščiams narveliuose, kurie toleruoja žemą temperatūrą, yra lengvai prisijaukinami ir mokosi atskirų žodžių ar net melodijų. „Corelli“ taikos mylėtojas leidžia juos laikyti kartu su bičiuliais ir net audėjais. Tačiau šiems geriems skrajutėms jums reikia gana plataus paukštyno.

Balsas garsus, monotoniškas ir erzinantis.

Paskutinė Australijos papūga, kurią, mūsų manymu, čia būtina paminėti, yra budgerigar (Melopsittacus und ulatus). Tarp parasparnių jis yra bene mažiausias: jo sparno ilgis tėra 9,5 cm, viso kūno ilgis 18 cm. Jo uodega ilgesnė už sparną, vidurinės uodegos plunksnos yra daug ilgesnės už kitas ir gale susiaurintos.

Šis bičiulis paprastai yra žalias. Šio paukščio galva, mantija ir sparnai yra padengti plonomis geltonos ir juodos spalvos juostelėmis. Apatinė nugaros dalis yra ryškiai žalia, sparnai pilkai žali, o uodega mėlyna. Galvos ir gerklės priekinė dalis yra geltonos su mėlynomis ir juodomis dėmėmis. Skirtumas tarp vyro ir moters yra lengvai atsekiamas vaškininku. Patinų organizme ji yra tamsiai mėlyna, patelių - rudai mėlyna ne veisimosi metu, o ruda - lizdų metu. Jauni paukščiai, kaip ir patelės, yra mėlynos spalvos.

„Budgerigar“ yra gimtoji Australija ir yra beveik visur ten. Sausose žemyno vietose kartais galima rasti beveik milijoną šių paukščių pulkų. Jis lizdas daubose, kiaušinius dėsdamas be jokių pakratų. Prostitučių skaičius 3-5, kartais daugiau, inkubacija trunka nuo 18 iki 20 dienų. Šiaurinėje diapazono dalyje jauniklis pradeda lizdą bet kuriuo metų laiku, kai tik praeina lietus. Pietuose kiaušiniai dedami daugiausia lapkritį.

Kaip ir daugeliui kitų papūgų, bičiuliui reikia vandens, jis skrenda į laistymo angą, o jei sausra apima didelę teritoriją, ji kartais patenka į sunkią situaciją. Taigi, 1932 m. Sausros metu buvo rasta maždaug viena išdžiūvusi užtvanka (joje susikaupė 10 tūkst. Negyvų papūgų).

Budgerigar yra vienas iš mėgstamiausių naminių paukščių. SSRS, tai yra labiausiai paplitusi papūga, beje, tobulai dauginanti nelaisvėje. Gauta labai daug šio paukščio spalvų variantų: geltonos, mėlynos, baltos ir kt.

Iš kitų tikrųjų papūgų porūšio atstovų įdomios išvaizdos yra raketiniai uodegos papūgos (Prioniturus genties), paplitusios Filipinų salose, Sulavesyje ir kai kuriose kitose mažose Indonezijos salose.

Tai yra mažos papūgos, kurių vidurinės uodegos plunksnos yra labai pailgos. Paprastai šių plunksnų ventiliatorius pasiekia tik likusias uodegos plunksnas ir pasirodo ventiliatoriaus neturintis strypas, kuris tik pačiame gale vėl įgyja vėliavos formos ventiliatorių. Šioje gentyje yra 5 rūšys. Vienas iš jų - Luzono papūga (P. loconensis) paprastai būna gelsvai žalios spalvos, o jos galva ir mantija yra šviesesni mėlynu atspalviu. Uodegos plunksnų ir vėliavų galai vidurinėje poroje yra pilkos spalvos. Šio paukščio sparno ilgis yra 15-16 cm.

Senojo pasaulio tropikuose paplitusios vadinamosios kilmingosios papūgos arba, kaip jos dažniau vadinamos, karolių papūgos (Psillacula). Jų yra 12 rūšių. Visi jie turi ilgą pakopinę uodegą su stipriai susiaurintomis vidurinėmis vairo plunksnomis. Plunksnos spalva daugiausia yra žalia. Patino bukas ar bent jau bukas yra raudoni. Šie paukščiai yra vadinami karoliai, nes jie turi galvos ir kaklo apnašas, kurias skiria siauras apykaklė (karoliai) iš juodos ar kitos spalvos.

Labiausiai paplitęs iš šių papūgų yra Kramerio karoliai (P. krameri), kuriuose kairysis-raudonasis pusžiedis „j3Koe“ atskiria galvos plunksną nuo kaklo plunksnos. Pagrindinė šio paukščio spalva yra gelsvai žalia, tačiau galva į pakaušį tampa melsva, gerklė juoda, juoda taip pat yra siaura juostelė, besitęsianti nuo buko iki akies. Vidurinės uodegos plunksnos yra melsvos. Bukas yra raudonas, o apatinis žandikaulis yra juodos spalvos. Šio paukščio sparnai yra 16 cm ilgio, bendras jo ilgis - 42 cm.

Paparčiai paplitę tropinėje Afrikoje nuo Žaliojo Kyšulio iki Šiaurės Etiopijos ir Eritrėjos, Pietų Azijoje nuo Pakistano iki Pietryčių Kinijos, pietuose iki Šri Lankos.

Tai yra atvirai keistų krūmų paukštis, greitai ir aukštai skraidantis. Lizdai medžių daubose deda 4 baltos spalvos kiaušinius. Veislės priklauso nuo vietos sąlygų skirtingu metu. Taigi Darfūre įprastas lizdų periodas yra spalis - lapkritis, o Eritrėjoje - rugpjūtis. Ši papūga valgo vaisius ir riešutus, skraido laukuose, kur valgo auginamų augalų sėklas.

Meilės paukščiai (Agapornis gentis, 0 rūšių) gyvena Afrikoje ir Madagaskare. Jie yra maži, beveik žvirblio dydžio, papūgos su trumpa, stipriai suapvalinta uodega, kurios ilgis yra beveik pusė sparno ilgio. Jų plunksnos daugiausia žalios. Jie lizdus medžių daubose. Kai kurios rūšys stato lizdus, ​​kitos daro šiukšles tik dauboje. Šios paukščių grupės pavadinimas „meilės paukščiai“ paaiškinamas tuo, kad mirus vienam poros nariui, miršta ir kitas. Tai neteisinga nuomonė.

Vadinamasis rausvai kramtytas meilužis (A. roseicollis) turi intensyvią žalią spalvą, o užpakalinė lemputė - mėlyna. Šio paukščio priekinės dalies plunksnos yra raudonos, skruostai ir gerklė rausvi. Vidurinė uodega, plunksnos yra žalios, o šoninės plunksnos yra raudonos, o jų gale yra siauros žalios ir platesnės juodos skersinės juostelės. Bukas šviesiai geltonas. Patelė yra šiek tiek blyškesnė nei patinė. Rožinio žirklio mylimosios paukščio sparno ilgis yra tik 10 cm, bendras paukščio ilgis - 16–17 cm. Rožinis kramtuotas meilės paukštis gyvena Pietvakarių Afrikoje nuo Pietų Angolos iki Oranžinės upės žemupio dešiniojo kranto ir iki Pyasos.

Smėlėtose Damaralando lygumose šis paukštis paprastai užima atskiras patalpas kolektyviniams viešųjų audėjų lizdams lizdams sukišti, nesudarant jokių susirėmimų su lizdo savininkais. Kalnuotose vietose rausvai kramtytas meilužis daro sumanius lizdus. Savo snapu jis pastumia statybinę medžiagą (sausas žolių geležtes, plonas šakeles ir kt.) Tarp užpakalinės nugaros plunksnų ir, tokiu būdu sukurdamas nedidelį sandėlį ant savo kūno, skrenda su kroviniu į pasirinktą uolos plyšį, kur jis sukuria lizdą. Jo kiaušiniai, kaip ir visos papūgos, yra balti ir beveik apvalūs: jų ilgis 25 mm, plotis 18 mm.

Rausvai kramtyti meilės paukščiai daugiausia maitinasi mažomis sėklomis. Neseniai Angoloje jie perėjo prie kukurūzų ir yra taip pripratę, kad dabar net nelaisvėje neima jokio kito maisto. Turiu pasakyti, kad šių meilės paukščių reidai iki nulio sukelia daug rūpesčių jų savininkams.

Sujungę savo gyvenimą su žmonėmis, rausvai kramtyti meilės paukščiai dabar įsikūrė kaimuose, įrengdami lizdus namų sienose ir po čerpiniais stogais.

Nedidelė grupė - 9 rūšys - mažų papūgų, kurių kūno ilgis tėra 10–10 cm, išsiskiria specialioje kabančių papūgų (Loriculus) gentyje. Šis vardas jiems buvo suteiktas, nes šios genties atstovai kabo ant galvos ilsėdamiesi ir miegodami, kaip šikšnosparniai, aukštyn kojomis. Šių paukščių snapas plonas, ilgis ilgesnis už ūgį. Blakų gomurio paviršiuje yra būdingi skersiniai randai. Jų uodega tiesi ir trumpa, beveik lygi sparnui arba šiek tiek trumpesnė. Ženkliai stipri viršutinės uodegos dalies plėtra. Jie yra tokie ilgi, kad apima visą uodegą.

Kabančios papūgos labai sumaniai laipioja medžiais ir bėga palei šakas, labai greitai sėja kojas - tokiu pačiu būdu juda ir ant žemės. Kaip ir kai kurie meilės paukščiai, jie perneša žievės, lapų ir kitos statybinės medžiagos atplaišas į savo būsimą lizdą, įdėdami ją į plunksną - į pečių plunksnas, į krūtinės plunksną. Visa tai perkeliama į daubą, kur išdėstytas lizdas. Kabančios papūgos valgo vaisius, uogas, gėlių nektarą. Jie paplitę iš Indijos (iš vakarinės pusiasalio pakrantės ir iš Himalajų) iki Filipinų, Naujosios Gvinėjos ir Bismarko salyno.

Pa Malacca, Sumatra ir Kalimantale gyvena mėlyna galva kabanti papūga (L. galgulus). Tačiau mėlynasis (ultramarinas) visai neturi galvos, o tik karūną, o paskui tik patiną. Likusi galvos dalis, kaip ir dauguma plunksnų, yra žalia, viršutinėje nugaros dalyje ryškiai geltonu atspalviu. Krūtinės priekyje yra didelė raudona dėmė. Tos pačios spalvos ir viršutinė uodegos danga (dengianti, kaip jau žinome, uodegą). Patelė neturi mėlynos dėmės ant galvos vainiko ir raudonos spalvos ant krūtinės. Šios papūgos sparno ilgis yra apie 9 cm.

Mėlynosios galvos papūga yra paplitusi žemumų miškuose. Jis palaiko vienas arba poromis. Skrendant jis greitai skrenda sparnais, kad dėl judesio aplink jo kūną susidarytų miglotas debesis.

Didelė grupė (12 genčių, 66 rūšys) trumpauodegių papūgų gyvena Afrikoje ir Amerikoje. Šios papūgos gavo savo vardą dėl plačios, trumpos ir paprastai tiesios pjūvio (kartais šiek tiek suapvalintos) uodegos. Labiausiai žinomas iš šios grupės europiečių yra pilkasis papūgas (Psittacus erithacus) arba, kaip jis kartais vadinamas jako. Išskyrus uodegos spalvą, tai tikrai yra pilkas paukštis. Tačiau jos uodega, taip pat viršutinė ir apatinė uodegos dangos yra ryškiai raudonos spalvos. Galvos priekinėje dalyje esanti oda be odos yra balta, juoda bukas. Šio paukščio uodega yra daugiau nei pusė sparno ilgio. Bukas siauras, šiek tiek suspaustas iš šonų. Pilka papūga yra maždaug žandikaulio dydžio, jos sparno ilgis yra 22–24,5 cm, o viso kūno ilgis - 35–40 cm.

Pilka papūga yra plačiai paplitusi Afrikos atogrąžų miškuose nuo Gvinėjos iki Angolos ir Nyasa ežero.Lizdams jis parenka aukščiausius medžius, kur daubose jis deda 2 baltus kiaušinius. Ant tų pačių medžių jis ilsisi naktį, o ankstyvą rytą jis išskrenda maitintis, o paprastai skrenda gana toli. Tik vakare Jaco vėl grįžta prie savo medžio. Pilkosios papūgos dažnai aptinkamos dideliuose pulkuose, bet kartais atskirose porose. lic.ni turi tinkamas vietas, tada ant vieno medžio gali lizdą sudėti kelios poros. Pilka papūga yra viena iš geriausių žmonių kalbos mėgdžiotojų tarp paukščių. Nelaisvėje gyvenimas lengvai pereina.

Trumpam uodegos papūgos taip pat apima vadinamąsias Amazonės papūgas (Amazonės gentis), llx 2 (5 rūšys. Jie gyvena atogrąžiniuose Pietų ir Centrinės Amerikos bei Antilų salų regionuose. Jų uodega tiesi, šiek tiek ilgesnė už jako, tai yra maždaug 1 rūšis. "Ii.hi 3 4 sparnų ilgiai. Pagrindinė slyvuko spalva yra žalia, kai kurios papūgos turi raudoną veidrodį, o kai kurios turi sparnus su raudonomis dėmėmis. Tai yra geriausi mėgėjai iš Amerikos papūgų. Šiuo atžvilgiu jie yra antri tik pagal Afrikos pilką papūgą.

Amazonės papūgos - miško paukščiai lizdai daubose.

Chennoboby amazonuose (A. aestiva), kaip rodo jo pavadinimas, kakta yra mėlyna. Galvos vainikas, galvos ir gerklės šonai geltoni, sparno raukšlė ryškiai raudona, be to, ant sparno taip pat yra raudonas veidrodis. Šio paukščio sparno ilgis yra 20,5–22,5 cm, o bendras kūno ilgis - 35–41,5 cm.

Mėlynos spalvos Amazonė randama šiaurinėje Argentinoje, Bolivijoje, Paragvajuje ir Brazilijoje. Jis lizdas medžių daubose, dedantis 2 baltus kiaušinius. Šios papūgos skraido maitindamos paprastai mažais pulkais, o poros laikosi kartu.

Prinokęs amazopas yra atkakliai persekiojamas dėl žalos, kurią jie daro vaismedžių sodams ir kukurūzų plantacijoms, taip pat jų mėsai. Tačiau apsauginė spalva paukščius gerai slepia medžių žaliose vietose, o medžiotojai juos seka labai sunkiai.

Nors svajinga Amazonė rėkia auskarų ir labai nemaloniai, ji tėvynėje noriai laikoma narvuose, kaip „kalbantis“ paukštis.

Kai kurios Amazonės papūgų rūšys išnyko, ypač purpurinė Amazonė (A. vjolacea) iš Gvadelupos salos (Mažieji Antilai), kitoms dabar atstovauja labai nedaug individų, todėl jos yra ant išnykimo ribos.

Speciali grupė (13 genčių, 71 rūšis) papūgų tvarka yra pleištinės papūgos. Šiai grupei taip pat priklauso labai maži praeiviai, tokie milžinai kaip makavos papūgos. Visi jie paplitę Centrinėje ir Pietų Amerikoje iki pat „Tierra del Fuego“.

Tarp mažų uodeginių papūgų įdomu yra vienuolio papūga (Myiopsitta monachus). Jos spalva yra žalia, priekinė galvos dalis ir apatinė kaklo pusė yra pilkos spalvos. Krūtinė blyškiai žalsvai pilka. Dengimo sparnai yra tamsiai rudos spalvos. Kukas storas, uodega laiptelio formos, šiek tiek ilgesnė už sparną. Sparno ilgis 14-15 cm, bendras paukščio ilgis 27-30 cm.

Vienuolio papūga yra plačiai paplitusi Šiaurės ir Vidurio Argentinoje, Urugvajuje, Brazilijos pietuose ir Paragvajuje. Jis nesislepia daubose ar uolienose, bet stato ant medžių tarp jų šakų didelį tikrą spyglių sausų šakų lizdą, kurį atsargiai laiko. Lizdas paprastai būna kolektyvinis, kuriame kiekviena pora turi savo kambarį, kur veda šoninis įėjimas. Lizde visada yra sausos žolės pamušalas. Tokio lizdo skersmuo yra apie 1 m. Tai gerai apsaugo paukštį nuo bet kokių priešų. Kiekviena pora deda 5–6 kiaušinius.

Vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje vienuolių papūgos garsiais riksmais nuskrenda iki nulio ir patenka į oranžines plantacijas, kur daro nepataisomą žalą. Šiuo metu jie dažnai derinami su laukiniais balandžiais ir kasomis.

Vienuolės papūgos lengvai sutramdomos, jie mokosi „pasakyti“ keletą žodžių, todėl Pietų Amerikoje jie labai noriai laikomi narvuose.

Caroline papūga (Connropsis carolinensis) buvo vienintelė papūga, paplitusi Šiaurės Amerikoje. Op gyveno srityje nuo Šiaurės Dakotos iki Misisipės ir Floridos. Dabar jis dingo. Naujausios žinios apie jį atsirado 1920 m. Paprastai jis buvo žalias, galvos priekis ir šonai buvo oranžinės raudonos spalvos. Galvos vainikas, galvos ir gerklės šonai yra geltoni. Sparno ilgis 19 cm.

Makavos papūgos (Aga gentis), kurių skaičius 15 rūšių, yra dideli, ryškiaspalviai paukščiai su ilgomis uodegomis. Aplink akis ir galvos šonus jie turi didelę erdvę, kurioje nėra plunksnos. Bukas aukštas.

Amariai gyvena vakarinio pusrutulio atogrąžų zonos miškingose ​​vietose ir lizdus daubose. Paprastai jie laikomi dideliuose pulkuose, kai apiplėšia reidus vaisių plantacijose. Stiprus bukas leidžia jiems sugraužti vaisių kaulus, kuriuos galima palyginti su stipriu akmeniu.

Būdami labai vieši, šie paukščiai šeimos gyvenime, kaip ir kitos papūgos, laikosi griežtos monogamijos, o jei vienas poros narys yra nužudytas, kitas ilgą laiką nepalieka savo mirusio draugo. Natūralu, kad tai darydamas jis paprastai tampa medžiotojo auka. Akinai lengvai sutramdomi ir gali „kalbėti“.

Atogrąžų Amerikoje šių paukščių vis dar yra gana daug ir netgi gali būti vadinami kraštovaizdžiu. Kitas dalykas salose. Taigi Kubos saloje gyveno trispalvis makas (A. tricolor), miręs 80-aisiais. praėjusiame amžiuje. Šio paukščio išnykimo priežastis yra jo persekiojimas į šviesųjį plunksną, taip pat pirmykščių miškų naikinimas, kuriuos pakeitė kava, bananas ir kitos plantacijos. Šis paukštis buvo ryškiai raudonas, galvos viršus gelsvai raudonas, galvos galas geltonas. Sparno ilgis yra 20–28 cm.

Raudonoji ašara (A. macao) vyrauja raudona spalva. Sparno dangčiai yra raudoni ir geltoni, sparnų galai, taip pat bagažinės galas, mėlyni, uodegos plunksnos yra raudonos. Dideli besisukantys tarpai galvos šonuose yra minkštimo baltumo. Viršutinis žandikaulis yra gelsvai baltas, o apatinis - žalsvai juodas. Šio paukščio sparno ilgis yra 28–40 cm, o bendras ilgis - 78–90 cm.

Raudonoji ašara yra paplitusi nuo Meksikos iki Brazilijos. Jame yra dideli kiaušiniai: jų ilgis 50 mm, plotis 35 mm. Gero skonio raudonojo košės mėsa prilyginama jautienai. Musės ir uodegos plunksnas indėnai naudojo kaip papuošimą ir strėlių plunksną.

Melsvai gelsvasis arabas (A. aratuana) yra ryškiai mėlynas, apačioje geltonas, gerklė juoda, bukas taip pat juodas. Ant baltai besisukančių galvos šonų yra juodos juostelės. Sparno ilgis yra 37–39 cm, bendras paukščio ilgis - 80–95 cm, jis lizdas eina iš rytinės Panamos dalies į Braziliją ir šiaurinį Paragvajų.

Hiacinto makavos (Anodoiliynclius) išsiskiria ypatinga gentis, nes jų galvos šonai yra beveik visiškai plunksnioti, tik plonas žiedas aplink akis ir mažas plotas prie buko pagrindo nėra plunksniški. Šioje gentyje yra 3 rūšys. Didžiausia hiacinto makavos rūšis - A. liiaciiiLhinus - gyvena Brazilijos viduje. Viskas kobalto mėlyna, kur tamsesnė, kur šviesesnė. Žiedas aplink akis ir plika oda ties apatiniu žandikauliu yra aukso geltonos spalvos. Šio paukščio sparno ilgis yra 36,5 cm, kūno ilgis 80-98 cm.

Daugybė papūgų rūšių dabar yra ant išnykimo ribos. Taigi 27 rūšys yra įtrauktos į Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos raudonąją knygą, t. Y. Daugiau nei 8% visų šiuo metu egzistuojančių rūšių. Tarp jų yra papūgos, tokios kaip cacapo, 7 rūšys Amazonės, 4 rūšių ar, Mauricijaus papūgos (Psittacula echo), daug Lori šakių ir kt. Pagrindinė skaičiaus sumažėjimo priežastis yra buveinių trikdymas. Tačiau yra ir antra, ne mažiau destruktyvi priežastis - spąstų gabenimas gyvų paukščių ir viščiukų kolekcionieriams. Dėl to kenčia pačios gražiausios ir būdingiausios rečiausios rūšys. O retų papūgų kontrabanda dabar tapo ypač paplitusi. Nors veisiant papūgas zoologijos soduose ir privačiuose paukštynuose taip pat nesiseka, ji negali patenkinti kolekcionierių apetito, ypač retų rūšių atžvilgiu.

Išvaizda:

Ilgis nuo 9,5 cm iki 1 m. Pluta yra negili, gana reta. Dauguma papūgų yra labai ryškių spalvų, o vyraujanti spalva paprastai būna ryškiai žolinė žalia. Ypač būdinga, kad ryškiaspalviai laukai yra smarkiai atskirti vienas nuo kito, o jų spalvos dažnai papildo spektro spalvas (žalia ir violetinė, melsvai violetinė ir šviesiai geltona ir kt.). Jaunos papūgos paprastai būna tos pačios spalvos.

Būdingiausias atitraukimo požymis yra bukas. Buko aukštis ties pagrindu yra daugiau nei dvigubai didesnis už jo plotį, o kartais net viršija jo ilgį. Stipriai išlenktas bukas, judamai sujungtas su kaukole, su aštriu keteru ir trumpu vašku prie pagrindo, panašus į plėšriųjų paukščių vaškinį kirmėlį. Šoninės snapo pakraštys paprastai būna su neryškiomis, stipriomis dantimis panašiomis iškyšomis iš abiejų pusių, kurios atitinka du gilius griovelius snapo kraštuose. Žandikaulis yra trumpai apipjaustytas ir platus. Papūgos gali savo bukomis įveikti labai kietus vaisius; laipiodami jie savo bukomis priglunda prie šakų. Kojos gana trumpos, storos, plunksninės iki kulno. 1 ir 4 pirštai ant letenų yra pasisukę atgal, kad papūgos ne tik gerai uždengtų šakas savo letenėlėmis, bet ir letenėlėmis galėtų į maistą nunešti buką. Nagai yra stipriai sulenkti, bet gana silpni. Labai trumpas metatarsas padengtas plokštelėmis, išdėstytomis tinklelyje. Sparnai yra dideli, smailūs, iš musių plunksnų, su stipriais strypais ir plačiomis juostomis, paprastai 20, uodega dvylikos plunksnų. Skrydis yra greitas, bet paprastai nedidelis atstumas.

Papūgos kaukolė išsiskiria savo pločiu, apatinio žandikaulio kaulai yra labai aukšti ir ilgi, dažnai peržengia galvos nugarą. Smegenys yra santykinai didelės, joms būdinga gera atmintis ir gebėjimas onomatopėja (gerai išvystyti balso raumenys). Liežuvis yra trumpas, storas ir mėsingas, kartais su daugybe filiforminių papilių. Kaulų liaukos kartais nėra. Stuburo slanksteliai. Krūtinkaulio keteros aukštos. Ranka silpnai išsivysčiusi, jos visiškai nėra. Antkaklis yra trumpas. Skrandis dvigubas (liaukinis ir tikrasis). Nėra tulžies pūslės ir aklųjų žarnyno priedų. Kasa dviguba.

Papūgos galva yra didelė su dideliu kabliuko formos snapu, panašiu į plunksnų plėšrūnų snapą, tačiau aukštesnė ir storesnė. Pagrindinis papūgos buko bruožas yra tas, kad jis tarnauja ne tik maistui gauti ir pjaustyti, bet ir kaip judėjimo organas. Vaizdiškai tariant, papūgos snapas yra jo trečioji koja. Jis kabliukas su snapu užkabino mazgą - atleido letenėles, ištraukė liemenį, judančiais pirštais sugriebė kitą žingsnį, tada vėl užmetė snapą aukščiau. Su tokiomis savitomis gudrybėmis papūgos greitai juda tiek miške, tiek savo namuose zoologijos sode, o savo bukuose gali laikyti vaisių ar riešutą ir įkandinėti kelyje.

Šių paukščių kūno ilgis svyruoja nuo 9,5 cm iki 1 m. Jie pasižymi ryškiais ir sekliais plunksnomis. Daugelio rūšių plunksnų spalva yra žali žalia spalva. Ši spalva padeda maskuoti tarp plėšrūnų medžių ir krūmų žalumos. „Papūga“ tipo bruožas yra ryškus gėlių ant plunksnų kontrastas.

Papūgos daugiausia aptinkamos Azijos pietuose ir rytuose, Indijoje, Pietų ir Centrinėje Amerikoje, taip pat Vakarų Afrikoje. Įprasta šių paukščių gyvenimo aplinka yra subtropikai ir tropikai. Papūgos daugiausia gyvena miškuose ir mažai laiko praleidžia atviroje erdvėje, kai kurios rūšys aptinkamos tik kalnuotose vietose. Paukščiai laikomi pakuotėse, tai būdinga daugeliui gyvūnų ir paukščių rūšių. Skrydžiai gali skristi tik nedideliais atstumais. Jie sukuria savo lizdus medžių daubose, skylėse ir žemėje. Patelė sugeba dėti iki 12 kiaušinių, bet daugiausia nuo 2 iki 5 kiaušinių ant sankabos. Gimdami viščiukai neturi plunksnos ir neturi galimybės matyti, jie maitinasi burpėdami iš savo tėvų potraukio. 30–45 gyvenimo dienomis viščiukai jau gali patys išskristi iš lizdo.

Papūgos priklauso žolėdžių paukščiams. Jie maitinasi augalų vaisiais ir sėklomis, žiedadulkėmis ar nektaru, taip atlikdami svarbią funkciją - apdulkina tam tikras augalų rūšis ir perneša sėklas. Retais atvejais jie gali gauti naudos iš gyvūninės kilmės maisto - lervų, mažų vabzdžių ir kirminų.

Dėl dydžio ir sudėtingos struktūros smegenų struktūroje papūgos turi gerą atmintį ir galimybę onomatopoezijai. Jie gali įsiminti ir atkurti kai kurias frazes ir frazes iš žmogaus kalbos.

Pin
Send
Share
Send