Apie gyvūnus

Hiacinto ašara

Pin
Send
Share
Send


Mėlyna akelė
nuotrauką galima padidinti

Makavos papūga - didelis, iki 95 cm ilgio paukštis, turintis labai ryškią ir gražią žalių, raudonų, mėlynų ir geltonų tonų spalvą, kuri aiškiai matoma nuotraukoje. Populiariausi yra vienspalviai egzemplioriai, mėlyna viršutinėje nuotraukoje ir raudona, kuriuos galima pamatyti antroje nuotraukoje aukščiau. Odos plotai aplink akis ir galvos šonai yra plika, kartais su retomis ir trumpomis plunksnomis. Sparnai yra labai pailgi ir nukreipti į galą. Pleišto formos uodega yra ilgesnė už kūną. Būdingas šių gyvūnų bruožas yra didelis, į šoną suspaustas ir stipriai suapvalintas snapas su smarkiai sulenktu galu. Patinų, patelių ir jaunų paukščių spalva yra beveik tokia pati. Šis papūgos tipas yra stipriausio buko žemėje savininkas.

Ara arba Makao papūgos priklauso neotropinių papūgų grupei, į kurią įeina visos Naujojo pasaulio papūgos, iš viso 148 rūšys, kurios savo ruožtu priklauso Psittacidae šeimai, Psittacinae pošeimiui. Makao - jokiu būdu ne tylūs paukščiai ir dėl to jie nėra labai tinkami laikyti kaip augintinius. Šie gyvūnai neįtikėtinai pradurti rėkia, rėkia, skleidžia aštrų barškėjimą. Trachemijos yra muzikaliausi visos grupės garsai. Balsavimas ir repertuaras yra visiškai priklausomi nuo kiekvieno žmogaus. Nepaisant to, tokie augintiniai gali būti gana geri „pašnekovai“ - jie sėkmingai, nors ir ne taip gerai, kaip, pavyzdžiui, „jaco“ ar „amazon“, atkuria įvairius garsus ir net žmonių kalbą, tardami atskirus žodžius gana aiškiai. Šiame svetainės „augintinis“ puslapyje išsamiai pakalbėsime apie juos.

Raudonasis ašara
nuotrauką galima padidinti

Deja, daugelis šio šviesaus paukščio rūšių mūsų laikais tapo gana reti, o kai kurie net yra ant išnykimo ribos. Pagrindinė jų sumažinimo priežastis yra intensyvus gaudymas parduodant gyvūnų skerdenas privatiems kolekcionieriams arba neteisėtas gyvų paukščių pardavimas daugybei turistų ir egzotikos mėgėjų. Daugelis gyvūnų žūsta dėl nežmoniško transportavimo arba pirmaisiais naujojo savininko gyvenimo mėnesiais nuo streso, netinkamo šėrimo ir daugelio kitų priežasčių.

Kita, ne mažiau svarbi priežastis yra atogrąžų miškų sunaikinimas, natūralioji šių paukščių buveinė ir daugybė kitų gyvūnų ir augalų. Be to, vietiniai gyventojai gaudo dideles papūgas, kad galėtų jomis vaišintis, taip pat galima suprasti vietinius gyventojus, gyvulininkystė dideliam gyventojų skaičiui, ypač skurdžiausiems sluoksniams, nepateikia reikiamo baltymų kiekio. Galiausiai, gaudydami paukščius, kad jie padarytų spalvingus kostiumus, reikalingus vietinėms šventėms ir religinėms apeigoms.

Be to, gana dažnai laukinės papūgos reiduoja kultūrinių augalų sodinimą ir taip nevalingai sužlugdo tokių želdinių savininkus, paskatindamos juos imtis veiksmingų priemonių prieš paukščius. Tokia padėtis nieko gero nežada. Daugelis didelių naminių papūgų, ypač makamedžiai, vis dar retai veisiasi nelaisvėje, ir kiekvienas sėkmingas vienos ar kitos rūšies veisimas yra laikomas dideliu laimėjimu tiek pavieniams mėgėjams ar veisėjams, tiek daugumos pasaulio zoologijos sodų ir darželių darbuotojams.

Išorinės charakteristikos

Didysis hiacinto makaras auga maždaug 1 m ilgio kartu su uodega. Sparno plotis siekia 70 cm, gražaus vyro svoris yra apie 1,5–2 kg.

Pagrindinė kūno dalis yra padengta kobalto-mėlynos spalvos spalvomis. Vietomis, ypač uodegoje, yra pilkos spalvos intarpai. Apatinis plotas, esantis aplink akis, ir maža juostelė prie apatinio apatinio žandikaulio pagrindo. Geltona šių sričių spalva efektyviai užtemdo visos dangos ryškumą.

Juodos ir pilkos spalvos masyvus snapas yra suspaustas į šoną, o jo galas smarkiai suapvalintas. Patinų organizme jis pastebimai didesnis nei moterų. Kojos yra tamsiai pilkos, didelėmis žnyplėmis. Rainelė yra tamsiai ruda.

Labai garsus, niūrus balsas kartais virsta audringu riksmu. Jį galima išgirsti iki 1,5 km atstumu. Paukščiai natūralioje aplinkoje gyvena apie 50–70 metų.

Mėlynai pilkos spalvos hiacinto makavos skiriasi tik spalva. Paukštis turi mėlyną spalvą su pilkai žaliu atspalviu. Galva ir viršutinė krūtinės dalis yra pilka, skruostai ir gerklė yra pilkšvai rudos spalvos. Plunksninės, apatinės apatinio žandikaulio dalies ir aplink akis esančios plunksnos nėra šviesiai geltonos.

Mažas hiacinto makaras su uodega siekia 75 cm ilgio. Sveria ne daugiau kaip 1 kg. Pagrindinė spalva yra kobalto mėlyna. Galva, kaklas, krūtinė ir skrandis praskiedžiami žaliu atspalviu. Apatinė pusė ir sparno vidus yra juodos spalvos.

Charakteris ir talentas

Hiacinto makaras yra mažas vaikas, kuris savanaudiškai reikalauja nuolatinės priežiūros ir dėmesio. Nepaisant linksmo, draugiško nusiteikimo, jis sugeba sulaukti pasipiktinimo. Pavojaus atveju jis gali prispausti, bet be priežasties to niekada nepadarys.

Jei turite ribotą laisvo laiko laiką ir negalite skirti bent 2–3 valandas per dieną, atsisakykite paukščio. Priešingu atveju plunksnos draugas bus liūdnas ir plėšys plunksnas. Padėtį gali išgelbėti poros įsigijimas.

Hiacinto papūgos yra labai smalsios, todėl dažnai kenčia nuo ją supančių daiktų ir baldų. Įgimtas bebaimis dažnai sukelia nemalonumų. Jie turi aukštą intelektą, lengvai mokosi triukų. Jie dažnai naudojami cirko spektakliuose.

Šie paukščiai kelia daug triukšmo. Jie nemėgsta daug kalbėti, bet mielai rėks, griaus, rėk ir netgi „žievės“. Jie taip pat mėgsta mėgdžioti įvairius garsus ir paukščių giesmes. Jie netgi gali švilpti savo mėgstamą melodiją ir šokti.

Buveinės ir gyventojai

Didysis hiacinto makaras gyvena Bolivijoje, Paragvajuje ir didžiojoje Brazilijos dalyje. Jis teikia pirmenybę palmių giraitėms, miško pakraščiams palei upes ir pelkes. Grupuojami pulkai iki 15 asmenų.

Praėjusio šimtmečio pabaigoje šios rūšies gyvūnų buvo apie 3000. Nuolatinis gaudymas ir aplinkos blogėjimas turi katastrofišką poveikį šių paukščių populiacijai.

Mažosios hiacinto papūgos diapazonas yra ribotas tik nedidelėje teritorijoje šiaurės rytų Brazilijoje. Rūšys rizikuoja išnykti iš žemės paviršiaus, nes gamtoje liko ne daugiau kaip 200 individų.

Maitinimo savybės

Laukinėje gamtoje hiacinto makaras eina ieškoti maisto kelių kilometrų atstumu nuo buveinės. Maitinasi vaisiais, riešutais, uogomis, gaudo vabzdžius.

Suradęs grobį, papūga stengiasi jį užvaldyti greičiau, nesukeldamas garso, kad nebendrautų su artimaisiais. Jie iš prigimties - dideli godūs.

Norėdami prižiūrėti namus, nusipirkite arba savarankiškai paruoškite grūdų mišinį. Jo dalis turėtų sudaryti apie 65% viso maisto kiekio. Taip pat šeriami:

  • sultingos daržovės, vaisiai, uogos,
  • kukurūzai
  • įvairių riešutų
  • moliūgų ir saulėgrąžų sėklos.

Du kartus per savaitę rekomenduojama duoti kietai virtų kiaušinių ir neriebaus varškės (ne daugiau kaip 2 šaukšteliai). Jis gali būti duodamas su grūdų mišiniu. Ankštinius augalus geriau mirkyti prieš maitinimą.

Žiemą daigintos javų sėklos bus puikus vitaminų šaltinis. Iš avižų ir sorų galite auginti žolę maistui. Vasarą jie siūlo kiaulpienių, salotų, špinatų, miško utėlių, kininių kopūstų ir dilgėlių lapus, šaknis ir gėles.

  • mango
  • avokadas
  • persimonai
  • bulves
  • papajos
  • aštrios žolelės, turinčios eterinių aliejų (krapai, petražolės ir kt.),
  • cukruoti vaisiai.

Kaip viešo naudojimo mineralinis užpilas turėtų būti:

Paukštinėje kasdien turi būti sodinamos šviežios medžių šakos. Suaugę paukščiai šeriami 2 kartus per dieną.

Veisimas

Makavos hiacintas sugeba susilaukti palikuonių nuo 7 metų amžiaus. Pora sukuriama visam gyvenimui, nepakeičiant partnerio, net jo mirties atveju.

Lizdas ant aukštų medžių daubose, praplečiant juos galingu snapu ir letenomis iki norimo dydžio. Jei nėra pakankamai tinkamų medžių, jie iškasa duobes stačiuose upių krantuose arba užima uolienų plyšius. Lizdas yra padengtas šakomis ir medžio pjuvenomis.

Poravimosi sezonas patenka į vasario - birželio mėn. Patelė pagimdo 2 kiaušinius, kas 2-3 dienas per mėnesį po poravimosi. Moteris inkubuoja mūrijimą 27-30 dienų. Patinas užsiima savo merginos maisto išgavimu ir lizdų apsauga.

Viščiukai atrodo akli ir be plunksnos. Varžydamiesi dėl maisto dažniausiai miršta. Po dviejų mėnesių plunksnos vėl užauga, o iki trijų mėnesių amžiaus viščiukai išskrenda iš lizdo. Per kitus tris mėnesius tėvai maitina savo kūdikius.

Nelaisvėje reikalingos specialios veisimo sąlygos. Būtina pastatyti paukščių namelį, pasirūpinti sustiprinta vitaminų mityba ir pasirūpinti tyla. Paukščiai šiuo laikotarpiu neturėtų būti trikdomi, kad jie neluptų kiaušinių.

Nelaisvė

Bute sunku pateikti egzotinių paukščių komforto matuoklį. Norėdami nelaisvėje laikyti didelį hiacinto makabą, jums reikės paukštidės - mažiausiai 10 * 3 * 2,5 m. Grilio strypai turėtų būti pagaminti iš tvirto storo metalo. Plieninė dviejų milimetrų viela galingas plunksninis snapas lengvai įkando.

Ešeriai yra pagaminti iš stiprių medžių šakų ir išdėstyti skirtingais lygiais. Vienas iš jų turėtų būti pritvirtintas šalia maisto ir vandens. Norėdami atsipalaiduoti, turite pritvirtinti miego namą prie aviacijos.

Paukščiams reikia linksmybių ir mankštos. Norėdami tai padaryti, iš bambuko uždėkite visų rūšių virves, kopėčias, žiedus. Papūgos dievina purslus vandenyje. Maudytis tinka negili, bet plati vonia. Taip pat galite naudoti purškiamą buteliuką arba išsimaudyti duše.

Šių paukščių smalsumas nežino ribų. Buitinius prietaisus, baldus ir kitus juos supančius daiktus gali smarkiai sugadinti stiprus snapas ir tvirtos nagai.

Kaina ir pirkimo vieta

Sunku tiksliai pasakyti, kiek kainuoja hiacinto makavos. Šio reto paukščio kaina siekia 60 tūkst. JAV dolerių. Viskas priklauso nuo pardavėjo, paukščio amžiaus ir vietos, kur jį perkate.

Kad svajonės išsipildytų, turite turėti pakankamai krepšio, erdvią gyvenamąją vietą ir laiko mankštintis su reikliu paukščiu. Jo mylimas, draugiškas personažas padės jums tapti tikru draugu. Svarbiausia atsiminti, kad įsigyjate šį draugą visam gyvenimui ir esate visiškai atsakingas už jo gerovę.

Geltonkaklė arabė

Geltonkaklė arabė (Ara auricollis) yra paplitusi Argentinos, Bolivijos, Paragvajaus ir Brazilijos šiaurės vakarų dalyse (ypač Mato Grosso valstijos pietvakariuose).
Geltonkaklė arabė randama įvairių tipų atogrąžų miškuose: drėgnuose, galeriniuose, sausuose ir kt. papūgos paplitimo diapazone yra gana daug ir stabili.

Pagal spalvą plunksnos šios papūgos yra labai gražios. Plunksnose dominuoja žalia spalva. Galvos priekis juodai rudas. Ant nugaros ir kaklo krašto yra gana plati ryškiai geltona apykaklė, uždengianti paukščio kaklą pusmėnuliu, kuris buvo šios rūšies pavadinimas. Musių plunksnos turi mėlynai žalią spalvą. Uodegos plunksnos yra tamsiai rudos, o apačioje - gelsvos, mėlynos spalvos. Bukas yra juodas, bukas yra arčiau galo šviesos. Plikos odos dėmės „ant veido“ yra baltos. Akys yra oranžinės raudonos, rainelė geltona. Patelė gali būti blyškesnės „apykaklės“ spalvos, mažesnė bukas ir galva. Pagal dydį ši rūšis yra viena mažiausių Ara genties atstovų. Suaugusio paukščio ilgis neviršija 40 cm.
Dažniausiai Geltonkaklė arabė randama poromis arba mažomis šeimos grupėmis po 10-20 paukščių. Šios papūgos maitinasi vaisiais ir sėklomis; jas dažnai galima pamatyti vietinių ūkininkų daržovių ir kukurūzų plantacijose.
Šios papūgos suka lizdus didelių medžių daubose. Poravimosi sezonas prasideda gruodžio mėnesį, patelė deda 2–4 ​​kiaušinius, o inkubacija trunka 27–30 dienų. Viščiukai palieka lizdą būdami 45-50 dienų po perėjimo.
Geltonkaklė ara labai dažnai laikoma namuose. Paukštis yra ramaus būdo, smalsus, lengvai gulintis, žaismingas, labai greitai prisitvirtina prie žmogaus. Iš prigimties šios papūgos yra ramūs ir malonūs paukščiai. Ara auricollis gerai išgyvena su kitomis Ar rūšimis. Minimali palaikymo temperatūra po aklimatizacijos turėtų būti bent + 10 ° C.
Šių papūgų racione turėtų būti daugybė daržovių ir vaisių, kukurūzų sėklų, avižų, kviečių. Riešutai turėtų būti duodami nedideliais kiekiais. Saulėgrąžų sėklos turėtų būti dryžuotos (jos turi mažai riebalų), galite duoti grūdų, paruoštų be pieno, sviesto, cukraus ir druskos. Rūgštaus pieno produktus (kefyrą, jogurtą, jogurtą, neriebią varškę) galima gerti 2–3 kartus per savaitę. Vaismedžių šakos visada turėtų būti šių papūgų paukštynuose, mėgsta jas įkąsti (vyšnių šakų ir kriaušių negalima duoti).

Yra žinomi šios rūšies Ar dauginimosi nelaisvėje atvejai. Dažniausiai veisimas prasideda gegužę, tačiau taip atsitinka, kad ištisus metus sankaboje gali būti 3-4 kiaušiniai. Sulaukę 12 savaičių, viščiukai visiškai pabėga ir kurį laiką po to lieka tėvų globojami.
Yra atvejų, kai pora geltonkaklių arsų peri jauniklius du kartus per metus, tačiau tai labai retai.

Žali sparnuočiai arabai

Žalioji sparninė arabė (Ara Chloroptera) yra paplitusi Centrinėje ir Pietų Amerikoje, ypač Kolumbijoje, Panamoje, Venesueloje, Trinidade ir Gajanoje. Jis gyvena aukštuose kamieniniuose lietaus miškuose, lygumose ir kalnuose.

Žali sparnuočiai arabai Tai laikoma nykstančia rūšimi, daugiausia dėl jos buveinės sunaikinimo (miškų naikinimo).
Žalsvai sparnuoto arako kūno plunksna yra tamsiai raudona. Pliki skruostai yra balkšvi su keliomis eilėmis mažų raudonų plunksnų. Plunksnos, didelės šepetėlio dengiančios plunksnos, apatinė nugaros, viršutinė ir apatinė uodegos plunksnos bei uodegos plunksnų galai yra mėlynos spalvos. Dideli sparnų ir dilbių dangčiai yra alyvuogių žalumos. Akys šviesiai geltonos. Viršutinis segtukas yra šviesios ragos spalvos, juodos trikampės dėmelės kiekvienoje viršutinio sulenkto pagrindo pusėje, apatinė segė yra juoda. Kojos tamsiai pilkos. Uodega yra tamsiai raudona, apatiniai uodegos dangčiai yra mėlyni. Patinas galvos gale turi plunksnas su žalsvu rėmeliu. Moteris su trumpesne uodega ir ruda rainelė. Papūgos ilgis yra 90 cm.
Šie paukščiai paprastai laikomi poromis, tačiau kartais jie susirenka į šeimų grupes, kuriose yra 6–12 paukščių. Yra duomenų, kad žaliasparniai makamedžiai kartais grupuojami su kitomis Ar rūšimis. Jie dažnai stebimi šalia mėlynai geltonojo Ara (Ara Ararauna) ir Raudonojo Ara (Ara Makao). Net ir turėdami tokį ryškų pliką, jie vargu ar gali būti matomi ant medžių vainikų, nemėgsta būti matomi.
Tyrėjams pavyko pamatyti daugybę šios papūgos rūšių grupių, kurių skaičius siekia 100, kai papūgos nusileido nuo medžių viršūnių į dirvožemį, kuriame gausu molio, kurį jie valgo, kad neutralizuotų toksišką neprinokusių vaisių kiekį.
Žali sparnuočiai košės maitinasi vaisiais, daržovėmis, jų stiprus snapas gali lengvai nulaužti sunkiausią riešutų lukštą. Kartais jie skraido maitintis kukurūzų plantacijose, o tai daro labai didelę žalą vietos ūkininkams.
Žali sparnuočiai makavos lizdai senų medžių daubose, dažnai padedant galingam snapui, duobutės skersmenį padidina iki reikiamo dydžio. Lizdo pakratų tokioje žaliuojančių sparnų duobėje nėra. Poravimosi sezonas trunka nuo lapkričio iki kovo. Šios papūgos veisiasi ne kiekvienais metais. Sankaboje paprastai yra nuo vieno iki trijų kiaušinių. Inkubacinis laikotarpis yra 28 dienos. Jauni viščiukai palieka lizdą 90–100 dienų po perėjimo.

Žali sparnuočiai amarai Jie yra labai patrauklūs kokybės mėgėjams. Jie yra gražūs, supratingi, geba mėgdžioti ir sumaniai tvarkosi yra labai prisirišę prie žmogaus.Vietos gyventojai šią Ar rūšį priskiria geriausiam namo draugui.
Maistui žaliasparnis aram reikėtų duoti vaisių ir daržovių (kriaušių, obuolių, slyvų, bananų, agurkų, pusiau prinokusių kukurūzų, morkų, šermukšnių uogų), nedidelio kiekio riešutų, saulėgrąžų, kanarijų sėklų, įprasto mineralinio padažo.
Tačiau žaliasparniams arams, kaip ir visoms kitoms Ar rūšims, reikalingas erdvus aptvaras, kuriame paukščiai galėtų laisvai judėti. Tik esant tokioms sąlygoms, prieš kopuliaciją, jiems paprastai būna srovės.
Kaip žaliasparnių arsų lizdo vietą galite naudoti specialius medinius namus, letkos skersmuo turėtų būti ne mažesnis kaip 20 cm.Mūrijoje dažniausiai būna 2–3 kiaušiniai. Viena patelė juos inkubuoja per 28 dienas. Viščiukai pabėgo sulaukę 12 savaičių. Viščiukai yra lizde maždaug 3 mėnesius, o po to ilgą laiką lieka tėvų priežiūroje. Maitinant viščiukus, suaugusiems paukščiams reikia duoti ne tik įprastą maistą, bet ir virtą vištienos kiaušinį bei neriebų varškę.
Žinomi žaliuojančių sparnuočių hibridizacijos su kitų rūšių macaw atvejais atvejai.

Skaitykite kitus straipsnius skiltyje: Paukščiai

Kaip reklama
  • Forumas apie gyvūnus
  • Skelbimai
  • Draugiškos svetainės
  • Reklama
Portalas apie augintinius © 2006-2019
Jekaterinburge
el. paštas: [email protected]

Svetainių kūrimas
„Promo-Master“ studija

Ara papūgų tipai

Makavos jauniklis
nuotrauką galima padidinti

Tėvynė mėlynosios makavos papūgos Svarstoma Brazilija, Bolivija, Paragvajus. Šio paukščio buveinė yra savanos, atogrąžų miškai, šlapynės su palmių salomis, palmės, galerijų miškas. Išbėga tankus melsvųjų arabrų miškas. Maitinamas medžių vainikėliais ir žeme, periodiškai nuryja žvyrą, kad pagerintų maisto virškinimą. Gamtoje kaip maistas naudojami palmės, prinokę ir neprinokę vaisiai (figos) bei vaisiai, uogos ir vandens sraigės.

Dideli mėlyni makarai retai būna papūgos mėgėjų namuose dėl galingo buko ir labai garsiai. Dideli butai taip pat vaidina svarbų neigiamą vaidmenį. Be to, jie neišsiskiria gebėjimu atkurti žmogaus kalbą ir įvairius garsus. Iki dvidešimtojo amžiaus pabaigos laukinėje gamtoje buvo 90–250 mažų mėlynųjų makadų individų, suskirstytų į 2 populiacijas. Bet ši rūšis praktiškai išnyko dėl medžioklės, gaudymo spąstais ir prarastos nesugadintos gamtos. Dideli ir maži mėlyni makamedžiai yra įtraukti į Tarptautinę raudonąją knygą.

Kareivis amara
nuotrauką galima padidinti

Turite pabandyti šias papūgas laikyti poromis. Mėlyni makaw yra termofiliniai ir laikomi gatvių aptvaruose netoleruoja naktinės temperatūros, žemesnės nei 10 laipsnių. Mėlynieji makarai nelaisvėje yra labai reti, daugiausia zoologijos soduose. Šio paukščio racione turėtų būti daug riebalų ir mažai baltymų. Maitinimo dažnumas 1-2 kartus per dieną.

Veisimo sezono metu naudinga duoti kokosų, sauso šunų maisto, medaus, kiaušinių lukštų, vitaminų D ir B grupės, kalcio papildų. Į dienos racioną turėtų įeiti vaismedžių šakos, daržovės ir vaisiai, ypač patinka pieniniai kukurūzai, saulėgrąžų sėklos, riešutai (žemės riešutai, kokosas, brazilija, lazdyno riešutai, graikiniai riešutai), žalumynai: medžių ūgliai, krūmai, daiginti grūdai, kiaulpienių lapai, salierai, mandardai , plantažas, špinatai. Periodiškai naudinga duoti ryžių košės, avižinių dribsnių, neriebaus varškės, virto vištienos kiaušinio ir vištienos mėsos.

Mėlyniųjų araberių papūgos atsiranda 2–10 metų. Manoma, kad jie visą gyvenimą gyvena poromis. Poravimasis vyksta kelis kartus per dieną. Mėnesį po poravimosi patelė deda pirmąjį kiaušinį, o po 2–3 dienų - kitą. Sankaboje paprastai yra 2 kiaušiniai, kurių dydis 53x40 mm. Veisimui reikalingas storų sienų lizdas, kurio matmenys 150x150x180 cm arba 60x70x100 cm. Kiaušinių inkubacinis periodas yra 27-30 dienų ir paprastai tręšiama tik 1 kiaušinis.

Kiaušiniai ir viščiukai
nuotrauką galima padidinti

Kūno ilgis raudona akelė yra 78–90 cm, sparnai yra 28–40 cm, o uodega 50–62 cm. Galva, viršutiniai sparnai, kaklas, nugaros viršutinė dalis, krūtinė ir pilvas yra ryškiai raudoni, liemens ir apatiniai sparnai yra ryškiai mėlyni, geltoni yra per sparnus. juostelė. Bare skruostai yra šviesūs su baltų plunksnų eilėmis. Viršutinis snapas yra baltas su rudai juoda dėme prie snapo pagrindo ir juodu galu, apatinis žandikaulis yra rusvai juodas. Rainelė yra geltona. Patelėje bukas mažesnis ir platesnis prie pagrindo, o jo viršutinė pusė turi staigesnį lenkimą.

Šio paukščio dieta yra labai įvairi. Tai apima prinokusius ir neprinokusius vaisius (figos, mangai, figos, geltonasis mombinas), riešutus (braziliškas, palmių), sėklas, uogas, vaisius, žiedus ir žiedynus, ūglius, nektarą. Veisimosi sezono metu šis paukštis valgo vabzdžius ir jų lervas. Raudonasis amaras maitinamas tiek ant žemės, tiek ant medžių viršūnių. Valgydamas jis tyliai. Jis valgo vaisius, kurie yra nuodingi kitiems gyvūnams.

Ausis auskaralis
nuotrauką galima padidinti

Susidaro pora visam gyvenimui. Raudonoji makavos papūga veisiasi ne kiekvienais metais. Lizdas išdėstytas natūraliai suformuotose gyvų ir negyvų medžių daubose su tankiu vainiku 30 m aukštyje. Kiekvienais metais jis naudoja kai kuriuos lizdus. Tik patelė perina kiaušinius. Kilus pavojui, makavai ramiai sėdi lizde, tačiau jei pavojus gresia tiesiogiai lizdui, tėvai mesti sankabą. Raudonųjų blauzdų sankaboje yra 2–4 ​​balti kiaušiniai, kurių dydis 47x34 mm, ovalios formos.

Naujagimiai vištos yra akli, plika ir kurčia. 17 dieną pasirodo plunksnų pradžia. Akys atidaromos 4-ą savaitę. Visiškai viščiukai pabėga per tris mėnesius. Jauni paukščiai per metus pasiekia savo tėvų dydį. Didžiąją laiko dalį jie praleidžia pakrantės mangrovėse. Palikę lizdą, sulaukę 85–100 dienų, viščiukai nejuda iš jo toliau nei 1 km. Po mėnesio skrydžio spindulys padidėja iki 12 km. Subrendę viščiukai pradeda lydėti tėvus į maitinimo vietas. Paprastai išgyvena 1-2 viščiukai. Jauni paukščiai dažnai būna su tėvais iki 2 metų.

Kaštonų apkeptos akelės
nuotrauką galima padidinti

Mėlyna ir geltona makavos papūga gyvena negyvų lietaus miškų, pirmenybę teikiant upių pakrančių teritorijoms. Jie taip pat gyvena kalnų slėniuose iki subalpinių pievų. Labai prisirišę prie jų buveinių. Papūgos skraido anksti ryte į vietas, esančias 25 km atstumu nuo lizdo, ir grįžta po saulėlydžio. Jie gyvena suporuotai arba vienišas gyvenimo būdas, nesudaro spiečių. Laikykite aukštų medžių vainikuose. Jauni egzemplioriai yra labai gerai sutramdyti.

Nuo senų senovės juos laikė vietiniai žmonės, kuriems jie priklausė pagal mėgstamų paukščių skaičių. Europoje, žinomas nuo XVII a. Geba ištarti keliasdešimt žodžių. Nors jie yra populiarūs kaip augintiniai, dėl grožio ir sugebėjimo mėgdžioti žmonių kalbą, juos sunku prižiūrėti ir reikia daug dėmesio, skirtingai nei tradiciniai augintiniai - šunys ir katės. Šie paukščiai yra aukšto intelekto.

„Blue Macaw“ gąsdina mergaitę

Mėlynos ir geltonos makavos papūgos turi stiprų balsingą balsą, kuris sukuria nepatogumų kaimynams, nors blaškomi žaislų ir bendravimo. Jie nuolat žiovauja ant įvairių objektų, net kimba per plieninę vielą. Jie maitinami įvairiais augaliniais maisto produktais: riešutais, sėklomis, grūdais, vaisiais ir daržovėmis (įskaitant džiovintus), žalumynais. Poravimosi sezonas trunka nuo gruodžio iki kovo.

Paukščiai lizdus laiko labai aukštai medžių daubose, dažniausiai palmės arba stato lizdus ant šakų. Atokiau nuo lizdo, kaip taisyklė, jie neišplaukia. Sankaboje yra 2–3 kiaušiniai, bet kartais iki 5. Patelė juos inkubuoja 24–30 dienų. Jauni paukščiai lizdą palieka būdami maždaug 3 mėnesių amžiaus, tačiau tėvai jais rūpinasi dar 2–3 mėnesius, po to jie pereina į savarankišką gyvenimą. Pagal spalvą jauni paukščiai beveik nesiskiria nuo suaugusiųjų, tačiau turi lengvesnę buką ir pilkšvai rudą rainelės spalvą.

Hiacinto Macaw: nuotrauka, aprašymas

Šis ryškus, nuostabiai gražus paukštis. Hiacinto makavos gali pasiekti metro ilgį (bet tai kartu su uodega). Sparno ilgis dažnai viršija 70 cm, gražūs vyrai sveria 1,5–2 kg.

Viso kūno kobalto ir mėlynos spalvos speneliai hiacinto makaduose yra šiek tiek tonuoti tos pačios spalvos ryškiai geltonos spalvos periorbitalinio žiedo su plačia juostele prie snapo pagrindo. Ant plunksnų ir uodegos yra pilki akcentai. Akys yra tamsiai rudos spalvos, kojos pilkšvai juodos, didelėmis žnyplėmis.

Skiriamasis visų arapapagų papūgų bruožas yra didelis, į šoną suspaustas ir stipriai suapvalintas snapas, kurio galas staigiai sulenktas žemyn. Savo masyviu snapu makaw gali suvalgyti dviejų milimetrų geležies tinklelį! Buko spalva yra tamsiai pilka, beveik juoda.

Atskirti patiną nuo patelės yra gana sunku: jų spalva yra vienoda, tačiau patinas yra didesnis nei patelės ir turi ryškesnį buką, ir, kaip taisyklė, turi labiau karingą pobūdį.

Gyvenimo būdas gamtoje

Hiacinto makavos yra aktyvios dienos metu. Anksti ryte jie susirenka į pulkus ant negyvų medžių ir paskatina „marafetą“, o po to eina į pašarų plotus. Tai yra geros skrajutės: ieškant maisto jie gali įveikti kelias dešimtis kilometrų.

Akinai maitinasi riešutais, figų vaisiais, vaisiais ir uogomis, kartais paįvairina racioną sraigėmis ir kitais bestuburiais. Nepaisant įspūdingo dydžio, jie kartais tampa erelių grobiu.

Šios papūgos sukuria porą kartą per gyvenimą, taip pat yra mažos šeimos grupės, turinčios 6–12 asmenų. Aragės lizdus suauga aukštų medžių daubose arba, naudodamos letenas ir bukus, iškasa skyles palei stačius upių krantus. Poravimosi sezonas gali būti nuo vasario iki birželio, atsižvelgiant į regioną. Paprastai sankaboje yra 2 kiaušiniai. Per mėnesį patelė perina kiaušinius, patino pareigos yra aprūpinti merginą maistu ir apsaugoti lizdą. Naujagimiai jaunikliai yra akli ir plika, todėl dėl konkurencijos dėl maisto dažniausiai išgyvenasi tik viena papūga. Viščiukas pabėgo sulaukęs dviejų mėnesių, o dar po mėnesio pradeda skraidyti iš lizdo, tačiau jo tėvai ir toliau jį maitina. Hiacinto makavos gali susilaukti palikuonių ne anksčiau kaip sulaukę 7 metų.

Hiacinto ašara yra žinoma dėl savo godumo tarp papūgų. Atradęs medį su vaisiais, jis valgo sėklas, plaktuku smogdamas vaisiui, bet neskamba ir negirdi, kad kitos papūgos negirdėtų ir jam nereikėtų dalintis savo maistu.

Nelaisvėje esančios hiacinto makavos

Hiacinto grožybės retai pastebimos tarp namų egzotikos mėgėjų - sukurti patogias sąlygas metro dydžio paukščiui miesto apartamentuose nėra taip paprasta, o ne visi gali sau leisti augintinį už automobilio kainą. Iš tiesų, hiacinto makaras yra brangiausia papūga, kurios kaina gali siekti iki 20 tūkstančių dolerių. Dažniau ši rūšis tampa zoologijos sodų ir darželių gyventojais, kur lengviau sudaryti jiems tinkamas sąlygas.

Stulpai yra statomi iš obels, kalnų pelenų ar beržo taip, kad papūgai būtų patogu judėti aplink juos.

Augintiniui reikalingas nuolatinis fizinis aktyvumas, todėl papūgos būste, be stulpų, tiks ir įvairios kopėčios bei stygos.

Ara mėgsta plaukti, todėl į narvą reikia įsidėti seklią, bet plačią maudymosi kostiumėlį. Galite išmokyti juos maudytis duše arba tiesiog purkšti paukštį iš purškimo buteliuko.

Smalsumas ir potraukis makavos veiklai nežino ribų, todėl namuose jie daro didelę žalą baldams, prietaisams ir bet kokiems kitiems daiktams. Neramiems paukščiams reikia viską pasiimti, patekti į turinį, jei įmanoma - valgyti, jei ne - išbandyti jėgas. Reti namų apyvokos daiktai lieka nepažeisti susipažinus su stipriu šių nuostabių papūgų snapu ir aštriais nagais.

Namuose augintiniai yra šeriami savarankiškai paruoštais arba įsigytais grūdų mišiniais didelėms papūgoms - jie turėtų sudaryti 60–70% viso raciono.

Būtinai pasiūlykite paukščiui šviežių ir džiovintų vaisių, daržovių, uogų, saulėgrąžų ir moliūgų sėklų, kukurūzų, riešutų.

1–2 kartus per savaitę naudinga į racioną įvesti varškės ir virtų kiaušinių, daigintų kviečių.

Jie mėgsta valgyti ryžius ir sorų košę (jie virti be druskos ir kitų priedų).

Augintinis kiekvieną dieną turėtų gauti šviežių šakų, kurias jis mielai džiūsta.

Narvelį visada reikia pagaląsti už buko ir smulkaus žvyro, kuris yra labai svarbus virškinimui.

Charakteris, talentai, sugebėjimai

Hiacintas Macaw yra draugiškas, pasitikintis ir smalsus augintinis. Iš prigimties jis primena mažą vaiką, kuriam reikalinga priežiūra ir nuolatinis dėmesys sau. Tokių papūgų savininkai pažymi, kad nepaisant visų jų draugiškumo, šie paukščiai gali būti kerštingi. Trūkstant dėmesio, papūga praleis ir nuskins savo plunksnas. Todėl, jei negalite duoti paukščiui mažiau nei dvi ar tris valandas per dieną, geriau iš viso nepradėti papūgos ar nusipirkti porą.

Hiacinto macaws - triukšmingi paukščiai. Jie ne tik rėkia (ir jų balsas yra garsus, auskarų, aštrus), bet ir skleidžia garsus, panašius į barkavimą, griausmą ar gurkšnį. Gamtoje šių papūgų balsą galima išgirsti 1,5 km atstumu!

Žinoma, visus domina papūgų galimybė mėgdžioti žmogaus kalbą. Ara nerodo tokių onomatopoezės talentų, kaip, pavyzdžiui, Jaco ar amazonai, tačiau net tarp jų yra ir labai gabių asmenų, kurie gali išmokti keliasdešimt žodžių ir trumpų frazių. Be to, jie puikiai imituoja paukščių giedojimą, mėgdžioja įvairius garsus (juokas, kosulys ir kt.), Švilpia melodijomis.

Jų intelektas yra labai aukštas, todėl ašagos dažnai koncertuoja cirke: jie lengvai išmoksta sudėtingų triukų ir su malonumu demonstruoja juos publikai. Beje, mokymai yra vienas iš saugiausių būdų išgelbėti namą nuo sunaikinimo: jei papūga turi ką veikti, jis nebus blaškomassi sunaikindamas minkštus baldus. O namuose ašaras galima išmokyti įvairių gudrybių, pavyzdžiui, šokti, nusilenkti ir pan.

Dėl jokios priežasties papūga niekada nesikandžioja, tačiau, jei, jo manymu, iškilo pavojus, ji gali gerai užsifiksuoti.

Dėl mylinčios prigimties nėra sunku užmegzti kontaktą su šiuo dailiu vyru, o žmogui, sugebančiam organizuoti teisingą hiacinto makavą, bendravimas su šiuo nuostabiu augintiniu bus žavi veikla, o pati papūga bus tikras žmogaus draugas ir kompanionas.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: Gėlių gyvybės langelį įsteigusi kaunietė augalus vadina vardais (Birželis 2020).

Pin
Send
Share
Send