Apie gyvūnus

Rytų Sibiro auksinis erelis (Aquila chrysaеtos kamtschatica)

Pin
Send
Share
Send


Auksinis erelis - gražus ir retas paukštis, įtrauktas į Rusijos Raudonąją knygą, taip pat retai sutinkamas Voronežo srityje.

XX amžiaus pradžioje paukštis retkarčiais lizdavosi regiono teritorijoje, vėliau jis buvo užfiksuotas tik per rudens-žiemos migracijas Semiluksky, Liskinsky, Talovsky, Novokhopersky, Bobrovsky, Borisoglebsky rajonuose. Ir tai buvo tik pavieniai asmenys. Daugybė veiksnių lėmė tokį stiprų skaičių sumažėjimą: sumažėjo apgyvendinamų teritorijų, padidėjo trikdžių faktorius, žuvo spąstai ir nuo užnuodytų masalų, šaudymo metu buvo susidarę efektai ...

Auksinis erelis - didžiausias iš erelių, kurių sparnų plotis yra 180–240 cm.

Sparnai yra platūs ir ilgi, skrendant sparčiai pastebimai pakeliami į viršų, uodega yra gana ilga ir suapvalinta. Spalva yra tamsiai ruda, su auksinėmis plunksnomis galvos gale. Uodegos galas yra rusvai pilkos spalvos, iki galo patamsėja iki tamsiai rudos. Jauniems paukščiams uodegos pagrindas ir dėmės ant padų yra balti.

Nuo laidojimo vietos ir stepinio erelio jis skiriasi tuo, kad ant pečių ašmenų nėra baltų dėmelių ir ilgesnė uodega, nuo erelių su užapvalinta uodega, uodegos ir pilko snapo, plunksninio prie pirštų (suaugusiuose ereliuose jis yra geltonas), nuo erelių didelių dydžių ir auksinės pakaušio.

Lizdų poros gyvena neprieinamose vietose, pirmenybę teikdamos miško „saloms“ tarp didžiulių pelkių, kotedžų, plynaukščių ir upių slėnių, kur joms patogu medžioti.

Netoleruoja žmonių buvimo. Masyvūs lizdai (kartais iki 2 m skersmens) dažniausiai išdėstomi ant galingiausių medžių ar neprieinamų uolų ir uolų. Reprodukcija prasideda nuo 3–6 metų amžiaus, kartais net pusiau suaugusiems žmonėms. Sankaboje yra 2 kiaušiniai, retai 1 arba 3. Perinimas trunka 40–45 dienas, su nerimu paukščiai labai lengvai meta lizdą su sankaba.

Jaunikliai lizde būna apie 10 savaičių, o dėl kainizmo instinkto dažniausiai išgyvena tik vienas viščiukas. Maisto spektras yra labai platus: nuo pelėnų ir juodųjų paukščių iki kiškių, avinžirnių, žąsų, kurtinių ir garnių, taip pat noriai peršia morkas.

Vaizdo kilmė ir aprašymas

Auksiniai ereliai priklauso į vanagus panašiems paukščiams, atstovauja vanagų ​​šeimai, erelių genčiai, auksinių erelių tipui. Mokslininkai zoologai vis dar negali susitarti dėl paukščių kilmės. Yra keletas jų evoliucijos teorijų. Populiariausia yra kilmė iš dinozaurų. Mokslininkai teigia, kad patys senovės grobinių paukščių protėviai pasirodė Juros periodo laikotarpiu (intervale tarp 200 ir 140 milijonų metų).

Vaizdo įrašas: Auksinis erelis

Tyrėjai ilgą laiką teigė, kad plunksniniai dinozaurai - troodontidai ir dromaeosauridai - buvo senovės plunksnų plėšrūnų protėviai. Gebėjimas skristi atėjo į plunksninius dinozaurus plėtojant medžius. Ilgų nagų ir labai galingų užpakalinių galūnių dėka plunksnoti dinozaurai išmoko lipti į aukštus medžius.

Tačiau panaši teorija buvo suabejota 1991 m., Kai archeologai Teksase atrado senovės paukščių, vadinamų protoavisi, liekanas. Tikriausiai jie Žemėje gyveno prieš 230–210 milijonų metų, tai yra beveik 100 metų anksčiau nei Archeopteryx. Tai buvo protoavizija, kas turėjo labiausiai bendro su šiuolaikiniais plėšrūnais. Kai kurie mokslininkai iškėlė hipotezę, kad visi protoavijų pasekėjai yra jei ne giminės, tai tik broliai. Tačiau ši teorija taip pat neturi stabilios įrodymų bazės ir jos nepalaiko visi mokslininkai ir tyrinėtojai.

Išvaizda ir savybės

Nuotrauka: Paukštis Auksinis erelis

Auksinis erelis yra vienas didžiausių plėšriųjų paukščių žemėje. Jos kūno ilgis siekia nuo 75 iki 100 cm. Paukščiai turi didžiulį sparnų plotį - nuo 170 iki 250 cm. Ši paukščių rūšis turi lytinį dimorfizmą - patelės turi pranašumą dėl svorio ir kūno dydžio. Vienos suaugusios moters masė yra nuo 3,7 iki 6,8 kilogramo. Patinas sveria nuo 2,7 iki 4,8 kilogramų. Galva maža. Ant jos yra didelės akys ir snapas, kuris savo išvaizda primena akiliną. Jis yra aukštas, plokščias iš abiejų pusių ir nuleistas žemyn kablio formos.

Įdomu! Auksiniai ereliai turi puikų regėjimą. Jie turi gana sudėtingą akių struktūrą. Plėšrūnas sugeba atpažinti bėgantį kiškį iš 2000 metrų aukščio. Tuo pačiu metu kūgių ir lęšių įvairovė leidžia nuolat stebėti objektą. Plunksnų plėšrūnų vizijos unikalumas slypi tame, kad jie sugeba atskirti spalvas. Gyvūnų karalystėje šis bruožas yra labai retas.

Virš auksinio erelio akių yra viršutinės arkos, apsaugančios paukščio akis nuo ryškios šviesos ir suteikiančios įspūdingesnę išvaizdą. Vanagų ​​šeimos atstovai turi trumpą kaklą su pailgomis plunksnomis.

Įdomu! Plunksnos plėšrūno kaklelis gali pasisukti 270 laipsnių, panašiai kaip pelėda.

Paukščiai turi labai ilgus ir plačius sparnus, kurie yra šiek tiek susiaurėję iki kūno pagrindo. Sparno sklidimas skrydžio metu turi s formą. Toks jaunų asmenų posūkis yra ryškus. Plėšrūnų uodega ilga, suapvalinta. Jis vykdo vairo funkciją skrydžio metu. Paukščiai turi galingas galūnes ir labai ilgas, aštrias nagas.

Suaugusiems asmenims būdingas tamsesnis plikas. Paukščiai tamsiai rudi, rudi, beveik juodi. Vidinė sparno dalis, krūtinė, kaklas ir kaklas išsiskiria lengvesniu aukso-vario plunksna. Iš kiaušinių išperėti viščiukai yra padengti balta žemyn. Jauni paukščiai, palyginti su senaisiais, turi tamsesnę spalvą. Skiriamasis bruožas yra baltos dėmės ant sparnų, taip pat šviesios žymės ant uodegos.

Kur gyvena auksinis erelis?

Nuotrauka: Eagle Golden Eagle

Paukštis gyvena beveik bet kurioje vietovėje. Ji gali gyventi kalnuotoje vietovėje, lygumose, miškuose, laukuose, stepėse ir kt.

Paukščių buveinių geografiniai plotai:

  • Korėja
  • Japonija
  • Šiaurės Amerikos vakarinė pakrantė,
  • Aliaskoje
  • centrinis Meksikos regionas
  • yra šiek tiek retesnis Kanadoje,
  • Skandinavija
  • Rusija
  • Baltarusija
  • Ispanija
  • Jakutija
  • Transbaikalia
  • Alpėse
  • Balkanai.

Nepaisant to, kad auksiniai ereliai gali egzistuoti visur, jie renkasi kalnuotą reljefą ir plačias lygumas. Plunksnūs plėšrūnai linkę įsikurti tuose regionuose, kurie žmonėms neprieinami. Auksiniai ereliai dažnai apsigyvena stepėse, miško stepėse, tundroje, apleistuose natūraliuose kanjonuose, bet kuriuose miškuose, tankiose storokose.

Paukščiai mėgsta įsikurti šalia vandens telkinių - upių, ežerų, taip pat kalnų viršūnėse iki 2500-3000 metrų aukščio. Medžioklei paukščiai pasirenka plokščią, atvirą vietą. Tokioje teritorijoje jiems lengviau persekioti grobį, be to, didžiuliams sparnams reikia neribotos vietos. Poilsiui paukščiai pasirenka aukštus medžius ir kalnų viršūnes.

Rusijoje plunksniniai plėšrūnai gyvena beveik visur, tačiau nepaprastai retai žmogus su jais sutinka. Žmonės sukelia paukščių baimę, todėl yra linkę kuo toliau nuo jų. Mūsų platumose jis įsikuria nepravažiuojamame pelkyniniame reljefe Rusijos šiaurėje, Baltijos ir Baltarusijoje.

Auksiniai ereliai, kaip niekas kitas paukštis, mėgsta laukines, negyvenamas ir nuošalesnes vietas. Štai kodėl jie gyvena ten, kur žmogaus praktiškai nėra. Jie gali gyventi Transbaikalijoje ar Jakutijoje, su sąlyga, kad lizdai yra vienas nuo kito 10–13 kilometrų atstumu. Afrikos žemyno teritorijoje vanagų ​​šeimos atstovus galima rasti nuo Maroko iki Tuniso, taip pat prie Raudonosios jūros. Jų buveinių regione būtinai turi būti labai aukšti medžiai, ant kurių paukščiai gali pastatyti savo lizdus.

Ką valgo auksinis erelis?

Nuotrauka: Auksinis erelis

Auksinis erelis yra plėšrūnas. Pagrindinis mitybos šaltinis yra mėsa. Kiekvienam suaugusiam žmogui reikia kasdien suvartoti nuo pusantro iki dviejų kilogramų mėsos. Dažnai, norėdamas gauti maisto, paukštis grobia gyvūnams, kurie yra žymiai didesni nei jo dydis. Žiemą ar neturint maisto šaltinio jis gali maitintis morkomis, kitų paukščių kiaušiniais, ropliais. Gali pulti sergančius, susilpnėjusius asmenis, taip pat jauniklius ir jauniklius. Šie plėšrūnai linkę valgyti kitų auksinių erelių jauniklius (kanibalizmas). Neturėdami maisto, jie gali badauti iki 3–5 savaičių.

Auksinis erelis gali tapti:

Auksiniai ereliai laikomi sumaniais medžiotojais. Jie natūraliai apdovanoti galingomis galūnėmis ir aštriais, ilgais nagais, taip pat stipriu snapu. Tai leidžia jiems aukai suteikti mirtinus smūgius. Plunksnuoti plėšrūnai neturi vieningos medžioklės strategijos ir taktikos. Ryškus regėjimas leidžia atpažinti grobį iš didelio aukščio ir nuolat jį stebėti. Jie gali kristi kaip akmuo užpuolant medžioklės objektą arba pakilti į aukštį apsimesdami, kad medžioklė jiems šiuo metu nėra įdomi.

Tiesą sakant, jie laukia tinkamo momento pulti. Daugeliu atvejų auksiniai ereliai nemėgsta ilgo, ilgo persekiojimo. Jie žaibiškai atakuoja savo grobį. Paukščiai iškart bando suteikti galingą, mirtiną smūgį. Jei jie grobia mažą grobį, smaigalys daro bukas. Medžiodamas didesnį grobį plėšrūnas į jį įsmeigia didžiules nagus, pradurta odą ir vidaus organus.

Plėšrūnas griebia graužikus ir smulkius žinduolius, užrišdamas letenas už galvos ir nugaros, ir susuka sprandą. Auksiniai ereliai yra labai kvalifikuoti ir galingi medžiotojai. Tapusi tokio kvalifikuoto medžiotojo užpuolimo auka, auka neturi šansų išsigelbėti. Auksiniai ereliai dažniausiai imasi grobio iš labiau patyrusių medžiotojų. Prireikus, norint užpulti ypač didelių dydžių grobį, jie gali iškviesti brolių pagalbą kolektyvinei medžioklei.

Charakterio ir gyvenimo būdo bruožai

Nuotrauka: Auksinis erelis

Auksinis erelis teikia pirmenybę atokiau nuo teritorijos, esančios netoli žmonių gyvenviečių. Nors senovėje žmonės prisijaukino šiuos didžiulius plėšrūnus. Auksiniai ereliai linkę formuoti poras ir susukti lizdus. Norėdami pagaminti lizdą, reikia aukšto medžio. Dažniausiai tai pušis ar drebulė. Paukščiai laikomi monogamiškais. Jie pasirenka porą ir dažniausiai egzistuoja šioje poroje visą savo gyvenimą.

Jie linkę sukurti kelis lizdus, ​​nuo vieno iki penkių, ir juose gyvena pakaitomis. Atstumas tarp lizdų yra 13-20 kilometrų. Vienos poros buveinėje ramiai gali gyventi kiti jauni, dar nesudarę poros. Plunksnuoti plėšrūnai ramiai suvokia tokią kaimynystę. Medžioklei rinkitės tam tikrą vietą. Žiemą, kai staigiai sumažėja maisto kiekis, auksiniai ereliai padidina medžioklės plotą.

Paukščiai labai bijo žmogaus kišimosi į natūralią buveinę. Jei žmogus atrado savo lizdą, kuriame yra kiaušiniai, auksiniai ereliai dažniausiai jį meta. Paukščiai pasižymi neįtikėtinu tvirtumu ir stiprumu. Jie toliau stebės auką, kol ji taps jų grobiu. Plėšrūnams suteikta didžiulė galia. Vienas suaugęs paukštis gali pakelti į orą krovinį, sveriantį iki 25 kilogramų. Apatinių galūnių stiprumas leidžia užlenkti didelių suaugusio vilko individų kaklą. Paukščiams būdinga ištvermė, sugebėjimas medžioti poromis, taip pat kovinis charakteris.

Nepaisant savo dydžio, plunksnuoti plėšrūnai yra įprasti skristi labai grakščiai, lengvai pakilti ore ir radikaliai pakeisti savo skrydžio trajektoriją. Medžioklei paukštis pasirenkamas tik dienos metu, kai oras pasiekia tam tikrą temperatūrą ir jam patogu sklandyti ore. Paukščiai linkę sukurti konkretų kelią, kuriuo auksiniai ereliai skraido aplink savo valdas ieškodami maisto. Jų pobūdis yra pasirinkti sargybinius medžius, iš kurių atsiveria puikus vaizdas į didelę teritoriją. Vietovės, kuriose medžioja paukščius, yra įvairaus dydžio. Jų dydis yra nuo 140 iki 230 kvadratinių metrų. km Auksiniams ereliams būdinga balsuoti, o iš jų tik retkarčiais galima išgirsti garsus.

Socialinė struktūra ir reprodukcija

Nuotrauka: Skrendantis auksinis erelis

Auksiniai ereliai yra monogamiško pobūdžio. Ištikimybė ir atsidavimas pasirinktai porai išlaikomas visą gyvenimą. Antroji pusė pasirenkama sulaukus trejų metų. Poravimosi sezonas prasideda vasario pabaigoje ir trunka beveik iki balandžio pabaigos. Paukščių poravimosi žaidimai atrodo labai įspūdingi. Tiek vyrai, tiek moterys linkę demonstruoti savo grožį, jėgą ir galią. Tai pasireiškia įspūdingais skrydžiais. Paukščiai įgauna didelį aukštį. Tada jie smarkiai pasinerti žemyn ir paskleisti didžiulius sparnus priešais patį žemės paviršių. Jie taip pat linkę parodyti savo medžioklės galimybes. Jie paleidžia nagus, imituoja grobio siekimą ir gaudymą.

Paukščiai, išsirinkę meilužę, pradeda susukti lizdus ir dėti kiaušinius. Jie labai atsargiai pasirenka vietą, kur pastatyti lizdą. Paprastai tai nuošalesnė vieta medžių vainike dideliame aukštyje. Vieno lizdo aukštis siekia 1,5–2 metrus, o plotis - 2,5–3 metrus. Jis pastatytas iš šakų ir šakelių, dugnas išklotas minkštais žalumynais ir samanomis. Kiekviename lizde yra nuo vieno iki trijų kiaušinių. Jie yra pilkšvai baltos spalvos su juodomis dėmėmis. Perinti kiaušinius reikia pusantro mėnesio. Kartais patinas pakeičia patelę, tačiau tai būna retai.

Viščiukai peri iš kiaušinių paeiliui. Vyresni viščiukai visada yra didesni ir stipresni ir atstumia jaunesnius ir silpnesnius nuo maisto, kurį gamina patinas. Tačiau tėvai nesistengia atkurti teisingumo. Dėl to silpnesnis jauniklis miršta iš bado. Beveik tris mėnesius viščiukai praleidžia lizde. Po to motina moko juos skristi. Bendravimas su viščiukais yra viena iš nedaugelio priežasčių, kodėl paukščiai turi balsą. Įgudę skrydžio įgūdžiai viščiukai lizde lieka iki kito pavasario. Gyvenimo trukmė natūraliomis sąlygomis yra apie 20 metų. Nelaisvėje šis skaičius gali padvigubėti.

Natūralūs auksinių erelių priešai

Nuotrauka: Auksinio erelio raudonoji knyga

Auksinis erelis laikomas aukščiausio rango plėšrūnu. Tai reiškia, kad natūralioje aplinkoje jie neturi priešų. Jos dydis, stiprumas ir galia neleidžia jokioms kitoms plėšriųjų paukščių rūšims konkuruoti su paukščiais.

Pagrindinis auksinių erelių priešas laikomas žmogumi. Jis žudo ar naikina paukščius, taip pat sugeba sukurti vis daugiau naujų teritorijų ir miškų, pelkėtų teritorijų. Tai lemia, kad naikinama natūrali plėšrūnų buveinė, sumažėja maisto kiekis.

Jei asmuo randa paukščių buveinę, jie išmeta savo lizdus, ​​pasmerkdami viščiukus tam tikra mirtimi. Tai laikoma pagrindine paukščių skaičiaus sumažėjimo priežastimi.

Populiacija ir rūšių būklė

Nuotrauka: „Berkut“ Rusija

Šiandien auksinis erelis laikomas retu paukščiu, tačiau visiško išnykimo grėsmės nėra. Pastaraisiais metais zoologai pastebi tendenciją didinti jų skaičių. Jų naikinimo priežastis buvo žmogus. XIX amžiuje jie buvo masiškai sušaudyti dėl išpuolių prieš galvijus ir kitus ūkio gyvūnus. Taigi paukščiai buvo visiškai išnaikinti Vokietijoje.

XX amžiuje pesticidai sukėlė masinį paukščių naikinimą, kuris dėl kaupimosi lėmė suaugusiųjų mirtį ir priešlaikinę mutaciją bei nenutrauktų embrionų vystymosi nutraukimą. Taip pat dėl ​​kenksmingų medžiagų paukščių aprūpinimas maistu didžiulėse teritorijose sparčiai mažėjo.

Auksinių erelių apsauga

Nuotrauka: Auksinis erelis iš Raudonosios knygos

Siekiant išsaugoti ir padidinti paukščių skaičių, ši rūšis įtraukta į Raudonąją knygą. Jam priskiriamas rūšies statusas, turintis minimalią išnykimo riziką. Daugelyje šalių, įskaitant Rusiją, įstatymų leidybos lygmeniu draudžiama naikinti paukščius. Šio įstatymo pažeidimas užtraukia administracinę ir baudžiamąją atsakomybę.Buveines ir paukščių gyvenvietes saugo gamtos draustiniai ir nacionaliniai parkai. Tik Rusijos Federacijoje paukščiai gyvena daugiau nei dviejose tuzinose nacionalinių parkų.

Paukščiai greitai prisitaiko gyventi nelaisvėje, tačiau retai dauginasi. JAV galioja įstatymas, draudžiantis gaudyti ir pardavinėti retus paukščius, taip pat jų kiaušinius. Auksiniai ereliai yra nuostabūs, neįtikėtinai galingi ir grakštūs gyvūnai. Jėga, didybė, gyvenimo būdas ir įpročiai sukelia didelį susidomėjimą ir džiugina. Žmogus tikrai turi dėti visas pastangas, kad išlaikytų ir padidintų šios rūšies paukščių skaičių.

Gyvenimo būdas ir elgesys

Suaugę auksiniai ereliai - įsitaisę monogaminiai paukščiai. Viena suaugusių auksinių erelių pora gali gyventi tam tikroje srityje keletą metų. Šie paukščiai netoleruoja kitų plėšrūnų savo teritorijoje. Tarp jų nėra kolektyvinės sąveikos. Tuo pačiu metu šie paukščiai sudaro labai stiprias poras, kurios tęsiasi iki gyvenimo pabaigos.

Tai įdomu! Nepaisant to, kad auksiniai ereliai nėra linkę į socialinę sąveiką, kai kuriose vietovėse (Kazachstanas, Kirgizija, Mongolija) egzistuoja medžioklės su šiais paukščiais tradicija.

Ir medžiotojams pavyksta juos sėkmingai sutramdyti - nepaisant to, kad dėl dydžio ir stiprumo auksiniai ereliai gali būti pavojingi net žmonėms. Tačiau sutramdyti paukščiai niekada nemėgina pulti medžiotojų ir netgi parodyti tam tikrą meilę jiems.

Auksinių erelių rūšys

Auksinių erelių porūšiai skiriasi priklausomai nuo dydžio ir spalvos. Iki šiol žinomi šeši porūšiai, tačiau dauguma jų praktiškai neištyrinėti dėl pačių paukščių retumo ir sunkumų juos stebint.

  • Aquila chrysaetos chrysaetos gyvena visoje Eurazijoje, išskyrus Iberijos pusiasalį, Rytų ir Vakarų Sibirą. Tai vardinis porūšis.
  • Aquila chrysaetus daphanea yra paplitusi visoje Vidurinėje Azijoje, taip pat Pakistane ir Indijoje, ji išsiskiria aiškiai tamsia spalva juoda „kepure“, o jos pakaušio ir kaklo plunksnos nėra auksinės, o rudos spalvos.
  • Aquila chrysaetus homeyeri gyvena kalnuose beveik visoje Eurazijoje, nuo Škotijos iki Pamirs. Vidutiniškai šiek tiek lengvesni nei Sibiro auksiniai ereliai, su aiškiai matomu „dangteliu“ ant galvos.
  • Aquila chrysaetus japonica gyvena Pietų Kurilų salose ir iki šiol nėra gerai ištirta.
  • Aquila chrysaetus kamtschatica paplitusi Rytų Sibire.
  • Aquila chrysaetus canadensis paplitusi visoje Šiaurės Amerikoje.

Buveinė ir buveinė

Auksinių erelių lizdas labai platus. Šis paukštis aptinkamas beveik visame Šiaurės pusrutulyje. Šiaurės Amerikoje jis gyvena beveik visame žemyne ​​(pirmenybė teikiama vakarinei jo daliai). Afrikoje - žemyno šiaurėje, teritorijoje nuo Maroko iki Tuniso, taip pat Raudonojoje jūroje. Europoje jis aptinkamas daugiausia kalnuotuose regionuose - Škotijoje, Alpėse, Karpatuose, Rodopo kalnuose, Kaukaze, Skandinavijos šiaurėje, taip pat Baltijos ir Rusijos žemumose. Azijoje auksiniai ereliai yra paplitę Turkijoje, Altajame, Sajano kalnuose, jis taip pat gyvena Himalajų pietiniuose šlaituose ir Honshu saloje.

Buveinės pasirinkimą lemia kelių veiksnių derinys: uolienų ar aukštų medžių buvimas lizdui suformuoti, atvira vieta medžioklei ir maisto tiekimas (dažniausiai dideli graužikai). Žmogui persikėlus ir padidėjus jo naudojamai teritorijai, tapo svarbus netoliese esančių žmogaus veiklos objektų ir pačių žmonių nebuvimas. Gamtoje auksiniai ereliai yra ypač jautrūs žmogaus nerimui.

Ideali auksinio erelio buveinė yra kalnų slėnis, tačiau šie paukščiai gali gyventi tundroje, miško tundroje, stepėse ir net miškuose, kur yra mažų atvirų plotų. Vienintelis reljefo tipas, į kurį auksinis erelis absoliučiai netinka, yra tankus miškas. Dėl didelio sparnų ilgio auksinis erelis negali manevruoti tarp medžių ir sėkmingai medžioti.

Auksinio erelio dieta

Auksiniai ereliai yra plėšrūnai, kurių pagrindinė mityba yra stambūs graužikai: žemės voverės, kiškiai ir meškėnai. Tuo pačiu metu jie gali lengvai prisitaikyti prie tam tikros vietovės sąlygų: pavyzdžiui, Rusijos teritorijoje auksiniai ereliai grobia mažus graužikus ir kitus paukščius, o Bulgarijoje - vėžlius.

Auksiniai ereliai išsiskiria tuo, kad sugeba užpulti didesnį ir stipresnį priešininką: dažnai pasitaiko išpuolių prieš vilkus, elnius, vanagus, o auksiniai ereliai naudojami medžioti gazeles stepių regionuose. Netoli žmonių gyvenamosios vietos auksinis erelis gali užpulti gyvulius, ypač žiemą, kai graužikai žiemoja. Taip pat šaltuoju metų laiku daugelis paukščių (ypač jaunų) maitinasi morkomis.

Suaugusiam paukščiui reikia 1,5 kg mėsos per dieną, tačiau prireikus auksinis erelis gali išsiversti be maisto labai ilgai - iki penkių savaičių.

Veisimas ir palikuonys

Sutuoktinių žaidimai prie auksinių erelių prasideda šaltojo sezono pabaigoje - nuo vasario iki balandžio, atsižvelgiant į platumą. Demonstruojamas elgesys šiuo metu būdingas tiek vyrams, tiek moterims. Paukščiai atlieka įvairias orias figūras, iš kurių būdingiausias ir įdomiausias yra vadinamasis „ažūrinis“ skrydis - pakilęs į didelį aukštį, paukštis nurimsta į stačią viršūnę, o tada žemiausiame taške staiga keičia kryptį ir vėl pakyla. „Ažūrinį“ skrydį gali atlikti vienas poros narys arba abu.

Jos teritorijoje poroje auksinių erelių yra keli lizdai, naudojami pakaitomis. Tokių lizdų gali būti iki dvylikos, tačiau dažniausiai naudojami du ar trys. Kiekvienas iš jų buvo naudojamas daugelį metų ir yra kasmet atnaujinamas ir baigtas.

Tai įdomu! Auksiniai ereliai yra monogamiški paukščiai. Vidutinis amžius, nuo kurio pradedama veistis, yra 5 metai, tuo pačiu metu paukščiai paprastai sudaro pastovias poras.

Sankaboje gali būti nuo vieno iki trijų kiaušinių (dažniausiai dviejų). Patelė užsiima perėjimu, tačiau kartais patinas gali ją pakeisti. Viščiukai peri kelių dienų intervalais - paprastai ta pačia tvarka, kuria buvo dedami kiaušiniai. Vyresnysis viščiukas dažniausiai būna agresyviausias - jis įkando jaunesniems, neleidžia jiems valgyti, dažnai stebimi kainizmo atvejai - vyresnio amžiaus jaunesniojo jauniklio nužudymas, kartais kanibalizmas. Moteris nesikiša į tai, kas vyksta.

Viščiukai į sparną patenka sulaukę 65–80 dienų, priklausomai nuo porūšio ir regiono, tačiau keletą mėnesių jie išlieka lizdo teritorijoje.

Pin
Send
Share
Send