Apie gyvūnus

Gentis: Erinaceus Linnaeus, 1758 = (Įprasti) ežiukai

Pin
Send
Share
Send


Ežiukas yra chordato tipo, žinduolių klasės, ežerų tvarkos, ežiukų šeimos (Erinaceidae) atstovas. Iš kur kilo rusiškas gyvūno vardas, vis dar slypi paslaptis. Yra versija, kad terminas grįžta į graikų žodį „echinos“, kuris verčiamas kaip „gyvatės valgytojas“. Kitas pasirinkimas grindžiamas indoeuropiečių „pvz.“ H, o tai reiškia „mušimas“.

Paprasto ežiuko aprašymas

Mažasis ežiukas yra paprastas: kūno ilgis 20-30 cm, uodegos ilgis iki 3 cm, svoris 700-800 g. Ausys yra mažos, iki 3,5 cm (didesnės porūšyje, kuris gyvena Kipre). Snukis yra pailgas. Nosis smaila ir nuolat drėgna. Viršutiniame žandikaulyje yra 20 mažų aštrių dantų, apatiniame - 16. Galva yra didelė, pleišto formos, šiek tiek pailgi. Kojos su penkiais pirštais ir aštriais nagais. Užpakalinės kojos yra ilgesnės nei priekinės. Adatos yra trumpos, iki 3 cm ilgio, lygios. Ant galvos juos skiria „atsiskyrimas“. Spalva yra dryžuota, ruda ir šviesi. Adatos vidus yra tuščiaviduris, su oru. Tarp jų yra ploni, ilgi, negausūs plaukai. Ant galvos ir pilvo jie tamsūs. Suaugęs ežiukas paprastai turi 5000–6000 adatų, o jauni - iki 3000. Snukio, pilvo ir letenų spalva yra gelsvai balta arba tamsiai ruda. Krūtinė ir gerklė yra lygūs, be dėmių.

Paprasto ežiuko mitybos ypatybės

Paprastasis ežiukas yra visaėdis gyvūnas. Jis maitinasi suaugusiais vabzdžiais, įskaitant kenksmingus (gegužraibė, plaukuotasis vabalas, vikšro vienuolė, neporinis šilkaverpinis), vikšrai, šliužai, sliekai, pelės. Taip pat valgo vaisius ir uogas. Jis gali valgyti mažų paukščių, kurių lizdai yra ant žemės, kiaušinius ir viščiukus.

Nelaisvėje ežiukai valgo viperus, nepakenkdami sau. Gamtoje taip pat įmanoma. Apsinuodijimai silpnai veikia ežiuką (arsenas, gyvsidabrio chloridas, opiumas, vandenilio cianido rūgštis). Jų dozė, mirtina žmonėms ar kitiems gyvūnams, ežero nežudo.

Paprastasis ežiukas

Paprastas ežiukas gyvena Vakarų ir Vidurio Europoje, Didžiojoje Britanijoje, Skandinavijos pietuose, Rusijos šiaurės vakaruose, Vakarų Sibire ir Kazachstane. Rūšis buvo pristatyta į Naująją Zelandiją.

Gyvūnas randamas įvairiose buveinėse, vengia tik pelkių ir ištisinių spygliuočių masyvų. Mėgsta gyvatvorę gyventi pakraščiuose, kopose, nedideliuose plynynuose, užtvankose, dažnai arti žmonių. Dabar ežį lengva sutikti mieste, kur jis neturi natūralių priešų.

Dažni ežių tipai

Ežiukų šeima susideda iš dviejų porūšių: tikrų ežiukų (Erinaceinae) ir žiurkių ežių (himno) (Galericinae), kurie turi 7 gentis ir 23 rūšis. Įdomiausi iš jų:

  • Rytų Europos ežiukas (Erinaceus concolor) atrodo kaip europinis ežiukas, tačiau jo gerklė ir pilvas yra lengvesni už galvą ir šonus. Suaugusiųjų ilgis yra 35 cm, o svoris vasarą yra apie 1,2 kg. Jis gyvena tokiose šalyse kaip Austrija, Vokietija, Slovėnija, Kazachstanas, Viduržemio jūra ir Mažoji Azija.

  • Afrikinis ešerys (baltažiedis ežiukas) (Atelerix albiventris). Kūno ilgis 15–22 cm, svoris nuo 350 iki 700 g, kūno spalva ruda arba pilka, adatos su baltais galiukais. Uodegos ilgis 2,5 cm, akys mažos, ausys apvalios, patelės didesnės nei patinų. Rūšis paplitusi į pietus nuo Sacharos, Nigerijoje, Sudane, Etiopijoje, Senegale, Mauritanijoje. Maitinasi vorai, vabzdžiai, skorpionai, gyvatės, sraigės, kirminai.

  • Ilgų adatų ežys (tamsiaodis, plikas ežiukas) (Paraechinus hypomelas), kurio ilgis nuo 22 iki 27 cm, svoris 500–900 g. Rūšies pavadinimas siejamas su maža pliko dėme ant karūnos ir ilgomis, storomis adatomis, maždaug 4 cm ilgio. Adatos yra skirtingos spalvos. : juoda su baltu pagrindu arba šviesi, beveik balta. Jis randamas uolėtose ir smėlėtose lygumose bei papėdėse. Buveinę sudaro Arabijos pusiasalis, Persijos įlankos salos, Iranas, Pakistanas, Kazachstanas. Rūšis įtraukta į Uzbekistano Raudonąją knygą, saugomą Turkmėnistano.

  • Etiopijos gyvatvorė (Paraechinus aethiopicus) turi šviesiai rudos spalvos adatas, jos veidas yra trumpomis, tamsiomis letenėlėmis ir tamsia „kauke“. Kitos kūno dalys yra baltos spalvos. Kūno ilgis yra 15–25 cm, svoris 400–700 g. Labai purios rūšies rūšis, randama dykumose ir stepėse šiaurės Afrikoje.

  • Daurinis ežiukas (Mesechinus dauuricus). Skiriamieji rūšių požymiai yra tai, kad nėra plikos odos juostelės, kuri dalija adatas ant galvos. Adatos yra trumpos, smėlio arba rudos spalvos, kailis yra šiurkštus, pilkos arba tamsiai rudos spalvos. Tipiškas miško stepių ir stepių masyvo nuo Transbaikalia iki Mongolijos ir šiaurės Kinijos gyventojas.

  • Įprasta Gimnura (Echinosorex gymnura). Kūno ilgis 26–45 cm, svoris nuo 500 g iki 2 kg. Uodega apaugusi žemais plaukais ir žvynais, 17–30 cm ilgio, nugaroje balta. Nugara ir šonai yra juodi, galva ir kaklas yra balti. Ši rūšis randama atogrąžų miškuose Pietryčių Azijoje nuo Malakos iki Borneo.

  • Mažasis himnas (Hylomys suillus) yra mažiausias genties narys, kūno ilgis nuo 10 iki 14 cm. Uodega yra 2,5 cm ilgio. Masė yra 45–80 g. Rūšis paplitusi Pietryčių Azijos kalnuotoje vietovėje (Indonezijoje, Brunėjus, Mianmaras, Kambodža, Laosas, Malaizija, Tailandas, Vietnamas, Kinija).

Paprasto ežiuko elgesys

Paprastas ežiukas yra aktyvus naktį, tačiau ilgai neišeina iš namų. Dieną praleidžia lizduose ir kitose pastogėse. Ežiukas stato lizdą krūmuose, duobę, urvą, apleistą graužiko urvą ar medžio šaknis. Vidutinis jo skersmuo yra 15-20 cm, viduje yra sausos žolės, žalumynų ir samanų kraikas. Patinai agresyviai elgiasi vienas kito atžvilgiu, saugo savo svetainę nuo įsibrovimų. Vieno patino skyriaus plotas yra nuo 7 iki 39 hektarų, patelės - nuo 6 iki 10 hektarų. Gyvūnai gyvena vienišas gyvenimo būdas ir nėra arti vienas kito.

Prasidėjus šalnoms, ežiukas uždaro įėjimą į skylę ir patenka į žiemojimo režimą, vidutiniškai nuo spalio iki balandžio. Vasarą ežiukas kaupia daug riebalų, nes jei jo yra mažiau nei 500 g, žiemą jis gali mirti iš bado. Po žiemos miego gyvūnas palieka lizdą, pakėlęs temperatūrą iki 15 ° C.

Skerdimas vyksta lėtai, pavasarį arba rudenį. Per metus viena adata iš trijų pasikeičia ir užauga nuo 12 iki 18 mėnesių. Ežiukas kruopščiai prižiūri adatas - laižo ir valo.

Paprastas ežiukas yra gana greitas gyvūnas dėl savo dydžio. Jis vysto greitį iki 3 m / s, gerai plaukia ir šokinėja. Ežys turi silpną regėjimą, tačiau turi uoslės ir klausos pojūtį.

Paprasto ežiuko gyvenimo trukmė gamtoje yra 3–5 metai, nelaisvėje - iki 8–10 metų.

Paprasto ežiuko dauginimas

Pasibaigus ežero žiemojimui, prasideda poravimosi sezonas. Patinai dažnai kovoja dėl patelių, įkando, stumia, mūšyje naudoja adatas, o šniukščioja ir uostinėja. Tas, kuris iš kovos pasirodė kaip nugalėtojas, ilgą laiką suko aplink moterį. Po poravimosi vyrai ir moterys skiriasi.

Ežiukas ieško prieglobsčio arba kasa erkę, pamušdamas ją sausa žole ir žalumynais. Per metus patelė išperka tik vieną varpą. Nėštumo trukmė yra 49 dienos. 3–8 (vidutiniškai 4) kraikuose. Jie gimsta nuogi, akli, jų kūno svoris yra apie 12 g. Jau po kelių valandų kūdikiams atsiranda minkštos adatos. Visas adatos dangtelis pasirodo prieš 15 dienų. Patelė jauniklius maitina pienu 1 mėnesį. Po kurio ežiukas gyvena savarankiškai. Jie pasiekia brendimą 10–12 mėnesių amžiaus.

Įdomūs faktai apie paprastą ežį

  • Paprastas ežiukas žmogui yra kenksmingų vabzdžių naikinimas, jis valgo gegužraibes, vienuolių vikšrus ir neporinius šilkaverpius. Bet tai taip pat gali sunaikinti paukščių jauniklius ir kiaušinius. Pvz., Išoriniuose Hebriduose, kur buvo atvežti ežiukai, jie tapo tikrais kenkėjais, nes sunaikino perkūno oželių, dunlinų, ulitų ir pynių gniaužtus.
  • Ežiukai kenčia nuo dermatomikozės, geltonojo karščiavimo, salmoneliozės, leptospirozės, pasiutligės. Juose gyvena erkės ir blusos (erkinio encefalito, tuliaremijos patogenų nešiotojai), kurių ežiukas nesugeba atsikratyti.
  • Ežiukai dažnai laikomi kaip augintiniai. Senovės Romos gyventojai dar IV a. Pr e. ežiukai buvo auginami norint gauti jų mėsą: ežiai buvo kepti kartu su adatomis molyje. Šiandien kepti ežiukai yra populiarus patiekalas tarp čigonų. Odai padažyti buvo naudojama ežiuko oda.
  • Nuo senų senovės buvo paplitusi klaidinga nuomonė, kad ežiukas ant adatų dvelkia maistu, pavyzdžiui, obuoliais ir grybais. Plinijus Vyresnysis tai aprašė savo raštuose, tačiau iš tikrųjų ežiukas niekada netoleruoja savo maisto ir praktiškai nevalgo obuolių ir grybų.

Dangaus imperijos fauna

Žinutė Dmitrijus » 02.09.2009 20:18

Pradėkime nuo žinduolių:
Žinduolių rūšių sudėtis

Insectivorous Squad Insectivora Haeckel, 1866 m
Erinaceidae Fischer šeima, 1817 m
Genčių paprastieji ežiukai Erinaceus Linnaeus, 1758 m
1 Europinis ežiukas Erinaceus europaeus Linnaeus, 1758 ++
Kurmių šeima Talpidae Fischer, 1817 m
Genus Moliai, bendra Talpa Linnaeus, 1758 m
2 Molė Sibiro Talpa altaica Nikolsky, 1883 +++
Šeima Shrew Soricidae Fischer, 1817 m
Gentis Shrew Sorex Linnaeus, 1758 m
3 užsukamas paprastasis „Sorex araneus Linneus“, 1758 +++
4 „Tundra shrew Sorex tundrensis Merriam“, 1990 +++
5 užsukamų vidutinių Sorex caecutiens Laxmann, 1788 +++
6 Sraigtas mažas Sorex minutus Linneus, 1766 +++
7 prisukite mažytį „Sorex minutissimus Zimermann“, 1780 ++
8 Varžtas arklio „Sorex“ izodonas Turovas, 1924 +++
9 Sraigtas plokščios odos (rudas) Sorex roboratus Hollister, 1913 +++
10 Sraigtasis tamsiųjų dantų (tamsiai dantytas) Sorex daphaenodon, Tomas, 1907 m


Crocidura Wagler gentis, 1832 m
11 Sibiro šernas Crocidura sibirica Ducelsky, 1930 m. ++
Rod Kutory Neomys Kaup, 1829 m
12 Kutoros paprastų Neomių fodienų (Pennant, 1771) +++
Batvingo chiroptera Blmenbach, 1779 m
Šeima Oda Vespertilionidae Pilka, 1821 m
„Rod Nightlights“ Myotis Kaup, 1829 m
13 Naktinis tvenkinio tvenkinys Myotis dasycneme (Boie, 1825)?
15 Brandto „Myotis brandtii naktis“ (Eversmann, 1845) ++
„Ikonnikov Myotis ikonnikovi Ognev“ naktinė lempa, 1912 m. ++ *
17 Naktinė lemputė Rytų (vanduo) Myotis petex Hollister, 1912 ++
18 Nightlight Longtail Myotis frater G. Allen, 1823 m. + *
Ushana genties Plecotus E. Geoffroy, 1818 m
19 Rudasis Ushana Plecotus auritus (Linneus, 1758) +
Vespers Nyctalus Bowdich, 1825 m
20 Raudongalvių vakarinis vakarėlis „Nyctalus noctula“ (Schreberis, 1774 m.)


Odos gentis Eptesicus Rafinesque, 1820 m
21 Šiaurės durpės Eptesicus nilssoni (Keyserling ir Blasius, 1839) +
Strypo oda Dviejų tonų Vespertilio Linnaeus, 1758 m
22 Dviejų tonų odinė striukė Vespertilio murinus Linnaeus, 1758 +
Rodbillų šeima Rod Murina Gray, 1842 m
23 Didysis vamzdžio nešėjas Murina leucogaster Milne-Edwards, 1872 m
Užsakykite triušį Lagomorpha Brandt, 1855 m
Ochotonidae Link šeima, 1795 m
Žuvų genties Ochotona Link, 1795 m
26 Altajaus „Pischa Ochotona alpina Pallas“, 1773 +++
Kiškinių šeima Leporidae
Genčių kiškiai Lepus Pallas, 1778 m
24 „Zaya“ - baltasis „Lepus timidus Linnaeus“, 1758 +++
25 Rudasis kiškis Lepus europaeus Pallas, 1778 m


Graužikų būrys Rodentia Bowdich, 1825 m
Voverių šeima Sciuridae Fischer, 1817 m
„Genus Flying“ voverė Šiaurės Azijos „Pteromys“ G. Cuiveris, 1800 m
27 Skraidanti voverė Pteromys volans Linnaeus, 1758 +
Voverės gentis Sciurus Linnaeus, 1758 m
28 Paprastasis voverė Sciurus vulgaris Linnaeus, 1758 +++
Bažnyčios burundukai Tamiasas Illigeris, 1811 m
29 burundukas azijietis Tamias sibiricus (Laxmann, 1769) +++
Gopheris Spermophilus F. Cuvier, 1825 m
30 ilgauodegė snaiperė Spermophilus undulatus (Pallas, 1778)


31 raudonai nuskusta voveraitė Spermophilus erythrogenys Brandt, 1841 m.
Žemaitukų gentis Marmota Blumenbach, 1779 m
32 pilkasis graužikas Marmota baibacina Kastschenko, 1899 m.
Bebrų šeimos Castoridae Hemprich, 1820 m
Bebrų genties Castor Linnaeus, 1758 m
33 Europos bebrų ricinos pluoštas Linnaeus, 1758 ++
Pelėsinių šeimos Sminthidae Brandt, 1855 m
Genos „Myhovka Sicista Gray“, 1827 m
34 Pelėsinis stepinis Sicista subtilis (Pallas, 1773 m.)


35 Pelių pelės Sicista betulina (Pallas, 1779) +++
Pelių šeima Muridae Illiger, 1815 m
Rytietiškos pelės Apodemus Kaup, 1829 m
36 Pelės Rytų Azijos miškas Apodemus pusiasalis (Thomas, 1907) +++
37 Lauko pelė Apodemus agrarius (Pallas, 1771)


Genos miško pelė Sylvaemus Ognev, 1924 m
55 maža miško pelė Sylvaemus uralensis (Pallas, 1811 m.) -
„Genus Mouse“ naminė pelė „Mus Linnaeus“, 1758 m
38 Naminė pelė Mus musculus Linnaeus, 1758 m


Pelės kūdikio giminė Micromys Dehne, 1841 m
39 Kūdikio pelė „Micromys minutus“ (Pallas, 1771) +
Genčių paprastosios žiurkės Rattus Ficheris, 1803 m
40 Pilka žiurkė Rattus norvegicus (Berkenhout, 1769 m.)


Žiurkėnų šeima Cricetidae Ficher, 1817 m
Genčių paprastųjų žiurkėnų Cricetus Leske, 1779 m
41 Paprastasis žiurkėnas Cricetus cricetus (Linnaeus, 1758) ++
Muskaratų gentis Ondatra Link, 1795 m
42 Muskrat Ondatra zibethicus (Linnaeus, 1766) ++
Rod Vole akmuo Alticola Blanford, 1881 m
44 auskarų auskaras Alticola macrotis (Radde, 1862 m.) ++ *
Rod Vole miško Myodes Pallas, 1811 m
45 volų raudonai pilkos spalvos Myodes rufocanus (Sundevall, 1846) +++
46 Raudongalvis volelis Myodes glareolus (Schreber, 1780) +++
47 Volelis raudonasis Myodes rutilus (Pallas, 1779 m.) +++
Gentis vandens voles Arvicola Lacepede, 1799 m
48 Vandens vaga Arvicola terrestris (Linnaeus, 1758) +++
Rod Voles pilkasis Microtus Schrank, 1798 m
49 volų siauros kaulai Microtus gregalis (Pallas, 1779)


50 volų namų šeimininkas Microtus oeconomus (Pallas, 1776 m.) +++
51 stulpas Microtus agrestis (Linnaeus, 1761) ++
52 Europos volelis Microtus obscurus (Eversmann, 1841) +
53 volų Vidurio Rusijos Microtus levis Ognev, 1924 m.
Rod Lemmings miško Myopus Miller, 1910 m
54 Forest Lemming Myopus schisticolor (Lilljeborg, 1844) +++
Plėšrusis būrys „Carnivora Bowdich“, 1821 m
Canidae šeima Canidae Grey, 1821 m
„Genis Wolves Canis Linnaeus“, 1758 m
56 Vilkas Canis lupus Linnaeus, 1758 +
Lapės gentis Vulpes Frisch, 1775 m
57 paprastosios lapės Vulpes vulpes (Linnaeus, 1758) +
1817 metų lokių šeima Ursidae
Meškų šeima Ursus Linnaeus, 1758 m
58 Rudasis lokys Ursus arctos Linnaeus, 1758 +++
Cunyi šeima Mustelidae Fischer, 1817 m
Gentas Martenas Pinelis, 1792 m
59 Sable Martes zibellina L. +++
Gulis Pallas, 1760 m
60 Wolverine Gulo gulo (Linnaeus, 1758) +++
Grybų ir šeškų gentis Mustela Linnaeus, 1758 m
61 Ermine Mustela erminea Linnaeus, 1758 +++
62 Weasel Mustela nivalis Linnaeus, 1766 +++
63 stulpeliai Mustela sibirica Pallas, 1773 +
64 Solongoi Mustela altaica Pallas, 1811 m.
66 Šeško stepė Mustela eversmanni pamoka, 1827 m.?
Geninė Amerikos audinė Neovison Baryshnikov et Abramov, 1997 m
65 Amerikos Mink Neovison vison (Schreber, 1777) +++
Rod Badgers Meles Boddaert, 1785 m
67 Badger Meles leucurus Hodgsson, 1847 m
Giminė Otter Lutra Brunnich, 1771 m
68 Upės ūdra Lutra lutra (Linnaeus, 1758) + +
Felidae Fischer šeima, 1817 m
Genus Lynx Lynx Kerr, 1792 m
69 Lynx Lynx lūšis (Linnaeus, 1758) +
1848 m. Artiodactyla Owen įsakymas
Muskuso elnių šeima Moschidae
Gimtas Moschus Linnaeus, 1758 m
70 Sibiro muskuso elnių Moschus moschiferus (Linnaeus, 1758)?
Elnių šeima Cervidae Goldfuss, 1820 m
Realus elnias „Cervus Linnaeus“, 1758 m
71 Raudonasis elnias (maralinis) Cervus elaphus (Linnaeus, 1758) +++
„Roe Roe Capreolus Gray“, 1821 m
72 Sibiro stirnos Capreolus pygargus Pallas, 1771 +++
„Alces Gray“ gentis, 1821 m
73 Elk Alces alces (Linnaeus, 1758) +++
Genčių elnias Rangiferis H. Smithas, 1827 m
74 šiaurės elnias Rangiferio tarandusas (Linnaeus, 1758) ++
Kiaulienos šeima Suidae Grey, 1821 m
Kiaulės gentis Sus Linnaeus, 1758 m
75 Šernas Sus scrofa (Linnaeus, 1758 m.) -
Pastaba: + * rūšis pažymėta pirmą kartą, +++ įprastos rūšys, ++ retos rūšys, + labai retos rūšys, - rūšies nėra ,? rūšių buvimas galimas, bet nepatvirtintas,

rūšis neįtraukta į rezervato žinduolių sąrašą. KCO - įtraukta į Raudonąją regiono knygą, KKR - į Rusijos raudonąją knygą.

Apskritai, tai yra Kemerovo regiono žinduolių registras, privalumai ir trūkumai yra draustinio teritorijoje, jį galima ekstrapoliuoti dantims, jei dantys laikomi „likusiais kalnais, neįtrauktais į rezervą KO teritorijoje“.
Tyrimas. Šių metų duomenys

Žinutė Domnk » 02.09.2009 20:37

Žinutė Dmitrijus » 02.09.2009 20:39

Žinutė Galvos apdangalas » 02.09.2009 22:11

Žinutė Dmitrijus » 02.09.2009 22:18

Žiūrėkite vaizdo įrašą: ETIOPIJA Desanešų gentis ir Omo upė (Balandis 2020).

Pin
Send
Share
Send