Apie gyvūnus

Laukinės afrikietiškos katės

Pin
Send
Share
Send


Stepių katė tam tikra prasme atrodo panaši į naminę, tačiau yra šiek tiek didesnė už ją ir kitokios spalvos. Jos kūno ilgis yra 63–70 cm, katė sveria 3–8 kg. Turi visiškai ištraukiamas nagas. Jos ausys yra didelės. Uodega ilga - 23-33 cm, žandikauliai galingi su ilgais priekiniais dantimis.

Pagrindinis kūno tonusas yra smėlio arba pilkšvai geltonos spalvos, juodos dėmės išsidėsčiusios nugaroje ir šonuose. Apatinė pilvo dalis ir gerklė yra balti. Ilga uodega su keliais juodais žiedais.

Gyvenimo būdas

Stepių katė vadovaujasi sausumos gyvensena. Ji puikiai laipioja medžiais. Eik medžioti naktį ar prietemoje. Tai taip pat atsiranda šaltuoju metų laiku.

Stepių katė valgo gerkles, peles, jerboas, muskusus, žemės voveres, mažas paserinas, mažus roplius ir vabzdžius. Gali pulti naminius viščiukus.

Mūsų svetainės

Siūlome laukinių Afrikos kačių pasirinkimą. Visi žinome pagrindinius liūto, gepardo ir leopardo plėšrūnus. Tačiau Afrikoje gyvena ne mažiau įdomios, bet mažai žinomos laukinės katės, apie kurias šiandien norėčiau pakalbėti.

1.Afrikinė auksinė katė (Profelis aurata)

Auksinė katė gyvena Pusiaujo Afrikos atogrąžų lietaus miškuose, susitinkant nuo Senegalo iki šiaurinės Angolos ir nuo Kongo vakaruose iki pietinės Kenijos rytuose. Pagrindinė jo populiacija gyvena Kongo baseine ir aplinkinėse teritorijose. Ji yra dvigubai didesnė už naminę katę. Patinų svoris vidutiniškai yra 11–14 kg, vienintelė pakabinta patelė svėrė tik 6,2 kg. Jos ausys yra suapvalintos, iš išorės tamsios, galva maža. Yra du pagrindiniai spalvų variantai: auksinė / įdegio arba sidabrinė pilka / melsvai pilka. Abiejų spalvų gyvūnų skaičius yra maždaug vienodas. Paprastai auksinės katės krūtinė, skrandis ir gerklė yra šviesesni arba balti, o aplink akis yra lengvas kraštas. Centrinė tamsi linija aiškiai išsiskiria iš uodegos, uodegos galas yra rudas arba juodas. Atsižvelgiant į bendrą foną, yra tamsesnis (ne juodas) raštas, kuris skiriasi dviem skirtingais porūšiais. Auksinė katė ryškiai primena katę Temminka (Catopuma temminckii), tačiau jos nėra giminingos rūšys, tačiau panašios gyvenimo sąlygos yra besikeičiančios evoliucijos rezultatas.

2.„Caracal“ („Caracal caracal“)

Pavadinimas „caracal“ kilęs iš turo. karakulak „juoda ausis“, nes šių kačių ausų užpakalinė pusė yra juoda. Nepaisant išorinio panašumo į lūšį, jis genetiškai nuskambėjo arčiau servalo. Nelaisvėje šios katės kerta. Kūno ilgis 65–82 cm, uodega 25–30 cm, keteros aukštis apie 45 cm, o svoris 13–22 kg. Ausys su kutukais (iki 5 cm) galuose. Ant letenų sukurtas šepetėlis iš standžių plaukų, kuris palengvina judėjimą ant smėlio. Karakalas ilgą laiką buvo priskirtas lūšims (Lynx), ant kurių jis atrodo panašus, tačiau dėl daugybės genetinių ypatybių jis buvo išskirtas kaip atskira gentis. Nepaisant to, karakalis vis dar stovi šiek tiek arčiau lūšių nei kitos katės, tuo tarpu pagal morfologines savybes jis yra daug arčiau puma. Karakasas taip pat buvo artimas Afrikos servalui, su kuriuo jis gerai kirto nelaisvėje. Kailis yra trumpas ir storas. Spalva primena Šiaurės Amerikos pumą (Puma concolor): smėlio arba rausvai rudos spalvos viršutinė dalis, balkšvas dugnas, juodos spalvos žymės snukio šonuose. Šepetėliai ir ausų išorė yra juodi. Juodosios karakalės melanistai yra labai reti. Jis randamas Afrikos savanose, dykumų stepėse, dykumose ir papėdėse, Arabijos pusiasalio, Mažosios Azijos ir Vidurinių Rytų dykumose. Rusijoje Dagestano papėdėse ir dykumose galima rasti pavienius karakalio individus, tačiau bendras jų skaičius neviršija 100 asmenų. Karakalis yra aktyvus daugiausia naktį, tačiau žiemą ir pavasarį pasirodo dienos metu. Uolienų plyšiai, kiaulinių ir lapių pilkapiai yra jo prieglobstis, kartais jie naudojami kelerius metus iš eilės. Patinai užima dideles teritorijas, o patelių teritorijos, kuklesnės, yra periferijoje. Nors karakalis turi ilgas kojas, jis, kaip ir visos katės, ilgą laiką negali bėgioti, jis medžioja, slėpdamas auką ir aplenkdamas ją dideliais (iki 4,5 m ilgio) šuoliais. Nepaprastas reakcijos greitis ir labai aštrūs atsitraukiantys nagai, karaokas gali išmušti kelis paukščius iš musių pulko. Tačiau pagrindinis jo maistas yra Turkijoje esantys graužikai (gervės, jurginai, žemės voverės), tolai kiškiai, iš dalies mažos antilopės ir gazelės. Kartais iš jo gauna ežiukai, kiaulės, ropliai, vabzdžiai, maži plėšrūs gyvūnai, tokie kaip lapės ir mongozai, jauni stručiai. Jis gali pagrobti naminius paukščius, užpulti ėriukus ir ožkas. Karakalis ilgą laiką gali išsiversti be vandens, iš skysto maisto suvalgydamas grobį. Karakas, kaip leopardas, tempia negyvus žvėris ant medžių, kad paslėptų jį nuo kitų plėšrūnų. Karakaliai lengvai sutramdomi. Azijoje (Indijoje, Persijoje), medžiodami kiškius, fazanus, povus ir mažus antilopius, jie buvo rausvai rauginami. Senovėje tokia medžioklė buvo labai populiari Rytuose, Indijoje karakalis vadinamas „mažuoju gepardu“ arba „gepardu neturtingiesiems“, nes, skirtingai nei gepardai, karakalą gaudė ir laikė vargšai. Dabar tokia medžioklė yra retenybė. Afrikoje, ypač pietuose, karakalė yra gana paplitusi ir laikoma kenkėju. Yra ypatinga karakojų medžioklės kultūra: ji priviliota prietaisais, imituojančiais sužeisto kiškio ar pelės šauksmą, o naktį šaudo iš po priekinių žibintų. Be to, Pietų Afrikoje karakaliai naudojami paukščiams (daugiausia perlinėms vištoms) išstumti iš karinių aerodromų takų.

3.„Serval“ („Leptailurus“ serval)

Servalė, arba krūmais apaugusi katė, yra liekna, kojinga katė, vidutinio dydžio. Jo kūno ilgis yra 90-135 cm, aukštis ties pečiais yra iki 40-65 cm, servalas sveria 8-18 kg. Serval turi aukščiausias letenas ir dideles ausis (atsižvelgiant į kūno dydį) tarp kačių. Jo galva maža, uodega palyginti trumpa - 30–45 cm. Remiantis daugybe morfologinių bruožų, servalas laikomas artimu lūšių ir karakalio giminaičiu, nors savo spalva jis labiausiai primena gepardą - tamsios dėmės ir juostelės gelsvai pilkos spalvos fone. Jo krūtinė, skrandis ir snukis yra balti. Ausys iš išorės yra juodos su geltonomis arba baltomis skersinėmis dėmėmis. Skirtingos geografinės servalo rasės spalvos. Servalai, gyvenantys stepėse ir žemose miško vietose, išsiskiria didelėmis dėmėmis šviesiame fone. Miško servalai yra tamsesni, pritūpę, o jų dėmės mažesnės, prieš tai jie buvo išskirti į atskirą „servalo formos kačių“ ar servalinų rūšį. Perėjimas tarp šių dviejų tipų vyksta sklandžiai, ypač kai jų plotai yra greta vienas kito. Servaliai yra paplitę beveik visoje Afrikoje, išskyrus Sacharą, pusiaujo zonos miškus ir kraštutinius pietus nuo žemyno (Kyšulį). Į šiaurę nuo Sacharos (Alžyras, Marokas) šis žvėris dabar yra ypač retas, tačiau vis dar gana dažnas Rytų ir Vakarų Afrikoje. Suskaičiuota apie 14 servalų porūšių. Servalai gyvena atvirose vietose, kur yra krūmų ir žolių krūmynai, ir paprastai įsikūrę netoli vandens. Jie vengia dykumų, sausų lygumų ir atogrąžų miškų, esančių pastarųjų pakraščiuose. Servalai, daugiausia prieblandoje esantys gyvūnai, jų medžioklės aktyvumas didžiausias būna 4–5 ryte ir 10–11 vakare. Jų pagrindinis grobis yra graužikai, kiškiai, damanai ir maži antilopiai, taip pat flamingos, jūrų kiaulytės ir kiti paukščiai. Didelės ausys ir gerai išsivysčiusi klausa padeda jiems atsekti graužikus ir driežus, o ilgosios galūnės palengvina savanų judėjimą aukštoje žolėje ir padeda ją apžiūrėti. Kiekvienas fotoreceptorius tuo pačiu metu suvokia spalvą, formą ir judesį. Nepaisant ilgų stiprių kojų, servalas negali ilgai vytis grobio. Jo medžioklės būdas yra panašus į kito katino - karakalio medžioklės taktiką. „Serval“ medžioja su slėptuve aukštoje žolėje, jei reikia, daro didelius vertikalius šuolius (iki 3 m aukščio), numušdamas skraidančius paukščius. Servalas dažnai iškasa servalo graužiką, išpjaudamas skylutes ir laipiodamas medžiais medžių damanams. Geba plaukti. Servaliai yra labai veiksmingi medžiotojai, vidutiniškai 59% jų užpuolimų baigiasi grobio gaudymu. Servalai vadovauja vienišam gyvenimo būdui. Tarp jų yra retai. Pavojaus atveju jie nori slėptis ar bėgti, darydami netikėtus šuolius ar drastiškai pakeisdami bėgimo kryptį, rečiau lipdami medžiais. „Serval“ yra žvejybos objektas, nes jos oda naudojama kailių gaminiams, todėl ji yra vertinama kai kuriose Afrikos vietose dėl mėsos. Jie taip pat sunaikinami dėl naminių paukščių išpuolių. Dėl to tankiai apgyvendintose Afrikos vietose servalų skaičius pastebimai sumažėjo. Šiauriniai servalo porūšiai yra įtraukti į IUCN Raudonąją knygą ir yra „grėsmingų rūšių“ statusas. Servalai yra gana lengvai sutramdomi ir gali būti laikomi nelaisvėje kaip augintiniai. Servalų patinai gali poruotis su įprastomis naminėmis katėmis, duodami hibridus. Taip pat žinomi servalų hibridai su karakaliais - servikaliais ir karavanais. Hibridai su namine katė vadinami „savanna“. Taip pat buvo pranešimų apie hibridinės Ašero kačių veislės atsiradimą, tačiau vėliau „Ašrai“ pasirodė tos pačios „savanos“, kurias sukčiai pardavė už labai didelę kainą.

4. Stepnayakatė(Felis silvestris lybica)

Šis porūšis atsirado maždaug prieš 130 tūkstančių metų. 5 šios porūšio atstovai buvo prijaukinti Viduriniuose Rytuose maždaug prieš 10 000 metų ir tapo naminės katės protėviais. Katė stepė gali būti nuo smėlio rudos iki gelsvai pilkos spalvos, o uodegoje - juodos juostelės. Kailis yra trumpesnis nei europinės katės. Kūno ilgis nuo 45 iki 75 cm, uodega - nuo 20 iki 38 cm, svoris nuo 3 iki 6,5 kg. Stepių katė gyvena stepių, dykumų ir kartais kalnuotuose Afrikos, Vakarų, Centrinės ir Centrinės Azijos, Šiaurės Indijos, Užkaukazijos ir Kazachstano regionuose. Stepių katės gyvena smėlėtose dykumose, apaugusiose juodaisiais saksalais, molingose ​​lygumose su ežerais ir yra papėdėse prie tvenkinių. Dažnai stepinės katės priartėja prie žmonių gyvenviečių. Jie apsigyvena tose vietose, kur yra galimybė nemokamai gauti vandens ir maisto. Šių plėšrūnų nagai yra visiškai ištraukiami. Uodega ilga. Ausys yra didelės. Žandikauliai stiprūs su dideliais priekiniais dantimis. Bendras dantų skaičius burnoje yra 30. Žiemą pagrindinė stepinės katės spalva yra pilkšvai gelsva arba smėlio spalvos, o kūno šonuose ir nugaroje yra juodos dėmės. Ant uodegos yra keli juodi žiedai. Gerklė ir apatinė pilvo dalis yra balti. Ne veisimosi sezono metu Afrikos laukinės katės gyvena vienišą gyvenimo būdą. Tai yra sausumos naktiniai plėšrūnai. Nors stepinės katės gali gražiai lipti į medžius, jos mieliau praleidžia didžiąją laiko dalį ant žemės. Stepių katės pradeda medžioti sutemose ar naktį. Šaltuoju metu jų galima rasti dienos metu. Jie ilsisi uolų plyšiuose, tankioje žolėje, apleistuose pilkapiuose ar daubose. Stepių katės skleidžia tuos pačius garsus kaip naminės katės. Afrikinių kačių racioną sudaro maži gyvūnai: naminės pelės, gervės, sausosios voverės, kiškiai, muskatai, jurginai, žvirbliai, fazanai ir naminės vištos. Jų gyvenimo trukmė yra 12-15 metų.

5.Smėlio katė(Felis margarita)

Smėlio kopa pasižymi mažiausiu dydžiu tarp laukinių kačių: jos kūnas yra 65–90 cm ilgio, uodega užima 40%, keteros aukštis yra 24–30 cm, suaugusių vyrų svoris yra 2,1–3,4 kg, o patelės yra mažesnės. Galva yra didelė ir plati, išlyginta, su šoninėmis nudegimais. Ausys yra labai didelės ir plačios, be kutų. Rainelė yra geltona, vyzdys - plyšinis. Kopų katės kojos yra trumpos, stiprios. Kojos yra padengtos kieta vata, kuri apsaugo letenų pagalveles nuo karšto smėlio nudegimo. Kopų katės kailis yra storas ir minkštas, apsaugodamas kūną nuo žemos nakties temperatūros. Spalva yra apsauginė - nuo smėlio iki šviesiai pilkos. Ant nugaros ir uodegos yra tamsesnės, pilkai rudos juostelės, kurios dažnai susilieja su bendru kailio tonu. Ant galvos ir kojų raštas yra tamsesnis ir ryškesnis. Uodegos galas yra juodos arba juodos spalvos. Krūtinė ir smakras yra lengvesnio tono. Vidurinėje Azijoje žiemą kopos katė turi storesnį žiemos nuobodu smėlio spalvos sluoksnį su pilka danga. Kopų katės diapazonas yra juostos formos, pradedant nuo Sacharos (Alžyras, Marokas, Čadas, Nigeris) ir per Arabijos pusiasalį iki Vidurinės Azijos (Turkmėnistanas, Uzbekistanas, Kazachstanas) iki Pakistano Nushkos pakraščio. Kopų katė gyvena išskirtinai karštose, sausringose ​​vietose. Jos buveinės yra labai įvairios - nuo smėlio dykumų, kuriose beveik nėra augmenijos, iki uolėtų slėnių, apaugusių krūmais. Retkarčiais jis randamas molingoje dykumoje ir akmenuotose pakrančių keterose. Kopų katės yra griežtai naktinės. Tik Pakistano porūšiai žiemą ir ankstyvą pavasarį aktyvūs daugiausia prietemoje. Jie nuo dienos karščio bėga prieglaudose - senuose lapių, korsakų, kiaulidžių urvuose, taip pat išsiplėtusių žemės voverių ir gerklų minose. Kartais jie patys kasa negilius urvus ar duobes, kur slepiasi pavojaus atveju. Namų vyrai ir moterys užima vidutiniškai 16 km² plotą ir dažnai susikerta; ieškodami maisto, jie kartais nuvažiuoja apie 8–10 km. Kopų katės yra mėsėdžiai, jų racionas apima beveik visą žaidimą, kurį jie gali rasti. Jo pagrindą sudaro gervės, jerbos ir kiti maži graužikai, driežai, vorai ir vabzdžiai. Kartais Tolai kiškiai ir paukščiai, kurių lizdai sugadinti. Barkhan katė taip pat žinoma dėl to, kad medžioja nuodingas gyvates (raguotas viperas ir kt.). Žiemą ji kartais artėja prie kaimų, tačiau nepuola naminių kačių ir paukščių. Kopų katės didžiąją dalį drėgmės gauna iš maisto ir ilgą laiką gali išeiti be vandens. Natūralūs kopos kačių priešai yra didelės gyvatės, stebinčios driežus, plėšrieji paukščiai ir šakalai.

6.Juodoji koja katė (Felis nigripes)

Juodoji koja katė yra viena mažiausių šiuolaikinių šios šeimos atstovų (vidutinis svoris - 1,6 kg, kūno ilgis 36–52 cm, uodega - 13–20 cm). Jis randamas dykumų vietose Pietų Afrikoje. Spalva - smėlio geltona su tamsiomis dėmėmis. Juodos kojos katės užima triušio skyles ar termitų piliakalnius. Pogrupis: Felis nigripes nigripes Namibijoje, Felis nigripes thomasi (tamsesnis) Botsvanoje.

7.Miško katė (Felis silvestris)

Miško arba miško katė, arba laukinė katė, arba laukinė katė, arba europinė katė, arba europinė katė gyvena Europoje, šiaurės Azijoje ir Afrikoje. Jis medžioja smulkius žinduolius, paukščius ir kitus panašaus dydžio gyvūnus. Jis apsigyvena ten, kur netrūksta kiškių, triušių ir paukščių, lizdų. Tik keliais atvejais jai pavyksta pagauti elnio ar stirnos kubelį ir tik tada su sąlyga, kad gyvūnai buvo susilpnėję ir negalėjo pasislėpti. Tais metais, kai jaučiamas maisto trūkumas, katės medžioja vienos. Yra keletas porūšių, gyvenančių skirtinguose regionuose. Miško katės yra labai drovios, dažnai agresyvios ir stengiasi nepriartėti prie žmonių gyvenviečių. Jie gyvena vienišą gyvenimo būdą ir užima apie 3 km2 plotą. Remiantis naujausiais tyrimais, visos šiuolaikinės naminės katės yra kilusios iš savarankiškai prijaukintų miško kačių grupės maždaug prieš 10 000 metų kažkur Viduriniuose Rytuose. Manoma, kad tai įvyko neolito žemės ūkio revoliucijos metu, nes grūdų auginimas ir jų laikymas graužikus traukė į gyvenvietes, o po jų - laukines kates. Artimiausias miško katės giminaitis yra smėlio smiginis. Miško katės yra rudos spalvos su juodomis juostelėmis. Jie yra didesni nei naminės katės, su stora uodega, tarsi „nukirsta“ gale. Kūno dydis nuo 45 iki 90 cm, svoris nuo 3 iki 8 kg. Vidutinis ūgis yra apie 35 cm, o uodegos ilgis - apie 30 cm. Afrikos porūšiai paprastai būna mažesni ir šviesesnės spalvos. Moterys brendimą pasiekia po 9–10 mėnesių, tuo tarpu vyrai tik trečiaisiais gyvenimo metais. Yra 23 miško kačių porūšiai.

Rūšies atradimo istorija

Daugiau nei prieš dešimt tūkstančių metų žmonija pasiekė vystymosi stadiją, kai ėmė rastis žemės naudojimo pagrindai, atsirado pirmosios tvarios žmonių gyvenvietės. Žmogus iš klajokliško gyvenimo būdo urvuose toliau kūrė namus savo rankomis.

Manoma, kad tada, kartu su kanopiniais ir šunimis, buvo prijaukintos stepinės katės.Vyras greitai suprato, kokią naudą jam turi draugystė su šiuo plėšrūnu.

Žinoma, negalima plūgioti katės kaip mulės ar naudoti jos medžioklėje kaip šunį, tačiau katė susidurs su graužikų gausa, sunaikinančia maisto atsargas.

Šiais laikais stepinę katę dažnai galima sutikti netoli žmonių gyvenviečių, ypač žiemą, nes šiuo metu maisto atsargos natūralioje buveinėje yra menkos, o aplink žmonių būstus visada yra daugybė žiurkių ir pelių, kurios taip pat siekia ten išgyventi.

Šis gyvūnas niekada nebuvo persekiojamas ir nebuvo daug medžiojamas - gyvūno kailis nelaikomas vertingu, tačiau kai kurių porūšių skaičius smarkiai sumažėjo dėl žmogaus veiklos kuriant naujas žemes.

Kaip parodė naujausi mokslininkų tyrimai, pirmieji katę prijaukino ne senovės egiptiečiai, o žmonės iš „civilizacijos lopšio“ - pirmojo įsitaisiusio žmogaus. Dabar yra modernus Irakas, Sirija, Libanas, Izraelis. Iš ten katės pateko į Senovės Egiptą, o paskui pasklido po pasaulį dėl kontrabandos (finikiečių ir graikų), įsigytų pasakiškų sumų (Europoje ir Rusijoje).

Ponas Katė paaiškina: kas yra stepinė katė ir kokį porūšį ji turi?

Norėdami suprasti, kas yra stepinė katė, turime atsižvelgti į visą Felis Silvestris rūšį, kuri rusų kalba vadinama mišku, o angliškai - tiesiog laukine. Šį mokslinį pavadinimą rūšiai suteikė 1777 m. Johanas von Schreberis, pirmą kartą apibūdinęs Europos miško katę, remdamasis ankstesnių gamtininkų, tokių kaip Maturinas Brissonas, Ulisas Aldrovandi ir Konradas Gessneris, darbais.

Ketvirtajame dešimtmetyje taksonomas Reginaldas Innesas Pokokas ištyrė šių plėšrūnų odos ir kaukolių kolekciją Gamtos istorijos muziejuje Londone ir nustatė miško ir stepių kačių porūšius. Taigi sąlyginai visi Felis Silvestris porūšiai yra suskirstyti į dvi dideles grupes, būtent europines miško kates (silvestris) ir stepę (libyca), kurias savo ruožtu taip pat galima sąlygiškai suskirstyti į jų porūšius. Tolesnė informacija.

Silvestris grupė (miško katės):

  • F. s. caucasica (Satunin, 1905) arba Kaukazo miško katė. Jis gyvena Didžiojo ir Mažojo Kaukazo miškuose. Išskyrus buvusios SSRS šalis Turkijoje (Mažojoje Azijoje).

  • F. s. grampia (Miller, 1907) arba Škotijos miško katė. Kaip rodo pavadinimas, gyvena Škotijoje, šiaurinėje jos dalyje.

  • F. s. silvestris (Schreber, 1777) arba Vidurio Europos miško katė. Jis gyvena visoje Europoje, tačiau yra suskaidytas, išskyrus Škotiją, Viduržemio jūros salas ir Olandiją. Jis taip pat išmirė Austrijoje, tačiau dabar jis taip pat randamas ten, kur išplito iš Italijos į šiaurę.

Pereinamojo laikotarpio grupė silvestris-libyca:

Kodėl pereinamasis? Faktas yra tas, kad anksčiau šie porūšiai buvo laikomi libyca dalimi, t. stepių kačių, o dabar kaip silvestris dalis, t. miškas.

  • F. s. cretensis (Haltenorth, 1953) arba Kretos laukinė katė. Jis gyvena išskirtinai Kretos saloje. Pogrupis buvo laikomas išnykusiu, tačiau 1996 m. Italijos Perudžos universiteto ekspedicijoje pavyko sugauti vieną individą, kuris vėliau buvo paleistas į gamtą radijo siųstuvu. Vėliau Rouvos miške buvo rastas lizdas su kačiukais.

  • F. s. jordansi (Schwarz, 1930) arba Balearų laukinė katė. Gyvena Balearų salose, anksčiau buvo manoma, kad iš viso, bet dabar tik Maljorkoje.

  • F. s. reyi (Lavauden, 1929) arba Korsikos laukinė katė. Gyvena Korsikos saloje.

Anksčiau visa ši grupė buvo vadinama F. s. sarda (Lataste, 1885). Be to, skirtingais laikais tik Sardinijoje, tada Sardinijoje ir Sicilijoje gyvenusios katės turėjo šį vardą, o galų gale 4: cretensis, jordansi, reyi ir sarda.

„Libyca“ grupė (t.y. iš tikrųjų stepių katės), jie skirstomi į dar du: ornata-caudata ir ornata-libyca.

  1. ornata-caudata (stepinės katės) nuo miško skiriasi mažesniu dydžiu, šviesia kailio spalva ir ilgesnėmis bei plonesnėmis uodegomis. Manoma, kad naminė katė yra kilusi iš šios grupės.
  • F. s. caudata (pilka, 1874 m.) arba Turkestano stepinė katė. Jis gyvena Vidurinėje Azijoje, Kazachstane, Rytų Užkaukazijoje, šiauriniame Irane ir Afganistane, Mongolijos pietvakariuose ir Kinijos šiaurės vakaruose. Nuo praėjusio amžiaus pabaigos jis aptinkamas ir Rusijoje.

  • F. s. gordoni (Harrison, 1968) arba Omano laukinė katė. Gyvena Arabijos pusiasalyje, Omane ir JAE šiaurės rytinėje dalyje. Labai maži, lengvai susimaišę su paprastomis naminėmis katėmis, todėl porūšis išnyksta.

  • F. s. iraki (Cheesman, 1921). Jis gyvena Kuveite ir Sheikh Saad prie Tigris upės, Irake.

  • F. s. nesterovi (Birula, 1916). Apytiksliai buveinės: Mesopotamija ir pietinis Iranas, sienos nežinomos.

  • F. s. ornata (pilka, 1832 m.) arba azijinė stepinė (dykumos) katė. Jis gyvena visame Pakistane, vakarinėje ir centrinėje Indijos dalyse į pietus nuo Gango.

  • F. s. tristrami (Pocockas, 1944 m.). Gyvena Palestinoje, taip pat Arabijos vakaruose ir pietuose.

  1. ornata-libyca (zuikio katės). Jis pasižymi lengvesniu kailiu, gerai išplėtotais taškų raštais ir juostelėmis.
  • F. s. foxi (Pocockas, 1944 m.). Jis gyvena Vakarų Afrikoje (Paniamo plokščiakalnyje, Bauchi provincijoje, šiaurinėje Nigerijoje).

  • F. s. haussa (Tomas ir Hintonas, 1921 m.). Gyvena Sacharoje (Čadas, Nigeris, Nigerija, Vakarų Sudanas (Darfūro dykuma).

  • F. s. kafra (Desmarest, 1822) arba Pietų Afrikos laukinė katė. Tai, kaip rodo pavadinimas, paplitusi Pietų Afrikoje.

  • F. s. griselda (Tomas, 1926). Buveinės: pietinė Angolė, Namibija, Botsvana.
  • F. s. mellandi (Schwann, 1904). Jis gyvena Centrinėje Afrikoje.

  • F. s. rubida (Schwann, 1904). Gyvena Konge.

  • F. s. uganda (Schwann, 1904). Jis gyvena Sudano pietuose, Kongo mieste, Ugandoje, Kenijoje, prie Tanganikio ežero.

  • F. s. lybica (Forster, 1780) arba afrikinė stepinė katė. Jis gyvena šiaurinės Afrikos pusiau dykumos regionuose.

  • F. s. ocreata (Gmelin, 1791). Gyvena Etiopijoje.

Taigi tai yra stepinės katės, yra 15 porūšių.

Tačiau dabar jie vis dažniau naudoja supaprastintą sistemą, kai jie laiko ne grupes, o tiesiog porūšius (ornata-caudata susimaišo su ornata-libyca):

  • F .. s. lybica - afrikietiška. Rūšys ir paskirti porūšiai turi blyškią, balkšvą arba šviesiai pilką kailį su raudonu atspalviu ant stuburo juostelės, smailos uodegos ilgis yra maždaug du trečdaliai nuo galvos iki kūno dydžio.
  • F. s. cafra - Pietų Afrikos Respublika. Šiek tiek skiriasi spalva ir raštu nuo nurodytos rūšies. Esamuose zoologijos pavyzdžiuose kaukolės yra šiek tiek ilgesnės nei šiauriniuose Afrikos egzemplioriuose.
  • F. s. ornamentas - azijietiškas. Gyvūnai turi šviesių, ochros pilkos spalvos kailio tamsių dėmių.
  • F. s. silvestris - europietiškas ir pereinamasis. Jie turi tamsiai pilką kailį su aiškiomis skersinėmis juostelėmis šonuose ir pūkuotą uodegą su užapvalintu juodu galu.

Čia taip pat dažnai įtraukiamos kiniškos kalnų katės Felis bieti.

Taškinė katė yra šeimos narys, kilęs iš bendro protėvio maždaug prieš 10–15 milijonų metų. Rūšis Felisas nuo jos pasitraukė maždaug prieš 6–7 milijonus metų. Europos porūšis susiformavo nuo 1,09 iki 1,4 milijono metų.

Tiesioginis Europos miško katės protėvis buvo Felis lunensis, gyvenęs Europoje vėlyvojo Plioceno ir Villafranchijos laikotarpiais. Suakmenėjusios liekanos rodo, kad transformacija iš lunensio į silvestris buvo baigta Holšteino tarpledyniniu laikotarpiu prieš 320–340 tūkst. Metų.

Kraniologiniai skirtumai tarp europietiškos ir afrikietiškos katės rodo, kad jų protėviai greičiausiai migravo iš Europos į Vidurinius Rytus vėlyvojo pleistoceno metu, dėl ko atsirado naujas fenotipas.

Steppe katės buveinė

Steppės katės arba taškinės katės yra laukinių miško plėšrūnų porūšiai, kurie atsirado maždaug prieš 130 tūkstančių metų. Jie turi spalvą nuo rusvai smėlio iki pilkšvai geltonos, taip pat anglies žiedo žymekliai uodegoje.

Maži stepių plėšrūnai gyvena stepėse, dykumose, pusiau dykumose ir kalnuotuose Afrikos, Vakarų, Centrinės ir Centrinės Azijos, Šiaurės Indijos, Užkaukazijos ir Kazachstano regionuose. Rusijos žemėse taškinė katė randama Astrachanės ir Orenburgo regionų pusiau dykumų zonose arba užliejamuose krūmuose, dažniausiai renkasi buvimą šalia vandens.

Visų Felis Silvestris porūšių buveinės (miškas ir stepės)

Miško laukinės katės skiriasi kailio raštu, uodega ir dydžiu: europietis turi ilgą kailį ir storą uodegą su užapvalintu galu, mažesnė Afrikos stepių katė nėra tokia dryžuota, trumpu smėlio pilku kailiu ir uodega siaurėjanti iki galo, azijietė yra labai dėmėta. Viskas, tiek miško, tiek stepių katės, yra šiek tiek didesnės už naminius gyvūnus.

Afrikinė stepinė katė gyvena įvairiuose biotopuose, išskyrus atogrąžų miškus, tačiau visoje Afrikos savanoje nuo Mauritanijos Atlanto vandenyno pakrantėje į rytus iki Afrikos kyšulio ir 3000 m aukštyje virš jūros lygio. Maža gyventojų gyvena Sacharos ir Nubijos dykumose, Karu regione, Kalahari ir Namib dykumose. Taip pat išilgai Arabijos pusiasalio periferijos iki Kaspijos jūros, apimančios Mesopotamiją, Izraelį ir Palestiną. Buveinė Vidurinėje Azijoje tęsiasi iki Sindziango ir pietinės Mongolijos, o pietuose iki Taro dykumos ir sausringų Indijos regionų.

Nuo 2002 m. Felis Silvestris yra klasifikuojamas kaip „mažiausia problema“ IUCN raudonajame sąraše, nes jis yra plačiai paplitęs, o pasaulio populiacija laikoma stabilia ir viršija 20 000 subrendusių individų.

Tačiau kai kuriose šalyse manoma, kad Felis Silvestris gali patirti intensyvią hibridizaciją su namine katė (F. catus) ir užsikrėsti ja. Lokalios grėsmės yra sėdimas transporto priemonėse ir žmonių sunaikinimas.

Afrikinių stepių kačių ir žmonių suartėjimas, matyt, vystėsi kartu su gyvenviečių įkūrimu neolito laikotarpiu, kai graužikai ankstyvųjų ūkininkų grūdų saugyklose pritraukė šiuos plėšrūnus. Tai galiausiai lėmė tai, kad jie buvo sutramdyti - naminė katė yra tiesioginė Afrikos laukinės stepinės katės palikuonė. Tai buvo vienas garbingiausių žvėrių senovės Egipte.

Elgesio ypatybės

Stepių katės dažniausiai būna naktinės ir vienišos, išskyrus veisimosi ir maitinimo laikotarpius.

Moterų ir vyrų medžioklės teritorijos skiriasi priklausomai nuo reljefo, maisto pasiūlos, buveinių kokybės ir populiacijos amžiaus struktūros. Vyrų ir moterų įtakos zonos susikerta, nors pirmosios vengia viena kitos. Patelės, kaip taisyklė, gyvena sėslesnį gyvenimo būdą nei vyrai, nes veisiant kačiukus jiems reikia kompaktiškos medžioklės zonos.

Stepių katės paprastai praleidžia dieną medžio įduboje, uolos plyšyje ar tankiuose tankiuose, taip pat gali slėptis apleistuose kitų rūšių urvuose, pavyzdžiui, Feneki (Vulpes Zerda) Afrikoje.

Kai gresia stepė katė, ji atsitraukia į skylę ir nelipo ant medžių.

Įsitaisęs tuščiaviduriame medyje, tualetui jis pasirenka nedidelį žemės sklypą. Akmenų plyšiai ar urvai, įrengti kaip prieglaudos, yra iškloti sausomis žolelėmis ir paukščių plunksnomis.

Tuščiaviduriuose medžiuose paprastai yra pakankamai pjuvenų, todėl katė papildomo kraiko nedaro. Jei dantuje atsiranda blusų, stepinė katė persikelia į kitą vietą.

Jie medžioja naktį. Geografiškai apribokite jų turimų daiktų ribas, purškdami fiziologinius sekretus ant medžių, augalų ir uolienų, padėdami išmatas matomose vietose ir palikdami kvapias žymes per žandis letenose. Taip pat katė padaro vaizdinius ženklus, subraižydama medžius.

Jei stepės katė, susidūrusi su priešu, neturi laiko slėptis prieglaudoje, ji nugarą išlenkia lanku, smarkiai įdubusi, vizualiai beveik dvigubai didesnė, pasuka į šoną plėšrūnui ir šnabžda, išsikišdama uodegą. Tai patyčių poza.

Jei priešas tęsia puolimą, tada žvėris krenta ant nugaros, kovodamas su visų keturių letenų nagais.

Tarpusavyje gyvūnai daugiausia bendrauja tik poravimosi sezono metu, tačiau turi daug veido gestų ir kontaktų su artimaisiais pozų. Beveik visus metus stepinės katės tyli, tačiau lytinio potraukio metu jos tampa labai „talkios“. Dauguma jų skleidžiamų garsų primena meowing, bet jie taip pat gali švilpti, niurzgėti, uostyti, o tai labai primena naminius gyvūnus.

Gamtoje stepinė katė turi nedaug natūralių priešų. Taip yra dėl jo įpročio gyventi vietose, neprieinamose kitiems gyvūnams. Azijos stepių regionuose kaimo šunys yra rimti stepių kačių priešai, kartu su daug didesne Eurazijos lūšimi. Tadžikistane pilkasis vilkas (Canis lupu) yra rimčiausias žvėries konkurentas, gana dažnai naikinamos kačių skylės. Grobio paukščiai, tarp jų Eurazijos erelis pelėda (Bubo bubo) ir Šakeris Falkonas (Falco cherrug), dažnai labai sėkmingai medžioja stepių kačių kačiukus.

Gamtininkas Setonas Gordonas užfiksavo atvejį, kai stepinė katė kovojo su auksiniu ereliu (Aquila chrysaetos), dėl kurio žuvo abi pusės. Afrikoje laukines kates kartais žudo ir valgo afrikiniai pitonai (Python sebae).

Maisto racionas

Regėjimas ir klausa yra stepinės katės medžioklės sistemos pagrindas.

Žvėris pasislėpęs laukia grobio ir paskui jį sugauna atlikdamas kelis šuolius, kurie gali būti iki trijų metrų ilgio. Jis užmuša mažą grobį, įkišdamas į jį nagus ir įkandęs sprandą ar kaklą. Puoldama didelę žaidimą, katė užšoko ant gyvūno užpakalinės dalies ir bando sulaužyti kaklą ar miego arteriją. Žvėris toliau puls, jei potencialiam grobiui pavyks pabėgti.

Afrikinė taškinė katė grobia pirmiausia iš pelėms prilygstančių pelių, mažesniu mastu - paukščių, mažų roplių ir bestuburių.

Stepių katės neatsisako paukščių lizdų, valgydamos vabzdžius ir vėžlius, nepaisant jų natūralios buveinės zonos.

Pubertizmas ir dauginimasis

Steppe katė turi du estrus laikotarpius: vieną gruodį-vasarį, kitą - gegužę-liepą. Estrus trunka 5–9 dienas, o nėštumas - 60–68 dienas.

Spermatogenezė vyrams stebima visus metus. Poravimosi sezono metu vyrai kovoja žiauriai ir dažnai susirenka aplink vieną patelę, tačiau tam tikrą laiką vyrai ir moterys gali būti monogamiški ir sudaryti stabilią porą.

Kačiukai paprastai gimsta nuo balandžio iki gegužės iki rugpjūčio. Paukščių dydis svyruoja nuo vieno iki septynių jauniklių.

Kačiukai gimsta užmerktomis akimis ir padengtais tamsiais plaukais. Jie sveria 65–163 g, vaikai, sveriantys iki 90 g, paprastai neišgyvena. Jaunikliai gimsta su rausvomis letenėlių pagalvėlėmis, kurios po trijų mėnesių pasidaro juodos, ir mėlynomis akimis, kurios po penkių mėnesių tampa gintarinės. Jie atidaromi po 9–12 dienų, o priekiniai dantys pjaunami po 14–30.

Kačiukų pieniniai dantys pakeičiami nuolatiniais dantimis ir sulaukę 160–240 dienų. Jaunikliai pradeda medžioti su motina per 60 dienų ir gali palyginti savarankiškai judėti per motinos teritoriją po 140–150 dienų.

Patelės laktacija trunka 3–4 mėnesius, nors kačiukai mėsą valgo po 6 savaičių.

Pubertiškumas pasiekiamas artėjant pirmųjų gyvenimo metų pabaigai, šiek tiek anksčiau moterims, vėliau patinams.

Kaip naminė katė, Afrikos stepių kačiukų fizinis vystymasis per pirmąsias dvi gyvenimo savaites vyksta daug greičiau nei Europos miško giminaičiuose. Paprastai jaunikliai visiškai užauga 10 mėnesių, nors skeleto augimas trunka ilgiau nei 18–19 mėnesių. Maždaug po 5–6 mėnesių paaugliai jau yra pasirengę palikti motiną savarankiškam gyvenimui.

Maksimali stepinių kačių gyvenimo trukmė yra 21 metai, nors paprastai jos gyvena iki 13–14 metų, jei jos nemiršta nuo didelių plėšrūnų dantų. Patelė paprastai būna derlinga iki 8 metų.

Nelaisvė

Stepių kačių galima rasti daugelyje pasaulio zoologijos sodų, tačiau čia jų gyvenimo trukmė yra daug trumpesnė nei laukinių. Beje, Afrikos stepių katės gyvena ilgiau nei jų europietiškos miško giminės.

Maskvos ir Krasnodaro zoologijos soduose yra kelios šių gyvūnų šeimos.

Stepinė katė nėra populiari kaip prijaukinimo objektas, ji nėra veisiama darželiuose ir zoologijos sodų fermose, nes jos išvaizda praktiškai nesiskiria nuo įprastos gatvės katės, o jos urvas netinka gyventi šalia žmogaus. Nors bandydami socializuoti labai mažą kačiuką būdami kelių savaičių, šią patirtį galite vainikuoti sėkme.

Vietiniai Afrikos gyventojai kartais pagimdo tokį trupinį ir gana sėkmingai sutramdo stepinę katę.

Veisimas

Ne sezono metu veisimas sukelia vienišą gyvenimo būdą. Gniuždymo sezono metu 2-3 katės vejasi vieną patelę. Pagimdžiusi patelė apleistose lapių, barsukų, kiaulpienių ar voverių urvuose surenka deną. Prieš užimdama skylę, patelė ją išskleidžia. Veisimosi sezonas patenka į sausio – kovo mėn.

Nėštumas trunka 56–63 dienas. Gimsta 3–5 aklai bejėgiai kačiukai.Po trijų dienų jaunikliai pradeda slinkti. Akys atidaromos 10 dieną, o vaikščiokite ir bėkite 16-20 dieną.

Iki mėnesio amžiaus kačiukai neišeina iš denio, o tada pradeda tyrinėti išorinį pasaulį. Žindymas trunka iki mėnesio. Po jo pabaigos suaugę kačiukai pradeda lydėti motiną į medžioklę. Stepių kačiukai tampa visiškai nepriklausomi per 5–6 mėnesius.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: Seksas ir tradicijos Tadžikistane (Balandis 2020).

Pin
Send
Share
Send