Apie gyvūnus

Tvenkiniai (Alcedinidae)

Pin
Send
Share
Send


Karalystė: gyvūnai (Animalia).
Tipas: Chordata (Chordata).
Klasė: paukščiai (Aves).
Užsakymas: vėžiai (Coraciiformes).
Šeima: karalienės (Alcedinidae).
Gentis: „Kingfisher“ (Halcyon).
Rūšis: apykaklinis jūrų ešerys (Halcyon pileata).

Kur jis gyvena

Rusijoje pulkininkas yra tik Pietų Primorėje, kur eina kraštutinė šiaurinė jo paplitimo riba. Apskritai jis gyvena didelėje teritorijoje nuo vakarinių Indijos regionų iki Pietų Kinijos ir Rytų Kinijos jūrų. Pietinėje diapazone apykaklė karalienė gyvena sėslų gyvenimą, o šiaurinėje dalyje - klajoklių. Pagrindinės rūšių buveinės yra upių, ežerų ir užtvankų pakrantės, kuriose yra švarus ir skaidrus vanduo. Jo galima rasti pakrantėse ir ryžių laukuose.

Išoriniai ženklai

Kūno ilgis yra 28 cm. Paukščius galima atpažinti pagal jų neįprastą kūno formą ir ryškią išskirtinę spalvą. Visų pirma, stulbina neproporcingai didelis ryškiai raudonos spalvos snapas. Tuomet dėmesį patraukia ryškus painus plunksnos apranga. Antkakliai karaliautojai turi juodą galvą, baltą pakaušį ir gerklę, violetinę-mėlyną nugarą ir rausvai raudoną apatinę kūno dalį. Skrydžio metu aiškiai matomos baltos dėmės, kontrastuojančios su mėlynai juodais sparnais. Patinai ir moterys yra labai panašios išvaizdos, tačiau jauni paukščiai skiriasi nuo suaugusiųjų mažiau spalvingomis plunksnomis.

Gyvenimo būdas

Veisimosi sezonas vidutiniškai trunka nuo balandžio iki birželio. Tai yra monogamiškas vaizdas. Žvelgiant į apykaklinius karalienius, sunku įsivaizduoti, kad šie paukščiai lizdus laiko pilkapiuose. Priklausomai nuo dirvožemio kietumo, skylės gylis gali būti nuo 60 iki 150 cm.Tuo pačiu metu abu poros nariai aktyviai dalyvauja statant lizdą. Patelė deda nuo keturių iki penkių baltų kiaušinių tiesiai į lizdo kameros dugną, nenaudodama pakratų. Apatinės karalienės balsas gali būti apibūdinamas kaip ilgas, smaugiantis „Ki-Ki-Ki-Ki“. Dietos pagrindas yra žuvis, tačiau jūrų pėstininkas neprieštarauja valgyti didelius vabzdžius, taip pat kitus bestuburius. Dažnai paukščiai grobio ieško iš pasalos, o paskui greitai užpuola grobį. Angliškas vardas kingfi sher - „žvejybos karalius“ taip pat liudija apie jų, kaip žvejų, nepaprastus sugebėjimus.

Rusijos raudonojoje knygoje

Apykaklė karalienė arba apykaklė yra vienas iš neįprastų ir retų Rusijos faunos paukščių. Tai mažai suprantama ir reta rūšis. Jam rimčiausias ribojantis veiksnys yra tinkamų buveinių sumažinimas: rezervuarai su švariu vandeniu ir ilgos pakrantės uolos, tinkamos skylėms iškasti. Paukščiai taip pat kenčia nuo potvynių, kai vandens lygis rezervuaruose pakyla, o jų lizdų skylės užlieja. Apykaklinis valkata yra saugomas Lazovskio draustinyje ir Kedrovajos draustinyje. Vaizdas įtrauktas į Tarptautinį raudonąjį sąrašą.

Tai įdomu

Pasak senovės legendos, graži mergaitė, vardu Alcyone, prieš daugelį metų gyveno Graikijoje. Ji nebuvo paprasčiausias mirtingasis, bet vėjų valdovo Aeolio dukra. Iš didelės meilės mergina tapo Tesalijos valdovo, esančio šiaurės rytuose nuo Hellaso, Keiko žmona. Kartą Alziona sužinojo, kad jos vyras nuskendo jūroje per avariją. Nusivylusi, ji pati pasinėrė į bedugnę, tačiau nemirė, o virto karaliene. Galbūt dėl ​​šios priežasties kunigaikščiai skirtinguose Žemės regionuose yra vadinami stebuklais. Pasak dar vienos senovės legendos, karaliautojai jūroje statė plūduriuojančius lizdus, ​​kuriuos jie žinojo, kaip nusiraminti ir nuraminti. Nuo to laiko altsionijos arba karalienės yra laikomos taikos ir ramybės simboliu.

Taksonomija

Alfafinidų upės upė yra viena iš devynių pagal Coraciiformes tvarką, kuriai taip pat priklauso motinėlės, bičių valgytojai, perforatoriai, ritinėliai, susmulkinti ritinėliai, beprotiškas volelis ir dar dvi pelynų šeimos. Atrodo, kad voleliai nėra ypač glaudžiai susiję su kitomis grupėmis, todėl Coraciiformes greičiausiai yra polifiletiniai. Anksčiau visi karaliautojai buvo įsikūrę Alcedinidae, tačiau paaiškėjo, kad trys pošeimiai anksti skyrėsi, o Halcyonidae (medžių karaliai) ir Cerylidae (vandens karaliautojai) dabar paprastai laikomi ištisomis šeimomis, kuriose Alcedinidae yra pagrindinė karalienės pėdučių kilmė.

Šeimos taksonomija šiuo metu yra abejotina: joje yra 22–24 rūšys iš dviejų iki keturių genčių. Neaiškumas yra dviejų mažų Afrikos rūšių rezultatas. Afrikinis nykštukinis valgytojas kartais būna mono nustatytoje gentyje. Mioceiksas, o kartais ir su nykštukiais karaliais Ispidina. Tačiau molekulinė analizė leidžia manyti, kad Madagaskaro nykštukinis karalienės fiiseris yra labiausiai susijęs su malachito karalienės fiisheriu ir kad dabartinė struktūra Alcedo ir Ceyxgali reikėti apsvarstyti, nes neatrodo, kad tai atspindi tikruosius santykius (pvz., mėlynasis jūrų pėstininkas yra arčiau Ceyx erithacus).

Aprašymas

Visi karaliautojai yra kompaktiški paukščiai, turintys didelę galvą su trumpa uodega ir ilgomis aštriomis sąskaitomis. Kaip ir kiti Coraciiformes, jie yra ryškiaspalviai. Veislėmis AlcedoPaprastai yra metalinės mėlynos viršutinės dalys ir galva bei oranžinės arba baltos apatinės dalys. Lytys gali būti identiškos, kaip ir Bismarcko jūrų pėstininkų, tačiau daugumai rūšių būdingas tam tikras seksualinis dimorfizmas, pradedant nuo skirtingos skaičiaus spalvos, kaip pas paprastą jūrų pėstininką, ir baigiant visiškai kita išvaizda. Vyriškos lyties firseris su mėlynu kraštu turi baltas apatines dalis su mėlyna juostele ant krūtinės, o moteris - oranžinėmis apatinėmis dalimis.

Mažos karalienės, sudarančios likusią šeimos dalį, turi mėlynas arba oranžines viršutines dalis ir baltus ar apatinius bufetus ir rodo mažai seksualinių pokyčių. Visoje šeimoje sąskaitos spalva susieta su dieta. Vabzdžių augintojai turi raudonus bukus, o žuvų valgytojai - juodus bukus.

Kai sėdi, karalienės sėdi gana vertikaliai, o skrydis yra greitas ir tiesus. Reikalavimas, kaip taisyklė, yra paprastas didelis gurkšnis, dažnai pateikiamas skrendant.

Pasiskirstymas ir buveinės

Daugiausia alcedinidų randama šiltame Afrikos ir pietų bei pietryčių Azijos klimatuose. Trys rūšys pasiekia Australiją, tačiau tik paprastasis jūrų ešerys aptinkamas visoje Europoje ir vidutinio klimato Azijoje. Jokių šios šeimos narių nėra Amerikoje, nors manoma, kad amerikiečių žalieji karaliai yra kilę iš alcedinidų išteklių. Manoma, kad šeimos kilmė buvo Pietų Azijoje, kurioje vis dar yra daugiausiai rūšių.

Veislės Ceyx ir Ispidina - daugiausia drėgno lietaus miško ar kito miškingo ploto paukščiai, nebūtinai susiję su vandeniu. Kingfishers Alcedo paprastai glaudžiai susijęs su gėlu vandeniu, dažnai atvirose buveinėse, nors kai kurie iš jų yra miško paukščiai.

Veisimas

Upių karaliai yra monogamiški ir teritoriniai. Pora iškasa skylę žemės krante ir ant pliko paviršiaus deda du ar daugiau baltų kiaušinių. Abu tėvai deda kiaušinius ir maitina viščiukus. Kiaušinių dėjimas dedamas į vienos dienos pertraukas, kad jei maisto trūktų, vyresni didesni viščiukai maitintųsi. Viščiukai yra nuogi, akli ir bejėgiai, kai jie peri, ir atsistoja ant kulnų, skirtingai nei bet kuris suaugęs paukštis.

Maitinimas

Mažos veislės Ceyx ir Ispidina maitinasi daugiausia vabzdžiais ir vorais, bet iš pudros taip pat paima kuojos, varles ir nimfas. Testamento lakūnas ir jų sąskaitos yra raudoni bukai, išlyginti, kad būtų lengviau sugauti vabzdžius. Kingfishers Alcedopaprastai yra juodųjų rudagalvių žuvų valgytojai, bet taip pat imsis vandens bestuburių, vorų ir driežų. Kelios rūšys dažniausiai yra vabzdžiažolės ir turi raudonus bukus. Paprastai žuvys yra sugaunamos nardant vandenyje iš aukščio, nors jūrų pėstininkas galėtų trumpam susiburti.

Buveinė

Kiekvienas, kuris žvejojo ​​tylaus upelio krantuose, net kartą pamatė, kaip jūrų pėstininkas greitai nušluoja patį vandens paviršių, o paskui užšąla ant kai kurių vandens prilipusių snapelių ar net ant meškerės, esančios už kelių metrų nuo žmogaus. Iš esmės jūrų ešerys gali patenkinti nedidelį upelį ir tvenkinį, kuriame yra maža žuvelė, o lizdams sukti reikia stačių krantų.

Mityba

Medžioklei karalieniams reikia priedų, iš kurių jie budriai stebi grobį. Pastebėjęs mažą žuvį, vėžiagyvį, laumžirgio ar kito vandens gyventojo lervą, jūrų pėstininkas skuba į vandenį, kur jo grobiui užtenka. Tuo pačiu metu po vandeniu paukščio akys uždaromos, o jūrų pėstininkas pagrobia auką atsitiktinai, „iš atminties“.

Dieta ir mityba

Kingfishers maitinasi labai įvairiu grobiu. Jie geriausiai žinomi medžiojant ir valgant žuvis, o kai kurios rūšys specializuojasi žvejyboje, tačiau kitos rūšys priima vėžiagyvius, varles ir kitus varliagyvius, aneliidus, moliuskus, vabzdžius, vorus, daugiapeles, roplius (įskaitant gyvates) ir net paukščius. ir žinduoliai. Atskiros rūšys gali specializuotis keliuose dalykuose arba pasiimti įvairius grobio diapazonus, o rūšims, kurių paplitimas visame pasaulyje yra didelis, skirtingos populiacijos gali turėti skirtingas dietas. Miško ir miško karalienės daugiausia priima vabzdžius, ypač žalčius, o vandens paukščiai yra labiau specializuoti žuvų gaudymą. Raudongalvis jūrinis žuvininkas pastebėjo, kad purve sukūrė stebuklingų kregždžių lizdą, kad galėtų šerti viščiukus. Kingfishers paprastai medžioja su atviru ešeriu, kai pastebimas grobio elementas, kingfisher skrenda jį pagauti, o tada grįžta į ešerį. Visų trijų šeimų kunigaikščiai muša stambų grobį ant ešerių, kad nužudytų auką ir išmuštų ar sulaužytų apsauginius stuburus ir kaulus. Mušdamas grobį, jis manipuliuoja, o paskui praryja. „Kookaburra“ kastuvo bukas naudoja savo masyvų, platų veleną kaip kastuvą, kad kirmėlės būtų kasamos minkštame purve.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: Arūno Valinsko tvenkiniai (Balandis 2020).

Pin
Send
Share
Send