Apie gyvūnus

Desmana moschata

Pin
Send
Share
Send


Antroji mūsų faunos molinių šeimos rūšis yra tokia skirtinga nei pati molė, kad nepradėtas žmogus galėtų rasti panašumų tarp jų. Tačiau muskusai turi bendrą evoliucinę praeitį su apgamais: jie yra tik kraštutinė vienos iš adaptacinių apgamų evoliucijos krypčių versija, kurios daugybė rūšių gyvena pusiau vandens organizme.

Rusijos desmanas yra viena iš dviejų desmanų rūšių pasaulio faunoje. Jos artimiausias šiuolaikinis giminaitis gyvena Iberijos pusiasalio kalnų upėse. Išoriškai desmanas primena kaišį, bet žiurkės dydžio, jo kūno ilgis iki 20 cm, o svoris - iki pusės kilogramo. Ji turi šiek tiek kurgiškai tankaus kūno, uodega ilga, stora, padengta raginėmis skalėmis, snukis baigiasi kilnojamuoju probosku. Užpakalinės kojos yra didelės, jų pirštai sujungti plaukimo membranomis, o išorinis kraštas eina tankiomis kietų plaukų šukomis.

Desmanas veda į pusiau vandens gyvenimo būdą. Kaip molė, ji kasė ilgus, šakotus urvus tvenkinių krantuose. Gyvūnas turi lizdo kamerą keletą metrų nuo įėjimo, paprastai po medžio šaknimis. Į muskuso skylę visada galima patekti žemiau vandens lygio, kad gyvūnai galėtų nepastebimai patekti ir išeiti. Muskusas mieliau renkasi ramius, ne per daug vandens augalija apaugusius tvenkinius su palyginti aukštais krantais, kuriuose būtų galima iškasti skylę, kuri žiemą neužšąla iki dugno ir vasarą neišdžiūsta. Muskusas yra aktyvus tamsoje, jei jums labai pasisekė, galite jį pamatyti saulėlydžio metu arba prieš aušrą, kai jis pasirodo šalia savo skylės.

Muskusė nėra labai greita plaukikė, be to, rezervuaruose su purvinu vandeniu, kuriam ji teikia pirmenybę, regėjimo pagalba sunku atsekti grobį. Todėl šis savotiškas molis maitinasi daugiausia įvairiais sėsliais vandens bestuburiais, daugiausia dvigeldžiais gyvūnais, kuriuos desmanas išsitraukia į skylę ir ten valgo. Desmanas dauginasi ištisus metus, nors aktyviausi provėžai būna pavasario aukštyje, išsiliejimo pabaigoje. Patinas lieka skylėje po jauniklių gimimo ir dalyvauja jų auklėjime, o tai yra labai reta mėsėdžių.

Anksčiau muskusas buvo paplitęs daugelio Centrinės Rusijos upių baseinuose, kuriuose gyveno upių krantai ir upių senelės. Tačiau upių režimų pasikeitimas, susijęs su hidraulinių statinių statyba, potvynių plėtra ir auginimu kartu su žvejyba (muskuso kailis - šiltas ir stiprus - praeityje buvo labai vertinamas) sąlygojo bendrą stiprų muskatų skaičiaus sumažėjimą ir išnykimą iš daugelio vietų, kur jie anksčiau gyveno. . Dabar desmanas yra įtrauktas į Rusijos ir visų regionų, kuriuose jis vis dar gyvena ar gyveno nesenoje praeityje, raudonąsias knygas. Sėkmingi bandymai pakartotinai aklimatizuotis vietose, kur ši rūšis išnyko, teikia vilties, kad bent jau pavyks gyvūną išgelbėti nuo išnykimo.

Aprašymas

Išoriškai primena drobulę. Kūnas yra tankus, iki 20 cm ilgio, galvos priekis pailgas į ilgą judamąjį proboscį. Uodega yra vienodo ilgio kūnui, suspausta į šoną, padengta svarstyklėmis ir žemais plaukais. Jo pagrindas yra raumenų liauka. Užpakalinės kojos yra ilgesnės nei priekinės, kojų pirštai sujungti plaukimo membrana. Plaukų linija yra šilkinė, stora, tamsiai ruda, pilvas perkeltas į sidabriškai baltą. Ausies angos uždaromos, kai gyvūnas panardinamas į vandenį. Silpnas kvapas ir regėjimas. Akys mažos, su išsivysčiusiais akimis.

Pritaikytas pusiau vandens gyvensenai. Jis gyvena užliejamuose vandens telkiniuose su pastoviu vandens lygiu (1). Nora įsikūrusi aukštuose, vėsiuose bankuose, po medžių ir krūmų šaknimis. Jis maitinasi mažais gyvūnais ir augalais. Aktyvus prietemoje ir naktį. Paukštėje vidutiniškai 3–5 jauni. Gyvenimo trukmė yra apie 4 metus.

Paskirstymas

Vykhuhol - endemija ir Rusijos faunos reliktas. Anksčiau susitikome Vakarų Europoje. Iki XX amžiaus pradžios jis buvo išsaugotas tik Rusijoje ir Ukrainoje. XVIII – XIX amžiuje muskusas gyveno Orenburgo srityje netoli Sorochinsko kaimo, Samaros upės aukštupyje, prie Orenburgo. XX amžiaus pradžioje jis buvo atvežtas į Buzuluk borą.

Dabartinis pasiskirstymas regione yra susijęs su Uralo ir Ileko užtvankomis: jis pastebimas netoli Rychkovkos, Gorodiščės, Dantų krapštukų, Krasnokholmo, Nižneozernio, Ivanovkos, Ileko kaimų. Netoli Ilek kaimo yra žinomos buveinės prie Soldatovo, Staritsa, Muranovo ežerų. Be to, jis buvo pastebėtas prie Kargalkos upės žiočių, taip pat prie Burli kaimo, prie Irtek ir Kindele upių.

Gausumas ir ribojantys veiksniai

Desmano skaičiui neigiamą įtaką daro dideli potvyniai, vandens telkinių išdžiūvimas, muskuso konkurencija. Bendras 1973 m. Skaičius buvo 70 tūkst. Individų, įskaitant ne daugiau kaip 2 tūkstančius gyvūnų viduryje Uralo. Keturiuose Orenburgo regiono draustiniuose, remiantis medžioklės ekonomikos valdymu, yra apie 900 asmenų. Rūšių skaičiaus sumažėjimas įvyko dėl intensyvios žvejybos dėl vertingo kailio ir buveinių trikdymo - potvynių arimo, rezervuarų užteršimo, ganyklų ir kt. Tuo pačiu metu desmanas turi daug priešų ir konkurentų dėl buveinės, visų pirma, muskuso.

Saugumo priemonės

XX amžiaus 60-aisiais Samaros ir Sakmaros upių užtvankose Orenburgo srityje buvo vykdomi specialūs desmano leidimai, tačiau jų rezultatų nebuvo galima atsekti. Rūšių draustiniai, organizuojami palei Uralo, Samaros ir Ileko upes, numato muskatų apsaugą, tačiau jų veiksmingumas vis dar yra labai žemas.

Norint išsaugoti pietų Uralo desmano populiaciją, reikia visapusiškų priemonių, kad racionaliai naudotume upių potvynius. Visų pirma, būtinas gyvulių ganymo reguliavimas, užliejamų augalų augmenijos apsauga, kova su brakonieriavimu ir neteisėtas stacionarių įrankių naudojimas. Rekomenduojama sukurti regioninį nosies apsaugos rezervą Uralo vidurupyje ir pagerinti esamų rūšių rezervatų apsaugą. Jei bus laikomasi rezervo režimo Buzuluk Bor mieste, organizuojant Uralo Uremos nacionalinį parką, Orenburgo regione bus galima išsaugoti muskuso skaičių. Patartina persikelti į buvusias buveines remiantis moksliškai pagrįstu planu. Reikėtų stiprinti apsaugos priemonių skatinimą.

Informacijos šaltiniai

1. Barabašas-Nikiforovas, 1975 m.
2. Zarudny, 1897 m.
3. Rojus, 1951 m.
4. Rychkovas, 1762 m.
5. Eversmannas, 1850 m.
6. Darševičius, 1982 m.
7. Rudy, 1996 m.
8. Hakinas, Ivanovas, 1981 m.
9. Borodinas, 1963 m.
10. Raudonoji RSFSR knyga. Gyvūnai, 1983 m.
11. Sokolovas, 1986 m.
12. Mokhovas, 1972 m.
13. Čibilevas, 1987 m.
14. Rudi ir kt., 1995 m.

Sudarė V.N. Rudis. Raudonoji knyga Orenburgo regione, 1998 m.

Gyvenimo būdas ir buveinė

Desmanai praleidžia savo gyvenimą sausumoje (gana po žeme, pilkapiuose) ir vandenyje (veikiau po vandeniu, pašarą sau). Gyvų būtybių išvaizda kalba apie jos gyvenimo būdą. Ji yra beveik akla, nes požeminis ir povandeninis sugebėjimas pamatyti nėra jos ypatingas pranašumas.

Kalbant apie žemę, jos urvai yra čia, prie desmano. Tai yra sudėtingi daugiapakopiai judesiai, primenantys aukštos klasės inžinerinius statinius. Be to, jie prasideda net po vandeniu. Be to, gyvūnas, begėdiškai, taip pat naudoja bebrų urvus, kad bėgtų iš vienos struktūros į kitą.

Apie bebrus čia reikia kalbėti atskirai. Taip atsitiko, kad jis ir desmanas yra neįprastai draugiški. Ir jų gyvenamosios teritorijos dažnai sutampa. Bebras, beje, nieko prieš savo gražų kaimyną. Faktas yra tas, kad helmintai, kurie taip dažnai erzina bebrus ir slepiasi upių moliuskuose, su malonumu parazituoja ant žinduolių kūno. Už kurį, matyt, didesnis gyvūnas juos kantriai pučia. Pasakojama, kad buvo atvejų, kai desmanas, eidamas per upę, tiesiog užlipdavo ant bebrų nugaros.

Po vandeniu jis gali trukti apie 6 minutes. Tai yra daug ir mažai. Šiuo metu jai užtenka pasinerti ir paragauti ko nors skanaus. Bet vandenyje, be natūralių plėšrūnų didelių lydekų ir šamų pavidalu, desmano laukia dar vienas pavojus - žvejybos tinklai!

Jei gyvūnas patenka į juos, jis pradeda panikuoti ir susipainioti. Ir kadangi tik labai trumpą laiką galima praleisti po vandeniu, jis yra pasmerktas. Desmanas miršta ir jį išsaugoti galima tik įrašant į Raudonąją knygą.

Žmogus yra tiesiog įpareigotas tai padaryti, nes tai yra didžiausias pavojus šiai nykstančiai gyvūnų rūšiai. Ir jei sovietmečiu su brakonieriais buvo kovojama gana efektyviai, dabar padėtis pasikeitė.

Taip yra dėl to, kad rinkoje pasirodė daugybė pigių Kinijos gaminių, įskaitant žvejybos tinklus, labai žemomis kainomis. Dabar kiekvienas žvejys gali sau leisti nusipirkti. Tam reikėjo masiškai naudoti tinklus žvejyboje.

Tai smarkiai sumažino raumenų, likusių Rusijoje, skaičių. Vienas toks į upę įmestas tinklas gali iš karto sunaikinti visą šių gyvūnų šeimą. Be to, kasmet blogėjanti buveinių kokybė, didėjanti upių ir aplinkinės gamtos tarša bei auganti galvijų veisimas nepagerina šio gyvūno ateities vaizdo.

Geriausios desmano gyvenamosios vietos yra nedideli tvenkiniai, kurių gylis siekia 4–6 metrus. Taip pat bus privaloma turėti pakankamai sausus krantus, kuriuose gausu augalijos. Beveik visą laiką šis žvėris praleidžia savo skylėje, kurios įėjimas yra paslėptas po vandeniu. Požeminė perėja kartais gali siekti 4 metrus.

Judesiai yra sukonstruoti taip, kad jie turėtų siaurus ir plačius skyrius. Todėl atėjus pavasariui ir upės užliejimui, vanduo užpildo dideles vietas iškastose desmano skylėse, o patys gyvūnai sugeba saugiai išsigelbėti, bėgant ir slėpdamiesi prie kokio nors praeinančio objekto.

Vasarą šie žinduoliai dažniausiai gyvena vieni, kartais galite susitikti su pora. Tačiau žiemą vaizdas visiškai pasikeičia. Vienoje audinėje iškart galite pamatyti iki 14 gyvūnų! Šie „namai“ laikomi laikinais ir kiekvienas gyvūnas turi panašų.

Labai didelis pranašumas prieš kitus žinduolius yra desmano galimybė ilgą laiką būti po vandeniu. Ji įkvepia orą savo ilga nosimi, net neišmesdama iš tvenkinio. Ir tada, nardydamas giliau, jis per kelias minutes išskiria burbuliukus.

Žiemą šie burbuliukai virsta savotiškais tuštumais, todėl ledas tampa trapus ir purus. Šis ir, be abejo, muskuso kvapas gyvūną čia traukia įvairiais moliuskais. Kaip matome, gyvūnui nereikia ypač stengtis susirasti maisto sau, jis pats seka jį ant kulnų.

Tačiau karšta vasara desmanui tampa tikrai sunkiu išbandymu. Kai tvenkinys išdžiūsta, ji turi persikelti į naują gyvenamąją vietą, o jos regėjimu tai nėra lengva užduotis. Be to, kaip mes prisimename, žemėje jis nėra toks mobilus ir su didele tikimybe gali tapti lengvu grobiu bet kuriam plėšrūnui.

Mityba

Šie mieli gyvūnai yra visaėdžiai gigantai. Jų dienos racionas gali viršyti jų pačių svorį. Žvėries meniu yra įvairus ir nepretenzingas. Labiausiai jis myli mažus upių moliuskus, pavadėlius, lervas ir vabzdžius. Su malonumu jis temps žuvį ar net varlę į savo audinę.

Apskritai desmanas laikomas tiesiog nuostabiu medžiotoju. Pagrindiniai padėjėjai, ieškantiems jos maisto, yra antenos. Būtent jie, dirbdami kaip originalios antenos, užfiksuoja mažiausią vibraciją ore ir vandenyje, leisdami gyvūnui nepriekaištingai naršyti ieškodami to, kas skrenda, šliaužia ir plaukia.

Anksčiau desmanas buvo kaltinamas tariamai sunaikindamas žuvis labai dideliais kiekiais. Tiesą sakant, tai netiesa. Mūsų gyvūnas sugeba sugauti tik susilpnėjusias, sergančias ar sužeistas žuvis. Taigi pridedame dar vieną prie visų desmano nuopelnų - ji yra pripažinta rezervuaro palydovė!

Be mėsėdžių pageidavimų, gyvūnas turi vegetariškų polinkių. Kartais ji neneigia savęs dėl turtingos upių augmenijos meniu. Viskas naudojama, nuo stiebų iki vaisių.

Kaip minėta pirmiau, kai oras iškvepiamas po vandeniu, desmanas sukuria burbuliukus, kurie, plaukdami, sudaro ištisus pliūpsnius, kurie patraukia upės planktono dėmesį. Gyvūnui tereikia plaukti tuo pačiu keliu ir surinkti juos visus. Tai iš principo visiškai pakanka desmano maistui tiek vasarą, tiek žiemą.

Tačiau kartais jai trūksta jaudulio ir ji drąsiai meta į gana didelę žuvį ar varlę, bandydama ją sugriebti. Greičiausiai varžovas vis tiek pasitrauks, vis dėlto dar niekas neatšaukė savo svajonių. Ir, žinoma, pats desmanas gamtoje turi daug priešų. Tai beveik visi plėšrūnai iš buveinės zonos: šeškas, lapė, erminas, aitvaras ir auksinis erelis.

Dauginimasis ir ilgaamžiškumas

Ir šiuo klausimu desmanas skiriasi nuo daugelio gyvūnų pasaulio atstovų ir elgiasi kažkaip labai žmogiškai. Faktas yra tas, kad gyvūnas gali sudaryti santuoką ištisus metus. Žinoma, prioritetas yra pavasaris. Bet, atleisk, kai kuriems žmonėms pavasarį buvo pastebėtas ypatingas hormonų antplūdis.

Mūsų herojaus poravimosi žaidimai yra siejami su tikromis kovomis mylimojo dėmesiui. Šiuo laikotarpiu vyriškis pasisemia neįtikėtinos drąsos ir drąsos, o tai neabejotinai padeda jam kovoje su konkurentu.

Kovos kelia daug triukšmo, bet, laimei, greitai baigiasi. Ir laiminga jaunavedžių pora greitai pasitraukia į savo audinę, kad atliktų tokią svarbią funkciją - padidinti desmano populiaciją.

Neatlaikydama minutės, iškart po apvaisinimo patelė virsta statybine. Ir per kelias valandas ji sukuria lizdą, kuriame gims kūdikiai. Reikėtų pažymėti, kad mama praktiškai nustos palikti šią prieglaudą, kol gims nauja karta.

Desmano nėštumo amžius yra maždaug pusantro mėnesio. Atkreipkite dėmesį, kad mama iš jos tiesiog nuostabi. Ji labai liečia ir yra meilė savo kūdikiams, maksimaliai kreipia dėmesį į visus, nuolatos vejasi, maitina juos ir nepalieka nė minutės.

Po kurio laiko tėvai paruošia kitą netoliese esantį lizdą, tai yra „rezervinis aerodromas“, kuris leidžia jiems pasislėpti su palikuonimis staigaus pavojaus atveju. Ir nors patelė evakuojama kartu su palikuonimis, bebaimis tėvas atitraukia priešo dėmesį į save.

Paprastai vienoje santuokoje gimsta iki šešių berniukų. Ir jei teritorija statyboms nėra pakankamai didelė, tada kelios šeimos gali susivienyti vienoje pelkėje. Be to, jie gana taikiai sugyvena.

Po kelių mėnesių jaunoji karta palieka tėvų namus, vadovaudamasi gamtos pašaukimu ir pradėdama savarankišką kelią. Su jausmo jausmu tėvai dėkoja vieni kitiems už puikiai praleistą laiką ir išsklaido skirtingas puses. Ateityje jie gali keistis, tačiau vargu ar atpažins vienas kitą.

Na, apskritai, daugybė dalykų, susijusių su šio tvarinio elgesiu ir gyvenimu, vis dar išlieka didele paslaptimi žmonėms. Skirtingus atvejus aprašė žmonės, kuriems pasisekė pakeliui sutikti desmaną. Kai kurie sako, kad gyvūnas yra toks įžūlus, kad ir toliau žiovauja grobį, net kai jį laiko už uodegos.

Kitoje istorijoje jis atsisakė valgyti ilgas dienas. Jie sako, kad išsigandusi motina sugeba suvilioti visas savo atžalas. Ir kiti šaltiniai tvirtina, kad net įsikibusi į narvą ji nenustoja maitinti savo kūdikių.

Su visišku pasitikėjimu dabar galima pasakyti vieną dalyką: laikydamas nelaisvėje, desmanas pakankamai greitai prisitaiko prie naujų sąlygų, įsisavina ir netgi gali vakarieniauti iš jūsų rankų. Tačiau dar nepavyko to visiškai sutramdyti. Ji niekuo nepririšta. Ji turi gana sudėtingą nervų charakterį.

Na, vėl išsilaisvinusi, ji iškart praranda visus naminio gyvūno bruožus ir įgyja buvusį laukinio gyvūno statusą. Ir viskas, ką vyras gali padaryti, yra suteikti maksimalią apsaugą šiai nuostabiai, amžinai besišypsančiai būtybei.

Nepamiršk, kad desmanas čia gyveno daug ilgiau nei mes. Bet būtent mes lėmė jos beveik visišką dingimą. Atėjo laikas parodyti, kas mes esame - gamtos draugai ar priešai, kurie visą laiką mus palaiko, dosniai aprūpindami savo ištekliais ir užpildydami pasaulį grožiu.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: Le desman de Russie, animal hors du commun (Balandis 2020).

Pin
Send
Share
Send