Apie gyvūnus

Karabushungaricus (Coleoptera, Carabidae) paplitimas ir aplinkos ypatybės Krasnodaro srityje Specialybės mokslinio straipsnio tekstas - Biologijos mokslai

Pin
Send
Share
Send



Vengrinis žemės vabalas (Carabus hungaricus F.)

Didelėse stepėse yra žavesio, ypač pavasarį ir vasaros pradžioje, kai jie yra padengti įvairiaspalviu žydinčių žolelių kilimu. Čia yra raudonos aguonos, per mažos rainelės su violetinėmis ir geltonomis gėlėmis, ryškiai geltonos ir raudonos tulpės, balti ir violetiniai anemonai, daugybė drugelių ir daugybė kitų akiai malonių gėlių. Gyvūnai nėra prastesni už įvairius augalus, ypač vabzdžius.

Prieš daugelį dešimtmečių mūsų šalyje neplūžusios, nekaltybės stepės driekėsi nuo Rusijos europinės teritorijos pietų vakaruose iki Transbaikalia rytuose. Kokia jų sritis šiuo metu? Į šį klausimą atsakyti gana sunku, nes nekaltybės stepės beveik neišgyveno. Juos aria žmogus! Dėl šios priežasties išnyksta nemažai augalų ir gyvūnų rūšių, būdingų nepanaudotiems stepiams. Ant išnykimo ribos yra, pavyzdžiui, toks nuostabus ir įdomus Šiaurės Kaukazo stepių gyventojas, kaip milžiniškas žiogas - storasienis storokas. Tapo gana reta ir žemės vabalas vengras, šis didelis, juodos spalvos, kietas vabalas 22–30 mm ilgio, su šiek tiek blizgančiu elytru, kuris paprastai turi tris mažų duobių eiles. Vengrinis gruntinis vabalas - daugiausia nekaltynių stepių gyventojas, tačiau, nors ir daug rečiau, pasitaiko suartose vietose, pasėtuose, pavyzdžiui, žemės ūkio kultūromis, ypač liucerna. Šios rūšies paplitimas SSRS ribose, jei remsimės iki 1940 m. Surinktais duomenimis, apėmė didelę dalį SSRS europinės dalies nuo Voronežo srities šiaurėje iki Kaukazo pietuose ir nuo vakarinių sienų iki Kazachstano rytuose. Šiuo metu vengrų žemės vabalų asortimentas yra pastebimai siauresnis, o jų skaičius yra daug mažesnis. Reikia patikslinti dabartines diapazono ribas. Už SSRS ribų jis žinomas Čekoslovakijoje, Rumunijoje, taip pat Austrijoje ir Vengrijoje ir pirmą kartą aprašytas naudojant ten surinktą medžiagą, kuriai buvo suteiktas pavadinimas „hungaricus“ - tai reiškia vengrų. Šie vabalai, aptikti nuo gegužės iki rugsėjo, yra polifaginiai plėšrūnai, maitinantys įvairius, daugiausia dirvožemio, bestuburius gyvūnus.

Mokslinio darbo tema „Karabushungaricus (Coleoptera, Carabidae) paplitimas ir ekologiniai ypatumai Krasnodaro teritorijoje“ tekstas

UDC 595.762.12: 591.5 (470.620) BBK 28.691.892.41 (2Ros-4Kra) B 81

Biologijos mokslų kandidatas, Rusijos federalinio miškų apsaugos skyriaus, Krasnodaro teritorijos miškų apsaugos centro, Krasnodaro skyriaus, miško patologas, el. Paštas: [email protected] Shchurov V.I.

Biologijos mokslų kandidatas, Federalinio valstybinės institucijos Rusijos miškų apsaugos centro Krasnodaro teritorijos skyriaus Miškų apsaugos centro direktorius, Krasnodaras, el. Paštas: [email protected] Zamotaylov A.S.

Biologijos mokslų daktaras, Gamtos mokslų fakulteto Fiziologijos katedros profesorius, vadovas. Adygea valstybinio universiteto kompleksinių problemų tyrimo instituto bestuburių bioekologinio stebėjimo laboratorija, Maykop, tel. (8772) 593938, el. Paštas: [email protected]

Carabus hungaricus (Coleóptera, Carabidae) paplitimas ir ekologiniai ypatumai Krasnodaro teritorijoje

Anotacija. Pateikiami literatūros duomenų analizė ir Carasus hungaricus Krasnodaro teritorijos teritorijoje atliktų tyrimų rezultatai, išryškinami šios rūšies regioninių populiacijų aplinkos ypatumai.

Raktažodžiai: Carabus hungaricus, Krasnodaro teritorija, gyvenimo ciklas.

Biologijos kandidatas, inžinierius, Rusijos miškų apsaugos skyriaus „Krasnodaro krašto miškų apsaugos centras“ filialas, miško patologas, el. Paštas: [email protected] Shchurov V.I.

Kandidatas į biologiją, Rusijos miškų apsaugos centro „Krasnodaro regiono miškų apsaugos centras“ filialo direktorius, Krasnodaras, el. Paštas: [email protected] Zamotaylov A.S.

Biologijos mokslų daktaras, Gamtos mokslų fakulteto Fiziologijos katedros profesorius, Adygėjos Respublikos bestuburių gyvūnų bioekologinio stebėjimo laboratorijos vadovas Adyghe valstybinio universiteto Kompleksinių problemų tyrimo institute, Maikop, tel. (8772) 593938, el. Paštas: [email protected]

Carabus hungaricus (Coleoptera, Carabidae) paplitimas ir aplinkos ypatybės Krasnodaro srityje

Anotacija Straipsnyje pateikiami literatūros duomenų analizė ir Carabus hungaricus Krasnodaro srities tyrimų rezultatai. Taip pat darbe aprašomi šios rūšies regioninių populiacijų aplinkos ypatumai.

Raktažodžiai: Carabus hungaricus, Krasnodaro sritis, gyvenimo ciklas.

Maltas vabalas „Carabus hungaricus Fabricius“, 1792 m., Yra įtrauktas į Rusijos Federacijos Raudonąją knygą kategorijoje „2 - jų skaičius sumažėja“. Krasnodaro teritorijos Raudonojoje knygoje jis priskiriamas 1B kategorijai „Nykstanti“, 1B, U ir. Pastaraisiais dešimtmečiais buvo akivaizdi rūšių mažėjimo tendencija. Akivaizdu, kad šiuolaikinėmis socialinėmis ir ekonominėmis sąlygomis nepaprastai sunku neutralizuoti šį procesą. Todėl būtina išsaugoti žemės vabalas regione

* Tyrimai buvo atlikti skyriaus „Tikslinės programos„ Krasnodaro teritorijos aplinkos apsauga ir ekologinė sauga 2012–2014 m. “(„ 2012-06-04 valstybinė sutartis Nr. 19 “)„ Krasnodaro teritorijos raudonosios knygos tvarkymas: Augalų ir gyvūnų raudonosios knygos rūšių stebėjimas “.

sukurti tinkamas priemones esamoms šios rūšies populiacijoms apsaugoti. Duomenų apie rūšies pasiskirstymą Krasnodaro teritorijos teritorijoje ir jos biologinius ypatumus ateityje patikslinimas leis išsamiau įvertinti S. kishchapsiz apsaugos perspektyvas, parengiant tikslines apsaugos priemones.

Medžiagos ir metodai

Siekiant nustatyti naujas vietoves ir stebėti jau žinomas S. kishchapsiz populiacijas, 2012–2014 m. Tyrimai buvo atlikti su išlikusiais stepių sklypais, kuriuos daugiausia išsaugojo sijos ir vadinamosios „blogosios žemės“ Kushchevsky, Krylovsky, Ust-Labinsky, Tbilisi, Temryuk regionuose. Ypatingas dėmesys buvo atkreiptas į šiaurinius regionus, kur panašių liekanų vis dar yra gana daug.

Kirpyklos dirvožemio spąstai buvo naudojami kaip S. kishchapsiz populiacijos paieškos būdas. Kiekvienoje matavimo vietoje 5 m atstumu viena nuo kitos buvo sumontuoti 50 gaudyklių. Suaugusiųjų fiziologinė būklė buvo nustatyta Wallin metodu, pridedant Makarov ir Matalin 4, 5.

Remiantis literatūros duomenimis, S. kishchapssh yra paplitęs Voronežo, Lipetsko, Saratovo, Volgogrado, Rostovo, Astrachanės regionuose, Kalmikijos ir Krymo respublikose, taip pat Stavropolio ir Krasnodaro teritorijose 6–8. Krasnodaro teritorijos teritorijoje rūšių spektras stipriai nesiskiria. Yra informacijos apie S. kishchapsiz radinius iš Armaviro apylinkių, Šv. Voronežo, Sočis, Guamas 9–11. Didžiausias gyventojų skaičius žinomas iš Taman pusiasalio (Karabetovos miestas).

Remiantis išlikusių stepių vietų, potencialiai tinkamų rūšių buveinėms, apklausa Kushchevsky (Zavodskaja, Kartushina, Bugely sijos), Krylovsky (Izluchina ir Krasnogorovka sijos), Tbilissky (okl. Tbilisskaya st.), Uspensky (ok. ) nenustatytos naujų S. kishchapsiz buveinių regiono teritorijos. Rūšies paieška pačioje įmanomiausioje jos aptikimo vietoje - Ust-Labinsky rajone (Voronežo stoties apylinkėse radus vabalą, kurį smogė smogikas), taip pat žinoma, kad davė neigiamų rezultatų.

Daug dėmesio buvo skiriama S. kischapsiz ir Taman pusiasalio populiacijų paieškai ir stebėjimui. Remiantis tyrimais, apimančiais Jakhno taką, Lysuy miestelis Kiziltash žiočių srityje, bevardis spindulys Pekla kyšulio apylinkėse, kaimo apylinkėse. Sennoy ir Primorsky, šios rūšies gruntinių vabalų ten nerasta. Anksčiau žinomos S. kishchapssh populiacijos stebėjimas Karabetovajos kalnagūbryje patvirtino jos egzistavimą.

Vėliau, 2014 m., Vengrijos žemės vabalų populiacijos paieškos zona Taman pusiasalyje buvo išplėsta, kad apimtų 6 anksčiau neištyrinėtas vietoves: šiaurinę ir pietinę Chirkovo ekspozicijas, viešąją siją Bojur-Gora mieste, Kruglya, Tsymbaly, Kostenko spindulys Pedenkovo ​​apylinkėse. Dėl šių paieškų visose išvardintose vietovėse buvo įmanoma rasti vietines S. kishchapssh populiacijas, o tai leidžia mums žymiai išplėsti jos paplitimo plotą Taman pusiasalyje.

Taigi S. kishchapsiz diapazonas Taman pusiasalyje yra disjunktyvus ir, remiantis šiuo metu turimais duomenimis, susideda iš trijų dalių. Didžiausias apima centrinę pusiasalio dalį (Karabetovos miestas, Chirkovo miestas, Boyur-Gora miestas). Šiaurės ir šiaurės diapazono dalys apima Tsymbaly miestą ir Pedenkova miestą, pietinė - Round miestą. Į rytus nuo Tsymbaly, Taman pusiasalyje, S. kishchapsiz populiacijos dar nebuvo aptiktos.

Ponas J H Rostovas

& /> & G "/ g • ■ J 1„ Stavropol 0 “

c¿T • r ^^ Krasnod ^ Г ^^ .Armaviras

V. Urvaroskhimskas XV „H ^ Respublikos D I

Carabus hungaricus • nerastas 5 D Respublika ÜSS1Í 'Karachay-Cherkessia

• paskelbta Lbhazi Respublika I

Fig. 1. S. ki ^ apsia paieškos taškai ir nustatytos buveinės Krasnodaro teritorijos teritorijoje

Pastaba: raudoni taškai nurodo vietas, kuriose buvo ieškoma C. hungaricus, tačiau rūšis nerasta, žalios vietos su tikromis rūšių populiacijomis pažymėtos žalia spalva

Fig. 2. C. hungaricus paieškos taškai ir nustatytos buveinės Taman pusiasalyje Pastaba: žr. 1 paveikslą

Didžiausias rūšies populiacijos tankis užfiksuotas Karabetovo mieste, kur, priklausomai nuo sąlyčio su veisimosi laikotarpiu, jis svyravo nuo 0,045 iki 0,15 ind. / 10 spąstų dienų. Labiausiai pageidautina Festuca sp. Vietose, kur auga plunksnų žolė, Stipa sp. ir įvairių rūšių sliekai Artemisia sp. rūšis taip pat buvo pažymėta, tačiau jos populiacijos tankis čia buvo daug mažesnis. Vengrų žemės vabalas taip pat buvo rastas anksčiau ardytuose biotopuose.

Fig. 3. S. kischapsia buveinės Taman pusiasalyje: imago Pedenkovos mieste, gegužė (a), buveinė viešojoje spindulyje Boyur-Gora mieste, balandžio (b), patelė Tsymbaly mieste, lapkričio (c) , buveinė staigioje piliakalnio trasoje, 2014 m. lapkričio d d

Regioninę S. Nischapsia metapopuliaciją veikia daugybė neigiamų veiksnių, kurių kiekvienas atskirai gali sukelti jo išnykimą vienoje buveinėje. Vyrauja izoliacija dėl antropogeninio streso. Svarbiausi veiksniai, matyt, yra likusių stepių sklypų sudeginimas, ganymas, trypimas, žiovavimas. 2013 m. Ištirtos stepių vietos, kuriose galimai egzistuoja S. kishchapsiz populiacijos, tačiau rūšis nebuvo rasta, periodiškai deginamos, kai kurios iš jų intensyviai ganomos. Galimas pavojus yra netyčinis pesticidų patekimas perdirbant artimiausias agrocenozes.

Remiantis literatūra, S. kishchapsiz gyvenimo ciklas yra menkai ištirtas. Pateikiama atskira informacija, kad rūšis per metus duoda vieną kartą, suaugę žiemoja, rečiau lervos.

Daug daugiau informacijos apie rūšies biologiją rasite Europos autorių publikacijose. S. ki ^ apssh biologija išsamiausiai atsispindi R. Roklis1a darbe. Anot jo, rūšis aktyvi visą auginimo sezoną, imago aktyvumo pikas atsiranda vasaros pabaigoje - ankstyvą rudenį. Šiuo laikotarpiu kiaušiniai poruojami ir dedami. Pupuliacija stebima gegužę. Šiek tiek mažesnis suaugusiųjų aktyvumo pikas taip pat stebimas gegužę – birželį, kai peri jauni vabalai. Suaugę žmonės ir lervos žiemoja. Tuo pačiu metu suaugusieji dažnai gyvena daugiau nei dvejus metus, daugindamiesi pakartotinai.

Taman pusiasalio S. ki ^ apse populiacijų tyrimai leido iš dalies rekonstruoti jos gyvenimo ciklą, kuris žymiai skiriasi nuo rūšių populiacijų gyvenimo ciklo iš Vengrijos.

VII 1 VI VII ’VI

Fig. 4. Taman pusiasalio S. ki ^ apssh populiacijos gyvenimo ciklo schema

Mūsų duomenimis, rūšis vystosi per 2 metus. Lervos išsirita gegužės pradžioje. Sausą vasaros periodą, atrodo, estivacija. Rudenį lervų veikla atsinaujina, žiemoti eina trečiojo amžiaus lervos. Kito auginimo sezono pavasarį (maždaug balandžio viduryje) lervos žiemoja. Nebuvo įmanoma patikimai nustatyti auklėjimo laikotarpio. Rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo pradžioje pastebimi pirmieji nepilnamečių fiziologinės būklės suaugusieji. Nuo rugsėjo antrosios dekados iki lapkričio mėnesio stebimas antrasis aktyvumo pikas, o visi suaugę individai atstovauja išskirtinai nesubrendusio amžiaus grupei, kuri žiemoja žiemą, kai prasideda šaltas oras. Kitų metų pavasarį (balandžio vidurys) kiaušiniai poravimosi ir kiaušinių dėjimo metu tęsiasi iki gegužės 10 dienos P-Sh. Nei vienoje populiacijoje nebuvo pakartotinių veislinių individų (antrųjų gyvenimo metų generatyviniai suaugusieji). Taigi, priešingai nei policiklinės raidos Europos populiacijose, Tamanės pusiasalio populiacijos vystosi monocikliniu būdu.

Tyrimų duomenimis, už Tamano pusiasalio ribų nebuvo rasta jokių naujų S. Nischapsia populiacijų. Rūšių pasiskirstymas Taman pusiasalyje pasirodė daug platesnis, nei rašoma literatūroje. Vengrijos žemės vabalų populiacijos apima Karabetovo miesto, Chirkovo miesto, Boyur-Gora miesto, Kruglya miesto, Tsymbaly miesto ir Pedenkovos miesto vietoves. Norint nustatyti naujų rūšių populiacijas, reikia papildomų tyrimų.

Didžiausias S. kishchapsiz gyventojų tankumas stebimas kalnų bendruomenėse, kuriose vyrauja eraičinas. Rūšių gyvenimo ciklas labai skiriasi nuo Europos populiacijų ir apibūdinamas kaip dvejų metų pavasario monociklas.

1. Zamotailov A.S. Vengrų carabus - Carabus hungaricus Fabricius, 1792 m. II Krasnodaro teritorijos raudonoji knyga (gyvūnai) / mokslinis. red. A.S. Zamotailovas. 2-asis leidimas 1 dalis. Bestuburiai gyvūnai. Krasnodaras: PTR plėtros centras Krasnodaras, Krai, 2007. P. 119–120.

2. Kirpėjas H.S. Spąstai urve gyvenantiems vabzdžiams // J. El-ish. Mitchell mokslas. Soc. 1931. Vol. 46, Nr. 3. P. 259266.

3. Wallin H. Karabidinių vabalų (Coleoptera, Carabidae), gyvenančių javų laukuose, paplitimas, judėjimas ir dauginimasis // Augalų apsaugos ataskaitos ir Švedijos univ. skirtas agrariui. Mokslas. Upsala. 1987. Vol. 15. P. 3–19.

4. Makarovas K.B., Matalinas A.B. Vietinių žemės vabalų (Coleoptera, Carabidae) fauna kaip tyrimo objektas (Eltono regiono karabidinės faunos pavyzdžiu) // Rūšys ir bendruomenės ekstremaliomis sąlygomis: kolekcija, ded. 75-osios Acados metinės. Y.I. Chernova, M. Sofia: KMK mokslinių publikacijų skaičius - „Pensoft Publ.“, 2009. P. 353–374.

5. Matalinas A.V. Vakarų Palearktikos gruntinių vabalų (Coleoptera, Carabidae) gyvenimo ciklo tipologija // Zool. žurnalas. 2007. V. 86, nr. 10, 11961220 psl.

6. Pirogovsky M.I. Maltas vabalas vengras - Carabus hungaricus (Fabricius, 1792) II Astrachanės regiono raudonoji knyga. Astrachanė: Publ. Namas „Astrachanės universitetas“, 2014. S. 175–176.

7. Sigida S.I. Maltas vabalas vengras - Carabus hungaricus // Raudonoji knyga iš Stavropolio teritorijos. Retos ir nykstančios augalų ir gyvūnų rūšys / N.S. „Panasen-ko“ (red.). „Stavropol“: Poligrafijos tarnyba, 2001. S. 42.

8. Rusijos žemės vabalų ir gretimų žemių (Insecta, Coleoptera, Carabidae) kontrolinis sąrašas / O.L. Kryzhanovsky, I.A. Belousovas, I.I. Kabak et al .. Sofija-Maskva: Pensoft, 1995.271 p.

9. Zamotailov A.S. Žemės vakarinių Kaukazo vabalų fauna (Coleoptera, Carabidae). Krasnodaras: KubSAU, 1992. 76 psl.

10. Zamotailov A.S. Tamano pusiasalio žemės vabalų (Coleoptera, Carabidae) faunai // Tamano pusiasalio ekologinės problemos. Krasnodaras: KubSU, 2004. 45-52.

11. Zamotailov A. S., Macaev A.K. Carabus L. genties (Coleoptera, Carabidae) žemės vabalų paplitimui šiaurės vakarų Kaukaze // Aktualūs entomologijos klausimai Kuboje: tr. Kubano valstybinis agrarinis universitetas. 2007.428 (456). S. 4–14.

12. Pokluda P. Sezonalita a biotopove preferencija strev-lfka Carabus hungaricus v NPR Pouzdranska step -Kolby. Antžeminio vabalo Carabus hungaricus sezoniškumas ir buveinių pasirinkimai Pouzdranskos pakopoje - Kolbio gamtiniame rezervate. Būk. Darbas čekų kalba. / Pietų Bohemijos universiteto Gamtos fakultetas, Ceske Budejovice. Čekija, 2008. 40 psl.

1. Zamotailovas A.S. Carabus hungaricus - Carabus hungaricus Fabricius, 1792 // Krasnodaro teritorijos raudonoji knyga (gyvūnai) / mokslininkas. red. pateikė A.S. Zamotailovas. 2-asis leidimas Pt. 1. Bestuburiai. Krasnodaras: Krasnodaro teritorijos PTR plėtros centras, 2007. P. 119–120.

2. Kirpėjas H.S. Spąstai urve gyvenantiems vabzdžiams // J. El-ish. Mitchell mokslas. Soc. 1931. Vol. 46, Nr. 3.9259266.

3. Wallin H. Karabidinių vabalų (Coleoptera, Carabidae), gyvenančių javų laukuose, paplitimas, judėjimas ir dauginimasis // Augalų apsaugos ataskaitos ir Švedijos univ. skirtas agrariui. Mokslas. Upsala. 1987. Vol. 15. P. 3–19.

4. Makarovas K. V., Matalinas A. V. Vietinė antžeminių vabalų (Coleoptera, Carabidae), kaip tyrimo objekto, fauna (paremta prieltonijūnų antžeminiais vabalais) // Rūšys ir bendruomenės ekstremaliomis sąlygomis: coll., Skirta akademiko Yu.I 75-mečiui. Černovas, M. Sofija: KMK mokslinių publikacijų asociacija - „Pensoft Publ.“, 2009. P. 353–374.

5. Matalinas A.V. Vakarų Palearktikos gruntinių vabalų (Coleoptera, Carabidae) gyvenimo ciklo tipologija // Zool. Žurnalas. 2007. Vol. 86, Iss. 10. P. 1196–1220.

6. Pirogovskiy M.I. Vengrų žemės vabalas - Carabus hungaricus (Fabricius, 1792) // Astrachanės regiono raudonoji knyga. Astrachanė: Astrachanės universiteto leidykla, 2014. P. 175–176.

7. Sigida S.I. Vengrinis žemės vabalas - Carabus hungaricus // Raudonoji knyga apie Stavropolio teritoriją. Reti ir nykstantys augalai ir gyvūnai / N.S. Panasenko (vyriausiasis redaktorius). Stavropolis: Poligrafservis, 2001, 42 psl.

8. Rusijos žemės vabalų ir gretimų žemių (Insecta, Coleoptera, Carabidae) kontrolinis sąrašas / O.L. Kryzhanovsky, I.A. Belousovas, I.I. Kabak et al .. Sofija-Maskva: Pensoft, 1995.271 p.

9. Zamotailovas A.S. Šiaurės Vakarų Kaukazo žemės vabalų (Coleoptera, Carabidae) fauna. Krasnodaras: KubSAU, 1992. 76 psl.

10. Zamotailovas A.S. Apie Tamano pusiasalyje esančių žemės vabaliukų (Coleoptera, Carabidae) fauną // Tamano pusiasalio ekologinės problemos. Krasnodaras: KubSU, 2004. P. 45–52.

11. Zamotaylov A. S., Makarov A.K. Dėl Carabus L. (Coleoptera, Carabidae) rūšių sausųjų vabalų paplitimo šiaurės vakarų Kaukaze // Aktualios entomologijos problemos Kubos srityje: KubSAU veikla. 2007.428 (456). 414 psl.

12. Pokluda P. Sezonalita a biotopové preferencija strev-lika Carabus hungaricus v NPR Pouzdranská step Kolby. Antžeminio vabalo Carabus hungaricus sezoniškumas ir buveinių pasirinkimai Pouzdranská pakopoje - Kolbio gamtiniame rezervate. Būk. Darbas čekų kalba. / Pietų Bohemijos universiteto Gamtos fakultetas, Česke Budéjovice. Čekija, 2008. 40 psl.

Paskirstymas.

Orenburgo regione suaugusieji randami nuo gegužės iki rugpjūčio, vasaros viduryje stebimas minimalus gausumas. Neapibrėžtų stepių faunos atstovas, mes niekada nebuvome pastebėti ant telkinių ir arimų žemių. Tačiau, pasak kitų autorių, Orenburgo regiono rytuose rūšis buvo rasta kviečių lauke, kurią gali lemti migracija iš arti esančių nekaltų žemių.

Aprašymas

Kūnas yra juodas, stipriai išgaubtas, ilgis 24-34 mm. Pronotumas be kraštinių šerius turinčių porų; užpakaliniai kampai ištiesia pagrindą plačių trikampių skilčių pavidalu. Мандибулы короткие, широкие, по внутреннему краю прямые и только перед вершиной резко изогнуты внутрь.C. hungaricus cribellatus (Adams, 1812) porūšyje, kuris yra plačiai paplitęs Orenburgo regione, pirminiame ir dažnai antriniame intervalu elytra turi didelius, gilius, suapvalintus ar keturkampius išplovus vaisius.

Skaičius ir ribojantys veiksniai.

Aštuntajame dešimtmetyje buvo pastebėtas gana didelis santykinis gausumas. Kvarkenskio srityje. Daugiausia radinių per pastaruosius 25 metus yra Orenburgsko valstybinio gamtos rezervato Aituarskaya stepių skyriuje. Tačiau po 2003 m. C. hungaricus čia niekada nebuvo užfiksuotas, o dirvožemio gaudyklėse per metus buvo vabzdžių. Labiausiai tikėtina, kad taip yra dėl reguliaraus stepių gaisrų, kurie sukelia ksotofitizaciją biotopuose. Akivaizdu, kad Uraluose rūšių populiacija yra žymiai lokalizuota, beveik nėra šiuolaikinių duomenų, nors čia ji plačiai paplitusi: ji žinoma iš pietinės dalies ir yra nurodoma kaip „Baškirų Uralo miško stepė“.

Pin
Send
Share
Send