Apie gyvūnus

Maži gerkliukai

Pin
Send
Share
Send


Maži gerkliukai

Mokslinė klasifikacija
Karalystė:Gyvūnai
Tipas:Chordatas
Potipis:Stuburiniai
Įvertinimas:Žinduoliai
„Infraclass“:Placentas
Būrys:Graužikai
Šeima:Pelė
Pošeima:Gerbil
Lytis:Maži gerkliukai
Lotyniškas vardas Meriones (Illiger, 1811 m.)

Maži gerkliukai (lat. Meriones ) - graužikų gemalo pošeimio graužikų gentis.

Maži graužikai, panašūs į žiurkes. Maksimalus kūno ilgis yra 15-18 cm, snukis smailus, akys gana didelės. Ausys yra didelės. Uodega yra lytinė, su pailgais plaukais gale. Pėdsakai labai panašūs į žiurkių, tačiau labiau suapvalinti, šuolio ilgis siekia iki 30 cm., Kūno viršutinės dalies spalva yra monofoninė, bufio-smėlio spalvos, be juostelių ar dėmių, tik po akimis, ant skruostų ir už ausų gali būti šviesių dėmių.

Paplitęs Eurazijos ir Šiaurės Afrikos dykumų stepėse, pusiau dykumose ir dykumose. Gyvenimo būdas būdingas gerklėms. Jie gyvena skylėse, daugiausia žolėdžių. Kenksmingi augalai, stiprinantys smėlį. Žala pasėliams yra nedidelė. Jie turi rimtą epidemiologinę reikšmę: gerklų pilkapiuose formuojasi savotiška biocenozė, kurios bestuburiai vaidina svarbiausią vaidmenį formuojant natūralius zoonozinių ligų židinius (zoonozinę odos leišmaniozę), įskaitant ypač pavojingas infekcijas (marą).

Žiūrėkite vaizdo įrašą: ŽUVI - MAŽI (Balandis 2020).

Pin
Send
Share
Send