Apie gyvūnus

Ramiojo vandenyno Arkties regiono sektoriaus banginių (Delphinapterus leucas Linnaeus, 1758) paplitimas, sezoninė migracija ir gausumas Specialybės mokslinio straipsnio tekstas - Biologijos mokslai

Pin
Send
Share
Send


Delphinapterus leucas Pallas, 1776 m

Būrys: Banginių šeimos gyvūnai (Сetacea)

Prenumeruoti: Dantyti banginiai (Odontoceti)

Šeima: Narwhal (Monodontidae)

Lytis: „Beluga“ banginiai („DelphinfpterusLaceped. 1804“)

Kitas vardas:

Beluga, Beluga (lygiavertė, dažniausiai naudojama pirmiausia)

Kur gyvena:

Beluga banginių populiacija yra suskirstyta į 29 vietines bandas pagal skraidymo vietas, iš kurių apie 12 yra Rusijoje. Žiemos metu skambučiai į Baltijos jūrą yra pasiskirstę aplink apskritimą (nuo 50 ° iki 80 ° šiaurės platumos), gyvenantys visoje Arktyje, taip pat Beringo ir Okhotsko jūrose. Vykdydami žuvis (neršti skirtą lašišą), beluga banginiai įplaukė į dideles upes (Ob, Jenisejus, Leną, Amūrą) iki praėjusio amžiaus vidurio, kartais kylant šimtams kilometrų prieš srovę.

Dydis:

Beluga banginiams būdingas seksualinis dimorfizmas: vyrai paprastai būna didesni nei to paties amžiaus patelės. Svoris: patinai sveria 850-1500 kg, moterys - 650-1360 kg, tipinis kūno ilgis yra 3,6-4,2 m. Didžiausi vyrai pasiekia 6 m ilgį ir 2 tonas.

Išvaizda:

Begalinio banginio galva yra rutulio formos, „plyšta“, apatiniai žandikauliai sunkiai išsikiša į priekį be snapo. Stuburo slanksteliai ant kaklo nėra sulieti, todėl beluga banginiai, skirtingai nei dauguma banginių, gali pasukti galvą. Tai leidžia jai lengviau naršyti ir manevruoti lede. Krūtinės pelekai yra maži, ovalios formos. Nugaros peleko nėra - tai leidžia beluga banginiui laisvai judėti po ledu. Taigi lotyniškas Delphinapterus leucas genties pavadinimas - "Baltas delfinas be nugaros peleko."

Oda su laisvu epidermio sluoksniu (iki 12 mm storio) yra panaši į išorinį amortizatorių ir iš dalies apsaugo belugas nuo pažeidimų, plaukiant tarp ledo. Juos nuo hipotermijos gelbsti poodinių riebalų sluoksnis, kurio storis iki 10–12 cm, vietose iki 18 cm, o tai sudaro iki 40% beluga banginio kūno svorio. Odos spalva yra lygi. Tai keičiasi su amžiumi: naujagimiai yra šviesiai rudi dėl storo epidermio sluoksnio, kuris, augant kubeliui, nukrinta gabalėliais, o apatinės dermos dalys iškyla į paviršių gausu tamsaus pigmento - melanino. Bendras dažymas tampa tamsiai mėlynas, augimas ir lydymasis tęsiasi, o veršeliai tampa pilki, po to melsvai pilki, vyresni nei 4–7 metų asmenys yra grynai balti.

Elgesys ir gyvenimo būdas:

Kai kurios beluga populiacijos reguliariai migruoja. Jie siejami su sezoniniu žuvų mokyklų judėjimu. Taigi beluga banginių populiacijos judėjimas iš Kuko įlankos Aliaskoje pakartoja pagrindinio grobio - lašišos - judėjimą.

Pavasarį belugai pradeda judėti į krantą - į šiaurinių upių negėlintus negilius įlankus, fiordus ir estuarus. Skraidoma nuo kranto dėl čia esančio maisto ir aukštesnės gėlinto vandens temperatūros. Pastaroji pagerina senojo epidermio sluoksnio formavimo ir išlydymo sąlygas. Dažnai, norėdami pašalinti negyvą paviršinį odos sluoksnį, belugas trinkite prieš dugną - smėliu negiliame vandenyje. Belugai yra prisirišę prie tų pačių skraidymo vietų, lankydamiesi jose metai iš metų. Atskirų asmenų stebėjimas parodė, kad belugai prisimena savo gimimo vietą ir kelią į ją po žiemojimo.

Vietos pulkai vasarą (dauginimosi grupės) vaidina dvejopą vaidmenį rūšies biologijoje. Pirma, jie užtikrina populiacijos dauginimąsi ir izoliaciją nuo kaimyninių vietinių bandų, antra, jie vaidina lemiamą vaidmenį palaikant įvairius individualius (seksualinius, žaidybinius ir kt.) Ryšius tarp bandos narių, palaikant hierarchinius ryšius ir skatinant švietimą bei plėtrą. dresuoti jaunus gyvūnus. Tai užtikrina vietos bandos socialinės struktūros ir jos narių individualios bei grupinės padėties išsaugojimą.

Ne visos populiacijos migruoja. Jų poreikį lemia specifinės ledo sąlygos ir maisto kaupimasis.

Žiemą baltieji banginiai, kaip taisyklė, saugo ledo laukų kraštus, tačiau kartais jie prasiskverbia toli į ledyno zoną, kur vėjai ir srovės palaiko plyšius, ruožus ir sliekus. Apledėjus dideliems plotams, iš šių plotų susidaro didžiulės košės. Kirminai, kuriems kvėpuoti kyla raudonieji medžiai, gali būti pašalinti keli kilometrai vienas nuo kito. Jų baltos dalelės randamos ieškant triukšmo, o kartais ir vietose. Bet kartais jie yra įstrigę nelaisvėje, jei atstumas iki skaidraus vandens viršija 3-4,5 km. Dorsalinė kūno dalis ir viršutinė galvos dalis sudaryta iš storos ir stiprios odos, todėl jas galima naudoti kirmėlėms palaikyti, lūžtant iki 4–6 centimetrų storio ledo.

Belugai yra socialūs gyvūnai. Beluga banginių bandą sudaro klanai, o klanus - iš šeimų, sudarytų matriarchijos principu. Šeimą sudaro pagrindinės šeimos grupės: motinos ir 1–2 jaunikliai. Bandos ir klano patinai atlieka sargybinių ir skautų, kaupiančių žuvis, vaidmenį. Esant didelėms žuvų koncentracijoms, kartais susirenka kelios beluga banginių bandos, o šeriami gyvūnai peri į šimtų ar net tūkstančių galvų bandas.

Mityba:

Beluga maisto pagrindas yra žuvis, daugiausia mokymasis (kapelija, menkė, poliarinė menkė, silkė, navaga, plekšnė, baltažuvė ir lašišinė rūšis), mažesniu mastu - vėžiagyviai ir galvakojai moliuskai. Beluga banginiai netraukia grobio, ypač dugno organizmų, bet jį pasisavina. Suaugęs žmogus per dieną suvartoja apie 15 kg maisto. Tačiau tokios laimingos dienos būna retos.

Dauginimas:

Okhotsko jūroje poravimasis su beluga vyksta balandžio - gegužės mėn., Ob įlankoje - liepą, Barenco ir Kara jūrose - nuo gegužės iki rugpjūčio, St Lawrence įlankoje - nuo vasario iki rugpjūčio ir Hudsono įlankoje patelės tręšiamos nuo kovo iki rugpjūčio. Rugsėjo mėn Taigi poravimosi laikotarpis trunka apie 6 mėnesius, tačiau didžioji dalis patelių yra apvaisinamos per palyginti trumpą laiką - balandžio pabaigą - pradžią - liepos vidurį. Likusius metus dažniausiai poruojasi tik atskiri gyvūnai.

Gimdymo laikotarpis yra pratęsiamas, taip pat poravimosi laikotarpis, o gimdymas gali būti pradedamas nuo ankstyvo pavasario visais vasaros mėnesiais. Taigi nėštumas beluge trunka 11,5 mėnesio, manoma, kad šis laikotarpis gali siekti 13–14 mėnesių. Paprastai moterys gimdo estuarijose, kurios atneša šiltesnius vandenis. Patelė atsineša vieną 140–160 cm ilgio kubelį, labai retai - du. Žindymo laikotarpis trunka apie 12 mėnesių. Kitas poravimas gali įvykti po dviejų savaičių po gimimo.

Gyvenimo trukmė:

Tikėtina gyvenimo trukmė gamtoje yra 32–40 metų (žinomas maksimalus moters amžius - 44 metai).

Stiprumas:tikslus skaičius nežinomas.

Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos duomenimis, pasaulyje yra apie 150 000 belugų. Rusijos populiacija, pasak Tarptautinės banginių žvejybos komisijos, sudaro iki 27 000 individų. Tuo pačiu metu 3 didžiausioms Ochotsko jūros grupėms priklauso iki 20 000 belugų.

Natūralūs priešai:

Žudikas banginis yra belugo priešas.

Grėsmės protui:

Pagrindinis šių banginių pavojus yra nuodingos atliekos, užteršiančios jų buveines, taip pat pramoninis pasitraukimas iš Arkties buveinių, ypač pagrindinėse vietose - veisimosi ir šėrimo vietose. Pastaraisiais metais labai padidėjo triukšmo tarša - dėl laivybos plėtros ir padidėjusių laukinių turistų srautų, kurie trukdo normaliai daugintis ir lemia jauniklių skaičiaus mažėjimą - t.y. bandų skaičiaus sumažėjimas.

Įdomūs faktai

Žiemą beluga banginis medžioja menkes, plekšnes, gobius, sidabrinius snapus, darydamas labai gilius nardymus - iki 300–1000 m ir likdamas po vandeniu iki 25 minučių. Nepaisant savo masyvumo, beluga banginis išsiskiria miklumu, jis gali plaukti ant nugaros ir net atgal. Paprastai jis plaukia 3–9 km / h greičiu, išsigandęs, gali šokinėti iki 22 km / h.

Dėl banginių garsų įvairovės, kuriuos jie sukūrė XIX a. pravardžiuojamas beluga banginiu „jūrų kanarėlė“ (jūros kanarėlė), o rusui pasirodė posakis „riaumojantis beluga“ - būdingas patino riaumojimas rūdijimo metu.

„Beluga“ banginių tyrėjai įvertino apie 50 garso signalų: švilpimas, šūksniai, čirškimas, rėkimas, barškėjimas, auskarų riksmas, riaumojimas ir kiti. Be to, beluga banginiai bendraudami naudoja „kūno kalbą“ (slenka ant vandens su uodegos pelekais) ir netgi veido išraiškas.

Be riksmų, belugas skleidžia paspaudimus ultragarso diapazone. Jų gamyboje dalyvauja oro maišelių, esančių minkštuosiuose galvos audiniuose, sistema, o spinduliuotę nukreipia speciali riebalų pagalvė ant kaktos - melionas (akustinis lęšis). Atspindėti aplinkinių daiktų, paspaudimai grįžta į beluga banginį, „žandikaulis“ yra apatinis žandikaulis, perduodantis virpesius į vidurinės ausies ertmę. Echo analizė leidžia gyvūnui susidaryti tikslų aplinkos vaizdą. „Beluga“ banginis turi puikią klausą ir echolokaciją. Šie gyvūnai sugeba girdėti įvairiausius dažnius: nuo 40–75 Hz iki 30–100 kHz.

Beluga banginiai taip pat turi gerai išvystytą regėjimą tiek po vandeniu, tiek virš jo paviršiaus. Tikėtina, kad Beluga banginių regėjimas yra spalvotas, nes jo tinklainėje yra strypai ir kūgiai - fotoreceptorių ląstelės. Tačiau tyrimai to dar nepatvirtino.

Sudarė: Jūros žinduolių tarybos valdybos narys,

Galva Jūrų žinduolių laboratorija, IO RAS, biologijos mokslų daktaras V.M. Belkovičius

Biologinių mokslų mokslinio straipsnio santrauka, mokslinio darbo autorius - V. V. Melnikovas

Remdamiesi savo pastebėjimais ir literatūros duomenimis, apžvelgėme sezoninį beluzių pasiskirstymą ir migraciją iš Ramiojo vandenyno sektoriaus. Įrodyta, kad beluga banginiai žiemoja kirmgraužose, upeliuose ir plyšiuose tarp kieto ledo, daugiausia vakarinėje Beringo jūros dalyje. Beringo banginių, gyvenančių Beringo jūroje, įvairių populiacijų (bandų) gyvūnų erdvinė segregacija nėra matoma. Po žiemojimo belugai eina į šiaurę, daugiausia į vakarinę Beringo jūros dalį, o po to per Beringo sąsiaurį šiaurės vakarų Aliaskos pakrantės kryptimi. Vasarą Chukchi pusiasalio pakrantės zonoje tiek Čukchi jūroje, tiek Beringo jūroje beveik nėra gyvūnų. Kartu su beluga banginiais, kurie vasarą eina aukštose platumose, yra grupių (bandų, populiacijų), kurios nevykdo tolimų migracijų ir vaikšto Beringo jūros didelių upių įlankose ir žiočių vietose. Tai patvirtina prielaidą, kad Arkties Ramiojo vandenyno sektoriuje yra dvi ekologiškos beluga banginių formos. Rudenį belugas migruoja Chukchi jūroje plačiu frontu, daugiausia šiaurinio Chukchi pusiasalio pakrantės kryptimi ir toliau palei ją - į Beringo sąsiaurį. Beringo jūros šiaurinėje dalyje jie sudaro laikinas koncentracijas Peek-Litke-Nunyamo kyšulio srityje, iš kur jie yra perskirstomi į pietus kaip didžiųjų seklumų dalis.

BELGOS BALTOS (DELPHINAPTERUS LEUCAS LINNAEUS, 1758) PASKIRSTYMAS, SEZONINIAI MIGRACIJOS IR AKTYVUMO APSAUGA TIKSLĖJE ARKTIKOS SEKTORIUJE

Apžvelgiama sezoninio beluga banginių paplitimo ir migracijos Arkties Ramiojo vandenyno sektoriuje apžvalga> atskleidė Beringo jūra. Nustatyta, kad žiemodami banginiai migravo šiaurės link, daugiausia Beringo jūros vakarinėje dalyje ir per Beringo sąsiaurį iki Aliaskos šiaurės vakarų pakrantės. Vasaros sezono metu belaginiai banginiai buvo reti Chukotkos pusiasalio Beringo ir Chukchi jūrų pakrančių zonose. As> Beringo jūra. Šios grupės d> Beringo jūra. Tokie pastebėjimai gali patvirtinti hipotezę apie dvi ekologiškas beluga banginių rūšis, vykstančias Arkties Ramiajame vandenyno sektoriuje. Čiukčių jūroje rudenį beluga banginiai daugiausia vykdo rudens migracijas į šiaurinį Chukotkos pusiasalio krantą ir iš ten į Beringo sąsiaurį. Šiaurės Beringo jūroje jie sudaro laikinas koncentracijas plote tarp Peek Litke Nunyamo kyšulių, iš kurių dideli ištekliai persiskirsto pietų kryptimi.

Mokslinio darbo tema „Baltųjų banginių (Delphinapterus leucas Linnaeus, 1758) paplitimas, sezoninė migracija ir gausumas Arkties Ramiojo vandenyno sektoriuje“ tekstas

KAMČATKOS IR PACIFIKOS ŠIAURĖS VAKARŲ DALIES VANDENS BIOLOGINIŲ IŠTEKLIŲ TYRIMAI, 2014, t. 35

UDC 599.51 DOI 15853 / 2072-8212.2014.35.87-102

ARKTIKOS PACIFINIO SEKTORIAUS PASISKIRSTYMAS, SEZONINIAI MIGRACIJOS IR BALTOJO BALTO (DELPHINAPTERUS LEUCAS LINNAEUS, 1758) SKAIČIUS

Vedos. n p., Ramiojo vandenyno biologinis institutas FEB RAS 690031 Vladivostokas, Baltija, 43 Tel., Faksas: (423) 231-28-67, (423) 231-25-73 El. paštas: [email protected]

BELUKHA, SEZONINĖS MIGRACIJOS, SKAIČIUS, ČUKOTSKIJOS JŪRA, BERINGOVOS Jūra, ČUKOTSKIJOS PENINSULA

Remdamiesi savo pastebėjimais ir literatūros duomenimis, apžvelgėme sezoninį beluzių pasiskirstymą ir migraciją iš Ramiojo vandenyno sektoriaus. Įrodyta, kad beluga banginiai žiemoja kirmgraužose, upeliuose ir plyšiuose tarp kieto ledo, daugiausia vakarinėje Beringo jūros dalyje. Beringo banginių, gyvenančių Beringo jūroje, įvairių populiacijų (bandų) gyvūnų erdvinė segregacija nėra matoma. Po žiemojimo belugai eina į šiaurę, daugiausia į vakarinę Beringo jūros dalį, o po to per Beringo sąsiaurį šiaurės vakarų Aliaskos pakrantės kryptimi. Vasarą Chukchi pusiasalio pakrantės zonoje tiek Čukchi jūroje, tiek Beringo jūroje beveik nėra gyvūnų. Kartu su beluga banginiais, kurie vasarą eina aukštose platumose, yra grupių (bandų, populiacijų), kurios nevykdo tolimų migracijų ir vaikšto Beringo jūros didelių upių įlankose ir žiočių vietose. Tai patvirtina prielaidą, kad Arkties Ramiojo vandenyno sektoriuje yra dvi ekologiškos beluga banginių formos. Rudenį belugas migruoja Chukchi jūroje plačiu frontu, daugiausia šiaurinio Chukchi pusiasalio pakrantės kryptimi ir toliau palei ją - į Beringo sąsiaurį. Beringo jūros šiaurinėje dalyje jie sudaro laikinas koncentracijas Peek-Litke-Nunyamo kyšulio srityje, iš kur jie yra perskirstomi į pietus kaip didžiųjų seklumų dalis.

BELGOS BALTOS (DELPHINAPTERUS LEUCAS LINNAEUS, 1758) PASKIRSTYMAS, SEZONINIAI MIGRACIJOS IR AKTYVUMO APSAUGA ARKTIKOS PAKIFIKUOTOJE V.V. Melnikovas

Vedantysis mokslininkas, Ramiojo vandenyno okeonologijos institutas, FEB RAS 690031 Vladivostokas, Baltijskaya, 43 Tel., Faksas: (423) 231-28-67), (423) 231-25-73 El. Paštas: [email protected]

BELGOS BALDA, SEZONINIS MIGRACIJA, APSAUGA, ČUKŠIŲ JŪRA, BERINGO Jūra, ČUKOTKA PENINSULA

Remiantis autoriaus pastebėjimais ir literatūros duomenimis, pateikiama beluga banginių sezoninio paplitimo ir migracijos Arkties Ramiajame vandenyne dalis. Įrodyta, kad beluga banginiai žiemą daugiausia praleidžia Vakarų Beringo jūroje prie oro angų ir įtrūkimų tirštame lede ar išsiskyrusiuose leduose. Atskleista Beringo jūroje žiemojančių skirtingų baltųjų banginių išteklių erdvinis atskyrimas nėra. Nustatyta, kad žiemodami banginiai migravo šiaurės link, daugiausia Beringo jūros vakarinėje dalyje ir per Beringo sąsiaurį iki Aliaskos šiaurės vakarų pakrantės. Vasaros sezono metu belaginiai banginiai buvo reti Chukotkos pusiasalio Beringo ir Chukchi jūrų pakrančių zonose. Be blužninių banginių, kurie vasarą ėjo į aukštą platumą, buvo Beringo jūroje gyvūnų grupės (atsargos ar populiacijos). Šios grupės nesiėmė tolimos migracijos ir maitinosi didelių Beringo jūros upių įlankose ir estuarijose. Tokie pastebėjimai gali patvirtinti hipotezę apie dvi ekologiškas beluga banginių rūšis, vykstančias Arkties Ramiajame vandenyno sektoriuje. Čiukčių jūroje rudenį beluga banginiai daugiausia vykdo rudens migracijas į šiaurinį Chukotkos pusiasalio krantą ir iš ten į Beringo sąsiaurį. Šiaurės Beringo jūroje jie sudaro laikinas koncentracijas plote tarp Peek - Litke - Nunyamo kyšulių, iš kurių dideli ištekliai persiskirsto pietų kryptimi.

Šiuo metu didėja susidomėjimas bet kokio oro sąlygų apkrovomis pažeidžiamiems Arkties aplinkos tyrimams Arktyje, kuris tampa sistema.

ypač aktualus ryšium su „Belukha“ žvalgybos suaktyvinimu - tipiška, daugybe jūroje esančių naftos ir dujų, ir gana prastai ištirto Rusijos laivybos faunos komponento suintensyvėjimu Šiaurės jūros keliu, Arkties Ramiojo vandenyno sektoriaus Rusijos dalimi. dėl kurių galime tikėtis, kad padidės antropo- Šie gyvūnai gyvena sezoniškai

ledinis Arkties ir Subarkties vanduo. Nepaisant tūkstančių metų žvejybos patirties ir beveik šimto metų tyrimų istorijos, mokslinė informacija apie beluga banginių paplitimą ir migraciją yra menka ir fragmentiška. Dabar žinoma, kad visų populiacijų belugai žiemą praleidžia Beringo jūroje. Po žiemojimo dauguma gyvūnų migruoja į šiaurę: iki Boforto jūros, jos įlankų ir upės žiočių. Mackenzie Tuo pačiu metu dalis beluga banginių populiacijų išlieka Beringo jūroje - didelių upių žiočiuose ir įlankose (Seaman, Burns, 1981, Frost, Lowry, 1990, Melnikov et al., 2001).

Šis tyrimas pagrįstas ilgalaikiais Čukchi pusiasalio pakrantės stebėjimais. Ši turinio ir laiko apimties informacija viršija šiuo metu literatūroje pateiktą išsklaidytą informaciją.

Kūrinio tikslas: remdamiesi mūsų turimais duomenimis ir turima literatūrine informacija apsvarstykite sezoninį beluzių pasiskirstymą, migraciją ir gausumą Chukchi pusiasalio pakrančių vandenyse.

MEDŽIAGOS IR METODIKA Šiame darbe naudojami tyrimo metodai buvo pakartotinai aprašyti anksčiau (Melnikov et al., 1997, Melnikov, 1998, Melnikov, 2000a, 20006, 2013). Kai kuriais metais darbą atliko iki 30 stebėtojų iš 14 kaimų ir 7 žvejybos bazių, taip pat iš kyšulių ir geografinių taškų, esančių Čiukių pusiasalio pakrantėje (1 pav., 1 lentelė). Žvejybos laikotarpiu gyvūnai buvo registruojami iš motorinių ir banginių. Daugiausia tyrimų buvo atlikta 1994–1996 m., Vėliau - 2000 m., 2002 m. Ir 2003 m.

Konkretus dienos periodo stebėjimas priimtino matomumo sąlygomis laikomas statistiniu vienetu, nenustatant jo trukmės. Atliekant analizę gauti duomenys buvo normalizuoti pagal šį vienetą (banginių skaičius / stebėjimų skaičius yra SCC indeksas, tai yra banginių skaičius tyrimo metu).

Sudarant vidutines belugos migracijos diagramas, standartinį nuokrypį (STDV) ir

18 (Р0'0 " У 175 ° 0'0" 1У 17 (УШр

Fig. 1. Tyrimų sritis. Apskritimai nurodo stebėjimo taškus, iš kurių buvo stebimi jūros žinduoliai.

standartinė klaida ^ TM) nebuvo apskaičiuota dėl nedidelio duomenų, gautų konkrečią dieną, skaičiaus.

Siekdami abipusės kontrolės, keli nepriklausomi stebėtojai dirbo daugumoje kaimų ir keliose netoliese esančiose vietose. Чтобы снизить индивидуальные ошибки и случайные отклонения, данные, полученные от всех наблюдателей из одного района, усреднялись. В связи с различиями гидрологических условий анализ

имеющейся информации проведен по следующим трем зонам:

- северное прибрежье Чукотского полуострова, включая юго-западные воды Чукотского моря,

- rytinė Chukchi pusiasalio pakrantė, įskaitant Beringo jūros kraštinius šiaurės vakarinius vandenis, besiribojančius su Beringo sąsiauriu,

- Čukchi pusiasalio pietinė pakrantė, įskaitant Anadyro įlankos šiaurinės dalies vandenis.

1 lentelė. Darbo trukmė Chukotkos pusiasalio pakrančių vandenyse

Pradžios ir pabaigos skaičius - Iš viso dienų iš viso

Stebėjimo metai

Davėjai Bot Bot Dénia Dénia

1993 5 05.05 30.11 589 2546

1994 26 01.04 27.12 4180 27 790

1995 28 01.06 31.12 5288 41 380

1996 30 10.01 30.11 5537 43 300

1998 9 01.04 30.12 1516 5755

1999 19 01.04 30.11 3318 19 251

2000 20 01.04 30.12 4300 23 236

2002 29 01.03 30.11 4674 24 646

2003 29 01.03 28.11 4262 21 887

2004 9 01.04 28.12 662 3432

2005 20 01.04 26.09 1512 7155

2010 2 28.05 30.11 120 483

2011 3 18.05 28.11 145 708

REZULTATAI IR Diskusijos

Beluga banginių žieminis pasiskirstymas

Sausio – kovo mėn. Vakarinėje Beringo sąsiaurio dalyje reguliariai būna beluga banginiai (Melnikov, 1998, Melshkou et al., 2001). Tarp sulaužyto ledo laukų dauguma gyvūnų buvo laikomi kirmėlėmis ir vandeniu, kuris čia yra labai judrus ir beveik niekada neužšąla. Kartais jie buvo matomi netoli pakrantės ar sliekuose tarp Nilaso laukų. Dažnai balti banginiai neria po greitu ledu, kur menkė (Boreogadus saida) buvo laikoma urmu. Šiuo atveju nebuvo pastebėta stabili beluga banginių judėjimo kryptis.

Fig. 2. Susipažinkite su belugais Čukotkos pusiasalio pakrančių vandenyse 1994, 1995, 1996, 2002 ir 2003 m. Sausio – kovo mėn.

Žiemą šiaurinėje Anadyro įlankos dalyje laikytas beluga banginis. Sudėtyje mažose ir vidutinėse grupėse iki greito ledo krašto upeliuose ir sliekuose buvo rasta iki 100 gyvūnų. Didesnės grupės buvo retai registruojamos. 100–200 bandų bandos buvo užfiksuotos 1995 m. Vasario 13 d. Netoli Sireniki kaimo ir 1995 m. Vasario 16 d. Netoli Nunligran kaimo. 1996 m. Sausio mėn. Į įlanką pateko į didelę banginių (iki 3000 gyvūnų) mokyklą. Transfigūracija.

Didžioji dalis (56,4%) beluga banginių buvo laikomi beveik ledo plyšiuose ir dryžiuose tarp kieto ledo. Tarp ledo, kurio danga 60–80%, buvo 17,7% asmenų, o danga - 40–60% –12%. Leduose, kurių koncentracija 20% ar mažesnė - 13,9% (2 lentelė).

Pavasario migracija Po žiemojimo Beringo jūroje belagai migruoja Beringo sąsiaurio kryptimi ir toliau, sliekų grandine palei šiaurės vakarų Aliaskos pakrantę (Moore and Clarke, 1993).

Mūsų duomenimis, pavasario migracija Chukchi pusiasalio pakrantėse prasideda 2004 m

Balandžio mėn 1994–2003 m. Balandžio mėn stebėtojai užfiksavo belugas iš visų kaimų, esančių Chukchi pusiasalio pietiniame ir rytiniame pakrantėse. Šiaurinėje Anadyro įlankos dalyje belužių buvo daugiausiai, ypač Sireniki kaimo (Jakuno kyšulys) kaime. Čia jie per metus stebėjo vidutiniškai 1,7 žmogaus. Anadyro įlankos vakarinėje dalyje - tik 0,5 individo. Tai rodo, kad dauguma belugas artėja prie pietrytinės Chukotkos pakrantės iš pietų.

Balandžio mėn. Belugos yra įprastos prie rytinės Čukotkos pusiasalio pakrantės, kur reguliariai matomos skirtumuose, esančiuose už pakrančių ledo sausumos ledo, Nunyamo kyšulio Kriguiguno rajone, netoli Lawrence ir Mechigmensky įlankų. Jų judėjimas šiaurės kryptimi pastebimas palei greitą ledo kraštą. Čia pastebėtas gyvūnų skaičius, matyt, priklausė nuo zaprypnaya sliekų išsivystymo ir veisimosi, nes bėgant metams su gausiais sliekine migdo daugiau belugo. Balandį didžiausias skaičius

2 lentelė. Beluga banginiai sausį-kovą, atsižvelgiant į ledo sąlygas

Rodikliai Ledas,%

80-100 60-80 40-60 20-40 0-20

Stebėjimų skaičius 31 11 8 6 6

Mažiausiai 1 1 1 24 8

Daugiausia 200 150 100 50 50

Vidutinis stebėjimas (OSI indeksas) 49,5 43,7 40,8 32,3 30,8

Menas nuokrypis 47,7 42,7 41,5 8,9 16,5

Menas klaida 8,5 12,8 14,6 3,6 6,7

Suma 1536 481 327 194 185

% 56,4 17,7 12,0 7,1 6,8

Fig. 3. Baltųjų banginių paplitimas Chukchi pusiasalio pakrančių vandenyse 2002 m. Pavasario migracijos metu - esant tipiškoms ledo sąlygoms, A - balandžio mėn. Pasiskirstymas belugas, B - gegužę

Belugos banginiai buvo užfiksuoti Beringo sąsiaurio vakarinėje dalyje, Dežnevo ir Peeko kyšulio apylinkėse. Gyvūnai judėjo mažomis ir vidutinėmis grupėmis - iki 50 tikslų. Tarp suaugusiųjų stebėtojai užfiksavo nemažą metų skaičių. Buvo pastebėti atvejai, kai į šį regioną iš atviros jūros dalies artėjama prie jūros, nardant po kranto sausumos ledu, maitinimui. Gyvūnai daugiausia judėjo į šiaurę, bet kartais ir priešinga (pietų) kryptimi (Melnikovas, 1998). Vidutiniškai per visus stebėjimus per visus metus buvo atsižvelgiama į 41,8 individo, tai yra 3,9 karto daugiau nei Sireniki srityje, tai rodo, kad arti ne tik pietų, bet ir atvirosios jūros dalies yra arti belagių.

Balandžio mėnesį prie šiaurinio Čiukių pusiasalio kranto nebuvo matyti jokių beluzų. 30 km į vakarus nuo Beringo sąsiaurio, Inchono gyvenvietės rajone, tik 3 grupės buvo užregistruotos įbrėžimuose ir dėmėse, kuriose buvo iki 10 gyvūnų. Iš Uelen, esančio prie šiaurės vakarų įėjimo į Beringo sąsiaurį, atsižvelgiama tik į 8 grupes.

Šiaurės rytinėje Anadyro įlankos dalyje belugas migravo iki gegužės trečiojo dešimtmečio pradžios. Šiuo laikotarpiu jie dalyvavo mažų ir vidutinių grupių sudėtyje - nuo kelių asmenų iki kelių šimtų galvų. Didžiausias perkeliamų mokyklų skaičius buvo 500 tikslų. Daugeliu atvejų išvykdami iš šiaurės rytinės Anadyro įlankos dalies, gyvūnai judėjo pakrante į rytus, o tai sutampa su judėjimu Beringo sąsiaurio kryptimi. Čia belugas migravo į „dvi bangas“. Pirmoji banga įvyko balandžio mėn., Jos pikas buvo mėnesio viduryje, antroji ir paskutinė pavasario migracijos banga daugiausia vyko balandžio pabaigoje – gegužės 20 d.

Prie rytinės Chukchi pusiasalio pakrantės pavasarinė migracija pamažu išnyko. Be išėjimo iš Anadyro įlankos, gyvūnai judėjo poliaruose ir kaušeliuose tarp sulaužyto ledo laukų mažomis ir vidutinėmis grupėmis, kurių skaičius siekė 100–150 galvų.

Beringo sąsiaurio rajone, prie Dežnevo kyšulio ir Peeko, tolygus beluzių judėjimas šiaurėje buvo nustatytas tik gegužę, kai kelių galvų grupės iki kelių dešimčių beveik kasdien judėdavo greito ledo kraštu į šiaurę. Iki gegužės pabaigos pavasario migracija pamažu mažėjo. 1994 m. Mažų grupių migracija tęsėsi iki birželio 15 d. 1995 m. Gegužės 28 d. Paskutinės grupės belugas perėjo į šiaurę.

Beluga banginių pasiskirstymas vasarą

Mūsų stebėjimai rodo, kad vasarą prie Chukchi pusiasalio krantų beluga banginių beveik nėra nei Beringo jūroje, nei Chukchi jūroje, kur jie matė beveik vienišus gyvūnus ir mikro grupes. Vasarą daugiausia raudonos buvo užfiksuotos išvažiavime iš Kryžiaus įlankos ir šalia jos esančiame plote. Čia, Huel-kal ir Enmelen kaimų regione, liepos – rugpjūčio mėnesiais jie buvo matomi kaip

Fig. 4. Beluzių pavasario migracijos kaimo srityje dinamika. Alyvinės lempos, išėjus iš šiaurės rytinės Anadyro įlankos dalies (vidutinės vertės 1994–2003 m.)

Fig. 5. Paprastųjų beluzių migracijos dinamika Čukchi pusiasalio rytinės pakrantės vandenyse pagal 1994–2003 m. Stebėjimų rezultatus.

naktiniai gyvūnai ir mažos grupės iki 40 gyvūnų. Didelės mokyklos, kuriose buvo 100 ar daugiau asmenų, nerastos. Šiame regione beluga banginių KVI indeksas pasirodė esąs dviem laipsniais didesnis nei likusio Chukchi pusiasalio pakrantės indeksu (6 pav., 3 lentelė).

Beluga pasiskirstymas rudens migracijos metu

Rudens belugų migracija didesnio ar mažesnio intensyvumo Chukotkos pusiasalio šiaurinės pakrantės vandenyse kasmet vyko prieš susidarant ledo dangai. Netteno kyšulio ir širdies akmens srityje

Fig. 6. Baltųjų banginių susitikimai Čiukių pusiasalio pakrančių vandenyse 1994–1996 m. Liepos – rugpjūčio mėn. Ir 2003–2004 m.

3 lentelė. Belagų susitikimai Čiukių pusiasalio pakrančių vandenyse 1994–1996 m. Liepos – rugpjūčio mėn. Ir 2003–2004 m.

Šiaurės ir rytiniai pakrantės

Rajono salė. Kryžius (Welkal-Enmelen)

Išeik iš salės. Kryžius (Welkal)

Vidutiniškai stebėjimui (SCC indeksas) Art. Art. klaida

Į Belugos banginius atsižvelgta_

0,006 0,131 0,002 34

40 0,13 1,94 0,07 103

40 0,3 4,7 0,42 75

metais, kai susidarė vėlyvas ledas, spalio-lapkričio mėnesiais migravo belugas (7, 8 pav.). Ankstyvojo ledo formavimosi metais (1990, 1994, 1998) rudenį čia nebuvo jokios belugos.

Vėlyvojo ledo formavimosi metais intensyviausiai beluga banginiai keliavo trečiąjį lapkričio dešimtmetį. Vakarinėje Čiukčių jūros dalyje rudens migracija pasibaigė prieš susidarant vientisai ledo dangai, prieš užšaldant sliekus, dryželius ir įtrūkimus.

Kaimo srityje. Neshkan, esančiame prie pietinio įvažiavimo į Kolyuchinskaya įlanką, tik 60 km į vakarus nuo Širdies-Kameno kyšulio, belugas nebuvo pastebėtas per visus stebėjimo metus. Nuosavi stebėjimai ir apklausų duomenys rodo, kad jie yra reti į vakarus nuo Koljachinskajos įlankos. Tik kartą (2003 m. Spalio 24 d.) 40 asmenų buvo užregistruoti Vankaremo kyšulyje, prie rytinio Ilgojo sąsiaurio išėjimo.

Inchono kyšulyje ir Ulene, esančiuose prie įėjimo į Beringo sąsiaurio šiaurės vakarinę dalį

va, rudenį belugas migruodavo kasmet. Daugeliu atvejų jie judėjo į rytus į sąsiaurį. Tik tam tikromis dienomis grupių judėjimas vyko priešinga, vakarų kryptimi. Beluga banginis pasirodė gausus lapkritį (7, 9 pav.). Migracijos metu gyvūnai sudarė mokyklas, kuriose buvo iki 1000 ar daugiau galvų. Tokius stiklainius sudarė mikrogrupės nuo vieno iki dviejų suaugusių asmenų ir nuo vieno iki trijų jaunų. Kartais tiek suaugę, tiek jauni gyvūnai vaikščiojo atskirai. 1991 m. Jauni gyvūnai sudarė apie 30% viso gyvulių skaičiaus. 1991 m. Rudenį mes atsižvelgėme į apie 2 000 beluga banginių, einančių per Beringo sąsiaurį (Melnikovas ir Bobkovas, 1992).

Palyginus rudens migracijos diagramas vakarinėje Čiukčių jūros dalyje ir migraciją prie įėjimo į Beringo sąsiaurį, matyti, kad prie įėjimo į Beringo sąsiaurį migracija vyksta tuo pačiu metu ir tokiu pat intensyvumu kaip ir vakarinėje Čiukčių jūros dalyje (8, 9 pav.). . Netteno kyšulio srityje buvo užregistruota iki 1000 asmenų, vidutiniškai 416,7 vienam

stebint, prie įėjimo į Beringo sąsiaurį taip pat buvo atsižvelgiama į iki 1000, tačiau vidutiniškai 375,0 asmenų.

Beringo jūroje, prie rytinės Chukotkos pakrantės, rudens migracijos intensyvumas mažėja judant į pietus. Kiekvieną rudenį belugas yra Lawrence, Mechigmensky įlankose ir prie šiaurinio įėjimo į sąsiaurį. Senyavinas. Šiose vietose buvo užfiksuota didelių strigčių, iki 3 tūkst.

tikslus Tokią grupuotę pamatėme 1991 metais įlankoje. Dežnevas (Melnikovas, Bobkovas, 1992). 300–500 gyvūnų seklumos pateko į Lawrence įlanką. 1995 m. Lapkričio 24 d. Prie šiaurinio įėjimo į sąsiaurį buvo pastebėta apie 2300 asmenų. Senyavinas. Kartais į sąsiaurį įplaukė didelės beluga banginių mokyklos. 1984 m. Gruodžio mėn. 2500–3000 asmenų buvo užrakinti dreifuojančio ledo pavidalu (Mymrin, 2006), o

Fig. 7. Raudonųjų banginių susidūrimai Chukchi pusiasalio pakrančių vandenyse 1995 m. Rudens migracijos metu, kai vėlai susidaro ledas. A - lapkričio 1-15 dienomis, B - lapkričio 16-30 dienomis, C - gruodžio 1-15 dienomis, D - gruodžio 16-31 dienomis

Fig. 8. Vidutinė ilgalaikė beluga banginių rudens migracijos ir ledo susidarymo dinamika vakarinėje Čiukčių jūros dalyje (Netteno kyšulio ir Širdies akmens plotas) 1990–2003 m.

„Ts 500t Belukha“ - ledas

Fig. 9. Vidutinė ilgalaikė beluga banginių rudens migracijos ir ledo susidarymo prie įėjimo į Beringo sąsiaurį (Inchon kaimų regionas - Uelen) dinamika 19942003 m.

2011 m. - apie 100 gyvūnų (Zagrebinas, 2012). Dideli beluga banginių sekliai praeidavo rudenį ir į Anadyro įlanką. Sirenikų rajone kiekvienais metais lapkričio – gruodžio mėnesiais buvo pastebėti migruojantys gyvūnai, kurių skaičius siekė iki 500. 1994 m. Lapkričio 12 d. Ir 1995 m. Gruodžio 16 d. Ačheno metro rajone buvo užregistruota didelių beluga banginių grupių, kuriose yra 1000 ir 2000 gyvūnų, praplaukimas.

Taigi gautų duomenų analizė rodo, kad pavasarį tyrimo zonoje miglotasis miglotasis aktyvumas vystosi tik Chukchi pusiasalio pietinėje ir rytinėje pakrantėse. Gyvūnai migruoja iš Beringo jūros vakarinės dalies į Beringo sąsiaurį ir toliau, šiaurės vakarų Aliaskos kryptimi. Šiaurinėje Chukotkos pakrantėje pavasario belugas migracija neregistruojama. Pavasarį šie gyvūnai tik kartais pateko į Inchono kyšulį. Staigus į vakarus nuo Beringo sąsiaurio migruojančių beluzų skaičiaus sumažėjimas rodo, kad jie eina link Aliaskos krantų. Vasarą belugo daugiausia randama Anadyro įlankos kraštinėje, šiaurės vakarinėje dalyje. Išilgai Chukchi pusiasalio, tiek Beringo jūroje, tiek Chukchi pusiasalyje, jie yra tik keli. Rudenį Chukchi jūroje balti banginiai plačiu frontu migruoja nuo ledo krašto link šiaurinio Chukchi pusiasalio kranto ir toliau palei jį, Beringo sąsiaurio kryptimi. Praėjus Dežnevo kyšuliui, šiaurinėje Beringo jūros dalyje, Pelag-Litke-Nunyamo kyšulyje susidaro laikinos koncentracijos, iš kurios jie yra perskirstomi į pietus kaip didelių mokyklų dalis. Kai kurie raudonėliai eina palei rytinę Chukotkos pakrantę Anadyro įlankos kryptimi.

Pastaraisiais dešimtmečiais padaryta reikšminga pažanga tiriant beluga banginius (Belikov et al., 1986, 1989, 2002, Moore, Clarke, 1993, Richard et al., 1998a, Moore et al., 2000, Martin ir kt., 2001, Suy-). dam ir kt., 2001). Tačiau ilgą laiką beveik nieko nebuvo žinoma apie beluga banginio gyvenimą. Mūsų turimos ir turimos literatūros duomenų kartografinė analizė rodo, kad Beringo jūroje išskiriamos kelios pagrindinės žiemgalių belugavietės.

Visų pirma, tai yra metro Navarin sritis. Baltaodžių buveinę žiemą, matyt, lemia menkių agregacijos, neršiančių poliarinių menkių ir jaunų pollakų agregacijos (Fadejevas, 1990, Makoedov ir kt., 1999). Kitos Beringo banginių žiemojimo vietos yra strazdai ir įtrūkimai tarp kieto ledo rytinėje Anadyro įlankos dalyje, taip pat Chukchi pusiasalio rytinės pakrantės, įskaitant vakarinę Beringo sąsiaurio dalį, vandenys. Žiemą pakrančių ir iškilių kyšulių pusėje veikia „ledo konvejeris“, o vyraujantis vėjas neša ledus į atvirą Beringo jūros dalį. Čia, sekliame vandenyje, neršia menkės, sudarydamos neršto grupes (Makoedov ir kt., 1999). Svarbi belinčių banginių žiemojimo vieta Beringo jūroje taip pat yra kaulai ir ledo išmetimai, susidarę iš pietinės šlaunies pusės Fr. Šv. Lorencas ir kun. Šventasis Matas. Beluga, kartais žiemą aptinkama Bristolio ir Nortono įlankose, greičiausiai priklauso Bristolio įlankos ir Jukono deltos gyvūnams (Frost and Lowry, 1990). Beringo banginių, gyvenančių Beringo jūroje, įvairių populiacijų (bandų) gyvūnų erdvinė segregacija nėra matoma.

Galima daryti išvadą, kad visi ar beveik visi Arkties Ramiojo vandenyno sektoriaus belugai žiemą praleidžia Beringo jūroje, kur jie yra laikomi skyrybomis.

shto-ig 175 ° 0'0 " PORSHU

Fig. 10. Apibendrintas beluga banginių pasiskirstymo žemėlapis sausį-kovą pagal mūsų ir paskelbtus duomenis (Leatherwood ir kt., 1983, 1986, Brueggeman, Gшtefend, 1986, Berzin, 1996). Kiekvienas taškas atitinka vieno ar kelių belugas registracijos vietą. Tamsios piktogramos yra mūsų duomenys, šviesios piktogramos yra literatūros duomenys.

ir įtrūkimai tarp ledo laukų, neršiančių poliarinių menkių, pollakų, menkių ir kitų žuvų sankaupų vietose.

Čiukčių jūroje, netoli Rusijos krantų, beluga banginiai atsiranda tik sausį ir tik prie įėjimo į Beringo sąsiaurį (Ueleno gyvenvietė) vėlyvojo ledo formavimosi metu. Žiemos metu belugas buvimas Cape Heart-Stone rajone nepatvirtintas (Kleinenberg ir kt., 1964). Per visą stebėjimo laikotarpį, nuo 1990 iki 2004 m., Žiemos laikotarpiu, beluga čia nebuvo matyti. Jie taip pat to nematė žvalgydamiesi ant ledo (Belikov et al., 2002). Ataskaita apie beluga banginių gaudymą žiemą netoli ledo esančioje sliekinėje Chukchi jūros Kolyuchinskaya įlankoje, matyt, turėtų būti vertinama kaip klaida. Kūrinyje M.A. Sergejevo „Kamčatkos teritorija“ (Sergejevas, 1934), kuriai G.A. Fedosejevas (Fedosejevas, 1986), neradome informacijos apie beluzų gaudymą Kolyučinskajos įlankoje. Mūsų nuomone, vargu ar beluga banginiai žiemą gyvens šiaurinėje Čiukčių pusiasalio pakrantėje. Susidarius ledui, šie vandenys yra labai pavojingi dėl pavojaus patekti į ledo spąstus. Žiemą yra kieto ledo ir nėra zaprypaynye dryželių. Nepaisant to, Aliaskos (rytinėje) Čiukčių jūros dalyje, kur yra slidžių sliekų žiedadulkės, beluga banginiai gali žiemoti. Sausio – vasario mėnesiais beluga banginius pamatė Point Hope, Shishmarev, Wales ir Diomede gyventojai. Jie siūlo žiemoti belugas šiaurinėje Čiukčių jūros dalyje ir net Boforto jūroje (Frost and Lowry, 1990).

Ilgą laiką pavasario belugų pasiskirstymas vakarinėje Beringo jūroje buvo žinomas tik iš fragmentiškos informacijos ankstyvuosiuose leidiniuose. Taigi, P.G. Nikulinas (1946 m.) Atkreipė dėmesį į 23 ir 37 d. Susitikimą 1939 m. Balandžio – gegužės mėn. S.E. Kleinenberg ir kt. (1964), remdamiesi apklausos rezultatais, pažymėjo, kad gegužę – birželį kaime buvo rasta 15–20 galvuogių seklumų. Pinakul (Lawrence įlanka). Autoriai taip pat pranešė, kad įlankos srityje. Apvaizda 1957 m. Gegužės 15 d. Buvo gauta 12 beluzių ir tai, kad TINRO Magadanos skyriaus darbuotojas 1961 m. Gegužės 28 d. Pamatė 10 beluzių tarp diržų. Apvaizda ir kun. Arakamchechen. Vėliau S.E. Belikovas ir jo kolegos, remiantis žvalgybiniais ledo duomenimis, paskelbė paskirstymo žemėlapius ir lentelę su beluga banginių koordinatėmis sovietinės Arkties jūrose, įskaitant Beringo jūrą. Autoriai pranešė, kad rytinėje ir pietrytinėje Čiukčių jūros dalyse, taip pat

į šiaurę nuo Beringo jūros ir Anadyro įlankos 1978, 1979 ir 1981 m. balandžio mėn.buvo pastebėtos grupės iki kelių dešimčių asmenų (Belikov et al., 1989). G.A. Fedosejevas (1986), nenurodydamas šaltinio, pranešė, kad pavasario migracija iš Beringo jūros į Rytų Arktį prasidėjo nuo gegužės antrosios pusės ir birželio mėn. A.A. Berzin et al. (1996) pateikė informaciją apie daugiau kaip 20 beluzų susitikimą su jaunikliais 1984 m. Balandžio 8 d., Esant 178 ° z. į rytus ir pietryčius nuo metro. Gyvūnai buvo išsibarstę ant kieto ledo. G. Simenas ir J. Burnsas („Seaman“, „Burns“, 1981 m.) Nenurodydami šaltinio, pranešė, kad gegužės – birželio mėn. Belugos banginiai aptinkami visoje Beringo jūros šiaurinėje dalyje, daugeliu atvejų netoli kranto. Sibiro pakrantėse Karagino įlankoje ir pakrančių vandenyse nuo Navarino kyšulio iki Vostochny kyšulio (Dezhneva). Keletas susitikimų vyko Šelagsko kyšulyje (Rytų Sibiro jūra).

Vakarų Aliaskos vandenyse beluga banginiai būna visoje pakrantėje. Beringo jūroje belugas pastebimas Bristolio įlankoje ir Nortono įlankoje. Čiukčių jūroje - prie šiaurės vakarų Aliaskos kranto - daugiausia posėdžių vyksta salėje. Kotzebue iki Beaufort jūros, į šiaurę nuo Barrow. Didžiausia gyventojų dalis birželio pabaigoje migruoja į šiaurę, į Čiukčių jūrą ir į vakarinę Beauforto jūros dalį (Seaman, Burns, 1981). Nortono įlankoje, prie Jukono ir Kuskokvimo upių žiočių kranto, pirmieji beluga banginiai buvo pastebėti balandžio pabaigoje ir gegužės pradžioje, netrukus po greito ledo išpylimo (Frost and Lowry, 1990).

Išsamesnės informacijos apie pavasarį vykstančius belugų pasiskirstymą ir migraciją Beringo jūros šiaurinėje dalyje, rytinėje Čiukčių ir Beauforto jūrose buvo gauta praeinant - 1980–1992 m. Lankų banginių pasiskirstymo tyrimais. (Moore, Clarke, 1993). Remiantis šiais duomenimis, beluga banginiai buvo gana stabilūs Beringo jūroje nuo balandžio iki gegužės pabaigos, o didžiausias pasitaikymas įvyko gegužės viduryje. Rytinėje Čiukčių jūros dalyje beluga banginiai, kaip ir poliariniai banginiai, migruoja į šiaurę palei šiaurės vakarinę Aliaskos pakrantę, naudodami užrašytos kirmėlės grandinę. Be to, Beauforto jūroje, į rytus nuo Barrow kyšulio, gegužės viduryje, mėnesio pabaigoje vykstančių susitikimų piko metu, buvo pastebėti raudoni kaušai ir sliekai, esantys toli nuo kranto, išilgai 71 ° 30 '(11, 12 pav.). .

Taigi mūsų pačių paskelbtų duomenų analizė rodo, kad po žiemojimo Beringo jūroje į Arkties vandenyną migruojantys belugai daugiausia eina jo vakarinėje dalyje, per Beringo sąsiaurį Aliaskos šiaurės vakarų pakrantės kryptimi ir toliau palei ją, apjuosdami Barrow kyšulį, į Kanados Beauforto jūros dalis.

Literatūrinės informacijos apie vasaros metu vykstančius beluzių pasiskirstymus rusiškoje Beringo ir Čiukčių jūros dalyje yra labai mažai. Yra pranešimų apie jų individualius susitikimus su kun. Wrangel ir Cape Heart-Stone (Kleinenberg ir kt., 1964). Autorius A.G. Tomilinas (1957 m.), Ledo metais, beluga banginis yra rastas Schmidto kyšulio srityje ir yra gausus Kolyuchinskaya įlankoje. Beringo jūra vasarą kasmet rengiama Anadyro žiotyse (Kleinenberg ir kt., 1964, Litovka, 2002). Remiantis žvalgymo ledu rezultatais, Čiukčių jūroje vasarą nedaug sutinkami belugai. Rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais dažniausiai jie buvo matomi palei ledo kraštą šiaurinėje Čiukčių jūros dalyje. Chukchi jūros vakarinėje dalyje vienintelis beluga banginių susitikimas buvo užfiksuotas 1974 m. Rugpjūtį. Nuo birželio iki rugpjūčio beluga banginiai buvo rasti Novosibirsko salų rajone, o birželį ir rugsėjį, už ledo krašto, didelėse platumose, į šiaurę ir į rytus nuo Wrangel salos (Belikov et al. , 1984, 2002).

Mūsų stebėjimai rodo, kad vasarą, išskyrus pavienius viengungių ir mikrogrupelių susitikimus, beluga banginių Chukchi pusiasalio pakrantės zonoje beveik nėra ir Chukchi jūroje, ir Beringo jūroje. Čia jie buvo vidutiniškai pastebėti dviem laipsniais mažiau nei išėjimo iš salės metu. Kryžius (3 lentelė, 6 pav.).

Čiukčių jūroje belaginiai banginiai kasmet atsiranda prie šiaurės vakarinės Aliaskos pakrantės. Ši grupė yra izoliuota atskirame Rytų Chukchi bandoje (Frost, Lowry, 1990, O'Corry-Crowe, 2002). Iki šiol buvo informacija apie juos

gyvūnai buvo pagrįsti tik trumpu stebėjimo laikotarpiu birželio – liepos mėn. Tuo metu prie rytinės dalies krantų buvo rasta beluga banginių

^ & 0rj0'0, rN * 1 • 101-3U0

1 B0. Ü'0 "WI? 5C, 0'0" W 170a0'0 "w 165" (WW 160D0'0 "W pav. 11 pav. Baltųjų banginių pasiskirstymo balandžio mėn. Pagal jų pačių ir paskelbtus duomenis apibendrinamasis žemėlapis (Brueggeman et al., 1984, Belikovas ir kt., 1989, Moore, Clarke, 1993, Berzin ir kt., 1996) Tamsios piktogramos yra mūsų duomenys, pilkosios piktogramos yra literatūros duomenys.

Fig. 12. Apibendrintas gegužės mėn. Pasiskirstymo žemėlapis pagal jų pačių paskelbtus duomenis (Brueggeman ir kt., 1984, Belikov ir kt., 1989, Moore, Clarke, 1993). Tamsios piktogramos - mūsų duomenys, pilkos - literatūros duomenys

Čiukčių jūra (Frost, Lowry, 1990), bet dažniau - salėje. Kotzebue ir atsilikimo sritis. Kasegalukas. Į salę. Kobu Cebu jie lankėsi birželio mėnesį (ne kasmet) ir tik retkarčiais liepos – rugpjūčio mėnesiais (Frost and Lowry, 1990). Į atsilikimo sritį. Kasegaluko gyvūnai atėjo kiekvienais metais, birželio pabaigoje arba liepos pradžioje (Frost, Lowry, 1990, Huntington, Buckland Communities, 1999). Naujausia belugo registracija prie atsilikimo. Kasegalukas - nuo liepos vidurio iki pabaigos. Ledui išplaukus iš kranto, nuo liepos pabaigos iki spalio mėn., Rytinėje Čiukčių jūros dalyje beveik nerasta beluzų (Frost and Lowry, 1990).

Kur belugas praleido likusius metus, ilgą laiką nebuvo žinoma. Pagal palydovo žymėjimo rezultatus paaiškėjo, kad po žymėjimo atsilieka. Kasegalukas visi belugai ėjo į šiaurę. Šiuo atveju buveinės buvo atskirtos priklausomai nuo lyties ir amžiaus. Visi belugai, išėję į šiaurę nuo 75 ° C. w. į darnų Arkties vandenyno ledą buvo suaugę vyrai. Sunkus ledas netrukdė judėti suaugusiems vyrams. Jie pirmenybę teikė giluminiams vandenims, išliko juose visą vasarą ir dažnai judėdavo ant ledo, kurio danga daugiau kaip 90%. Suaugusios ir nesubrendusios patelės visą vasarą ir ankstyvą rudenį pasiliko lentynos gylio lentynos srityje. Nesubrendę vyrai migravo į šiaurę toliau nei moterys, bet ne taip toli kaip suaugę vyrai (Suydam ir kt., 2001).

Tarp Arkties Ramiojo vandenyno sektoriaus belugas didžiausia belugų populiacija (banda) yra Mackenzie žiotys. Iš Beringo jūros šie gyvūnai iškeliauja pirmiausia - balandį. Gegužės ir birželio pradžioje jų sankaupos pastebimos išsibarsčiusiose ir kirminose tarp ledo ir atvirame vandenyje į vakarus nuo maždaug. Bankai ir salė. Amundsenas. Praėjus šešioms savaitėms po pasirodymo, birželio pabaigoje, belugas migruoja į Mackenzie žiotį. Jų skaičius išlieka didelis visą liepos mėnesį ir siekia 7000 gyvūnų (Fraker, 1980). Periodiškai dalis gyvūnų palieka sankaupų vietas estuarijoje ir juda atviruose vandenyse į šiaurę, maistui, tada grįžta. Kai kurie tyrimai parodė, kad priešgaisrinės migracijos gali aplankyti salę prieš migruodamos į vakarus. Amundsenas. Kai kurie iš jų taip pat pasitaiko atokiausiuose šiaurės rytuose nuo Aliaskos (Frakeris, 1980). Rugpjūčio pradžioje šių gyvūnų skaičius McKenzie žiotyse pradeda mažėti.

Rugpjūčio mėn. Ir vėliau sutampa vasaros beluga buveinės iš rytinės Čiukčių jūros dalies ir iš Beauforto jūros. Šie belugai yra randami tarp daugiamečių ledo tose pačiose vietose. Šių dviejų populiacijų (bandų ar grupių) sutampančių plotų reikšmė nėra aiški. Mitochondrijų DNR tyrimas parodė, kad tarp jų yra tam tikrų genetinių skirtumų (O'Corry-Crowe, Lowry, 1997; O'Corry-Crowe, 2002).

Remiantis žvalgybinių ledo oro tyrimų duomenimis, Rusijos sektoriuje vasarą beluga banginiai buvo rasti rytinėje Rytų Sibiro jūros dalyje, jų vidurinėje ir vakarinėje dalyse nebuvo, tada jie vėl buvo atskirai sutikti Laptevo jūros rytuose, prie Novosibirsko salų (Belikov et al., 1984, p. 1). 2002). S.E. Belikovas ir kt. (1984, 2002) patvirtina dviejų atskirų Rusijos Arkties populiacijų - Kara ir Beringo jūros - izoliacijos pagrįstumą (Geptner ir kt., 1976). Autoriai mano, kad Aion ledo masyvas, susidedantis iš glaudžiai sujungto ledo, kuriame yra daugiametis ledas (Belikov ir kt., 2002), yra kliūtis belugų migracijai į vakarus. Reikėtų pažymėti, kad pagal palydovų žymėjimo rezultatus rišli dreifuojančio ledo masyvai nėra rimta kliūtis belugui.

Kartu su beluga banginiais, kurie vasarą eina aukštose platumose, yra grupių (bandų, populiacijų), kurios nepalieka Beringo jūros. Beringo jūroje vasarą pasiskirstantys ir vasarą didelius upių įlankus bei žiočių prie Vakarų Aliaskos krantų maitinantys belzai buvo paskirstyti dviem laikinoms grupėms (bandoms). Atskirkite Bristolio grupę, kuri vasarą gyvena to paties pavadinimo įlankoje, ir Rytų Beringo jūrą, vaikštančią salėje. Nortono ir Jukono deltoje (Seaman ir kt., 1986, Frost, Lowry, 1990).

Bristolio įlankoje, jos šiaurinėje dalyje (Nuchagako įlankoje), raudonėliai daugiausia matomi nuo balandžio vidurio iki birželio vidurio. Nuo birželio pabaigos iki liepos pabaigos dauguma jų pasitaiko pietinėje Bristolio įlankos dalyje (Qui Chuck įlankoje) (Frost and Lowry, 1990).

Salės srityje. Belugos banginiai reguliariai mato Nortono ir Jukono deltas nuo pavasario iki ledo. Gegužės-birželio mėnesiais gyvūnai laikosi

ant neršiančių silkių ir styginių kopų salės pakrančių vandenyse. Nortonas. Birželio-rugpjūčio mėnesiais jie eina prie upės žiočių. „Jukon“ pamaitinti lašišą, o tada grįžti į salės pakrantės zoną. Norton šafrano menkėms (Seaman ir kt., 1986). Kartais belugas pakyla palei upę dideliais atstumais, iki 130 km nuo žiočių.

Mitochondrijų DNR tyrimai patvirtino genetinių skirtumų tarp Bristolio ir Rytų Beringo grupių grupes (O'Corry-Crowe, Lowry, 1997). Ar jie pasieks interpopuliacijos lygį, dar nėra aišku.

Rusijos pusėje Beringo jūra, Anadyro žiočių ir r. Anadyrai, vasarą gyvena atskira grupė belužių. Nepaisant to, kad nemaža šio beluga banginių vasaros diapazono dalis yra Anadyro mieste, jo biologija ilgą laiką buvo menkai ištirta, o informacija apie jį buvo ypač bendro pobūdžio (Vinogradovas, 1949, Kleinenberg ir kt., 1964). Pastarąjį dešimtmetį reikšmingą indėlį į Anadyro beluga banginių tyrinėjimą padėjo „ChukotTINRO“ ir okeanologijos instituto, pavadinto jo vardu, darbuotojai. P.P. Širsova (Kirillova, Belkovich, 2000; Litovka, 2002; Litovka ir kt., 2002, 2006). Remiantis šiais duomenimis, Anadyro žiotyse belugas atsiranda iškart po ledo tirpimo ir išlieka iki spalio vidurio. Vasarą jie buvo sutikti prie didelių ir vidutinių upių žiočių. Upėje Anadyro gyvūnai buvo užfiksuoti 275 km atstumu nuo burnos. Prie jo intakų - upėje. Puiku - daugiau nei 100 km upėje. Kanchalanas - 45 km, upėje. Autotkul - 20 km nuo žiočių. Anadyro upės žiočių baseine belagų šėrimo laikotarpiai buvo 5 mėnesiai: nuo birželio pradžios iki lapkričio vidurio. Lapkričio pradžioje Anadyro įlankoje palydoviniais ženklais pažymėti Belugos banginiai išilgai Anadyro įlankos šiaurės vakarų dalies pakrantės eidavo iki Kryžiaus įlankos, iš kur, artėjant žiemai, jie pamažu judėdavo į Navarino kyšulio plotą. Tai rodo, kad merlangai vasarą merdi Anadyro žiotyse ir Anadyro įlankos vakarinėje dalyje, įskaitant salę. Kryžius, matyt, priklauso vienai populiacijai.

Ilgą laiką apie baltosios banginių rudens maršrutus Arkties vandenyno sektoriuje beveik nebuvo informacijos. Buvo žinomos tik jų migracijos iš Beauforto jūros pietrytinės dalies datos, be to, buvo aptikti keli belugai, migruojantys į vakarus maždaug. Herscheld in

Barrow Creek plotas ir netoli ledo krašto (Johnsonas, 1979, pavojus, 1988). Rudens migracijos būdai buvo vertinami labiau pagal tai, kur nėra belugo, nei pagal jų susitikimus. M. Frakeris (Frakeris, 1980) teigė, kad rudens beluga banginių migracija nebuvo ištirta.

Lyginamųjų tyrimų serija, susijusi su erškėčių ir lankų banginiais tyrimais (Clarke ir Moore, 1993), šiek tiek išaiškino situaciją ir parodė, kad daugumos belugių rudens migracija į Beauforto jūrą ir Chukchi jūrą vyksta ledo pakraštyje, toli nuo kranto. 80-tieji metai. buvo patvirtinta, kad belugai iš Rytų Aliaskos ir Kanados pakrančių regionų pirmiausia migruoja į šiaurę, į ledo kraštą, paskui pasuka į vakarus, palei kraštą kerta Beauforto jūrą, o paskui į pietvakarius pasuka į Chukchi jūrą. Didžiausias rudens belugo migracijos iš Beauforto jūros į Čiukčių jūrą įvykis spalį (Ray et al., 1984, Hazard, 1988).

Palydovinis žymėjimas parodė, kad rudens belugų migracija iš Beauforto jūros rytinės dalies į vakarus prasideda rugpjūčio pabaigoje - rugsėjo pradžioje (Richard et al., 1998a, Richard et al., 1998b, Richard et al., 2001). Rugsėjo mėnesį Mackenzie žiotyse pažymėtų gyvūnų maršrutai driekėsi į vakarus išilgai žemyninio šelfo gelmių šlaito, toli nuo Aliaskos krantų. Tuo pačiu metu kai kurie iš jų migravo toli į šiaurę, apie 75 ° C. š., per pakuotės ledą. Gelmių kritimo svarbą rudens migracijos laikotarpiu patvirtino ir aviacijos tyrimai (Moore, 2000). Kai kuriose Beauforto jūros vietose belugas kartais svyravo nuo kelių dienų iki mėnesio, galbūt, kad galėtų maitintis (Richard et al., 1998a, 1998b). Palikę Beauforto jūrą, kai kurie belugai migravo į Chukchi jūros šiaurės vakarų regioną. Prieš važiuodami į pietus iki Beringo sąsiaurio, jie maždaug savaitę apsistojo Herald Trench rajone (Richard et al., 1998a ir 1998b). Beluga banginiai, pažymėti rytinėje Čiukčių jūros dalyje, rudens migraciją pradėjo daug vėliau nei gyvūnai iš Beauforto jūros rytinės dalies spalį ar lapkritį (Suydam et al., 2001).

Ledo žvalgymo duomenimis, rugsėjį vakarinėje Čiukčių jūros dalyje beluga banginiai buvo randami vienas į kitą ir nedidelėmis grupėmis daugiausia prie ledo krašto, daugiausia į šiaurės-šiaurės rytus nuo kun. Wrangel. Berinui

Jie pradėjo migruoti į sąsiaurį spalio mėnesį (Belikov et al., 1984, 2002). Šį mėnesį jie kartais buvo matomi Rytų Sibiro jūroje ir Chukchi jūros vakaruose. Belagų bandą, kurioje buvo apie 500 gyvūnų, matė G.A. Fedosejevas (Fedosejevas, 1966 m.) 1960 m. Spalio 10 d. Į šiaurę nuo 72 ° C. sh., ant Wrangel salos spindulio. Belugos banginiai judėjo dumblu į rytus. Visa banda driekėsi 25–30 km ir ją sudarė atskiros mažos grupės, po 3-4 gyvūnus kiekvienoje. Pavieniai gyvūnai buvo užfiksuoti Ilgajame sąsiauryje ir pakrantės zonoje nuo upės žiočių. Kolyma į Chaunskaya įlanką. Nenurodžius šaltinio, buvo pranešta, kad 1959 m. Rugsėjį į vakarus nuo Schmidto kyšulio buvo rasta didžiulė beluga banginių mokykla, o vienajame banginyje buvo matyti Ilgajame sąsiauryje.

Remiantis mūsų darbo rezultatais buvo nustatyta, kad Čiukčių jūroje belugai migruoja daugiausia šiaurinės Čiukčių pusiasalio pakrantės kryptimi ir toliau palei ją, Beringo sąsiaurio kryptimi. Šiaurinėje Beringo jūros dalyje jos sudaro laikinas koncentracijas Peek-Litke-Nunyamo metro srityje, iš kur jos yra perskirstomos į pietus kaip didelių seklumų dalis. Kai kurie raudonėliai eina palei rytinę Chukotkos pakrantę Anadyro įlankos kryptimi.

Šiuo metu Ramiojo vandenyno sektoriuje Arkties vandenyje iš viso gausu 15 000–18 000 individų (Hazard, 1988). Šiuo atveju 2500-3000 belugas yra susijęs su Chukchi jūros pakrante, iš salės. Kotzebue iki Barrow kyšulio ir 11 500 iki Beaufort jūros. Apskaičiuota, kad rytinėje Beringo jūros beluga banginių bandoje gausu 1000–2000 galvų (Frost, Lowry, 1990). Bristolio įlankoje beluga banginių gausumas keletą dešimtmečių buvo stabiliai žemas ir sudarė apie 1000 individų (Lowry ir kt., 1986).

Iš bendro baltųjų gausos įvertinimo iškrito gyvūnai, kurių šėrimo diapazonas yra susijęs su Anadyro žiotimis, p. Anadyras ir salė. Kryžius, kuriame vasarą nugaišta apie 3000 individų (Litovka, 2002). Taigi, remiantis turima literatūra, Arkties Ramiojo vandenyno sektoriuje gyvena apie 19 000–20 500 beluzų.

Apibendrinant, mes siūlome šį Arkties Ramiojo vandenyno sektoriaus beluga banginių sezoninio pasiskirstymo ir migracijos modelį. Nustatyta, kad visi arba beveik visi belugai žiemą praleidžia Beringo jūroje, kur jie laikomi dryželiais ir įtrūkimais tarp ledo laukų, vietose

Fig. 13. Beringo jūros beigelių sezoninio pasiskirstymo ir migracijos schema. Atspalvis nurodo vasaros buveines, pilka - žiemojimo vietas

neršiančios poliarinės menkės, sidabrinės menkės, menkės ir kitos žuvys.

Pavasarį dalis blužninių banginių iš Beringo jūros migruoja į Arkties vandenyną ir jo pakraščius. Beringo jūroje belugas migruoja į vakarinę jos dalį. Išplaukę iš Anadyro įlankos, jie eina per sąsiaurį tarp Šv. Lauryno salos ir žemyno, tada į Beringo sąsiaurį. Po jo pravažiavimo belugas eina į šiaurės vakarų Aliaską, o paskui į šiaurę eina užrašytų kirmėlių grandine. Po Barrow kyšulio, taip pat kaip ir poliariniai banginiai, beluga banginiai juda anticikloninio Arkties dreifo plyšių ir pasiskirstymo srityje Beauforto jūroje ir toliau į Kanados Arkties įlankas. Vėliau ši grupė sudaro klasterį upės žiotyse. Mackenzie, iš kur jis perskirstomas į aukštas Beauforto jūros platumas. Kita grupė balandžio-gegužės mėnesiais palieka Beringo jūrą. Birželio – liepos mėnesiais gyvūnai sudaro laikinas koncentracijas marių regione Šiaurės Vakarų Aliaskoje, o iki rugpjūčio mėnesio eina į aukštas platumas, kur susimaišo su Mackenzie grupės belugais. Rudens laikotarpiu visi belugai plačiu priekiu eina į šiaurės rytų Chukchi pusiasalio pakrantę ir Beringo sąsiaurį.Praėjus sąsiaurį, dauguma gyvūnų juda į pietus, o ne artėja prie krantų. Dalis uogienių eina palei rytinę Čiukčių pusiasalio pakrantę ir patenka į Anadyro įlanką.

Be to, kad belugas migruoja aukštose platumose, yra ir grupių, kurios nevykdo tolimų migracijų ir vaikšto didžiųjų upių įlankos ir žiočių Beringo jūroje. Tai patvirtina G.A. Fedoseeva (1986) apie dviejų ekologinių beluga banginių egzistavimą Arkties Ramiajame vandenyno sektoriuje. Migracinė forma daro ilgas ir ilgas migracijas į Arkties vandenyną ir jo pakraščius. Įsitvirtinusi forma išlieka Beringo jūroje ir nedaroma tolimų migracijų, ji migruoja tik iš žiemojimo vietų į didelių upių ir įlankų žiočių.

Remiantis literatūros duomenimis, bendras Arkties vandenyno Ramiojo vandenyno sektoriaus beluzų skaičius siekia 15 000–18 000 asmenų. Iš bendro baltųjų gausos įvertinimo iškrito gyvūnai, kurių šėrimo diapazonas yra susijęs su Anadyro žiotimis, p. Anadyras ir salė. Kryžius, kur vasarą penima apie 3000

pataikė. Taigi Arkties Ramiojo vandenyno sektoriuje gyvena apie 19 000–20 500 beluzių.

Autorius yra dėkingas laukinės gamtos tvarkymo departamentui „North Slope Borough“ už ilgametę paramą bendriems tyrimams, taip pat M.A. Zelensky, G.M. Zelensky, L.I. Ainana, E.V. Zdor ir visi Chukotkos stebėtojai, kurie stebėjo jūros žinduolius, kurių darbas davė nurodytus rezultatus.

Belikovas S. E., Gorbunovas J. A., Shilnikovas V. I. 1984. Kai kurių nykštukių, banginių ir poliarinių lokių paplitimas ir migracija Arkties rytinio regiono jūrose // Jūros žinduoliai. M .: Mokslas. S. 233-251. Belikovas S. E., Gorbunovas J. A., Shilnikovas V. I. 1986. Jūros žinduolių žiemos stebėjimų rezultatai sovietų Arkties jūrose ir Beringo jūrose aštuntajame dešimtmetyje // Jūros žinduolių tyrimas, apsauga ir racionalus naudojimas: Thes. doc. IX sąjunginė sąjunga. konferencija tyrimams, apsaugai ir žiurkėms. naudojant maro. žinduoliai (Archangelskas, 1986 m. rugsėjo 9–11 d.). Archangelskas: „Rotaprint OBLSTAT“. S. 24-25. Belikovas S. E., Gorbunovas J. A., Shilnikovas V. I. 1989. Snukių ir banginių būrių paplitimas sovietinės Arkties jūrose ir Beringo jūroje žiemą // Biol. jūra. Nr. 4. S. 33-41. Belikovas S. E., Boltunovas A. N., Gorbunovo J. A. 2002 m. Rusijos arkties banginių šeimos gyvūnų sezoninis pasiskirstymas ir migracija pagal daugelio metų stebėjimo apie ledo aerodinaminius tyrimus ir dreifuojančias stotis „Šiaurės ašigalis“ rezultatus. M .: Jūrų žinduolių taryba. S. 21-50.

Berzinas A. A., Vladimirovas V. L., Trukinas A. M. 1996 m. Medžiaga apie banginių beluga buveinių žiemos periodą Okhotsko ir Beringo jūrose // Izv. Ramusis Žuvų tyrimų institutas. namų ūkiai ir okeanografija. Nr. 121. P. 9–13. Vinogradovas M.P. 1949. Arkties jūros žinduoliai // Arkties tyrimų instituto operacijos. T. 202. P. 280.

Geptner V. G., Chapsky K. K., Arsenyev V. A., Sokolov V.E. 1976. Sovietų Sąjungos žinduoliai. Snaigės ir dantyti banginiai. Tomas 2. M .: Aukščiau. mokykla, 718 p.

Zagrebinas I.A. 2012. Beluga banginiai (Delphinapterus leucas Pallas) Senyavino sąsiauryje: vėl lede

gerai // Holarctic jūrų žinduoliai. Šešt mokslo tr M .: Jūrų žinduolių taryba. T. 1. P. 254-257.

Kirillova O.I., Belkovich V.M. 2000. Anadyro žiočių beluga populiacijos grupių pasiskirstymas, struktūra vasaros laikotarpiu // Holarctic jūrų žinduoliai. Tes. doc. Archangelskas: Jūrų žinduolių taryba. S. 155-159. Kleinenbergas S. E., Yablokovas A. V., Belkovičius V. M., Tarasevičius M. N. 1964. Beluga banginis. Rūšių monografinių tyrimų patirtis. M .: Mokslas. 455 s Litovka D.I. 2002. Beluga banginio Delphinopterus Leucas pasiskirstymas Anadyro žiočių baseine 2000 m. // Biol. jūra. T. 28. Nr. 4. S. 291–293. Litovka D. I., Hobbs R. S., Laidre K. L., O'Cori-Crow G. M., Orr D. R., Richardas P. R., Syudam R. S., Kochnev A.A. . 2002. Telemetriniai beluga banginio Delphinapterus leucas tyrimai Anadyro įlankoje (Chukotka) // Holarctic jūrų žinduoliai: Tez. doc. M .: Jūrų žinduolių taryba. S. 161–163.

Litovka D.I., Chernook V.I., Kochnev A.A., Vasiliev A.N., Kudryavtsev A.V., Myasnikov V.G. 2006 m. Beluga banginių (Delphinapterus leucas) ir svogūninių banginių (Balaena mysticetus) paplitimas Beringo jūros šiaurės vakarinėje dalyje pagal 2005 m. Ir 2006 m. Balandžio mėn. Oro tyrimus. // Holarctic jūrų žinduoliai: Santrauka. doc. Leningradas: Jūros žinduolių taryba. 323-327 psl.

Makojedovas A. N., Myasnikovas V. G., Kumantsovas M. I., Datsky A. V., Smirnovas G. P., Andronovas P. J., Korotajevas J. A., Chikilevas V. G.. 1999. Chukotkos vidaus vandenų ir gretimų Beringo jūros vandenų biologiniai ištekliai. M .: Ekonomika ir informatika. 219 psl.

Melnikovas V. V., Bobkovas A. V. 1992. Jūrų žinduolių dinamika ir masinė migracija Čiukčių jūroje 1991 m. // Dep. VINITI. Nr. 2404-B93. 32 sek

Melnikovas V. V., Zelensky M. A., Bychkovas V. V. 1997. Metinė banginių sezoninė migracija ir paplitimas Čukotkos vandenyse // Biol. jūra. T. 23. Nr. 4. S.199-208.

Melnikovas V.V. 1998. Baltųjų dujų pasiskirstymas ir migracija Čiukčių jūroje ir Beringo jūros šiaurinėje dalyje // Tr. Arkties regioninis centras. Klimato ir skirtingų metų atmosferos, žemės ir jūros sistemos pokyčiai JAV

Arkties Azijos sektorius. Vladivostokas: Tolimųjų Rytų universitetas. S. 159–170. Melnikovas V.V. 2000a. Finvalis (Balaenopteraphysa-lus) Čiukčių pusiasalio vandenyse // Zoologijos sodas. žurnalas. T. 79. Nr. 3. S. 357-361.

Melnikovas V.V. 20006. Kupriniai banginiai Megaptera novaeangliae Chukchi pusiasalyje // Okeanologija. V. 40. Nr. 6. T. 895-900. Melnikovas V.V. 2013. Kalifornijos – Čukchi populiacijos pilkųjų banginių (Eschrichtius robustus) paplitimas, sezoninė migracija ir santykinis gausumas Čukchi pusiasalio pakrančių vandenyse // Išleista. aq. biol. Kamčiatkos ir šiaurės vakarų šaltiniai. Ramiojo vandenyno dalys: Šešt mokslo tr Kamčatkos žuvų tyrimų institutas. namų ūkiai ir okeanografija. T. 28. P. 84-98. Mymrin N.I. 2006. Beluga banginiai (Delphinapterus leucas P.) nelaisvėje. Kaip ten buvo. Beringo sąsiauris, Chukotka // Holarctic jūrų žinduoliai: Abstrakcijos. doc. konf. Leningradas: Jūros žinduolių taryba. S. 377-380. Nikulin P.G. 1946. Dėl banginių šeimos gyvūnų pasiskirstymo jūrose, plaunant Čiukčių pusiasalį // Izv. Ramusis Žuvų tyrimų institutas. namų ūkiai ir okeanografija. T. 22. S. 255-257.

Sergejevas M.A. 1934. Kamčiatkos teritorija. M .: Centrinis kraštotyros biuras. 91 sek Tomilinas A.G. 1957. SSRS ir kaimyninių šalių gyvūnai. Banginių šeimos gyvūnai. M .: Mokslas. 756 psl. Fadejevas N.S. 1990. Pollako žvejybos ir laikymo Beringo jūroje būklė // Biol. išteklių, esančių Sovietų Sąjungos šelfe ir pakraščiuose. M .: Mokslas. S. 99-111.

Fedosejevas G.A. 1966. Vizualiniai jūrų žinduolių stebėjimai Beringo ir Čiukčių jūrose // Izv. Ramusis Žuvų tyrimų institutas. namų ūkiai ir okeanografija. T. 58. P. 173–179. Fedosejevas G.A. 1986. Šiaurės Ramiojo vandenyno ir Rytų Arkties beluga banginių sezoniniai pokyčiai ir ekologinis diferenciacija // Jūros žinduolių tyrimas, apsauga ir racionalus naudojimas. Tes. doc. IX sąjunginė sąjunga. konferencija tyrimams, apsaugai ir žiurkėms. naudojant maro. žinduoliai (Archangelskas, 1986 m. rugsėjo 9–11 d.). Archangelskas: „Rotaprint OBL-STAT“. S. 406–408.

Beluga banginio aprašymas

Beluga banginis yra didelis jūrų gyvūnas. Patinų kūno ilgis siekia 6 m, kartais sveria apie 2 tonas. Vidutinis patino svoris yra 1,5 tonos. Patelės yra šiek tiek mažesnės: iki 5 m ilgio, maksimalus svoris iki 1,5 tonos. Suaugę poliariniai delfinai yra nudažyti balta spalva, dėl kurios atsirado jų vardas. Naujagimių jaunikliai išsiskiria tamsiai mėlyna arba melsvai juoda spalva, kuri pamažu tampa blyški, tampa pilkšva, vėliau blyškiai mėlyna. Melsva spalva visiškai išnyksta sulaukus 4–5 metų, o gyvūnas tampa visiškai baltas.

Belugams, kaip ir kitiems delfinams, būdinga maža galva su būdingu priekiniu išsikišimu, tačiau ši rūšis neturi buko. Puikus sugebėjimas pasukti galvą, pasukti aukštyn, žemyn ir į šoną. Taip yra dėl didelio gimdos kaklelio slankstelių judrumo, kurie nėra sulieti, kaip ir panašios rūšys, bet yra atskirti kremzliniu sluoksniu. Taip pat poliniai delfinai turi gerai išvystytus snukio raumenis. Beluga lengvai keičia savo išraišką, išreikšdama džiaugsmą, liūdesį ir netgi abejingumą bei panieką.

Gyvūnas turi plačius krūtininius pelekus, mažus, palyginti su kūnu, galingą uodegą. Nugaros peleko nėra. Oda yra labai patvari, šilumą izoliuojanti, maždaug 2 cm storio.Po oda yra storas riebalų sluoksnis (apie 15 cm), kuris reikalingas beluga banginiams, norint apsaugoti vidaus organus nuo polinio šalčio.

Delfinų greitis siekia 10 km / h. Pavojaus atveju jis gali pasiekti 25 km / h greitį. Beluga gali plaukti ant nugaros ir nugaros. Nardomas iki maždaug 300 m gylio, be oro gali atlaikyti 15 minučių.

Beluga banginių šėrimo ypatybės

Beluga maitinasi žuvimis, daugiausia mokydamasi: stumbrai, menkės, poliarinės menkės, silkės, Tolimųjų Rytų navaga, plekšnės, baltažuvės ir lašišos. Retkarčiais į savo racioną įtraukia vėžiagyvius ir galvakojus moliuskus. Grobio paprastai nepakanka, bet jis čiulpia. Kasdien suaugusiam belugai reikia apie 15 kg maisto. Medžioklės metu delfinas patenka į didelius Jenisejaus, Lenos, Amūro, Obo, Khatangos baseinus ir gali pakilti prieš srovę šimtus kilometrų.

Biologinių mokslų mokslinio straipsnio santrauka, mokslinio darbo autorius - Lukinas Leonidas Romanovičius, Andrianovas Viktoras Vladimirovičius

Darbe atsispindi žinios apie Baltosios jūros baltųjų banginių populiacijos erdvinę struktūrą, įskaitant 8 vietines reprodukcines bandas. Pateikiamas autorių asmeninis indėlis tiriant 5 iš 8 Baltosios jūros bandų. Parodytas pietinės vietinės bandos pavyzdys, kad beluga banginiai naudojami kaip Onegos įlankos pietinės dalies ekologinės būklės rodiklinė rūšis - vandens zona, kuriai įtakos turi mazuto tarša, yra pateisinama.

BALTOSIOS BALTOSIOS (DELPHINAPTERUS LEUCAS) KAIP BALTOJOS JŪROS APLINKOS BŪKLĖS RODIKLIO RŪŠYS

Straipsnyje atsispindi žinios apie Baltosios jūros belugos populiacijos, susidedančios iš aštuonių vietinių reprodukcinių ančių, erdvinę struktūrą. Pateikiamas autorių asmeninis indėlis tiriant penkis iš aštuonių Baltosios jūros ankščių. Pietinio vietinio pylimo pavyzdžiu mes parodome, kad banginiai gali būti naudojami kaip Onegos įlankos pietinės dalies, teritorijos, kurioje paveiktas naftos išsiliejimas, ekologinės būklės rodiklis.

Beluga elgesys

Beluga banginiams būdinga reguliari sezoninė migracija. Pavasarį delfinas keliauja į krantus, į įlankas, fiordus ir estuarus. Vasaros laikotarpis paprastai praleidžiamas čia, prie kranto, nes vanduo čia šiltesnis ir randama daugiau maisto. Taip pat patogu sukramtyti tokiose pakrančių vietose: norėdami pašalinti negyvus paviršinius odos sluoksnius, beluga trina sekliame vandenyje nuo akmenukų. Beluga banginis paprastai yra prisirišęs prie tos pačios skraidymo vietos ir lankosi joje kiekvienais metais. Be to, delfinas netgi prisimena savo gimtinę ir grįžta pas jį po žiemojimo.

Žiemą belugos laikosi ledo lauko pakraštyje, retkarčiais prasiskverbdamos į ledyno zoną. Apledėjus dideliam vandens plotui, jie masiškai klaidžioja į pietus. Kad raudonieji kvėpuotų, reikia sliekų skylių, tam gyvūnai atgal praduria kelių centimetrų storio ledą. Žiemos laikotarpiu ypač daug delfinų žūsta, jei ledas pasidaro per storas arba jie patenka į „ledo nelaisvę“. Be to, šiuo metu ant jų plėšosi poliariniai lokiai ir žudikai.

Beluga banginiai migruoja pakuotėse, kurias sudaro dviejų tipų grupės. Pirmąsias grupes sudaro 1–3 suaugusios patelės ir jų jaunikliai. Antrame yra 8-16 suaugusių vyrų. Medžioklės metu beluga banginių pulkus kartais sudaro šimtai ir net tūkstančiai asmenų.

Belugai yra socialūs padarai. Jie sugeba skambėti tokiu garsų įvairove, kad net yra vadinami „jūros kanarėlėmis“, o iš čia kilo derinys „riaumojanti beluga“. Mokslininkai aprašo apie 50 garso signalų (švilpimai, šūksniai, čirškimas, rėkimas, barškėjimas, rėkimas, riaumojimas). Be to, belugai bendrauja tarpusavyje naudodamiesi kūno kalba.

Beluga banginių veisimas

Veisimosi sezonas, priklausomai nuo beluga banginių buveinių regiono, svyruoja nuo pavasario iki rudens. Patinai patinai rengia tikras muštynes. Nėštumo trukmė yra 14 mėnesių. Palikuonys pasirodo kartą per 2–3 metus. Poravimasis ir gimdymas vyksta pakrančių vietose su šiltu vandeniu. Vienas kubelis paprastai gimsta 140–160 cm ilgio. Pieno maitinimas trunka 1–2 metus.

Moterys pasiekia brendimą būdamos 4–7 metų, vyrai - 7–9 metų. Beluga banginis užauga iki 9–11 metų. Po 20 metų moterys nustoja gimdyti. Gyvenimo trukmė yra 32–40 metų.

Natūralūs beluga banginių priešai

Belugos banginiai įtraukti į IUCN Raudonąjį sąrašą ir turėti pažeidžiamos rūšies statusą. XX amžiaus pabaigoje pasaulyje buvo 30 bandų belugo, iš viso 100 000–200 000 individų. Šiandien pagrindinė grėsmė beluga banginiams yra ne tiek intensyvi žvejyba, kiek pramoninė Arkties šelfo plėtra ir jų buveinių užteršimas įvairiomis atliekomis ir pesticidais.

Gamtoje belugai turi du natūralius priešus: poliarinį lokį ir žudikinį banginį bei sausumos ir jūros galingus plėšrūnus. Žiemą poliariniai lokiai grobiasi beluge prie atšildytų skylių ir ledo skylių, kur pastarieji atsiranda atsikvėpti. Meška juos apglėbia savo letena, tada ištraukia ant ledo ir valgo. Orcas puola beluga banginį vandenyje, ir kadangi jie plaukia dvigubai greičiau, delfinas šiuo atveju neturi galimybės išsigelbėti.

Įdomūs faktai apie beluga banginius:

  • Sutankintas beluga odos epidermio sluoksnis (storis iki 15 mm) apsaugo delfiną nuo ledo pažeidimų. 10–12 cm storio poodinių riebalų sluoksnis yra patikima apsauga nuo peršalimo.
  • „Beluga“ banginiai gali sukelti daugybę įvairių garsų, taip pat ultragarso paspaudimų. Su jų pagalba delfinas aiškiai supranta aplinkinę erdvę.
  • Beluga banginis yra labai masyvus, bet tuo pačiu ir vikrus delfinas, galintis plaukti ant nugaros ir nugaros į priekį. Vidutinis gyvūno greitis yra 3–9 km / h. Tačiau išgąsčio metu jis pakyla iki 22 km / h. Paprastai beluga banginis atsiranda kas 1–1,5 minutės, jis gali būti po vandeniu iki 15 minučių. Sekliame vandenyje delfinas atlieka virtuoziškus manevrus.
  • Beluga toleruoja vergiją, gali būti mokomi. Pirmą kartą cirke Barnume buvo pristatyta XIX a. Belugas gali būti išmokytas tiekti narų įrangą, pamesti pamestus daiktus, fotografuoti po vandeniu, todėl jie yra labai vertingi pagalbininkai Arkties žvalgymo žmonėms.

Natūralus

„Cook Inlet“, Aliaska

Churchillio upė, Hudsono įlanka, Manitoba, Kanada

Churchillio upė, Hudsono įlanka, Manitoba, Kanada

Churchillio upė, Hudsono įlanka, Manitoba, Kanada

Churchillio upė, Hudsono įlanka, Manitoba, Kanada

Churchillio upė, Hudsono įlanka, Manitoba, Kanada

Churchillio upė, Hudsono įlanka, Manitoba, Kanada

Churchillio upė, Hudsono įlanka, Manitoba, Kanada

Churchillio upė, Hudsono įlanka, Manitoba, Kanada

Churchillio upė, Hudsono įlanka, Manitoba, Kanada

Churchillio upė, Hudsono įlanka, Manitoba, Kanada

Hudsono įlanka netoli Churchillio, Manitoba, Kanada

Pin
Send
Share
Send