Apie gyvūnus

Pantera leo melanochaita

Pin
Send
Share
Send


Azijos liūtas -? Azijos liūtas Vyras Azijos ... Vikipedija

Liūtas - Liūtas patinas Luisvilio zoologijos sode ... Vikipedija

Indijos liūtas -? Azijos liūtas Azijos liūtas patinas Mokslinė klasifikacija Karalystė: Gyvūnai Tipas: Chordate potipis ... Vikipedija

Azerbaidžano žinduolių sąrašas - apima apie 100 rūšių žinduolių, gyvenančių Azerbaidžane. Turinys 1 vabzdžiaėdžiai 2 šikšnosparniai, 3 kiškiai ... Vikipedija

Kačių kaita Armėnija - Azijietiškas liūtas, kuris anksčiau gyveno Armėnijos teritorijoje. Senovėje šiuolaikinės Armėnijos teritorijoje buvo keletas didelių rūšių kačių. Šiandien ... Vikipedija

Pleistoceno parkas - Kartą mamutai apgyvendino didelius Pleistoceno parko rezervato plotus Jakutijos šiaurės rytuose Kolymos upės žemupyje, 30 kilometrų į pietus ... Vikipedija

Taksonominė istorija

Charlesas Hamiltonas Smithas aprašė tipinį pavyzdį Pantera leo melanochaita 1842 m., naudojant mokslinį pavadinimą Felis (leo) melanochaitas . XIX – XX a. Keli gamtininkai aprašė zoologijos pavyzdžius iš Pietų ir Rytų Afrikos ir pasiūlė šiuos porūšius:

  • Felis leo somaliensis (Noack 1891), pagrįstas dviem liūto iš Somalio pavyzdžiais
  • Felis leo massaicus (Neumann 1900), pagrįstas dviem liūtais, nužudytais netoli Kibajos ir Gurui upės Kenijoje
  • Felis leo sabakiensis (Lönnberg 1910), pagrįstas dviem vyriškais liūtais iš Kilimandžaro kalno apylinkių
  • Felice Leo Rooseveltie (Heller 1913), liūtas iš Etiopijos aukštumų, gabus Theodore Roosevelt
  • Felis leo nyanzae (Heller 1913), liūto oda iš Kampalos, Ugandos
  • Felisas Leo Bleienbergas (Lönnberg 1914), liūtas iš Katangos, Belgijos Kongo
  • Liūtas leo hollisteri (Joel Asaf Allen, 1924 m.), Liūtas patinas iš Lyme Springs, Sotik, rytiniame Viktorijos ežero krante
  • Liūtas Liūtas Krugery (Austinas Robertsas, 1929 m.), Suaugęs liūtas iš Sabi smėlio rezervato, vardu Paul Kruger
  • Liūtas leo vernayi (Roberts 1948), vyriškas liūtas iš Kalahari, surinktas Verne Lang Kalahari ekspedicijos metu
  • „Panthera leo“ tinklalapiai Liudvikas Zukowskis, 1964 m., Du liūtai iš Somalio, vienas - Vienos gamtos istorijos muziejuje, kuris atsirado Webi Shabeelle, kitas buvo laikomas Vokietijos zoologijos sode, kuris buvo importuotas iš Mogadišo vidaus.

Diskusijos apie šių tariamų porūšių galiojimą tarp gamtininkų ir gamtos istorijos muziejų kuratorių tęsėsi iki XXI amžiaus pradžios. XX amžiuje kai kurie autoriai palaikė požiūrį, kad Liūto kyšulys yra puikus porūšis. 1939 m. Pripažintas ir amerikiečių zoologas Allenas F. l. bleyenberghi , F. l. Krugeri ir F. l. Vernai kaip galiojantis porūšis pietų Afrikoje, ir F. l. holisteri , F. l. nyanzae ir F. l. Masaika kaip galiojantis porūšis Rytų Afrikoje.

Pokokas pavergė liūtą Panthera 1930 m., kai jis rašė apie Azijos liūtus. Ellermanas ir Morrisonas-Scotas atpažino tik du liūto porūšius Palaearctic karalystėje, būtent Afrikos P. l. Liūtas ir azijiečių P. l. Persikų Įvairūs autoriai pripažino nuo septynių iki 10 afrikinių liūto porūšių. Kiti laikėsi Ellermano ir Morrisono-Scotto pasiūlytos klasifikacijos, pripažindami du porūšius, įskaitant vieną Afrikoje.

Mokslinis vardas aštuntajame dešimtmetyje P. l. verčiau laikoma sinonimu P. l. apskritimai . 1975 m. Vratislavas Mazakas iškėlė hipotezę, kad liūto gniaužtas išsivystė geografiškai izoliuotas nuo kitų populiacijų Didžiojo šlaito dėka. XXI amžiaus pradžioje buvo kvestionuojama Mazak'o hipotezė apie geografiškai izoliuotą gaubtelio liūto evoliuciją. Manoma, kad kylant koridoriui tarp Didžiojo šlaito ir Indijos vandenyno, Keipo, Kalahario ir Transvaalio provincijų bei Tolimuosiuose Rytuose gali vykti genetiniai mainai.

2005 m. Pripažinti pasaulio žinduolių rūšių autoriai P. l. bleyenberghi , P. l. Krugeri , P. l. VernaiP. l. Masaica , P. l. hollists ir P. l. nyanzae kaip galiojantys taksonai. 2016 m. Į IUCN Raudonojo sąrašo ekspertus įtrauktos visos Afrikos liūtų populiacijos P. l. Liūtas Dabar pripažinti du liūtų porūšiai:

  • P. l. po melanoitais liūto populiacija suprantama šiuolaikinėse pietų ir rytų Afrikos vietose,
  • P. l. Liūtas apima liūto populiacijas Šiaurės, Vakarų ir Centrinėje Afrikoje bei Azijoje.

Genetiniai tyrimai

Nuo XXI amžiaus pradžios buvo atlikti keli filogenetiniai tyrimai, siekiant išsiaiškinti muziejuose saugomų ir gamtoje surinktų liūtų egzempliorių taksonominę būklę. Mokslininkai išanalizavo nuo 32 iki 480 liūtų pavyzdžių iš 22 šalių. Remiantis genetinės analizės rezultatais paaiškėja, kad rūšiai priklauso dvi pagrindinės evoliucijos grupės: viena pietinėje ir rytinėje Afrikoje, kita - šiaurinėje ir rytinėje jos istorinio paplitimo vietose, šios grupės išsisklaidė maždaug prieš 50 000 metų. Buvo manoma, kad atogrąžų miškai ir Rytų Afrikos skilimas sudaro pagrindines kliūtis tarp dviejų grupių.

Iš šešių mėginių, paimtų nelaisvėje iš liūtų iš Etiopijos, penki mėginiai buvo sugrupuoti pagal mėginius iš Rytų Afrikos, bet vienas - iš Sahelio. Vėlesniems filogeografiniams tyrimams į analizę taip pat buvo įtraukti aštuoni laukinių liūtų pavyzdžiai iš Etiopijos aukštumų, naudojant 194 liūtų sekas iš 22 šalių. Keturi laukinių liūtų egzemplioriai iš Etiopijos yra sugrupuoti su liūtų egzemplioriais iš Centrinės Afrikos, o keturi - su egzemplioriais iš Rytų Afrikos, tai rodo, kad Didysis Rifto slėnis nebuvo visiška genų srauto kliūtis. Todėl pietryčių Etiopija laikoma genetinio mišinio zona tarp Centrinės ir Rytų Afrikos liūtų.

Buvo nustatyta, kad liūto mėginiai iš Bateke Gabono nacionalinio parko ir Odzal-Kokua nacionalinio parko Kongo Respublikoje yra genetiškai glaudžiai susiję su liūtų mėginiais iš Namibijos ir Botsvanos.

Charakteristikos

Liūto kailio spalva kinta nuo šviesiai rudos iki tamsiai rudos. Jis turi užapvalintas ausis ir juodos uodegos ryšulį. XIX ir XX amžiuose buvo aprašyti liūto pavyzdžiai, atsižvelgiant į manekeno dydį ir spalvą. Kriaušės spalva skiriasi nuo įdegio iki šviesiai rausvai gelsvos spalvos. Liūto gaublio tipo egzempliorius turėjo juodą liemenę, einančią per pečius ir po skrandžiu. Tačiau juodaodžių liūtų kartu su įprastu įdegiu taip pat yra Kalahario deltoje ir rytiniame Okavango mieste. Du liūtai patinai, pastebėti pasienio ruože tarp Kenijos ir Tanzanijos, turėjo vidutinius plaukų kuokštus ant kelio sąnario, o jų manijos atrodė šukuojamos atgal. Jie buvo mažiau atsparūs ilgesnėmis kojomis ir mažiau išlenktomis nugaromis nei liūtai iš kitų Afrikos šalių. Etiopijos aukštumų liūtai vyrai turėjo tamsius ir sunkius maniežas su juodais antgaliais, kurie tęsėsi per gerklę ir krūtinę iki priekinių kojų ir už pečių. Keli liūtai, pastebėti aplink Kilimandžaro kalną, taip pat turėjo rudai rudus maniežus. Senovės Egipto mene liūtai vaizduojami su silpnu maniežu. Nelaisvėje laikomi liūtai Adis Abebos zoologijos sode turi tamsesnes manes ir mažesnius kūnus nei laukinėse populiacijose. Iki XX amžiaus pabaigos kriaušių spalva ir dydis buvo laikomi akivaizdžia priemone.

2002 m. Serengečio nacionaliniame parke atlikti tyrimai parodė, kad kriaušės tamsėja su amžiumi, aplinkos spalva ir klimatas, taip pat individualūs testosterono kiekiai, brendimas ir genetinės sąlygos daro įtaką jo spalvai ir dydžiui. Manekenos ilgis akivaizdžiai liudija apie karinę vyrų santykių sėkmę. Krūtinės ląstos vystymasis susijęs su amžiumi: vyresniems vyrams manų yra daugiau nei jaunų, manų augimas tęsiasi iki ketverių – penkerių metų, ilgai po to, kai liūtai tapo lytiškai subrendę. Vyrai, gyvenantys aukštumose, esančiose virš 800 m (2600 pėdų), išsivysto sunkiau nei liūtai drėgnesnėse ir šiltesnėse rytinėse ir šiaurinėse Kenijos žemumose. Pastarosios turi plonesnes manieres ar net visiškai be manečių.

Baltasis liūtas

Baltieji liūtai kartais randami Krugerio nacionaliniame parke ir aplink jį esančiame Timbavati gamtos rezervate, Pietų Afrikoje. Jų balkšvas kailis yra retas morfas, kurį sukelia dviguba recesyvinė alelė. Akys ir oda turi normalią pigmentaciją. Baltieji individai kartais randami tik Krugerio nacionaliniame parke ir jo apylinkėse bei gretimame Timbavati privačiame gamtos rezervate rytinėje Pietų Afrikoje. Aštuntajame dešimtmetyje jie buvo išvežti iš gamtos, taip sumažinant baltojo liūto genofondą. Tačiau 2007 ir 2015 m. Buvo užregistruota 17 gimimų iš penkių skirtingų pasididžiavimų. Baltieji liūtai parenkami nelaisvėje. Pranešama, kad jie buvo auginami stovyklose Pietų Afrikoje, kad būtų naudojami kaip trofėjai, kuriuos reikia nužudyti konservuotos medžioklės metu.

Dydis ir svoris

Vidutinis liūto vyro galvos ilgis yra 2,47–2,84 m (97–112 colių), jo svoris yra 148,2–190,9 kg (327–421 svaro). Patelės yra mažesnės ir sunkesnės. Didžiausias žinomas liūtas buvo 3,33 metro (10,9 pėdos). Išskirtinai sunkus liūtas patinas šalia Kenijos kalno svėrė 272 kg (600 svarų). Rytų Afrikoje nužudyti liūtai vyrai buvo ne tokie sunkūs kaip Pietų Afrikoje medžiotojų nužudyti liūtai. 1936 m. Liūtas, valgantis žmogų, kuris buvo nušautas netoli Hektorpruito Rytų Transvaalyje, svėrė apie 313 kg (690 svarų) ir buvo laikomas sunkiausiu laukiniu liūtu. Pranešama, kad ilgiausias laukinis liūtas buvo patinas, nušautas netoli Mukusso pietinėje Angoloje 1973 m.

Pasiskirstymas ir buveinės

Rytų ir Pietų Afrikoje liūtų skaičius sumažėjo:

  • Somalis nuo XX amžiaus pradžios. Intensyvus brakonieriavimas nuo devintojo dešimtmečio ir pilietiniai neramumai kėlė grėsmę liūto išsaugojimui.
  • Uganda yra ant išnykimo ribos XX a. Apytiksliai apskaičiuota, kad 2010 m. Liūtų populiacija Ugandoje sudarė 408 ± 46 asmenis trijose saugomose teritorijose, įskaitant Karalienės Elžbietos, Murchisono krioklius ir Kidepo slėnio nacionalinius parkus. Kitose saugomose šalies teritorijose tikriausiai yra mažiau nei 10 liūtų. Liūtai Karalienės Elžbietos nacionaliniame parke sudaro ištisinę populiaciją su liūtais Virungos nacionaliniame parke Kongo Demokratinės Respublikos šiaurės rytuose.
  • 1990 m. Kenija dėl liūtų apsinuodijimo ir liūtų brakonierių. 2001–2006 m. Amboseli-Tsavo-West-Tsavo-Vostok nacionalinio parko tinkle žuvo mažiausiai 108 liūtai. 2006 m. Kenijoje, Tsavo nacionaliniuose parkuose, buvo apie 675 liūtai iš 2000 m. 2004–2013 m. Liūtų sergėtojai Amboseli nacionaliniame parke aptiko 65 liūtus 3684 km2 plote (1422 kv. Mylių). Liūtų populiacija Kenijoje ir Tanzanijoje yra suskaidyta per 17 vietų, kurių plotas nuo 86 iki 127 515 km2 (nuo 33 iki 49 234 kv. Mylių).
  • Ruandoje ir Tanzanijoje dėl Liūtų žudymo per pilietinį karą Ruandoje ir po to kilusios pabėgėlių krizės 1990 m. Ruandos Akageros nacionaliniame parke buvo nedaug gyventojų, 2004 m. - ne daugiau kaip 35 žmonės. Liūtai į šį nacionalinį parką buvo vėl įvežti 2015 m.
  • Malavis ir Zambija dėl neteisėtos grobio medžioklės saugomose teritorijose.
  • Botsvana dėl intensyvios medžioklės ir natūralių gyvenviečių buveinių pakeitimo nuo XIX amžiaus pradžios. Šiaurės Tulos rezervate nuo 2005 m. Iki 2011 m. Žuvo 19 liūtų dėl brakonieriavimo, trofėjų medžioklės ir žvejybos.
  • Namibija dėl žemdirbių žudynių liūtuose, bent jau nuo 1970 m. 2010 m. Mažų ir izoliuotų liūtų populiacija Kalahari mieste sudarė 683–1397 trijose saugomose teritorijose: Kgalagadi pasienio parke, Kalahari nacionaliniuose parkuose ir „gemsbok“ bei „gemsbok“.
  • Pietų Afrika nuo XIX a. Pradžios Natalo ir Keipo provincijose į pietus nuo Oranžinės upės, kur iki 1860 m. Dešimtmečiai vėliau buvo sunaikinti liūtai Highvelde į šiaurę nuo Oranžinės upės. Transvaalyje liūtai istoriškai taip pat buvo randami Highvelde, tačiau iki 1970-ųjų jie apsiribojo rytinio Transvaalio buveine. 2000–2004 m. 34 liūtai buvo vėl įvežti į aštuonias saugomas teritorijas Rytų Kapo provincijoje, įskaitant „Addo Elephant“ nacionalinį parką. Venecijos Limpopo gamtos draustinyje 18 liūtų, sumedžiotų dėl trofėjų, o 11 buvo nužudyti 2005 - 2011 m.

Dabartinis liūtų pasiskirstymas ir buveinių kokybė rytinėse ir pietinėse Afrikos dalyse buvo įvertinti 2005 m., O liūtų apsaugos vienetai (LCU) buvo suplanuoti. 2002–2012 m. Išsilavinusios prielaidos apie šių šalių gyventojus svyravo nuo 33 967 iki 32 000.

Šalies diapazonasLiūto apsaugos vienetaiPlotas km2
Kongo Demokratinė RespublikaD'Itombwe masyvas, Luama8441
Kongo Demokratinė Respublika, UgandaKaralienė Elžbieta Virunga5583
UgandaToro-Semulik, Mburo ežeras, Murchison kriokliai+4800
SomalisArboweerow-alafuuto24527
Somalis, KenijaBushbush-arawale22540
KenijaLaikipijos Samburu, Meru ir Nairobi nacionaliniai parkai43706
Kenija, TanzanijaSerengeti Mara ir Tsavo-Mkomazi75068
TanzanijaDar-Biharamulo, Ruaha-Rungva, Mpanga-Kipenger, Tarangire, Jūs Mbiki-Saadani, Selous384489
Tanzanija, MozambikasNiassa177559
MozambikasCahora Bassa, Gilles, Gorongosa-Marromeu82715
Mozambikas, ZambijaVidurinis Zambezi64672
Mozambikas, Pietų AfrikaDidelis tarpvalstybinis parkas „Limpopo“150347
Zambija„Liuva“ lygumos, Sioma Ngwezi, „Kafue Sumbu“ kompleksas72569
Zambija, MalavisŠiaurės pietų luangva72992
MalavisKasungu, Nhotakota4187
ZimbabvėMapungubwe, Bubye10033
Botsvana, ZimbabvėOkavango-Hwange99552
BotsvanaShai Shai12484
Botsvana, Pietų AfrikaKgalagadi163329
AngolojeKissama Mumbondo, Bokoyo Camakuo, Alto Zambeze393760
Angoloje, NamibijojeEtosha-Kunene123800
NamibijaKhaudum-caprivi92372

Ruaha Rungwa, Serengeti Mara, Tsavo Mkomazi ir Selous Rytų Afrikoje, taip pat Luangwa, Kgalagadi, Okavango Hwange, Vidurinis Zambezi, Niassa ir Didysis Limpopo Pietų Afrikoje yra laikomi liūto tvirtovėmis. Šie LCU priima daugiau nei 500 asmenų, o 2012 m. Populiacijos tendencija išlieka stabili.

Elgesys ir ekologija

Serengečio nacionaliniame parke liūtų pasididžiavimo stebėjimas pradėtas 1966 m. Nuo 1966 m. Iki 1972 m. Stebėtos dvi liūtų progos buvo nuo septynių iki 10 patelių. Moterys vidutiniškai turėjo kraiką kartą per 23 mėnesius. Paukštinėse buvo nuo dviejų iki trijų jauniklių. Iš 87 šuniukų, gimusių iki 1970 m., Tik 12 sulaukė dvejų metų amžiaus. Jaunikliai badavo mirties tais mėnesiais, kai nebebuvo galima įsigyti didelio grobio arba pasinaudoję pasididžiavimu naujais vyrais. Liūtai vyrai koalicijose yra glaudžiai susiję. Nuo 1974 m. Iki 2012 m. Į 2000 km2 ploto (770 kv. Mylių) tyrimų zoną pateko 471 koalicija, iš jų 796 liūtai vyrai. Iš šių 35 koalicijų buvo liūtai vyrai, kurie gimė rajone, bet išvyko ir grįžo po dvejų metų nebuvimo. Nomadinės koalicijos tapo gyventojais nuo 3,5 iki 7,3 metų.

Liūtus, gyvenančius netoli rančos netoli Tsavo Rytų nacionalinio parko, sudarė trys pasididžiavimai, dvi poros ir vienas liūtas 2002 m.

Kavango-Zambezi tarpvalstybinėje apsaugos srityje su liūtais stebėjimas vykdomas nuo 1999 m. 2003 m. Hwange nacionaliniame parke buvo sekama 50 liūtų, kurie buvo sekami iki 2012 m. Rezultatai rodo, kad suaugę liūtai vyrai ir moterys pirmenybę teikė pievų ir krūmų buveinėms, tačiau vengė miškų ir teritorijų, kuriose yra didelis gyventojų tankumas. Priešingai, liūtai vyrai, išsklaidydami suaugusius suaugusius žmones, vengė ganyklų ir krūmų, tačiau labiau persikėlė tose vietose, kur vyravo žmonės. Todėl išsibarstę liūtai yra labiau linkę konfliktuoti su žmonėmis nei suaugę liūtai. Pusiau sausringoje Hwange Zimbabvės nacionalinio parko savanoje 2002–2007 m. 19 liūtų buvo radijo bangomis valdomi ir stebimi. Liūtai, tiek patelės, tiek vyrai, bet kuriuo metų laiku judėjo 2 km atstumu nuo vandens duobių.

Medžioklė ir dieta

Liūtai paprastai medžioja grupėmis ir grobia daugiausia iš kanopinių, tokių kaip Gemsbokas („Oryx Gazella“), buivolų („Syncerus Caffer“), mėlynasis gluosnis (Connochaetes taurinus), žirafa (Žirafa žirafa), bendroji kanauna (Tragelaphus oryx), daugiau kudu (T. strepsiceros), Nial (T. angasii), Arklio antilopė (Hippotragus equinus), sable antilopės (H. Nigeris), zebras (Equus burchellii), Bushpig (Potamochoerus larvatus), paprastasis vagonas (Phacochoerus africus), bubo (Alcephalus buselaphus), paprastas česebas ( Damaliscus lunatus ), vandens ožka ( Kobus elipsiprymnus ), burbuolė ( K. kob ) ir Thomsono „Gazelė“ ( Eudorcas thomsonii )Jų produkcija paprastai svyruoja nuo 190 iki 550 kg (420–1 210 svarų). Serengečio nacionaliniame parke taip pat pastebėta, kad liūtai surenka grobį gyvūnų, kuriuos nužudė kiti plėšrūnai arba kurie mirė dėl natūralių priežasčių. Jie nuolat stebėjo besisukančius grifus, matyt, supratę, kad grifai nukreipia į negyvą gyvūną. Liūto išmatose, surinktose netoli Hwange nacionalinio parko girdymo skylių, taip pat buvo laipiojančių pelių liekanų ( dendromus ) ir paprastos pelės ( mus ).

Botsvanos Chobe nacionaliniame parke liūtai taip pat grobia afrikinius dramblius ( Loxodonta africana ) 1993–1996 m. Jie sėkmingai užpuolė 74 dramblius, iš kurių 26 buvo vyresni nei devynerių metų, o vienas jautis - vyresnis nei 15 metų. 2005 m. Spalio mėn. Liūtai nužudė aštuonis dramblius, kurių amžius nuo 11 iki 11 metų, o du iš jų buvo vyresni nei aštuoneri metai.

Taksonomija

Vidutinis vyrų dydis Zimbabvėje yra 2,75 m, tačiau F. C. Selousas grojo ant didelio patino Hartley Hills mieste, Zimbabvėje, kuris buvo 302 cm ilgio ir 112 cm aukščio ant pečių. Vidutinis svoris užfiksuotas 202 kg. (n = 18) liūtų patinams Zimbabvėje, o iš 18 mėginių sunkiausias liūtas Zimbabvėje buvo liūtas, sveriantis 242 kg.

Charakteristikos

Kaip ir kiti Afrikos liūtai, jie daugiausia grobia dideliais gyvūnais, tokiais kaip zebrai, gluosniai, antilopės ir ropliai. Jie maitinasi morkomis, o grobį dažnai pasiima iš kitų plėšrūnų.

Chobe nacionaliniame parke buvo pastebėtos liūtų atakos drambliais. Ypač alkanas plėšrūnas pirmiausia užpuolė jauniklius, paskui jaunus, o vėliau - naktį, naudodamas prastą dramblių ir suaugusių gyvūnų regėjimą.

Etosha nacionaliniame parke liūčių mėsa vidutiniškai suvartojama 8,7 kg per dieną sausu sezonu ir iki 14 kg per dieną lietaus metu. Patinai sunaudoja dvigubai daugiau mėsos. Liūtų jaunikliai sunaudoja 1/3 patelės normos iki metų, jauni liūtai (1–2 metai) - 2/3.

Liūtai geria po kiekvieno valgio, ypač karštu oru. Į gėrimą įeina apytiksliai. 40% visos drėgmės, kurią liūto kūnas gauna Etosos nacionaliniame parke. Ribotą laiką liūtai gali gauti drėgmės iš grobio ir augalų, o tai padeda jiems išgyventi labai sausringoje aplinkoje.

Socialiniai gyvūnai dažnai gyvena 30 ar daugiau grupių (skaičiuojant liūtų jauniklius), užimančiose 100–200 km² plotą.

Pasididžiavimą sudaro dominuojantis patinas, keli pasroviui patinai, kelios patelės ir jų palikuonys, skirtingo amžiaus.

Nėštumas yra 105–120 dienų. Paukštis 2-4 kačiukai, sveriantys iki 1,5 kg. Liūto kailis yra gana retas ir dėmėtas.

Pubertizmas 4-5 metų amžiaus Gyvenimo trukmė iki 15 metų, nelaisvėje iki 30 metų.

Taksonomija

Felis (leo) melanochaitas buvo mokslinis vardas, kurį pasiūlė Charlesas Hamiltonas Smithas 1842 m., po liūto iš Pietų Afrikos kyšulio provincijos. XIX – XX a. Keli gamtininkai aprašė zoologijos pavyzdžius iš Pietų ir Rytų Afrikos ir pasiūlė šiuos porūšius:

  • Felis leo somaliensis Noack, 1891 m., Remiantis dviem liūto iš Somalio pavyzdžiais
  • Felis leo massaicus Neumann, 1900 m., Pagrįstas dviem liūtais, nužudytais netoli Kibajos ir Gurui upės Kenijoje
  • Felis leo sabakiensis Lönnberg, 1910 m., Pagrįstas dviem vyriškaisiais liūtais iš Kilimandžaro kalno apylinkių
  • Felis leo roosevelti Heller, 1913 m., Liūtas iš Etiopijos aukštumų, paaukotas Theodore'ui Rooseveltui
  • Felis leo nyanzae Heller, 1913 m., Liūto oda iš Kampalos, Ugandos
  • Felis leo bleyenberghi Lönnberg, 1914 m., Liūtas patinas iš Katangos provincijos Kongo
  • Liūtas Liūtas Hollisteris Joelis Asafas Allenas, 1924 m., Liūtas patinas iš Lyme Springs, Sotik, rytiniame Viktorijos ežero krante
  • Leo leo krugeri Austin Roberts, 1929 m., Suaugęs patinas iš Sabi Sand Sanctuary, pavadintas Paulo Krugerio vardu
  • Liūtas leo vernayi Roberts, 1948 m., Liūtas patinas iš Kalahari, surinktas Verne Lang ekspedicijos Kalahari mieste
  • „Panthera leo“ webbensies Ludwigas Zukowsky, 1964 m., Du liūtai iš Somalio, vienas - Vienos gamtos istorijos muziejuje, kuris atsirado Web Shabel, kitas - Vokietijos zoologijos sode, kuris buvo importuotas iš Mogadišo vidaus.

Diskusijos apie šių tariamų porūšių galiojimą tarp gamtininkų ir gamtos istorijos muziejų kuratorių tęsėsi iki XXI amžiaus pradžios. XX amžiuje kai kurie autoriai palaikė Liūto kyšulio, kuris yra atskiras porūšis, požiūrį. 1939 m. Pripažintas ir amerikiečių zoologas Allenas F. l. bleyenberghi, F. l. krugeri ir F. l. vernayi kaip aktyvus porūšis pietų Afrikoje, ir F. l. hollisteri, F. l. nyanzae ir F. l. masažas kaip aktyvus porūšis Rytų Afrikoje.

1930 m., Kai jis rašė apie Azijos liūtus, Pocockas nurodė liūtą „Panthera“ genčiai. Ellermanas ir Morrisonas-Scotas atpažino tik du liūčių porūšius Palaearctic karalystėje, būtent Afrikos P. l. Liūtas ir azijiečių P. l. persika . Įvairūs autoriai pripažino nuo septynių iki 10 afrikinių liūto porūšių. Kiti laikėsi Ellermano ir Morrisono-Scotto pasiūlytos klasifikacijos, pripažindami du porūšius, įskaitant vieną Afrikoje.

Mokslinis vardas aštuntajame dešimtmetyje P. l. vernayi laikoma sinonimu P. l. krugeri . 1975 m. Vratislav Mazák iškėlė hipotezę, kad Žaliasis liūtas išsivystė geografiškai izoliuotas nuo kitų populiacijų Didžiojo laižo dėka. XXI amžiaus pradžioje buvo kvestionuojama Mazak'o hipotezė apie geografiškai izoliuotą Liūto kyšulio evoliuciją. Manoma, kad kylant koridoriui tarp Didžiojo pabėgimo ir Indijos vandenyno, Keiptauno, Kalahari ir Transvaalio provincijų bei Tolimųjų Rytų gyventojai gali mainytis.

Liūto aprašymas

Liūto dydis yra įspūdingas. Vidutinis vyrų svoris siekia 180 kg, o maksimalus gali būti apie 250 kg. Liūtės yra mažesnės ir sveria nuo 125 iki 180 kg. Liūtai, kurie gyvena pietuose, yra didesni nei rytų ir vakarų regionų gyventojai. Patinų aukštis yra iki 120 cm, patelių - iki 90 cm. Patinų ilgis apie 2,5 m, patelių 1,8 m. Uodegos ilgis nuo 70 iki 100 cm

Liūtas patinas galvoje, kakle ir krūtinėje turi ilgą ir sodrų manevrą, kurio plaukų ilgis yra apie 40 cm, o jo uodegos galiuką taip pat puošia plaukų šepetys, iki 5 cm ilgio. Šepetėlio viduje yra mažas išlenktas kaulas. Liūtas yra gelsvai pilkos spalvos su nedideliais individualiais variantais. Manečo spalva ant galvos paprastai yra tokia pati kaip likusio kūno, tačiau pečiai visada būna tamsesni ir gali būti net juodi. Kailis nugaroje ir pilve yra trumpas. Liūtės net neturi užuominų, todėl karštuoju metų laiku joms lengviau ir jie gali greičiau papramogauti per augmeniją. Galbūt taip yra dėl to, kad patelės medžioja daugiau, o patinai saugo teritoriją.

Liūto mitybos ypatybės

Liūtai daugiausia gyvena savanose, kur šalia yra daugybė kanopinių gyvūnų. Jie tarnauja kaip pagrindinis šių galingų plėšrūnų grobis. Patelės paprastai užsiima medžiokle, o vyrai atlieka apsauginę funkciją, įsitraukdami į nuožmias kovas su nekviestais svečiais.

Liūtas pasklido

Iš pradžių liūtai buvo platinami Eurazijos pietuose, nuo Graikijos iki Indijos, didžiojoje Afrikos dalyje, išskyrus Sacharą ir miško zoną. Garsus istorikas Herodotas aprašė, kaip Graikijoje liūtai užpuolė kupranugarius. Tačiau Aristotelis juos jau priskyrė retiems gyvūnams. O naujos eros pradžioje Graikijoje liūtų neliko. Azijos liūtai iki 10 amžiaus buvo rasti Kaukaze. Palestinoje šie plėšrūnai buvo išnaikinti viduramžiais, kitose Azijos šalyse - XVIII amžiuje, kai pasirodė šaunamieji ginklai. Iki XX amžiaus pradžios liūtai išnyko šiaurinėje Afrikoje ir pietvakarių Azijoje, Turkijoje ir šiaurės Indijoje.

Dabar Afrikoje liūtai gyvena savanoje. Indijoje jie randami sausuose savanų ir krūmų miškuose. Azijos porūšis gyvena tik Giros miške Indijoje, tačiau šios populiacijos populiacija gali būti palaipsniui atkurta.

Dažni liūto porūšiai

Iki šiol yra 8 liūto porūšiai:

  • Azijos, persų ar indų liūtas (Panthera leo persica) - porūšis, kuris gyveno Turkijoje, Azijos pietvakariuose, Pakistane, Indijoje ir Bangladeše. Dėl kasdienio gyvenimo būdo ir didelių pasididžiavimų jis tapo patogiu brakonierių taikiniu. Iki šiol jis randamas išskirtinai Giro miške Indijoje, kur gyvena iki 300 individų.

  • Barbarų liūtas (Panthera leo leo) - išnyko gamtoje dėl aktyvios medžioklės, tačiau kai kurie individai gyvena nelaisvėje. Dideli porūšiai, patinų kūno ilgis siekia 3–3,3 m, svoris viršija 200 kg. Anksčiau jis buvo platinamas iš Maroko į Egiptą. Paskutinis laukinis barbarų liūtas buvo nužudytas Maroke XX amžiaus pradžioje.

  • Senegalo arba Vakarų Afrikos liūtas (Panthera leo senegalensis) - Afrikos vakarų gyventojas, nuo Senegalo iki Nigerijos.

  • Šiaurės Kongo liūtas (Panthera leo azandica) - rastas Kongo šiaurės rytuose.

  • Rytų Afrikos arba Masajaus liūtas (Panthera leo nubica) - gyvena Afrikos žemyno rytuose, Etiopijoje ir Kenijoje, Tanzanijoje ir Mozambike.

  • Pietvakarių Afrikos, arba Katangano liūtas (Panthera leo bleyenberghi) - jo plotas yra pietvakarinis Afrikos regionas (Namibija, Botsvana, Angola, Zairas, Zambija, Zimbabvė).

  • Pietryčių Afrikos arba Transvaalio liūtas (Panthera leo krugeri) - Pietų Afrikos Respublikos Transvaalio regiono porūšis, įskaitant Krugerio nacionalinį parką.

  • Liūtas kyšulys (Panthera leo melanochaita) - mirė gamtoje XIX amžiaus viduryje.

Liūto elgesys

Liūtai turi labai išplėtotą socialinę organizaciją, palyginti su kitomis katėmis. Jie gyvena didelėse grupėse, vadinamose pasididžiavimais. Suaugę vyrai savo sudėtimi užsiima teritorijos apsauga. Moterys liūtės eina į medžioklę, paprastai prietemoje, vėlai vakare arba anksti ryte. Jie retai medžioja dienos metu. Smulkūs gyvūnai yra valgomi iškart. Didelio masto grobis pritraukiamas į pasididžiavimą, kur jie valgo kartu su kitais grupės nariais. Tuo pačiu metu sergantiems ir sužeistiems gyvūnams paskirstoma dalis, lygiavertė sveikiems asmenims. Kol maistas nesibaigs, liūtės nebus siunčiamos naujai medžioklei. Šiuo metu antilopių ir zebrų bandos gali ganytis šalia pasididžiavimo, tačiau liūtai jų nelies. Didžiąją laiko dalį liūtai ilsisi.

Veisiantis liūtas

Nėštumas to paties pasididžiavimo liūtukais įvyksta maždaug tuo pačiu metu, kad kūdikiai gimtų tuo pačiu metu ir būtų lengviau juos maitinti bei auklėti. Nėštumo trukmė yra 110 dienų. Gimdydamos liūtus, pasitraukite iš pasididžiavimo, į nuošalias vietas, tankius krūmų ir urvų tankus. 1-4 jauniklių, kurie sveria iki 2 kg, veide. Jie gimsta akli ir bejėgiai. Liūto akys atsidaro 10 dienų, jie pradeda vaikščioti po trijų savaičių. Liūtės nuolat eina medžioklėje ir palieka vaikus ramybėje. Laikas nuo laiko jie keičia savo paltą, kad plėšrūnai nerastų liūtų jauniklių pagal kvapą.

Patelė su jaunikliais paprastai didžiuojasi 1,5–2 mėnesiais po jų gimimo. Maždaug šešis mėnesius ji maitina palikuonis pienu. Požiūris į kūdikius skiriasi: mergaitės motinoms dažniausiai patinka labiau nei berniukams. Jei jaunas tėvas miršta išdidžiai, tada kitas liūtas užmuša mažus liūto vyriškos lyties jauniklius. Motina niekaip negali prie to prisiliesti, tačiau dukras ji visada gins.

Jauni patinai, sulaukę 2–3 metų (sulaukę brendimo), yra išmetami iš gimtosios kaimenės ir pradeda vieniši gyvenimą, sukuria savo pasididžiavimą arba prisijungia prie svetimos kaimenės. Kartais suaugęs liūtas visą gyvenimą praleidžia vienas, bet retai, kartais jie gyvena poromis. Moterys visą gyvenimą praleidžia šalia motinos. Šiaip ar taip, visi liūtai yra giminės. Tarp jaunų liūtų mirtingumas yra labai didelis. Tik apie 20% išgyvena iki 2 metų, tai yra, miršta 80 liūtų iš kiekvieno šimto.

Pirmasis liūtų gimimas įvyksta maždaug nuo 4 metų amžiaus. Nuo 4 iki 10 metų tęsiasi aktyvaus plėšrūno gyvenimo laikotarpis, po kurio prasideda senatvė. Liūtų gyvenimo trukmė gamtoje yra iki 15 metų. Nelaisvėje ji sulaukia 20–22 metų.

Natūralūs liūto priešai

Kalbant apie Afrikos liūtus, dėl panašios dietos gamtoje jie dažnai konfliktuoja su hijenomis. Liūtės gali paimti grobį iš hienos. Ir paskutinis dalykas liko tik pasitraukti ir laukti, kol plėšriosios katės paliks, pasotintos. Henų pulkai gali bandyti paimti grobį, jei liūtų yra nedaug. Panašiai formuojasi liūtų santykiai su leopardu ir gepardu. Laimėtojas yra stipriausias arba gausiausias. Kadangi be liūtų negyvena ir kitos kačių grupės, dažniausiai jie laimi. Be to, jie puola kitų rūšių jauniklius, kad pašalintų konkurenciją dėl ateities. Rimtas konkurentas liūtams išlieka Nilo krokodilas. Nors didžiulis roplys yra vandenyje, liūtas negali su tuo susidoroti. Didžiausia plėšrūnų populiacijos grėsmė išlieka žmonėms. Bet jis gali išgelbėti rūšis ir porūšius nuo visiško sunaikinimo, sukurdamas uždarus rezervus su saugiomis sąlygomis liūtams.

Įdomūs faktai apie liūtą:

  • Liūtas priklauso seniems ir populiariems heraldikos simboliams ir yra susijęs su karališkuoju orumu ir kilmingumu.
  • Didžiausia liūto patino masė, užfiksuota 370 kg. Didžiausias šio plėšrūno kūno ilgis buvo 3,6 m.
  • Lvovas dažnai vadinamas „Žvėrių karaliais“. Afrikos gyventojų folklore ir mitologijoje šis plėšrūnas personifikavo aukščiausią dieviškąją jėgą, jėgą ir didybę, jėgą. Europos tradicijose jis buvo saulės ir ugnies galios, drąsos, narsumo, pasididžiavimo, kilnumo, teisingumo, triumfo simbolis. Liūto įvaizdis dažniau buvo siejamas su motinyste, motiniškomis deivėmis ir polinkiu.

Re: Liūtas („Pantera leo“)

Liūtų tema yra labai ilga, todėl galbūt panaši informacija jau buvo išdėstyta.

Man atrodė įdomu: remiantis Europos muziejų atliktų liūto kaukolių tyrimo rezultatais (NOBUYUKI YAMAGUCHI ir kt.) Liūto (Panthera leo) ir tigro (P. tigris) smegenų dydis: poveikis intragenerinei filogenijai, intraspecifiniai skirtumai ir nelaisvės padariniai Azijos liūtų smegenys tikriausiai yra mažesnės nei afrikiečių. Biologinis žurnalas „Linnean Society“, 2009, 98, 85–93).

Specifiniai suaugusių laukinių individų duomenys: 130 afrikinių liūtų patinų vidutinis smegenų dydis (kaukolės tūris, cm ^ 3) = 263,2 +/- 1,60 ir 4 azijiečių = 193,3 +/- 10,5. 126 Afrikos liūtės = 230,5 +/- 1,24, o 3 Azijos liūtės = 188,7 +/- 5,78. Kaukolės ilgio ir smegenų tūrio santykis rodo tą pačią tendenciją: Azijos liūtuose smegenys kaukolės ilgio atžvilgiu yra mažesnės nei afrikietiškose.

Akivaizdu, kad Azijos liūtų kaukolės buvo daug mažesnės nei afrikietiškos. Tačiau vis dėlto tendencija yra įdomi.

Redagavo „Gosha01“ (2013 m. Sausio 30 d. 21:20:29)

Žmonių puolimai

Buvo užregistruoti keli išpuolių prieš žmones atvejai:

  • 1890 m. Du kanauninkai „Tsavo“ užpuolė darbininkus statant Ugandos geležinkelį. Jų kaukolės ir odos yra Čikagos Gamtos istorijos lauko lauko zoologinės kolekcijos dalis. Bendras mirčių skaičius nėra aiškus, tačiau manoma, kad 135 žmonės nukentėjo nuo šių liūtų mažiau nei metus prieš tai, kai pulkininkas Pattersonas juos nužudė.
  • Liuksai „Spaudoje“ buvo „Paslėptos“ liūtai, kurie, kaip manoma, sumedžiojo 1 500–2 000 žmonių. Galiausiai juos nužudė George'as Gilmanas Rushby.
  • Nuo 1990 m. Iki 2004 m. Liūtai nužudė daugiau nei 560 žmonių Tanzanijoje, daugiausia derliaus nuėmimo metu laukuose ir vietose, kur natūralus grobis yra ribotas.
  • 2018 m. Vasario mėn. Liūtai nužudė įtariamą brakonierių netoli Krugerio nacionalinio parko.
  • 2018 m. Vasario mėn. Kevinas Richardsonas pasiėmė tris liūtus pasivaikščioti į Dinokengo gamtos rezervatą Pietų Afrikoje. Liūtas nugrimzdo į mažiausiai 2 km ilgio smūgį ir netoli savo automobilio nužudė jauną moterį.
  • 2018 m. Liepos mėn. Pietų Afrikoje esančio privataus rezervato liūto kūne buvo rasti žmonių palaikai. Buvo manoma, kad jie yra raganosių brakonieriai, nes jie turėjo galingą šautuvą su duslintuvu, kirviu ir žnyplėmis.

Grėsmės

Afrikoje liūtams gresia iniciatyvus žudymas arba kerštas už medžiojamus galvijus. Pagrindo išeikvojimas, buveinės praradimas ir pertvarkymas lėmė tai, kad nemažai subpopuliacijų tapo mažos ir izoliuotos. Dėl trofėjų medžioklės sumažėjo gyventojų skaičius Botsvanoje, Namibijoje, Zimbabvėje ir Zambijoje. Nors liūtai ir jų aukos yra oficialiai saugomi Tsavo nacionaliniuose parkuose, juos reguliariai žudo vietiniai gyventojai, o 2001–2006 m. Buvo nužudyta daugiau nei 100 garsių liūtų.

2008–2013 m. Iš Pietų Afrikos į Pietryčių Aziją buvo eksportuoti mažiausiai 2621 pavienio liūto kaulai ir kūno dalys, o nuo 2014 iki 2016 metų - dar 3 437 liūtų skeletai. Liūto kaulai naudojami tigro kaulams pakeisti tradiciniais Azijos vaistais. Privatūs pietų Afrikos rančos taip pat veisia liūtus konservų medžioklės pramonei.

Pranešama, kad 2014 m. Piemuo užkrėtė galvijus laukinės gamtos tvarkymo rajone Ikonoje užnuodijo septynis liūtus.2018 m. Vasario mėn. Ruaha nacionaliniame parke buvo rasti negyvi dviejų vyrų ir keturių liūtų lavonai, kurie, kaip įtariama, mirė nuo apsinuodijimo.

2015 ir 2017 metais Hwange Zimbabvės nacionaliniame parke trofėjų medžiotojai nužudė du liūtų berniukus - Cecilį ir jo sūnų Ksandą.

Zambijos Kafue nacionaliniame parke dėl nekontroliuojamų miškų gaisrų ir liūtų medžioklės bei grobio sunku atkurti liūto populiaciją. Visų pirma, veršelių mirtingumas yra didelis.

Išsaugojimas

Afrikos liūtai įtraukti į CITES II priedą. Šiandien liūtų populiacijos yra stabilios tik dideliuose saugomų teritorijų kompleksuose. IUCN regioniniai biurai ir daugelis laukinės gamtos apsaugos organizacijų bendradarbiavo įgyvendindamos 2006 m. Liūtų apsaugos strategiją Rytų ir Pietų Afrikoje. Strategijoje numatoma išsaugoti tinkamą buveinę, aprūpinti pakankamu laukinių grobio kiekiu, kad būtų užtikrintas tvarus liūto ir žmogaus sambūvis ir būtų sumažinti veiksniai, lemiantys tolesnį populiacijos susiskaidymą. Vietinės bendruomenės iš kelių Pietų Afrikos liūtų buveinių uždirba dideles laukinių gyvūnų turizmo pajamas, kurios yra stipri paskata paremti apsaugos priemones.

Nelaisvėje

XXI amžiaus pradžioje Adis Abebos zoologijos sode buvo 16 suaugusių liūtų. Manoma, kad jų protėviai, penki vyrai ir dvi moterys, buvo paimti į pietvakarių Etiopiją kaip dalis zoologijos kolekcijos, skirtos imperatoriui Haile Selassie I.

2006 m. Pavadinimu buvo įregistruoti aštuoni nelaisvėje laikomi liūtai P.L. masažas , ir 23 as P. l. nubicus iš Tanzanijos, naudodamasi Tarptautine rūšių informacine sistema. Be to, apie 100 sugautų liūtų buvo užregistruoti ISIS kaip P. l. Krugeri gautas iš liūtų, nelaisvėje užfiksuotų Pietų Afrikoje. Susidomėjimas liūto kyšuliu paskatino bandymus išsaugoti galimus palikuonis Tigerbergo zoologijos sode.

Dinozauras:

Azijos liūtas ir bengalų tigras vengia vienas kito ar skandalai vis dar nėra neįprasti?

Dabar jų nerandama Indijoje. Jie galėjo susitikti anksčiau, čia buvusiais laikais paskleidė Azijos liūto buveinę, apgyvendintą įskaitant centrinę Indiją. BET: vienišas tigras, Azijos liūto patinas, taip pat gyvena beveik vienišas gyvenimo būdas - abu vertina savo jėgą ir sveikatą, todėl teoriškai turėtų stengtis išvengti nereikalingų muštynių (sužeidimų).

„Gosha01“:

Specifiniai suaugusių laukinių individų duomenys: 130 afrikinių liūtų patinų vidutinis smegenų dydis (kaukolės tūris, cm ^ 3) = 263,2 +/- 1,60 ir 4 azijiečių = 193,3 +/- 10,5. 126 Afrikos liūtės = 230,5 +/- 1,24, o 3 Azijos liūtės = 188,7 +/- 5,78. Kaukolės ilgio ir smegenų tūrio santykis rodo tą pačią tendenciją: Azijos liūtuose smegenys kaukolės ilgio atžvilgiu yra mažesnės nei afrikietiškose.

Akivaizdu, kad Azijos liūtų kaukolės buvo daug mažesnės nei afrikietiškos. Tačiau vis dėlto tendencija yra įdomi.

Smegenų tūrio skirtumas tarp dviejų rūšių (.) Rūšių yra 33%! Tiesiog neįtikėtina, aš tokio dalyko neįsivaizdavau. Žmonėse skirtumas 10% suteikia pastebimų protinių sugebėjimų skirtumų, o čia daugiau nei trečdalis. Su tuo pačiu, apskritai kūno dydžiu.
Jei matavimai yra teisingi - nesistebiu, kad Azijos liūtas taip greitai išmirė. Matyt, Azijos liūtai yra daug dumtesni ir mažiau lankstūs nei afrikiečiai. Ir nenuostabu, kad, kaip jie mano, perkeldami tigrą iš Rytų Azijos, jie greitai atsisakė savo pozicijų ir pasitraukė visur, kur tigras turėjo bent keletą kraštovaizdžio įkalčių (t. Y. Ne pliką stepę / dykumą).
Jei teisingai atsimenu, jie jau palygino tigro ir liūto smegenų dydžius ir tigras laimėjo

20 proc. Taigi - liūto porūšis nebuvo nurodytas, tačiau atsižvelgiant į žinias apie medžiagą, manau, kad jie palygino Afrikos liūtą ir Bengalijos tigrą. Dabar įsivaizduokite, kuo skiriasi tigro ir Azijos liūto smegenų dydis ir intelektas?
Priežastys gali būti bet kas. Įskaitant „evoliucijos centro“ faktorių - toks liūtas yra Afrikoje. Už šio žemyno ribų paprastai yra išstumiami ir visada išspaudžiami ribiniai asmenys. Būtent jie tarnavo kaip įvairių Eurazijos ir Amerikos liūtų įkūrėjai, o jei urvo liūtui atšiaurių aplinkos sąlygų spaudimas galėjo atlikti vystymosi paskatą, tai, matyt, subtropinė Azija Azijos liūtui nenustatė jokių specialių reikalavimų, o katė liko tokios formos. kurių 200 tonų išvežta iš Afrikos. Socialinis gyvenimas pusiau užkrečiamoje būklėje, atitinkamai, Azijos liūto socialinės atrankos veiksnys taip pat nebuvo ypač veikiamas. Dėl to mes turime psichiškai visiškai archajišką (sub) vaizdą.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: All Former Lion Subspecies (Balandis 2020).

Pin
Send
Share
Send