Apie gyvūnus

Daurianas Pikas

Pin
Send
Share
Send


Steppe pika (mažas pika) - į triušius panašus gyvūnas, gyvenantis pusiau dykumos, miško stepių ir stepių zonose.

Ideali šių gyvūnų buveinė yra teritorijos, kuriose augmenija yra aukšta. Stepių pikų buveinė yra palyginti maža, ji apima pietų Rusijos ir Šiaurės Kazachstano teritorijas, tai yra, jie gyvena žemėse nuo Volgos iki Mongolijos.

Mažas pika (Ochotona pusilla).

Šie gyvūnai mieliau renkasi pulkus. Jie rodo aktyvumą naktį. Paprastieji vabzdžiai kasa skyles su daugybe įvesties ir išvesties sistemų.

Mažos pika išvaizda

Gyvūnai pasiekia 15-20 centimetrų ilgį, jie sveria nuo 150 iki 280 gramų. Ausys yra mažos, apvalios, tamsiai rudos spalvos.

Ausys yra įrėmintos šviesiu kraštu, tačiau vidinėje ausies pusėje yra tamsi juostelė. Uodega tokia trumpa, kad jos neįmanoma pastebėti. Ūsų ilgis siekia 5 centimetrus.

Vasarą kailio spalva yra rusvai pilka su šviesiomis dėmėmis, žiemą kailis pastebimai pašviesėja, dryžiai beveik išnyksta, o tampa storesni. Steppe pikas molt 2 kartus per metus - rudenį ir pavasarį.

Steppe pika yra mažas kiškis su trumpomis ausimis.

Mažo pika elgesys ir mityba

Ši rūšis susideda iš 2 porūšių - Azijos ir Europos porūšių. Europiniai stepiniai pikai gyvena vakarinėje paplitimo dalyje iki Uralo. Azijos porūšis gyvena Kazachstane ir mūsų šalies Azijos regionuose.

Rūšies Azijos atstovai yra šiek tiek didesni už savo europinius kolegas, tuo tarpu jie yra šviesesnės spalvos. Taip pat yra nedidelių kaukolės struktūros skirtumų. Kitų anatominių skirtumų tarp porūšių nėra.

Vabzdžiai gyvena grupėse.

Steppe pikas sudaro pulkus ar šeimas. Be to, kiekviena šeima turi savo žemės paskirstymą, kuris yra apsaugotas nuo pašalinių žmonių. Šeima kuria didžiulį požeminių perėjų tinklą.

Šie gyvūnai turi laikinus ir nuolatinius urvus. Laikinosios yra naudojamos greitai pasislėpti nuo plėšrūno, o lizdų kameros yra pastatytos nuolatiniuose pilkapiuose. Šios kameros yra išklotos lapais ir žole. Išėjimas iš nuolatinių skylių gerai užmaskuoja augaliją ar akmenis.

Steppe pikas maitinasi augaliniu maistu: lapais, žole, sėklomis, vaisiais ir jaunais ūgliais. Žiemai gyvūnai kaupia atsargas. Atsargos kaupiamos ne skylėse, o šalia įėjimo. Kuo didesnė šeima, tuo didesnis atsargų kiekis. Gyvūnai renka įvairių rūšių augalus, derliaus nuėmimas prasideda liepą.

Žiemą pikas kasa skyles po sniegu.

Žiemą stepių pikas juda po sniegu, ir jos retai išlipa ant paviršiaus. Sniege gyvūnai taip pat kasia praėjimus, kurių ilgis gali siekti dešimtis metrų. Be rezervų, šie gyvūnai valgo sausą žolę ir jauną krūmų žievę.

Dauginimasis ir ilgaamžiškumas

Poravimosi sezonas įvyksta gegužės – rugpjūčio mėnesiais. Per tą laiką patelė padaro 2 vadus, iš kurių kiekviename yra apie 10 kūdikių. Nėštumas trunka 3,5 savaitės.

Rūšis įtraukta į Raudonąją knygą.

Kūdikiai gimsta akli ir visiškai nuogai. Akys atidaromos 8-ą dieną, o kailis pasirodo po savaitės. Motina 3 savaites maitina jauniklius pienu. Sulaukęs 6 savaičių palikuonis tampa suaugusiu. Tačiau jauni gyvūnai nepalieka savo tėvų iki kito pavasario, po to individai pradeda įsikurti ir sudaro savo kaimenes. Šių gyvūnų gyvenimo trukmė laukinėje gamtoje yra 3 metai.

Populiacija yra nedidelė, stepių pikas yra įtrauktas į Raudonąją knygą.

Jei radote klaidą, pasirinkite teksto dalį ir paspauskite „Ctrl“ + „Enter“.

Išvaizda

Daurijos pikų kūno ilgis yra vidutiniškai 180–195 mm, uodega labai trumpa. Pėdos ilgis yra 29–31 mm, užpakalinių kojų pėdos yra lengvos. Ausys trumpos - 16-25 mm. Palei ausies kraštą yra siauras šviesos kraštas. Vibrissa - 40–55 mm. Lūpos ir nosies galiukai yra padengti šviesiais plaukais.

Vasaros kailio spalva yra rusva (skirtingiems porūšiams ji skiriasi nuo blyškiai gelsvai pilkšvai pilkos spalvos iki purus ir tamsiai pilkšvai pilkos spalvos). Žalsvas žiemos kailis pilkas su gelsvu. Daurian pika pasislepia du kartus per metus. Pavasarinis iškasimas vyksta nuo gegužės vidurio iki liepos pabaigos, o rudens pylimas baigiasi per pirmąsias dešimt spalio dienų.

Paskirstymas

Iškastinės Daurijos pikų liekanos yra visur Transbaikalijos vidurio ir vėlyvojo pleistoceno bei holoceno telkiniuose teritorijose nuo Dzhidinsky ir Kyakhtinsky rajonų pietuose iki Barguzinsky baseino (už šiuolaikinio diapazono ribų) šiaurėje. Radinių vėlyvajame pleistoceno sluoksnyje yra ypač daug, o tai rodo rūšies klestėjimą tuo metu.

Paukščio aprašymas

Pishuha yra mažas giesmininkas iš Passeriformes kategorijos pavadinimų genties. Piko kūno ilgis yra apie 12 cm, svoris nuo 7 iki 13 g.

Nugaros plunksna smėlio spalvos ruda, dekoruota tamsiomis dėmėmis, pilvas yra šviesiai pilkos spalvos. Visi rūšies atstovai turi lenktą buką, rudą elytrą su figūrėliais, baltas plunksnas po sparnais. Standžios rudos piko uodegos plunksnos padeda paukščiui nemandagiai lipti į medžių kamienus ieškant maisto, tačiau tik aukštyn, aukštyn kojom pika nejuda.

Piko valgymo ypatybės

Pagrindinis Piko maistas yra vabzdžiai ir kiti bestuburiai gyvūnai, kuriuos šis mažas paukštis sumaniai randa šokinėdamas per medžius. Žievės plyšiuose pika taip pat ieško vorų, vabzdžių kiaušinių, lervų ir pupų. Retkarčiais paukštis, ieškodamas maisto, nugrimzta į žemę.

Šaltuoju metų laiku pikas taip pat gali valgyti augalinį maistą, pavyzdžiui, spygliuočių medžių sėklas.

Ar paukštis migruoja?

Pikasu, kurie gyvena iš pietų ir vakarų paplitimo diapazono, yra sėslūs paukščiai. Tačiau daugelis šiaurės gyventojų žiemą eina į šiltuosius pietinius regionus. Įskaitant šaltojo laikotarpio kalnų lydekas, judančias žemyn nuo įprastų buveinių.

Dažnas pika

Ši rūšis turi nuo 9 iki 12 porūšių, tačiau savo išvaizda jie yra gana panašūs: paukščiai yra maži, naminio žvirblio dydžio, jų nugara ruda, taškuota ar papuošta taškeliais, uodega raudonesnė, pilvas pilkšvai baltas. Įprastoms pikoms taip pat būdingos lenktas ilgas snapas ir stangrūs ilgos uodegos plunksnos.

Amerikos pika

Paukščio kūno ilgis siekia 13 cm, plunksnos spalva nugaroje yra rusvai balta, pilvas lengvas, virš akių matoma balta plunksnų juostelė. Amerikos pikas turi ploną ilgą snapą, išlenktą žemyn.

Amerikietis gyvena mišriuose ir spygliuočių miškuose Šiaurės ir Centrinėje Amerikoje. Jos šiaurinės populiacijos yra paplitusios JAV pietuose ir rytuose, taip pat šiaurinėje Meksikoje.

Trumpalaikis ar sodo pika

Išvaizda labai panaši į paprastą pika, ir šie artimiausi giminaičiai dažnai gyvena šalia vienas kito. Paukščio kūnas yra 12 cm ilgio ir sveria iki 11 g. Šios rūšies snapas yra ilgas ir lenktas žemyn. Uodega taip pat ilga. Tiek moterys, tiek vyrai yra plunksnos vienodai: jų pilvas balkšvas, nugara rusvai ruda, virš jų yra lengvas dryželis.

Sodo pika, skirtingai nei jo artimieji, gyvena lapuočių miškuose, taip pat šalia žmonių - soduose ir parkuose. Jis paplitęs visoje Europoje ir Šiaurės Afrikoje.

Vaizdo kilmė ir aprašymas

Pikasu turi daug bendrinių pavadinimų, dauguma jų taikomi konkrečioms formoms ar rūšims. Kiškio pelės pavadinimai kartais naudojami, nors pika nėra nei pelė, nei kiškis. Genties pavadinimas kilęs iš Mongolijos ochodonos, o terminas „pika“ - „pika“ - kilęs iš liaudies Tungus, genties iš šiaurės rytų Sibiro, „piyika“.

Žuvys yra vienintelė gyva zacilliformes šeimos gentis, kurios nariams trūksta kai kurių ypatingų griaučių modifikacijų, esančių kiškiuose ir triušiuose (kiškių šeimoje), pavyzdžiui, stiprios išgaubtos kaukolės, santykinai vertikalios galvos padėties, stiprios užpakalinės galūnės ir dubens diržas, taip pat pailgintos galūnės.

Vaizdo įrašas: Pika

Alimentų šeima aiškiai išsiskyrė iš kitų medetkų medžių Oligoceno epochoje. Žuvys pirmą kartą pasirodė Plioceno iškasenų įraše Rytų Europoje, Azijoje ir Vakarų Šiaurės Amerikoje. Jos kilmė greičiausiai buvo Azijoje. Iki pleistoceno, pika buvo rastas rytinėse JAV dalyse ir toliausiai į vakarus Europoje kaip Didžiojoje Britanijoje.

Po šio plataus platinimo buvo apribotas dabartinis jo diapazonas. Viena fosilija pika (Prolagus gentis), matyt, gyveno istoriniu laiku. Jos palaikai buvo rasti Korsikoje, Sardinijoje ir kaimyninėse mažose salose. Anksčiau fosilija buvo rasta žemyninėje Italijoje. Matyt, ji tebebuvo iki 2000 metų, tačiau buvo priversta išnykti tikriausiai dėl prarastos buveinės ir konkurencijos bei plėšriųjų gyvūnų.

Kur gyvena Pika?

Nuotrauka: Pishukha Rusijoje

Pika dažniausiai randama kalnuotose vietovėse, kur yra aukštai. Dvi rūšys gyvena Šiaurės Amerikoje, likusios yra daugiausia visoje Vidurinėje Azijoje. 23 iš jų visai arba iš dalies gyvena Kinijoje, ypač Tibeto plokščiakalnyje.

Yra dvi aiškiai skirtingos ekologiškos nišos, kurias užima pikas. Kai kurie gyvena tik skaldytų uolienų krūvose, o kiti gyvena pievų ar stepių aplinkoje, kur stato urvus. Šiaurės Amerikos rūšys ir maždaug pusė Azijos rūšių gyvena uolėtose buveinėse ir nepuola. Jų lizdai yra daromi giliai talijos labirintuose, esančiuose šalia Alpių pievų ar kitos tinkamos augalijos.

Alaska ir šiaurinėje Kanadoje buvo rastas šliaužtinukas ant izoliuotų nunataksų (uolų ar viršūnių, apsuptų ledynų) Clouan nacionaliniame parke. Ji taip pat buvo pastebėta 6 130 metrų aukštyje Himalajų šlaituose. Didžiausio paplitimo kenkėjas - šiaurinis pika - tęsiasi nuo Uralo iki rytinės Rusijos pakrantės ir Hokaido salos šiaurinėje Japonijoje. Nors šiaurinis pika yra laikomas tipiška rūšis, gyvenančia ant talijos, ji taip pat gyvena uolėtame reljefe spygliuočių miškuose, kur kaupiasi po kritusiais rąstais ir kelmais.

Dabar jūs žinote, kur yra Pika. Pažiūrėkime, ką graužikai valgo.

Ką valgo „pika“?

Nuotrauka: Graužikas Pika

Maistas yra žolėdžiai gyvūnai, todėl turi dietą, pagrįstą augalija.

Maistas yra kasdienis gyvūnas, o dienos metu jie valgo tokius produktus:

Pyragai kai kuriuos savo derliaus augalus valgys šviežius, tačiau dauguma jų taps žieminių atsargų dalimi. Didžioji jų trumpa vasara eina rinkti augalus, kad būtų sukurtos šienavos. Kai šienapjūtė baigta, jie pradeda kitą.

Vabzdžiai žiemoja ne, ir jie yra apibendrinti žolėdžiai. Kur sniegas supa jų aplinką (kaip dažnai būna), jie stato augmenijos lopšius, vadinamus šieno laukais, kad galėtų aprūpinti maistą žiemą. Tipiškas akmeninių lydekų elgesys vasarą yra jų pakartotinės kelionės į pievas, esančias šalia talijos, renkant augalus šienu.

Įdomus faktas: viena iš dažnai pasikartojančių, bet klaidingų istorijų yra ta, kad rizikuodami savo šieną ant akmenų uždeda tam, kad prieš laikydami jis galėtų nudžiūti. Greičiausiai „pikas“ savo produktus nešios tiesiai į šieną, jei jie netrukdys.

Kaip ir kiti į kiškį panašūs, pikas praktikuoja koprofagiją, kad iš palyginti prastos kokybės pašaro gautų papildomų vitaminų ir maistinių medžiagų. Pyragai yra dviejų tipų išmatų lašinukų: kietos rudos spalvos apvalios granulės ir minkštos, blizgios medžiagos gijos (aklosios granulės). Pischeka sunaudoja cecum nuosėdas (turinčias didelę energetinę vertę ir baltymų kiekį) arba kaupia jas vėlesniam vartojimui. Tik 68% suvartoto maisto pasisavinami, todėl cekalų granulės tampa svarbia pika dietos dalimi.

Charakterio ir gyvenimo būdo bruožai

Nuotrauka: Gyvūnas Pika

Socialinio elgesio laipsnis skiriasi priklausomai nuo pika tipo. Roko pikas yra palyginti antisocialus ir užima plačias erdves, kvapo žymimas teritorijas. Jie bendrauja tarpusavyje apie savo buvimą, dažnai skambina trumpai (dažniausiai „enk“ arba „eh-ehh“). Taigi uolose gyvenantys pikai sugeba sekti kaimynus, tiesiogiai su jais susidurdami tik kartą ar du per dieną. Tokie susitikimai paprastai sukelia agresyvų persekiojimą.

Kasti pikas, priešingai, gyvena šeimos grupėse, o šios grupės užima ir saugo bendrą teritoriją. Grupėje socialiniai susitikimai yra gausūs ir paprastai draugiški. Bet kokio amžiaus ir abiejų lyčių pyragai gali vienas kitą prižiūrėti, nušluostyti nosį ar sėdėti vienas šalia kito. Agresyvūs susitikimai, dažniausiai ilgo priekabiavimo forma, įvyksta tik tada, kai asmuo iš vienos šeimos grupės pažeidžia kitos teritoriją.

Kasimo pikas taip pat turi daug didesnį vokalinį repertuarą nei roko pikas. Daugelis iš šių skambučių rodo sanglaudą šeimos grupėse, ypač tarp jaunų žmonių iš paeiliui einančių patelių arba tarp vyrų ir jauniklių. Visos lydekos skleidžia trumpą aliarmą, kai mato plėšrūnus. Patinai poravimosi sezono metu skambina ilgu varpeliu ar daina.

Skirtingai nuo triušių ir kiškių, pikas yra aktyvus dienos metu, išskyrus naktinius stepinius pikus. Kadangi tai daugiausia alpinės ar borealinės rūšys, dauguma pikučių yra pritaikytos gyventi šaltomis sąlygomis ir negali toleruoti šilumos. Kai aukšta temperatūra, jie riboja savo veiklą ankstyvą rytą ir vėlyvą popietę.

Socialinė struktūra ir reprodukcija

Nuotrauka: Steppe Pika

Tarp uolų ir burbančių pikų yra kontrastas, kuris tęsiasi iki jų dauginimo. Akmeninės lydekos paprastai duoda tik dvi vadas per metus, ir paprastai tik viena iš jų sėkmingai nujunkoma. Manoma, kad antrasis pakratas laikomas sėkmingu tik tada, kai pirmasis palikuonis miršta veisimosi sezono pradžioje. Daugumos kalnų gyventojų pakratų dydis yra mažas, tačiau kasdamos lydekas kiekvieną sezoną gali išgauti keletą didelių vadų. Pranešama, kad stepių pikuose yra iki 13 jauniklių kraiko ir jie veisiasi iki penkių kartų per metus.

Poravimosi sezonas trunka nuo balandžio iki liepos. Jie gali veisti du kartus per metus, atsižvelgiant į jų vietą. Nėštumo laikotarpis trunka trisdešimt dienų (vieną mėnesį). Poravimosi sezono metu priešingos teritorijos vyrai ir moterys pikas susikviečia vienas į kitą ir sudaro poros ryšį.

Pisahuksai, žymėdami aromatus, naudoja šlapimo ir išmatų pėdsakus. Žymėjimai ant skruostų, gaunami iš apokrininių prakaito liaukų, naudojami norint pritraukti potencialius partnerius ir apibrėžti teritorijas. Jie būdingi abiem lytims, kurie trina skruostus ant uolų. Veisimosi sezono metu arba kai apgyvendinama nauja teritorija, lydekos vis dažniau trina savo skruostus. Šlapimas ir išmatos paprastai įnešė šieną kaip nuosavybės ženklą.

Patelė patelė sugeba duoti du vadus per metus, tačiau paprastai tik vienas iš jų sėkmingai veda jauniklius. Patelė pagimdo nuo 1 iki 5 vaikų maždaug po mėnesio nėštumo laikotarpio. Kai vaikai tampa pakankamai seni, kad būtų savarankiški, jie dažnai įsikuria šalia tėvų.

Įdomus faktas: jauni asmenys yra visiškai priklausomi nuo motinos mažiausiai 18 dienų. Jie greitai auga ir pasiekia suaugusiųjų dydį, kai jiems yra tik 3 mėnesiai. Moterys atjunkymo veršeliai praėjus 3-4 savaitėms po gimimo.

Natūralūs priešai Pikas

Nors Pika gyvena regionuose, kuriuose gyvena nedaug kitų gyvūnų, jame yra daug plėšrūnų, daugiausia dėl mažo dydžio.Weasel yra pagrindinis pika plėšrūnas kartu su plėšriaisiais paukščiais, šunimis, lapėmis ir katėmis. Vabzdžiai yra vidutiniškai užmaskuoti ir, atradę potencialų plėšrūną, jie skleidžia aliarmo signalą, informuojantį likusią visuomenės dalį apie jo buvimą. Pažadinimo skambučiai yra retesni mažiems plėšrūnams, nes mažieji plėšrūnai gali juos persekioti per laiko tarpą.

Mažieji plėšrūnai susideda iš ilgauodegių weasels (Mustela frenata) ir ermine (Mustela erminea). Stambūs plėšrūnai, tokie kaip kojotai („Canis latrans“) ir amerikiečių martenai („Martes Americana“), yra ypač geri gaudyti jaunus žmones, kurie nėra pakankamai greiti pabėgti. Auksiniai ereliai (Aquila chrysaetos) taip pat maitinasi pikais, tačiau jų poveikis yra minimalus.

Taigi, gerai žinomi plėšrūnai, pikas yra:

  • kojotai (Canis Latrans),
  • ilgos uodegos glamonės (Mustela frenata),
  • erminai (Mustela erminea),
  • Amerikietis Martensas (Martes Americana),
  • Auksiniai ereliai (Aquila chrysaetos),
  • lapės (Vulpes vulpes),
  • šiauriniai vanagai (Accipiter gentilis),
  • raudongalviai vanagai (Buteo jamaicensis),
  • stepiniai pūkai (Falco mexicanus),
  • paprastosios varnos (Corvus corax).

Populiacija ir rūšių būklė

Nuotrauka: kaip atrodo „pika“?

Yra akivaizdžių skirtumų tarp pikų, gyvenančių uolėtose vietovėse, ir tų, kurie augina skyles atvirose buveinėse. Uolų gyventojai, kaip taisyklė, yra ilgaamžiai (iki septynerių metų) ir randami mažo tankio, tuo tarpu jų populiacija laikui bėgant yra stabili. Kasti pikas, priešingai, retai gyvena ilgiau nei vienerius metus, o jų populiacija, kuri svyruoja, gali būti 30 ar daugiau kartų tankesnė. Šios tankios populiacijos labai svyruoja.

Dauguma pikų gyvena nuo žmonių nutolusiose vietose, tačiau, atsižvelgiant į didelį kasimo lydekų tankumą, jie laikomi kenkėjais Tibeto plokščiakalnyje, kur, manoma, jie sumažina gyvulių pašarus ir pažeidžia ganyklas. Reaguodamos į tai, vyriausybės agentūros Kinijoje jas apsinuodijo plačiu mastu. Tačiau neseniai atlikta analizė parodė, kad tokios kontrolės pastangos gali būti klaidingos, nes pika yra pagrindinė biologinė įvairovė regione.

Keturios Azijos picos - trys Kinijoje, viena Rusijoje ir Kazachstane - nurodytos kaip nykstančios. Vieną jų, Kozlovo „pika“ (O. koslowi) iš Kinijos, iš pradžių surinko Rusijos tyrinėtojas Nikolajus Prževalskis 1884 m., Ir prireikė maždaug 100 metų, kol ji vėl buvo pamatyta. Ši rūšis ne tik yra reta, bet taip pat gali būti apsinuodijimo rizika, kaip kontrolės priemonė, nukreipta į pika.

Klimato pokyčiai kelia grėsmę šios rūšies ateičiai, nes ji fiziologiškai netoleruoja aukštos temperatūros ir todėl, kad jos buveinė tampa vis netinkama. Skirtingai nuo daugelio laukinių gyvūnų rūšių, kurios, reaguodamos į klimato pokyčius, savo diapazoną perkelia į šiaurę ar į didesnį aukštį, pikas niekur kitur neina. Kai kuriose vietose visa piko populiacija jau išnykusi.

Apsaugos pikas

Nuotrauka: Pika iš Raudonosios knygos

Iš trisdešimt šešių pripažintų „pika“ porūšių septyni išvardyti kaip pažeidžiami, o vienas - O. p. schisticeps, yra išvardytos kaip nykstančios. Didžiajame baseine randami septyni pažeidžiami porūšiai (O. p. Goldmani, O. p. Lasalensis, O. p. Nevadensis, O. p. Nigrescens, O. p. Obscura, O. p. Sheltoni ir O. p. Tutelata). ir šiuo metu susiduria su rimtomis grėsmėmis, kurios paskatino vietinį naikinimą.

Didžiausia pikų grėsmė, ypač Didžiajame baseine, tikriausiai yra globalūs klimato pokyčiai, nes jie yra ypač jautrūs aukštai temperatūrai. Vabzdys gali mirti per valandą, jei aplinkos temperatūra pakils virš 23 ° C. Tikimasi, kad daugelis gyventojų grupių migruoja į šiaurę arba persikels į aukštesnes vietas. Deja, pikas negali pakeisti savo buveinės.

Įvairios organizacijos pasiūlė pikams suteikti Nykstančių rūšių įstatymo apsaugą. Galimi sprendimai, skirti sumažinti vietos gyventojų skaičių, gali apimti įstatymų pakeitimus, kuriais siekiama sumažinti globalinio atšilimo veiksnius, didinti informuotumą, nustatyti naujas saugomas teritorijas ir vėl jas įdiegti tose vietose, kur jie buvo sunaikinti.

Pischa - Mažas žinduolis, aptinkamas visame Šiaurės pusrutulyje. Šiandien pasaulyje yra apie 30 rūšių pikų. Nepaisant graužikams būdingos išvaizdos, pika yra iš tikrųjų glaudžiai susijęs su triušiais ir kiškiais. Dažniausiai juos atpažįsta dėl mažo suapvalinto kūno ir uodegos trūkumo.

Retas gyvūnas

Mokslininkai mano, kad viskas liko mažiau nei 1000 šių mažyčių žinduoliųgyvenantys Tien Šanio kalnuose šiaurės rytų Kinijoje.

Ili pika pirmą kartą atrado 1983 m. Gamtosaugininkas Li Weidong. Nuo to laiko jų populiacija sumažėjo 70 procentų. Mielasis „meškiukas“ yra tolimas triušių giminaitis, apie jį vis dar žinoma labai mažai.

Žinduolis viską pasiekia 20 cm ilgiogyvena kalno šlaituose ir ant kalvų valgo javus.

Nykstantis gyvūnas

Dėl padidėjusios temperatūros Žemėje pika buvo priverstas rasti prieglobstį kalno viršuje. Iš pradžių pikas gyveno 3200–3 400 metrų aukštyje, bet dabar jie jau pabuvojo 4100 metrų aukštyje.

Šis gyvūnas myli vienatvę ir nėra toks garsus kaip kitų rūšių pika, todėl, jei šalia yra plėšrūnas, pika negali įspėti vienas kito.

Kada Lee Weidong pirmą kartą atradęs šią rūšį, apie 2900 šių gyvūnų gyveno Tien Šanio kalnuose. Po 20 metų 2002 m. Jų populiacija sumažėjo iki 2000, o praėjusių metų duomenimis jų gali būti mažiau nei 1000.

Mokslininkai mano, kad Ili pika gali bet kada išnykti.

Gyvenimo būdas

Daurianas Pika yra puikus kasėjas. Tai viena iš nedaugelio šeimos rūšių, kuri sugebėjo puikiai prisitaikyti prie nuolatinio gyvenimo urvuose.

Šiaurinėje piko asortimento dalyje yra javų ir sliekų stepės. Čia pikas kasti sudėtingus, labai šakotus, bet negilius (iki 15 cm) urvus su 15–20 įėjimų ir išėjimų. Jie gyvena kolonijose, visus metus laikomi poromis. Vienos šeimos vidaus plotas, urvų sistemos yra 25–36 m2. Šios šeimos užimamas paviršiaus plotas gali siekti iki 700 kvadratinių metrų. Be pagrindinio labirinto šioje teritorijoje yra paprasti urvai su 2–3 išėjimais, kurie tarnauja kaip laikinos pastogės nuo plėšrūnų. Kaimyninių šeimų urvų sistemos dažnai yra tarpusavyje susijusios - gyvūnai nėra agresyvūs vienas kito atžvilgiu, kolonijose tarp asmenų vyrauja draugiški santykiai. Pikos tankis kai kuriose diapazono dalyse yra gana didelis. Gyvūnų skaičių galima spręsti iš jų ekskrementų skaičiaus žemės paviršiuje - vietose, kuriose yra maža frakcija, mažoje frakcijoje, jų išmatos visiškai sunaikina visas dirvožemio įdubas.

Pietinė dauguma pikų asortimento yra pusiau dykuma. Čia pikas įsikuria žemesnėse, drėgnesnėse vietose, kur turtingesnė augalija. Atitinkamai, pikų pasiskirstymas visoje teritorijoje yra labiau atsitiktinis - kolonijos kartais yra atskirtos viena nuo kitos dideliais atstumais. Gyvūnas vengia artimų žmonių gyvenviečių, birių smėlio ir žvyruotų plunksnų.

Kalnų pievose, esančiose iki 3000 m virš jūros lygio, yra Daurian pika, tačiau, skirtingai nei Mongolian pika, vengiama uolėtų vietovių.

Kaip ir dauguma kitų pikų, Daurianas yra dienos gyvūnas. Pavasarį visos vasaros valandos prabunda, vasarą ir rudenį jis aktyviausias ryte ir vakare, dienos metu karštomis valandomis vargu ar pasirodo iš pilkapių. Vėjuotomis dienomis gyvūnų aktyvumas sumažėja, debesuotomis ir be vėjo dienomis jis žymiai padidėja.

Maitindamas ir rinkdamas žiemai maisto atsargas, pika dažnai skleidžia ilgą, riedantį, palaipsniui raminantį triuką.

Daurianas pika nepatenka į žiemos miego režimą. Žiemą gyvūnai nepalieka skylių esant stiprioms šalnoms, o esant nedidelėms šalnoms ramiomis vėjo dienomis jie atsiranda ant paviršiaus, lepinasi saulėje prie įėjimo ar bėga iš vienos vietos į kitą.

Piko gyvenimo trukmė yra apie trejus metus. Dauguma miršta pirmaisiais gyvenimo metais, tapdami įvairių plėšrūnų grobiu.

Mityba

Daurinių pikų racionas yra įvairus ir apima apie 60 žolinių augalų rūšių, taip pat grybų, lapų ir jaunų krūmų ūglių. Pageidaujami augalai yra: šermukšnis šaltai (Artemisia frig>.

Žiemai Daurian pika gamina maisto atsargas: nupjautus rainelės, javų, sliekų ir kitų žolelių lapus, gyvūnai sudedami į krūvas, kurių skersmuo neviršija 50 cm, o aukštis - 30–40 cm. Laikomi lapai ir stiebai retkarčiais pasislenka džiovinimui. Trobelės dažniausiai yra šalia medžių kamienų ar krūmų prie įėjimų į skylę. Šienas „nuimamas“ visose veislėse pradedamas liepa – rugpjūtis, kai kuriose vietose, galbūt anksčiau. Kartais turint nedidelį kiekį pašarų, būna vagysčių iš kaimyninių šeimų.

Skaičius

Daurian pika yra gana dažnas, kai kuriose vietose, pavyzdžiui, Tuvoje, gausu. Skaičius gali smarkiai svyruoti tiek vietiniu mastu, tiek apimant didelius plotus.

Kai kuriose Kinijos provincijose Daurijos pikas sunaikinamas dėl jų padarytos žalos žemės ūkiui.

Daurijos pikas, kaip ir kiti šeimos pikų atstovai, gali būti maro nešiotojai, tačiau Daurian pika, skirtingai nei mongoliškas, nepriklauso pagrindiniams nešiotojams.

Pikha namuose

Nelaisvėje paprastosios pika ir susijusios rūšys nėra veisiamos. Šis paukštis prastai pripranta prie namų sąlygų, jai sunku pasirinkti reikiamą maistą ir aprūpinti jį erdve bei judėjimu. Galite stebėti pikų miklumą ir mėgautis jų melodingu švilpimu dainuodami gamtoje, parkuose ir soduose.

Įdomūs faktai apie Pika

  • Paprasto pika patinai maisto ieško medžių kamienų apačioje, o patelės - viršutinėje dalyje.
  • Amerikiečių pika ne veisimosi laikotarpiu veda į vienišą gyvenimo būdą. Pulkai vienijasi tik šaltuoju metų laiku.
  • Žiemos šalčių metu pikas dažnai gretimas su kitų paukščių pulkais, tokiais kaip titnago ar karaliai, tačiau jie neima lesalo kartu, o siekia kompanijos tik siekdami didesnio saugumo.
  • Pikas naudojasi kietų plunksnų uodega kaip atrama judėdamas per medžius ieškodamas maisto, todėl laikui bėgant plunksnos susidėvi ir iškrenta, todėl jos atnaujinamos dažniau nei kartą per metus.
  • Pikos gyvenimo trukmė yra nuo 2 iki 3 metų, tačiau kartais ji gali siekti 8 metus.

Dainuojančios voverės

Pisukai dainuoja tyliai, o ne pretenzingai. Jų dainos tipas šiek tiek skiriasi. Taigi eilinis pikakas melodingai švilpauja, dainuojant galima išgirsti „vet-vet“ ir skanų „cyt“ garsus. Sodo girgždėjimo melodija primena skambesį su garsais „tyliai-tyliai-tyliai“. Ir rūšis gavo savo vardą dėl puikaus čiulbėjimo.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: Журавль даурский Grus vipio. Film Studio Aves (Balandis 2020).

Pin
Send
Share
Send