Apie gyvūnus

Pietų Europos auksinis erelis (Aquila chrysaetus fulva)

Pin
Send
Share
Send


Auksinių erelių sparnai yra ilgi, platūs ir labai stiprūs. Jauni paukščiai išsiskiria ypatingu sparnų kreivumu. Auksinio erelio sparnai prie pagrindo yra susiaurinti, todėl užpakalinis sparno kraštas yra S formos. Su amžiumi tai tampa mažiau pastebima. Auksinio erelio greitis nardymo metu gali pasiekti 320 km / h.

Auksinio erelio uodega yra šiek tiek ilgesnė ir apvalesnė gale, nei turėtų ereliai. Dėl to jis atrodo labiau kaip vanagas, tačiau skiriasi tuo, kad skrydžio metu yra plačiai ventiliatoriaus formos.

Auksinių erelių akys yra tamsiai rudos, bukas rudas, beveik juodas, o kojos ir vaškas yra ryškiai geltonos spalvos.

Auksinio erelio balsas būdingas ereliams, skambus, šiek tiek primenantis šuns lojimą. Auksinis erelis - kelių žodžių paukštis, kuris kartais švilpia skrydžio metu, rėkia poravimosi metu, saugodamas teritoriją, bendraudamas su jaunikliais.

Dažniausiai vyrauja suaugusio auksinio erelio spalva, ruda arba juodai ruda spalva su auksinėmis plunksnomis galvos gale. Patinai ir moterys nesiskiria spalva: abu yra tos pačios spalvos. Skirtumas yra tik tarp suaugusiųjų ir jaunų atstovų. Jaunų paukščių spalva yra beveik juoda, o sparnų apačioje yra ryškios baltos dėmės, kurios išnyksta antraisiais gyvenimo metais. Pasak patyrusių ornitologų, dalyvaujančių auksinių erelių tyrime, šios „dėmės“ tarnauja kaip signalas suaugusiems. Baltosios plunksnos ant auksinio erelio sparnų liudija jauno paukščio nepatyrimą, kuris suteikia jam galimybę medžioti svetimoje teritorijoje, saugant suaugusius erelius nuo agresijos. Melžimo metu jauni paukščiai įgauna vis labiau „suaugusią“ spalvą, kuri visiškai išlieka 4-5 metų amžiaus. Suaugusio auksinio erelio plunksnų spalva turi atspalvius nuo rudos iki juodos.

Auksinis erelis

Auksinis erelis yra didžiausias erelis ir vienas garsiausių vanagų ​​šeimos plėšriųjų paukščių. Jis gyvena šiauriniame pusrutulyje, daugiausia kalnuose. Paukštis vengia gyvenamųjų vietovių ir yra labai jautrus žmonių nerimui.

Lotyniškas vardas:Akvilė chrysaetos
Vardas angliškai:Aiškinamas
Karalystė:Gyvūnai
Tipas:Chordatas
Klasė:Paukščiai
Atsiribojimas:Vanagas panašus
Šeima:Vanagas
Maloni:Ereliai
Kūno ilgis:76-93 cm
Sparno ilgis:Aiškinamas
Sparnų plotis:180–240 cm
Mišios:2800–6700 g

Auksiniai ereliai ilgą laiką buvo naudojami Centrinėje Azijoje medžiojant lapes, kiškius, vilkus ir gazeles. Tačiau per pastaruosius šimtmečius auksiniai ereliai išnyko iš daugelio savo buveinių sričių dėl masinio paukščių naikinimo, pesticidų naudojimo, urbanizacijos ir žemės pakeitimo namų ūkio reikmėms.

Paukščio aprašymas

Didelis ir stiprus paukštis, kurio kūno ilgis nuo 76 iki 93 cm, sparnų plotis 180–240 cm. Patelės yra didesnės nei patinai, jų svoris svyruoja nuo 3,8 iki 6,7 kg, patinėlių - 2,8–4 , 6 kg. Bukas yra panašus į erelis: aukštas, iš šonų išlygintas, kablio pavidalu sulenktas žemyn. Plunksnos ant kaklo yra pailgos. Sparnai yra ilgi, platūs, smailėjantys į pagrindą taip, kad skrydžio metu užpakalinis sparno kraštas sulenktų kaip lotyniška raidė S. Ši savybė ypač juntama jauniems paukščiams. Uodega yra suapvalinta, ilga.

Suaugusių paukščių, tiek patinų, tiek patelių, pluta nuo tamsiai rudos iki juodai rudos spalvos su aukso atspalvio plunksnomis kakle ir kaklelyje. Naujagimiai viščiukai yra padengti balta ir pilka žemyn. Jaunas augimas yra panašus į suaugusiųjų, tačiau skiriasi tamsesniais plunksnomis ir baltomis „signalo“ dėmėmis sparnų viršuje ir apačioje, taip pat šviesia uodega su tamsia juostele krašte. Jauni individai įsigyja lizdo aprangą būdami 4–6 metų. Akys yra tamsiai rudos spalvos, bukas tamsus, vaškas ir kojos geltonos.

Auksinis erelis išsiskiria labai aštriu regėjimu, tačiau tik dienos metu. Taigi, kiškio paukštis gali pastebėti maždaug dviejų kilometrų atstumu. Be to, auksinio erelio kaklas gali pasisukti iki 270 laipsnių, kaip pelėda, o tai dar labiau padidina regėjimo lauką. Antakių raukšlė yra virš paukščio akių, o tai ne tik suteikia auksiniam ereliui įspūdingą vaizdą, bet ir apsaugo akis nuo ryškios šviesos. Kaip ir žmonės, auksiniai ereliai gali atskirti spalvas.

Pasižymi mitybos auksiniu ereliu

Auksiniai ereliai medžioja įvairius žaidimus, atsižvelgiant į reljefą ir metų laiką. Jos racione yra šermukšnis, žemės voverė, kiškis, šeškas, skunkas, vėžlys, voverė, ežiukai. Taip pat paukščių grobis (balandžiai, kurtiniai, juodaodžiai kruopos, putpelės, putpelės, antys, garnys, naminės žąsys, pelėdos, vanagai). Apelsinai, gyvenantys paplitimo pietuose, maitinasi gyvates, varles ir kitus roplius bei varliagyvius. Auksinis erelis gali užpulti didesnius nei jo svoris ir dydis gyvūnus, pavyzdžiui, elnius, stirnas, zomšą, avis, kai jie serga ar yra jų jaunikliai. Paukštis gali maitintis karnizu, ypač žiemą. Dienos poreikis suaugusiam paukščiui yra apie 1,5 kg mėsos. Bet jei reikia, auksinis erelis gali gyventi be maisto iki penkių savaičių.

Ieškodami grobio skaidrią saulėtą dieną, auksiniai ereliai gali ilgai kilti ore, praktiškai be darbinių sparnų. Antrasis jo medžioklės būdas yra slysti mažame aukštyje. Lietingą dieną auksiniai ereliai puola iš pasalos ir gali ilgai ieškoti grobio iš medžio ar uolos. Pastebėjęs savo grobį, auksinis erelis paskui jį neria, o paukštis išvysto greitį nuo 240 iki 320 km / h.

Auksiniai ereliai paprastai medžiojami poromis. Medžioklės efektyvumas didėja su paukščio amžiumi. Taigi jaunasis auksinis erelis vidutiniškai sugeba sugauti vieną kiškį iš dvidešimt, tačiau, užaugęs, paukštis pasiekia tokį įgūdį, kad sugeba sugriebti grobį dar prieš bandydamas pabėgti.

Savo stipriomis kojomis auksinis erelis gali nešti apie 4–5 kg mėsos. Kartais auksinis erelis plėšia grobį iš kitų paukščių - tiek susijusių, tiek svetimų rūšių.

Paukščių plitimas

Auksinis erelis yra šiaurinio pusrutulio gyventojas. Šiaurės Amerikoje paukščiai lizdus žemyno vakaruose nuo Aliaskos iki Meksikos, taip pat rytinėje Kanadoje ir JAV. Jis randamas Šiaurės Afrikoje nuo Maroko iki Tuniso, taip pat Raudonosios jūros pakrantėse. Europoje auksinis erelis gyvena Škotijos, Skandinavijos, Kaukazo, Turkijos kalnuotuose regionuose, taip pat Baltarusijos, Baltijos šalių ir Rusijos lygumose. Kai kurios auksinio erelio populiacijos gyvena Viduržemio jūros salose (Balearų saloje, Korsikoje, Sardinijoje, Sicilijoje, Kretoje). Azijoje erelio buveinė apima Sinajaus pusiasalį, Iraką, Iraną, Afganistaną, Himalajų pietinius šlaitus, Mianmarą, Kiniją ir Japoniją.

Visuose jo buveinės regionuose auksiniai ereliai yra retas paukštis, jie lizdus sudaro poras ir gyvena sėslų gyvenimo būdą. Tik atokiausiuose paplitimo šiaurėje, Rusijoje ir Šiaurės Amerikoje, kur žiemoja žiemkenčiai, auksiniai ereliai migruoja į pietus, tačiau tuo pat metu lieka savo lizdų vietose. Kalnuose auksiniai ereliai klaidžioja vertikaliai, nusileisdami žiemai ne snieguotuose slėniuose.

Visą gyvenimą auksinis erelis pasirenka atvirus ir pusiau atvirus kraštovaizdžius, kuriuos žmonės retai aplanko, tai yra tundra, miškų-tundra, spygliuočių ir mišrūs miškai, stepės. Norėdami pastatyti lizdą ir pailsėti, paukštis pasirenka sunkiai pasiekiamas uolų ar aukštų medžių briaunas.

Dažni auksinio erelio tipai

Plunksnos spalvos intensyvumas, dydis ir buveinė išskiria šešis auksinio erelio porūšius:

    Eurazijos, išskyrus Iberijos pusiasalį ir Sibirą, gyventojas Aquila chrysaetos chrysaetos,

Aquila chrysaetos canadensis, paplitusi Šiaurės Amerikoje,

„Aquila chrysaetos homeyeri Severtsov“ buveinė apima Iberijos pusiasalį, Šiaurės Afriką, Turkiją, Iraną, Kaukazą,

Aquila chrysaetos japonica Severtsov gyvena Japonijoje ir Korėjoje, taip pat pietinėse Kurilų salose,

Aquila chrysaetos daphanea Severtsov, rasta nuo Kazachstano pietų iki Mandžiūrijos ir Kinijos, įskaitant Indiją ir Pakistaną,

„Aquila chrysaetos kamtschatica Severtsov“ gyvena Rytų Sibire nuo Altajaus iki Kamčiatkos.

Veisimas Auksinis erelis

Auksiniai ereliai pradeda veisti nuo ketverių ar penkerių metų. Paprastai šie paukščiai yra monogamiški ir neištikimi daugelį metų, tuo tarpu abu poros nariai yra gyvi. Jei niekas netrukdo paukščiams, tai keletą metų jie naudos tą pačią lizdo vietą, kurią patinas ir patelė visus metus atsargiai saugo nuo kitų plunksnų plėšrūnų ir retai palieka lizdą net ir atšiauriausiomis žiemomis.

Paukščių veisimosi sezonas prasideda maždaug nuo vasario iki balandžio, atsižvelgiant į specifines jų gyvenamojo regiono klimato sąlygas. Šiuo laikotarpiu abu poros paukščiai pradeda demonstratyviai elgtis ir atlikti įvairias figūras ore. Yra žinomas vadinamasis „girliandos“ skrydis, banguotas, su didele amplitude, kurį paukščiai atlieka vienu kartu ar poromis. Kaskadininkų metu auksinis erelis įgauna aukštį ir patenka į stačią viršūnę, prispausdamas sparnų galiukus prie uodegos. Žemiausiame taške paukštis staiga keičia kryptį ir skrenda aukštyn kampu. Tada viršuje auksinis erelis vėl pasinerti ir pakartoti ankstesnį posūkį. Be to, auksiniai ereliai rengia persekiojimus vienas po kito, apsimeta pulti, demonstruoja savo nagus, pakelia ir suka spirale.

Poravimosi sezono metu paukščiai saugo savo teritoriją nuo kitų plėšrūnų. Ir jei žmogui nutinka, kad jis trikdo lizdinius auksinius erelius, tada jie neįeina į muštynes, o mesti sankabą ar jauniklius ir bėga amžiams.

Apsigyvenę auksiniai ereliai ištisus metus užsiima lizdų statyba ir įrengimu, tačiau aktyviausiai nuo sausio iki kovo. Kiekvienoje poroje gali būti iki dvylikos lizdų vienu metu ir naudoti juos paeiliui. Paprastai auksinių erelių pora turi 2–3 senus lizdus.

Paukščio lizdas yra kamienų šakėse, ant storų medžių šakų, akmenuotose nišose ar karnizuose, retai - ant negyvenamųjų dirbtinių pastatų (geodezinis bokštas, aukštos įtampos linijos atrama, vėjo malūnas). Bet kokiu atveju lizdą reikia apsaugoti nuo kitų plėšrūnų, stipraus vėjo ir saulės. Viduje paukščiai lizdą dengia žole, žieve, samanomis, plunksnomis ir net gyvūnų kailiu. Auksiniai ereliai visada laikomi švarūs, kiekvienais metais jie sutvirtina ir baigia statyti.

Kiaušinių dėjimo laikas prasideda gruodžio pirmoje pusėje Omane ir Aliaskos bei Sibiro šiaurėse ir gali trukti iki birželio vidurio. Patelės sankaboje dedami nuo 1 iki 3 (paprastai 2) kiaušiniai, kurie dedami kas 3 - 4 dienas. Auksinio erelio kiaušiniai yra balkšvi, su rudomis ar raudonomis dėmėmis ir dryželiais. Perinimas prasideda nuo pirmo kiaušinio ir trunka apie 40–45 dienas. Patelė auksinis erelis užsiima inkubacija, patinas jai retai padeda.

Viščiukai taip pat gimsta su 3–4 dienų pertrauka. Jie padengti balta ir pilka žemyn. Pirmagimis visada labiau linkęs išgyventi, nes jis agresyviai elgiasi su kitais, gali juos įkandinėti, atstumti ir neleisti valgyti. Tėvai nereaguoja į tokį elgesį, todėl 50–80% viščiukų miršta per pirmąsias gyvenimo savaites.

Kol viščiukai išlieka maži ir bejėgiai, patinas įsigyja maisto ir nuneša į lizdą, kur patelė sušildo ir maitina broką. Kai viščiukai yra pakankamai seni, kad galėtų žįsti savo maistą, patelė taip pat pradeda medžioti.

Jauni paukščiai, nuo 65 iki 80 dienų, veisiasi į sparną, tačiau ilgą laiką išlieka lizdų srityje.

Auksinių erelių gyvenimo trukmė gamtoje yra apie 23 metai, todėl populiacija išlieka stabili. Maksimalus laukinio auksinio erelio amžius, daugiau kaip 32 metai, buvo užfiksuotas Švedijoje. Zoologijos soduose šie paukščiai gyvena iki 50 metų.

Įdomūs faktai apie paukštį

  • Auksinis erelis yra retas paukštis daugelyje pasaulio regionų, daugiau ar mažiau išsaugotas tik kalnuose, be medžių tundroje ir stepėse. Bendra šios rūšies populiacija šiandien pasaulyje yra apie 170 000 individų. Tačiau atsižvelgiant į visas šių paukščių apsaugos priemones ir specialius įstatymus, šiandien visa auksinių erelių populiacija yra stabili.
  • Vidurinės Azijos klajoklių tautybės kazachai, kirgizai ir mongolai auksinį erelį naudojo kaip medžiojamąjį paukštį lapėms, kiškiams, vilkams, saigai ir gazelėms medžioti.
  • Paukščio vardas „Auksinis erelis“ dažnai naudojamas žymėti įvairius karinius ir mokslinius objektus. Pavyzdžiui, Rusijos naikintuvas Su-47 yra žinomas tokiu pavadinimu „Auksinis erelis“. Tuo pačiu pavadinimu SSRS sukūrė kosmoso kostiumą. Iki 2014 m. Vasario mėn. „Auksinis erelis“ buvo oficialiai vadinamas specialiuoju policijos padaliniu prie Ukrainos regioninės vidaus reikalų ministerijos. Nuo 2014 m. Kolumbijos futbolo klubas (Pereiros miestas) buvo vadinamas Aguilas Doradas, kuris ispanų kalba reiškia „Auksiniai ereliai“ arba „Auksiniai ereliai“.

Pin
Send
Share
Send