Apie gyvūnus

Šilkinis priešpiečiai

Pin
Send
Share
Send


Turbūt žemėje nėra tiek daug gyvūnų, kiek keistų ir neįprastų, kaip skruzdėlynas. Žvelgiant į šį tvarinį, pirmas dalykas, kuris patraukia jūsų akį, yra jo ilgas ir siauras, tarsi vamzdelis, snukis mažomis akimis ir labai maža burna. Tačiau didžiulės nagai, stori plaukai ir ilga pūkuota milžiniško skruzdėlyno uodega yra visų gyvūnų pavydas.

Priešpiečių tipai ir nuotraukos

Skruzdėlynas priklauso skruzdžių šeimos žinduolių klasei, be dantų. Šeimą sudaro 3 šiuolaikinės gentys:

1) Anteater genties (Myrmecophaga Linnaeus) genčiai atstovauja Anteater gigantas (Myrmecophaga tridactyla).

Šios rūšies kūno ilgis yra 1–1,9 m, svoris 18–39 kg. Kūnas yra suspaustas šonu, kaklas yra pailgas, labai išsiplečia prie pagrindo. Uodega ilga. Kojos yra penkių pirštų, priekinės yra ilgesnės nei užpakalinės.

Nuotraukoje milžiniškas skruzdėlynas demonstruoja savo nuostabią uodegą.

Milžiniškas šeimos atstovas gyvena Pietų Amerikoje į rytus nuo Andų, į pietus iki Argentinos ir Urugvajaus, taip pat į pietinę Centrinės Amerikos dalį. Gyvena įvairius biotipus, nuo pelkių lygumų ir pampų iki atogrąžų miškų.

2) Anteater genčiai, kuri yra keturkojai (Tamandua Grey), atstovaujama Anteater rūšių keturiais pirštais arba Tamandua (Tamandua tetradactyla).

Kūno ilgis 53–88 cm, svoris 3,6–8,4 kg. Ant priekinių kojų 4 pirštai yra ginkluoti ilgomis nageliais, ant nugaros - visi penki pirštai trumpais nagais. Uodega ilga, jos galas plikas, galintis sugriebti medžių šakas.

Nuotraukoje yra skruzdėlynas Tamandua: ant medžių jis yra toks pat patogus kaip žemėje.

Tamandua gyvena Centrinėje ir Pietų Amerikoje į šiaurę nuo Argentinos ir Urugvajaus. Jis yra paplitęs įvairių tipų miškuose, bandant apsistoti vietose šalia vandens su vijoklinių augalų tankais. Jis gali įkopti į kalnus iki 2000 m.

3) Nykštukinių prieškūnių (Cyclopes Gray) genčiai atstovauja nykštukinis priešpilnis (Cyclopes didactylus).

Kūno ilgis 15–20 cm, svoris ne didesnis kaip 400 gramų. Kūnas yra cilindro formos. Galūnės yra penkių pirštų. Uodega ilgesnė už kūną, su plačiu pagrindu, sugriebta, uodegos gale yra plikas skyrius.

Prieškariai yra vieninteliai be dantų (Xenarthra) (kurie kartu su jais yra tinginiai, šarvai ir išnykę glyptodontai) atstovai, kurie neturi dantų.

Gyvūnų snukis yra neproporcingai ilgas, gigantiškos rūšies galva viršija 30 cm, burnos tarpas yra labai siauras. Liežuvis yra siauras ir apvalus skerspjūvio ir labai ilgas: tamanduoje jis siekia 40 cm, o milžiniškame prieškambaryje - iki 61 cm.

Milžiniškos ir nykštukinės rūšys turi didžiausius nagus ant antrojo ir trečiojo pirštų, o tamandua turi antrą, trečią ir ketvirtą. Judant, gyvūnai sulenkiami ir sulenkiami pirštais į vidų, vengiant aštrių nagų sąlyčio su žeme.

Tik milžiniškas skruzdėlynas gali pasigirti ilgu ir elastingu kailiu, o kitose rūšyse kailis yra trumpas.

Remiantis mažais spalvų skirtumais, milžiniškos priešpiečiai yra suskirstyti į tris porūšius, o meksikietiškas Tamandua - po 5.

Didžioji dalis milžiniškos išvaizdos palto yra nudažyta sidabriškai pilka spalva. Spalvų kitimas priklauso nuo tamsios „liemenės“ spalvos dydžio ir intensyvumo, tačiau tokia spalva vienaip ar kitaip būdinga visiems žmonėms.

Tamandois turi labai platų spalvų variantų pasirinkimą. Šiaurinės arealo dalies gyvūnų oda yra tolygiai šviesi, o pietinėje - su ryškia tamsiąja „liemene“. Rūšių skirtumai ryškiausiai pasireiškia jų diapazonų ribose. Šiauriniuose regionuose priešpiečiai yra vienodai auksinės spalvos arba su tamsiomis juostelėmis ant nugarų, tačiau judant į pietus jie tampa pilkesni ir su tamsesne juostele ant nugaros.

Skruzdžių dieta

Šių žinduolių racioną sudaro tik socialiniai vabzdžiai, pirmiausia skruzdėlės ir termitai, todėl tokia mityba reikalauja ne tik žindymo aparato ir virškinamojo trakto, bet ir elgesio, medžiagų apykaitos greičio ir judėjimo būdo. Milžiniška rūšis valgo didelius skruzdėlynus ir termitus, tamandua terpę, o nykštukė specializuojasi mažiausioje. Pavyzdžiui, tamandua per dieną suvalgo iki 9 tūkstančių skruzdėlių, o milžinas per dieną gali suvalgyti 30 tūkstančių skruzdėlių.

Šie gyvūnai yra išrankūs ir vengia nuryti kareivių skruzdėlių, taip pat cheminių skruzdžių ir termitų.

Paprastai priešpiečiai negeria, bet yra patenkinti maistu gaunamu vandeniu.

Maisto įsisavinimo būdas yra unikalus tarp žinduolių. Prieškambariai sutraukia blauzdos raumenis, kad apverstų apatinio žandikaulio dalis ir taip atvertų burną. Burną uždaro pterygoidiniai raumenys. Rezultatas - supaprastintas ir minimalus žandikaulių judėjimas, atitinkantis liežuvio judėjimą į vidų ir į išorę. Ši technika leidžia beveik nuolat ryti ir maksimaliai padidina maisto suvartojimą. Šiuos liežuvio judesius kontroliuoja specialus raumuo, pritvirtintas prie krūtinkaulio pagrindo.

Dar viena unikali priešpiečių ypatybė - druskos rūgšties nebuvimas skrandyje, o tai turėtų padėti virškinti. Ir ji pakeičia skruzdžių rūgštį iš maisto.

Visų priešpilnių metabolizmas yra žemas, o milžiniškų šeimos narių kūno temperatūra yra žemesnė tarp placentos žinduolių (32,7 ° C). Tamandua ir nykštukė rūšių kūno temperatūra yra šiek tiek aukštesnė.

Priešmokyklinio gyvenimo būdas

Visos rūšys gyvena vienišas gyvenimo būdas.

Milžiniškas skruzdėlynas gyvena žemėje ir maitinasi daugiausia dienos metu, nors jei jį trikdo žmonės, jis pereina į naktinį aktyvumą.

Tamandua gali būti aktyvus bet kuriuo paros metu, jis yra vienodai geras tiek žemėje, tiek medžiuose.

Nykštukinės rūšys veda visiškai arborealinį gyvenimo būdą, aktyvų daugiausia naktį.

Visos rūšys gali kasti, lipti ir vaikščioti ant žemės. Tačiau milžiniškas skruzdėlynas retai lipa, norėdamas likti ant žemės, o nykštukinis skruzdėlynas, priešingai, yra patogus ant medžių, jie nenoriai nusileidžia ant žemės.

Tamandua tvarko lizdus medžių daubose, milžiniškos kasa žemėje nedideles įdubas, kuriose jie gali ilsėtis iki 15 valandų per parą. Norėdami užmaskuoti, jie padengia kūną didžiuliu gauruotu uodega. Nykštukų priešpiečiai dažniausiai miega, užsikimšę šaką ir apvynioti uodegą aplink užpakalines kojas.

Atskiri milžiniškų šeimos narių sklypai vietose, kur gausu maisto, gali būti tik 0,5 km2 ploto. Tokios vietos yra, pavyzdžiui, atogrąžų miškuose Kolorado Barro saloje (Panama). Tačiau tose vietose, kur nėra tiek daug skruzdėlių ir termitų, vienam milžiniškam skruzdėlynui gali prireikti iki 2,5 ha.

Palikuonys

Milžiniškose rūšyse ir tamanduoje poravimosi sezonas patenka rudenį, o pavasarį gimsta vienas jauniklis. Kūdikis atrodo subrendęs ir jau turi aštrius nagus. Įkišęs nagus, mažas skruzdėlynas beveik iškart po gimimo užlipa ant motinos nugaros. Kūdikis valgo pieną maždaug šešis mėnesius, tačiau gali likti su mama dar 1,5 metų, kol bus pasiektas brendimas.

Milžiniško priešpiečio jaunikliai yra tiksli tėvų kopija, o tamandų kūdikiai nėra labai panašūs į tėvus, jų spalva gali skirtis nuo baltos iki juodos.

Nykštukiniuose priešpiečiuose poravimasis dažniausiai vyksta pavasarį, kartais rudenį. Tiek motina, tiek tėvas neša jauniklius ant savęs ir maitina juos pjaustytomis pusiau suvirškintomis skruzdėlėmis.

Priešai

Natūraliose milžiniškų priešpiečių buveinėse pavojingi yra tik puma ir jaguarai, tačiau kadangi mūsų herojus sugeba apsiginti pats, jie dažniausiai renkasi su jais nesikišti. Atremdami išpuolį, gyvūnai stovi ant užpakalinių kojų ir desperatiškai kapoja priešą nagais, kurių ilgis siekia 10 cm .Jie netgi gali išspausti ir sutraiškyti priešą.

Nykštukiniams priešpiečiams mažiau pasisekė: gamtoje net grobio paukščiai ir šernai kelia jiems pavojų. Tačiau net ir šie mažyliai bando apsiginti: pavojuje jie stovi ant užpakalinių kojų laikydamiesi apsauginės padėties, o priekinės kojos ilgomis nagomis laikomos priešais snukį. Tamandua taip pat naudoja stiprų kvapą, kurį skleidžia analinė liauka, kaip papildomą apsaugą.

Apsaugojimas gamtoje

Vietos gyventojai retai medžioja priešpiečius mėsai, tamandua oda naudojama amatinėms odoms gaminti, tačiau tik nedaug. Tačiau milžiniškas skruzdėlynas išnyko iš daugelio istorinių Centrinės Amerikos arealų dėl buveinių ir žmogaus veiklos sunaikinimo. Pietų Amerikoje skruzdėlynai dažnai medžiojami dėl trofėjų, juos sugauna prekybininkai gyvūnais. Kai kuriose Peru ir Brazilijos vietose jie buvo visiškai sunaikinti.

Tamandua taip pat yra persekiojamas - jis veiksmingai ginasi, todėl jie medžioja jį su šunimis. Tamandua dažnai žūsta po automobilių ratais. Tačiau rimčiausia grėsmė šiems gyvūnams yra buveinių praradimas ir kelių vabzdžių rūšių, kuriomis jie gali maitintis, sunaikinimas.

Aprašymas

Šilkiniai prieškambariai yra mažiausias skruzdėlyno gyvenimo būdas ir turi proporcingai trumpesnius veidus ir daugiau kaukolių nei kitos rūšys. Suaugusiųjų bendras ilgis yra nuo 36 iki 45 cm (14–18 colių), įskaitant uodegą nuo 17 iki 24 cm (6,7–9,4 colio) ilgio, o jų svoris yra nuo 175 iki 400 g (6). , Nuo 2 iki 14,1 uncijos). Jie turi tankų ir minkštą kailiuką, kurio spalva yra nuo pilkos iki gelsvos, su sidabriniu blizgesiu. Daugelis porūšių yra tamsesni, dažnai rusvi, venų ir blyškios ar apatinės galūnės. Akys yra juodos, o kojų padai raudoni.

Mokslinis pavadinimas apytiksliai reiškia „dviejų kojų apskritimo kojų pirštai“ ir reiškia, kad ant priekinių kojų yra du nagai ir jų sugebėjimas beveik prigludti prie šakos, prie kurios gyvūnas prikibęs. Ant antrojo ir trečiojo kojų pirštų yra nagai, pastarasis yra daug didesnis. Ketvirtasis pirštas yra labai mažas ir jam trūksta letenos, o kiti du pirštai yra pradiniai arba jų nėra ir jie nėra matomi iš išorės. Užpakalinės kojos turi keturis vienodo ilgio kojų pirštus, kurių kiekvienas turi ilgus nagus, ir dešiniosios pėdos rudimentinis didysis pirštas, kurio iš išorės nematyti. Šie šonkauliai yra platūs ir plokšti, sutampa ir sudaro vidinį šarvuotą apvalkalą, saugantį krūtinę.

Pasiskirstymas ir buveinės

Šilkiniai skruzdėlynai yra iš Oašakos ir pietų Verakruso Meksikoje, per Centrinę Ameriką (išskyrus Salvadorą) ir į pietus iki Ekvadoro ir šiaurinės Peru, Bolivijos ir Brazilijos. Vien populiacija yra rytinėje Brazilijos šiaurinėje Atlanto dalyje. Šilkiniai priešpiečiai taip pat aptinkami saloje Trinidade. Jie gyvena įvairių rūšių miškuose, įskaitant pusiau lapuočių, atogrąžų visžalių ir mangrovių miškus, nuo jūros lygio iki 1500 m (4900 pėdų).

Prieš išsamią taksonominę apžvalgą 2017 m., Septyni porūšiai nuo C. didactylus nebuvo pripažinti.

  • Kompaktinis diskas didaktilisLinnaeus, 1758 m - Gajanuose, rytinėje Venesuelos dalyje, Trinidade, Atlanto miške
  • Kompaktinis diskas CatellusTomas, 1928 m - šiaurinė Bolivija, pietryčių Peru, vakarinė Brazilija
  • Kompaktinis diskas nugarosPilka, 1865 m - kraštutiniai pietų Meksika, Centrinė Amerika, šiaurinė Kolumbija
  • Kompaktinis diskas išvakarėseTomas, 1902 m - Vakarų Ekvadoras, Kolumbija pietvakariuose
  • Kompaktinis diskas ida , Tomas, 1900 m - vakarų Brazilija, rytinis Ekvadoras ir Peru
  • Kompaktinis diskas MeliniLönnbergas, 1928 m - šiaurinė Brazilija, rytinė Kolumbija
  • Kompaktinis diskas MeksikaHollisteris, 1914 m - Meksikos pietuose

2017 m. Apžvalga rodo, kad keturi iš šių porūšių nusipelno būti pripažinti rūšimis, o kiti yra sinonimai. Jis taip pat aprašė tris naujas šilkinio priešpiečio rūšis.

Šilkiniai prieškambariai yra naktiniai ir pavėsiniai, aptinkami žemuose miškuose su ištisine baldakimu, kur jie gali judėti skirtingose ​​vietose ir nereikia nusileisti nuo medžių. Jie gali atsirasti esant pakankamai dideliam 0,77 individų / ha tankiui, pavyzdžiui, kai kuriose vietose. Moterys namuose turi mažesnį diapazoną nei vyrai.

Nykštukinis skruzdėlynas yra lėtai judantis gyvūnas ir maitinasi daugiausia skruzdėlėmis, per dieną suvalgydamas nuo 700 iki 5000. Kartais jis maitinasi ir kitais vabzdžiais, tokiais kaip termitai ir maži kokcinelidiniai vabalai. Nykštukinis skruzdėlynas nukenčia kartą per dieną. Kai kuriuose iš šių išmatų yra daugybė vabzdžių egzoskeleto fragmentų, rodančių, kad nykštukinis priešnuodis neturi nei chitinazės, nei chitobiazės - virškinimo fermentų, aptinkamų vabzdžiaėdžių šikšnosparnių.

Tai yra vienišas gyvūnas ir pagimdo vieną jauną, iki dviejų kartų per metus. Kūdikiai gimsta jau brendę, o suaugusiems - panašios spalvos. Kietą maistą jie pradeda vartoti tada, kai sudaro maždaug trečdalį suaugusiųjų masės. Jaunas paprastai dedamas į nukritusių lapų lizdą, pastatytas medžių daubose, o kiekvieną naktį paliekama apie aštuonias valandas.

Kai kurie autoriai siūlo, kad nykštukinis priešpilnis paprastai gyvena medvilnės medžių šilke (gentis Ceiba ) Dėl savo panašumo į šių medžių pluoštų sėklų ankštį medžius galima naudoti kaip dangą ir išvengti plėšrūnų, tokių kaip vanagai ir ypač Pietų Amerikos harpijos, išpuolių. Dienos metu jie dažniausiai miega susisukę į kamuolį. Nors jie retai sutinkami miške, juos galima lengviau rasti naktį maitinantis šliaužtinukus.

Pajutęs pavojų, nykštukinis skruzdėlynas, kaip ir kiti priešgrybeliai, apsaugo save atsistodamas ant užpakalinių kojų ir laiko savo priekines kojas prie veido, kad galėtų pataikyti į bet kurį gyvūną, bandantį priartėti prie aštrių jo letenų.

Paskirstymo sritis

Priešpiečių galima rasti visoje Centrinėje Amerikoje, taip pat pietrytinėse Meksikos dalyse. Daugelis šių rūšių yra Venesuelos ir šiaurinės Argentinos miškuose. Pietų Brazilija ir Urugvajus taip pat išsiskiria tuo, kad yra priešpiečiai.

Mėgstamiausios šių gyvūnų vietos yra miško pakraščiai ir savanos, esančios ne aukščiau kaip 2000 m. Skruzdėlynus taip pat galima rasti šalia upelių ir upių ar medžiuose, kuriuose yra daug vynmedžių.

Paprastosios skruzdžių rūšys

Priešmokyklinio skruzdėlių kategorijos žinduolių šeimą sudaro 2 gentys, 3 rūšys ir 11 porūšių, paplitę Centrinėje ir Pietų Amerikoje.

Milžiniškasis skruzdėlynas yra vienintelis genties milžiniškų priešpilnių (Myrmecophaga) atstovas. Keturių pirštų prieškūninių arba tamandua (Tamandua) genčiai priskiriamos meksikietiškos Tamandua (Tamandua mexicana) ir Tamandua (Tamandua tetradactyla) rūšys. Nykštukinių priešnuodžių (Cyclopes) gentis yra viena iš nykštukinių priešnuodžių rūšių (Cyclopes didactylus).

Meksikietiška tamandua (tamandua mexicana)

Gyvūno kūno ilgis yra apie 77 cm, uodegos nuo 40 iki 67 cm. Snukis pailgas, išlenktas, burna maža, liežuvio ilgis siekia 40 cm. Nugara su ryškiomis tamsiomis išilginėmis juostelėmis, kurios tęsiasi iki pečių ir dengia priekines kojas, kaip liemenė. . Likusi kūno dalis yra nuo baltos iki rudos spalvos. Analinė Meksikos tamandua liaukos paslaptis skleidžia nemalonų kvapą, todėl gyvūnas vadinamas „miško kelmu“.

Šios rūšies buveinė apima Centrinę Ameriką į pietryčius nuo Meksikos, Pietų Ameriką į vakarus nuo Andų nuo Venesuelos iki šiaurinės Peru.

Tamandua arba keturių pirštų priešpiečiai (Tamandua tetradactyla)

Kūno ilgis nuo 54 iki 88 cm, uodegos ilgis nuo 40 iki 49 cm, svoris 4-5 kg. Uodegos galas plika. Priekinės kojos yra keturių pirštų, užpakalinės - penkių pirštų. Kailis yra trumpas, standus ir storas, šeriais. Pietryčiuose nuo diapazono gyvūnai turi ryškias tamsias juosteles iš nugaros, kurios plečiasi iki pečių ir dengia priekines kojas. Kūno spalva yra nuo baltos iki rudos.

Paplitęs Pietų Amerikoje į rytus nuo Andų, pietų Kolumbijoje ir nuo Venesuelos per Braziliją iki šiaurinės Argentinos. Gyvena miškuose, pakraščiuose ir savanose prie vandens telkinių iki 2000 m aukštyje virš jūros lygio.

Nykštukė arba dviejų pirštų skruzdėlynė (Cyclopes didactylus)

Mažiausias priešpiečių atstovas, kurio kūno ilgis nuo 36 iki 45 cm (uodegos ilgis apie 18 cm), svoris 270–400 g. Kailis yra rudos spalvos su auksiniu atspalviu, pėdų padai ir nosies galiukas yra raudoni. Snukis baigiasi trumpu kamiene. Dantų nėra, liežuvis ilgas, lipnus. Uodega yra griežta pliku galu. Priekinės kojos yra keturios ir penkios ant užpakalinių pirštų.

Rūšis randama Centrinėje ir Pietų Amerikoje, nuo pietų Meksikos iki Brazilijos ir Paragvajaus. Vietiniai gyventojai gyvūną žino pavadinimu „Miko Dorado“.

Mityba

Prieškariai maitinasi tik vabzdžiais ir ne visais iš eilės, o tik iš pačių mažiausių rūšių - skruzdėlių ir termitų. Toks selektyvumas susijęs su dantų nebuvimu: kadangi skruzdėlynas negali kramtyti maisto, jis praryja vabzdžius kaip visumą, o skrandyje juos virškina labai agresyvios skrandžio sultys.

Kad maistas greičiau virškinamas, jis turi būti pakankamai mažas, todėl priešpiečiai nevalgo didelių vabzdžių. Tačiau skruzdėlynas palengvina savo skrandžio darbą, rijimo metu iš dalies trindamas arba sutraiškydamas vabzdžius ant kieto gomurio. Kadangi skruzdėlynų maistas yra mažas, jie yra priversti įsisavinti jį dideliais kiekiais, todėl yra nuolat ieškomi.

Prieškariai juda kaip gyvi dulkių siurbliai, sulenkdami galvas į žemę ir nuolat uostydami bei traukdami į burną viską, kas valgoma (jų kvapas labai aštrus). Turėdami neproporcingai didelę jėgą, jie triukšmą apverčia dreifuojančią medieną ir, net ir susidūrę su termitų piliakalniu, jame surenka tikrą trasą. Stipriais nagais priešpiečiai sunaikina termitą ir greitai laižo termitus nuo paviršiaus.

Šventės metu priešpiečio liežuvis juda didžiuliu greičiu (iki 160 kartų per minutę!), Todėl jis turi tokius galingus raumenis. Vabzdžiai prilimpa prie liežuvio dėl lipnių seilių, seilių liaukos taip pat pasiekia milžinišką dydį ir prisitvirtina prie krūtinkaulio, kaip ir liežuvis.

Išvaizda

Kaip matyti iš pavadinimo, nykštukinis skruzdėlynas yra mažiausias skruzdėlynų šeimos narys, jo ilgis yra 36–45 centimetrai (kūno ilgis 16–20 cm, uodegos ilgis 18 cm) ir sveria iki 400 gramų. Priešpiečio kailio spalva yra ruda, su auksiniu atspalviu, kojų padai ir nosies galiukas yra raudoni. Priešpiečio snukis baigiasi trumpu probosku, pritaikytu valgyti vabzdžius. Kaip ir kiti skruzdėlynų šeimos atstovai, nykštukinis skruzdėlynas neturi dantų, tačiau turi ilgą ir lipnų liežuvį, aprūpintą galingais raumenimis. Nykštukinis priešpilnis turi griežtą uodegą, pliką jos galą, padėdamas jam judėti medžių šakomis. Ant kiekvienos prieškambario priekinės letenos yra keturi pirštai, kurių antrasis ir trečiasis baigiasi padidinta naga. Ant užpakalinių skruzdėlyno kojų penki pirštai be padidintų nagų. Kūno temperatūra svyruoja nuo 27,8 iki 31,3 ° C. Genetiškai nykštukinis priešnuodis skiriasi nuo kitų priešnugario šeimos atstovų tuo, kad turi 64 chromosomas.

Porūšis

Cyclopes didactylus catellus, Tomas, 1928 m

Cyclopes didactylus dorsalis, Pilka, 1865 m

Cyclopes didactylus eva, Tomas, 1902 m

Cyclopes didactylus ida, Tomas, 1900 m

Cyclopes didactylus melini, Lönberg, 1928 m

Cyclopes didactylus mexicanus Hollisteris, 1914 m

Literatūra

  1. Chiarello et al, 2006 - Cyclopes d> Nuorodos
  • Nykštukų priešpiečio nuotraukos internete: 1, 2, 3
  • Nykštukinio priešpiečio teritorinis žemėlapis (Natureserve.org)
  • Nykštukų priešpiečiai - vaizdo filmavimas
  • Darvino muziejus
Tai yra neišsamus straipsnis apie zoologiją. Galite padėti projektui jį pataisydami ir papildydami.

Šiame puslapyje naudojamas turinys Vikipedijos skyrius rusų kalba. Originalus straipsnis yra tinklalapyje: Nykštukų priešpiečiai. Originalių straipsnio autorių sąrašą galite rasti tinklalapyje versijų istorija. Šis straipsnis, kaip ir straipsnis, paskelbtas Vikipedijoje, yra prieinamas CC-BY-SA sąlygomis.

Raudonoji knyga

Mažiausiai susirūpinimą keliantis IUCN 3.1. Mažiausias susirūpinimas: 6019

Peržiūrėti ID pagal ITIS.gov 624910

Chiarello ir kt., 2006 m. - Cyclopes didactylus. Įvedant duomenų bazę paaiškinama, kodėl ši rūšis kelia mažiausiai rūpesčio

Louise H. Emmons ir Francois Feer, 1997 m. - Neotropiniai atogrąžų miškų žinduoliai, lauko vadovas.

Johnas F Eisenbergas, Kentas H Redfordas, 2000 m. - Neotropikų žinduoliai: Ekvadoras, Bolivija, Brazilija

Geriausias, RC, Harada, AY, 1985 m. - Šilkinio priešpiečio (Cyclopes didactylus) maisto įpročiai centrinėje Amazonės dalyje. Žurnalas „Mammalogy 66“ (4).

Schober, M. 1999. „Cyclopes didactylus“ (on-line), gyvūnų įvairovės internetas. Priimta 2007 m. Gegužės 21 d.

Gerald Durrell, „Naujasis Nojus“, išleido William Collins Sons & Co. Ltd, 1955 m

Komentaruose galite pridėti informacijos apie šio tipo gyvūnus arba užduoti jums įdomų klausimą ar paaiškinimus.
Visada džiaugiamės susidomėjusiais projekto dalyviais ir mielai aptariame su jumis tam tikrus duomenis.

Veisimas

Poravimosi milžiniškuose priešnuodžiuose vyksta du kartus per metus - pavasarį ir rudenį, kitos rūšys poruojasi dažniau rudenį. Kadangi skruzdėlynai gyvena vieni, šalia vienos patelės retai būna daugiau nei vienas patinas, todėl šie gyvūnai neturi poravimosi ritualų.

Patinas susiranda patelę pagal kvapą, priešpiečiai tyli ir neduoda specialių sušaukimo signalų. Nėštumas trunka nuo 3–4 (nykštukėje) iki 6 mėnesių (milžiniškame priešpilyje). Patelė pagimdo vieną kubelį, gana mažą ir nuogą, kuris savarankiškai užlipa ant nugaros. Nuo tos akimirkos ji visą laiką dėvi, o kubelis atkakliai kabinasi jai į nugarą susisukusiomis letenomis. Paprastai sunku aptikti mažą kubelį milžiniškame skruzdėlyne, nes jis yra palaidotas standžiame motinos kailyje.

Tamandua patelės, maitindamos medį, dažnai pasodina ant kai kurios šakos kubelį, ir, atlikusios visus reikalus, motina paima kubelį ir eina žemyn. Jauni protėviai ilgą laiką praleidžia su mama: pirmą mėnesį jiems neatsiejama nugara, tada jie pradeda nusileisti į žemę, tačiau iki pat dvejų metų išlieka susiję su moterimis! Nedažnai būna, kai moteris skruzdėlytė nešioja ant nugaros beveik lygaus dydžio kubelį. Įvairios rūšys brendimą pasiekia per 1–2 metus. Gigantiniai priešpiečiai gyvena iki 15 metų, Tamandua - iki 9 metų.

Priešpiečių turinys namuose

Tokio augintinio laikymas namuose tikrai labai juokingas ir jaudinantis. Naminis skruzdėlynas gali išsiversti be savo narvo ir, patikėk manimi, niekaip neįžeisi jo, nes kas džiaugsis, kad bus uždarytas už grotų. Suradę tokį draugą namuose, turėtumėte priprasti ir susitaikyti su tuo, kad tai tam tikru mastu yra beveik kaip mažas vaikas.

Taigi būtų malonu skirti jam atskirą kambarį, kuriame, beje, jis gali būti užrakintas, kai jūs išeinate į darbą, nes šis meistras namuose gali daryti tokius dalykus, kad vargu ar jūs jį giriate.

Baldai dažniausiai nukenčia nuo tokio draugo iš Pietų Amerikos, jis, kaip katė, siekia paaštrinti nagus apie jos apmušalus, jis turi gana didelių, tad geriau, kad jo pasivaikščiojimai po butą būtų atliekami atidžiai stebint kam nors. Be to, pagal savo prigimtį skruzdėlynas yra tvarinys, kuriam nėra atimtas intelektas, šiuo atžvilgiu jis tikrai mėgsta kišti savo ilgą, smalsų veidą į visus kampus, į kuriuos ji šliaužia, ir nelabai, tokiu atveju jis taip pat turi letenas.

Jei atsitiko tokia nemaloni situacija ir šis gražus nuomininkas name jau spėjo susitvarkyti savo reikalus, neskubėkite jo panaudoti, net pajuokauti ar net auklėti. Visų pirma, jūs jį išgąsdinsite, ir tai gali neigiamai paneigti jūsų tolimesnius santykius, nes gyvūnas gali jus pradėti suvokti kaip ne draugą. Na, antra priežastis, kodėl neturėtumėte jo „užpulti“, yra ta, kad nors ir geras, bet vis dėlto laukinis žvėris. Jis pats niekada nepradės jūsų medžioti, tačiau nėra įpratęs savęs įžeidinėti, todėl galite lengvai atsitrenkti į sunkią raumeninę leteną, be to, apsiginklavę ilgais aštriais nagais.

Tokiam augintiniui nėra problemų pasivaikščioti į kiemą ant pavadėlio, tik nuo ankstyvos vaikystės būtina jį priprasti prie šių prietaisų. Taigi, pavyzdžiui, Salvadoras Dali išlaikė tokį neįprastą draugą ir kasdien su juo vaikščiojo po miestą ieškodamas įkvėpimo.

Šis ekscentrikas mėgsta, kad jam bus atkreiptas dėmesys, jūs galite su juo žaisti, apsirengti, šukuoti, jis neišbėgs ir neiššoks. Skruzdėlynas tiesiog nusiramins, džiaugsis ir linksminsis.

Namuose jam nereikia gaudyti dešimtys tūkstančių skruzdėlių, jis bus gana patenkintas tokiais skanėstais kaip košė su malta mėsa, ryžiai, geriausia, taip pat galite duoti jam įvairių vaisių ir kiaušinių. Tik nepamirškite, kad jis neturi dantų - pietus turėsite kruopščiai sumalti. Bet pasivaikščiojimo metu galite saugiai nunešti jį į skruzdėlyną, patikėkite manimi, jis nebus supainiotas ir pateks į darbą, instinktai bet kokiu atveju imsis jų mokesčio.

Kadangi ši egzotika kilusi iš šiltų šalių, jai neturi būti leista sušalti, todėl madingi skruzdėlyno drabužiai yra ne tik linksmi ir gražūs, bet ir tam tikru mastu būtini. Taip pat miego metu jis turėtų būti padengtas kažkuo šiltu.

Vidutinės tokio nepaprasto augintinio išlaidos svyruoja nuo 500 000 iki 2 500 000 rublių.

Įdomūs faktai

  • Milžiniškas skruzdėlynas yra reta rūšis, įtraukta į Tarptautinę raudonąją knygą.
  • Skruzdėlyno liežuvis šėrimo metu veikia nepaprastai greitai. Per minutę gyvūnas jį išmeta ir atsitraukia iki 160 kartų. Dėl šio greičio suaugęs skruzdėlynas per dieną suvalgo iki 30 000 skruzdėlių!
  • Milžiniško priešpilnio liežuvio ilgis siekia 61 cm, tai yra rekordinis skaičius tarp sausumos gyvūnų.
  • Paprastas purus skruzdėlynas per dieną gali suvalgyti iki 30 tūkstančių skruzdėlių ar termitų.
  • Prieškariai nėra bandos gyvūnai, renkasi vienišą gyvenimo būdą, maksimalią šeimą. Nepaisant to, būdamas nelaisvėje gali puikiai žaisti vienas su kitu.
  • Priešpiečiai yra ramaus būdo, per kurį jie puikiai pasiduoda prijaukinimui, gali gerai susitvarkyti su labiau pažįstamais augintiniais: katėmis ir šunimis ir netgi mėgsta žaisti su vaikais. Tiesa, skruzdėlyną laikyti namuose nėra taip paprasta, nes jie visiškai negali atlaikyti šalčio, jiems palanki temperatūra turėtų būti bent 24–26 ° C.
  • Priešpiečiai, be kita ko, yra geri plaukikai, jie lengvai įveikia atogrąžų tvenkinius.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: LaMaistas TV - "Verdam sriubą!" (Balandis 2020).

Pin
Send
Share
Send