Apie gyvūnus

Milžiniškos pandos (Ailuropoda melanoleuca) būklė ir išsaugojimas: apžvalga

Pin
Send
Share
Send


Šeimoje yra aštuonios gentys. Į IUCN Raudonąjį sąrašą ir Tarptautinės prekybos konvenciją įtrauktas vienos genties atstovas: Ailuropoda pandos. Ši gentis dažnai minima Ursidae šeimai (tai tiksliai pasakyta Tarptautinės prekybos konvencijoje) arba atskirai Ailuropodidae šeimai. Mažoji panda Ailurus fulgens yra įtraukta į Tarptautinės prekybos konvencijos II priedą. SSRS, be aklimatizuoto dryžuoto meškėno, šeimos atstovai negyveno.

Didelė panda
Ailuropoda melanoleuca Dovydas, 1869 m. (II, 296)

Rūšis nedidelė. Šiuo metu nenukenčia. Iš esmės Tarptautinės prekybos konvencijai gresia išnykimas.

Kūno ilgis 120–180 cm. Uodegos ilgis apie 12 cm., Svoris 75–160 kg. Išvaizda panaši į lokį. Galūnės žemos, sustoja. Ant pado yra atvirų raguolių. Nagai yra trumpi, šiek tiek išlenkti. Galva masyvi, su sutrumpinta veido dalimi. Ausys yra didelės, suapvalintos, stačios. Akys mažos. Plaukų linija yra aukšta, stora ir minkšta. Akių dėmės, ausys ir plati skersinė juostelė, einanti aplink kūną pečių lygyje, yra juoda, likusi kūno dalis yra balta.

Anksčiau ji buvo plačiai paplitusi pietų Kinijoje. Šiuo metu aptinkama šiauriniame ir centriniame Sičuano regionuose, kalnuose, besiribojančiuose su pietine Gansu dalimi, ir Čiplingo kalnuose, esančiuose ant pietinės Shaanxi provincijos sienos.

Nuotrauka: CC0 Public Domain

Jie gyvena kalnų miškuose, turinčiuose tankius bambuko Sinarindinaria nitida tankus, 2600–3500 m aukštyje virš jūros lygio. jūra. Paprastai būna vienas. Dažniausiai vadovaujasi sausumos gyvensena, tačiau gali lipti ant medžių. Tuščiaviduriai medžiai, uolų plyšiai, urvai yra prieglobstis.

Jie maitinasi daugiausia bambuko daigais ir šaknimis, smulkiais graužikais. Patelė, matyt, kas dveji metai atveda po 1–2 jauniklius. Nėštumas yra maždaug 148 dienos.

Atraskite pasaulio tyrimus

  • 15 ir daugiau milijonų narių
  • 118 ir daugiau milijonų leidiniai
  • 700 000 + tyrimų projektai
Prisijunkite nemokamai

1999 m. Tos pandos veisėsi 14 metų

1998. Du šimtai dvidešimt šeši jaunikliai gimė zoologijos soduose ir

1998 m., Tačiau 109 mirė per 30 dienų nuo

1985 m. (Neįskaitant mažųjų

1999 m., Daugiau nei 10 šalių,

6,5 metų ir 6,5

Patinui - 7,5 metai

1998. Tačiau per 30 dienų nuo gimimo mirė 109, taigi mirčių procentas buvo 48%.

120 metų (1976 m. Sausio mėn.). Kelių rūšių bambukas išaugo

Aprašymas

Apskritai, didelės pandos turi apvalią galvą, aptemptą kūną ir trumpą uodegą. Aukštis ties pečiais yra 65–70 cm. Šie gyvūnai yra gerai žinomi dėl būdingų juodos ir baltos spalvos žymių. Galūnės, akys, ausys ir pečiai yra juodos, o visa kita yra balta. Kai kuriuose regionuose juoda spalva turi ryškiai raudoną atspalvį. Tamsūs ženklai aplink akis gali būti šių gyvūnų populiarumo priežastis, suteikiant jiems naivų, jaunatvišką vaizdą. Padidėję pečiai ir kaklo sritis kartu su sumažintomis užpakalinėmis galūnėmis sukuria raminamąjį. Bakulumas (kaulas, kuris susiformavo varpos jungiamajame audinyje) yra daugelyje kitų žinduolių. Tačiau kituose lokiuose jie yra tiesūs ir į priekį, tuo tarpu pandose jie yra S formos ir nukreipti atgal.

Didelės pandos turi keletą kaukolės kaulų junginių. Jie turi didelę sagitalinę keterą, kuri galingų žandikaulių dėka tapo platesnė ir gilesnė. Molinės ir molinės yra platesnės ir plokštesnės nei kiti lokiai, todėl pandos sukūrė savybę sumalti kietą bambuką. Puikus šių gyvūnų bruožas yra papildomas rankos pirštas, priešingas pirštu, vadinamas „pandos nykščiu“. Anksčiau tai sukėlė didelę sumaištį klasifikuojant šiuos lokius. Tiesą sakant, tai nėra nykštys, o odos išsikišimas.

Veisimas

Moteriškos pandos veisimosi sezono metu tampa aktyvesnės ir naudoja aromatinį ženklinimą. Tyrimas, atliktas tarp lytiškai aktyvių moterų ir neaktyvių pandų, rodo, kad aromatinis ženklinimas nurodo seksualinį aktyvumą. Patinai gali konkuruoti dėl moterų.

Poravimasis vyksta nuo kovo iki gegužės. Moterų estrus trunka maždaug 1–3 dienas. Moterys praranda ankstesnį aktyvumą estrus, tampa neramios ir praranda apetitą. Daugelis jauniklių gimsta vasaros pabaigoje ir ankstyvą rudenį. Nėštumas trunka apie 6 savaites. Gimdami kūdikiai yra akli ir bejėgiai, o jų kūną dengia nedidelis kailio sluoksnis. Naujagimių svoris yra 85–140 g.

Po gimdymo moteris motina padeda kūdikiui atsigulti į patogią vietą čiulpti. Kūdikis gali būti tepamas motinai apie 14 kartų per dieną, trunkantis iki 30 minučių vienam maitinimui. Meškiukai atmerkia akis nuo 3 savaičių amžiaus, savarankiškai juda po 3–4 mėnesių ir palieka mamos pieną maždaug 46 savaites. Kūdikis lieka su motina iki 18 mėnesių. Didelės pandos veisiasi nelaisvėje.

Tiriant milžiniškų pandų elgesį nelaisvėje, nustatyta, kad puse atvejų gimsta dvyniai. Motina, kaip taisyklė, pirmenybę teikia vienam iš jų, o antrasis netrukus miršta.

Elgesys

Skirtingai nuo daugelio kitų lokių, stambios pandos žiemoja ne žiemoti. Bet jie žiemą nusileidžia į mažesnį aukštį. Milžiniškos pandos nestato nuolatinių pilkapių, o pasislėpia medžiuose ir urvuose. Jie pirmiausia yra sausumos gyvūnai, bet ir geri alpinistai ir plaukikai. Didelės pandos dažniausiai būna vienos, išskyrus veisimosi sezoną. Mama pandos žaidžia su savo jaunikliais, bet ne tik norėdama nuraminti kūdikius, bet ir norėdama malonumo. Kai kurios motinos dažnai prabunda jauniklius, kad galėtų su jais žaisti.

Dieta

Milžiniškos pandos turi griežtą energijos tiekimą. Jie mažai juda ir, kaip taisyklė, judesio metu gauna maistą. Didelės pandos gali praleisti 10–12 valandų per dieną valgydamos maistą. Bambukas yra pagrindinis pandų mitybos šaltinis, tačiau gyvūnas gauna tik apie 17% lapuose ir stiebuose esančių maistinių medžiagų. Milžiniškos pandos yra gerai žinomos dėl vertikalios padėties šėrimo metu, o tai leidžia priekinėms kojoms laisvai valdyti bambuko stiebus. Papildomas pirštas ant pandos rankos padeda jai nuplėšti bambuką. Pandos skrandžio sienelės yra ypač raumeningos, todėl virškinamas sumedėjęs maistas, o žarnynas padengtas storu gleivių sluoksniu, kuris apsaugo nuo fragmentų.

Jų racioną sudaro: bambuko stiebai ir ūgliai, vaisiai, augalai, smulkūs žinduoliai, žuvys ir vabzdžiai.

Grėsmės

Juodos ir baltos milžiniškos pandos kailis praeityje galėjo būti apsauga nuo plėšrūnų, kai pandos buvo spaudžiamos plėšrūnų. Nespalvotas raštas suteikia jiems panašumo į zebrą. Be to, praeityje, kai šios pandos gyveno snieguotuose regionuose, balta spalva galėjo padėti šioms meškoms pasislėpti netoliese. Nepaisant to, šiandien pandos gyvena beveik be sniego teritorijose. Laimei, šiandien nėra plėšrūnų, keliančių grėsmę pandoms.

Vaidmuo ekosistemoje

Didžiųjų pandų populiacija yra glaudžiai susijusi su bambuko gausa ir atvirkščiai. Pandos padeda paskirstyti bambuko sėklas visame rajone. Nepaisant to, pandos žymiai sumažina bambuko kiekį nei sukuria sunkias sąlygas maistui rasti. Saugomos pandos buveinės padės išsaugoti natūralų.

Ekonominė reikšmė asmeniui: teigiama

Milžiniškos pandos buvo medžiojamos už jų kailį. Pastaraisiais metais oda buvo vertinama kaip vertingas miego kilimėlis, ji yra patogi, tačiau taip pat manoma, kad ji turi antgamtinę apsaugą nuo vaiduoklių ir padeda per sapnus numatyti ateitį. „Panda“ oda labai vertinama Japonijoje, jos kaina siekia apie 100 USD. Milžiniškos pandos taip pat populiarios zoologijos soduose ir pritraukia daugybę žmonių.

Kalbant apie pandą, dažnai daromos klaidos. Tai susideda iš to, kad žmonės leidžia susipainioti, kuriai šeimai priklauso panda.

Paprastai žmonės, kurie nesileidžia į taksonomijos subtilybes, mano, kad didžioji ir mažoji pandos skiriasi tik savo dydžiu. Tiesą sakant, viskas yra gana skirtinga ir abi pandos, nors ir turi keletą bendrų bruožų, tačiau priklauso skirtingoms šeimoms.

Kuriai šeimai priklauso didžioji panda

Ilgą laiką tai buvo aršių mokslinių diskusijų objektas. Priežastis buvo ta, kad ji turėjo panašumų su meškėnais ir lokiais tuo pačiu metu.

Diskusijos buvo ilgos ir jų metu didelė panda buvo perkelta iš šeimos į šeimą. Tašką šiuose ginčuose uždėjo genetikai, kurie įrodė, kad didžioji panda priklauso lokių šeimai.

Kuriai šeimai priklauso panda?

Reikalai buvo dar blogesni nei dideli. Ji buvo minima ne tik usūriniu ar meškinu, bet ir paskirta atskirai šeimai. Tokioms abejonėms buvo objektyvių priežasčių, nes mažos pandos, turinčios meškos ir meškėno ženklus, taip pat turėjo kaukolės ir apgaulingos savybės.

Galų gale genetika vėl atėjo į pagalbą. Dabar mažoji panda priklauso pandų (Ailuridae) šeimai, kuriai atstovauja tik mažiausia panda. Tačiau kai kurie zoologai vis dar mano, kad tokiam atsiskyrimui nėra pakankamos priežasties, ir mažąją pandą priskiria usūrinių šeimai.

Iš kur kilo sumaištis su didelėmis ir mažomis pandomis?

Priežastis, kodėl skirtingų šeimų atstovai buvo pradėti vadinti vienu vardu, buvo ta, kad kai europiečiai susipažino su abiem, jie nesileido į klasifikavimo subtilybes. Abu gyvūnai maitinasi bambuku ir turi dar keletą bendro. Dėl šios priežasties mažosios pandos vardas buvo perkeltas į bambuko lokį, kuris dabar geriau žinomas kaip „didžioji panda“.

Yra 2 rūšių pandos - didžioji, visiems gerai žinoma, ir mažiau žinomos giminaitės, mažoji. Šie gyvūnai nėra labai panašūs vienas į kitą ir jų sisteminė padėtis kelia daug klausimų. Gyventojai didelę pandą laiko meška, o mokslininkai ją klasifikavo tarp meškėnų dėl daugybės ženklų. Diskusijos apie tai, ar didžioji panda yra milžiniškas meškėnas, ar lokys, iki šiol nenuslūgo. Oficialiai šį žvėrį sudaro specialus lokių porūšis. Tačiau maža panda atrodo labiau kaip martenas ir išskiriama kaip atskira mažų pandų šeima.

Mažoji Panda (Ailurus fulgens).

Didelės pandos žvilgsnis yra gerai žinomas. Tai didelis gyvūnas, sveriantis iki 160 kg, paprastai meškinas. Didžioji panda yra ryškiai kontrastingos spalvos: galva, pečiai ir pilvas yra balti, letenos, ausys ir „akiniai“ aplink akis yra juodi. Didelės pandos kojos turi savitą struktūrą: jie turi 6 pirštus, iš kurių 5 yra tikri, o šeštasis turi modifikuotą kaulą, išsikišusį į šoną. Ši beveik žmogaus delno struktūra padeda pandoms laikyti bambuko stiebus.

Didelės pandos (Ailuropoda melanoleuca).

Pandos gyvena labai ribotoje teritorijoje - jų galima rasti tik Kinijos pietuose, Sičuano provincijoje. Šie gyvūnai gyvena kalnų miškuose su bambuko tankais. Padai vadovauja vienatvės gyvenimo būdą. Didžiąją laiko dalį jie juda lėtai ieškodami maisto ir kramto jį metodiškai.

Pandos yra puikios nuodingos varlės ir dažnai laipioja medžiais.

Skirtingai nuo kitų lokių, jie žiemoja ne žiemoti. Šių gyvūnų prigimtis yra labai rami, netgi flegmatiška, tačiau, būdami kartu zoologijos soduose, pandos, ypač jauni, mėgsta žaisti.

Skiriamasis pandų bruožas yra tas, kad jie yra beveik visiški vegetarai, turintys labai selektyvią dietą. Jų mitybos pagrindas yra bambukas: pandos valgo visą jo dalį, pirmenybę teikdamos šakoms. Laikantis tokios dietos, jų skrandis turi labai storą gleivinę, saugančią nuo aštrių bambuko drožlių. Dėl mažai kalorijų gaunamo maisto pandos yra priverstos suvalgyti didelį jo kiekį: pandos gali suvalgyti iki 30 kg per dieną, tai yra 20–40% gyvulio svorio! Kartais pandos valgo kitus augalus, taip pat mažus gyvūnus, kiaušinius, žuvis ir karūną. Šiuos grobuoniškus instinktus dažnai pamiršta zoologijos sodų lankytojai, apgauti dėl žaisliško pandų žvilgsnio. Tačiau pandos gali būti agresyvios erzinančių lankytojų atžvilgiu!

Pandos kramto beveik nuolat, maisto įsisavinimas yra pagrindinė šių gyvūnų gyvenimo filosofija.

Šių gyvūnų vaisingumas yra labai mažas, jie nėra būdingi smurtiniam poravimuisi. Poravimosi sezonas prasideda pavasarį, nėštumas trunka 150–160 dienų. Patelė pagimdo labai mažą jauniklį (ypač retai - du). Palyginti su motinos dydžiu, naujagimis yra tik mažytis.

Akloje vienkartinėje, aptrauktoje reta vilna, sunku atpažinti būsimą pandą.

Patelė atsargiai saugo kubelį, o kūdikis greitai auga. Mažosios pandos yra labai judrios ir smalsios. Jie linkę į nuotykius ir visada ieško kokių nors pramogų. Laikomos kartu zoologijos soduose, pandos yra draugiškos broliams.

Natūraliomis sąlygomis pandos neturi priešų, tačiau šie gyvūnai yra labai pažeidžiami stichinių nelaimių. Pagrindinis pavojus jiems yra masinis bambuko žydėjimas. Šis ilgaamžis augalas žydi tik kartą gyvenime, po to miršta. Dėl masinio žydėjimo ir bambuko mirties dideliuose plotuose pandos netenka pašaro iš karto. Juos galima išgelbėti tik migruojant į daugiau šėrimo vietų. Tačiau šiuolaikinėje Kinijoje nėra tiek daug natūralių buveinių, todėl gyvūnų migracija tampa neįmanoma. Pandos tik išsaugo tai, kad žmonių akyse įgijo populiaraus, netgi kulto žvėries įvaizdį. Todėl Kinijos vyriausybė daug investuoja į pandos išsaugojimo ir veisimo programą.

Jauni pandos jaunikliai zoologijos sode.

Pandų brakonieriavimas nevyksta - už šio gyvūno nužudymą Kinijoje numatyta mirties bausmė! Kinija yra pasaulinė pandų veisimo lyderė.

Kinijos pandų veisimo centruose šiems gyvūnams sudaromos geriausios laikymo ir priežiūros sąlygos.

Tai nėra lengva užduotis: nelaisvėje pandos veisiasi dar rečiau nei gamtoje. Kinijos vyriausybė daugelį pandų išnuomoja pasaulio zoologijos sodams su sąlyga, kad išnuomotų gyvūnų palikuonys priklausys Kinijai (o ne zoologijos sodui, kuriame ji atsirado). Pandos tapo savotiška valiuta, kurią Kinija naudoja diplomatinėje veikloje.

Mažoji panda atrodo kitaip. Šis gyvūnas turi pailgą kūną, ilgą uodegą, palyginti didelę galvą su plačiomis ausimis ir trumpą snukį. Kojos yra trumpos, bet stiprios. Bendra jos kailio spalva yra raudona su balta „kauke“ ant snukio ir skersinėmis juostelėmis ant uodegos.

Maža panda, palyginti su giminaite, yra maža ir sveria tik 3–5 kg.

Mažoji panda gyvena šalia didžiosios, tačiau jos diapazonas yra šiek tiek platesnis, ją galite sutikti Birmoje ir Nepale. Mažosios pandos gyvenimo būdas yra panašus į didžiosios, tik ji daug daugiau laiko praleidžia ant medžių. Šios rūšies gyvūnai mieliau valgo švelnius bambuko lapus, jų racione yra daugiau gyvūnų pašarų. Skirtingai nuo didelių giminaičių, mažos pandos yra prieblandos gyvūnai, dienos metu jie užmiega kažkokioje duobėje ir naktį išeina ieškoti maisto.

Maža panda didžiąją gyvenimo dalį praleidžia ant medžių.

Veisimui patelė surenka lizdą medžio dauboje ir atneša 1-4 jauniklius. Nors mažų pandų palikuonių yra daugiau nei didžiųjų pandų, išgyvena tik 1–2 jaunikliai. Apskritai šios pandos yra tokios pačios nevaisingos kaip ir didžiosios. Jauni auga lėtai ir ilgą laiką būna šalia savo motinos. Kartais patinas taip pat dalyvauja auginant palikuonis.

Mažos pandos susipažįsta.

Gamtoje mažų pandų skaičius yra didesnis nei didelių, tačiau gyventojų būklė yra tokia pati trikdanti. Mažos pandos taip pat kenčia nuo jų natūralių buveinių sumažėjimo. Nelaisvėje jie veisiami retai, nors šie gyvūnai yra puikiai sutramdyti ir visiškai nėra agresyvūs.

Didžioji panda yra neįprastas, retas ir labai mielas gyvūnas. Ne per daug sakoma, kad ne vienas žvėris užkariavo žmonių širdis, kaip šie mieli, gremėzdiški ir jaukūs gyvūnai.Pandos yra mėgstamiausios vaikų, zoologijos sodo darbuotojų, fotožurnalistų, žaislų gamintojų ... Ir, ko gero, nė vienas kitas gyvūnas nesulaukė mokslininkų dėmesio ir gamtos žinovams neišleido tiek daug paslapčių.

Milžiniška panda dar vadinama milžiniška panda, bambuko meška, Tibeto kalnų meška, dėmėtoji meška.

Didelės pandos pasauliui fenomenas

Pasaulis sužinojo apie didelių pandų egzistavimą laukiniuose kalnuose Vakarų Kinijoje 1869 m. Tuomet prancūzų misionierius ir gamtininkas tėvas Jeanas Pierre'as Armanas Davidas tautiečiams pristatė paslaptingo gyvūno odą ir skeletą. Žvėris priklausė visiškai naujai rūšiai, kurią tėvas Davidas pavadino Ursus melanoleucus, tai yra, "lokys yra juodai baltas". Tačiau moksliniai Prancūzijos protai atkreipė dėmesį į precedento neturinčio žvėries skeletą ir odos panašumą į kito, gana mažo, tose pačiose vietose gyvenančio gyvūno, skeletą ir odą - su maža panda, kuri atrodo kaip lapės ir usūrio kryžius, nors meškėno kūnas turi juosteles ant veido ir uodega, ilga žiedais, parodo, su kuo jos protėviai buvo artimai susiję.

Ir dešimtmečius po šio atradimo naujasis gyvūnas, kuris buvo vadinamas didele panda (Ailuropoda melanoleuca), liko paslaptingas ir praktiškai neištyrinėtas, o dėl jo buveinių neprieinamumo ir nepaprastai patrauklaus trofėjaus ne tik gamtos tyrinėtojams, bet ir medžiotojams. Tik 1928 m. Theodore'o Roosevelto jaunesnysis ekspedicija sugebėjo susekti ir nušauti pandą.

Po šių įvykių prasidėjo tikroji paslaptingo žvėries medžioklė - muziejai, siekdami šlovės ir likimo, įrengė ekspedicijas įsigyti naujo gyvūno kaliausę. 1936 m. Niujorko mados dizainerė Ruth Harkness grįžo į savo tėvynę su ypač pavydėtinu trofėjumi - gyvu pandos jaunikliu! Vaikas buvo vadinamas Soo-Lin. Sekdami Rūtos pavyzdžiu, kiti medžiotojai taip pat ėmė nešti taškomus lokius į didžiuosius zoologijos sodus, o vakarų pasaulis tiesiog buvo pamišęs dėl pandų.

Po Antrojo pasaulinio karo zoologijos soduose buvo gaudomi Mei-Mei, Mingas, Grouchy, Sonya, Močiutė, Pan-Di, Pan-Da, Pin-Pin, Chi-Chi, An-An, Li-Li. O 1972 m. Ling-Ling ir Qing-Qing atvyko į Vašingtono zoologijos sodą - Kinijos JAV vyriausybės dovana. Zoologijos soduose lankytojams nebuvo galo - visi norėjo pasigrožėti linksmais užjūrio stebuklų lokių triukais, o specialistai tuo tarpu rinko informaciją, kad sudarytų didžiosios pandos natūralių buveinių vaizdą.

Ir vis dėlto tai meška

Šiandien pasaulyje yra šeši: ruda, balta, akiniai, malajiečių, gubachas ir panda.

Mokslininkai ilgą laiką svarstė, kuriai šeimai priklauso milžiniška panda - lokiai ar meškėnai, ir tik palyginti neseniai ji buvo pripažinta meška.

Sukaupta informacija, įskaitant kraujo baltymų palyginimą, rodo, kad didžioji panda, nors ji pati išsišakojo nuo evoliucijos medžio, vis tiek yra daug arčiau lokių šeimos nei usūriniai.

Kaip ir lokiai, milžiniškos pandos yra masyvūs ir lėti sausumos gyvūnai, kurių vidutinis ilgis 160 cm, sveria iki 140 kilogramų, ir tuo pačiu, kaip ir daugelis lokių, jie sugeba gerai lipti į medžius. Trumpos kojos su aštriais ir ilgais nagais jiems tai padeda. Ant medžių bambuko lokiai slepiasi nuo pavojaus ar miego. Ypač laipiojimo medžiais menas yra puikus.

Bambuko meškos uodega siekia 10–12 cm., Visas žvėries kūnas yra padengtas storu kailiu. Savotiška juodai balta spalva vis dar liko nepaaiškinta. Kai kurie mokslininkai mano, kad tam tikromis sąlygomis žaidžiant chiaroscuro ant žiemos sniego, baltos ir juodos dėmės suteikia gerą maskavimą. Tačiau jos kalnų prieglaudoje esanti pandos neturi pavojingų priešų. Kiti mokslininkai laikosi nuomonės, kad ši spalva padaro gyvūnus labiau matomus priešingos lyties atstovams (o pandos regėjimas nesvarbus), o tai ypač svarbu poravimosi metu.

Kadangi didžioji panda yra ypatingas gyvūnas, visi mokslininkai yra vieningi. Natūraliomis sąlygomis jis randamas nedideliame diapazone Kinijos Sičuano provincijos kalnų miškuose. Gansu ir Šaanxi provincijose taip pat yra nedidelių šių retų lokių populiacijų.

Apsaugos būklė

Pandos yra mėgstamos ir vertinamos ne tik už liečiančią išvaizdą, nuostabią nespalvotą aprangą, taikų elgesį ir paslaptingą gyvenimo istoriją, bet ir už jos retumą.

Augantiems Kinijos gyventojams nuolat reikėjo naujų žemės ūkio ir medienos plotų, todėl miškai buvo iškirsti. Taigi nuo 1974 iki 1989 metų bambuko meškos buveinė Sičuane buvo sumažinta beveik 50%. Didelės pandos, perkeltos iš subtropinių žemumų, išgyveno tik aukštuose kalnuose, mišriuose plačialapių ir spygliuočių miškuose, kuriuose augo bambukas ir šakutės.

Nuo 1990 m. Milžiniškoms pandoms kilo grėsmė. Laimei, šiandien jų populiacija auga, o Raudonojoje knygoje nuo 2016 m. Jie yra „pažeidžiamoje padėtyje“ esantiems gyvūnams. Taigi, jei 2004 m. Buvo 1596 bambuko lokiai, tai iki 2014 m. Jau buvo 1864 m. (Ir tai yra 2 kartus daugiau nei 1970 m. Pabaigoje). Šiandien pandą saugo Laukinės gyvūnijos apsaugos įstatymas, pagal kurį už šio žvėries sunaikinimą baudžiama laisvės atėmimu iki gyvos galvos arba net mirties bausme. 1992 m. Kinija sukūrė rezervų sistemą, kuri dabar yra 67, ir čia gyvena 67% visų pandų pasaulyje.

Panda yra ne tik laukinis žvėris, bet ir simbolis. Šio gyvūno įvaizdis yra daugelio firmų ir kompanijų emblemose. Šis žvėris yra Kinijos Liaudies Respublikos pasididžiavimas, šalies nacionalinis simbolis. Suvenyrų pramonė atkartoja daugybę pandų, o menininkai juos vaizduoja ant drobės ir šilko. Bambuko lokys yra gyvūnas, kuris įkvėpė Peterį Scottą (kuriam priklauso idėja sukurti Raudonąją knygą) sukurti garsųjį Pasaulio laukinės gamtos fondo herbą.

Didelių pandų Himalajų prieglaudos neprieinamumas ir atokumas, taip pat valstybės imtasi priemonių joms apsaugoti, apsaugoti gyvūnus nuo kulkų nuo medžiotojų. Nuo smalsių zoologių žvilgsnių šiuose nenusakomuose kalnuose juos slepia bambuko uždanga. Štai kodėl iki šiol niekas negalėjo sistemingai stebėti bambuko lokių natūralių buveinių. Iš esmės informacija apie jų įpročius ir elgesį grindžiama stebėjimais zoologijos soduose. Kadangi nelaisvėje yra labai mažai pandų, bambuko lokys išlieka vienas paslaptingiausių mūsų planetos gyvūnų, nes kol kas jo tyrimai zoologijos soduose nelabai padėjo atidaryti paslapties šydą.

Milžiniškas „Panda“ gyvenimo būdas

Pandų buveinės yra nepraeinamos bambuko giraitės kalnuose 1200–30000 metrų aukštyje. Meška nestato nuolatinio denio, kartais randa prieglobstį kalnų olose ar tuščiaviduriuose medžių kamienuose. Nuošalesnė vieta jam suteikia saugumo ir ramybės.

Pandų giminaičiai nėra per daug palankūs, kiekvienas gyvūnas turi savo teritoriją ir, kaip gali, ją saugo. Individualus patinų sklypas gali siekti apie 30 kv. Km, patelių - 5–10 kv. Km. Patino dalis paprastai sutampa su kelių patelių skyriais.

Šiai rūšiai būdingas vienišas gyvenimo būdas, išskyrus poravimosi periodą. Pandos yra aktyvios daugiausia sutemose ir naktimis, o dienos metu labiau mėgsta miegoti ant medžių, sulenktų kamuoliu.

Pabudimo valandomis pagrindinis pandų užsiėmimas yra maitinimas, o pagrindinis ir beveik vienintelis jų maistas yra bambuko ūgliai. Bambuko yra net 99% raciono. Per metus suaugęs gyvūnas sunaudoja iki 4,5 tonos bambuko! Naudojami ne tik sultingi ir jauni ūgliai, bet ir seni lignifikuoti stiebai - jų žvėris sumaltas galingais žandikauliais su galingais moliais. Unikalus „šeštasis letena“ - pailgas riešo kaulas su mėsingu padu padeda rankoje laikyti patrauklius meškos stiebus. Šis kaulas išsivystė į priešingo nykščio panašumą.

Pažvelkite į pandos kramtomos bambuko nuotrauką - žvėris laisvai išsisklaido, sėdi ant užpakalinių kojų ir metodiškai prikiša stiebus į burną, griebė juos užpakaliniais dantimis.

Kas 30–100 metų skirtingos bambuko rūšys pražysta ir miršta. Pandos tai išgyvena, kiekvieną kartą pereidamos prie skirtingų rūšių bambuko, tačiau iki šiol gyvenamųjų vietų išnykimas labai sumažino maisto produktų pasirinkimą.

Bambukas yra monotoniškas ir mažai maistingas maistas, jį sunku įsisavinti kūnu, todėl gyvūnai turi kramtyti beveik visą laiką, kai yra prabudę - 10–12 valandų, lėtai judami per bambuko tirščius.

Žiemą pandos žiemoja ne žiemoti, nors jos tampa dar lėtesnės.

Bambuko lokiai gali skleisti įvairiausius garsus, panašius į pūtimą, keiksmą, pypsėjimą. Jie taip pat girgžda, niurzga, dejuoja ir net „čiulba“.

Pandos zoologijos sode. Gyvūnai pradėjo nervintis, nors paprastai beveik nesureikšmina vienas kito, visiškai laikydamiesi šiai rūšiai būdingo vienišo gyvenimo būdo.

Tai, kad didžiosios pandos yra viena iš rečiausių gyvūnų rūšių, tam tikru mastu galima paaiškinti jų labai mažu gimstamumu. Moterų estrus pasireiškia tik kartą per metus (maždaug kovo pabaigoje) ir trunka ne ilgiau kaip tris keturias dienas. Dėl vienos moters gali varžytis 4-5 vyrai.

Kai tik poravimasis įvyksta, gyvūnai grįžta prie buvusio išmatuoto ir vienišo gyvenimo būdo. Nėštumas trunka 100–150 dienų. Pandoms būdingas blastocistos implantavimas, atidėtas 1–3 mėnesiais. Moterys pagimdo kas 2–3 metus, pradedant nuo ketverių metų

Prieš pagimdžiusi patelė pasislepia medžio dauboje ar oloje, pagimdo jauniklius ir maždaug mėnesį būna toje pačioje vietoje. Naujagimiams bambukiniai lokiai yra visiškai bejėgiai, jie yra vieni mažiausių (palyginti su motinos dydžiu) gyvūnų pasaulyje. Jie sveria ne daugiau kaip 150 gramų ir auga ypač lėtai, o suaugusio amžiaus sulaukia tik praėjus 4 metams po gimimo!

Pirmasis naujagimių pūkas yra visiškai baltas, o juodos dėmės baltame fone atsiranda tik sulaukus mėnesio.

Taip gimsta dideli pandos jaunikliai

Jei pandos pagimdo du (tai atsitinka 60% atvejų) arba tris (o tai yra labai retai) jauniklius, tada ji pasirūpins tik vienu iš naujagimių, pasmerkdama likusius badauti. Maždaug 47 savaites jis maitinamas motinos pienu, tada pradeda pereiti prie suaugusiųjų maisto, tačiau gali gyventi su mama iki pusantrų metų. Tapę savarankiškais, kai kurie jauni žmonės apsigyvena toje pačioje vietoje su motina, kiti nueina didelius atstumus.

Bambuko lokiai brendimą pasiekia vėlai, būdami 4 - 8 metų.

Zoologijos sodo darbuotojai maitina kubilą

Nelaisvėje pandos jaučiasi gana patogiai, tačiau nerodo noro tęsti lenktynių, ypač vyrams. Plačiai pranešta spaudoje, bandymai gauti palikuonių iš Chi-Chi, laikomų Londono zoologijos sode, ir An-An iš Maskvos zoologijos sodo, nedavė rezultatų. Pekino zoologijos sodo eksperimentai buvo sėkmingesni: ten nelaisvėje gimė mažiausiai du jaunikliai.

Nuo 1990 m. Dirbtinio apvaisinimo dėka pavyko sulaukti nelaisvėje auginamų pandų. Tačiau nelaisvėje laikomų bambuko lokių populiacija vis dar nėra pakankama.

Pandos gyvena vidutiniškai 26 metus - tai nelaisvėje (zoologijos soduose). Gamtoje jų vokai yra trumpesni - apie 20 metų.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: VISA TIESA APIE HUAWEI P30! Unbox Ring apžvalga (Birželis 2020).

Pin
Send
Share
Send