Apie gyvūnus

Šeima: Dasyproctidae Smith, 1842 = Agoutiae

Pin
Send
Share
Send


ŠEIMOS AGUTIJA (DASYPROCTIDAE)

Šioje šeimoje suvienytos keturios šeimos, iš kurių dvi - Paka ir Agouti - yra plačiai paplitusios ir gerai žinomos. Išoriškai jie panašūs į didelius žirgo protėvius trumpomis ausimis ir triušiais. Jie maitinasi vaisiais ir riešutais, nukritusiais nuo medžių, taip pat lapais ir šaknimis. Tai daugiausia miško gyvūnai, gyvenantys atogrąžų Amerikoje.

Paka („Cuniculus“ lenktynės) kai kuriose vietose taip pat vadinamos letena. Tai didelis graužikas (kūno ilgis 60–75 cm) su trumpa uodega. Jos oda yra labai plona, ​​o balti taškeliai ir dėmės išsiskiria iš tamsiai rausvo šonų fono.

Užpakalinės kojos su penkiais pirštais. Snukio gale ilgas ūsas yra lytėjimo pojūtis. Paka yra paskirstoma iš Meksikos į Paragvajų ir Argentiną miško plotuose. Aktyvus naktį. Ramindamas kraiką, jis ieško nukritusių vaisių ir valgomų šaknų. Ypač pirmenybę teikia figų šeimos medžių vaisiams. Kasdamas pakuotę, jis naudoja ne tik kojas su stipriais į kanopą panašiais kotedžais, bet ir dantis. Tačiau net storos šaknys jos nesustabdo. Šis graužikas praleidžia dieną skylėje.

Dėl puikios mėsos pakuotę medžioja medžiotojai. Jie medžioja ją naktį ar auštant su šunimis. Tokiu atveju žvėris iš pradžių bando pasislėpti skylėje, tačiau šunys jį išvaro iš ten, o esant tokiai sudėtingai situacijai, pakuotė stengiasi kuo greičiau pasiekti upės krantą, kad galėtų pabėgti plaukdama. Valtyse prie kranto žvėrys laukia medžiotojų. Kartais jie medžioja pakelį su žibintu, surasdami gyvūnus pro atspindėtą jų žvilgesį.

Paka gerai kovoja, staiga šokdamas ant agresorių ir įkandęs savo didelius priekinius pjūvius. Ji gali ne tik gerai plaukti, bet ir puikiai nardyti. Nelaisvėje jis greitai sutramdomas ir prisiriša prie savininko, kaip šuo. Nepaisant intensyvios žvejybos, pakuočių vietose yra labai daug - nuo kelių šimtų iki tūkstančio galvų 1 km2. Amazonijos indėnai šio graužiko (ir agouti) inkubatoriais naudoja išnaikintą pistoleto patranką.

Agouti (Dasyprocta aguti) - garsiausias šeimos narys, paplitęs iš Meksikos iki visžalios augalijos pasienio Argentinoje. Kai kuriose vietose agutai yra netgi gausesni nei paka, nuo kurių agutai skiriasi mažesniu (pusės metro ilgio) ir lieknesniu kūnu. Agouti ilgos užpakalinės kojos turi tik 3 kojų pirštus. Uodega beveik nematoma.

Spalva yra vienspalvė aukso rudos ar rausvos spalvos. Kai kuriose Amazonės vietose Agouti dar vadinamas Ku-Tia.

Kiekvienas, kuris matė agouti, pažymi greitą jaudulį. Agouti gerai plaukia, bet neria. Dažniau laikomas miške prie vandens. Viena rūšis gyvena net mangrovėse. Agouti maitinasi lapais, nukritusiais vaisiais ir riešutais. Suradęs vaisių, gyvūnas pritraukia jį prie burnos priekinėmis letenėlėmis. Patelė po keturiasdešimties dienų nėštumo atneša du visiškai išsivysčiusius ir reginčius jauniklius. Kaip ir paka, agouti yra laukiamas medžiotojų grobis. Nepaisant ypatingo nedrąsumo, gyvūnas gerai gyvena zoologijos soduose. Yra apie 20 susijusių formų, priklausančių agouti genčiai.

Vaizdo kilmė ir aprašymas

Pats terminas „agouti“ yra kilęs iš ispanų kalbos: agutí - reiškia kelias Dasyprocta genties graužikų rūšis. Šie gyvūnai yra kilę iš Centrinės Amerikos, šiaurinės ir centrinės Pietų Amerikos dalių bei pietinių Mažųjų Antilų. Jie yra susiję su jūrų kiaulytėmis ir atrodo labai panašūs, tačiau didesni ir turi ilgesnes kojas.

Įdomus faktas: Vakarų Afrikoje (ypač Dramblio Kaulo Krante) pavadinimas „agouti“ reiškia didelę nendrių žiurkę, kuri, kaip žemės ūkio kenkėjas, vartojama kaip laukinių gyvūnų mėsos delikatesas.

Ispaniškas vardas „agouti“ kildinamas iš Pietų Amerikos vietinių Tupi Guarani kalbų, kuriose vardas rašomas skirtingai kaip agutí, agoutí arba acutí. Populiarus Brazilijos portugalų terminas šiems gyvūnams „cutia“ yra kilęs iš šio originalaus pavadinimo. Meksikoje Agoutis vadinamas Sereku. Panamoje jis žinomas kaip eeque, o rytiniame Ekvadore - kaip guatus.

Iš viso gentyje yra 11 rūšių:

  • D. azarae - Agouti Azara,
  • D. coibae - Koibansky,
  • D. cristata - koldūnas,
  • D. fuliginosa - juoda,
  • D. guamara - „Orinoc“,
  • D. kalinowskii - Aguti Kalinovsky,
  • D. leporina - Brazilijos,
  • D. meksikana - meksikietis,
  • D. prymnolopha - juodaplaukė,
  • D. punctata - Centrinės Amerikos,
  • D. ruatanica - „Roatan“.

Išvaizda ir savybės

Nuotrauka: „Agouti Animal“

Graužiko išvaizda yra nepakartojama - jame derinamos trumpaausės kiškio ir jūrų kiaulytės savybės. Gyvūno nugara yra apvali (kuprota), jo galva pailgi, užapvalintos ausys yra mažos, už ilgų plaukų paslėptos trumpos uodegos be plaukų ir jos beveik nematomos. Gyvūnas turi plikas, suapvalintas ausis, plikas kojas, plačius, pasagos formos nagus ir 4 moliuskus aukščiau ir žemiau.

Vaizdo įrašas: Agouti

Visos rūšys labai skiriasi spalva: ruda, rausva, nuobodu oranžine, pilkšva ar juodos spalvos, tačiau paprastai su šviesesnėmis apatinėmis dalimis ir šonais. Jų kūnai yra padengti šiurkščiavilnių storais plaukais, kurie pakyla, kai gyvūnas susijaudina. Jie sveria 2,4–6 kg ir yra 40,5–76 cm ilgio.

Įdomus faktas: Priešakinės kojų kojos turi penkis pirštus, tačiau užpakalinių kojų yra tik trys pirštai su kanopas primenančiomis nagomis.

Pagauti jaunystėje, jie lengvai sutramdomi, tačiau yra medžiojami, taip pat kiškiai. Dauguma rūšių yra rudos spalvos nugaroje ir balkšvos skrandyje. Kailis gali atrodyti blizgus ir tada mirksėti oranžine spalva. Patelės turi keturias venų pieno liaukų poras. Tos pačios rūšies gyvūnai gali pastebėti nedidelius išvaizdos pokyčius. Nepilnamečiai yra panašūs į jaunus suaugusius.

Kur gyvena agouti?

Nuotrauka: Agouti graužikai

Gyvūnas Dasyprocta punctata, paprastai žinomas kaip Centrinės Amerikos Agouti, randamas nuo pietų Meksikos iki šiaurinės Argentinos. Didžioji dalis asortimento tęsiasi nuo Čiapaso ir Jukatano pusiasalio (pietų Meksikoje) per Centrinę Ameriką iki šiaurės vakarų Ekvadoro, Kolumbijos ir tolimųjų vakarų Venesuelos. Labai fragmentiškos populiacijos aptinkamos pietryčių Peru, Brazilijos pietvakariuose, Bolivijoje, Paragvajaus vakaruose ir kraštutiniuose Argentinos šiaurės vakaruose. Kai kurios rūšys buvo įvežtos ir kitur Vakarų Indijoje. Agouti taip pat buvo atvežti į Kubą, Bahamų salas, Jamaiką, Hispaniola ir Kaimanų salas.

Šie graužikai daugiausia gyvena atogrąžų miškuose ir kitose drėgnose vietose, tokiose kaip pelkės. Retai juos galite rasti atviruose stepių paminkluose. Jie nori įsikurti vietose, kuriose yra pakankamai vandens. Centrinės Amerikos aguta yra randama miškuose, tankiuose krūmynuose, savanose ir apsėtose vietose. Peru juos riboja Amazonės regionas, kur jie randami visose atogrąžų zonos dalyse su žema selva ir daugelyje aukštosios selvos zonos dalių (iki 2000 metrų aukštyje).

Agouti yra glaudžiai susiję su vandeniu ir dažnai sutinkami upelių, upių ir ežerų krantuose. Jie dažnai stato tankus ir daugybę miegamųjų vietų tuščiaviduriuose rąstuose, tarp kalkakmenio riedulių, po medžių šaknimis ar kita augmenija. Gausiausia rūšių rūšis yra Gvianoje, Brazilijoje ir Peru šiaurėje.

Dabar jūs žinote, kur gyvena agutų gyvūnas. Pažiūrėkime, ką jis valgo.

Ką valgo agouti?

Nuotrauka: Agouti gamtoje

Gyvūnai daugiausia valgo vaisius ir kasdienių ekskursijų metu ieško vaismedžių. Kai maisto gausu, jie atsargiai užkasa sėklas, kad galėtų jas naudoti kaip maistą, kai vaisių trūksta. Toks elgesys padeda sėti daugelio rūšių miško medžių sėklas. Šie gyvūnai dažnai seka beždžionių grupes ir renka vaisius, išmestus iš medžių.

Įdomus faktas: Buvo užfiksuota, kad agutai iš tolo girdi vaisius, krintančius iš medžių, ir juos traukia į žemę krintančių prinokusių vaisių garsas. Todėl graužikų medžiotojai sugalvojo veiksmingą būdą suvilioti gyvūną. Norėdami tai padaryti, jie mesti akmenį į žemę, imituodami vaisių kritimą.

Gyvūnai kartais valgo krabus, daržoves ir kai kuriuos sultingus augalus. Jie gali protingai sulaužyti kietuosius Brazilijos riešutus, todėl gyvūnai yra labai svarbūs šių augalų rūšių pasiskirstymui aplinkoje.

Pagrindinės agouti dietos yra šios:

Šie graužikai, kaip ir vietinės voverės, padeda atkurti miškus. Tačiau jie taip pat gali padaryti didelę žalą cukranendrių plantacijoms ir bananų plantacijoms, kurias jie naudoja kaip maistą. Kadangi vis daugiau miško žemių naudojama žemės ūkio reikmėms, agutai vis labiau sunaudoja vietinių ūkininkų derlių. Agouti valgo sėdėdami ant užpakalinių kojų ir laikydami maistą priekinėse kojose. Tada jie kelis kartus apverčia vaisius, valydamiesi dantis. Jei yra likusių vaisių gabaliukų, kurie nebuvo valgomi valgymo pabaigoje, prieš tai paslėpkite juos.

Charakterio ir gyvenimo būdo bruožai

Nuotrauka: Agouti jūrų kiaulytė

Pagrindinį „agouti“ socialinį vienetą sudaro pora, kuri poruojasi visą gyvenimą. Kiekviena pora užima fiksuotą maždaug 1-2 hektarų plotą, kuriame yra vaismedžiai ir vandens šaltinis. Teritorijos dydis priklauso nuo aprūpinimo maistu buveinių. Kai kiti Agouti atsiduria deklaruotoje teritorijoje, juos dažniausiai varo vyrai. Teritorinė apsauga kartais apima nuožmias kovas, kurios sukelia rimtus sužeidimus.

Įdomus faktas: Su agresyviu elgesiu graužikai kartais pakelia ilgą užpakalio plaukus, užpakalinėmis kojomis smogia į žemę ar naudoja įvairius garsus, kurie dažniausiai skamba kaip mažo šuns lojimas.

Šie graužikai daugiausia yra dienos gyvūnai, tačiau jie gali pakeisti savo veiklą naktinėmis valandomis, jei jie yra medžiojami ar dažnai trikdomi žmonių. Jie gali šokinėti vertikaliai. Jie sėdi vertikalioje padėtyje, agouti prireikus gali trūkčioti visu greičiu. Agouti gali judėti nepaprastu greičiu ir judrumu.

Jie stato namus po akmenimis ar medžiais. Agouti yra socialiniai gyvūnai, daug laiko skiriantys savitarpio priežiūrai. Gyvūnai daug laiko skiria viliojimui, kad pašalintų blusas, erkes ir kitus parazitus. Priekinės kojos yra naudojamos plaukams griauti ir ištempti, kad būtų pasiekiami priekiniai dantys, kurie vėliau naudojami kaip šukos. Nebijoti agouti triukai ar šokinėjimas keliais trumpais šuoliais. Jis taip pat gali plaukti ir dažnai yra šalia vandens.

Socialinė struktūra ir reprodukcija

Nuotrauka: Agouti Rat

Agouti gyvena stabiliose porose, kurios lieka kartu, kol vienas poros narys miršta. Pubertumas atsiranda pirmųjų gyvenimo metų pabaigoje. Dažnai galite pamatyti tik vieną asmenį, nes poros nariai neturi artimų kontaktų vienas su kitu. Gyvūnai veisiasi ištisus metus, tačiau dauguma jauniklių gimsta per daug vaisių - nuo kovo iki liepos. Kai kurios rūšys gali veistis kelis kartus per metus gegužę ir spalį, o kitos veisiasi ištisus metus.

Įdomus faktas: Vykstant teismo procesui, vyras apipurškia moterį šlapimu, dėl kurio ji pradeda šokti. Po kelių purslų ji leidžia patinui prie jos prisiartinti.

Nėštumo laikotarpis yra 104–120 dienų. Paukštinėje paprastai yra du jaunikliai, nors kartais gali būti trys ir keturi individai. Patelės kasa skylutes savo jaunikliams arba nuneša į senus pastatytus tankus, dažniausiai esančius tuščiaviduriuose rąstuose, tarp medžių šaknų arba susipynusioje augmenijoje. Jaunikliai gimsta urvuose, išklijuotu lapais, šaknimis ir plaukais. Jie gerai išsivysto gimus ir gali pradėti valgyti per valandą. Tėvai pašalinami iš lizdo. Lairis tiksliai atitinka palikuonių dydį. Augant jaunikliams, motina perduoda kraiką dideliam ančiui. Patelės turi keletą rąstų.

Naujagimiai yra visiškai padengti plaukais, akys yra atviros ir jie gali bėgti per pirmąją gyvenimo valandą. Motina paprastai maitina krūtimi 20 savaičių. Palikuonys visiškai atsiskiria nuo motinos po naujos vados. Taip yra dėl tėvų agresijos arba dėl maisto trūkumo. Kūdikiams, gimusiems vaisiaus laikotarpiu, tikimybė išgyventi yra žymiai didesnė nei gimusiems ne sezono metu.

Agouti natūralūs priešai

Nuotrauka: Agouti graužikai

Agouti medžioja vidutiniai ir dideli plėšrūnai, įskaitant žmones. Jie vengia plėšrumo, yra budrūs ir judrūs tankiuose požemiuose, jų spalvos taip pat padeda paslėpti nuo galimų plėšrūnų. Laukinėje aplinkoje tai yra drovūs gyvūnai, bėgantys nuo žmonių, o nelaisvėje jie gali tapti labai apgaulingi. Gyvūnai yra žinomi kaip labai greiti bėgikai, galintys valandų valandas laikyti medžioklinius šunis. Jie taip pat turi puikią klausą, kuri gali išgelbėti juos nuo plėšrūnų.

Agouti turi iškritusių medžių gelbėjimo angas. Šios skylės turi du išėjimus, leidžiančius graužikams išeiti per vieną išleidimo angą, o plėšrūnas to laukia per kitą išėjimą. Jei įmanoma, jie taip pat naudoja tunelius tarp arti esančių uolų ir kitų natūralių ertmių. Išsigandę jie bėga, darydami keistus grimasus.

Aguti priešai yra šie:

  • boa
  • krūmas šuo (S. venaticus),
  • ocelotas (L. pardalis),
  • Puma („Puma concolor“),
  • Jaguaras (Panthera onca).

Jei gyvūnui gresia pavojus, jie nejudėdami sustoja pakeldami priekines kojas ir laukia, kol grėsmė išnyks. Agouti gali judėti nepaprastu greičiu ir judrumu. Jie yra svarbi ekosistemos dalis, nes jie yra grobis vidutiniams ir dideliems plėšrūnams, tokiems kaip ereliai ir jaguarai. Jie vaidina svarbų vaidmenį skatinant atogrąžų vaismedžių atsinaujinimą dauginant sėklas.

Tačiau, kaip ir daugeliui kitų gyvūnų, didžiausią grėsmę gyvūnui kelia žmonės. Tai yra jų natūralios buveinės sunaikinimas ir jų kūno medžioklė. Išpuolio atveju gyvūnas arba nužudo save, arba bando pasislėpti zigzagais, pakeisdamas savo judėjimo trajektoriją.

Kvapai vaidina svarbų vaidmenį bendraujant tarp asmenų. Tiek vyrai, tiek moterys turi analinio kvapo liaukas, naudojamas žymėti įvairias aplinkos struktūras. Agouti turi gerą regėjimą ir klausą. Jie naudojasi taktiliniu bendravimu viliodami.

Populiacija ir rūšių būklė

Nuotrauka: meksikietis Agouti

Kai kuriose vietovėse agouti skaičius smarkiai sumažėjo dėl medžioklės ir buveinių sunaikinimo. Tačiau šie graužikai šiandien yra plačiai paplitę ir yra viena iš labiausiai paplitusių rūšių daugelyje jų rūšių. Daugelis rūšių yra klasifikuojamos kaip mažiausiai nykstančios rūšys atsižvelgiant į platumą, didelį skaičių ir buvimą keliose saugomose teritorijose.

Gyvūną užpuola žmonės, viena vertus, todėl, kad jis dažnai eina į plantacijas ir juos niokoja, kita vertus, dėl skanios mėsos čia grobiasi vietiniai gyventojai, kurie įpratę juos valgyti. Darvinas apibūdino agouti mėsą kaip „skaniausią, kokią jis kada nors yra paragavęs gyvenime“. Mėsa valgoma Gvianoje, Trinidade, Brazilijoje. Jis yra baltas, sultingas, švelnus ir riebus.

Iš 11 tipų agutų rizikuojami šie keturi:

  • Orinok agouti (D. guamara) - maža rizika,
  • Koiban Agouti (D. coibae) - nykstantis,
  • Roatan agouti (D. ruatanica) - didelė rizika,
  • Meksikos Agouti (D. mexicana) - nykstanti.

Šie gyvūnai yra labai prisirišę prie savo buveinių, todėl dažnai tampa šunų ir kitų invazinių gyvūnų aukomis. Greitas buveinių praradimas greičiausiai artimiausiu metu taps šio graužiko nykimo priežastimi.Kai kurių rūšių gausa per pastaruosius dešimt metų mažėjo, nes buveinės buvo pakeistos žemės ūkio reikmėms ir dėl miesto augimo. Medžioklė plėšrūnams ar pasklidusioms sėkloms gali netiesiogiai pakeisti miško sudėtį ir erdvinį pasiskirstymą.

Šiuo metu neminimi konkretūs apsaugos veiksmai. agouti. Kitos grėsmės yra akvakultūra ir miškininkystė, visų pirma natūralios buveinės žemės plotas naudojamas galvijams. Mažesni kiekiai buvo pakeisti kavos, kakavos, citrusinių vaisių, bananų ar kvapiųjų pipirų auginimu.

Šeima Agoutia (Dasyproctidae)

Šią šeimą sudaro 4 gentys, iš kurių 2 - Paka ir Agouti - yra plačiai paplitusios ir gerai žinomos. Išoriškai jie panašūs į didelius žirgo protėvius trumpomis ausimis ir triušiais. Jie maitinasi vaisiais ir riešutais, nukritusiais nuo medžių, taip pat lapais ir šaknimis. Tai daugiausia miško gyvūnai, kurie gyvena atogrąžų Amerikoje.

Šeima APPLODONTIA (Aplodontidae)

Vaizdas APPLODONTIA yra įtraukta į tarptautinę raudonąją knygą

APLODONTIA (Aplodontia rufa) yra vienintelė rūšis, atskirta šioje šeimoje, kuri aiškiai artima voverių šeimai. Tai vidutinio tankumo graužikai. Jo kūno ilgis yra 30-33 cm. Uodega labai trumpa, apie 2,5 cm., Svoris - 0,9–1,4 kg. Patinai yra šiek tiek didesni nei moterys. Akys mažos. Ausinės yra trumpos, suapvalintos, vos išsikišusios iš kailio. Priekinių kojų pirštai su ilgais galingais (kasimo) nagais. Kailis yra storas, neaukštas, stovi vertikaliai ant nugaros, rusvas, rusvai šonuose, pilkas apačioje. Aplink burną yra storos kekės ilgų virpesių. Kaukolė yra masyvi, plati ir šukuojama pakaušio srityje. Viršutiniame žandikaulyje iš abiejų pusių yra 5 molarai, o apatiniame - 4. Plojimai yra paplitę Šiaurės Amerikos Ramiojo vandenyno pakrantėje nuo Britų Kolumbijos pietų iki Centrinės Kalifornijos. Ten ji įsikuria tankiuose miškuose su krūminiu sluoksniu ir paparčių tankais, kur yra pakankamai galios, tinkamos dirvai kasti. Kalnai pakyla į 2750 m virš jūros lygio aukštį. Dirvožemio horizonte plojimai užklumpa sudėtingą judesių sistemą, kurios skersmuo yra apie 15–25 cm, o bendras ilgis siekia kelias dešimtis metrų. Požeminės perėjos susisiekia su paviršiumi daugybe išėjimų. Vieną tokią sistemą užima tik vienas suaugusiųjų plojimai. Jei skylė užpildyta lietaus vandeniu, tada gyvūnas joje maudosi. Jis gerai plaukia. Žiemą jis apkaso skyles po sniegu, o kartais keliauja per plutą. Jis maitinamas beveik bet kokiu augalų pašaru, tačiau teikia pirmenybę vienai iš vietinių paparčių rūšių. Augalų lapus ir stiebus jis suskaido į dalis ir sudeda į mažus namelius prie skylių arba neša į požemines kameras. Joje saugoma daug daugiau maisto nei suvalgoma. Nevalytų atsargų likučiai išmetami valant skyles. Jauni ir dideli medžiai žiovauja ant žievės, ypač žiemą po sniegu. Žievės gabalai taip pat tempiami į sandėliukus. Plojimai gyvenvietėms jaunose miško plantacijose, miško medelynuose ir soduose yra nepageidaujami. Tačiau kalnų miškuose dėl medžių genėjimo ir požydėjimo sukuriamos atviros plynašakės, kuriose gausu pašarų elniams ir kitiems laukiniams kanopiniams gyvūnams.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: Apie šeimą (Birželis 2020).

Pin
Send
Share
Send