Apie gyvūnus

Knygos tekstas - namų zoologijos sodas

Pin
Send
Share
Send


Galvos, kaklo, goiterio, pilvo ir apatinės uodegos dangčiai yra juodi, nugara, krūtinė, sparnai, nadhvylas ir uodega yra rudos-rudos spalvos. Bukas pilkas su mėlynu atspalviu.

Šios rūšies porūšis - trispalvė munia turi tokius išskirtinius bruožus: galva, balta.

Abu porūšiai gyvena Pietų Azijoje - nuo Indijos iki Indokinijos, taip pat Dvos, Kalimantano salose ir kt.

Jūs skaitėte: Juodoji galva Munija (Lonchura malacca).

Pomėgiai ir amatai

Dabartinis puslapis: 15 (viso knygos yra 22 puslapiai)

Ši gentis turi dvi paukščių rūšis. Jų skiriamasis bruožas yra didelis kūgio formos snapas, suspaustas į šoną.

Baltažiedė audėja (Buba lornithinae) turi vienspalvį juodą plunksną su balkšvu kraštu išorinio ventiliatoriaus viduryje. Patino ir patelės plunksnos yra vienodos.

Jis gyvena Šiaurės Rytų Afrikoje - nuo Etiopijos iki Viktorijos ežero.

Visų tipų buivolių audėjai yra labai tvirti, nepretenzingi šerti ir, tinkamai prižiūrimi, veisiami nelaisvėje. Patelė deda kiaušinius, baltus su pilkomis dėmėmis arba rausvas dėmelius, kartais vienspalvius (mėlynus).

Namuose buivolių audėjams turėtų būti duodamas minkštas maistas ir surogatiniai mišiniai, javai (soros, ryžiai), uogos, vabzdžiai ir jų lervos.

Tai didelė paukščių grupė, gyvenanti Pietų Azijoje ir įvairiose Afrikos šalyse. Jie yra vieni iš labiausiai kvalifikuotų lizdų statytojų. Patino pastatytas namas yra savotiška patelės pritraukimo priemonė ir pažadina jos reprodukcinį instinktą. Pastarasis teikia pirmenybę patinui, kurio lizdas yra sumaniausiai ir gerai suprojektuotas.

Po to, kai patelė deda kiaušinius ir pradeda inkubuoti viščiukus, patinas palieka ją ir, eidamas į naujojo lizdo statybą, laukdamas kitos patelės, esant palankioms sąlygoms, nutaria trečiąjį lizdą. Kai patinų lizdų aromatas nustoja galioti, jis kartais auklėjamas paskutinis brakonierius.

Pametimas vyksta du kartus per metus.

Tikri audėjai lengvai pripranta prie nelaisvės, jie nėra reiklūs prižiūrimo sąlygoms, ilgą laiką gyvena narve ir, kaip ir gamtoje, deda savo sumanius lizdus ir kartais veisiasi.

Šie audėjai turėtų būti šeriami grūdų mišiniu Nr. 3 (žr. 5 lentelę), į jį įpildami minkšto maisto, surogatinio mišinio, vabzdžių, jų lervų ir šviežių žolelių.

Audėja, turinti juodą veidą arba užmaskuota

Raudonplaukė audėja arba „Quelia“

Kaimo audėjas (Ploceus cucullatus) turi spalvingą plunksną: galva, gerklė ir kaklo viršus yra rudos-juodos spalvos, apykaklė yra tamsiai ruda. Viršutinė nugaros dalis yra juodai ruda, likusi dalis - alyvuogių rusvos su geltonomis juostelėmis. Apatinė kūno dalis ryškiai geltona, ant krūtinės rausvo atspalvio. Patelė turi alyvuogių rudą nugarą ir sparnus, padengtus tamsiais potėpiais. Rudens aprangoje patinas spalvotų spalvų spalva yra labai panašus į patelę, skiriasi tik tuo, kad jo bukas yra juodas, o patelės bukas yra rausvai rudos spalvos, rago snapas yra rudos spalvos. Paukščio ilgis yra 16-17 cm.

Tėvynė - Afrika - nuo Sacharos iki žemyno pietinio galo, išskyrus Etiopiją, Somalį, Botsvaną ir Namibiją.

Nelaisvėje kaimo audėjai geriausiai laikomi aptvare, kuriame yra maža kolonija, kurią sudaro ne mažiau kaip 10 individų, kurioje kiekvienam patinui turėtų būti bent dvi patelės. Pastebėta, kad esant kitiems patinėliams yra skatinamas lizdų lizdas, atrodo, kad audėjai konkuruoja tarpusavyje ir dažniau nei paprastai rodo lizdą, kai yra patelės. Kartais, nepaisant pasirinkimo galimybės, patinas labai nori tam tikros patelės, tačiau kai jos nėra, jis gali pakviesti kitus į savo lizdą. Moterys taip pat dažnai turi aiškų pirmenybę tam tikram patinui, o tai nepastebima gamtoje.

Po to, kai kaimo audėjai sudaro porą, jie poruojasi bent kartą 2 valandas 1-2 dienas. Sankaboje yra 1-3 kiaušiniai, kurie matomi per laisvą lizdo sienelę. Tik patelė inkubuoja ir maitina viščiukus, kai patinas priartėja prie lizdo, ji jį varo ir neleidžia pritraukti čia kitų patelių. Patinas daug dainuoja, jo daina panaši į paprastos avižinės dainos dainą. Kartais moteris dainuoja, tačiau jos daina yra trumpa ir ne tokia skambi. Viščiukai palieka lizdą sulaukę 20–22 dienų.

Kaimo audėja turi keletą sankabų, tačiau kiaušinių inkubacija ne visada baigiasi gerai. Kai jauni viščiukai pradeda savarankiškai vartoti maistą, juos reikia mesti nuo suaugusių paukščių skraidančiame narve. Maitinant viščiukus, audėjams reikia duoti gyvų vabzdžių, jų lervų ir surogatinių mišinių.

Juodojo veido arba kaukė audėja (Ploceus luteolus) yra šiek tiek mažesnė už ankstesnes rūšis (12–13 cm). Jo galvos priekis ir gerklė yra juodi. Viršutinė kūno dalis yra alyvuogių geltonos spalvos, pakaušis yra geltonas, apatinė pusė yra geltona su lengvu alyvuogių atspalviu. Stiebas yra ragai juodas. Patelės spalva yra alyvuogių žalia su tamsiomis lapinėmis dėmėmis, antakiai ir apatinė kūno dalis yra geltoni, skruostai, kamanos ir apatinė priekinės dalies dalis yra balkšvi. Bukas pilkas. Patinų ir moterų rudens aprangos spalva beveik nesiskiria.

Tėvynė - Šiaurės Vakarų ir Šiaurės Rytų Afrika, Angoloje ir Kongo yra porūšis - audėjas Bondorfas.

Filipinų audėja (Ploceus philippirlus) gyvena Indijoje, Birmoje ir Šri Lapkos saloje. Patinams galvos ir krūtinės viršutinė dalis yra aukso geltonos spalvos, viršutinėje dalyje vyrauja rudas atspalvis, apatinėje - rausvos spalvos. Bukas yra rusvos spalvos rago spalvos. Patelė spalvos spalva primena naminį žvirblį, tačiau, priešingai, ji turi šviesiai rudos spalvos akių vokus ir juodos spalvos kamanas. Patinai rudens drabužiuose yra panašūs į pateles. Paukščio ilgis yra 13–14 cm.

Nelaisvėje juodi veido ir filipiniečių audėjai gyvena ilgai ir veisiasi. Jų priežiūra ir priežiūra yra tokia pati, kaip ir kitų rūšių tikrų audėjų. Moterys pradeda daugintis vienerių metų, vyrai - 15 mėnesių.

Raudonplaukė audėja, arba kvelija (Quelea guelea), turi tokią plunksną: galvos viršuje, kaklo gale, kūno apačioje yra ryškiai geltonos spalvos, krūtinė ir pilvas kartais yra su oranžiniu atspalviu, siaura juostelė ant kaktos, galvos priekis ir gerklė yra juodi. Sparnai ir uodega yra rudi su gelsvu plunksnų kraštu. Ant pilvo yra balkšva dėmė. Bukas ryškiai raudonas, kojos mėsos spalvos. Aplink akis yra oranžinis žiedas. Patelė turi gelsvą buką, plunksna ruda. Patinas rudens aprangoje atrodo kaip patelė, tačiau jo bukas išlieka raudonas. Paukščio ilgis yra 11-12,5 cm.

Quelia gyvena Afrikoje (Senegale, Sudane, Somalyje ir į pietus iki Pietų Afrikos) savanoje, taip pat varnalėšų, nendrių ir nendrių tirščiuose.

Raudonplaukiai audėjai yra nepretenzingi ir ilgą laiką gyvena nelaisvėje. Ventiliatoriai juos laiko poromis dideliuose narvuose arba mažoje kaimenėje paukštyne. Jiems reikia vandens, nes jie mėgsta maudytis. Netinkamai maitinant, ypač trūkstant vitaminų, jų nagai stipriai auga.

Pašaras yra grūdų mišinys, kurio sudėtis Nr. 3 (žr. 5 lentelę), pridedant kviečių, ryžių, šviežių žolelių. Šėrimo metu viščiukams reikia gyvų vabzdžių, jų lervų, minkšto maisto, pridedant miltelių iš sausų vabzdžių. Ištisus metus jie valgo bananus, uogas, virtas bulves, arbūzo minkštimą.

Raudonplaukius audėjus geriau veisti paukštyne, bet ne narve. Esant lizdinėms medžiagoms (šiaudams, šienui, dilgėlių stiebeliams ir kitiems žoliniams augalams), jie nuolat kuria lizdus, ​​net jei nesiruošia veisti jauniklių. Renkantis porą, ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas paukščių kilmei: patinas ir patelė turėtų būti iš tos pačios geografinės vietovės. Priešingu atveju jų noras lizdus nesutampa ir jie nebus veisiami. Patelės yra labai nuotaikingos, todėl, prieš pradėdami dėti kiaušinius, patinai dažnai pasistato kelis lizdus. Jau baigtame lizde patelė jį savaip baigia viduje. Poravimosi žaidimų metu patinai vejasi pateles, aplenkia sparnus ir suvilioja sau. Lizdas yra rutulio formos su šoniniais lapeliais, jie jį stato per 7-10 dienų. Jauni vyrai nuo 8 iki 9 mėnesių amžiaus įgyja poravimosi apnašas.

Raudonagalvė audėja (Quelea erythrops) gyvena Vakarų ir Rytų Afrikoje. Savo gyvenimo būdu jis labai panašus į ankstesnes rūšis, tačiau patinai mažiau uoliai kuria lizdus.

Šios audėjos plunksnos viršutinėje pusėje yra alyvuogių ruda, apačioje - šviesiai ruda, pilvo vidurys ir apatinė dalis yra balti, galva ir gerklė yra raudonai raudonos spalvos. Bukas yra juodas. Patelės galva ir gerklė yra šviesiai rudos, neturi raudono atspalvio. Bukas yra rusvos spalvos rago spalvos. Nelaisvėje jis yra patvarus ir nepretenzingas, retai dauginasi.

Gaisro audėjas (Euplectes orix) iš kelių porūšių gyvena Afrikos stepėse ir savanose - nuo Senegalo ir Gvinėjos per Nigeriją iki Sudano ir Somalio. Plunksnos spalva yra prabangi: „dangtelis“ ant galvos, krūtinės ir pilvo yra intensyviai juodas, nugara ir sparnai yra rudi su žaibiška puta, likusi plunksna yra ryškiai raudona, ant kaklo yra „apykaklė“, o viršutinės galūnės plunksnos yra pailgos ir beveik visiškai uždengia juodas. vairo plunksnos. Bukas yra juodas. Rudens aprangoje patinai atrodo kaip patelės, kurių viršutinė pusė padengta tamsiais taškeliais, kaklas, goiteris ir šonai gelsvai rudi, pilvas balkšvas, per akis eina šviesiai geltoni antakiai. Paukščio ilgis yra 13–14 cm, uodegos - 4 cm. Patinas poravimosi aprangą pasipuošia būdamas maždaug trejų metų.

Nelaisvėje ugningas audėjas jaučiasi gerai ir yra lengvai išlaikomas. Maitinti reikia grūdų mišiniu, kurio sudėtis Nr. 2 (žr. 6 lentelę), į jį pridedant minkšto maisto, surogatinių mišinių ir šviežių žolelių. Patinai gali būti laikomi atskirai narvuose, kurių matmenys ne mažesni kaip ZOx25x20 cm. Jei norite užauginti palikuonių, paukščiai plūsta į paukštidę, kur turėtų būti aukšti žoliniai augalai, tokie kaip cukranendrės ar taurė. Nerekomenduojama laikyti ugniagesių toje pačioje patalpoje su kitais mažais paukščiais.

Šis paukštis turi dainą, kurios garsai yra labai panašūs į tuos, kuriuos galima išgirsti, jei įdėjote mažus žirnelius į kartoninę dėžę ir tolygiai sukratykite. Paukštis gieda beveik visą dieną, pučia nugaros ir kaklo plunksnas, patinsta kartu su kamuoliu ir atranda visą savo aksominės ugnies plunksnos žavesį. Tačiau bėgant metams, vyriškos lyties porūšis išnyksta, pasidaro raudonai geltonas ir ne toks didingas, nors vis tiek išlaiko savo grožį. Europoje ugniagesiai pasirodė 18 amžiaus pabaigoje, tačiau retai kada sugebėjo juos užauginti. Vienintelį gimdymo atvejį mūsų šalyje aprašė V. Morozovas ir V. Ostapenko žurnale „Paukštynas“ (1977, Nr. 6, p. 54–55).

Napoleono (Euplectes afra) audėjas. Galvos viršuje, kaklo gale, šonuose ir apatinėje dalyje yra ryškiai geltonos spalvos, kamanos, skruostai, smakras, gerklė, krūtinė ir pilvas yra aksominės juodos spalvos. Bukas yra rusvai juodas. Patelės viršuje yra rausvai rudos spalvos, apačioje balkšvos, o virš akies šviesiai geltoni antakiai. Šviesios rago spalvos snapas. Patinas rudens aprangoje yra panašios spalvos kaip patelė.

Tėvynė - Afrika (nuo Sacharos į pietus iki Namibijos ir Botsvanos). Čia audėjai gyvena pelkėtose vietose, apaugusiose tankiomis nendrių, vėžių ir kitų šalia vandens esančių augalų storokomis. Viščiukus maitina tik vabzdžiai, kurie randami pelkių augalų tanketuose.

Jis ilgą laiką gyvena nelaisvėje, kaip nepretenzingas išlaikymo ir priežiūros sąlygoms, kaip ugningas audėjas. Jis veisiamas labai retai. Sėkmingam lizdui didelę reikšmę turi patino pastatyto namo kokybė, nes lizdo dydis kartais būna toks mažas, kad jis netinka patelėms, kurios deda kiaušinius ar viščiukus. Statant lizdą, patinas labai jaudinasi ir žiauriai saugo lizdo teritoriją nuo kitų paukščių. Napoleono audėjai geriausiai laikomi atskirai nuo kitų paukščių, pageidautina, kad vienam patinui būtų 2–3 patelės. Poravimosi metu jis vejasi patelę, skraido apskritimais, sėdi žemyn, dainuodamas ir uoliai keldamas ir nuleisdamas plunksnas. Lizdui statyti reikia plonų žolių stiebų, augalų pluoštų, nendrių lapų, ilgų ir lanksčių šaknų.

Praėjus dviem savaitėms nuo inkubacijos pradžios, perinami viščiukai, kurie iš lizdo išskrenda būdami 21–23 dienos. Maitinant viščiukus, būtina duoti papildomo maisto iš gyvų vabzdžių arba džiovintų, mirkytų morkų sultyse. Suaugę audėjai šeriami taip pat, kaip ir ankstesnių rūšių paukščiai. Naudojant gyvūnų pašarus, poravimosi poravimas trunka iki 9 mėnesių per metus.

Raudonplaukė audėja (Niobella laticauda). Šiame paukštyje nuo pakaušio per kaklą driekiasi plati raudona juostelė, jungianti prie gerklės, sparnai yra rudi su gelsvomis plunksnų sienelėmis, likusi patino plunksna yra velvetiškai juoda. Patino ilgis poravimosi aprangoje yra 25 cm, o uodega - iki 15 cm. Rudens aprangoje patinas atrodo kaip patelė, kurios plunksna turi rusvą atspalvį. Ji labai panaši į žvirblį, jos uodega šiek tiek trumpesnė.

Tėvynė - Etiopija, Kenija, Čadas.

Raudonųjų kepurių audėjams reikalinga ypatinga priežiūra. Jie turi būti laikomi normalios kambario temperatūros (18–20 ° C) temperatūroje, šeriami tik grūdų mišiniu Nr. 2 (žr. 5 lentelę), kurį rekomenduojama susmulkinti ant lentos buteliu ar kitu apvaliu daiktu, kad sėklų lukštas įtrūktų ir susilpnėtų. pakeliui paukščiai galėjo laisvai iš jo gauti valgomąją mėsą.

Akredituoti ir karantine laikomi raudonųjų kepurių audėjai gali būti laikomi taip pat, kaip ir kiti šios šeimos nariai. Šie paukščiai mėgsta plaukti, todėl ryte jiems reikia pastatyti indą su vandeniu kambario temperatūroje. Jie yra laikomi dideliame narve arba paukštidėje, esant 2–3 patelėms vienam patinui. Audėjus, kuriuose yra raudonų kepurių, rekomenduojama sodinti paukštyne, kuriame yra kitų paukščių, kai jie būna rudens drabužiuose, nes vaizdas į nuostabią uodegą gąsdina kitus paukščius.

Po aklimatizacijos prie raudonųjų kepurių audėjo, be nurodyto grūdų mišinio, reikėtų duoti papildomo maisto: erškėtrožių sėklos, neprinokusios piktžolių ir avižų ausys, daigintos soros, šviežios žolelės, surogatiniai mišiniai su džiovintų vabzdžių milteliais, gyvos lervos, ypač smulkiosios miltinės kirmėlės, drugelių vikšrai. , minkštųjų vaisių gabaliukai.

Raudonkepurai audėjai nelaisvėje veisiasi labai retai, o tokių atvejų neturėjome.

Raudonkaklė audėja (Niobella ardens) gyvena Pietryčių ir Rytų Afrikoje, taip pat Angoloje, Kongo mieste ir šiaurinėje Zambijoje. Plunksna yra juoda, plunksnų kraštai yra gelsvai rudi, su goiterio skersine raudona juostele. Bukas yra juodas, kaip ir raudonojo kepurės audėjas. Moterų krūtinė ir šonai yra rusvai rudi, tamsesni nei vyriškos, o pilvas lengvas. Paukščio ilgis 11-12 cm, uodega 22-29 cm.

Priežiūra ir priežiūra yra tokia pati kaip ankstesnių rūšių paukščiams. Nelaisvėje jie dauginasi labai retai, reprodukcijos biologija nebuvo ištirta. Lizdas yra apvalios formos su siauru įėjimu iš šono. Raudonžiedžiai audėjai susuka ją tankioje žolėje nuo plonų stiebų.

Raudonplaukis audėjas (Coliuspasser axillaris). Plunksna yra juoda su aksominiu atspalviu. Ant peties yra didelė raudona dėmė, jaunų vyrų - oranžinė. Sparnai juodi su rudomis plunksnomis. Bill yra tamsiai pilka, kojos yra juodos. Patelių viršutinė pusė yra smėlio spalvos, plunksnos viduryje su juodomis dėmėmis, kaklas ir dėmė ant pilvo yra balti, raudona dėmė ant sparnų su mažomis juodomis dėmėmis. Sparnai ir uodega yra rusvai juodos spalvos, plunksnų kraštuose lengvai pleiskanojantys. Jaunos patelės turi lengvesnį plunksną, bukas rausvai rudas. Paukščio ilgis yra 16–18 cm, poravimosi metu - 20–25 cm.

Jis gyvena Centrinėje ir Šiaurės Rytų Afrikoje.

Narvelyje tai labai gražus ir įdomus paukštis. Lauko aptvare audėja dažnai laiko tankiu krūmu. Reikėtų laikyti vieną patiną su keliomis patelėmis. Balandžio mėnesį vyrai „užsimauna“ vestuvinę suknelę, o rugsėjį po niūrumo ją keičia į rudeninę. Priežiūra, priežiūra ir maitinimas yra tokie patys kaip ir raudonųjų kepurių audėjo. Raudonpelekiai audėjai nelaisvėje retai veisiasi, dažniausiai tai nutinka laikant paukštininkystėje.

Baltųjų sparnų audėjas (Coliuspasseralbonotatus). Bendra plunksnos spalva yra aksominė juoda, dėmė ant peties yra geltona, sparnai yra su rudomis gumelėmis, didelėmis dengiančiomis plunksnomis, sparnų pagrindas yra baltas („veidrodis“). Uodega yra pailga. Sąskaita yra juodos pilkos arba pilkšvai baltos spalvos. Patelė yra gelsvai ruda, plunksnos su juodai rudomis dėmėmis viršutinėje pusėje, rusvai gelsvos spalvos potėpis po akimi. Bukas rudas. Patinas rudens aprangoje atrodo kaip patelė, tačiau jo mažos dengiančios plunksnos yra ryškiai geltonos, o „veidrodis“ išlieka ant sparno.Paukščio ilgis 16-18 cm, uodega 80-88 cm.

Tėvynė - Afrika (pietinė Etiopija, Kenija, Čado Respublika, Angola, Tanzanija, Mozambikas, Zambija). Šis paukštis gyvena tarp šakių pakelėse, dykumose ir miško pakraščiuose.

Nelaisvėje balta sparnuočiai audėjai veisiasi lengviau nei kitos rūšys (Coliuspasser, Niobella). Laikydami paukštidėje, jie stato lizdus krūmuose ar eglių šakose. Priežiūra ir priežiūra yra tokia pati kaip ir raudonojo dangtelio audėjo.

Mažų paukščių (karaliaus ar kardelio dydžio) grupė yra vienas patraukliausių ir populiariausių naminių paukščių iš audėjų šeimos.

Pagal buko struktūrą ši pošeima yra padalinta į dvi grupes: storu snapu paukščiai vadinami amadinais, o plonkūniai - Astridy.

Nelaisvėje Astrida reikalauja griežtesnių sulaikymo ir priežiūros sąlygų nei Amadinai, ypač neseniai atvežti iš užsienio. Po aklimatizacijos, kuri kai kurioms rūšims trunka 6 mėnesius, jos tampa atsparesnės, ilgą laiką gali valgyti net vieną maistą ir tuo pačiu jaustis gerai.

Naujai atvežtus susilpnėjusius astrilus reikia šerti iš anksto susmulkintais grūdais, kad jie galėtų lengvai pašalinti įtrūkusią lukštą ir gauti valgomą minkštimą. Tada jie palaipsniui perkeliami į paprastus, neskaidytus grūdus. Iš pradžių astrildas taip pat galima šerti soromis, anksčiau mirkytomis vandenyje.

Santykinis aklimatizuotų pelekų audėjų laikymo ląstelėse paprastumas kompensuoja jų kuklų dainavimą, o lizde sukibusių viščiukų stebėjimas yra didelis malonumas. Tačiau pradedantysis mėgėjas turėtų prisiminti, kad norint auginti net tokius neskoningus paukščius, kaip japonai ir zebriniai amadinai, reikia atkaklumo ir kantrybės, jei jis nori pasiekti norimą tikslą.

Pagrindinis šių paukščių maistas yra grūdų mišiniai Nr. 1 ir Nr. 2 (žr. 5 lentelę). Be to, jiems reikia duoti kvietinės duonos, mirkytos šviežiame piene ar saldžiojoje arbatoje, rūgštaus lieso varškės, kietai virtų ir supjaustytų vištienos kiaušinių, gyvų vabzdžių ir jų lervų, šviežių žolelių. Maitinant viščiukus, pelekų audėjams reikia minkšto pašaro ir surogatinių mišinių. Be to, jiems tikrai turėtų būti duoti gyvi vabzdžiai ir jų lervos.

Audimo ritinius audėjai geriausia laikyti poromis atskiruose narvuose arba mažuose pulkuose paukštyne. Šiems paukščiams veisti naudojami atviro ir uždarojo tipo lizdų įtaisai (žr. 8 lentelę). Patelė paprastai deda 2–4 ​​kiaušinius, iš kurių jaunikliai peri po dviejų savaičių. Tėvai beveik iš karto pradeda juos maitinti goiteriu, tuo pat metu pakreipdami galvą į šoną.

Pelekų audėjų jaunikliai turi savitą „šviečiantį“ atviros burnos modelį, kuris užtamsintame lizde yra gairė žindantiems paukščiams. Tačiau ryklė ir burnos kampai neišskiria šviesos, kaip manyta anksčiau, bet atspindi į lizdą patenkančią šviesą.

Atsižvelgiant į šį savitumą, paukščių mylėtojų nereikėtų apgauti tikėdamiesi, kad jiems pasiseks kanarų pagalba pamaitinti pelekų audėjų jauniklius. Šie paukščiai gali kruopščiai inkubuoti dedamus kiaušinius, tačiau po jauniklių perėjimo jie išsigandę „žvilga“ burnos ir palieka lizdą. Augant viščiukams, „šviečiantis“ atviros burnos raštas dingsta. Viščiukai iš lizdo išskrenda būdami 18–24 dienų. Po to, kai jauni viščiukai pradeda valgyti savarankiškai, juos reikia sudėti į skraidantį narvą, nes daugumoje rūšių patinai juos pradeda persekioti.

Juodgalvė Munija (Lonchura malacca). Galvos, kaklo, goiterio, pilvo ir apatinės uodegos dangčiai yra juodi, nugara, krūtinė, sparnai, nadhvylas ir uodega yra rudos-rudos spalvos. Bukas pilkas su mėlynu atspalviu. Šios rūšies porūšis, trispalvė munia, turi šiuos skiriamuosius bruožus: galva, goiteris, pilvas, nagai ir kaklas, juoda, nugara ir sparnai rudi, krūtinė balta.

Abu porūšiai gyvena Pietų Azijoje - nuo Indijos iki Indokinijos, taip pat Dvos, Kalimantano salose ir kt.

Plikos galvos muniumyje (Lonchura maja) galva ir kaklas yra gelsvai balti, gerklė ir apatinė skruostų dalis rudi, nugara, sparnai ir nadhvostas kaštoniniai, apatinėje pusėje juoda. Jis gyvena Sumatros saloje ir kitose aplinkinėse salose.

Baltažiedė Munija (Lonchura spectabilis). Galva ir gerklė yra juodi, nugara ir sparnai yra šviesiai arba tamsiai rudos spalvos, apatinė nugaros dalis ir nadhvost yra gelsvai rudos spalvos, vidurinė pilvo ir nadhvost dalis yra juoda, apatinė kūno dalis yra balkšva. Bukas tamsiai pilkas.

Buveinė - Pietų Azija.

Visų rūšių munijos lengvai pripranta prie nelaisvės ir gyvena tokiomis sąlygomis ilgą laiką (18 ar daugiau metų). Jos įpročiai labai panašūs į žvynuotą amadiną. Jie gali atlaikyti trumpalaikį temperatūros kritimą iki -20 ° C, todėl juos galima laikyti bet kokiuose narvuose, narveliuose ir paukščių nameliuose, tačiau jie dauginasi tik paukštyne, lauke, kur sukuriamas natūralus mikrovaizdis. Suaugusiems paukščiams reikia visų rūšių gyvų vabzdžių, jų lervų, kraujo kirmėlių ir mažų sraigių, kad jaunikliai pamaitintų suaugusius paukščius. Kartais jie taip pat maitina viščiukus kiaušinių krekerio arba kiaušinių-morkų mišiniu, pridedant miltelių iš džiovintų vabzdžių. Suaugusius paukščius reikia iš anksto išmokyti šio pašaro.

Muniumo lizdas susuktas aukštai virš žemės, šakos šakute. Tiek vyrai, tiek moterys inkubuoja kiaušinius ir maitina viščiukus. Tinkamai šerdami, trispalvės Amadinos jaunikliai iš lizdo išskrenda būdami 22–23 dienos, o baltagalviai ir baltagalviai 24–25 dienas. Tėvai ir toliau maitina jaunus paukščius dar 18-20 dienų, kol patys pradeda valgyti maistą.

Muskatas, arba žvynuota, Amadina

Ryžiai arba ryžiai Amadina

Veisimas Zebra Amadins

Japoniškoji Amadina turi kuklią plunksną be būdingos spalvos ir rašto. Paprastai viršutinė kūno dalis yra ruda, likusi dalis yra pilka arba balta. Taip pat aptinkami vienspalviai paukščiai (geltoni, balti) arba su ketera ant galvos. Viršutinė buko pusė melsvai juoda, apatinė šiek tiek lengvesnė. Vyro ir moters slyvos yra vienodos. Jie išsiskiria daina, kuri atrodo kaip švilpimas ar šnabždesys.

Japoniška Amadina buvo prijaukinta maždaug prieš 200 metų ir buvo veisiama kertant bronzinį manakiną su keliomis Lonchura genties audėjų rūšimis. Į Europą jis buvo atvežtas praėjusio amžiaus viduryje iš Japonijos, todėl gavo tokį vardą. Tarp paukščių mylėtojų šis nepretenzingas paukštis greitai įgijo populiarumą dėl galimybės jį naudoti ir kaip sunkiai veisiamų nelaisvėje laikomų audėjų slaugytoja. Didelė meilė jų rūšies visuomenei ir rami prigimtis leidžia laikyti kelis šių paukščių individus viename narve. Tačiau lizdavimo laikotarpiu japonų amadinai geriausiai laikomi poromis atskirame narve, nes abipusis draugiškas paukščių lankymas kaimynų lizduose paprastai sukelia kiaušinių ir viščiukų sutraiškymą.

Japoniški madadinai gali lizdus surasti bet kokio tipo lizduose, tačiau tam reikia įdėti pakankamai statybinių medžiagų: šieno, samanų, kapotų šiaudų. Lizdas yra laisvos struktūros, kurios apačioje paukščiai deda kiaušinius. Perinimas, kuriame dalyvauja abu paukščiai, trunka 12 dienų. Jei tėvai gerai maitina viščiukus, jie iš lizdo išskrenda sulaukę 3 savaičių, tačiau suaugę paukščiai juos maitina dar 8-10 dienų. Kai viščiukai pradeda valgyti savarankiškai, jie siunčiami į skraidantį narvą, kitaip jie pasislėps naktį savo tėvų lizde ir neleis suaugusiems paukščiams perinti antrosios sankabos kiaušinių.

Veisdami skydinius japoninius amadinus, vienas iš paukščių turi būti be keteros, kitaip tai duos palikuonių su plikomis dėmėmis ant galvos. Japonė Amadina lengvai poruojasi su sidabrinėmis, malabarinėmis, zebrinėmis amadinomis, taip pat su kitomis pelekų audėjų rūšimis. Dėl japoniškų amadinų sukryžminimo su įvairiomis Lonchura genties rūšimis, pagerėja beveik visi požymiai, o apnašos pasiekia didelį tamsių ir šviesių spalvų kontrastą, tačiau veisti gali tik vyrai, hibridų patelės yra sterilios.

Baltažiedė Amadina (Lonchura pectoralis) priklauso gražių, grakščių, greitai pripratusių prie žmonių nendrių Amadin grupei. Skirtingai nuo žvynuotų amadinų ir munijų, šiuos paukščius yra gana lengva veisti narve ir jiems nereikia sukurti artimo natūraliam mikro kraštovaizdžio.

Viršutinė baltažiedės amadinos plunksnos dalis yra pilkšvai ruda, viršutinė sparno dalis apaugusi, galvos ir gerklės šonai juodi, dengiančios plunksnos su baltu kraštu ant sparnų, goiterio plunksnos su juodu pagrindu ir plačiu kraštu, apatinė kūno dalis yra rausvai pilkos spalvos, ant krūtinės ir pilvo šonuose. yra trumpos juodos ir baltos skersinės juostelės. Uodega yra juoda ir pilka, snapas yra pilkos spalvos. Moterims ruda plunksnos spalva yra šviesesnė nei vyrams, galvos ir kaklo šonai turi rudą atspalvį, aiškiau matomos juodos juostelės, todėl viršutinė krūtinės dalis atrodo „žvynuota“. Youngadadinai yra labai panašūs į jaunus geltonos ir rudos krūtinės reedadinų paukščius. Vyraujanti jų spalva yra rusvai pilka, apatinė kūno dalis šviesesnė už viršutinę. Paukščio ilgis yra apie 12 cm.

Buveinė - Australija.

Baltažiedžiai amadinai Europoje pirmą kartą pasirodė praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio pabaigoje, 1893 m. Nelaisvėje buvo gautas pirmasis šių paukščių jaunikis. Nuo tada jie reguliariai parduodami, nors ir nedideliais kiekiais. Šio paukščio daina yra maloni, garsai sklinda tyliai ir švelniai, dainuojant patino snapas beveik uždarytas.

Nelaisvėje baltažiedžiai ir kiti nendrių amadinai nėra būtini maitinti, taip pat ir šeriant viščiukus. Jiems turėtų būti duotas grūdų mišinys Nr. 2 (žr. 5 lentelę) ir surogatiniai mišiniai, neprinokusios piktžolių sėklos, šviežios žolelės. Tačiau reikia nepamiršti, kad paukščiai nedelsdami atmeta papildomą pašarą ir, norėdami pradėti jaunikliams, pradeda jį valgyti noriai.

Baltažiedžiai amadinai geriau veisiasi paukštininkystėje, kur jiems reikia sutvarkyti ekspromtu pelkę, pasodinant ją su atitinkamais augalais. Jie lizdus deda iš šviežių plonų žolių ašmenų, nendrių stiebų, nendrių, varnalėšų lapų arba apsėda šakute krūmo šakose arba ant didelių pelkių augalų stiebų. Dirbtinis mikrotrauminis vaizdas yra pagrindinis dirgiklis, sukeliantis baltaodžių amadinų instinktyvų veisimosi instinktą. Patinas paruošia medžiagą ir stato lizdą, patelė ją apdaila iš vidaus, apačią pamušdama alavijo pluoštais ir kitais augalais. Sankaboje paprastai yra 3–5 kiaušiniai, didesni ir pailgi nei japonų amadinų. Po dviejų savaičių viščiukai peri iš kiaušinių, kurie iš lizdo išskrenda būdami 24–26 dienos.

Baltaodžiai Amadinai paprastai yra geri įtėviai kitiems viščiukams, tačiau tik tuo metu, kai jie sėdi lizde ir iškart po šėrimo nustoja maitintis.

Muskatas, arba žvynuota, Amadina (Lonchura punctulata) yra labai populiarus kambarinis paukštis. Jos galva, kaklas, nugara, sparnų viršus ir nagai yra rudi, gerklė tamsiai ruda, apačia šviesi, plunksnos ant krūtinės ir šonų turi tamsiai rudus kraštus, todėl plunksna atrodo „žvynuota“. Bukas pilkas su mėlynu atspalviu. Paukščio ilgis yra 11 cm.

Tėvynė - Indija, Pakistanas, Šri Lanka. Buveinės - stepės, savanos ir dykumos, kuriose jie laikomi dideliuose pulkuose, skraidantys iš vienos vietos į kitą ieškodami maisto ir vandens.

Europoje muscat amadina buvo žinoma XVIII amžiaus pradžioje. Nuo to laiko paukščių mylėtojai noriai jį įsigijo, nes tai priklauso geriausių naminių paukščių skaičiui. Jį galima laikyti metaliniuose arba mediniuose narvuose, narvuose, vidaus ir lauko aviatoriuose - visur žvynuoti amadinai jaučiasi gerai, ramiai gyvena su kitais paukščiais, tačiau retai veisiasi. Pastarąją geriausia daryti narvuose po atviru dangumi, kur nėra krūmų, aviečių ir dilgėlių.

Tačiau reikia pažymėti, kad žvynuoti amadinai yra labiau linkę poruotis su kitų rūšių individais nei jų pačių, o hibridus gauti yra daug lengviau nei grynaveislį veisimą. Dažniausiai parduodami tokie kryžmažiedžiai. Paprasčiausias žvynuotas amadinas susimaišo su japonų, malabarų ar sidabriniais amadinais. Šiuo atveju patinas, anksčiau poruotas su vienos iš pirmiau minėtų rūšių patelėmis, taip pat hibridinis patinas, vėliau neparodo savo rūšies patelių. Taip pat žinomi hibridai, gaunami poruojant žvynuotus amadinus su ryžiais, nendrių ir zebriniais amadinais.

Veisdami žvynuotus amadinus narveliuose, iš viršutinių jų skylių reikia pakabinti atviro tipo lizdus. Jame paukščiai sukuria lizdą atsitiktinės lizdinės medžiagos krūvos pavidalu (varna, kviečių žolių šaknys, smulki krūmynė, žolės stiebai) ir deda kiaušinius, kuriuos inkubuoja kartu.

Rudaplaukė Amadina (Lonchura castaneothorax) turi penkis porūšius. Visi jie gyvena Šiaurės Australijoje ir Naujosios Gvinėjos žemumose. Galva, kaklas ir juostelė ant krūtinės yra tamsiai rudos spalvos, nugara, sparnai, gūžys ir viršutinė krūtinės dalis yra šviesiai rudos spalvos, nagai yra ryškiai geltoni. Sąskaita yra pilka su melsvu atspalviu. Paukščio ilgis yra 11 cm.

Dainuojantis vyras skleidžia tylius, audringus garsus, dažniausiai juos galima išgirsti poravimo metu. Šie lizdai lizdus kuria ne tik ant krūmo šakų, bet ir atviro tipo lizduose. Jie turėtų būti maitinami saikingai, nes patys nežino „normos“ ir dažnai persivalgo, o tai sukelia kepenų ligas.

Geltona amadina (Lonchura flaviprymna) savo plunksnos spalva yra labai panaši į muniumą. Jos galva ir uodega yra rudos, nugara ir sparnai yra šviesiai kaštoniniai, apatinė kūno dalis yra šviesiai geltona, nagai yra pilkai geltoni, o apatiniai juodi. Jaunų paukščių plunksnų spalva primena baltažiedžius amadinus, tačiau jie yra mažesni ir lengvesni už pastaruosius. Jų buveinės yra šiaurės ir šiaurės vakarų Australija.

Šių paukščių laikymo, jų priežiūros ir veisimo sąlygos yra tokios pačios kaip ir kitų nendrių.

Visų rūšių nendriniai madadinai gali poruotis tarpusavyje, taip pat su plikiais, japoniškais, sidabriniais ir zebriniais amadinais.

Raudonkaklė Amadina (Amadina fasciata) gyvena Afrikoje - nuo Senegalo iki Etiopijos. Plunksna yra malonaus šokolado ir kaštono spalvos, juodos spalvos plunksnų kraštai dengia galvą, nugarą ir kūno šonus. Vyrams išilgai gerklės ir skruostų dugno eina plati ryškiai raudona juostelė, o ant pilvo yra gelsvai kaštoninė dėmė. Patelės neturi juostelių ir dėmių ant pilvo. Bukas yra pilkšvai šiaudų spalvos. Smėlio spalvos jauni paukščiai. Paukščio ilgis yra apie 13 cm, uodegos - 4 cm.

Klasifikacija

Vaizde yra 38 rūšys:

Rytinė juodagalvė munia Lonchura atricapilla (Vieillot, 1807) kartais laikoma juodagalvės munijos (L. malacca atricapilla) porūšiu.

Nespalvota Amadina Lonchura bicolor (Fraser, 1843 m.)

Pilkagalvis Munia Lonchura caniceps (Salvadori, 1876 m.)

Sidabriniai Amadina Lonchura kantai (Gmelin, 1789)

Kaštonas Amadina Lonchura castaneothorax (Gould, 1837 m.)

Bronzos sparnuota Amadina Lonchura cucullata (Swainson, 1837)

Javos munium Lonchura ferruginosa („Sparrman“, 1789 m.)

Geltonasis munis Lonchura flaviprymna (Gould, 1845 m.)

Juodoji munia Lonchura forbesi (Sclater, 1879 m.)

Lonchura fringilloides (Lafresnaye, 1835 m.)

Rudieji Amadina Lonchura fuscans (Cassin, 1852 m.)

Didysis mėnulis Lonchura grandis (Šarpe, 1882 m.)

Perlo galva Amadina Lonchura griseicapilla Delacour, 1943 m

Pilkaklė Munia Lonchura hunsteini (Finsch, 1886 m.)

Juosmens Amadina Lonchura kelaarti (Jerdonas, 1863 m.)

Baltažiedė Amadina Lonchura leucogastra (Blytas, 1846 m.)

Javanese Amadina Lonchura leukogastroidai („Horsfield & Moore“, 1858)

Taškinė Amadina Lonchura leucosticta (Albertis ir Salvadori, 1879 m.)

Baltagalvis Munia Lonchura maja (Linnaeus, 1766)

Malabar Amadina Lonchura malabarica (Linnaeus, 1758 m.)

Juodgalvė munia Lonchura malacca (Linnaeus, 1766)

Storoji Amadina Lonchura melaena (Sclater, 1880 m.)

Moluccan Amadina Lonchura molucca (Linnaeus, 1766 m.)

Alpių munia Lonchura montana junge, 1939 m

Alpių Munia Lonchura monticola (De Vis, 1897 m.)

Geltonžiedis muniumas Lonchura nevermanni Stresemann, 1934 m

Laidotuvių munia Lonchura nigerrima (Rothschild ir Hartert, 1899 m.)

Rudagalvis munia Lonchura nigriceps (Cassin, 1852)

Blyški galva munia Lonchura pallida (Wallace, 1863 m.)

Baltojo varpo Munia Lonchura pallidiventer Restall, 1996 m

Lonchura punctulata žvynuota Amadina (Linnaeus, 1758 m.)

Penkių spalvų munia Lonchura quinticolor (Vieillot, 1807)

Puiki munia Lonchura spectabilis (Sclater, 1879 m.)

Lonchura striata smailagalvio bronzinė amadina (Linnaeus, 1766)

Juodoji munia Lonchura stygia Stresemann, 1934 m

Juodosios skrynios Munia Lonchura teerinki Rand, 1940 m

Gedulo Amadina Lonchura tristissima (Wallace, 1865 m.)

Baltaodžė munia Lonchura vana (Hartert, 1930 m.)

Gyvenimo būdas

Gamtoje amadinai numetami dideliuose pulkuose, kurie kartais sudaro iki tūkstančio individų. Lizdas poromis, paprastai dedantis nuo dviejų iki keturių kiaušinių. Lizdavietes retai palieka ir niekur neskrenda, tačiau yra ir rūšių, kurios mieliau skraido iš vienos vietos į kitą, o tai kelia klajoklių gyvenimo būdą.

Amadinus dažnai galima pamatyti prie namų, soduose ir parkuose, nors dažniausiai šie paukščiai mieliau įsikuria gamtoje, arti vandens telkinių, stepėse ar miško pakraščiuose. Kaip buveinės pasirenkamos lygumos ir kalnų grandinės.

Amadinų lizdai turi įdomią elipsės ar rutulio formą. Amadinai tiesiogine prasme „siuva, pynė“ savo lizdus - vadinasi, „audėjai“. Lizdų tiesimo medžiaga yra lapai ir augalinės kilmės pluoštai.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: BEETA - Tigras už grotų (Balandis 2020).

Pin
Send
Share
Send