Apie gyvūnus

Šiaurinis raudonasis volelis - šiaurinis raudonasis volelis

Pin
Send
Share
Send


STEPPINIAI BIOTOPAI RAUDONOS VOLĖS TERITORINIŲ POVEIKIŲ SISTEMOJEMYODAIRUTILUS(PallasVAKARŲ SIBERIJOS PAGRINDINĖSE IR KALNOSE DALYSE

ŽEMĖLAPIO BIOTOPAI TERITORINIŲ PRIEMONIŲ SISTEMOJE MITŲ RUTILUS (PALLAS, 1779) VAKARŲ SIBERIJOS LYGOSIOS IR PAPRASTOS DALYS

A.A. Rūgštynės 1, J. „Ravkin 1.2“, I.N. Bogomolova 1, S.M. „Tsybulin 1“, V.P. Starikovas 3, V.V. Panovas 1, V.A. Yudkinas 1.4, L.G. Wartapetovas 1, S.A. Solovjovas 5

A.A. Kislyi 1, Y. S. Ravkinas 1,2, I.N. Bogomolova 1, S.M. „Tsybulin 1“, V.P. Starikovas 3, V.V. Panovas 1, V.A. Yudkinas 1.4, L.G. Vartapetovas 1, S.A. Solovevas 5

1 Gyvūnų sistematikos ir ekologijos institutas SB RAS (Rusija, 630091, Novosibirskas, Frunze g. 11)

2 Tomsko valstybinis universitetas (36 Lenino pr., Tomskas, 634050 Rusija)

3 Surguto valstybinis universitetas (Rusija, 628412, Tiumenės sritis, Hanto-Mansi autonominis kronas - Yugra, Surgutas, 1 Lenino pr.)

4 Novosibirsko valstybinis universitetas (Rusija, 630090, Novosibirskas, Pirogova g., 2)

5 Omsko valstybinis universitetas. F.M.Dostojevskis (Rusija, 644077, Omskas, Mira pr., 55-A)

1 Gyvūnų sistemingumo ir ekologijos institutas SB RAS (Rusija, 630091, Novosibirskas, Frunze g., 11)

2 Tomsko valstybinis universitetas (Rusija, 634050, Tomskas, Lenino pr., 3b)

3 Surguto valstybinis universitetas (Rusija, 628412, Tiumenės sritis, Hanto-Mansi autonominė sritis - Yugra, Surgutas, Lenino pr., 1)

4 Novosibirsko valstybinis universitetas (Rusija, 630090, Novosibirskas, Pirogovo g. 2)

5 Dostojevskio Omsko valstybinis universitetas (Rusija, 644077, Omskas, Mira av., 55-A)

el. paštas: 1 Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo spambots. Norėdami jį peržiūrėti, turite įgalinti „JavaScript“.

Remiantis IS&E SB RAS duomenų banko medžiaga, išanalizuotas raudonojo skliauto pasiskirstymas Vakarų Sibire. Remiantis gautais rezultatais, nagrinėjama jo santykinė gausa ir gausumas Vakarų Sibiro lygumos stepių zonoje, taip pat atskirai pievos, esamose ir dykumos lygumose bei tiriamosios teritorijos kalnuotose dalyse. Atskleistas stepių buveinių sąlygų pesimalumas šiai valai, o kalnų stepės yra šiek tiek palankesnės nei paprastosios.

Remiantis ISEA SB RAS duomenų banko medžiaga, buvo išanalizuotas šiaurinių raudongalvių volelių pasiskirstymas Vakarų Sibire. Remiantis gautais rezultatais, nagrinėjama jo santykinė gausa ir skaičius Vakarų Sibiro lygumos stepių zonoje, taip pat atskirai pievoje, tyrinėjamo ploto lygumose esančiose taisyklingose ​​ir dykumos stepėse bei kalnuotose dalyse. Atskleidžiamas pesimizmas stepių buveinių sąlygų šiai bangei, o kalnų stepės yra šiek tiek palankesnės nei paprastos.

ĮVADAS

Anksčiau raudonojo vole, tipiškos miško rūšies, pasiskirstymas Vakarų Sibire buvo svarstomas išimtinai miško biotopuose, kurių diapazonas yra 4, 5, arba kaip viso mažų žinduolių pasiskirstymo charakteristikų tyrimo dalis.

Vieno iš jų pasiskirstymui tirti buvo naudojami metodai ir metodai, dažniausiai naudojami analizuoti visų sudedamųjų rūšių populiaciją. Šie metodai leidžia naudoti veiksnių klasifikaciją, kad būtų galima griežtoje aplinkoje palyginti buveines palyginus gyvūnų gausą ir tokiu būdu sumažinant subjektyvumą jas suskirstant į grupes. Buveinių klasifikavimas pagal jų raudonosios varlės palankumo laipsnį atskleidžia tiek pagrindinius jo prioritetus, tiek biotopų, pavyzdžiui, stepių, vietą, kurios aplinkos sąlygų požiūriu yra mažiau optimalios rūšių teritorinių lengvatų sistemoje.

MEDŽIAGOS IR METODAI

Šiame darbe panaudojome informaciją apie raudonojo voleno gausą Vakarų Sibire, pasiskolintą iš RAS Sibiro filialo Gyvybės mokslų instituto zoologinio stebėjimo laboratorijos duomenų bazės. Išanalizuoti šio vole 3190 biotopų apskaitos rezultatai. Anksčiau aprašytas gyvūnų registravimo metodas. Visi gausumo rodikliai pateikiami 100 cilindro dienų (cc). Vidutiniai rodikliai apskaičiuojami neatsižvelgiant į buveinių plotų santykį.

Raudonojo skliauto pasiskirstymui apibūdinti panaudojome medžiagas, kurių vidurkis per visus metus buvo tiriamas Vakarų Sibiro lygumos augalijos žemėlapio atkarpų grupėms, atskirai zonoms ir zonoms. Ištirtos kalnuotosios teritorijos dalies (Altajaus ir Kuzetsko-Salairo kalnų regionai) duomenų vidurkis yra V. P. Sedelnikovo ranka rašyto žemėlapio „Altajaus Respublikos ekosistemos“, atskirai pateikto provincijose, atkarpomis su atnaujintu „Altajaus-Sajano ekoregiono kraštovaizdžio žemėlapis“. Raudonasis volelis buvo laikomas daugybe buveinių, kur jos gausu 10 ir daugiau individų 100 cs, paprastųjų - nuo 1 iki 9, retų - nuo 0,1 iki 0,9, labai retų - mažiau nei 0,1.

Efektyvus ir tipologinis raudonojo volelio pasiskirstymo organizavimas buvo atskleistas naudojant vieną iš klasterinės analizės metodų. Kaip panašumo matas buvo pasirinktas Žakardo kiekybinių bruožų koeficientas.

REZULTATAI

Vakarų Sibiro lygumoje dažniausiai pasitaiko raudonos spalvos volelis (5 asmenys / 100 c.p.). Vidutinis jo gausumas daugiausia pietinėje taigoje, į šiaurę ir pietus, iš kurių jis mažėja silpstant šilumos ir drėgmės tiekimui (pav.). Stepių zonoje šis volas yra du su puse karto mažesnis nei visoje lygumoje, nors jis taip pat dažnas (2).

Piešimas. Vakarų Sibiro lygumoje esančių raudonųjų volelių gausos platumos nevienalytiškumas

Vakarų Sibiro lygumoje raudonasis volelis teikia pirmenybę tamsiems miško zonos spygliuočiams. Kitose natūraliose lygumos vietose ji teikia pirmenybę buveinėms, kurios šilumos ir drėgmės tiekimo atžvilgiu, priešingai, skiriasi nuo tipiškų tam tikrai zonai ar potvyniui. Stepių zonoje tai yra kopūstų laukai (6). Du kartus mažiau raudonos skylės atvirame lauke ir mažų lapų miškuose, šešios - pušies ir gyvenamosiose vietose. Tai retai būna pievų stepėse (0,4). Pelkių, pievų ir miško upių slėniuose, žolėtose pelkėse kartu su halophytinėmis pievomis ir ežerų platybėse šis volas nerastas. Raudonųjų volelių skaičius lygumoje esančioje stepių zonoje yra 22 milijonai asmenų - 1,1% viso tyrimo ploto įvertinimo. Tuo pačiu metu tik 4 milijonai asmenų tiesiogiai nurodo stepių buveines.

Visi plokščių ir kalnuotų Vakarų Sibiro teritorijų stepių biotopai yra suskirstyti pagal žemėlapio sekcijų grupes į pievų, tikrus ir dykumos stepius. Taigi pievų stepėse vidutiniškai paplitęs raudonasis volelis (2). Didesnis yra tuose pačiuose biotopuose, esančiuose Kuznetsko Alatau (9), šiek tiek mažiau Šiaurės Predaltai, šiaurės, šiaurės rytų Altajaus provincijose ir Kuznetsko baseine (2–4). Mažiausias gausumas buvo lygumų miško stepių ir stepių pievų stepėse (0,3 ir 0,4). Šios grupės rytiniuose Altajaus biotopuose raudonojo voleio visai nėra.

Apskritai tikrose stepėse raudonasis volelis yra retas (0,5) ir yra paplitęs tik Pietryčių Altajame (2). Mažiau nei yra tokiuose Vidurio ir Rytų Altajaus, taip pat Kuznetsko baseino biotopuose (0,3–0,6). Tikruose lygumos miško stepių zonos, šiaurės ir šiaurės rytų Altajaus stepėse, šis volelis nerastas

Rytų Altajaus dykumos stepėse raudonasis volelis yra retas (0,7), o pietrytiniame - visai nerastas.

Apskritai, paprastose ir kalnuotose Vakarų Sibiro dalyse vidutinis raudonojo skliauto gausumas sumažėja nuo pievų iki dabartinių ir dykumos stepių (2, 0,5 ir 0,3), kartu mažėjant biotopų drėgmei.

Remiantis gausaus rodiklių panašumo koeficientų matricos klasterine analize, vidutine pagal nurodytų žemėlapių atkarpų grupes, normalizavus jas maksimaliai, buveinės klasifikuojamos pagal aplinkos sąlygų (palankių) raudonojo lauko bangei optimalumo laipsnį. Tuo pat metu tokia klasifikacija yra klasterinis idėjų išdėstymas pagal raudonosios dėmės gausą nagrinėjamoje teritorijoje.

Aplinkos sąlygų (palankių buveinių) optimalumo tipai ir potipiai.

  1. Optimalios sąlygos (miškuose, kuriuose dalyvauja tamsios spygliuočių lygumos, šiaurės rytų Altajaus ir Kuznetsko Alatau salose, gausu 7–31, vidutiniškai 19 individų / 100 cp., Šie rodikliai pateikti žemiau be pavadinimo):

1.1 - kalnas (19-31, 24),

1,2 - plokščias (7–19, 14).

  1. Neoptimalios sąlygos (0,4–33, 6):

2,1 - miškuose, išskyrus optimaliausius (0,4–33, 6),

2.2 - ne miško buveinėse (išskyrus pesimistines ir kraštutines), įskaitant apaugusius karjerus ir sąvartynus (0,5–18, 4).

3.1 - kalnų pievų, stepių, tundros stepių ir tundros buveinėse (0,2–8, 3),

3.2 - gyvenamosiose buveinėse (0,07–5, 2),

3,3 - paprastų stepių ir tundros buveinėse, išskyrus arktinius (0,04–5, 0,7).

  1. Ekstremalios sąlygos (arktinės tundros buveinėse, 0).

Pagal klasifikaciją labiausiai paplitusios stepių zonos raudonžiedės buveinės (laukai, kuriuose yra atvirų ir spygliuočių, ir mažalapių bei spygliuočių kopų) pasižymi suboptimaliomis aplinkos sąlygomis (2 tipas). Gyvenamosios buveinės, kuriose taip pat dažnai pasitaiko šis skliautas, yra įtrauktos į pesimistiškąjį palankios būklės tipą (3.2 potipis). Labiausiai pesimistiškos raudonojo voleio sąlygos yra stepių buveinių sąlygos, kuriose jis yra vidutiniškai retas (3.3 potipis). Šis potipis taip pat apima kitus lygumos stepinius biotopus. Kalnų stepėse (3.1 potipis) vidutinis šio pelėsio gausa yra didesnis nei lygumose. Raudonųjų skruzdžių skaičius kalnų stepėse yra 21 milijonas individų, tai yra keturis kartus daugiau nei lygumose.

Vakarų Sibiro žemumų ir kalnuotų teritorijų stepės yra tokios pat pesimistiškos kaip kalnuotos ir subarktinės žemumų tundros, t. Nepakankamas drėgmės kiekis ir mažai šilumos tiekimas vienodai veikia raudonojo lauko skilčių gausą.

Stepių biotopai yra pesimaliniai, atsižvelgiant į raudonosios skraistės aplinkos sąlygų optimalumą. Be to, kalnų stepėse jų yra vidutiniškai daugiau nei lygumose. Apskritai šio pelėsio gausa pievų stepėse per tiriamą teritoriją yra didesnė nei dabartinėje ir dykumoje.

Tyrimai, kurie buvo šios ataskaitos pagrindu, buvo atlikti pagal Federalinio valstybinių akademijų tyrimų instituto programą 2013–2020 m. AAAA - A16–116121410122 - U, RFBR projektas Nr. 16-04-00301 ir iš dalies kaip „TSU konkurencingumo gerinimo programos“ dalis.

NUORODOS:

  1. Ilyina I. S., Lapshina E. I., Lavrenko N. N., Meltzer L. I., Romanova E. A., Epifanija B. A., Makhno V. D. Vakarų Sibiro lygumos augalija. Novosibirskas: Mokslas. 1985.251 s.
  2. Kraštovaizdžio žemėlapis Altai-Sayan Ecoregion. M 1: 2 250 000. M .: IGEM RAS - WWF Rusija. 2001 m.
  3. Naumovas R.L. Natūralaus erkinio encefalito židinio paukščiai Krasnojarsko krašte: autorius. dis. . Cand. biol. mokslai. Maskvos regioninis pedagoginis institutas, M. 1964.19 p.
  4. Okulova N. M., Khlyap L.A. Ekologiniai rūšių diapazono struktūros aspektai, naudojant raudonojo lauko vole (Myodes rutilus) pavyzdį // Rusijos ir gretimų teritorijų teriofauna. X teriologų draugijos suvažiavimas RAS. M .: KMK mokslinių publikacijų partnerystė. 2016 metų 297 metai.
  5. Okulova N. M., Khlyap L. A., Varšavsky A.A. Ekologinis ir geografinis modeliavimas kaip buveinių ir ekologinių nišų tyrimo metodas // Ekologijos principai. 2016.V 5. 5. Nr 3. P. 114.
  6. Ravkinas J. S., Bogomolova I. N., Erdakovas L. N., Panovas V. V., Buydalina F. R., Dobrotvorsky A. K., Vartapetovas L. G., Yudkin V. A., Toropov K .V., Lukyanova I.V., Pokrovskaya I.V., Žukovas V.S., Tsybulin S.M., Fomin B.N., Starikov V.P., Shor E.L., Chernyshova O.N. ., Solovjovas S. A., Chubykina N. L., Anufriev V. M., Bobkov J. V., Ivleva N. G., Tertitsky G. M. Vakarų Sibiro lygumos mažųjų žinduolių paplitimo ypatumai // Sibiro žurnalas apie ekologiją. 1996. T. 3. Nr. 3-4. S. 307-317.
  7. Ravkinas J. S., „Livanov S.G. Faktorinė zoogeografija. Novosibirskas: Mokslas. 2008.205 psl.
  8. Trofimovas V.A. Ryšio matricos kokybinės faktorinės analizės modeliai ir metodai // Diskretinės informacijos analizės problemos. Novosibirskas 1976. 2. Dalis 24–36.
  9. Jaccard P. Lois de paskirstymo fiorale danse la zon alpine // Jaučiai. Soc. Vaudas. Mokslas. Nat. 1902. Vol. 38. P. 69–130.

Norėdami palikti komentarą, turite prisijungti prie svetainės! Norėdami prisijungti, taip pat galite naudoti savo VK sąskaitą!

Aprašymas

Jie turi trumpus lieknus kūnus su rūdžių spalvos nugara, šviesiai rudą šoną ir dugną bei trumpą storą uodegą. Per jų kailį matomos trumpos ausys. Jie yra ilgi su 3,5 cm ilgio uodega nuo 14 cm ir sveria apie 30–40 g. Jų dantų formulė yra 1/1, 0/0, 0/0, 3/3. Jie yra aktyvūs ištisus metus, dažniausiai naktį. Jie gali pakenkti vaismedžiams ir grūdams.

Augalų bendrijos

Šiauriniai raudonplaukiai gyvena skirtingose ​​šiaurinių miškų ir krūmų buveinėse. Jie aptinkami visų pagrindinių rūšių miškuose Aliaskos centre. Augalų rūšims, kurios dažniausiai aptinkamos šiaurinių raudonųjų volelių užimamose vietose, yra juodoji eglė ( Picea Mariana ), baltoji eglė ( P. GLAUCA ), drebulė ( drebulės formos tuopos ), popierius iš beržo ( popierinis beržas ), alksnis ( Alnus SPP.), Gluosniai ( Salix SPP.), Spanguolių ( bruknių ), mėlynės ir mėlynės ( Vaccinium SPP.), „Bunchberry“ ( Kanadietis Doerenas ), ir įvairių žolelių bei žolelių. Prie svarbių grybų, samanų ir kerpių yra triufelis ( Endogonas fascilulata ), Schreberio samanos ( pleurokiumas ), kalnų paparčio samanos ( žalios samanos ), sfagnumas ( sfagnumas SPP.) Ir kerpės ( Cladonia ir Peltigera SPP.).

Svarbiausių gyvenimo įvykių datos

Šiaurinių raudonųjų volelių veisimosi sezonas paprastai trunka nuo gegužės iki rugpjūčio. Patelės yra poliesterinės ir veisimosi sezono metu uždirba du ar tris vadus. Pirmasis kraikas pagamintas gegužės pabaigoje arba birželio pradžioje.

Jaunikio dydis svyruoja nuo keturių iki devynių. Vidutinis pakratų dydis yra 5,93. Jaunieji šiauriniai raudonieji vorai negali sėkmingai sureguliuoti savo temperatūros maždaug per 18 dienų. Šiuo metu jie atsitraukia nuo krūtinės ir palieka lizdą. Jauni žiemą šiek tiek užauga dėl menko maisto atsargų. Lytinio brendimo amžius tam tikru mastu priklauso nuo gimimo laiko. Apie 20% moterų nuo pirmosios veislės pakratų gimimo vasarą. Likę 80%, o vėliau vados, veisiasi kitų metų gegužę. Martelis ir Fulleris nustatė, kad vasaros veisimosi pradžia buvo susijusi su sniego tirpimo laiku. Vėlyvas pavasaris, po kurio laiko maža jauno amžiaus moterų subrendimo norma.

Tankiose šiaurinio raudonojo vole populiacijose jaunų patelių brendimas gali būti atidėtas arba jos gali migruoti į laisvą veisimosi vietą.

Šiauriniai raudonieji volai dažniausiai būna naktiniai ir prieblandiniai, tačiau būtini dėl ilgo arktinio dienos sezono eigos.

Pageidaujamos buveinės

Šiauriniai raudonplaukiai dažniausiai aptinkami šiauriniuose krūmų ar atviruose taigos miškuose. Jie taip pat gyvena tundroje. Šiaurinių raudonplaukių gausu ankstyvose paveldėjimo vietose, taip pat subrendusiuose miškuose. Kartais jie gyvena kalnų laukuose ir slidžiais šlaitais.

Šiauriniai raudonplaukiai naudoja paviršinius takus per augmeniją turistiniuose koridoriuose. Lizdai statomi trumpuose požeminiuose urvuose arba po kažkokiu apsauginiu objektu, pavyzdžiui, akmeniu ar šaknimi. Šiauriniai raudonplaukiai yra aktyvūs visą žiemą ir po sniegu tiesia ilgus tunelius. Žieminiai lizdai dažniausiai būna ant žemės tarp storų samanų. Šiauriniai raudonplaukiai žiemą dažnai įsiveržia į namus.

Padengti reikalavimus

Šiauriniai raudonplaukiai gyvena rajone, kuriame yra tanki velėna, apsauganti nuo oro sąlygų ir plėšrūnų. Kenai nacionaliniame laukinės gamtos prieglobstyje, esančiame Aliaskos pietryčiuose, šiaurinio raudonojo skliauto buvimas buvo teigiamai susijęs su apsaugine danga. Žiemos metu šiauriniai raudonieji volai kaip šiluminę dangą naudoja storo samanų sluoksnius arba susivėlusią augaliją. Žiemos viduryje centriniame Aliaskos eglių miške visi šiauriniai raudonieji pelkės valdymo rajone yra sukaupti nedideliame storos samanų sluoksnio plote, nepaisant gausių maisto išteklių kitose tinklo vietose.

Valgymo įpročiai

Šiauriniai raudonieji volai valgo daugybės krūmų lapus, pumpurus, ūglius ir uogas, taip pat ėda šakutes, grybelius, samanas, kerpius, o kartais ir vabzdžius. Uogos paprastai yra pagrindinis šiaurinio raudonojo voro dietos maistas ir valgomos, kai yra. Centrinėje Aliaskos dalyje Vakarai nustatė, kad šiauriniai raudonieji volai visą sezoną rėmėsi kelių uogų augalų vaisiais. Tai apima pelkines mėlynes ( mėlynės ), kalninės spanguolės, juodasis piltuvas ( „Empetrum shdgit“ ), „comandra“ ( „Comandra livida“ ) ir baravykas. Šiauriniai raudonieji volai daugiausia uogų valgė rudenį ir žiemą. Kerpės buvo naudojamos tik žiemą ir pavasarį.Vasaros pradžioje, kai dar nebuvo uogų, buvo valgomos samanos. Į vidurvasario vėlyvąsias šiaurinių raudonplaukių dietas taip pat buvo įtraukta dauguma samanų, nors uogos vis dar yra pagrindinis maistas.

Šiaurinius raudonuosius volelius Kenų nacionaliniame rezervate vasarą patiekia tokių rūšių uogos kaip bruknės ir bruknės. Jie valgė grybus, sultingus žalius augalus ir vabzdžius. Kadangi grybų gausu vasaros pabaigoje, jie sudarė nemažą dietos dalį. Nepaisant to, kad padidėjo uogų gausa, kalnuose spanguolių vartojimas kalnuose ne vasarą. Tai rodo, kad spanguolės buvo mėgstamos grybams. Triufelių kiekis maiste visą vasarą nepakito.

Plėšrūnai

Kai kurie šiaurinių raudonplaukių plėšrūnai yra amerikinis varnas ( Martesas Americana ), arktinė lapė ( Alopex koše ), lapė ( Vulpes vulpes ), meškėnas ( Procyon lotorija ), trumpa uodegėlė Mustela erminea ), kojotas ( „Canis latrans“ ) ir tikriausiai daugumą kitų mažų žinduolių plėšrūnų, esančių šiauriniame raudonajame vole. Aliaskoje, šiauriniai raudonieji volai ir varpeliai ( „Microtus“ SPP.) Sudarė 74% amerikiečių martens dietos vasarą ir 68% dietos žiemą. Snieguotosios pelėdos valgo vėžį.

Clethrionomys rutilus

Miško raudonoji volelis, Sibiro raudonoji pelė, Šiaurinė raudonplaukė pelė, Šiaurinė raudonoji pelė

Raudonas volelis - nurodo ekologiškai ribotus sinantropus. Ši rūšis Sibiro teritorijoje yra viena iš pagrindinių mėsėdžių žinduolių ir paukščių maisto objektų. Žala namų sklypams ir pastatams. Natūralus infekcinių ligų, įskaitant Omsko hemoraginį karščiavimą, erkinį encefalitą, erkinį riketsiozę, salmoneliozę, tularemiją ir daugelį kitų, nešiotojas.

Vaisingumas (vnt)Po 2 - 3 metimus

4 - 7 jaunikliai Kartos per metus2 – 3 „Imago“ (mm)iki 120

Morfologija

Išmatavimai: kūnas - iki 120 mm, uodega - 27 - 50 mm, dažniausiai ne daugiau kaip 40 mm. Nugaros spalva yra kintama, tačiau paprastai ryški, vyrauja raudonos, rūdžių ir rudos-raudonos spalvos, dažnai nuo pilkos šonų spalvos atskirtos savotiška „mantija“. Uodega dažniausiai būna aiškiai arba šiek tiek bicolor, tankiai padengta plaukais, kad per juos esanti oda nebūtų matoma. Pabaigoje, ypač žiemą, susidaro savotiškas „šepetys“.

Kaukolė panaši į raudonosios nugaros kaukolę, tačiau mažiau jaunatviška. Nosies kaulai yra susiaurėję silpniau vidurinėje dalyje ir mažiau išlenkti iš priekio. Tarpukarinių kaulų nosies procesų užpakalinis galas neviršija nosies kaulų užpakalinių galų lygio, o pastarasis sudaro atgalinį kampą. Klausos būgnai yra mažiau patinę, o kaukolės pakaušio aukštis mažesnis.

Biologija

Gyvenimo būdas. Pagrindinės buveinės yra taigos, mišrūs ir lapuočių miškai. Jis pasitaiko miško stepėse ir miško tundroje. Ji teikia pirmenybę užterštoms ir sudrėkintoms buveinėms ir noriai gyvena miškingose ​​vandens telkinių užliejamose vietose, įskaitant krūmus. Jis aptinkamas Sibire žmonių būstuose, kur jų skaičius daugiau nei 5 kartus viršija laukinių biotopų skaičių. Jakutijoje - vienintelės varpelių rūšys, turinčios nuolatines gyvenvietes miestuose ir miesteliuose. Šiame regione raudonplaukių gyvenvietė nėra susijusi su natūraliais biotopais.

Rūšių veikla yra visą parą ir daugiafazė. Vidutinis atstumas nuo lizdo iki 390 m, didžiausias - iki 1 km. Žiemą rūšis aktyvi esant - 40 ° C - 50 ° C temperatūrai, gali praeiti per sniegą iki 70 - 80 m, o palei takus ir dar daugiau.

Prieglaudų ir jų naudojimo pobūdis yra panašus į „Raudonosios voro“. Rytinėje diapazono dalyje jie įsikuria supuvusiuose kelmuose, tačiau jie lipo daug blogiau nei Raudonoji vaga.

Veisimas. Pubertumas stebimas dviejų mėnesių amžiaus. Veisimosi laikotarpis svyruoja nuo 3 iki 5,5 mėnesio, priklausomai nuo buveinių zonos klimato. Paukščių skaičius yra 2–3, atvežtiems gyvūnams - nuo 1 iki 3, bet ne visiems asmenims. Pavasario veisimas prasideda po sniegu. Suaugusių patelių vienišų skaičius yra 5–7, o naujokų - 4–6 jaunikliai. Rodiklis mažėja, kai reljefo aukštis virš jūros lygio ir Arktyje. Skaičius patiria dvejus metus ir net penkerių metų svyravimus. Kritimas ypač reikšmingas po snieguotų ir šaltų žiemų. Jakutijos gyvenvietėse ištisus metus.

Mityba. Gyvūnai yra augalų polifagai. Jiems būdingas ryškus pašarų kitimas sezoniškai. Pavasarį - tai žalios augalų dalys, sėklos - pirmoje vasaros pusėje. Grybai ir uogos - antroji vasaros ir rudens pusė. Žiemą - kerpės ir samanos. Gyvūnų maistas vartojamas mažai. Nežymios sėklų atsargos aptinkamos tik šiauriniuose ploto rajonuose. Gyvenvietėse, be augalinio maisto, ypač žiemą, tvartuose jis valgo žuvį ir mėsą.

Morfologiškai artimos rūšys

Pagal morfologiją (išvaizdą) raudongalvis volelis yra artimas aprašytajam kenkėjui (Clethrionomys glareolus) Pagrindiniai skirtumai: uodegos ilgis be galinių plaukų yra ne didesnis kaip 40 mm, uodega yra padengta retais plaukais, per kuriuos spindi oda, plaukai nesudaro „šepetėlio“, viršutinėje spalvoje dominuoja nuobodu tonai rausvai rudos spalvos atspalviai, kartais turintys ryškų rudą atspalvį.

Be to, egzistuoja geografinė variacija, kuriai būdingas sudėtingas daugiakryptis geografinis ir biotopinis derinys su vietiniu, greičiausiai, mutaciniu kitimu. Buvusios Sovietų Sąjungos teritorijoje žinoma apie 20 porūšių.

Geografinis pasiskirstymas

Raudonasis volelis gyvena teritorijoje nuo Kolos pusiasalio ir Ladogos ežero šiaurinės pakrantės iki Anadyro kalnagūbrio, Kamčiatkos, Okhotsko ir Japonijos jūros pakrančių, Beringo ir Mednio salų, Karaginskio, Šumshu, Paramushiro, Šantarskio ir Sachalino. Rūšis paplitusi kai kuriose Karelijos vietovėse, Leningrado srityje, izoliuotose Slantsės rajone iki vakarinės Priilmenės, Volgos aukštupyje, Šiaurės Mordovijoje, šiaurės rytų Tatarijoje, izoliuotose Samarskajos Lukoje. Be to, asortimentas apima Skandinavijos šiaurę, Mongolijos šiaurę, Kinijos šiaurės rytus, Korėjos pusiasalį, Šiaurės Japoniją, Šiaurės Ameriką į rytus iki Hudsono įlankos kranto.

Kenkėjiška programa

Raudonas volelis - ekologiškai ribotas sinantropas. Tai kenkia sodo sklypams ir kitiems pasėliams asmeniniuose sklypuose. Tai daugelio infekcinių ligų nešiotojas: hemoraginis karščiavimas, erkinis encefalitas, erkinis riketsiozė, salmoneliozė, tularemija ir kitos. Pastatuose raudona vole sugadina įvairius gaminius.

Kontrolės priemonės: deratizacijos priemonės

Sanitarinę ir epidemiologinę gerovę lemia sėkmingas įvairių deratizacijos priemonių, įskaitant organizacines, prevencines, destrukcines ir sanitarines-švietimo priemones graužikams kontroliuoti, įgyvendinimas.

Organizacinė veikla apimti šių priemonių rinkinį:

  • administracinis
  • finansinis ir ekonominis
  • mokslinis ir metodinis
  • medžiaga.

Prevencinės priemonės skirtas pašalinti palankias graužikų gyvenimo sąlygas ir sunaikinti juos naudojant šias priemones:

  • inžinerijos ir technikos, įskaitant įvairių prietaisų, kurie automatiškai trukdo graužikams patekti į patalpas ir susisiekti, naudojimą,
  • sanitarinės-higieninės, įskaitant švarą patalpose, rūsiuose, daiktų teritorijose,
  • žemės ūkis ir miškininkystė, įskaitant priemones rekreacinių zonų miškų auginimui iki miškų parkų būklės ir šioms teritorijoms išlaikyti be piktžolių, nukritusių lapų, negyvų ir džiovintų medžių, ta pati priemonių grupė apima gilų žemės arimą laukuose,
  • prevencinis užkrėtimas, įskaitant priemones, skirtas užkirsti kelią graužikų skaičiaus atkūrimui cheminėmis ir mechaninėmis priemonėmis.

Šios įvykių grupės užduotis - juridiniai asmenys ir individualūs verslininkai, eksploatuojantys specifinius objektus ir gretimą teritoriją.

Kovotojo veikla atliekamas gyvenvietėse, žemės ūkio paskirties žemėse, taip pat atliekant įvairius infekcinių ligų židinius, kad būtų galima visiškai išvalyti daiktus nuo graužikų, ir yra pritaikomi tokiems deratizacijos metodams:

  • fizinis, įskaitant mechaninių graužikų naikinimo prietaisų, ultragarso skleidėjų, klijų gaudyklių, elektrinių barjerų naudojimą,
  • cheminė medžiaga, kurios metu naudojami įvairių formų rodenticidai, rodenticidai su sinergikliais ir repelentai,
  • biologinis, įskaitant patogeninės mikrofloros, parazitų ir plėšriųjų gyvūnų naudojimą graužikams naikinti.

Šiuos renginius vykdo juridiniai asmenys ir individualūs verslininkai, turintys specialų mokymą.

Be to, rašant straipsnį buvo naudojami šie šaltiniai:

Pin
Send
Share
Send