Apie gyvūnus

Morė arba vandens vištiena (Gallinula chloropus)

Pin
Send
Share
Send


Neįmanoma įsivaizduoti mūsų planetos be plunksnų turinčių gyvūnų su sparnų formos galūnėmis. Be jų balsų, plunksnų ir nuostabių skrydžių pasaulis būtų praradęs savo spalvą. Kai kurios rūšys negali skristi, neturi ryškių spalvų, tačiau tai nesumažina jų originalumo.

Morės bruožai ir buveinė

Vandens paukščiai morno paukštis aptinkamas visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą ir Australiją. Nematysite jos Alpių aukštumose, Skandinavijoje, Rusijos šiaurėje, Azijos stepių regionuose ir Vakarų Sibire.

Pelkės su stovinčiu ar tekančiu vandeniu, žolėtas krūmynas - ideali vieta įsikurti. Nepaisant didelio gyventojų skaičiaus, pasimatymai su ja dykumoje yra retenybė. Bet jis neskausmingai prisitaiko prie žmogaus kaimynystės ir susieja šį paukštį su maža namine antis ar vištiena.

Asmens svoris svyruoja nuo 200 g iki 500 g, kūno ilgis siekia vidutiniškai 30 cm. nuotrauka moorhen turi skirtingą plunksną: nuo tamsiai rudos iki šviesiai pilkos, su melsvais tonais kakle.

Šonuose yra balti ratlankiai, apatinė uodega su juoda juostele. Priklausomai nuo sezono, plunksnos ant pilvo įgauna šviesią spalvą, nugarėlė liejama rudai alyvuogių spalva.

Kai jos ryškiai raudonas trikampio formos snapas nuslinka, pasigirsta žemo dažnio čiulbėjimo riksmas, panašus į burtą. O pavojaus atveju - saugus tylus „kurr“. Ji nėra „pokalbių“ mėgėja, tačiau poravimosi sezono metu ji nenusileidžia, sugeba labai garsiai ir aštriai rėkti.

Moorheno charakteris ir gyvenimo būdas

Daugumoje buveinių mornas veda sėslų gyvenimo būdą, tačiau šiauriniuose regionuose oro sąlygos verčia migruoti. NVS šalių teritorijoje gyvena daugiausia iš dalies arba visiškai migruojantys asmenys. Jie lizdus ramioje nuošalesnėje vietoje, atokiau nuo artimųjų ir kitų paukščių.

Ji turi išgąsdintą „charakterį“, tačiau puikiai pritaikytos kojos judėti pelkėje leidžia greitai bėgti. Tai ilgos ir stiprios galūnės, su pailgais pirštais, tarp jų nėra membranų, kaip ir kitų vandens paukščių.

Sparnai taip pat padeda pasislėpti po žeme. Paukštis bėga ant vandens, pakyla ir, pasiekęs pastogę, atsisėda. Jis gerai juda, pavasarinių skrydžių metu tikslingai ir greitai įveikia atstumus.

Išoriškai priešingos lyties asmenys praktiškai nesiskiria vienas nuo kito, tiesiog vyrai yra didesni, o moterims pilvas yra šiek tiek lengvesnis. Įdomus faktas yra poravimo principas, jų moteriška lytis kovoja už teisę turėti patiną. Asmenys sudaro keletą metų trunkančias šeimas.

Moro mityba

Veiklos pikas morno antis patenka į rytines aušras ir vakarinį prieblandą. Lizdavietėje ji gamina maistą, o žiemodama taip pat neperžengia pašarų teritorijų ribų. Nepretenzingas maistui, vartoja tiek augalinį, tiek gyvulinį maistą:

  • jaunų augalų ūgliai, nendrės, dumbliai vandenyje,
  • sėklos, uogos, žemėje slenkantys vabzdžiai,
  • maži varliagyviai, bestuburiai, moliuskai.

Miesto plotuose pulkai maitinasi nuo 5 iki 20 asmenų. Kartais juos pamatysite palei pagrindinius griovius, žemės ūkio paskirties žemėje su vandens piemenimis.

Nuotraukoje pavaizduotas purpurinis mornas

Ieškodami maisto jie ilgą laiką gali klajoti po seklumą ir krantus, nejudėdami užšalti vandens pakraštyje su nendrėmis, apversti tešlos ir vandens lelijų lapus. Plūduriuoja vandens paviršiuje, periodiškai panardina galvą, laikui bėgant juda galūnės, o kūnas susiraukia trumpa, pakelta uodega.

Užmiega lizduose, iškilimuose ar užuovėjose, jis gali būti iki 10 m aukščio. Retai atsitraukia nuo pilvo, dažniausiai visada būna budrus. Jis ilsisi ir miega vienoje padėtyje, stovėdamas ant vienos letenos, slepdamas snapą ant nugaros ar sparnų.

Morės dauginimasis ir ilgaamžiškumas

Cowgirl šeimos paukščiai, įskaitant raguotas mornas - kiaušialąstė. Rūšis skiriasi nuo savo giminaičių didesniu dydžiu ir spalva. Azijos šalyse jie dalyvauja kovose.

Seksualinis žydėjimas tarp visų karvių pievų patenka sulaukus 1 metų. Įsikūrusios šeimos veisiasi visus metus, migrantai turi veisti tik šiltuoju metų laiku, 2 kiaušiniai dedami sezono metu.

Nuotraukoje moorhen su viščiuku

Dideli lizdai yra statomi iki 15 cm aukščio, viršijant jų pačių matmenis, ant kalvų prie vandens telkinių, dirbantiems tiek patinams, tiek moterims. Tokie įtvirtinimai saugo palikuonis.

Patelės nešioja nuo 5 iki 9 kiaušinių, jie yra rausvai atspalvių, maži iki 0,5 cm. Inkubacinis periodas trunka iki 3 savaičių, „tėčiai“ yra tiesiogiai susiję.

Viščiukai gimsta su juodu pūku, turinčiu alyvuogių atspalvį. Kai jiems sukanka 40 dienų, jie bando skristi, atpažįsta aplinkinį pasaulį, kuris alsuoja pavojumi.

Erelių pelėdos, pelkės užuomazgos, paprastasis buzzardas gali patikti mažiesiems. Jiems nepalankus veiksnys yra požievio krašte esantys žvejybos tinklai.

Nuotraukoje - morno viščiukas

Pirmaisiais gyvenimo metais mirštamumas siekia 70% asmenų, antraisiais - 24%. Didžiausias gyvenimo trukmės rekordas, užfiksuotas pagal juostų sudarymą, yra 11 metų.

Morė arba vandens vištiena: aprašymas

Pelkė višta gyvena neapdorotose šakutėse. Be to, gana retas atvejis, kai paukštis noriai skrenda. Retkarčiais jis pakyla. Dažyk ją iš tolo atrodo nepastebimai, bet jei atidžiai pažiūrėsite, galite pamatyti neįprastą plunksną. Pelkės vištos yra medžiojamos, ypač rudenį, kai jos priauga svorio pradėjus atvėsti.

Višta pelkė yra dažna rezervuarų, tekančių ar stovinčio, gyventoja. Čia taip pat galite ją sutikti pelkėti ir apaugę krantai. Paukštis gyvena slaptą gyvenimo būdą, neatsižvelgiant į tai, kad jį dažnai galima rasti gamtoje. Europos šalyse paukščiai gali priprasti prie žmonių buvimo.

Vidutinio dydžio vandens vištiena pasiekia trisdešimt vieno centimetro ilgio. Tuo pačiu metu jo svoris yra pusė vištos svorio ir yra ne daugiau kaip pusė kilogramo. Plunksna yra netoli paukščio ir yra mėlyna su ryškiomis ryškiomis siauromis, baltomis juostelėmis šonuose šalia sparnų. Pilvas paprastai būna lengvas. Kartais galite rasti paukščių su alyvuogių ir rudais atspalviais. Paukščio sparnai yra tamsūs ir pilki.

Paukščio išmetimą galima nustatyti pagal plunksnų ir krūtų galiukus. Jie pasidaro balti. Kai kurios kūno dalys keičia savo atspalvį ir tampa duslios. Paukščiai gali būti dedami du kartus per metus. Jis patenka į žiemos ir rudens laikotarpius.

Išoriškai paukštį pastebėti yra gana sunku, nes vandens vištiena yra maža. Jo trumpas snapas turi ryškiai raudoną atspalvį. Antgalio matomos geltonos ir žalios spalvos. Kakta turi keletą ryškiai tamsiai raudonų dėmių. Paukščio kojos yra gerai pritaikytos prie kraštų, kur jis gyvena. Tai stiprios ir ilgos kojos. Pelkės vištos nagai yra šiek tiek išlenkti. Skiriamieji paukščio bruožai yra tai, kad tarp pirštų nėra membranų.

Bet kurios lyties atstovės Moorhenas niekuo neišsiskiria. A jaunas augimas atrodo šiek tiek kitaip. Jų plunksna yra šviesių pastelinių spalvų. Plunksnos, smakras, gerklė ir krūtinė yra pilkos. Kempinės yra baltos spalvos. Vietos ant kaktos yra visiškai raudonos. Jaunasis mornas baigia formuotis iki jo gimimo vasaros.

Morė - vandens vištiena: būdinga

Moorhenitsa nurodo tylius paukščius. Tik retkarčiais jis gali skleisti aštrius ir garsius garsus. Sielvarto garsas dažnai kalba apie twitter. Jie skleidžia vienaląsčius, garsius ir aštrius garsus. Medžiotojai išskiria paukštį pagal jo elgesį.

  1. Susikaupusi ar budriai, kažkur per atstumą, ji gali tyliai ištarti „hens-rr“.
  2. Pavasarį ir naktį liūdesys gali greitai šaukti „cre“.
  3. Skrydžio metu paukštis skleidžia ramų ir tuo pačiu metu monofoninį garsą.

Moorhenas kyla retai ir be kilimo. Ji tik skrenda tiesia linija ir greitu tempu. Medžiotojai išskiria liūdesį skrydžio būdu. Ji ištiesia kaklą į priekį, o letenos pasklinda toli atgal. Jis nusileidžia vertikalioje padėtyje. Ji sėdi tiesiai ant šakų. Ji gali gana greitai judėti tarp tankių šakų. Kartais tai sugeba skristi į gilų tirštį.

Nepaisant to, kad pelkė gyvena pelkės srityje, ji nemėgsta vandens. Didžiąją laiko dalį paukštis gali praleisti sausumoje, prie krūmynų. Sausumoje ji sugeba judriai ir greitai judėti. Paukščio ypatumas yra atkreipti dėmesį į jo judėjimą ant sulenktų kojų.

Iki šiol gedulingų žmonių skaičius yra didelis. Gana sunku apskaičiuoti, kiek paukščių yra visame pasaulyje. Iš esmės jų galima rasti Kryme. Be to, ji gyvena Ukrainoje, Užkaukazėje. Gana dažnai tai galima pastebėti Vidurinėje Azijoje. Beveik visoje vidurio Europos juostoje pelkė gyvena pelkėje. Be to, mūsų šalyje, žemutinėje Volgoje, taip pat galite rasti pelkės vištienos.

Morės dauginimas

Brandinimas vandens paukštyje įvyksta ne anksčiau kaip po vienerių metų. Nepriklausomai nuo buveinės tankio, jis sugeba lizdą sudaryti tik poromis. Saugomose teritorijose ant mažo tvenkinio gali gyventi tik viena mergelių pora. Dideliame rezervuare gali gyventi iškart kelios poros. Morėnų lizdai yra aštuoniasdešimties metrų atstumu.

Pelkės vištienos lizdas kelis kartus didesnis nei pats paukštis. Lizdų skersmuo vasaros pabaigoje gali būti iki trisdešimt centimetrų. Būtent tuo metu viščiukai užauga ir sutramdo savo namus. Tokio būsto gylis yra keturi centimetrai. Nors lizdo aukštis yra apie penkiolika centimetrų.

Pelkių paukščiai lizdus stato tik iš vienos medžiagos. Gana dažnai vandens paukščiai naudoja nendrių lapus iš praėjusių metų. Rečiau jie stato nendrių lizdus. Gali maišyti lapus su rastomis šaknimis. Gana retai galite rasti pelkę, kuri savo lizdą stato iš gyvatvorės. Paprastai lizdo medžiaga tiesiogiai priklauso nuo paukščio buveinės.

Lizdas turi laisvą struktūrą. Iš neapdorotų plonų lapų pilamas plunksninis dėklas. Po džiovinimo jie prilimpa ir atrodo lygūs. Atsižvelgiant į reljefo pobūdį, lizdas turi būti dedamas ant nendrių ar nendrių kotelio. Retais atvejais tai gali būti užtvindytas kelmas. Vandens gylis gali svyruoti nuo penkiolikos centimetrų iki vieno metro. Paukštis gali prieiti prie lizdo plaukdamas.

Morė gyvena nendryje arba nendrių lovosbandydami statyti savo namus prie vandens paviršiaus. Jų namai virš vandens pakyla iki trisdešimt penkių centimetrų. Jei paukštis gyvena didelėje upėje, tada jis lizdas tik augalų zonoje. Retkarčiais jis gali pastatyti namą iki trijų metrų aukščio. Bet sąlyga yra būtina - prie vandens paviršiaus. Kaip ir kiti paukščiai, vandens vištos deda kiaušinius. Vienoje sankaboje jis gali atkurti iki dvylikos vienetų. Tačiau tokia suma gali išduoti tam tikrais gyvenimo metais.

Vandens vištienos kiaušiniai yra mažo dydžio. Jų apvalkalas yra matinės spalvos ir gražiai lygaus blizgesio. Jų fonas yra tik blyškus, purvinas arba žalias. Retais atvejais tai gali turėti geltoną ar aprūdijusį atspalvį. Gana dažnai tarp spalvų yra akivaizdžių perėjimų. Kai kuriais atvejais kiaušinio paviršiuje galite sutikti didelių ar mažų dėmių. Jie gali būti šviesūs, tamsūs, rudi arba pilki.

Šlakelio kepsnys praeina du kartus ir tik vasarą. Pirmą kartą mornas kiaušinius deda pavasarį. Tai gali būti balandis arba gegužė. Antrą kartą paukštis kiaušinius gali dėti vasaros mėnesiais - tai yra birželis arba liepa. Kai tik patelės deda kiaušinius į pirmąjį ar antrąjį sankabą, patinai ištaria balsą. Šį garsą galima išgirsti tik vienu metu. Tokiu atveju patinas rėkia auštant ar naktį. Patinas visiems praneša apie naujus palikuonis, esančius tankiuose ar ore, skrendančius iš vietos į vietą. Lizdus su kiaušiniais galima pamatyti tik vasarą ir pavasarį.

Tik viščiukai peri vėlyvą pavasarį ar vasarą. Paprastai palikuonys perinami vidutiniškai birželio mėnesį. Tokiu atveju patelė kiaušinius deda per dieną. Inkubacija paukščiu vyksta tik mūro gale. Šiuo atveju perinti užsiima tik patelė. Patinas gali tik trumpam sėdėti ant kiaušinių. Lizdus saugo tik pora. Visas procesas trunka šiek tiek mažiau nei mėnesį.

Viščiukai peri, kaip taisyklė, dienos metu, ir būna atvejų, kai per kelias valandas. Vidutinė sankaba gali būti ne daugiau kaip šeši kiaušiniai. Daugeliu kitų atvejų perinimas gali tęstis šešias dienas. Tokiu atveju patelė negali būti sutrikdyta, kitaip ji nuskris į lizdą kitoje vietoje. Pažeistas paukštis gali nešioti mažas sėklides ant kojų. Bet tai gali atsitikti tik tuo atveju, jei lizdas yra aukštai virš aukščio, o patelė iš lizdo gali pakilti į orą.

Viščiukai iškart po gimimo sugeba kaip plaukti ir nardyti. Pirmojo jaunikio jaunikliai gali palikti tėvus anksti. Kai tik jie pasiekia šimtą aštuoniasdešimt gramų, jie išsibarsto į nendrių lovas. Ten jie susirenka į lizdą ilsėdamiesi. Antroji išvada paliekama vėliau.

Moorheno švartavimai

Vištiena dedama sulaukus vienerių metų. Paprastai šis laikotarpis pasireiškia liepos viduryje arba rudenį. Jauni paukščiai iš dalies keičia plunksnas. Jų slyvų pokyčiai prasideda vasaros pabaigoje, žiemos pradžioje. Pakeičiama paukščių apranga.

  • pūkas
  • lizdas arba galutinis.

Suaugę paukščiai veisimosi sezono metu keičia plunksnas. Kai kurios patelės skęsta nuo antrosios vasaros pusės. Keičiantis plunksnoms, mornas lašina didelius ir mažus plunksnus. Plunksnos iškrenta. Taigi vandens vištiena tam tikrą laiką praranda sugebėjimą skristi. Suaugę individai šaltuoju metų laiku turės šviežių plikų.

Morės dydis ir struktūra

Morės kūnas, kaip ir daugumos šios rūšies paukščių, yra suspaustas iš abiejų pusių. Ji turi galingą vidutinio ilgio buką. Jos kojos yra masyvios, o ji turi ilgus pirštus. O jos nagai yra šiek tiek sulenkti. Tarp šio mažo paukščio pirštų esančias membranas sunku pastebėti. Tarp buko ir kaktos jai visiškai trūksta apnašų. Ant likusio kūno galite pastebėkite švelnias ir laisvas plunksnas.

Pelkės vištos uodega nėra per ilga. Ji turi dvylika plunksnų. Jos arklio uodegos viršūnę pasiekia visos viršutinės uodegos plunksnos. Paukščio sparnai yra platūs ir trumpi. Pirmųjų musių sparnų buvo vienuolika. Verta paminėti, kad pelkės vištiena yra maža. Vyro ir moters skirtumai yra vos pastebimi. Skirtumas yra dvidešimt penkių milimetrų ilgio. Vidutinis paukščio svoris gali siekti šimtą gramų.

Moorhen viščiukai turi keletą skirtumų. Žemyn jaunikliai gimsta juodi, o nugaroje yra mažas alyvuogių atspalvis. Viščiuko galva yra padengta nedaug pūkų. Aplink galima pamatyti raudoną ir pilkšvai melsvą odą. Sidabrinius plaukus galima pamatyti ir ant jauniklių kūno. Vieta yra galva ir sritis virš akių. Viščiukų kojos yra tos pačios spalvos kaip liemens. Bukas turi ryškiai oranžinį atspalvį. Viršuje jis yra gelsvai žalios spalvos.

Jauni paukščiai šiek tiek skiriasi nuo suaugusiųjų. Jie turi ryškią vietą ant kaktos. Dalis nugaros turi šviesius atspalvius, kartais ji gali būti ruda.Jaunų gyvūnų golovinas yra baltas. O kaklas ir goiteris yra pilkšvos spalvos. Pilvas gali būti baltas arba pilkas. Jaunų gyvūnų bukas nudažytas rudos ir alyvuogių spalvomis. Tačiau žiemą paukštis keičia savo spalvą ir pasidaro raudonas.

Suaugęs paukštis turi juodai pilką plunksną. Tai gali suteikti tamsiai mėlyną atspalvį. Vištos pilvas yra balkšvas. Bet tada iš abiejų šonų matomos baltos išilginės juostelės. Nepaisant to, kad paukščio gerbėjas vaizduojamas tik trimis spalvomis, viršutinė sparno dalis ir užpakalinė dalis yra alyvuogių spalvos.

Uodega turi baltą pradžią ir juodą pabaigą. Paukščio kojos yra tik žalios. Tokiu atveju apačioje galite pamatyti oranžinę ryškią spalvą su raudonu tvarsčiu. Suaugusiojo snapas yra tik raudonas, o viduryje juodas.

Balsas

Moorhenas paprastai yra tylus paukštis, tačiau jis sugeba išgirsti keletą garsių ir aštrių garsų. Tarp jų galima išskirti žemo dažnio čiulbėjimą, šiek tiek primenantį „Twitter“ - tai kažkas panašaus į „kick-ik-ik“ ar „krrruk“. Kitas monosillabinis garsas, tačiau vienodai garsus ir aštrus - „kiik“ arba „kirk“. Atsargus paukštis skleidžia tylesnį „kurrą“. Skrydžio metu arba pavasarį naktį, greitai sušvelninkite grietinėlę: „crack-crack-crack“.

Judėjimas

Paukštis kyla be bėgimo, skrenda greitai ir tiesia linija, todėl dažnai plečiasi gilūs sparnai. Skrendant kaklas ištiestas į priekį ir šiek tiek aukštyn, o kojos yra toli atgal. Jis nusileidžia beveik vertikaliai, dažnai tiesiai ant krūmų šakų. Judriai juda tarp tankių šakų, dažnai lipdamas į storoką. Skirtingai nuo šalia jų esančių kokonų, šermukšniai yra mažiau susiję su vandeniu ir didžiąją laiko dalį praleidžia sausumoje, tarp pakrančių krūmynų. Jis greitai ir judriai juda ant žemės, šiek tiek pasilenkdamas į priekį ir tarsi sulenktas kojas. Paukštį taip pat kartais galima pamatyti stovintį pačiame vandens pakraštyje. Nepaisant to, kad nėra būdingų vandens paukščių membranų, mornas labai gerai plaukia: lėtai slenka tarp ančių ir kitų vandens augalų, dažnai keičia kryptį ir kartais staigiai pasisuka į vietą. Ant vandens jis nuolat suka galvą ir palyginti ilgą iškeltą uodegą, kuri taip pat yra būdinga kitoms morno genties rūšims, taip pat ir koklėms. Nardymas nenoriai, daugiausia pavojaus atveju, laikomas po vandeniu, kojomis priglundant prie dugno augalų. Ieškodamas maisto, jis dažnai plauna galvą po vandeniu.

Plotas

Europoje jie slenka beveik visur, išskyrus Alpių aukštumas, Skandinavijos pusiasalį į šiaurę nuo 66 ° šiaurės platumos ir šiaurinę Rusiją. Rusijos Federacijoje šiaurinė diapazono riba eina išilgai maždaug 60 ° šiaurės platumos - per Karelijos sąsmauką, Novgorodą, Vologdos sritį į šiaurę nuo Rybinsko rezervuaro, Tatarstaną, Baškortostaną, Omsko sritį ir Altajaus kraštą. Paukštis taip pat aptinkamas Tolimuosiuose Rytuose, Primorsky teritorijoje, taip pat Sachaline ir pietinėse Kurilų salose. Azijoje naminiai paukščiai taip pat paplitę Indijoje ir pietryčiuose iki Filipinų, tačiau jų nėra Vidurio ir Centrinės Azijos stepių ir sausringuose regionuose, taip pat Vakarų Sibire. Afrikoje paukščių galima rasti tik žemyno pietuose, Madagaskare ir vakaruose - Kongo ir Alžyro regionuose. Šiaurės Amerikoje paukščiai lizdus deda JAV pietuose ir rytuose (Kalifornijoje, Arizonoje, Naujojoje Meksikoje ir valstijose į rytus nuo Teksaso, Kanzaso, Nebraskos ir Minesotos), taip pat Meksikoje. Moorhenas taip pat yra paplitęs Centrinėje Amerikoje, Karibų jūros regione ir Pietų Amerikoje nuo Brazilijos iki Argentinos ir Peru.

Buveinė

Buveinės yra susijusios su natūraliais arba dirbtiniais gėlo vandens (retai sūriais) vandens telkiniais, kurių pakrantės apaugusios nendrėmis, nendrėmis, gyvatvorėmis ar kitais vandens ar artimo vandens augalais. Tvenkinys gali būti didelis arba mažas, o jame esantis vanduo teka ir stovi. Pirmenybė teikiama pelkėms su vandens ančių augalais ir sausumoje esančių krūmų (pvz., Gluosnių) tankais. Paprastai jis elgiasi slaptai - dienos metu jis laikosi pakrančių tankmėse ir tik sutemus išlipa į atvirą vandenį. Europoje, kaip taisyklė, jis teikia pirmenybę žemumų kraštovaizdžiams - pavyzdžiui, Vokietijoje jis neaptiktas aukščiau nei 600 m, o Šveicarijoje - aukščiau nei 800 m virš jūros lygio. Tačiau paprastai viršutinė buveinių slenkstis labai skiriasi priklausomai nuo regiono - pavyzdžiui, Kaukaze paukščiai randami aukštyje iki 1800 m, o Nepale iki 4575 m virš jūros lygio.

Migracija

Didžiojoje diapazono dalyje morėnai yra sėslūs ir tik šiaurėje jie iš dalies arba visiškai migruoja. Kai kuriais atvejais šių paukščių sezoninio judėjimo pobūdis nėra gerai suprantamas. Yra žinoma, kad Europoje didėja migracijos tendencija iš pietvakarių į šiaurės rytus: buvusios SSRS ir Suomijos šalyse migruoja beveik visi paukščiai, Skandinavijoje, Lenkijoje ir šiaurės Vokietijoje nedidelis procentas išlieka žiemoti, o Vakarų Europoje paukščiai gyventi nusistovėjęs. Šiaurės Europos migruojantys paukščiai žiemą juda į vakarus ar pietvakarius ir pasiekia Britų salas, Iberijos pusiasalį, Italiją, Balkanus ir Šiaurės Afriką. Vidurio ir Rytų Europos populiacijose migracija vyksta iš šiaurės į pietus arba iš šiaurės vakarų į pietryčius. Vakarų Sibiro paukščiai greičiausiai juda į Kaspijos jūros pakrantę, Centrinės Azijos pietuose, į Iraką, Iraną, Afganistaną ir Vidurinių Rytų šalis. Rytų Sibire ir Tolimuosiuose Rytuose paukščiai žiemą gali migruoti į Kiniją ir Pietryčių Aziją. Atskiri žiemojančio šermukšnio židiniai buvo rasti Afrikoje į pietus nuo Sacharos, Senegale, Gambijoje, Malyje, šiaurinėje Nigerijoje ir Sudane, pietiniame Čade, tačiau šių paukščių lizdų vietos nebuvo ištirtos.

Amerikoje šermukšniai migruoja į šiaurę nuo Meksikos įlankos ir Floridos.

Migracijos atveju jie patenka į lizdų vietas, kai vanduo visiškai pašalinamas iš ledo - balandžio arba gegužės pradžioje. Rudens išvykimas prasideda rugpjūčio pradžioje. Pavasario skrydžio metu didžioji dauguma paukščių būna poromis (labai retai skraido vieni), skraido dideliame aukštyje ir naktį. Rudens migracija vyksta mažesniame aukštyje, iš pradžių poromis arba atskirai, o galų gale, nedideliais pėdsakais iki 10 paukščių.

Socialinis elgesys

Moorhenas vengia kitų paukščių, įskaitant tas pačias rūšis, bendrijos. Tik žiemos migracijos metu jie gali laikinai kauptis vienoje vietoje iki 20 (retai iki 50) porų, tačiau net ir tokiu atveju jie laikosi 1–5 m atstumo. Likusį laiką jie susitinka poromis arba vieni, atsargiai saugo lesalą ir lizdą. teritorija. Jei ateivis pasirodo teritorijos pasienyje, jie skleidžia būdingus aštrius „kirk“ ar tylaus „cyc-cyc“ šriftus ir yra siunčiami svečio link. Jei kyla konfliktas tarp kaimyninių porų ar su kitais paukščiais, mornas įgauna grėsmingą pavidalą, o vykstančios agresijos atveju pradeda kovą. Paukštis žemai pakreipia galvą priešo link, pakelia kūno nugarą ir paskleidžia uodegą, o kilus konfliktui ant vandens, jis taip pat gali visiškai nusilenkti ir greitai plaukti priešo link.

Plėšrūnai

Europoje pavojingiausi plėšrūnai pelėdžiams yra paplitę sausmedžiai, juodosios ir pilkosios varnos, žvirbliai, pilkieji garniai, pelkės mėnuliai, erelių pelėdos, amerikiečių lydekos, lapės. Be to, kai kuriuose pasaulio regionuose žiurkės, katės, šunys ir mongozai gali būti paukščius ribojantys veiksniai.

Moorheno medžioklė

Morės yra sportinės ir mėgėjiškos medžioklės objektas, priklauso pelkių-pievų žaidimams, Rusijoje jų medžioklė prasideda tik vasaros-rudens laikotarpiu (rugpjūtis-lapkritis). Dėl savo slapto gyvenimo būdo ir santykinai mažo jų skaičiaus, kaip ir kitų paukščių, aviganių, dažniausiai šaudoma pakeliui, dažniausiai medžiojant antis. Veiksmingiausia morkų iš skradoko medžioklė rytinių ir vakarinių skrydžių metu, pageidautinas panaudoto šūvio skaičius yra Nr. 7. Remiantis Rusijos Federacijos mokesčių kodekso 333.3 straipsniu, moorhen yra iškasamas remiantis įregistruotomis vienkartinėmis licencijomis, surinkimo norma yra 20 rublių už gyvūną.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: Слоеный торт-салат с мясом курицы и шампиньонами - Рецепт салата с куриным мясом и шампиньонам (Balandis 2020).

Pin
Send
Share
Send