Apie gyvūnus

Meškų rūšys

Pin
Send
Share
Send


Poliarinių lokių morfologija

Tipas: Chordates_ Chordata

Potipis: stuburiniai_stuburiniai

Klasė: Žinduoliai_ Žinduoliai

Infraklasė: Placental_ Eutheria

Užsakymas: „grobuoniškas_karnivora Bowdich“, 1821 m

Šeima: Bear_Ursidae Gray, 1825 m

Gentis: Bears_ Ursus Linnaeus, 1758 m

Rūšis: Baltasis lokys_ Ursus maritimus Phipps, 1774 m

Poliarinio lokio morfologinės savybės

Visa poliarinio lokio išvaizda, taip pat jo gyvenimo būdas atspindi natūralių sąlygų, kuriose gyvena šis žvėris, įtaką. Poliarinis lokys atrodo pastebimai kitaip nei rudas. Jis turi pailgą ir siauresnį kūną, ypač priekinę dalį, ilgą judamąjį kaklą, palyginti mažą galvą su siauromis kaktomis, ištiesintą profilį ir trumpas suapvalintas ausis, šiek tiek išsikišusias iš plaukų linijos. Nosies ir lūpų be plaukų dalis - juoda su melsvu atspalviu - yra mažiau judri nei rudasis lokys. Uodega yra labai trumpa, paslėpta plaukų linijoje. Gyvūno kūno sudėjimas priklauso nuo jo riebumo: nepakankamai maitinami asmenys yra aukštesni (ir judresni).


Poliarinis lokys. Nuotrauka: Milleris, Susanne

Kojų, ypač priekinių, kojos yra masyvios, plačios poliarinio lokio, turinčios tankiai pubescuojančius apatinius paviršius, dėl kurių plikų sričių plotas ant jų (pirštų pagalvės ir varnalėšos) yra mažesnis nei rudojo lokio. Nagai yra tamsiai rudi, labai aukšti ir masyvūs, didesni ant priekinių letenų (nago ilgis lenkiant trečiąjį priekinės letenos pirštą siekia 6,5–7 cm, užpakalinė dalis - 5–5,5 cm), šiek tiek išlenktas, aštrus. Raginės nago dėmė yra ypač stipri.

Poliarinis lokys, akivaizdu, gali būti laikomas didžiausiu, didžiausiu iš gyvos žemės plėšrūnų. Suaugusių vyrų kūno ilgis (be uodegos) 200–250 cm (retai 285–302 cm), patelių 160–250 cm, pečių aukštis 130–140 cm (išskirtinai 150 cm), uodegos ilgis (su galiniais plaukais). 20–22 cm.

Poliarinių lokių svoris skiriasi priklausomai nuo riebumo laipsnio. Kai kuriais atvejais patino svoris siekia 800–1000 kg. Grenlandijoje gyvenančių suaugusių vyrų svoris yra apie 450 kg (gerai maitinami individai sveria iki 500 kg), moterys - 350–380 kg. Rudenį, žymėdami Svalbardą, patinai svėrė 350–400, patelės - 200–250 kg. Vrangelio saloje suaugę anūkėliai ankstyvą pavasarį svėrė nuo 178 iki 300 kg, kai buvo paženklinti.

Suaugusių poliarinių lokių kailis yra storesnis, trumpesnis, standesnis žiemą, palyginti su rudojo lokio kailiu, su daugybe kreipiamųjų ir tarpinių plaukų ir su storu nelimpančiu apatiniu kailiu: pečių srityje 5–6 cm, nugaroje ir kryželyje 8–10, apatinėje dalyje. šonai ir pilvas 13-15 cm., vasarinis pereinamasis kailis yra trumpesnis - apie 7 cm.

Kailio spalva skiriasi nuo grynai baltos ir gelsvos iki šiaudų geltonos, pilkos ar beveik rudos spalvos. Tam tikru mastu kailio spalva priklauso nuo metų laiko, žvėries amžiaus ir riebumo bei jo mitybos pobūdžio. Grynas baltas kailis lokiuose dažniau būna rudenį (po mulčiavimo) arba žiemą. Gelsvas arba auksinis kailis būdingas jiems vasaros pabaigoje, tačiau gerai pamaitintiems asmenims - jau vasaros pradžioje ir net pavasarį. Remiantis stebėjimais zoologijos soduose, gelsvas kailio atspalvis atsiranda gyvūnams, kurie reguliariai gauna riebalus iš ruonių. Pilką ar rudą kailio spalvą įgyja gyvūnai, ilgai gyvenę sausumoje, ypač nepadengti sniegu. Poliarinių tyrinėtojų nuomonė yra tokia, kad lokiai, gyvenantys ant kieto ledo ir neturintys vandens, turi baltesnį kailį nei asmenys, kurie dažnai maudosi ar daug laiko praleidžia prie vandens. Kailių jaunikliai yra baltesni nei | suaugusiems.

Kailio spalvos lyčių skirtumų nėra. Apsirengiant kailiais, ypač juos balinus saulėje, nyksta geltoni ar pilki kailio tonai.

Poliarinių ir rudųjų lokių oda yra labai panaši. Poliariniame lokyje jis yra šiek tiek storesnis nei rudajame lokyje.

Kaukolės, poliarinio lokio dantų formulė

Poliarinio lokio kaukolė yra siauresnė nei rudojo, su ištiesinta viršutine profilio dalimi dėl pailgos smegenų dalies, supaprastinta ir žema kakta. Taip pat būdingas trumpesnis ir lengvesnis apatinis žandikaulis. Dantų danga sutrumpėja, krūminėlės yra mažesnės ir siauresnės nei rudasis lokys, turi aštrų gumbų kramtomąjį paviršių, tačiau poliarinio lokio sparneliai yra galingesni ir didesni. Būdinga, kad daugumoje senų poliarinių lokių dantys yra mažiau nusidėvėję, karioziniai reiškiniai, taip pat patologiniai apatinio žandikaulio pokyčiai yra mažiau ryškūs nei rudajame lokyje.

Kaukolės ilgis suaugusiems vyrams siekia 353–412, moterims - 311–380 mm. Išilginiu kaukolės pjūviu poliarinis lokys atskleidžia mažesnį nosies ir uoslės apvalkalų tūrį nei rudasis, o priekinės sinusų apimtys ir ilgis yra nedidelis. Seksualinis kitimas išreiškiamas kaukolės dydžiu ir struktūra. Moters kaukolė yra lengvesnė už vyro kaukolę, rodyklės formos kriauklė ant jos yra trumpesnė ir silpnesnė, kakta siauresnė, sutelkti infraorbitaliniai procesai, silpnesnės zigomatinės arkos.

Dantų formulė: i-3/3, c-1/1, p-2-4 / -2-4, m-2/3 = 34-42

Poliarinių lokių morfologija

Poliarinis lokys turi galingus raumenis. Ypač stipriai išvystyti užpakalinių galūnių ir kaklo raumenys.

Poliarinio lokio poodinės riebalų sankaupos gali būti reikšmingos: ant šlaunies riebalų sluoksnis siekia 11–12 cm, tarp atskirų raumenų sluoksnių - 4 cm. Labai gerai maitinamuose gyvūnuose gausios riebalų sankaupos iki 3 cm storio susidaro ir ant vidaus organų. Nėščios meškos ypač peninasi prieš gulėdamos tanke. Remiantis mūsų stebėjimais, Wrangel saloje ir Franz Josef Land dar net pavasarį, kai jie išeina iš angos, riebalai gyvūno kūną dengia beveik ištisiniu sluoksniu, o jo storis gali siekti 5 cm ant nugaros, 10 ant gaktos ir 3–5 cm.

ant padų. Moteriškos meškos poodinių riebalų pasiskirstymas prieš jos išėjimą iš angos parodytas fig. 2.

Pabudę gyvūnai paprastai būna prasčiau maitinami nei individai, gulintys tanke ar ruošiantys patalynę. Seni abiejų lyčių lokiai paprastai yra blogai šeriami. Bendras suaugusio poliarinio lokio poodinių riebalų svoris kai kuriais atvejais viršija 100 kg ir gali siekti 40% viso gyvulio svorio. Dėl gausių kūno riebalų specifinis poliarinio lokio kūno svoris yra mažesnis nei vienas (mirusių gyvūnų skerdenos nesugrimzta).

Poliarinio lokio riebalai - tiek poodiniai, tiek vidiniai - yra šiek tiek gelsvos spalvos, būdingo žuvies kvapo. Esant aukštesnei nei 0 ° C temperatūrai, skysti riebalai, esant neigiamoms temperatūroms, pradeda virsti kietu pavidalu. Riebusis poliarinis lokys turi aukštą jodo skaičių ir mažą muilinimo skaičių, o tai rodo, kad jo sudėtyje yra daug gliceridų, turinčių didelės molekulinės masės nesočiųjų ir labai nesočiųjų riebiųjų rūgščių, ir rodo didelį cheminį aktyvumą bei gebėjimą lengvai dalyvauti medžiagų apykaitos procesuose. Poliarinio lokio virškinamasis traktas turi mėsėdžių ypatybių: pavyzdžiui, turi sutrumpintą žarnyno ilgį. Palyginti menkas gyvūno gebėjimas virškinti krakmolą liudija tą patį. Poliarinio lokio skrandžio talpa yra puiki (daugiau kaip 70 kg pašaro), o tai, akivaizdu, yra susijęs su dažnu gyvūnų pasninkavimu.

Poliarinio lokio kepenyse yra neįprastai didelis vitamino A kiekis (iki 9–10 tūkst. Mg / g) - daug kartų daugiau nei kitų gyvūnų kepenyse. Riebalams poliarinio lokio kepenyse būdingas labai didelis riebalų rūgščių kiekis, tačiau santykinai mažas fosfolipidų ir cholesterolio kiekis.

Patelių pienas yra labai storas, turi žuvų taukų kvapą. Jame (%) yra 44,1 sausosios medžiagos, 1,17 pelenų, 31 riebalų, 13 sausųjų medžiagų (be riebalų), 0,49 laktozės ir 10,2 baltymų. Dėl cheminės sudėties ir ypač didelio riebalų kiekio jis priartėja prie banginių ir nykštukių pieno.

Poliarinio lokio metabolizmas yra didesnis nei rudojo. Ypatingas atsparumas žemoms temperatūroms buvo atrastas ne tik dėl tobulam termoreguliacijai, bet ir dėl žemos kritinės temperatūros. Net ir esant –50 °, poliarinis lokys nepastebimai padidina dujų mainų lygį, t. nereikia naudoti fiziologinio („cheminio“) termoreguliacijos mechanizmo, susijusio su didelėmis energijos sąnaudomis.

Galvos smegenų pusrutulių priekinių skilčių išsivystymas, didesnis regos srities vystymasis ir mažesnio tūrio uoslės skilčių buvimas būdingas poliarinio lokio smegenims. Tai rodo, kad poliarinis lokys turi geresnį regėjimą, tačiau silpnesnį kvapo pojūtį nei rudasis lokys. Apskritai šio gyvūno smegenys smarkiai skiriasi nuo kitų plėšrūnų smegenų tiek savo kontūrais, tiek sudėtingesne smegenų pusrutulių vagų ir gyruso topografija. Šiuo atžvilgiu poliaraus lokio smegenys yra panašios į smeigtukų kategorijos atstovų smegenis, pavyzdžiui, arfos ruonį ir kailio ruonį.

Poliarinio lokio akys yra mažos, šviesiai arba gelsvai rudos (dėl rudos vaivorykštės). Žiūroninio regėjimo stiprumas šiam gyvūnui yra gana didelis - apie 180 °. Horizontaliai ovali žvėries ragenos ir vyzdžio forma padidina monokulinį regos lauką. Ragenos kampinis ilgis yra 105 ° (rudame lokyje - 110 °), o tai rodo poliarinio lokio akių adaptaciją visą parą. Poliarinio lokio tinklainė neturi didelio jautrumo šviesai. Tai taip pat rodo požymių derinį, būdingą tiek naktiniam, tiek dienos matymui. Poliarinis lokys turi gana aukštą sugebėjimą suvokti daiktus po vandeniu.

Meškų šeimos bruožai

Meškos randamos visuose žemynuose, išskyrus Afriką, Australiją ir Antarktidą. Trys meškų rūšys - akiniai, gubachas ir malajietis - gyvena tropikuose, tačiau lokių šeimos centras yra Šiaurės pusrutulyje. Seniai rudasis lokys taip pat buvo rastas Atlaso kalnuose šiaurės vakarų Afrikoje.

Meškos yra įvairių rūšių miškų ir miškų gyventojai. Viena rūšis, poliarinis lokys, gyvena Arkties dykumose ir leduose.

Labiausiai tikėtina, kad šiuolaikinių lokių protėviai buvo maži plėšrūnai, gyvenę prieš 25 milijonus metų (Agriotheriinae porūšis). Seniausias šios grupės atstovas „Ursavus elmensis“ turėjo ilgą uodegą ir atrodė kaip meškėnas, tačiau vėlesnio laikotarpio gyvūnai jau dydžiu ir išvaizda jau priminė šiuolaikinius lokius. Ši grupė padėjo pagrindą trims modernioms pošeimėms. Didžioji pandos pirmiausia buvo atskirtos nuo bendro kamieno, tada buvo padalyti tikrieji lokiai (Ursas ir jo pusbroliai) ir įspūdingi lokiai (Tremarctos).

Atsižvelgiant į rūšį, plėšrūno kūno ilgis gali skirtis nuo 1 iki 3 metrų, atskirų poliarinių ir rudųjų lokių individų masė gali siekti iki 1000 kg. Patinai yra daug didesni nei moterys.

Meškos yra sunkios, gremėzdiškos. Norėdami palaikyti didelę masę, jų užpakalinės galūnės nejuda (einant, visas padas prispaudžiamas prie žemės). Tai taip pat leidžia jiems laisvai pakilti ir atsistoti ant užpakalinių kojų. Priekinių letenų struktūra yra skirtinga įvairių rūšių lokiams - nuo vaikščiojimo sustojus iki pusiau pirštų (pėdos užpakalinė dalis yra iš dalies pakelta virš žemės). Visos rūšys kiekvienoje letenoje turi penkis pirštus su išlenktomis neištraukiamomis nagomis.

Lokių kaukolė yra masyvi, didesnė nei kitų plėšrūnų, priekinė dalis yra vidutinio ilgio arba sutrumpėjusi (ypač akinių lokyje). Plati kandžiai su plokščiais kramtomaisiais paviršiais ir suapvalintais gumulėliais yra gerai tinkami smulkinti ir malti augalinį maistą. Poliariniai lokiai yra išskirtinai mėsėdžiai, todėl jų dantys yra aštresni. Priklausomai nuo rūšies, lokių dantys yra 40–42.

Lokių kailis yra storas, ilgas, spalva dažniausiai būna tamsi, lygi, nuo rudos iki juodos (kaip išimtis - balta arba kontrastinga dviejų atspalvių), kartais su šviesiu piešiniu ant galvos ir krūtinės. Uodega labai trumpa, ausys mažos, suapvalintos, lūpos didelės ir labai judrios.

Poliariniai lokiai ir didžioji dalis rudųjų Naujųjų pasaulių ne laipioja medžiais, tik europiniai rudieji ir visos kitos rūšys laipioja medžiais ten, kur jie maitinasi ar miega, tačiau jie mieliau praleidžia žemę. Grobuoniškiems gyvūnams, lipantiems į medžius, lokiai pasižymi nuostabiomis savybėmis - jie turi per trumpas uodegas ir visiškai neturi veido virpesių.

Dauguma lokių rūšių yra nespecializuoti visaėdžiai gyvūnai, kurie maitinasi uogomis, riešutais, ūgliais, šakniastiebiais ir augalų lapais, taip pat mėsa, žuvimi ir vabzdžiais. Jie pasižymi puikiu kvapu, spalvų matymu ir gera atmintimi, leidžiančia atsiminti vietas, kuriose gausu maisto. Reikėtų pažymėti, kad lokiai nelabai virškina augalinį maistą, nes jų virškinimo trakte nėra simbiotinių mikroorganizmų, kurie galėtų skaidyti pluoštą (šios bakterijos yra atrajotojų skrandyje). Todėl augalų skaidulos ir uogos iš organizmo pašalinamos beveik nesuvirškintos.

Rudasis lokys

Rudasis lokys arba paprastasis lokys (Ursus arctos) yra tipiškas lokių šeimos narys, aptinkamas Rusijoje, Kanadoje ir Aliaskoje. Jis mieliau įsikuria senuose miškuose, vengia plačių atvirų plotų, tačiau gali gyventi iki 5000 metrų aukštyje virš jūros lygio, kur nebėra miškų. Buveinės paprastai apsiriboja gėlo vandens telkiniais.

Nuotraukoje yra rudasis lokys visoje savo šlovėje.

Poliarinis lokys

Poliarinis lokys (Ursus maritimus) yra didžiausias iš šiuolaikinių šeimos atstovų. Jo kūno ilgis yra 2–2,5 m, ūgis ties ketera apie 1,5 m, kūno svoris vidutiniškai 350–450 kg, tačiau yra ir tokių milžinų, kurių kūno svoris didesnis nei 500 kg.

Paplitęs Arkties vandenyno pakrantėje, Šiaurės Kanadoje.

Kailio spalva yra gryna balta, dažnai gelsva dėl užteršimo riebalais, ypač vasarą. Kailis yra storas ir šiltas, tačiau pagrindinę atšilimo funkciją atlieka storas poodinių riebalų sluoksnis.

Poliarinis lokys yra vienintelis šeimos narys, gyvenantis tik dėl mėsos dietos. Jis medžioja jaunus riešutus, žiedinius ruonius, jūrų kiškius, belugas ir narvalus.

Nuotraukoje baltas lokys su jaunikliais. Patelė paprastai pagimdo du jauniklius kartą per 3 metus. Daugiau apie poliarinius lokius galite perskaityti šiame straipsnyje.

Juodas lokys

Juodasis lokys arba baribalis (Ursus americanus) aptinkamas Kanadoje, Šiaurės Meksikoje, JAV, išskyrus centrinę Didžiųjų lygumų dalį. Gyvena tankiuose miškuose, krūmuose, taip pat atviresnėse vietose.

Juodojo lokio dydžiai skiriasi priklausomai nuo geografinės vietos ir sezono. Šiaurinėje ir rytinėje diapazono vietose barbalai yra didesni. Jų kūno ilgis svyruoja nuo 1,2 iki 1,9 metro, aukštis ties ketera - nuo 0,7 iki 1 metro.

Nuotraukoje yra juodas lokys ant medžio. Laipti medžius baribalams yra gyvybiškai svarbu - čia jie maitinasi ir slepiasi pavojaus atveju.

Himalajų lokys

Himalajų arba baltaodis lokys (Ursus thibetanus) aptinkamas iš Irano į Pietryčių Aziją, šiaurės Kinijoje, Primorye, Japonijoje ir Taivane. Geriau įsikurti vidutinio klimato, subtropikų ir tropikų miškuose.

Kūno ilgis - 1,2–1,9 metro, patinų masė 60–200 kg, moterų - 40–140 kg. Dėl ilgo kailo Himalajų lokys atrodo daug didesnis, nei yra iš tikrųjų. Kailis yra juodas su baltu V formos ženklu ant krūtinės, kitas ženklas yra ant smakro, aplink kaklą yra ilgos vilnos apykaklė. Matyt, apykaklė vaidina vaidmenį apsaugant nuo plėšrūnų, nes ši rūšis visada egzistavo šalia tigro.

Baltažiedis lokys gražiai laipioja medžius, dažnai sukonstruoja ką nors panašaus į lizdą, lenkdamas šakas prie kamieno.

Himalajų lokys yra reta pažeidžiama rūšis. Jau 3 tūkstančius metų žmonės jį medžioja dėl jo letenų ir tulžies pūslės (džiovinta tulžis naudojama tradicinėje kinų medicinoje).

Himalajų meškos gyvenimo trukmė gamtoje yra iki 25 metų ir nelaisvėje - iki 37 metų.

Malajų lokys

Malajų lokys arba biruangas (Helarctos malayanus) yra mažiausia meškų rūšis, kartais vadinama „šuns lokiu“. Dėl mažo dydžio ir draugiško elgesio Azijoje buriai dažnai laikomi nelaisvėje kaip augintiniai. Jų kūno ilgis neviršija 140 cm, jie sveria 27–65 kilogramus. Malajų lokių kailis yra trumpas, juodas, su balta, oranžine ar tamsiai geltona pusmėnulio formos žymėmis ant krūtinės.

Pietryčių Azijoje ir Rytų Indijoje yra malajų lokiai. Jų gyvenimas yra glaudžiai susijęs su medžiais, kur jie dažnai miega specialiai pastatytuose lizduose. Jie maitinasi daugiausia įvairiais vaisiais, tačiau jei tokio maisto nepakanka, jie pereina prie vabzdžių.

Malajų meškos gyvena kasdienį gyvenimą. Dauginasi bet kuriuo metų laiku, o nėštumo trukmė labai skiriasi (nuo 3 iki 8 mėnesių).

Nelaisvėje malajų lokys gali gyventi iki 33 metų.

Gubacho lokys

Gubašo lokys (Melursus ursinus) gyvena Indijoje, Nepale, Butane, Šri Lankoje. Dažniausiai pasitaiko žemuose miškuose ir stepėse.

Kūno ilgis - 1,4–1,9 metro, svoris - 80–190 kg. Gubacho kailis yra ilgas, storas, juodas su balta dėme ant krūtinės. Jo nagai yra šiek tiek išlenkti, dangus yra platus, o lūpos yra išplėstos (dėl to jis gavo savo vardą). Šie prietaisai padeda kempinei išbrinkti ir išsiurbti termitus, kurie sudaro nemažą jo raciono dalį. Jis gavo savo bendrinį vardą (Melursus) už ypatingą meilę medui: jis dažnai laipioja medžiais ir yra pasirengęs atkakliai ištverti bičių įgėlimus, tiesiog norėdamas mėgautis koriais. Be termitų, kitų įvairių vabzdžių ir medaus, gubachas su malonumu valgo uogas.

Gubacho kailis yra ilgas, o tai gana stebina rūšis, gyvenančias atogrąžų miškuose. Matyt, ji vaidina tą patį vaidmenį kaip ir laisvi drabužiai, kuriuos vilki žmonės, gyvenantys karštame klimate.

Kempinis lokys priklauso pažeidžiamoms rūšims. Nelaisvėje gyvenimo trukmė yra iki 34 metų.

Akinių meška

Spectacled meška (Tremarctos ornatus) gyvena Anduose nuo rytinės Venesuelos iki Bolivijos ir Argentinos sienos. Jis randamas įvairiausiuose biotipuose: kalnų ir drėgnuose atogrąžų miškuose, Alpių pievose ir net dykumose.

Kūno ilgis - 1,3–2,0 metro, svoris - 100–200 kg. Kailis yra juodas su kreminės baltos spalvos ženklu, segės formos ant smakro, kaklo, krūtinės, o aplink akis yra įvairių formų balti ženklai (taigi lokio vardas).

Akinių meška yra gana lieknas gyvūnas. Nepaisant gana didelių dydžių, jis yra judrus ir gerai lipa medžius, kur gauna maistą ir stato lizdus poilsiui nuo šakų ir šakelių.

Skirtingose ​​buveinėse įspūdingų lokių racionas skiriasi, tačiau visur vyrauja augaliniai pašarai (vaisiai, bambukas, kaktusai ir kt.). Jie taip pat ateina į javų, kukurūzų laukus, kurie labai erzina ūkininkus.

Nelaisvėje spektaklio meška gyvena iki 39 metų.

Didelė panda

Didžioji panda arba bambuko meška (Ailuropoda melanoleuca) aptinkama Sičuane, Šansi ir Gansu centrinėje ir vakarinėje Kinijoje. Jis teikia pirmenybę vėsiems, drėgniems bambuko miškams 1500–3400 metrų aukštyje virš jūros lygio.

Didelės pandos aukštis ties ketera yra 70–80 cm, svoris 100–150 kg. Bambuko lokio kailis yra juodai baltas (apskritimai aplink akis, sritis aplink nosį, priekinės ir užpakalinės kojos bei pečiai yra juodi, visa kita yra balta).

Dietą daugiausia sudaro bambukai, retkarčiais pandos valgo įvairių augalų svogūnėlius, javus, vabzdžius ir graužikus.

Gamtoje pandos paprastai gyvena iki 20 metų, nelaisvėje - iki 30 metų.

Šiandien didžiulės pastangos yra skirtos išsaugoti didžiąją pandą, tačiau, nepaisant griežčiausio draudimo, gyvūnai vis dar tampa brakonierių aukomis. Jie patenka į spąstus, nustatytus kitiems gyvūnams. Daugiau apie didžiąją pandą skaitykite čia.

Kokios meškos yra pavojingiausios?

Apie lokius dažnai kalbama kaip apie agresyvius ir pavojingus gyvūnus. Iš tiesų, jų stiprumas ir dydis leidžia jiems lengvai susitvarkyti su žmogumi, vis dėlto lokių polinkis pulti žmones yra labai perdėtas.

Tik poliariniai lokiai, būdami tikrais plėšrūnais, yra bene vieninteliai šeimos atstovai, kurie iš tikrųjų kartais suvokia žmones kaip grobį, o juos seka pagal visas medžioklės taisykles. Jų išpuolius sukelia badas, o ne baimė. Būtent poliariniai lokiai laikomi pavojingiausiais žmonėms. Tačiau nedaug žmonių gyvena šalia poliarinių lokių, ir žmonės, žinodami, su kuo gali tekti bendrauti, visada su savimi nešiojasi ginklus.

Rudieji lokiai yra antra pagal pavojų žmonėms, tačiau jų agresyvumas daugiausia priklauso nuo geografinės buveinės. Amerikos centro žiogai, taip pat Sibire gyvenantys lokiai yra tikrai pavojingi. Tai ypač pasakytina apie mergaites, kurios saugo savo jauniklius, arba gyvūnus, kurie gina savo grobį. Rytiniuose Europos regionuose aptinkama agresyvesnių asmenų. Bet apskritai visi lokiai, kaip ir kiti laukiniai gyvūnai, stengiasi nesikišti į žmogų ir, kai įmanoma, vengia susitikimų su juo.

Amerikos juodieji lokiai, ypač tie, kurie gyvena šalia žmonių, dažnai gąsdina žmones, tačiau labai retai jiems daro žalą.

Akiniai meškiukai yra labai atsargūs ir visiškai nėra agresyvūs žmonių atžvilgiu, tačiau taip atsitinka, kad jie puola gyvulius.

Tarp Azijos lokių tik didžioji panda yra tikra vegetarė, ir natūraliai ji nekelia jokio pavojaus žmonėms.

Malajų lokiai dažnai gąsdina vietinius gyventojus. Jei jie atsitiktinai sutrinka, jie dažniausiai atsistoja ant užpakalinių kojų, išskiria įnirtingą riaumojimą ir smarkiai puola priešą, tačiau jie tikrai retai puola.

Himalajų ir gubachi lokiai, kuriems dažnai tenka kovoti su didelėmis katėmis, labiau puola nei bėga. Daugelis mano, kad gubachi lokiai yra pavojingesni nei tigrai.

Nuorodos: Žinduoliai: Pilna iliustruota enciklopedija / Vertimas iš anglų kalbos / Knyga. I. plėšrieji, jūrų žinduoliai, primatai, tupai, vilnoniai sparnai. / Red. D. MacDonaldas. - M: „Omega“, - 2007 m.

Sąvokos prasmė

Žodis „visaėdis“ yra kilęs iš lotynų kalbos žodžių omnis „Viskas“ ir vora , o tai reiškia „praryti ar praryti“ - taigi visaėdis reiškia „viską suvalgyti“. Tai gana tikslus apibrėžimas, nes visaėdžiai maisto šaltiniai yra skirtingi, įskaitant dumblius, augalus, grybelius ir kitus gyvūnus. Kai kurie gyvūnai gali būti visaverčiai visą savo gyvenimą, kiti - tam tikrais jo gyvenimo etapais (pavyzdžiui, kai kurie jūros vėžliai).

Privalumai ir trūkumai

Visaėdiškumo pranašumas yra galimybė rasti maisto įvairiose vietose ir aplinkos sąlygose. Pvz., Jei neįmanoma valgyti tam tikro maisto, visaėdis gyvūnas gali gana lengvai pakeisti savo racioną. Kai kurie visaėdžiai taip pat yra naikintojai, ty jie maitinasi negyvais gyvūnais ar augalais, o tai dar labiau padidina jų mitybos galimybes.

Visagaliai yra priversti ieškoti maisto, ir kadangi jie turi tokią įvairią mitybą, jų maisto gavimo būdai nėra tokie specializuoti kaip mėsėdžių ar žolėdžių. Pavyzdžiui, plėšrūnai turi aštrius dantis, kad galėtų suplėšyti ir sugauti grobį, o žolėdžiai gyvūnai turi plokštesnius dantis, pritaikytus susmulkinti augmeniją. Visagaliai gali turėti abiejų tipų dantis (pavyzdžiui, mūsų kandžius ir priekinius dantukus).

Visapusiškus trūkumus galima gerai atsekti kai kurių jūrų organizmų rūšių, kurios labai tikėtina, kad įsibrauna į nevietines buveines, pavyzdžiu. Tai daro pakopinį poveikį vietinėms rūšims, kurios gali būti akmenimis ar perkeltos dėl invazinių visaėdžių. Pavyzdys yra Azijos pakrančių krabas, kilęs iš Ramiojo vandenyno šiaurės vakarų. Jis buvo importuotas į Europą ir JAV, o maistas ir buveinė jo neatitinka, todėl šis gyvūnas daro didelę žalą esamiems.

Žinduoliai

  • Kiaulė: tai turbūt garsiausias visažinių gyvūnų atstovas, o dabar ši rūšis populiari tarp žmonių - ji laikoma kaip augintinė arba auginama mėsai.
  • Meška: šie gyvūnai yra vieni oportunistinių padarų, nes jie puikiai prisitaiko prie įvairių sąlygų. Jei toje vietoje, kur jie gyvena, yra daug vaisių, tada lokiai juos valgys. Jei vietoj to yra upė, kurioje gausu žuvų, meška ją gaudys visą dieną. Panda, lokių šeimos narė, taip pat laikoma visaėdžiu gyvūnu, nes ji gali įvairinti savo bambuko racioną su graužikais ar mažais paukščiais.
    Vienintelė išimtis yra mėsėdžių poliarinis lokys, galbūt dėl ​​to, kad natūralioje Arkties buveinėje nėra augalinės kilmės mitybos.
  • Ežiukas: daugelis mano, kad ežiukas valgo vabzdžius ir mažus, tačiau šios mažos būtybės kartais mėgsta valgyti vaisius ir daržoves.
  • Kiti visaėdžiai žinduoliai: meškėnai, pelės, voverės, tinginiai, burundukai, skunksniai, šimpanzės ir, žinoma, žmonės.

Paukščiai

  • Varnos: kaip parodyta daugelyje filmų, jie visada šveičia gyvūnų liekanas, tačiau be negyvų skerdenų jie taip pat linkę valgyti daržoves, kai nėra kitų maisto šaltinių.
  • Vištos: jie yra visiška mažo vaiko priešingybė, nes jie viską sugeria. Kad ir ką jūs jai duotumėte, vištiena ją prarijo be antrosios dvejonės.
  • Stručiai: nors jų pagrindinę dietą sudaro daržovės ir augalai, šie gyvūnai yra visų rūšių vabzdžių mėgėjai.
  • Šunys: šie paukščiai taip pat valgo beveik viską, nors linkę tapti šunų ir papūgų maistu.

Jūros organizmai

  • Daugelio rūšių krabai (įskaitant mėlynus, vaiduoklinius ir Azijos pakrančių krabus),
  • Pasagos uodegos
  • Omarai (pvz., Amerikinis omaras, tikras dyglių omaras),
  • Kai kurie jūriniai vėžliai - alyvuogių vėžliai ir Australijos žaliasis vėžlys - yra visaėdės. Žali vėžliai yra žolėdžiai, suaugę, bet jaunikliai - visaėdžiai. Didelių galvučių vėžliai suaugusiais žmonėmis tampa mėsėgiais, tačiau jie yra visaėdžiai, kai jie dar jauni.
  • Paprastieji litorinai - šios mažos sraigės maitinasi daugiausia dumbliais, tačiau gali valgyti ir mažus gyvūnus (pavyzdžiui, vėžlių lervas).
  • Kai kurios zooplanktono rūšys,
  • Rykliai paprastai yra mėsėdžiai, nors banginius ryklius ir milžiniškus ryklius galima laikyti visaėdžiais, nes jie filtruojasi ir maitinasi planktonu. Kai jie plaukia per vandens koloną su didžiulėmis burnomis, jų vartojamas planktonas gali apimti tiek augalų, tiek gyvūnų organizmus. Midijos ir kriauklės taip pat gali būti laikomos visaėdėmis, nes jos filtruoja iš vandens nedidelius organizmus (kuriuose gali būti ir fitoplanktono, ir zooplanktono).

Mėgintojai ir maisto grandinės lygiai

Jūrų (ir sausumos) pasaulyje yra gamintojų ir vartotojų. yra organizmai, gaminantys maistą. Tai apima augalus, dumblius ir kai kurias bakterijas. Prodiuseriai yra apačioje.

Tai yra organizmai, kuriuos kiti organizmai turi sunaudoti, kad išgyventų. Visi gyvūnai, įskaitant visaėdžius, yra vartotojai.

Maisto grandinėje yra trofiniai lygiai, tai yra gyvūnų ir augalų maisto lygis. Pirmasis trofinis lygis apima gamintojus, nes jie gamina maistą, kuris maitina likusią maisto grandinę. Antrasis trofinis lygis apima žolėdžius gyvūnus, kurie maitinasi augintojais. Trečiajame trofiniame lygyje yra visaėdės ir mėsėdžiai.

Rudasis arba paprastasis lokys yra plėšrus žinduolis iš lokių šeimos. Tai viena didžiausių ir pavojingiausių sausumos plėšrūnų rūšių. Skiriama apie dvidešimt rudojo lokio porūšių, kurie skiriasi savo išvaizda ir paplitimo plotu.

Rudosios meškos dydžiai

Vidutinis rudojo lokio, gyvenančio europinėje dalyje, ilgis, kaip taisyklė, yra apie pusantro iki dviejų metrų, o kūno svoris yra 135–250 kg. Mūsų šalies vidurinėje zonoje gyvenantys individai yra šiek tiek mažesni ir gali sverti apie 100–120 kg. Didžiausi yra Tolimųjų Rytų lokiai, kurių dydžiai dažnai siekia tris metrus.

Odos spalva

Rudo lokio spalva yra gana įvairi . Kailio spalvos skirtumai priklauso nuo buveinės, o kailio spalva gali skirtis nuo šviesiai gelsvos iki melsvai juodos. Ruda laikoma standartine.

Tai įdomu! Būdingas žilvičio bruožas yra balkšvų galų plaukų užpakalinė dalis, dėl kurios ant vilnos yra tam tikri žili plaukai. Asmenys, turintys pilkšvai baltą spalvą, aptinkami Himalajuose. Raudonai rudos kailio spalvos gyvūnai gyvena Sirijoje.

Rudosios meškos porūšis

Rudasis lokys apima keletą porūšių arba vadinamųjų geografinių rasių, kurios skiriasi dydžiu ir spalva.

Dažniausi porūšiai:

  • Europinis rudasis lokys, kurio kūno ilgis 150–250 cm, uodegos ilgis 5–15 cm, keteros aukštis 90–110 cm, o vidutinis svoris 150–300 kg. Didelis porūšis, turintis galingą kūno sudėjimą ir ryškų kupolą ties ketera. Paprastai dažymas būna nuo šviesiai pilkšvai geltonos iki juodos tamsiai rudos spalvos. Kailis yra storas, pakankamai ilgas
  • Kaukazo rudasis lokys, kurio vidutinis kūno ilgis yra 185–215 cm, o kūno svoris - 120–240 kg . Kailis yra trumpas, šiurkštus, blyškesnis nei Eurazijos porūšis. Spalva svyruoja nuo šviesios šiaudų spalvos iki vientisos taupe. Ketera yra ryški, tamsios spalvos dėmė,
  • Rytų Sibiro rudasis lokys, kurio kūno svoris yra iki 330–350 kg ir didelis kaukolės dydis . Kailis yra ilgas, minkštas ir tankus, ryškaus blizgesio. Kailis turi šviesiai rudą arba gelsvai rudą ar tamsiai rudą spalvą. Kai kuriems asmenims būdinga gana aiškiai matomų gelsvų ir juodų atspalvių spalva,
  • Ussuri arba Amūro rudasis lokys . Mūsų šalyje šis porūšis yra gerai žinomas pavadinimu juodasis grizlis. Vidutinis suaugusio vyro kūno svoris gali svyruoti tarp 350–450 kg. Porūšiui būdinga didelė ir gerai išsivysčiusi kaukolė su pailga nosimi. Oda beveik juoda. Skiriamasis bruožas yra ilgų plaukų buvimas ant ausų.

Vienas didžiausių porūšių mūsų šalies teritorijoje yra Tolimųjų Rytų arba Kamčiatkos rudasis lokys, kurio vidutinis kūno svoris dažnai viršija 450–500 kg. Dideli suaugusieji turi didelę, masyvią kaukolę ir plačią, padidintą galvos priekį. Kailis yra ilgas, tankus ir minkštas, gelsvai gelsvas, juodai rudos arba visiškai juodos spalvos.

Plotas, kuriame gyvena rudasis lokys

Natūralus rudųjų lokių paplitimo plotas per pastarąjį šimtmetį labai pasikeitė. Anksčiau porūšis buvo rastas didžiulėse teritorijose, besidriekiančiose nuo Anglijos iki Japonijos salų, taip pat nuo Aliaskos iki centrinės Meksikos.

Šiandien dėl aktyvaus rudųjų lokių naikinimo ir jų iškeldinimo iš gyvenamųjų teritorijų gausiausia plėšrūnų grupė užfiksuota tik vakarinėje Kanadoje, taip pat Aliaskoje ir mūsų šalies miškų zonose.

Meškos gyvenimo būdas

Plėšrūno veiklos laikotarpis patenka prieblandoje, ankstyvą rytą ir vakarą. Rudasis lokys - gyvūnas yra labai jautrus, orientuojasi erdvėje daugiausia klausos, taip pat kvapo pagalba. Būdingas silpnas regėjimas.Nepaisant įspūdingo dydžio ir didelio kūno svorio, rudieji lokiai yra beveik tylūs, greiti ir labai lengvai juda plėšrūnai.

Tai įdomu! Vidutinis bėgimo greitis yra 55–60 km / h. Meškos plaukioti pakankamai gerai, tačiau jie gali judėti su dideliais sunkumais per gilų sniegą.

Rudieji lokiai priklauso nusistovėjusių gyvūnų kategorijai, tačiau jauni, nuo šeimos atskirti gyvūnai sugeba klaidžioti ir aktyviai ieško partnerio. Meškos pažymi ir gina savo teritorijos sienas . Vasarą lokiai ilsisi tiesiai ant žemės, lizduose tarp šakių ir žemų krūmų. Prasidėjus rudeniui, žvėris pradeda ruošti patikimą žiemos prieglaudą.

Rudosios meškos maitinimas ir grobis

Rudieji lokiai yra visaėdžiai, tačiau dietos pagrindą sudaro augalija, kurią atstovauja uogos, aronijos, riešutai, šaknys, gumbai ir stiebų dalis. Liesiais metais avižos ir kukurūzai yra geras uogų pakaitalas. Į plėšrūno racioną būtinai įtraukiami įvairūs vabzdžiai, kuriuos reprezentuoja skruzdėlės, kirminai, driežai, varlės, lauko ir miško graužikai.

Stambūs suaugę plėšrūnai sugeba pulti jaunus artiodaktilius. Stirnos, pūdymai, elniai, šernai ir briedžiai gali tapti grobiu. Suaugęs rudasis lokys su viena letena gali sulaužyti savo grobio keterą, tada užpildyti ją medžiu ir apsaugoti, kol skerdena bus visiškai suvalgyta. Šalia vandens telkinių ruoniai, žuvys ir ruoniai grobia kai kuriuos rudųjų lokių porūšius.

Grizzlies sugeba užpulti baribalinį lokį ir paimti grobį iš mažesnių plėšrūnų.

Tai įdomu! Nepaisant amžiaus, rudi lokiai turi puikią atmintį. Šie laukiniai gyvūnai sugeba lengvai atsiminti grybų ar uogų vietas, taip pat greitai rasti savo kelią.

Tolimųjų Rytų rudojo lokio dietos vasarą ir rudenį pagrindas yra neršiančios lašišos. Liesiais metais ir prastu maisto tiekimu stambus plėšrūnas sugeba užpulti net naminius gyvulius ir ganyti galvijus.

Veisimas ir palikuonys

Rudojo lokio poravimosi sezonas trunka porą mėnesių ir prasideda gegužę, kai patinai įsitraukia į nuožmias kovas. Patelės poruojasi su keliais suaugusiais patinais iš karto. Latentinis nėštumas reiškia embriono vystymąsi tik gyvūno užmigimo stadijoje. Patelė nešiojasi maždaug nuo šešių iki aštuonių mėnesių . Aklieji ir kurčiųjų, visiškai bejėgiai ir apaugę retais plaukų kubeliais, gimsta denyje. Paprastai patelė nešioja du ar tris kūdikius, kurių augimas gimimo metu neviršija ketvirčio metro, o jų svoris yra 450–500 g.

Tai įdomu! Denyje jaunikliai maitinasi pienu ir užauga iki trijų mėnesių, o po to turi pieninius dantis ir tampa savarankiškai maitinami uogomis, augmenija ir vabzdžiais. Tačiau jaunikliai maitinami krūtimi iki pusantrų ar daugiau metų.

Palikuonimis rūpinasi ne tik patelė, bet ir vadinamoji pestuno dukra, kuri atsirado ankstesniame vadoje. Kubai gyvena šalia patelės iki maždaug trejų ar ketverių metų, kol nepasireiškia brendimas. Paprastai moteris susilaukia palikuonių kartą per trejus metus.

Rudojo lokio žiemojimo miegas

Rudo lokio miegas visiškai skiriasi nuo žiemojimo laikotarpio, būdingo kitoms žinduolių rūšims. Užmigdymo metu rudojo lokio kūno temperatūra, kvėpavimo dažnis ir pulsas praktiškai nesikeičia. Lokys nepatenka į visiško tirpimo būseną, o pirmosiomis dienomis tik snaudžia.

Šiuo metu plėšrūnas jautriai klauso ir reaguoja į menkiausią pavojų palikdamas deną. Šiltomis ir snieguotomis žiemomis, esant dideliam maisto kiekiui, kai kurie patinai nenusileidžia žiemojimui. Miegas atsiranda tik esant stipriems šalčiams ir gali trukti mažiau nei mėnesį . Sapnuose švaistomi poodinių riebalų atsargos, kurios buvo sukauptos vasarą ir rudenį.

Miego paruošimas

Žiemos prieglaudos įrengtos suaugusiems žmonėms saugiose, nuobodžiose ir sausose vietose, po vėjalaužiu ar nukritusio medžio šaknimis. Plėšrūnas sugeba savarankiškai iškasti gilią lovą žemėje arba užimti kalnų urvus ir uolų plyšius. Nėščiosios rudosios meškos stengiasi aprūpinti save ir savo atžalas gilesne ir erdvesne šilta lova, kuri vėliau iš vidaus išklota samanomis, eglių šakomis ir nukritusiais lapais.

Tai įdomu! Metų amžiaus jaunikliai žiemos periodą visada praleidžia su mama. Prie tokios kompanijos gali prisijungti antrų gyvenimo metų kubeliai.

Visi suaugę ir vieniši plėšrūnai žiemoja vieni. Išimtis yra asmenys, gyvenantys Sachaline ir Kurilų salose. Čia dažnai stebimas kelių suaugusių asmenų buvimas vienoje palėpėje.

Hibernacijos trukmė

Priklausomai nuo oro sąlygų ir kai kurių kitų veiksnių, rudieji lokiai sugeba išbūti denyje iki šešių mėnesių. Laikas, kai lokys guli denyje, taip pat paties žiemojimo trukmė gali priklausyti nuo oro sąlygų nustatytų sąlygų, jauko pašaro bazės derlingumo, lyties, amžiaus parametrų ir net nuo gyvūno fiziologinės būklės.

Tai įdomu! Senas laukinis gyvūnas, praėjęs daug riebalų, žiemoti eina daug anksčiau, net prieš iškritus dideliam sniegui, o jauni ir nepakankamai gerai maitinami asmenys guli denyje lapkričio – gruodžio mėnesiais.

Patalynės laikotarpis trunka keletą savaičių ar kelis mėnesius. Nėščios patelės pirmiausia žiemoja. Paskutinį kartą laurus užima seni vyrai. Tą pačią žiemojimo vietą žiemą rudasis lokys gali naudoti kelerius metus.

Švaistikliai

Jungiamasis strypas yra rudasis lokys, kuris neturėjo laiko sukaupti pakankamo kiekio poodinių riebalų ir dėl šios priežasties nesugeba pasinerti į žiemos miego režimą. Ieškant bet kokio maisto, toks plėšrūnas sugeba sustoti visą žiemą. Paprastai toks rudasis lokys juda neaiškiai, turi sumuštą ir palyginti išsekusią išvaizdą.

Tai įdomu! Susitikę su pavojingais oponentais, rudieji lokiai ištaria labai garsų riaumojimą, atsistoja ant užpakalinių kojų ir bando nuleisti priešininką stipriu smūgiu iš priekinių galingų kojų.

Dėl bado žvėris dažnai pasirodo arti žmogaus. . Švaistiklis yra būdingas šiauriniams regionams, kuriems būdingos atšiaurios žiemos, įskaitant Tolimųjų Rytų ir Sibiro teritoriją. Masyvi švaistiklio meškų invazija gali vykti liesu sezonu, maždaug kartą per dešimt metų. Stiebinių meškų medžioklė nėra žvejybos veikla, o būtina priemonė.

Rudasis lokys, kurio trumpą aprašymą mes apsvarstysime šiame straipsnyje, yra būdingas taigos tipo miškų gyventojas. Jį galima rasti praktiškai visoje Rusijoje, ypač Sibire ir Tolimuosiuose Rytuose. Jis randamas spygliuočių, lapuočių ir net mišriose įvairių šalių vietose, įskaitant Vidurinę Aziją ir Kaukazą. Taigi, susipažinkite: rusiškos taigos savininkas yra rudasis lokys!

Trumpas vaizdo aprašymas

Rudasis arba paprastasis lokys yra mėsėdžių žinduolis, atstovaujantis lokių šeimai. Rudasis lokys šiuo metu yra didžiausias sausumos plėšrūnas. Manoma, kad jo gyvenimo gamtoje trukmė bus 30 metų. Nelaisvėje plėšrūnas gali gyventi iki 50 metų. Kalbininkai mano, kad šio žvėries vardą sudaro du žodžiai - „vedantis“ ir „medus“. Ir tai suprantama: nepaisant priklausymo plėšrūnams, lokys yra didelis saldaus medaus mėgėjas ir apskritai

Trumpas potipio aprašymas

Skaitmeninis skirtumas tarp rudųjų lokių yra toks didelis, kad kadaise šie gyvūnai buvo klasifikuojami į nepriklausomas rūšis. Šiuo metu visi rudieji lokiai yra sujungti į vieną rūšį, apjungiančią kelis porūšius ar geografines rases. Taigi, rudi lokiai apima:

  • paprastas (Eurazijos ar Europos),
  • Kalifornijos
  • Sibiro
  • satino
  • gobis
  • pilkšvai ar meksikietiškai,
  • Tienas Šanas
  • Ussuri arba japonų kalba
  • Kodiak
  • Tibetietis.

Milžiniški sunkiaatlečiai

Kaip jūs jau supratote, rudasis lokys, kurio aprašymą mes pateikiame šiame straipsnyje, yra labiausiai paplitusi klubinių kojų rūšis pasaulyje. Nors jis vadinamas ruda, jis ne visada dažomas šia spalva. Gamtoje galite rasti ir juodų, ir smėlio, ir geltonų, ir net ugningų raudonų lokių. Bet apie jų vilnos spalvą kalbėsime šiek tiek vėliau. Dabar mus domina jų dydis.

Šių gyvūnų dydžiai skiriasi priklausomai nuo jų lyties, amžiaus ir buveinės. Bet kuriuo atveju vyrai yra didesni nei moterys ir sveria 30% daugiau. Daugumos rudųjų lokių keteros aukštis svyruoja nuo 75 iki 160 centimetrų. Kūno ilgis daugiausia svyruoja nuo 1,6 iki 2,9 metro.

Rudo lokio masė priklauso nuo jo buveinės. Vienas didžiausių gyvūnų yra lokys, kuris gyvena Skandinavijos pusiasalyje ir, žinoma, mūsų šalyje. Jų svoris yra 350 kilogramų. Jų giminaičiai, gyvenantys Kanadoje, taip pat gyvenantys Kanadoje, kartais gali sverti daugiau nei 400 kilogramų grynojo svorio. Jų vardas yra pilka arba pilka.

Rudasis lokys, kurio dydis laikomas įspūdingu visame pasaulyje, taip pat aptinkamas Kamčiatkoje ir Aliaskoje. Ten šie plėšrūnai sveria daugiau nei 500 kilogramų. Aprašyti rudųjų lokių medžioklės atvejai, tariamai pasiekę 1 toną! Tačiau didžiąja dalimi šie gauruotasis sunkiasvoris neviršija 350 kilogramų grynojo svorio. Pavyzdžiui, didžiausias užfiksuotas Kamčatkos meškos svoris buvo 600 kilogramų. Europos teritorijoje laikomi gyvūnai yra mažo dydžio. Jų svoris neviršija 90 kilogramų.

Išvaizda

Rudasis lokys, kurio matmenis mes apžiūrėjome aukščiau, turi ryškų statinės formos ir galingą kamieną su aukštu ketera (aukštis ties pečiais). Masyvios ir aukštos letenos su plokščiu nusmailintu padu sulaiko šį liemenį. Šio gauruoto milžino nagų ilgis svyruoja nuo 8 iki 12 centimetrų. Šie gyvūnai praktiškai neturi uodegos, nes jos ilgis neviršija 21 centimetro.

Rudaus lokio galvos forma yra apvali. Ant jo yra mažos akys ir mažos ausys. Snukis pailgas, o kakta aukšta. Rusijos taigos savininkas yra padengtas storu ir tolygiai spalvos kailiu. Meškos, kaip ir jų dydis, yra nepastovios. Viskas priklauso nuo konkrečių šių gyvūnų buveinių. Pavyzdžiui, garsieji gali turėti rudą vilną su sidabro atspalviu. Už tai, beje, jie buvo pravardžiuojami pilkaplaukiais.

Paskirstymas

Kaip minėta anksčiau, lokiai yra miško gyventojai. Mes kartojame, kad tipiškos buveinės, pavyzdžiui, Rusijoje, yra ištisiniai miškai, kuriuose auga žolė, krūmai ir lapuočių rūšys. Rudasis lokys, kurio trumpą aprašymą mes apsvarstėme šiame straipsnyje, aptinkamas ir tundros, ir aukštumos miškuose. Europoje jis labiau mėgsta kalnų miškus, o, pavyzdžiui, Šiaurės Amerikoje jo galima rasti alpinėse pievose, pakrančių miškuose.

Kažkada šie gyvūnai gyveno visoje Europoje, įskaitant Airiją ir Didžiąją Britaniją, o Žemės rytus pietuose pasiekė Afrikos satino kalnai. Rytų kryptimi šios rūšies sunkiasvoriai sunkiaatlečiai buvo platinami per Sibirą ir Kiniją iki Japonijos. Mokslininkai mano, kad rudieji lokiai į Šiaurės Ameriką atkeliavo iš Azijos maždaug prieš 40 tūkstančių metų. Jie tikri, kad šie gyvūnai sugebėjo savarankiškai kirsti Beringo sąsmauką, įsikurdami Vakarų Amerikoje nuo Aliaskos iki Meksikos.

Žiemos svajonė

Kaip žinoma, rudojo lokio fiziologinis kriterijus yra toks, kad šie gyvūnai žiemoja žiemoti. Jie tai daro spalio – gruodžio mėnesiais. Jie iš žiemojimo žiemą išeina pavasarį - kovo mėnesį. Apskritai šių gauruotų sunkiasvorių žiemos miegas gali trukti nuo 2 iki 6 mėnesių. Viskas priklauso nuo meškos porūšių ir išorinių veiksnių. Įdomu, kad šilčiausiuose mūsų planetos regionuose, kuriuose gausiai derliaus vaisiai, uogos ir riešutai, lokiai nė kiek nemeluoja į deną.

Atsargiai, švaistiklis!

Mokslininkai tvirtina, kad lokių miegas negali būti vadinamas stipriu. Trumpalaikių atšilimų metu šie plėšrūnai gali atsibusti ir net kurį laiką palikti žiemos prieglaudas. Šiuo metu klubo kojos vaikšto per žiemos mišką, minkydamos jų kaulus. Kai tik vėl tampa šalčiau, kailiniai sunkiaatlečiai vėl grįžta į savo prieglaudą, pastebėdami pėdsakus, esančius už denio. Tačiau tokie rudojo lokio įpročiai vis dar yra gėlės!

Taip pat atsitinka, kad kai kurie lokiai dėl netinkamos mitybos rudens-žiemos laikotarpiu negali priaugti reikiamo svorio, susirasti ir įrengti savo namų. Tokiu atveju jie visai nemeluoja denyje. Neturėdamas laiko sukaupti būtinų poodinių riebalų atsargų patogiai žiemoti, žvėris tiesiog sustingsta po snieguotą mišką, tarsi neramus. Žmonės tuos vargšus bičiulius vadino „švaistikliais“. Švaistiklis yra labai pavojingas ir ypač agresyvus žvėris! Šiuo metu geriau su juo nesikišti, nes žvėris yra labai alkanas, be galo piktas ir puola beveik viską, kas juda.

Palikuonys

Jaunas augimas gimsta aklas, apaugęs klausos kanalais ir apaugęs trumpais žemais plaukais. Po dviejų savaičių jaunikliai pradeda girdėti, o po mėnesio - pamatyti. Jau 90 dienų po gimimo juose auga visi pieniniai dantys, jie pradeda valgyti uogas, augalus ir vabzdžius. Paprastai rudųjų lokių patinai nedalyvauja palikuoniuose, jaunų gyvūnų auginimas yra patelių prerogatyva. Kūdikiai lytiškai subręsta iki 3 metų, tačiau toliau auga iki 10 metų.

Pin
Send
Share
Send