Apie gyvūnus

Akinių meška

Pin
Send
Share
Send


Meška yra vienas protingiausių gyvūnų Žemėje. Jų matmenys yra gana dideli, tačiau jie turi neįveikiamą malonę ir įkvepia žmones su baimės jausmu. Nepaisant šių plėšrūnų rūšių įvairovės, jie visi skiriasi vienas nuo kito. Ypatingas susidomėjimas yra akinių lokys.

Akinių meškos ypatybės ir buveinė

Akinių meška nykstančių meškų rūšių planetoje. Jis įtrauktas į Tarptautinę raudonąją knygą. Daugybė zoologijos sodų laiko garbe turėti šį gyvūną kolekcijoje ir dalyvauti jo veisimo programoje.

Vietiniai gyventojai aktyviai naikina šią mešką, nes mano, kad žvėris puola gyvulius ir naikina pasėlius. Be to, manoma, kad jo tulžies pūslė gali išgydyti daugelį ligų.

Dėl miškų naikinimo ir aktyvių statybų lokių buveinė patiria didelius pokyčius ir dėl to mažėja populiacija. Ši rūšis gyvena neprieinamose kalnuotose vietose, todėl mažai tyrinėta.

Gyvūnas užauga iki dviejų metrų, patinai sveria apie 140 kg, patelės yra du kartus lengvesnės, plotis ties pečiais yra apie 80 cm. Spectacled Bear, nuotrauka kuris dedamas ant puslapio, turi pliką kailį, juodą, kartais rudą.

Jos snukis yra šiek tiek trumpesnis nei giminingųjų. Šios rūšies pavadinimas kilęs iš ryškių dėmelių aplink akis, kurios jungiasi ant kaklo. Mokslininkai mano, kad gyvūnas yra tiesioginis milžiniško trumpaplaukio meškos (Arctodus simus), egzistavusio ledynmetyje, palikuonis.

Taško lokio svoris yra maždaug 500–600 kg, tačiau rasta asmenų, kurių svoris siekia 1000 kg. Šie žinduoliai turi trumpą raumeningą kaklą ir stiprias galūnes. Jų užpakalinės kojos yra trumpesnės nei priekinės, tai leidžia puikiai lipti į medžius.

Skiriamasis šių principų bruožas yra struktūriniai skeleto bruožai. Visi lokių rūšių atstovai turi 14 porų šonkaulių, o akinių lokiai - tik 13.

Spectacled meškos gyvena Pietų Amerikos žemyne. Tai yra vienintelė lokio rūšis, aptinkama šiame regione. Jį galima rasti Venesueloje, Ekvadore, Kolumbijoje, Peru, Bolivijos ir Panamos vakaruose. Vyraujančios buveinės yra kalnuotos vietovės ir savanų žemumos.

Charakteris ir gyvenimo būdas

Tai geraširdiškiausios meškos rūšys. Jie niekada nepuola žmonių pirmiausia. Išimtys yra atvejai, kai kyla akivaizdi grėsmė jų kūdikių gyvybei ar apsaugai. Mirtinų atvejų nebuvo. Tiesa, atsitiko taip, kad lokiai tiesiog labai blogai įveikė agresorių. Kai pasirodo žmogus, gyvūnas nori lipti į aukštą medį.

Šie gyvūnai niekada neskirsto teritorijos tarpusavyje, nors jie mieliau gyvena nuošalų gyvenimą. Teritorijose, kuriose gausu maisto, galima pastebėti, kad taikiai sugyvena keli individai.

Vienas iš skirtumai tarp rudųjų ir įspūdingų lokių susideda iš to, kad pastarieji niekada žiemoja ir labai retai stato tankus. Labiau mėgsta miegoti naktį, dienos metu jie miega lizduose, kuriuos stato patys, ir kuriuos sunku rasti tankiuose tirščiuose.

Akinių meškos mityba

Akiniai meškiukai yra žolėdžiausi savo giminaičiams. Mėsa sudaro labai mažą procentą jų raciono. Iš esmės šie gyvūnai grobia graužikus, triušius, elnius, nariuotakojus, paukščius.

Badavimo metu jie gali užpulti gyvulius ar pasitenkinti košėmis. Snukio struktūrinės savybės ir liežuvio ilgis leidžia gyvūnui maitintis vabzdžiais ir termitais, erzindami namus. O meilė saldumynams verčia sunaikinti avilius laukiniam medui išgauti.

Augalinį maistą labai sunku įsisavinti daugelio gyvūnų kūne, o įspūdingas lokys yra vienas iš nedaugelio, kuris jį naudoja. Žolių, vaisių ir šakniastiebių ūgliai - tai yra šios meškos mitybos pagrindas.

Jo žandikaulių stiprumas pranoksta net milžiniškos pandos žandikaulių galią ir leidžia jam valgyti maistą, neprieinamą daugeliui gyvūnų. Gyvūnas gali valgyti medžių žievę, bromelijų šerdį, taip pat palmių šakas, kurias jis sulaužo ir meta į žemę prieš valgydamas.

Meilės lokiai ir kaktusai. Jie netgi gali ant jų lipti, norėdami pasimėgauti neprieinamais vaisiais, augančiais viršuje. Kartais įspūdingi lokiai reidžia vietinius gyventojus. Jų reidų tema yra cukranendrės.

Įspūdingo lokio reprodukcija ir jo gyvenimo trukmė

Gyvūnų kopuliacija vyksta bet kuriuo metu, tačiau didžiausias aktyvumas stebimas pavasarį ir vasaros pradžioje prieš liūtį. Kai patelė pradeda estrus, patinai mesti juokauja, kol patelė yra pasirengusi poravimuisi.

Suformuota tik veisimui, gyvūnų pora išlieka kelias savaites kartu ir pakartotinai poruojasi. Tačiau šių gyvūnų poravimosi žaidimai buvo ištirti labai mažai.

Įspūdingo gyvūno organizmo ypatybė yra nevalingas nėštumo planavimas. Apvaisintas kiaušinis dalijasi ir kelis mėnesius laisvai būna gimdos ertmėje. Uždelstas implantacija prisideda prie jauniklių gimimo tuo metu, kai maistas tampa gausus.

Po aštuonių nėštumo mėnesių gimsta 1–3 jaunikliai. Kūdikiai gimsta akli ir sveria maždaug 300 g, tačiau jau turi juodą spalvą su šiai rūšiai būdingomis geltonomis dėmėmis.

Nepaisant mažo dydžio, jie per mėnesį eis į medžioklę su motina, o per šešis mėnesius svers apie 10 kg. Gyvūnų karalystėje jų priešai yra tik patinėliai, įspūdingi lokiai ir puma.

Po gimimo jauniklių motina budriai stebi, auklėja ir neleidžia kūdikiams vieneriems metams. Po to vaikai įgyja savarankiškumą ir pradeda gyventi savo gyvenimą be suaugusiųjų pagalbos.

Nepaisant to, kad mokslininkai laiko rudus ir įspūdingus lokius labai panašus, genų mainai tarp jų neįmanomi, tai yra, pasireiškia reprodukcinė izoliacija. Tai reiškia, kad šių rūšių gyvūnus galima poruoti. Tačiau jų palikuonys negalės turėti vaikų, jei iš viso bus gyvybingi.

Gyvenimo trukmė rudasis ir įspūdingas lokys maždaug tiek pat ir maždaug 25 metus yra laukiniai. Tačiau buvo užfiksuotas 36 su puse metų nelaisvės netekusio įspūdingo lokio gyvenimo laikotarpis. Laukinė gamta tokia graži, reikia tik į tai atkreipti dėmesį. Mylėk ją, mokykis ir niekada nesunaikink.

Pin
Send
Share
Send