Apie gyvūnus

Etiopijos šakalai

Pin
Send
Share
Send


    Naujienų skyriai:
  • Veterinariniai vaistai
  • Nauji vaistai ir technologijos
  • Veterinarinių vaistų rinkos analizė
  • Įmonės naujienos
  • Žmonės ir gyvūnai
  • Parodos, konferencijos ir parodos
  • Teisės aktai
  • Patarimas augintinio savininkui
  • Kodėl mes mylime gyvūnus
  • Vaizdo įrašas su gyvūnais
  • Partnerių naujienos
    Gyvūnų katalogas:
  • Graužikai
  • - Baltyminiai
  • - Bebras
  • - kiaulės
  • - pelės
  • - Stuburą primenantis
  • Damanai
  • - Damanas
  • Kiškis
  • - Kiškis
  • - Žuvys
  • Šašai
  • - nusigręžė
  • - apgamai
  • - Ščeletubis
  • Banginių šeimos gyvūnai
  • - Dantų banginiai
  • - Dantiniai banginiai
  • Kanopiniai
  • - Vėžlys
  • - artiodaktilai
  • Vabzdžiai
  • - Ežiukai
  • Dantų
  • - dvigubai tingus
  • - Skruzdėlytė
  • Vienkartinis leidimas
  • - Echidna
  • - plekšnė
  • Primatai
  • - Šlapia nosis
  • - sausas
  • Paukščiai
  • - Ciconiiformes
  • - dzenai
  • - krano tipo
  • - gegutė
  • - panašus į pingviną
  • - Papūgos
  • - stručio formos
  • - Flamingo
  • Žuvis
  • - Acanthodes
  • - lobeyfish
  • - Rausvažuvė žuvis
  • - Moliuskai
  • - Kardiologinė žuvis
  • Sirenos
  • - Dugongas
  • - lamantinai
  • Marsupials
  • - Wombate
  • - Mikrobiota
  • - Oposumą primenantis
  • - Marsupialiniai apgamai
  • - plėšriosios marsupijos
  • - kaina
  • Aardvarkas
  • - Aardvarkas
  • Plėšrus
  • - katė
  • - Tikri ruoniai
  • - Psiformas
  • Proboscis
  • - drambliai
  • Pangolinai
  • - Pangolinas

Etiopijos šakalas / Canis simensis

Studijų istorija

Etiopijos šakalas (lotyniškai Canis simensis) yra viena iš rečiausių šunų šeimos rūšių, jo daugybė pavadinimų yra ilgo nežinojimo apie šio gyvūno kilmę ir sistemingą padėtį rezultatas, tačiau dabar Etiopijos šakalas buvo visiškai atskirtas nuo lapių ir priskirtas Canis genčiai. Naujausi molekuliniai genetiniai tyrimai parodė, kad Etiopijos šakalas kilęs iš paprastojo vilko. Taigi, Etiopijos šakalas yra vienintelis vilkų atstovas į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje, nes hienos formos šuo yra izoliuotas atskiroje rūšies kankorėžiuose. Kai kuriuose šaltiniuose rūšis vadinama Symenskaya lapė.

Paskirstymas

Rūšių diapazonas yra padalintas į septynias atskiras populiacijas, penkias į šiaurę nuo Etiopijos plyšio ir dvi didžiausias į pietus (visą Etiopijos teritoriją. Tarp vilkų, gyvenančių skirtingose ​​Rifto slėnio pusėse, yra keletas nedidelių, bet nuolatinių skirtumų. Taigi, paplitimas yra padalintas į dvi dalis). praktiškai izoliuotos dalys visoje pleistoceno dalyje.

Etiopijos šakalas yra ekologiškai labai specializuotas, jis gyvena tik be medžių teritorijose, esančiose 3000 metrų aukštyje ir aukščiau, Alpių pievų zonoje, esančioje žemiau, šiam Afrikos regionui būdingame karštame klimate, šie gyvūnai negali gyventi.

Išvaizda

Etiopijos šakalas yra ilgakojis ir ilgaplaukis gyvūnas, jo išvaizda daugiau ar mažiau būdinga šunų šeimai, spalva tamsiai raudona, su šviesia (dažnai balta) gerkle, krūtinėje ir galūnių viduje, o kai kurie individai turi šviesias dėmes kitose kūno vietose, ausų užpakalinė dalis ir uodegos viršus yra juodi. Patinų svoris yra vidutiniškai 16 kg, o moterų - 13 kg. Aukštis ties pečiais yra apie 60 cm.

Veisimas

Veisiasi tik dominuojančios patelės, likusios padeda auginti palikuonis. Patelė išlaiko savo dominuojančią padėtį iki mirties, po kurios jos dukra, beta patelė, pradeda veisti. Dažnai dominuojančios moterys poruojasi su kaimyninių pulkų patinais, toks poravimosi elgesys padeda Etiopijos vilkams išvengti artimai susijusių kryžių.

Gimdymui moteris surenka kelis tankus uoliniuose urvuose, po dideliais akmenimis ir net (retai) atvirose vietose. Kai kurie tankiai naudojami metai iš metų. Užsiteršus vienai patelėms, patelė nešioja šuniukus į kitą. Patelė atneša palikuonių kartą per metus. Veisimo sezonas trunka nuo rugpjūčio iki rugsėjo. Pubertizmas pasireiškia sulaukus 2 metų. Nėštumas: trunka 60–62 dienas.

Palikuonys: 3–7 tamsių šuniukų, sveriančių 200–250 g, kraikuose kūdikiai įgyja suaugusiųjų spalvą per tris savaites. Visą šį laiką patelė jų praktiškai nepalieka, todėl kiti pakuotės nariai jai atneša maisto. 20–22 dienomis šuniukai pradeda palikti denią ir apžiūri apylinkes. Žindymas trunka iki 4–6 mėnesių, tačiau nuo 5–10 savaičių patelė jau pradeda maitinti vilką sudegintu kietu maistu. Sulaukę penkių mėnesių šuniukai pradeda lydėti vyresniuosius į medžioklę.

Gyvenimo būdas

Veda kasdienį ir prieblandų gyvenimo būdą. Suaugusieji ir paaugliai (iki devynių mėnesių) visą naktį ilsisi ir miega kartu didelėje grupėje, susisukę į kamuoliuką. Visi suaugę vilkai patruliuoja ir pažymi savo svetainės ribas. Tarp pakuotės narių yra stiprūs socialiniai ryšiai, todėl kiekviename susitikime pakuotės nariai triukšmingai sveikinasi.

Etiopijos vilko lankas yra skylių sistema po uolų ar uolų šlaitais. Žolėtose lygumose esantys urvai turi keletą įėjimų. Graužikai medžioja gyvūnus po vieną, o ne kartu. Tai išskiria Etiopijos vilkus iš kitų plėšriųjų pulkų. Regėjimas ir klausa yra gerai išvystyti. Jų dėka jis atrodo ar randa grobį atvirose vietose, padengtose trumpa žole (iki 25 cm). Plėšrūnas atsargiai priartėja prie graužiko, o tada daro paskutinį trūktelėjimą. Jis gali iškasti grobį ir iš požemio. Jaunos antilopės, ėriukai ir kiškiai kartais medžiojami nedideliais pulkais. Grobio perteklius paslėptas po daržovių šiukšlių krūva arba palaidotas žemėje.

Etiopijos vilkas turi neįprastą socialinį elgesį. Gyvūnai laikomi didelėse šeimos grupėse, kuriose yra iki 6–13 asmenų, artimai susijusių. Paprastai pakuotėje yra tokia amžiaus struktūra: iki 6 suaugusiųjų, 1-6 metų amžiaus ir 1-7 šuniukų. Subrendę patinai lieka gyventi gimtuosiuose pulkuose net po brendimo. Kai kurios jaunos patelės palieka savo pulko teritoriją ir laukia dominuojančios patelės mirties. Tokiu atveju jos gali bandyti užimti vietą kaimenėje ir pradėti veisti.
Iš visų suaugusių vyrų trečdalis yra alfa vyrai (dominantai), kurie yra gamintojai. Kai kurie pavaldiniai vyrai gali tapti dominuojančiais, po mirties pakeisdami alfa patiną. Tarp visų suaugusių moterų pusė yra alfa moterys, pavaldžios suaugusios moterys reprodukcijos nedalyvauja. Kaimenės nariai reguliariai žymi savo teritorijos ribas šlapimu ir išmatomis, sustiprindami tokių „pasienio postų“ svarbą kaukimais ir vaizdiniais ženklais (įbrėžtais medžiais).

Mityba

Pagrindinis Etiopijos vilko grobis (iki 90% viso raciono) yra graužikai (milžiniškos molinės žiurkės, afrikinės žolės žiurkės, kiškiai), likusią dalį sudaro mažos antilopės (nendrinė ožka, kalnų antilopė nyala ir kt.).

Skaičius

Iš visų septynių populiacijų tik viena Bale kalnuose turi daugiau nei 100 individų, bendras rūšių skaičius yra maždaug 600 suaugusių individų. Galingiausi rūšies egzistavimui grėsmę keliantys veiksniai yra labai siauras diapazonas (tik vėsiu klimatu esančios Alpių pievos, kurių plotas sumažėja dėl globalinio atšilimo), žemės ūkio reikmėms tinkamų teritorijų užėmimas, taip pat ligos, kuriomis vilkai užkrečia naminius šunis: 1990 m. Pasiutligės epidemija sumažino didžiausią gyventojų skaičių (Bale kalnų nacionaliniame parke nuo 440 iki mažiau nei 160 asmenų per mažiau nei savaitę. Įdomu tai, kad šis parkas buvo įkurtas 1970 m., Siekiant apsaugoti Etiopijos šakalus ir kalnus Nyala. Nepaisant to, kad Etiopijos vilkas, vadinamas symenskoy lapė į Simieno kalnai jos gyventojai yra nereikšmingas.

Etiopijos šakalas yra įtrauktas į Raudonąją knygą kaip rūšis, kuriai gresia pavojus, nelaisvėje 2003 m. Nebuvo laikomas vienas asmuo.

Etiopijos šakalas ir žmogus

Vietiniai „Oromo“ gyventojų, kurių teritorijoje gyvena dauguma Etiopijos šakalai, gyventojai beveik neparodo neigiamo požiūrio savo kryptimi, įsitikindami, kad šis gyvūnas nekelia pavojaus jų gyvuliams.

Teritorijose, kuriose gyvena kitos tautos, Etiopijos šakalai retkarčiais gali būti nužudomi, nes jų kepenys turi gydomųjų savybių.

Faktai apie Etiopijos vilką

Canis simensis, tvarka - mėsėdis, šeima: Canidae, viena iš 8 Canis genties rūšių

Paskirstymas: centrinės Etiopijos kalnai.

Buveinės: ganyklų, pievų ir pievų aukštyje virš 3000 m virš jūros lygio.

Matmenys: kūno ilgis 84–100 cm, uodegos ilgis 27–40 cm, keteros aukštis 53–62 cm, svoris 11–20 kg, patinai vidutiniškai 20% didesni nei moterys.

Aprašymas: kailis yra rausvai rudos spalvos su šviesiai raudonu apatiniu sluoksniu, smakras, vidinės ausų pusės, krūtinė ir apatinės kūno dalys yra balti, su ryškiais baltais marškiniais priekyje.

Valgyk daugiausia žiurkės ir kiti graužikai.

Dauginimas: Nėštumas trunka 60–62 dienas, kai būna 2–6 jaunikliai.

Apsaugos būsena: vaizdas yra ant išnykimo ribos

Nepakartojamas graužikų medžiotojas (struktūra ir funkcijos)

Primenant kojotus išvaizda ir dydžiu, šie vidutinio dydžio ilgakojai ir ilgaplaukiai šunų šeimos atstovai vis dar minimi skirtingais vardais: ankstyvieji tyrinėtojai ir biologai juos vadino Abisinijos vilkais, Simepo šakalais, raudonosiomis lapėmis ar Etiopijos šakalais. Vardų painiavą lemia tai, kad nepaisant priklausymo Canis genčiai, Etiopijos vilko medžioklės specializacija yra tik graužikai. Todėl išoriškai jis primena didelę lapę. Plačios smailos ausys, pailga kaukolė, siauras smailus snukis ir maži, plačiai išdėstyti dantys - visa tai tinka medžiojant mažus žinduolius

Etiopijos vilką galima pamatyti, kai jis kerta kalnų lygumas, medžiodamas visur esančius graužikus. Tai pastebima dėl savo ryškiai raudonos su balta spalva. Pagrindiniai medžioklės objektai yra Etiopijos molinė žiurkė ir kelios žolių pelių rūšys.

Darni bendruomenė (socialinis elgesys)

Vilkai yra aktyviausi dienos metu, o jų veikla sinchronizuojama su sausumos graužikų veikla. Medžiodami daugiausia vieni, jie kartais susiburia į grupes, kad vijosi kalnų nyala veršelius, pelkines ožkas (Redunca redunca), Stark kiškį (Lepus starcki) ir damaną (Procavia babessinica).

Pulką paprastai sudaro 3–13 subrendę (vidutiniškai 6) individai, įskaitant 3–8 gimusius suaugusius vyrus ir 1–3 moteris, 1–6 metų vaikus ir 1–7 šuniukus. Buveinė yra santykinai maža - vidutiniškai 6,4 km vietose, kuriose gausu pašarų išteklių, tačiau pasiekia 15 km vietose, kur mažai grobio. Nors teritorija kartais atrodo negyva, bendra graužikų masė joje gali siekti daugiau nei 10 000 kg.

Kadangi grobiu turtingos neužimtos buveinės yra retos, pulkas yra priverstas apsaugoti savo vietas nuo pašalinių asmenų. Vilkai anksti ryte ir vakare praleidžia patruliuodami teritorijoje ir žymėdami sienas, tam naudodami šlapinimąsi, tuštinimąsi ir įbrėžimus. Invazijos metu į kaimyninę porą gyvūnai naudoja ritualizuotas demonstracijas: grasindami pozomis ir balsu, vengdami tiesioginio kontakto, įvykis dažniausiai baigiasi mažesnės grupės skrydžiu, dėl ko gali prarasti savo vietą.

Lieknas, į lapę panašus vilkas puikiai tinka medžioti žiurkes ir kitus smulkius graužikus aukštumose. Nepaisant to, žmonių veiksmai smarkiai pakenkė gyvūnų galimybėms išgyventi. Bendras likusių suaugusių vilkų skaičius dabar matuojamas šimtais, o ne tūkstančiais.

Patinai nesusitvarko, bet išlieka pulke, kur lyčių santykis pasislenka jų kryptimi - 2,6: 1. Daugiau nei pusė patelių įsikuria dvejų metų amžiaus ir tampa „vagrantais“, užimančiomis siaurus ruožus tarp pulkų teritorijų, kol vienoje iš jų bus laisva vieta „veisimui“. Įsikūrę vilkai dažnai neturi kur eiti, o blogiausias pasirinkimas yra eiti į dirbamos žemės plotą, todėl gyvūnai paliekami tik kritiniais atvejais.

Dominuojanti kiekvieno pulko patelė gali duoti jauniklius kartą per metus nuo spalio iki gruodžio (60% visų patelių dalyvauja veisime). Visi pakuotės nariai saugo denią ir atneša grobį šuniukų iki 6 mėnesių šėrimui.

Etiopijos vilkų jaunikliai, kaip ir kiti šunų veisimo šunys, turi glaudžius ir nenutrūkstamus ryšius su motina. Veisiasi tik dominuojančios patelės, nors kiti pakuotės nariai atneša grobį ir padeda maitinti palikuonis po laktacijos - dažniausiai maždaug 10 savaičių.

Dominuojančios patelės dažnai padeda dominuojančioms patelėms maitinti savo vilkų jauniklius. Veislinę patelę po mirties paprastai pakeičia savo aukšto rango dukra. Ši iš pažiūros patogi sistema gali sukelti pražūtingų padarinių, jei patelės poruojasi su savo pakuotės patinais, tai yra, su tėvais, broliais ar dėdėmis. Tačiau jie išvengia įbrėžimo pavojaus dėl neįprastos poravimosi sistemos, kuri skiriasi nuo monogamijos, būdingos daugumai pūstų šunų. Gondėjimas įvyksta lietaus sezono pabaigoje, per kurį dauguma lytiškai subrendusių moterų daugiau ar mažiau sinchroniškai pasiekia estrus, trunkančius 2–4 pedalus. Patelės aktyviai ieško ryšių su kaimyniniais patinais, kurių grupės apiplauna teritoriją ieškodamos tinkamų patelių. Dėl šios priežasties iki 70% patinėlių poruojasi ne iš šio pulko patinai.

Mažiausias iš šunų (aplinkos būklė)

Etiopijos vilkams egzistuoti reikalingos specialios sąlygos, kurios yra netipiškos likusiems šalims. Specializacija maistu privertė juos išnykti: mažos populiacijos yra išsibarstę, bet fragmentiškai gyvena. Dėl šios priežasties jie ilgą laiką buvo laikomi retaisiais, todėl 1938 m. Jie buvo įtraukti į sąrašą asmenų, kuriems reikalinga apsauga.

Šiais laikais visiško išnykimo grėsmė dar labiau padidėjo dėl žemės ūkio plėtros ir per didelių ganyklų kalnų ganyklose. Dėl to vilkai išgyveno kaip mažos populiacijos atskirose natūraliose salose, kurios nebuvo paveiktos žmogaus veiklos, o tai žymiai padidino išnykimo riziką. Šunų ligų poveikis ir teoriškai galima hibridizacija su naminiais šunimis yra papildomi neigiami veiksniai, atsirandantys padidėjant kontaktams su žmonėmis. Atsižvelgiant į tai, kad išgyveno ne daugiau kaip 500 suaugusių vilkų, šios rūšies egzistavimo pavojus yra didžiausias tarp visų mėsėdžių žinduolių.

Gamtoje

Etiopijos šakalas yra ilgakojis ir ilgaplaukis gyvūnas, jo išvaizda daugiau ar mažiau būdinga šunų šeimai. Spalva yra tamsiai raudona, turinti šviesią (dažnai baltą) gerklę, krūtinę ir galūnių vidų, o kai kuriems asmenims ant kitų kūno vietų yra šviesios dėmės. Ausų užpakalinė dalis ir uodegos viršus yra juodi. Patinų svoris yra vidutiniškai 16 kg, o moterų - 13 kg. Aukštis ties pečiais yra apie 60 cm.

Nors Etiopijos šakalai medžioja ir valgo vieni, jie gyvena pakuotėse. Patinai lieka pulke, kuriame jie gimė, o patelės, subrendusios, išeina ieškoti kitų pulkų.

Medžioklė ir maistas

Etiopijos vilkų racione 90% graužikų. Plėšrūnai yra fiziologiškai specializuoti graužikų medžioklei: jie turi siaurą ilgą snukį, retai išdėstytus dantis ir ilgas kojas. Vilkai trikdo graužikus prie skylių arba juos kasa. Vilkai yra pakankamai gudrūs ir, pavyzdžiui, gali naudoti ganymo bandą kaip priedangą, kad pasislėptų nuo graužiko.

Bendrieji duomenys

Etiopijos vilkas (dar žinomas kaip „Abisinijos vilkas“, „raudonasis šakalas“, „Etiopijos šakalas“, „Etiopijos lapė“) - viena iš rečiausių šunų šeimos rūšių, daugelio jos pavadinimų priežastis - ilgas nežinojimas apie šio gyvūno, bet dabar Etiopijos, kilmę ir sistemingą padėtį. vilkas buvo galutinai atskirtas nuo lapių ir priskirtas genčiai Canis. Naujausi molekuliniai genetiniai tyrimai parodė, kad Etiopijos vilkas kilęs iš paprastojo vilko. Taigi, Etiopijos vilkas yra vienintelis vilkų atstovas į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje.

Išvaizda

Etiopijos vilkas yra ilgakojis ir ilgaplaukis gyvūnas, jo išvaizda daugiau ar mažiau būdinga šunų šeimai, spalva tamsiai raudona, su šviesia (dažnai balta) gerkle, krūtinėje ir galūnių viduje, o kai kurie individai turi šviesias dėmes kitose kūno vietose, ausų užpakalinė dalis ir uodegos viršus yra juodi. Patinų svoris yra vidutiniškai 16 kg, o moterų - 13 kg.Aukštis ties pečiais yra apie 60 cm.

Pasiskirstymas ir gyvenimo būdas

Rūšių diapazonas yra padalintas į septynias atskiras populiacijas, penkias į šiaurę nuo Etiopijos plyšio ir dvi didžiausias į pietus (visą Etiopijos teritoriją. Tarp vilkų, gyvenančių skirtingose ​​Rifto slėnio pusėse, yra keletas nedidelių, bet nuolatinių skirtumų. Taigi, paplitimas yra padalintas į dvi dalis). praktiškai izoliuotos dalys visoje pleistoceno dalyje.

Etiopijos vilkas yra ekologiškai labai specializuotas, jis gyvena tik be medžių teritorijose, esančiose 3000 metrų ir didesniame aukštyje, žemiau esančioje Alpių pievų zonoje, šie gyvūnai negali gyventi šiam Afrikos regionui būdingu karštu klimatu.

Ši rūšis yra teritorinė ir monogamiška. Jauni gyvūnai paprastai lieka savo gimimo vietose, susivienija 2–8 individų pulkuose. Moterys palieka teritoriją, kurioje gimė anksčiau nei vyrai, todėl pastebimas vyrų skaitinis pranašumas prieš moteris.

Apie 95% šių plėšrūnų raciono sudaro graužikai. Jie grobia ant milžiniško afrikietiško melesterio, kurio svoris gali siekti 300–900 gramų, ir kitų šeimos atstovų Bathyergidaetaip pat mažesnės žiurkės ir skirtingų rūšių pelės. Retkarčiais Etiopijos vilkai gaudo kiškius, mažus antilopius ar didelių rūšių, tokių kaip kalnų nyala, jauniklius. Grobis grobiamas lauke, medžiojant, jie slaptai šliaužia, kol pasiekia galutinį metimą (5–20 metrų). Jie taip pat gali iškasti grobį iš molinių skylių arba retkarčiais pasiimti košę. Gyvulių medžioklės atvejai yra labai reti. Oromo gyventojai pietų Etiopijoje šį žvėrį vadina „žirgo šakalu“ dėl įpročių lydėti nėščias kumelius ir karves, kad po gimdymo valgytų apleistą placentą.

Etiopijos vilkas yra aktyvus dienos metu, tai yra dienos plėšrūnas, o tai gana neįprasta šios genties plėšrūnams.

Veisimas

Poravimasis vyksta sezoniškai, rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais palikuonys gimsta po dviejų mėnesių. Jauniklyje yra nuo dviejų iki šešių šuniukų, kuriuos maitina visi pakuotės nariai. Paprastai pakuotėje veisiasi tik alfa pora (lyderis su savo moterimi). Jaunimas su pakuote pradeda judėti nuo šešių mėnesių amžiaus, tačiau visiškai suaugusiais tampa tik sulaukę dvejų metų.

Ekologija ir išsaugojimas

Iš visų septynių populiacijų tik viena Bale kalnuose turi daugiau nei 100 individų, bendras rūšių skaičius yra maždaug 600 suaugusių individų. Galingiausi rūšies egzistavimui grėsmę keliantys veiksniai yra labai siauras diapazonas (tik vėsiu klimatu esančios Alpių pievos, kurių plotas sumažėja dėl globalinio atšilimo), žemės ūkio reikmėms tinkamų teritorijų užėmimas, taip pat ligos, kuriomis vilkai užkrečia naminius šunis: 1990 m. Pasiutligės epidemija sumažino didžiausią gyventojų skaičių (Bale kalnų nacionaliniame parke nuo 440 iki mažiau nei 160 asmenų per mažiau nei savaitę).

Etiopijos vilkas yra įtrauktas į Raudonąją knygą, nes kaip rūšis, kuriai gresia pavojus, 2003 m. Nelaisvėje buvo laikomas ne vienas individas.

Vietiniai „Oromo“ gyventojų, kurių teritorijoje gyvena dauguma Etiopijos vilkų, gyventojai beveik neparodo neigiamo požiūrio savo kryptimi, įsitikindami, kad šis gyvūnas nekelia pavojaus jų galvijams.

Teritorijose, kuriose gyvena kitos tautos, Etiopijos vilkai retkarčiais gali būti nužudomi, nes jų kepenys turi gydomųjų savybių.

Šaltiniai

  • Naujoji žinduolių enciklopedija redagavoDav> Išorinės nuorodos
  • ARKive - Etiopijos vilko vaizdai ir filmai (Canis simensis)
  • Žinduolių rūšys: Canis simensis su Amerikos mamologų draugija
  • Etiopijos vilkų apsaugos programa (EWCP)
  • „WildCRU“ - Etiopijos vilkų (Canis simensis) apsauga iš Oksfordo universiteto Zoologijos katedros
  • IUCN / SSC Canid Specialist Group - Etiopijos vilkas (Canis simensis)

Šiame puslapyje naudojamas turinys Vikipedijos skyrius rusų kalba. Originalus straipsnis yra: Etiopijos vilkas. Originalių straipsnio autorių sąrašą galite rasti tinklalapyje versijų istorija. Šis straipsnis, kaip ir straipsnis, paskelbtas Vikipedijoje, yra prieinamas CC-BY-SA sąlygomis.

Etiopijos vilkas, Abisinijos vilkas, Raudonasis Jackalis

Etiopijos vilkas (Canis simensis), dar žinomas kaip Abisinijos vilkas, Abisinijos lapė, raudonasis šakalas, Symenskio lapė arba Symenskio šakalis, yra šunų genties atstovas iš Afrikos. Daugybė pavadinimų atspindi ankstesnį netikrumą dėl jo taksonominės padėties, dar visai neseniai buvo manoma, kad Etiopijos vilkas yra glaudžiai susijęs su lapėmis, nes jos labai primena jas, o ne su Canis (vilkų) gentis.



Etiopijos vilkas yra ne tik vienintelis savo šeimos atstovas, gyvenantis Afrikoje, bet ir rečiausios rūšys, išvardytos Raudonojoje knygoje. Remiantis kai kuriais vertinimais, bendras rūšių skaičius yra maždaug 600 individų.



Kūno formos ir dydžio raudonasis šakalas yra labai panašus į kojotą ar lapę, turi ilgas kojas ir ilgą smailų snukį. Patinas sveria nuo 16 iki 19 kg, tai yra 20% daugiau nei patelių svoris. Kūno ilgis gali būti nuo 84 iki 102 cm, uodegos ilgis nuo 27 iki 40 cm.



Viršutinė kūno dalis ir snukis nudažyti ryškiai raudona spalva - raudona spalva, pilvas, smakras, letenų ir smailių ausų vidus yra baltas, o pūkuota uodega yra juoda. Oda turi trumpus plaukus ir storą apatinį sluoksnį, kuris apsaugo vilką nuo žemos temperatūros, iki -15 ° C. Veisimosi sezono metu patelės tampa gelsvesnės, o jaunikliai turi tamsiai pilkus kailinius.



Kaip rodo pavadinimas, šis vilkas yra endeminis Etiopijos kalnuose, esančiuose 3000–4 377 metrų virš jūros lygio aukštyje. Šiuo metu žinomos tik septynios izoliuotos buveinių zonos, kuriose didžiausias gyventojų skaičius yra Bale kalnų nacionaliniame parke (kiek daugiau nei 100 individų). 2008 m. Buvo laikoma, kad tik 500 asmenų yra visi gyventojai.



Raudonasis šakalas dažniausiai gyvena atvirose Afro-Alpių pievose, pirmenybę teikdamas ne aukštesnėms kaip 25 cm augalijos ir didelėms graužikams tankioms vietovėms, žemiau Etiopijos vilkai negyvena karštame klimate, būdingame šiam Afrikos regionui.



Nepaisant to, kad Etiopijos vilkas visų pirma yra vienišas graužikų medžiotojas, jis gyvena pakuotėse, kurios turi savo teritoriją. Tai skiriasi nuo daugumos didelių plėšrūnų, kurie gyvena grupėse medžiodami kartu. Visi suaugę individai eina aplinkui ir žymi savo teritoriją anksti ryte ir vakare, miega kartu, susikaupę po atviru dangumi ir padeda auginti jaunas alfa moteris. Tarp vienos grupės narių yra stiprus socialinis ryšys, jie sveikina vienas kitą labai emociškai.



Patinai retai palieka savo pulką, o patelės, sulaukusios dvejų metų, palieka savo šeimą, kad galėtų poruotis.



Spalio ir gruodžio mėn. Dominuojanti moteriška kaimenė atneša palikuonių, paprastai nuo dviejų iki šešių šuniukų, kurie pirmąsias tris savaites praleidžia gyvendami denyje. Iki 70% visų poravimosi atvejų vyksta su kaimyninių grupių patinais, kad būtų išvengta įbrėžimo (kraujomaišos). Kiti pulko nariai padeda apsaugoti denį nuo paukščių ir sausumos plėšrūnų. Jie taip pat neria maistą šuniukams per pirmuosius keturis gyvenimo mėnesius, o pavaldžios moterys net gali maitinti krūtimi dominuojančios patelės šuniukus.



Etiopijos vilko racioną beveik vien sudaro graužikai. Vienas tyrimas parodė, kad graužikai sudaro 96% visų aukų, kurių didelę dalį savo ruožtu sudaro didžiosios molinės žiurkės (viena iš graužikų rūšių molinių žiurkių šeimoje). Virškinimui pagerinti Etiopijos vilkai buvo matomi valgantys gyvatvorių lapus.



Etiopijos vilkų skaičius katastrofiškai sumažėja dėl buveinės sunaikinimo: dėl globalinio atšilimo ir užimant žemės ūkiui tinkamas vietas užimamas Alpių pievas. Prie to prisidėjo ir naminių šunų ligos, pavyzdžiui, 1990 m. Pasiutligės epidemija sumažino Bale kalnų nacionalinio parko populiaciją nuo 440 iki mažiau nei 160 asmenų per mažiau nei savaitę.


Norint visiškai ar iš dalies nukopijuoti medžiagą, reikalinga galiojanti nuoroda į „UkhtaZoo“ svetainę.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: 80 dziesmas ap zemeslodi: Namībija (Balandis 2020).

Pin
Send
Share
Send