Apie gyvūnus

Juodas kranas

Pin
Send
Share
Send


Šis kranas, nepaisant gana didelio dydžio (jo svoris yra iki 4 kg, jo kūnas yra iki 1 m ilgio, o sparno plotis yra 1,6 m), laikomas mažu paukščiu. Mes kalbame apie juodąjį kraną (lat. Grus monacha), labai retą Rusijos faunos ir visos kranų šeimos atstovą (lat. Gru>

Juodasis kranas gyvena Rusijoje pietrytiniame ir centriniame Sibiro Sibire. Paukštis migruoja, o didžioji jo dalis (daugiau nei 80%) žiemoja žiemą į Izumi, Japonijos pietuose. Čia įsikūręs specializuotas darželis, kuriame sudaromos visos sąlygos paukščiams, vykdomas netgi reguliarus šėrimas. Likusi dalis lizdus ir žiemoja Mongolijoje, Kinijoje ir Pietų Korėjoje. Deja, juodojo krano gausa sumažėjo daugelyje šių žiemojimo vietų. Atsižvelgiant į tai, kad žymiai sumažėjo jo buveinei tinkamų plotų, tikėtina, kad juodasis kranas netrukus neišnyks iš retų ir nykstančių paukščių sąrašo.

Prieš migraciją paukščiai susirenka pulkuose, kuriuose galima rasti keletą skirtingų rūšių gervių. Šiuo metu jie rezonuoja su visais įvairiausiais arsenale sklindančiais garsais: tolimu riksmu ir kažkokiu vienas ir vienas, trim-trim, šauk-kri ir kt., Kad net neįmanoma išskirti vieno iš jų, vieno - būdinga.

Patogiam buvimui juodu kranu reikia krūmų apaugusių pelkių, apleistų stepių ar miško stepių, miško kirtimo ar deginimo. Juodasis kranas lizdus suka ant žemės. Savo išdėstymui paukštis naudoja samanas, durpes, sausus žolių stiebus ir šakeles iš krūmų.

Norint pasiekti reprodukcinį amžių, paukščiams reikia mažiausiai 3 metų, tik tada jie pradeda ieškoti partnerio. Santuokos ritualas, kurį sudaro šokiai ir dainavimas, palaiko porą visą gyvenimą. Jie gyvena nelaisvėje iki 30 ar daugiau metų, gamtoje jo yra daug mažiau. Patelė patelėse ne daugiau kaip 2 žalsvai rudos spalvos tamsiose dėmėse ir kiaušinių dėmėse. Paprastai abu kiaušiniai perina kiaušinius, tačiau patelę lizde galima rasti dažniau nei patiną. Inkubacija trunka mėnesį. Jauni kranai iš lizdo išskrenda po 2,5 mėnesio.

Raudonoji Rusijos knyga

Šios knygos (2001 m. Leidimas) paukščiai yra svarbi Rusijoje gyvenančių gyvūnų pasaulio dalis. Kiekvienais metais iš visos planetos be pėdsakų išnyksta pačios įvairiausios gyvūnų, augalų ir pan. Ši statistika paukščių atžvilgiu kelia nusivylimą. Vien per pastarąjį šimtmetį planeta prarado 130 paukščių rūšių.

Daugeliui rūšių, o Rusija yra prieglobstis, buveinė, tarp jų yra gana retai. Vienas iš jų yra juodasis kranas.

Šis paukštis yra toks retas, kad ornitologai gana ilgai negalėjo jo apibūdinti, nes jo buvo beveik neįmanoma rasti. Iki 1974 m. Juodasis kranas buvo laikomas beveik mitu. Ornitologas Pukinsky 1974 m. Pirmą kartą atrado šios rūšies paukščių lizdą Rusijos teritorijoje. Po tam tikrų pastebėjimų jis sugebėjo jį apibūdinti.

Šiandien ši rūšis yra gana gerai ištirta, tačiau ji buvo įtraukta tiek į Rusijos raudonąją knygą, tiek į tarptautinę.

Aprašymas

Juodasis kranas yra paukštis iš kranų tvarkos. Jo kūno ilgis siekia 90–100 centimetrų, ūgis - 150 cm, o svoris - apie 4 kg. Kūnas gana tankus ir didelis, galva maža. Palyginti ilgas kaklas, kaip ir daugelis panašių paukščių, turi „S“ formos formą. Stiprus, vidutinio ilgio snapas gale, šiek tiek sulenktas.

Juodasis kranas turi plonas, gana ilgas, bet stiprias kojas. Ilga uodega dėl paslėptų plunksnų yra gana didinga. Kūno plunksna yra stora ir tanki. Pagrindinis krano korpusas yra padengtas tamsiais pelenais ir melsvai pilkomis plunksnomis. Musės ir uodegos dangų plunksnos dažytos juodai. Beveik visa galva ir kaklas yra padengti baltomis plunksnomis. Karūna be plunksnos yra ryškiai raudona. Pačiame dugne bukas yra rausvos spalvos, o gale - žalsvas. Krano kojos yra juodai rudos.

Seksualinis dimorfizmas praktiškai nėra išreikštas. Gervių patelės beveik nesiskiria nuo vyrų, tik pagal dydį jos yra šiek tiek mažesnės.

Reikėtų pažymėti, kad tarp visų esamų kranų juoda yra mažiausia.

Kur gyvena juodasis kranas?

Dažniausiai šių paukščių buveinė yra Rusijos Federacijos (Sibiro) teritorija. Šiek tiek mažesnis skaičius gyvena Kinijoje (šiaurėje) ir Korėjos pusiasalyje. Šie paukščiai renkasi pelkėtus, nedaug lapuočių miškus ar pelkes, kurių krantuose driekiasi medvilnės žolė ir įvairios sedulos.

Iš viso, remiantis moksliniais tyrimais, pasaulyje yra maždaug 9 tūkst. Šios rūšies individų. Jų mėgstamiausios vietos yra neprieinamos pelkėtos taigos zonos žemumos. Juodasis kranas yra migruojantis paukštis, jis žiemoja Japonijoje (daugiausia paukščių), Korėjoje ir Kinijoje.

Krano lizdo vieta nėra gerai suprantama. Yra žinoma, kad ji daugiausia siejama su maumedžio taiga.

Gyvenimo būdas, elgesys, mityba

Šių paukščių elgesys ir balso signalai nėra gerai suprantami. Tačiau kai kurie faktai yra žinomi. Juodasis kranas juda visiškai tyliai, pakaitomis, sklandžiai ir aukštai keldamas kojas, lėtai ir atsargiai panardindamas jas į pelkės plyšį. Tokiu atveju paukščio galva yra šiek tiek pasvirusi žemyn, o kūnas visada yra horizontalioje padėtyje.

Prieš poravimąsi pora atlieka gražų poravimosi ritualinį šokį. Paukščiai atšoko, išmesdami samanų ryšulius. Tuo pat metu patinas skleidžia riksmus, o patelė juos pakartoja du kartus.

Pavasarį vyksta lizdai, kuriems kranai pasirenka pelkėtą vietą, apsuptą miško. Iš esmės tai yra kurčiųjų vietos, kurių nepaveikė žmogaus veikla. Lizdai statomi iš įvairių šlapių durpių, samanų, beržo ir maumedžio šakelių. Paprastai patelė deda ne daugiau kaip 2 kiaušinius, primenančius naminių žąsų kiaušinius. Jie inkubuojami maždaug 30 dienų. Tėvai vienodai rūpinasi savo atžalomis. Viščiukų sparnai formuojasi 70-tą dieną.

Dietos pagrindą sudaro vandens augalai, uogos, grūdai, vabzdžiai su jų lervomis, maži graužikai, varlės ir salamandros. Iš esmės maistas yra renkamas nuo žemės paviršiaus.

Išvada

Rusijos raudonoji knyga turi didelę reikšmę. Į jį įvežti paukščiai yra patikimai saugomi ir saugomi.

Juodasis kranas yra rečiausias paukštis ne tik Rusijoje, bet ir visame pasaulyje. Kruopštus požiūris į šią unikalią rūšį ir jos apsauga yra kiekvieno asmeninė atsakomybė ir pagrindinė aplinkos apsaugos užduotis.

Pin
Send
Share
Send