Apie gyvūnus

Juodos kojos katė

Pin
Send
Share
Send


Juodosios kojos katė, Juodosios kojos katė Lotynų Vardas: Felis nigripes Burchell, 1882 Kiti pavadinimai: Maža dėmėta katė

Gyvena pietų Afrikoje, Kalahario dykumoje, Botsvanoje ir Namibijoje, tačiau ten labai retai.

Šiam gyvūnui būdingos dykumos katėms būdingos savybės yra silpnai išreikštos: auskarai iš viso nėra išsiplėtę, plaukai ant letenų padų yra maži. Šis plaukas, dengiantis apatines kojas, ne tik apsaugo katę nuo karšto smėlio, bet ir padidina lytėjimo jutiminį jautrumą letenoms, o tai padeda rasti požeminius vabzdžius.

Ji turi trumpą, smailią uodegą. Jos kaukolė yra siauresnė nei dykumos ir Gobijos kačių.

Spalva: Jų kailis yra gelsvai skirtingų atspalvių, pečių, kojų ir trumpos uodegos juodos juostelės. Apskritai, juodos kojos katės juostos ir dėmės yra labai intensyvios. Žiemą pagrindinė spalva yra blyškesnė, vyrauja smėlio tonai, tamsiai geltona, šviesiai ruda. Pėdos taip pat yra juodos, dėl kurių gyvūnas gavo savo vardą.

Yra žinomos dvi jo veislės: viena, gyvenanti Kalahario dykumoje, yra lengvesnė: kita, kuri gyvena sausringose ​​žolėtose vietose, yra šviesesnė.

Patinai vidutiniškai būna apie 42,5–50 cm ilgio, o moterys - apie 33,7–36,8 cm. 2/7 kūno ilgio (apie 15–22 cm) sudaro plonas, aštrus uodegos uodega, dekoruota skersiniais žiedais ir juodu galiuku. Aukštis ties pečiais: apie 25 cm.

Svoris: Iš visų laukinių kačių ji yra mažiausia ir lengviausia. Svoris vidutiniškai yra 1–1,9 kg, rečiau - iki 2,5 kg. Šiuo atveju vidutinis vyrų svoris: 1,6–2,1 kg, moterų - 1,2 kg. Patinai yra maždaug 31% sunkesni nei moterys.

Gyvenimo trukmė: iki 10–13 metų

Balsas: Šios katės balsas yra nuostabiai garsus ir skambus. Kai patelės išduoda aliarmą, kačiukai iškart pasislepia ir sušąla.

Buveinė: Juodosios kojos katė gyvena sausose atvirose lygumose, užimdama stepes ir savanas. Jie aptinkami žolėtose buveinėse su išsibarsčiusiais krūmais ir vieniša menka miškinga augalija.

Priešai: Apie jo priešus nieko nežinoma. Tikriausiai tai yra dideli plėšrūs žinduoliai ir paukščiai, taip pat nuodingos gyvatės ir pitonai.

Šioms katėms medžioklė nekelia grėsmės, tačiau jos dažnai naikinamos nuodais ir spąstais, beatodairiškai skiriamos šakalams ir kitiems plėšrūnams. Apsinuodijimas skėriais jiems gresia tiesiogiai, nes jie maitinasi skėriais. Gyvenamosios vietos praradimas dėl galvijų ganymo taip pat kelia grėsmę juodosios kojos katės egzistavimui, nes sumažėja jų apgyvendinimo vieta ir grobis.

Jos maistą gamtoje paprastai sudaro maži gyvūnai: graužikai (žemės voverės), paukščiai ir maži netoksiški ropliai, bestuburiai. Mažas gyvūno dydis, o ne didelis jo populiacijos dydis, gali būti paaiškinamas dietos stoka.

Jie sugauna lervas, važiuodami nedideliu atstumu ir greitai padarydami šuolį. Juodos kojos katės ore kartais sugauna žvirblius, nes skraido gana žemai. Mažus graužikus jie pritraukia persekiodami arba kantriai laukdami jų prie skylės, kad vėliau jį sugautų. Jie taip pat gaudo didelius sparnuotus vabzdžius, tokius kaip žalčiai ir skėriai.

Remiantis Botsvanos gyventojų legendomis, šios katės puola avis ir net žirafas. Tai, kad pačios katės yra didelio triušio dydžio, jų netrikdo.

Juodosios kojos katės puikiai prisitaiko prie jos bevandenės buveinės, todėl katė ilgą laiką gali likti be vandens, iš maisto gaunama visa organizmui reikalinga drėgmė.

Juodosios kojos katės užima triušių ar termitų urvus, todėl jų bendras pavadinimas kilo iš skruzdžių (termitų) tigrų.

Jie aktyvūs daugiausia naktį, į kurį juos verčia nerimo faktorius, toje vietoje, kur žmogus jų nesutinka, jie pasirodo dienos metu, tačiau dažniau medžioja ankstyvą rytą ir vėliau po pietų.

Ši katė sugauna grobį, vejasi ir puola. Jis žudo graužikus, sunaikindamas nugaros smegenis su ilgais kumščiais ir įkandęs aukos kaklo slankstelius. Šioms katėms taip pat įprasta palaidoti daugiau grobio ir vėliau grįžti į talpyklą bei nepakankamai maitintą auką. Jie kartais maitinasi didelių negyvų žinduolių, tokių kaip ėriukai, mėsa.

Socialinė struktūra: juodos kojos katės gyvena vienišą gyvenimo būdą, net ir teismo metu jos turi minimalų kontaktą tarp lyčių. Patinai turi didelę teritorinę nuosavybę, moterys yra periferijoje, kartais eidamos į jo valdas, į kurias patinas yra tolerantiškas. Tyrimas rodo, kad tiek vyrai, tiek moterys nustato savo teritorijos, kurios plotas gali siekti 12-15 km, ribas, pažymėdamas jas šlapimo ir išmatų liekanomis.

Reprodukcija. Balsavimas ir kvapnaus šlapimo aptikimas, kurį įneša estroos moterys, vaidina svarbų vaidmenį užtikrinant, kad šios katės susitiks kartu poravimuisi. Poravimasis vyksta rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais, o patelė išreiškia norą poruotis tik per 5–10 valandų, bet ne ilgiau kaip dvi dienas. Būtent tiek jai trunka pragaištingas laikotarpis. Daugelis mano, kad pragaištingo laikotarpio trumpumas yra skirtas sumažinti kačių poravimosi laiką, kai jos yra maksimaliai pažeidžiamos ir prieinamos plėšrūnams. Po poravimosi vyrai ir moterys eina skirtingais keliais.

Moterų požeminėje skylėje po nėštumo ji būna 63–68 dienos, lapkritį paprastai gimsta du kačiukai (rečiau 1 ar 3), kiekvienas sveria apie 60–84 g. Naujagimiai turi rausvą spalvą dėl silpnai išvystyto kailio. Plaukai auga gerai, o kačiukai įgyja būdingą suaugusio gyvūno spalvą maždaug iki šešių savaičių amžiaus. Sulaukę trijų savaičių, jie gali palikti deną. Kai kačiukai jaudinasi, jie neišbėga slėptis atgal į deną. Vietoj to, jie išsibarstę po dykumą slepiasi arčiausiai prieglaudos ir užšąla, kol jų motina duoda garsinį pavojaus signalą. Išgirdę jį, kačiukai įsijungia ir palieka prieglaudą, kad vėl susirinktų pas motiną.

Kai kačiukai sulaukia maždaug penkių savaičių amžiaus, patelė pradeda nešti dar gyvą grobį ir išleisti jį priešais, leisdama sugauti ir nužudyti. Kačiukai, sulaukę 6 savaičių, nebegauna motinos pieno ir patys pradeda medžioti.

1962 m. Leihausenui pavyko kirsti juodą koją turintį naminį katiną. Gamtoje, kryžmindamos su vietinėmis katėmis, juodaodės katės užteršė ir praskiedė savo laukinę genetinę liniją, o tai kelia grėsmę rūšies egzistavimui.

Sezonas / veisimo sezonas: lapkritis - gruodžio vidurys

Pubertizmas: jie tampa lytiškai subrendę sulaukę 20–21 mėnesio.

Nėštumas: 63–68 dienos

Palikuonys: 1-2 kačiukai

Ši katė žmonėms neturi ekonominės vertės, nes jas medžioti labai sunku, per pastaruosius 12 metų medžiotojai gavo tik 15 kačių odos.

Gyventojų skaičius nuolat mažėja ir šiuo metu neviršija 10 000 asmenų. Ši rūšis įtraukta į tarptautinę raudonąją knygą (įtraukta į CITES I priedą).

„Felis nigripes nigripes“ - Namibijoje,

Felis nigripes thomasi, tamsesnis - Botsvanoje.

Taksonomija

Juodos kojos katės genties narys Felis . Pirmą kartą jį aprašė anglų gamtininkas Williamas Johnas Burchellas 1824 m.

Buvo paskirti du porūšiai:

Remiantis Shortridge'o aprašymu, F. p Morfai mažesnis ir blyškesnis nei F. n. Thomasi tačiau kadangi egzemplioriai, turintys abiejų siūlomų porūšių savybes, buvo rasti netoli Kimberley centrinėje Pietų Afrikoje, abejojama porūšio egzistavimu, nes jų paplitimui nėra jokių geografinių ar aplinkos kliūčių.

Toliau pateiktoje kladogramoje parodyti filogenetiniai juodųjų kojų kačių ir kitų rūšių santykiai Felis linijos.

Juodos kojos katė ( F. morfai )

Charakteristikos

Juodoji koja yra mažiausia laukinė katė Afrikoje ir konkuruoja su aprūdijusiomis dėmėtomis katėmis kaip mažiausia laukinė katė pasaulyje. Patinai pasiekia 36,7–43,3 cm (14,4–17,0 colio) ilgį nuo galvos iki kūno su 16,4–19,8 cm (6,5–7,8 colio) ilgio uodegomis. Patelės yra mažesnės nuo didžiausio galvos iki kūno ilgio - 36,9 cm (14,5 colio), o uodegos yra nuo 12,6 iki 17,0 cm (5,0 - 6,7 colio) ilgio. Vyrai Suaugę gyventojai vidutiniškai sveria 1,9 kg (4,2 svaro) ir ne daugiau kaip 2,45 kg (5,4 svaro). Suaugusios moterys gyvena vidutiniškai 1,3 kg (2,9 svaro) ir ne daugiau kaip 1,65 kg (3,6 svaro). Pečių aukštis yra apie 25 cm (9,8 colio).

Nepaisant pavadinimo, tik kačių kojų blokas ir apačia yra juodos. Katė yra stora, su užapvalintomis ausimis, didelėmis akimis ir trumpu juodu uodegos galu. Kailio spalva skiriasi nuo cinamono iki neigiamo toniko poveikio, o juodos arba rudos dėmės gali susilieti ir sudaryti žiedą ant kojų, kaklo ir uodegos. Šie modeliai suteikia gyvūnui paslėpimą, tačiau jų ausų nugarėlės yra tokios pačios spalvos kaip fono kailio spalva. Jie turi šešias pieno liaukas ir, skirtingai nuo kitų dėmėtų kačių, nėra pigmentuoti.

Pasiskirstymas ir buveinės

Juodoji koja katė yra endeminė pietų Afrikoje ir daugiausia randama Pietų Afrikoje, Namibijoje, šiek tiek Zimbabvėje ir tikriausiai atokiausiuose Angolos pietuose. Botsvanoje yra tik istoriniai, bet ne naujausi įrašai. Ji gyvena sausoje, atviroje savanoje, pievose ir Karu pusiau dykumoje su krūmais ir medžių vainikėliais iki 2000 m (6 600 pėdų) aukščio, bet ne sausose ir smėlėtose Namibo ir Kalahari dykumų vietose. Naktį medžioti reikia nedaug krūmų ir medžių, tačiau dienos metu valandas praleidžia urvuose ar tuščiuose termitų piliakalniuose.

Ekologija ir elgesys

Juodos kojos katės yra vienišos ir griežtai naktiniai gyvūnai, ir retai. Poilsio dieną jie praleidžia sandariame dangtelyje neužimtuose šaltalankių, kiaulpienių ir aardvarkų urvuose arba tuščiaviduriuose termitų piliakalniuose. Jie eina medžioti po saulėlydžio.

Paprastai jie randami sausoje, atviroje buveinėje su tam tikru vegetacijos laipsniu. Iš grobio, matyt, jie gaus visą reikiamą drėgmę, bet gers vandenį, kai bus galimybė.

Kitaip nei dauguma kitų kačių, juodos kojos katės yra prasti vijokliai ir linkę ignoruoti medžių šakas. Jų storas kūnas ir trumpos uodegos nepalengvina laipiojimo. Jie energingai kasa smėlį, kad išplėstų ar pakeistų prieglobstį.

Juodosios kojos katės yra labai nekomunikabilūs gyvūnai, ieškantys prieglobsčio esant menkiausiam trikdymui. Kai jie yra už kampo, žinoma, kad jie nuožmiai saugosi. Dėl šio įpročio ir jų drąsos jie vadinami miershooptier (skruzdėlyno tigras afrikanuose) Pietų Afrikos Karoo vietose. Termitnikus jie retai naudoja rišimui ar jaunikliams vežti. San legenda tvirtina, kad juoda koja katė gali nužudyti žirafą, pradurta jos žarnos veną. Tai perdėta, norint pabrėžti gyvūno drąsą ir atkaklumą. Vienintelį kartą jie keičia savo vienišumą per veisimosi sezoną ir tarp moterų, turinčių priklausomų kačiukų.

Moteris klaidžioja vidutiniškai 10 km 2 (3,9 kvadratinių mylių) atstumu per metus, o vyras gyvena 22 km 2 (8,5 kvadratinės mylios) atstumu. Suaugusių patinų diapazonas apima nuo vienos iki keturių patelių. Vidutiniškai suaugęs gyvūnas per naktį nuvažiuoja 8 km (5,0 mylių) ieškodamas grobio. Katės visuose diapazonuose naudoja kvapo ženklus, patinai purškia šlapimą iki dvylikos kartų per valandą. Kitos kvapo žymėjimo formos yra daiktų trynimas, gniuždymas nagais ir išmatų kritimas matomose vietose. Jų skambučiai skamba garsiau nei kitų kačių, jų dydis, matyt, leidžia jiems skambinti palyginti dideliais atstumais. Tačiau būdami arti vienas kito, jie tyliau tarškėja ar gurkšnoja, švilpauja ir gurkšnoja, jei gresia pavojus.

Dieta ir medžioklė

Dėl mažo dydžio juodosios kojos katės grobia daugiausia mažas kanopinių gyvūnų rūšis, tokias kaip graužikai ir maži paukščiai, tačiau jos taip pat gali prisiimti balta gofruotą bambalį ir kyšį, pastarosios yra sunkesnės už save. Vabzdžiai ir vorai pagamina mažiau nei 1% masinio vartojimo produkcijos. Jie yra žinomi laikas nuo laiko pūsti džemperių ėriukus. Jie yra neįprastai aktyvūs medžiotojai, naktį žudantys iki keturiolikos mažų gyvūnų. Jų energijos poreikis yra labai didelis - sunaudojama maždaug 250 g (9 uncijos) per dieną, tai yra maždaug šeštadalis jo vidutinio kūno svorio.

Juodųjų kojų katės medžioja dažniausiai įkyriai, o ne pasaloje, naudodamos tamsos gaubtą, o visi galimi dangos pėdsakai artėja prie grobio prieš galutinį išpuolį. Jie buvo rasti medžiojantys, greitai judantys, kad grobį pašalintų iš plutos, bet ir lėtai pjaustydami augmenijos smulkintuvus. Rečiau jie laukia už graužikų urvo, dažnai užmerkdami akis, tačiau budriai skamba dėl menkiausio garso. Apskritai, kalbant apie dideles kates, tačiau, skirtingai nei daugelį kitų mažų rūšių, buvo pastebėta, kad katės su juodomis kojomis paslėpė dalį sugauto grobio vėlesniam šėrimui, o ne iškart suvartoja.

Dauginimasis ir gyvenimo ciklas

Juodos kojos katės nelaisvėje gyveno dešimt metų. Moterys brendžia po aštuonių iki dvylikos mėnesių. Į varžybas jie patenka tik vieną ar dvi dienas vienu metu ir yra jautrūs poruotis kelioms valandoms, reikalaudami, kad vyras jas greitai rastų. Šiuo laikotarpiu dažnai poruojasi. Nėštumas trunka nuo 63 iki 68 dienų. Paukščius paprastai sudaro du kačiukai, tačiau jie gali skirtis nuo vieno iki keturių jaunų. Gimdami kačiukai sveria nuo 60 iki 84 g (2,1–3,0 uncijos). Jie gimsta akli ir bejėgiai, nors sugeba nuskaityti per kelias valandas. Jie gali vaikščioti dvi savaites, pradėti vartoti kietą maistą maždaug po mėnesio ir visiškai atjunkyti nuo dviejų mėnesių amžiaus.

Patelės gali turėti iki dviejų vadų pavasarį, vasarą ir rudenį. Jie už kačiukų buriasi, o po pirmosios savaitės reguliariai perkelia juos į naujas vietas. Apskritai kačiukai vystosi greičiau nei kitos panašaus dydžio katės, greitai prisitaiko prie gana agresyvios aplinkos. Jie tampa nepriklausomi nuo penkių mėnesių, tačiau gali likti motinos viduje.

Grėsmės

Žinomos grėsmės yra tokie neišskiriami plėšrūnų metodai, kaip apsinuodijimas jauku ir žandikaulių gaudymas, buveinių blogėjimas dėl per didelių ganyklų, vidinis grobio plėšrumas, ligos, sumažėjęs šaltalankių populiacija ir netinkami ūkininkavimo metodai. Pasiskirstymo duomenys rodo, kad dauguma saugomų teritorijų gali būti per mažos, kad išlaikytų tinkamai gyvybingas subpopuliacijas.

Lauko tyrimai

Juodųjų pėdų kačių darbo grupė vykdo tiriamąjį darbą Benfonteino laukinės gamtos draustinyje ir Nuwejaarsfontein fermoje netoli Kimberley, Šiaurės kyšulyje, kur septynios juodųjų pėdų katės turėjo radijo apykaklę. Šis projektas yra dalis daugiadisciplininių pastangų ištirti juodų pėdų kačių pasiskirstymą, ekologiją, sveikatą ir dauginimąsi per ilgą laikotarpį. 2012 m. Lapkričio mėn. Šis projektas buvo išplėstas Biesiesfonteino ūkyje, esančiame Viktorijos Vakarų rajone. Kameros gaudyklės naudojamos tyrimams rinkti elgesio duomenis, jų netrukdant. Visų pirma, stebima kačių ir aardwolkes sąveika.

Nelaisvėje

Vupertalio zoologijos sodas katę su juodomis kojomis įsigijo 1957 m. Ir sėkmingai ją veisė 1963 m. 1993 m. Buvo sukurta Europos nykstančių rūšių programa, siekiant suderinti, kurie gyvūnai yra tinkamiausi poravimuisi, kad išlaikytų genetinę įvairovę ir išvengtų įbrėžimų. Tarptautinė knygų knyga katė su juoda koja yra laikoma Vupertalio zoologijos sode, Vokietijoje.Nuo 2011 m. Liepos mėn. Yra išsamūs 726 nelaisvėje laikomų kačių duomenys nuo 1964 m., Visame pasaulyje 74 asmenys buvo laikomi 23 įstaigose Vokietijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, JAV, Didžiojoje Britanijoje ir Pietų Afrikoje.

Daugybė zoologijos sodų pranešė apie veisimo sėkmę, įskaitant Cleveland zoologijos sodą, Fresno Chaffee zoologijos sodą, Brookfield zoologijos sodą ir Filadelfijos zoologijos sodą.

Gamtos instituto Nykstančių rūšių tyrimų centre „Audubon“ naudojama šiuolaikinė genetika, dalyvaujant katėms. 2011 m. Vasario mėn. Moteris pagimdė du kačiukus patinus - pirmąsias juodomis kojomis pagimdytas kates. in vitro apvaisinimas naudojant užšaldytą ir atšildytą spermą bei sušalusius ir atšildytus embrionus. 2003 m. Iš vyro buvo surinkta sperma, o po to užšaldyta. Vėliau jis buvo sujungtas su moters kiaušiniu, sukuriant vaisius 2005 m. Kovo mėn. Šie embrionai buvo užšaldyti beveik šešerius metus, prieš tai buvo atitirpinami, o 2010 m. Gruodžio mėn. Jie buvo perduoti pakaitinei moteriai, kuri embrionus nešė tam tikrą laiką, todėl susidarė du. kačiukai. Tas pats centras pranešė, kad 2012 m. Vasario 6 d. Moteriškas juodaodis kačių kačiukas Crystal pagimdė naminių kačių pakaitalą po to, kai buvo perkeltas skirtingų rūšių embrionas.

„Felis nigripes“ - juodoji koja katė

Nelabai didesnė už naminę katę, juodmedžio katė yra viena mažiausių pasaulyje laukinių kačių ir tikrai mažiausia žemyne. Jis drovus, retai matomas ir gerai maskuojamas dėl savo rudos ir juodos spalvos ženklų. Jis taip pat žinomas kaip Mažos dėmės katė ir Asanto kalno tigras.

Ar žinojai? Dėl chromosomų skirtumų juodoji koja katė negali keistis su kitomis katėmis.

Ši katė turi rudą kailiuką (kuris gali būti nuo šviesiai įdegusios spalvos iki sodraus cinamono atspalvio) su juodomis arba tamsiai rudomis dėmėmis. Virš kojų, pečių ir uodegos šios dėmės tampa juostomis. Kaukolė yra plati, o šiai katei iš esmės būdingos labai didelės, apvalios akys ir suapvalintos ausys. Uodega yra trumpesnė nei naminės katės.

Patinai yra nuo 370 iki 490 mm ilgio, pridedant uodegą nuo 80 iki 200 mm.
Patelės yra apie 350–400 mm ilgio, o uodegos ilgis nuo 130 iki 180 mm.

Habatatas

Juodoji koja katė kaip natūralią buveinę pasirenka krūmijusius krūmus ir savanas. Tai medžiotojas, kuriam reikalinga buveinė su medžiais ir krūmais, nes tai padeda rasti grobį, kuriame jie išgyvenami. Dienos metu ši katė pasirenka tuščiavidurį termitų piliakalnį arba užkastą skylę, kur ji būtų saugiai ir vėsiai.

Paskirstymas

Ši katė randama tik pietinėse Afrikos šalyse, tokiose kaip Namibija, Pietų Afrika ir Botsvana.

Pietų Afrikoje šias kates galima rasti Kačių apsaugos fonde Cradoke, „Addo Elephant“ nacionaliniame parke (vos valanda už Port Elizabeth), Benfonteino gamtos rezervate šalia Kimberley, „Kwandwe“ privačių žaidimų rezervate šalia Grahamstouno ir Tenikvos laukinės gamtos informacijos centre netoli Plettenbergo. Įlanka ant sodo maršruto.

Dieta - mėsėdė

Kaip ir visos laukinės katės, juodosios kojos katė yra mėsėdė, valganti daugiausia žinduolius ir paukščius. Iš tikrųjų beveik tris ketvirtadalius jų raciono sudaro žinduoliai, kai kurie iš jų yra dvigubai didesni už šį mažą katiną. Atsižvelgiant į buveinių ir grobio prieinamumą, kai kurios iš šių kačių taip pat valgo bestuburius.

Socializacija

Ši katė yra naktinis ir krepuskuliarinis (aktyvus temstant ir auštant) gyvūnas ir oportunistinis medžiotojas, susekantis turimą grobį ir būdamas gana neatsakingas, kalbant apie konkrečias rūšis. Patelės nedalija savo namų asortimento su kitomis patelėmis, tačiau katės patinai dažniausiai sutampa su patelėmis. Tiek vyrai, tiek moterys medžioja savarankiškai.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: Katinas - Dainelės Vaikams. Mažylio TV (Balandis 2020).

Pin
Send
Share
Send