Apie gyvūnus

Džekas, aprašymas ir buveinė, migruojantys paukščiai ar ne?

Pin
Send
Share
Send


Nežinantis žmogus labai dažnai neišskiria šakočių, varnų ir varnų. Tiesą sakant, jie netgi labai pastebimi. Džekas paukštis yra mažų matmenų, nuo 30 iki 35 cm, sveria apie 250 g. Šakių ir varnų svoris skiriasi daugiau nei du kartus.

Sutrumpintas sparnų plotis gali siekti 60–70 cm. Žandikaulis turi trumpą ploną snapą ir mažą, siaurą, tolygiai supjaustytą uodegą. Plunksninis paukštis turi tankią juodos spalvos plunksną. Paukščio kaklas papuoštas pilka apykakle. Uodega, sparnai ir viršugalvis yra melsvai violetinės spalvos su metaliniu atspalviu.

Nuotraukoje alpinis šaškė

Paukščio kojos juodos, bukas tamsus. Ir ne alpiniai šakočiai rožinės kojos ir geltonas bukas. Tačiau nuostabiausias dalykas, susijęs su žandikauliu, yra akys. Juodos spalvos mokinys, apsuptas blyškiai mėlynos rainelės, atrodo labai gražiai ir sukuria išraiškingumo jausmą. Yra paukščių su žaliomis akimis.

Pagal jo aprašą šaškė primena mažą, tvarkingą ir gražų vaikų žaislą. Šiandien yra iki aštuonių milijonų porų. Paukščio diapazonas yra gana didelis - nuo Ramiojo vandenyno iki Atlanto vandenyno. Daugiausia jų gyvena vakarinėje Eurazijos dalyje (išskyrus šiaurinę Skandinavijos pusiasalio dalį). Jackdaw įsikuria net šiaurinėje Afrikos žemyno dalyje.

Charakteris ir gyvenimo būdas

Džekai gali egzistuoti įvairiausiuose biotopuose. Jie įsikuria priklausomai nuo turimų lizdų ir atokiau nuo priešų. Jackdaws lizdai netoli žmonių. Tiekti maistą yra lengviau. Pagrindinės lizdų vietos yra visų rūšių pastatai. Paprastai tai yra užkampiai ir užkalbėjimai. Daw galima rasti beveik visur.

Asmens artumas yra susijęs su daugybe blizgančių objektų, kuriems plunksnos kleptomaniakai nėra abejingi. Jackdaws taip pat gyvena lapuočių miškuose, uolose prie upių ir aukštumose. Lizdai yra medžių įdubose, pilkapiuose, plyšiuose uolienose ir net tuštumose tarp akmenų. Kartais apgyvendinami apleisti kitų paukščių lizdai, jei tik tinka dydžiai.

Apibūdinti koks šakočio paukštis, tada ji yra žvali, veržli, bendraujanti ir protinga. Jie sudaro poras, bet taip pat gali susirinkti iki dviejų šimtų individų pakuotėse. Tarp kitų paukščių, geriausi jų draugai yra rikšai. Jų draugystė labai juda.

Jie nekantriai laukia, kol iš žiemos bus atgabenti ratilai, kad galėtų pabendrauti ir kartu ieškoti maisto gyvulininkystės kiemuose, atšildytose vietose, keliuose, laukuose ir daržovių daržuose. Plunksnos šaukia būdingu „kaa-kaa“ garsu. „Jackdaws“ taip pat liūdnai mato draugus, kai jie skraido žiemai.

Klausykite šakočio balso:

„Jackdaw“ upės balsas:

Patys žandikauliai gali būti klajokliai, nusistovėję ir migruojantys. Šiaurinių regionų paukščiai žiemoja į pietinius regionus rudens viduryje ir grįžta žiemos pabaigoje. Likę paukščiai yra sėslūs ar klajoja.

Migruojantys žandikauliai šiaurės gyventojams yra pavasario skelbėjai. Šakės skrydis netolygus, jis dažnai atlenkia sparnus, tačiau yra veržlesnis nei varna. Ji ilgą laiką gali būti ore, rodyti akrobatinius eskizus.

„Jackdaw“ paukščio balsas skanus ir švarus kaip čirškiantis „kai“ ar „kyarr“. Greičiausiai plunksnoto paukščio vardas kilo būtent iš jo skleidžiamų garsų. Jackdaws - paukštis, puikiai toleruojantis nelaisvę.

Jei suaugęs paukštis dedamas į narvą, tada jis niekada nepripras. Ir jei jūs perkate daw paukštį kaip jauniklį ir jį užauginsite, jis laikys jus giminaičiu ir bendraus tik su žmonėmis. Paukštis gali tapti linksmu, patikimu ir ištikimu draugu.

Daw gali būti sutramdytas skleisti žmonių žodžius. Kaip gerai kalbės paukštis, priklauso ne nuo jo sugebėjimų, bet nuo to, kiek laiko praleisite treniruodamiesi. Paukščiai turi gerus protinius sugebėjimus. Nelaisvėje užaugintą paukštį galima išmokyti skristi pro langą, kad jis grįžtų namo. Manoma, kad jei šis paukštis turėtų liežuvį, jis kalbėtųsi su žmogumi.

Mityba

Šakių maistas yra labai įvairus. Vasarą jų racioną sudaro: maži stuburiniai gyvūnai (lauko pelės), vorai, vabzdžiai, kirminai, sraigės, moliuskai. Paukščiai kenkia žemės ūkiui.

Jie skina grūdus, žirnius, pupeles, gali nulupti prinokusius melionus ir arbūzus ir valgyti savo minkštimą, skinti vyšnių, vyšnių ar slyvų uogas. Tačiau nauda yra nepaprastai didesnė. Galų gale, pavasarį atšilus, jie sunaikina kenksmingus vabzdžius, taip pat jų lervas. Naudojamos kario ir piktžolių sėklos.

Rudenį ir žiemą šalavijai maitinasi sėklomis ir uogomis. Jie taip pat nesistengia sunaikinti kitų paukščių, kuriuos paliko be priežiūros, namams ir paragauti kiaušinių ar valgyti viščiukus. Bet šiukšlių dėžė ar šiukšliadėžė šaškėms yra tikra šventė. Juk yra begalė pačių įvairiausių maisto produktų. Jūs visada galite valgyti skaniai ir sočiai.

Jei maisto yra daug, žandikauliai atsargiai slepiasi atsargoje. Geros sandėlių vietos yra medžių šaknys ar kitos nuošalios vietos. Blogu oru ar sunkiais laikais tokie talpyklos visada gali padėti. Jei maistas yra per kietas, paukščiai prieš naudojimą iš anksto mirkyti.

Dauginimasis ir ilgaamžiškumas

Žiemos pabaigoje, pavasario pradžioje, po žandikauliais prasideda poravimosi sezonas. Patinai apibūdina apskritimus aplink pateles ir nusilenkia, kad būtų matomas jų gražus pilkasis kaklas. Paukščiai rėkia ir sunkiai kovoja. Pora formuojasi visam gyvenimui, patelė perina viščiukus tame pačiame lizde.

Pora remontuoja seną būstą arba stato naują iš plonų sausų strypų ir šakų, kaimo vietovėse juos galima sutvirtinti arklio mėšlu. Lizdai aprūpinti subtiliomis plunksnomis ir vilna, pūkuota žole.

Jackdaws gali sėdėti ant avių ir plėšti savo vilną, kad pakratų pakratą. Kolonijinės buveinės lemia didžiulį lizdų kaupimąsi, kurių dažnai yra kelios dešimtys.

Pavasario viduryje lizde atsiranda 3–6 melsvai žali kiaušiniai su rudais dryželiais. Kiaušiniai peri iki 20 dienų. Šiuo metu pulkas valdo visišką ramybę. Iš esmės patinas maitina ir prižiūri patelę, tačiau gali ją trumpam pakeisti.

Viščiukai atrodo akli, bejėgiai ir su retais pūkais. Jais rūpinasi abu tėvai, kurie labai stengiasi maitinti vaikus. Kūdikių racioną sudaro vabzdžiai ir kirminai.

Nuotraukoje yra šakočio lizdas

Po mėnesio viščiukai vis dar neskraido, bet atrodo kaip suaugę paukščiai. Dar dvi savaites tėvai maitina užaugintus viščiukus. Po šio laikotarpio jie pradeda savarankišką gyvenimą. Seniausias žiedinis šakalas gyveno daugiau nei 14 metų. Nelaisvėje paukščiai gyvena iki 17 metų.

Bendrosios savybės ir aprašymas

Džekas (corvus monedula) - vidutinio dydžio paukštis. Jos kūno ilgis yra apie 39 cm kartu su uodega. Svoris neviršija 170–280 gramų. Patinai savo matmenimis yra šiek tiek didesni nei moterys. Tai yra vienintelis išorinis skirtumas tarp lyčių.

Paukštis turi tankią kūną, o ne didelį, bet stiprų buką. Plunksna nugaroje nudažyta sidabriškai pilka spalva, o sparnai ir uodega melsva. Likusi kūno dalis yra padengta juodomis plunksnomis.

Plunksnuoti paukščiai turi neįprastą akių spalvą. Gamtoje yra jackdaws su dangaus mėlyna ir net žalia rainelė.

Laukinių paukščių gyvenimo trukmė yra iki 10 metų, žmonių rankose - iki 17 metų. Taip yra dėl skirtingų gyvenimo sąlygų ir dietos.

Sin. Coloeus monedula

Visa Baltarusijos teritorija

Šeima Corvidae - Corvidae.

Lizdai visoje C. m. soemmeringii, C. m. atsiranda daug rudenį ir žiemą. monedula.

Paprastos veisimosi ir žiemojimo rūšys, paplitusios visoje teritorijoje. Vietomis kultūrinis kraštovaizdis yra gausus. „Belovežskaja pučoje“ laikoma veislinė iš dalies įsitvirtinusi ir klajojanti rūšis, kur mažasis pulkai arba jungtiniai pulkai su kabyklomis ir pilkosiomis varnėnėmis stebimi pavasarį.

Išoriškai panašus į varną, bet mažesnis (iš balandžio). Plunksna yra juoda, suaugusiems paukščiams su metaliniu blizgesiu, jauniems paukščiams - ruda spalva. Kaklo spenelis ir pakaušis yra pilki, šiek tiek balkšvi, kartais su siauromis baltomis juostelėmis kaklo šonuose. Bukas palyginti trumpas, juodas, kojos juodos. Suaugusiųjų rainelė yra balkšva, turinti silpną melsvą ar pilkšvą atspalvį. Nepilnamečiams rainelė keičiasi iš ryškiai mėlynos, palaipsniui virsta šviesiai mėlyna, jauniems - tamsėja ir keičiasi nuo šviesiai mėlynos iki rusvos, o maždaug nuo 1 metų ji pradeda šviesėti, po 2 metų paukščiai tampa suaugę, o rainelė galiausiai tampa pilkšva arba sidabrinė. - balta (Goodwin D., 1986) arba melsvai balta (Ryabitsev, 2008, Melnikov, 2014 ir kt.).

Patino svoris yra 139-325 g, patelės yra 163-262 g. Kūno ilgis (abiejų lyčių) yra 30,5-39 cm, sparnų plotis yra 65-74 cm. Patinų sparnų ilgis yra 23,5-25 cm, uodegos yra 11,5-14 cm. , tarsas 4–5,5 cm, bukas 3–3,5 cm Patelių sparno ilgis 21,5–23,5 cm, uodega 12–13 cm, tarsas 4–4,5 cm, bukas 2–2,5 cm .

Gerai žinomas paukštis, nes jis dažnai sutinkamas gyvenvietėse. Tai gana garsus, balsas yra garsus „kau“, kuris apibrėžė baltarusišką paukščio pavadinimą, taip pat švelnesnis „chuckas“. Lizdavimo metu laikomi poromis, likusį laiką pakuotėse, kartais iš daugelio šimtų asmenų. „Jackdaws“ gyvena kartu su varnomis ir varnomis. Jie yra ypač prisirišę prie pastarųjų, su jais susipažįsta maitindamiesi, per naktį, žiemos pulkų metu ir migruodami.

Sulaukę vienerių metų, jauni žandikauliai, matyt, nesiveisia. Įprastais metais žandikauliai pradeda pasirinkti lizdo vietą ir statyti lizdą kovo pabaigoje - balandžio pirmoje pusėje. Šakių lizdų lizdavimo datos skiriasi priklausomai nuo pavasario pobūdžio. Ankstyvuosiuose pavasariuose paukščiai lizdus deda 8–12 dienų anksčiau nei vidutiniškai ilgą laiką, o vėlyvą pavasarį - maždaug tiek pat dienų vėliau.

Jis lizdus laiko ir gyvenvietėse, ir už jos ribų - palei miško pakraščius, apleistus ūkius, užliejamus miškus. Lizdams jis dažniau renkasi gyvenvietes, pirmenybę teikdamas miestams ir miesto gyvenvietėms. Jis noriai įsikuria senuose parkuose, dažnai senuose miškuose ir giraitėse, esančiose šalia žmogaus gyvenamosios vietos, ir tik retkarčiais nuo jo, pavyzdžiui, Polesie mieste, upės ąžuolų miškuose. Pripyat.

Retkarčiais aptinkama kolonijomis, susidedančiomis iš kelių iki dešimčių porų. Yra žinomi atvejai, kai ant vieno medžio yra šakalų lizdai su strėlėmis, špagatais, žvirbliais ir didelėmis zylėmis. Jis labiau mėgsta lizdus daubose, tačiau dėl jų trūkumo daugeliu atvejų jis užima įvairias spragas ir nišas įvairiuose pastatuose.

Lizdas dažniausiai yra dūmtraukiuose, kanalizacijos vamzdžiuose ir ventiliacijos vamzdžiuose, tarpai po stogais, palėpėse, kartais baltųjų gandrų lizdų sienose, taip pat nišose tarp gretimų lizdų rogėse ir pilkųjų garnių kolonijose. Tuščiaviduriuose, siauruose plyšiuose ir nišose lizdas pagamintas iš plonų šakelių, šiaudų, vilnos, popieriaus, skudurų, vatos ir kitos minkštos medžiagos. Palėpėse, karnizuose iš pradžių jis stato pagrindą iš trumpų, bet gana storų šakų. Tuo pačiu metu, radę bet kurią pastato ertmę arba pasirinkę tamsųjį palėpės kampą, paukščiai ten neša statybinę medžiagą, kol kalnas pasiekia norimą lygį, pavyzdžiui, po atbrailą padaryta skylė, per kurią jie gali prasiskverbti į palėpę. Norėdami tai padaryti, naudokite ne tik šakas, bet ir skudurus, virvės atplaišas, vatą, popierių, kartoną, pakulą, vilną, vielą, dideles plunksnas ir kitas šiukšles. Lizdų dėklas yra išklotas minkšta medžiaga. Paprastai tos pačios lizdų vietos yra naudojamos daugelį metų iš eilės, o senuose palėpės kambariuose kaupiasi daugiau nei metro storio statybinių šiukšlių sluoksnis. Lizdo aukštis yra 10–68 cm, skersmuo 37–150 cm, padėklo gylis 7–11 cm, skersmuo 14–25 cm.

Pilnoje sankaboje 5–6, retai 3–4 ar 7, išimtiniais atvejais iki 8 kiaušinių. Korpusas su šviesiu blizgesiu, šviesiai melsva, mėlyna arba žalsvai mėlyna spalva. Paviršutiniškos dėmės yra vidutinio sunkumo, jas dažniausiai apibūdina mažos juodai rudos, rudos arba šviesiai alyvuogių dėmės, sustorėjusios ties buku. Giluminis dėmėjimas yra pelenų ir violetinės pilkos spalvos. Kiaušinio svoris 11–12 g, ilgis 34 mm (29–39 mm), skersmuo 24 mm (22–25 mm).

Kiaušinių dėjimas prasideda trečiąjį dešimtmetį, kai kuriais metais nuo balandžio vidurio. Tačiau dažnai šviežią mūrą galima rasti gegužės pirmąjį dešimtmetį. Per metus būna vienas brakonierius. Kai sankabos miršta, žandikauliai dauginasi lizduose, todėl švieži sankabos randami birželio pabaigoje ir vėliau. Patelė inkubuojasi 18-20 dienų, o patinas kelis kartus per dieną neša maistą tiesiai į lizdą. Viščiukai palieka lizdą sulaukę 35 dienų. Praėjus 2 savaitėms po išvykimo, jauni tėčiai palieka lizdus.

Vasariniai paukščių judėjimai prasideda trečiąjį birželio dešimtmetį. Šiuo metu paukščiai įsilieja į pulkus, prasideda migracijos, susijusios su pašaro paieškomis. Vasaros pulkai susideda iš jaunų ir senų paukščių. Jie sutinkami atskirai arba kartu su pilkomis varnomis ir vėžėmis pievose, laukuose, miestuose.

Rudenį - rugsėjį-spalį - per mūsų teritoriją sklinda aiškūs žandikauliai, tačiau daugybė paukščių praleidžia su mumis visą žiemą, būdami gyvenvietėse ir miesto sąvartynuose. Vėlyvą rudenį ir žiemą žandikauliai kartu su strypais maitinasi įvairiose šiukšlių dėžėse, todėl jie yra arti žmogaus buveinės. Didelėse gyvenvietėse žiemos pulkai formuojasi rugsėjo viduryje, tada būna paukščių grupės nuo 10–15 individų. Nuo to laiko skaičius mokyklose palaipsniui didėjo ir vasario mėn. Pasiekė maksimalų skaičių. Minske, pakuotėse, buvo iki tūkstančio asmenų. Didžiuliai parkai yra nakvynės namai, kur jie susirenka vakare (17-18 val.) Ir skrido ryte (8.30-9.00).

Paukščiai maitinasi auginamų augalų (miežių, kviečių, rugių ir kt.) Sėklomis skirtingais metų laikais. Vasarą šalavijai grobia įvairius vabzdžius (šermenis, mėšlinius vabalus, žemės vabalus, vabalus ir kt.). Vasarą ir rudenį, ypač žiemą, jie maitinasi sąvartynuose, šiukšliadėžėse, šiukšlių konteineriuose miestuose ir miesteliuose, atostogų kaimuose.

Šakės maistinis spektras yra beveik toks pat, kaip ir varnalėšos, tačiau ieškant maisto, žandikaulis yra išradingesnis: jis gali nukabinti vabzdžius ir vaisius iš medžių šakų, lipti į įvairias patalpas, ieškodamas maisto atliekų, ir netgi gauti kregždes bei žvaigždes iš lizdų.

Manoma, kad šaškių skaičius Baltarusijoje siekia 350–400 tūkstančių porų. Per pastaruosius 10 metų šios rūšies paukščių skaičius stabilus.

Didžiausias registruotas amžius Europoje yra 20 metų 4 mėnesiai.

1. Grichik V. V., Burko L. D. "Baltarusijos gyvūnų pasaulis. Stuburiniai gyvūnai: vadovėlis. Vadovas" Minskas, 2013. -399 p.

2. Nikiforovas M. E., Yaminsky B. V., Shklyarov L. P. „Baltarusijos paukščiai: lizdų ir kiaušinių vadovas ir vadovas“ Minskas, 1989. -479 p.

3. Grichik V. V. "Paukščių geografinis kintamumas Baltarusijoje (taksonominė analizė)". Minskas, 2005. -127с.

4. Gaidukas V. E., Abramova I. V. "Baltarusijos pietvakariuose esančių paukščių ekologija. Passeriformes: monografija". Brestas, 2013. –298с.

5. Fediušinas A. V., Dolbik M. S. „Baltarusijos paukščiai“. Minskas, 1967. -521s.

6. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) EURING Europos paukščių ilgaamžiškumo įrašų sąrašas.

7. Goodwinas D. „Pasaulio varnos“. Britų muziejus (gamtos istorija), 1986. –299 p.

8. Melnikovas M. V. „Galka“ / Kalyakin M. V. (paprastai. Red.) Pilnas paukščių identifikatorius europinėje Rusijos dalyje: 3 dalys. 3 dalis. Maskva, 2014. S.101-102

9. Ryabitsev V. K. „Jackdaw“ / Uralo, Uralo ir Vakarų Sibiro paukščiai: vadovas-lemiantis veiksnys. 3-asis leidimas, red. ir pridėkite. Jekaterinburgas, 2008. S.420-421

10. Rustamovas A. K. „Džekas“ / Dementjevas G. P. ir Gladkovas N. A. (paprastai. Red.). Sovietų Sąjungos paukščiai. V. tomas, Maskva, 1954. P.46-52

Dydžiai ir spalvų ypatybės

Patinų paukščių plunksna labiau išnyksta su amžiumi ir dėvėjimuisi, ypač prieš pat liejimą. Vakarų jackdaws yra visiškai apgauti nuo birželio iki rugsėjo vakarinėse buveinės dalyse, o mėnesį - rytuose.Purpurinis sparnų blizgesys pastebimas iškart po pelėsio. Nuo birželio iki rugsėjo jaunimas jaučia dalinį sąmyšį. Liepos – rugsėjo mėn. Suaugusių paukščių amžius yra visas.

Nesubrendę paukščiai turi tankų ir mažiau atskirtą plunksną. Galva rūkytos spalvos - juoda, kartais su šiek tiek žalsvu atspalviu ir rudomis plunksnų bazėmis. Kaklo galas ir šonai yra tamsiai pilki, apačia pilkšva arba dūmiškai juoda. Uodega turi siauresnes plunksnas ir žalsvą blizgesį.

Yra nedideli paukščio dydžio skirtumai nuo jo buveinės. Pagrindiniai skirtumai yra iš dalies balkšvos apykaklės buvimas ar nebuvimas pakaušio dalyje, pakaušio šešėlio ir apačios tono pokyčiai. Centrinės Azijos šalių šalavijai turi didesnius sparnus, Vakarų populiaciją turėti tamsesnį toną. Drėgno klimato kalnuotuose regionuose uodega tampa tamsesnė į šiaurę, kitose vietose ji yra blyškesnė. Rytų Azijos šakočiai turi ryškių skiriamųjų bruožų spalvą ir dažnai yra laikomi ypatinga rūšimi, jie yra dimorfiniai, išskyrus pilkos spalvos paukščius, dažnai aptinkami piebugs. Taip pat yra buvimo pobūdžio, veislinio gyvenimo detalių ir kt. Aplinkos skirtumų.

Buveinė

Šie paukščiai aptinkami Senajame pasaulyje, Vakarų Azijoje. Be to, kai kurios populiacijos gyvena Šiaurės Afrikos žemyne. Šiauriniuose ir rytiniuose regionuose juodaodžiai gyvena migruojančiu gyvenimo būdu. Seni asmenys, kuriems skrydžiai tampa nepaprastai dideli, lieka savo namuose šiltomis žiemomis.

Šakės turi gerai išvystytą flokavimo instinktą, todėl juda didelėse kolonijose.

Kaip namai jiems tinka:

  • tuščiaviduriai medžiai
  • pastatų palėpės
  • uolų plyšiai
  • namų stogai
  • skelbimų lentos
  • gyvūnų skylės
  • apleisti kitų paukščių lizdai.

Jackdaws yra prisirišę prie žmogaus, nes šalia jo randama daugiau maisto šaltinių. Tuo pat metu jie pirmenybę teikia seniems pastatams ir negyvenamosioms patalpoms, laikydami juos optimaliais namų tobulinimui.

„Jackdaw“ balso aprašymas

Džekija balsas primena garsus „ke-ke-ke“ arba „gal-ka ... gal-ka“. Viščiukai pradeda švelniai šnypšti maždaug nuo savaitės. Kai jie auga, jų balsas tampa garsesnis. Po to balsas gilėja ir minkštėja. Nuo 25 dienos jauni žmonės nustoja rėkti ir tyli, jei girdi nepažįstamą triukšmą. Europietiškas Džekas gali būti išmokytas kalbėti ir, nors jis gali kopijuoti žmogaus balsą, paprastai jis apsiriboja tik keliais žodžiais ar frazėmis.

Jackdaw yra mažiausias gvazdikų šeimos narys Europoje. Šis paukštis mėgsta viską, kas nuostabu. Žmonės pasakoja liūdną istoriją apie tėtį, kuris į savo lizdą įnešė kvapnią cigaretę ir ji sudegė. Nuotrauka ir vaizdo įrašas

Atsiribojimas - Passeriformes

Gentis / rūšis - Coloeus monedula. Džekas paprastas

Pagrindiniai duomenys:

Sparno plotis: 90 cm.

Pubertumas: per 1–2 metus.

Lizdavimo laikotarpis: balandžio-birželio mėn.

Guolis: vienas per metus.

Kiaušinių skaičius: 4–6.

Perinti: 17-18 dienų.

Maitinti viščiukus: 28-32 dienos.

Įpročiai: šalavijas (žr. Nuotrauką) - paukščių pulkas.

Maistas: vabzdžiai, kirminai, sraigės, pelės, kiaušiniai.

Garsai, balsas: garsus „nuo krašto iki krašto“.

Gyvenimo trukmė: seniausias žieduotas paukštis buvo vyresnis nei 14 metų.

Artimieji jackdaw giminaičiai yra tokie paukščiai kaip jackdaw daur, varnas ir bėglys.

Šakės yra labai protingi paukščiai. Jie gyvena dideliuose pulkuose ir dažnai praleidžia naktį su ropliais. Iš paskutinių žandikaulių išsiskiria aiškiu balsu. Šiais laikais šie paukščiai yra prisitaikę prie gyvenimo šalia žmonių, kur jiems gana lengva gauti maisto. Jackdaws labai mėgsta lizdus ant senų pastatų.

Ar auka gali būti laikoma migruojančiu paukščiu?

Džekas veda migruojantį, nusistovėjusį ir klajoklišką gyvenimo būdą. Jis gyvena Vidurio ir Vakarų Europoje, Šiaurės Afrikoje ir Azijoje. Šiaurinių regionų paukščiai yra migruojantys, likę arba keliauja, arba gyvena apsigyvenę. Migruojančios aušros žiemą į pietus nuo rugsėjo iki spalio skrenda ir skrenda atgal Vasario iki gegužės pradžios. Žiemą rytų Kinijoje pasirodo daugybė Rytų Sibiro šakočių. Europinėje asortimento dalyje randama ištisus metus. Balnotasis šalavijas gyvena Vidurinėje Azijoje ir Kaukaze. Tačiau žiemą ir čia, kai kuriose vietose, pastebėtas aušrų judėjimas veisimosi zonoje.

KAS ŽEMĖS MAISTAS

Daugelių dieta yra gana įvairi. Vasarą jie maitinasi vabzdžiais, kirminais, sraigėmis, smulkesniais stuburiniais gyvūnais, rudenį ir žiemą vyrauja sėklos ir uogos. Kartais žandikauliai sunaikina kitų be priežiūros paliktų paukščių lizdus, ​​valgydami jų jauniklius ir kiaušinius.

Netoli žemės ūkio paskirties žemės žandikauliai maitinasi grūdais. Jie labai mėgsta blizgančius vaisius, tokius kaip vyšnios ir vyšnios. Atvirame lauke jie turi sugauti smulkius žinduolius - peles, pelius. Miesto pakraštyje šakočiai sąvartynuose ieško smulkmenų. Kai maisto gausu, paukščiai kaupiasi ir paprastai paslepia juos po medžių šaknimis ir lapais. Esant blogam orui, kai neįmanoma gauti maisto, šaškės naudoja atsargas iš savo sandėliukų.

Pritaikymas namie ir apgaulė

Žmogaus gyvenime šakočiai buvo nuo neatmenamų laikų. Bandymai prijaukinti šiuos paukščius tęsiasi iki šiol. Tam reikia kantrybės ir tai ne visada vainikuojama sėkme, nes mes kalbame apie laukinius paukščius.

Augintiniui reikia didelės erdvės visur, kur jis skrenda laisvai. Tam tinka erdvi ir stipri aviatorija.

Kalbant apie nelaisvėje maitinimą, žandikaulis turės būti maitinamas kas dvi valandas smulkintu maistu ir per jėgą. Faktas yra tas, kad viščiukai dar nėra prariję maisto patys. Suaugusiesiems namuose reikalingas maistas, identiškas tam, prie kurio jie įpratę gamtoje. Tai dar vienas sunkumas laikant neprižiūrimus paukščius.

Pramoginiai faktai

Paukščiai turi stebėtinai skambų ir savotišką balsą. Susirenka spiečiuose, šakočiai garsiai ir nuolat „žiovauja“, kalbėdami tarpusavyje.

Paukščiai iš prigimties yra labai aktyvūs, linksmi, tačiau tuo pat metu gana nepasitikintys ir labai atsargūs. Todėl sutramdyti suaugusįjį į žmogaus rankas yra labai sunku.

Džekai turi fenomenalią atmintį. Jie tikrai atsimins vyrą, kuris sunaikino jų lizdą, net jei jie buvo jaunikliai. Jei jis priartės, paukštis pakels baisų gabenimą ir elgsis ypač agresyviai prieš pažeidėją.

Jackdaws turi auskarų išvaizdą, kuri nėra būdinga kitiems gyvūnų pasaulio atstovams. Be to, šis paukštis nežiūri, o žiūri tiesiai į jūsų akis. Dėl to paukštis yra labai fotogeniškas, o jo išraiška yra prasminga.

Jei iš to straipsnio sužinojote ką nors naujo ir įdomaus, palikite savo ir pasidalykite su draugais socialiniuose tinkluose.

Žvirgždo stebėjimas

Iš išorės žandikaulis yra tarsi lazda ir varnas ar varnas. Bet jis yra mažesnio dydžio ir nuo jų skiriasi pilka spalva spalvotų plunksnų ant kaklo ir pakaušio. Kitas būdingas žandikaulio bruožas yra šviesiai mėlynos akys. Kartais šakočiai susirenka dideliuose pulkuose, suskaičiuojant iki 200 paukščių. Dauras skraido netolygiai, dažnai pleiskanoja sparnais, tačiau ore jis yra daug greitesnis nei varna. Kartais jackdaw kelias valandas ropoja aplink bokštą, demonstruodamas ore akrobatinius triukus. Dažni auskarų riksmai, pavyzdžiui, „Kyak-Kya“, Džekadis pritraukia dėmesį. Šių paukščių poros išlieka ištikimos viena kitai visą gyvenimą.

Dauginimo ypatybės

Paukščiai yra ieškant kambario draugo net jaunystėje ir santykiai trunka labai ilgai, jie mėgsta rūpintis vienas kitu. Kartais galite stebėti, kaip jie šukuoja plunksnas vienas kitam. Asmenys be poros yra laikomi vieni. Ankstyvą pavasarį poroms prasideda poravimosi sezonas. Jie pradeda kurti lizdus, ​​o žandikauliai šiuo klausimu yra labai skrupulingi. Jie padaro lizdus vietose, neprieinamose plėšrūnams. Lizdo statybose dalyvauja ir vyrai, ir moterys.

Kaip medžiaga naudojamos šakelės, stiebai, pritvirtinkite pastatą mėšlu ir žeme.

  • Pavasario viduryje patelės pradeda dėti kiaušinius. Jie neša iš trijų ar daugiau kiaušinių. Kiaušinių spalva yra žalsvai ruda arba mėlyna, su daugybe įbrėžimų. Pora peri jauniklius 20 dienų. Po to iš kiaušinių išeina akli ir plika viščiukai be plunksnų. Po mėnesio viščiukai yra padengti plunksnomis, tačiau jie nėra pasirengę pirmajam skrydžiui. Norint galutinai sustiprėti ir palikti lizdą, jiems reikia dar 15 dienų visiškos priežiūros. Išvykę jie persikelia į laukus ir gyvenvietes, kur susimaišo su kitais paukščiais ir pradeda gyventi klajoklišką gyvenimo būdą.
  • Šie paukščiai kartais gali gyventi nelaisvėje, jei paimsite mažą jauniklį. Jie greitai pripranta prie žmogaus ir visada stengiasi bendrauti su savo šeimininku. Viščiukai valgo daug ir dažnai, todėl, jei nuspręsite susilaukti tėčio, turėsite jo intensyviai prižiūrėti. Ją taip pat galima išmokyti kalbėti, kaip ir papūgą. Nelaisvėje paukščiai gyvena šiek tiek ilgiau nei gamtoje.
  • Pusė arba visiškai migruojantys paukščiai gyvena Europos šiaurėje ir rytuose, migracijos noras auga iš pietų į šiaurę ir iš vakarų į rytus. Anglijoje ir Prancūzijoje įsikuria šakočiai, Vakarų Europoje jie dažniausiai įsikuria, tačiau kai kurie migruoja šaltuoju metų laiku. Dauguma paukščių mieliau renkasi lizdus, ​​jei yra pakankamai maisto. Taigi sakyti, kad tai yra migruojantis paukštis ar žiemoti, neįmanoma. Viskas priklauso nuo buveinės.

CHARAKTERISTINĖS ŽEMĖS SAVYBĖS. APRAŠYMAS

Plunksna nugaroje: jaunų ir suaugusių paukščių juoda spalva.

Musių plunksna: prie šakočio, kaip ir kituose žievėse - paukščiuose, skrendant matomi atskirų plunksnų galiukai.

Vadovas: jauni paukščiai turi tamsiai pilką pakaušį, o vyresni paukščiai yra lengvesni. Galvos viršuje yra juodas dangtelis.

Kiaušiniai: 4-5 melsvai su rudais taškeliais.

Lizdas: pastatytas iš mažų šakelių, išklotų vilna ir žemyn. Jis gali būti nedideliuose akmenuotuose tarpekliuose, senų namų sienų įdubose ar medžių daubose.

Plunksnos ant krūtinės: tamsiai pilka arba juoda, vyresniems paukščiams lengvesnė.


- Jackdaw buveinė

KUR PIRMASIS MIRTIS

Jackdaw gyvena Europoje visur, išskyrus Skandinavijos pusiasalio šiaurinius regionus ir Rusiją. Šis paukštis taip pat gyvena Vakarų ir Centrinėje Azijoje bei šiaurės vakarų Afrikoje.

APSAUGA IR APSAUGA

Kai kuriuose regionuose žandikaulio yra labai daug, kituose jo nėra.

Paskirstymas

Diapazonas apima šiaurės vakarų Afriką ir Euraziją nuo Vakarų Europos iki Jenisejaus. Europos Rusijoje jis lizdas visoje teritorijoje, išskyrus tolimąją šiaurę. Rytuose vakaruose ir pietuose daugiausia gyvena sėslus gyvenimas, šiaurėje ir rytuose jis migruoja. Daugelyje sričių įprasta išvaizda. Gyvenvietėse jų gausu dažnai daugiau nei natūraliuose kraštovaizdžiuose.

Biologija

Čia gyvena antropogeniniai kraštovaizdžiai (sodai, parkai, įvairūs pastatai), upių slėniai, miškai ir kalnai. Pubertizmas dažniausiai pasireiškia sulaukus dvejų metų. Monogamiškos rūšys, poros yra pastovios, išreikštos lizdų konservatizmu. Jis gali įsikurti atskirai ir mažose kolonijose, kartais kartu su vikšrais, balandžiais, mažais pūkais. Lizdai dedami medžių įdubose, pilkapiuose, įtrūkimuose, tuštumose, po karnizu ir namų palėpėse, sugriautuose pastatuose, ažūrinėse metalinėse konstrukcijose, kaminuose, tuščiavidurėse betoninėse kolonose. Jie taip pat gali naudoti senus kitų gumbų lizdus. Sankaboje yra 4–7 melsvai žalių kiaušinių su rudomis dėmėmis, kartais randami beveik balti kiaušiniai. Patelė inkubuojasi 17–20 dienų, patinas visą laiką ją maitina. Viščiukai palieka lizdą maždaug mėnesio amžiaus. Išvykę klaidžiokite po pievas laukuose, soduose, pievose ir sąvartynuose. Vasaros pabaigoje jie plūsta pulkų ir toliau gyvena klajoklių gyvenimo būdą. Rudenį prasideda laipsniškas išvykimas į pietus, dažnai kartu su strėlėmis ir pilkosiomis varnomis. Žiemojimo vietas lemia pašarų ištekliai ir jos gali periodiškai keistis. Kai kurie miestuose lizdai paukščiai lizdus laiko ištisus metus. Žiemą žandikauliai yra sukoncentruoti žmonių būstuose, randami keliuose ir sąvartynuose. Visagaliai paukščiai maitinasi bestuburiais ir mažais stuburiniais gyvūnais, sėklomis, vaisiais, morkomis ir maisto atliekomis.

Pin
Send
Share
Send