Apie gyvūnus

Pilkasis šašlykas („Lanius“ inkubitorius)

Pin
Send
Share
Send


Pilkasis šikšnosparnis yra didelis pienligės dydžio pienligė. Sparno ilgis ♂ 107,0–123,8 mm, ♀ 104,9–121,0 mm, svoris 65–85 g. Viršutinė snapas su smaigaliu ir viršūnine įpjova, snapo ilgis 14–18,6 mm. Suaugusių paukščių viršutinė kūno dalis yra blyškiai melsva arba pelenų pilka, apatinė pusė balta arba su pilkšvai rudomis skliaustelėmis, rečiau su šiek tiek rausva danga.

Viršutinė juostelė ir pečiai yra balti. Per akis į ausies sritį eina plati juoda juostelė. Sparnai yra juodi su viena ar dviem baltomis dėmėmis, antrinių smagračių galai - su baltais kraštais.

Vidurinė vairininkų pora yra juoda arba juoda su balta viršutine vieta, likusios vairo plunksnos su įvairiais baltos spalvos atspalviais (iki grynai baltos). Kukas ir kojos juodos. Jauni iš viršaus yra rudos arba raudonai rudos spalvos, iš apačios yra šarvuotos ar rusvos spalvos danga ir pilkų ar rudų skliaustų modelis. Bukas ir kojos yra minkštimo arba rudos spalvos.

Tai skiriasi nuo juodo veido šukutės (Lanius minor) lauke didesniais dydžiais, mažiau spalvota, šviesia apatine kūno puse ir tuo, kad ant kaktos nėra juodos juostelės, jungiančios juostelėmis, einančiomis per akis.

Paskirstymas

Pasaulinis diapazonas apima beveik visą Palearktiką nuo Kanarų salų iki Chukotkos ir Kurilų salų nuo miško tundros iki Sacharos, Arabijos, Irano, kai kurios populiacijos lizdus įteka į pietus nuo Sacharos tropikuose, taip pat šiaurės Indijoje, gyvena Šiaurės Amerikos miškų tundroje ir taigoje.

Pasiskirstęs diapazonu, nestinga didžiulėse Vidurio ir Rytų Azijos teritorijose. Jis randamas Rusijos Federacijoje nuo vakarinių Rusijos sienų į rytus iki Chukotkos, šiaurinės ir vakarinės Ochotsko jūros pakrantės.

Į šiaurę iki šiaurinės Kolos pusiasalio pakrantės - Pechora, Ob, Taz upių žiotys, upės slėnyje. Khatanga iki 680 s. š., tarp Lenos ir Indigirkos upių iki 710 s. š., iki upės žemupio. Kolimas. Į pietvakarius nuo upės. Volga iki 510 s. š., į rytus nuo Kaspijos jūros į pietus iki Rusijos sienų, tarp ežero. Riba tarp Baikalo ežero ir Okhotsko jūros eina šiaurinėje Vitimo plokščiakalnio ir Stanovoi kalnų dalyje. .

Regioninis diapazonas yra rūšies žiemojimo zona, apimanti visą lygumą ir kalnus (iki vidurinių kalnų imtinai) 1, 3–6, 10–12, 15, 16, 19 regiono dalis. Šiame regione žiemos metu randami du porūšiai: L. ir kitas šaldytuvas. homeyeri Cabanis, 1873 m.

Informacija apie pilkųjų gūbrių lizdus Slavyansko ir Dinsko rajonuose nebuvo dokumentuota. Duomenys apie susitikimus vasarą Tamanės pusiasalyje, Krasnodaro apylinkėse, upės slėnyje. Mala Laba reikalauja papildomų tyrimų.

Aprašymas

Mažas grobuoniškos išvaizdos paukštis, kurio žvaigždynas arba mažas pienligė (kūno ilgis 24–25 cm, sparnų plotis 30–35 cm, svoris 60–75 g) su juoda, balta ir pilka plunksna, su ilgu, užsikabintu snapu. Didžiausias iš mūsų krūmų. Skrydis yra įvairus. Dažnai sėdi aukštai ant šluotos (pavyzdžiui, medžio viršūnės), stebėdamas apylinkes.
Europinių porūšių paukščių viršutinė kūno dalis yra pilka, apačia - balta arba šviesiai pilka, kartais su žvynuotu piešiniu. Iš akies pro buką driekiasi juoda linija. Uodega pakopinė, kai iš viršaus atrodo juoda, iš apačios balta, nes kraštutinės uodegos plunksnos turi nespalvotą modelį arba yra visiškai baltos. Sparnai yra juodi su vienu ar dviem baltais veidrodžiais, kurie skraidančiame paukštyje atrodo kaip plati balta juostelė išilgai sparno. Moteris nelabai skiriasi nuo patino. Manoma, kad paprastai jos pečių, sparnų ir uodegos balti plunksnų plotai užima mažiau vietos, o apatinio žandikaulio pagrindas juodėja pavasarį vėliau nei patino. Šie skirtumai labiau būdingi tos pačios poros individams. Sezoniniai plunksnos spalvos pokyčiai yra silpnai išreikšti. Jauni paukščiai po išvykimo paprastai turi aiškiai apibrėžtą žvynuotą modelį apatinėje kūno pusėje, o netrukus po nepriklausomybės įgijimo tampa panašūs į suaugusius ir skiriasi nuo jų šiek tiek trumpesne uodega, laisvu plunksniu, mažesniu viršutinės ir apatinės spalvos kontrastu, šviesiomis (rausvomis) sienomis. antrinių sparnų sparnų slepiančių plunksnų viršūnės. Viščiukai peri nuogai.
Didesnis nei kiti ūgliai. Tai taip pat skiriasi nuo julano tuo, kad nėra kaštonų ir rudos spalvos plikos spalvos, ir nuo raudonplaukio šakočio su pilka spalva galvoje ir nugaroje. Skirtingai nuo juodo veido, kaktos yra pilkos arba balkšvos, apačia be rausvo atspalvio.
Skambučiai yra įvairūs. Dažniau nei kiti galite išgirsti melodinius šauksmus (pavyzdžiui, „Türvi ...“, „Tui ...“, „Triree ...“), taip pat auskarų švilpuką ar triuką. Netoli lizdo ar brakonieriaus jis skelbia grubų ir aštrų „veee, veee ...“. Daina yra rami melodinga twitterė, apimanti įvairius švilpukus ir pasiskolintas iš kitų rūšių repertuaro.

Biologijos ir ekologijos ypatybės

Lizdavimo laikotarpis trunka nuo balandžio iki rugpjūčio. Lizdas išsidėstęs ant medžių šakų iki 20 m aukščio. 3–8 sankabos dažniausiai 5–7 kiaušiniai. Lizduose lizdai būna apie 17–20 dienų 2, ​​13. Žiemos sezono metu žiemos sezono metu jie pasirodo nuo spalio vidurio ir tęsiasi iki kovo pabaigos.

Lygumoje jis aptinkamas atvirose vietose su atskirai stovinčiais medžiais ar jų grupėmis, miško juostoje jis gyvena palei miško pakraščius, dega iki mišrių miškų zonos 1, 10, 12, 15, 16, 19. Laikomas vienas. Jis naudoja medžių ir krūmų viršūnes kaip priedus, sėdi ant elektros linijų laidų.

Dietos metu KC teritorijoje buvo pažymėti šie dalykai: lauko pelė (Apodemus agrarius), vėžiai, šermukšniai (Carabus), rudadumbliai (Galerida cristata), didžiojo titnago (Parus major), laukinio maumedžio (Alauda arvensis) medžioklė. („Turdus viscivorus“).

Gausumas ir jo tendencijos

Duomenų apie gausą nėra. Labiausiai paplitęs L. ekshibitorių ekskavatorius Okos rezervate, kur 230 km2 plote gyvena 50 porų. KK bendras skaičius nežinomas, literatūroje pateikiama informacija apie atskirus paukščių sutikimus įvairiose regiono vietose 1, 3, 6, 10, 12, 15, 16, 19. Specialus skaičius nebuvo atliktas.

Ribojantys veiksniai. Netirta.

Būtinos ir papildomos saugumo priemonės

Apskaita įvairiuose regiono biotopuose žiemą. Informacija apie rūšies būklę.

Informacijos šaltiniai. Krasnodaro teritorijos raudonoji knyga 1. Averinas, Nasimovičius, 1938 m., 2. Butiev, Miščenko, 2001, 3. Emtyl ir kt., 1994, 4. Emtyl ir kt., 1996, 5. Zharova, Zharov, 1962, 6. Zabolotny, Khokhlov, 1997, 7. Koblik, 2001c, 8. Lokhman ir kt., 2005, 9. Markitan, 1997, 10. Mnatsekanov, 1999b, 11. Naydanov I. S., Naydanov A. S., 2002, 12. Ochapovsky. , 1967a, 13. Portenko, 1960, 14. Stepanyan, 2003, 15. Tilba, 1999a, 16. Tilba, 2001a, 17. Khokhlov et al., 2006, 18. IUCN, 2004, 19. Neskelbti sudarytojo duomenys. Sudarė. R. A. Mnatsekanovas.

Ką valgo

Nepaisant melodingumo ir kuklaus dydžio, krūmokšniai yra tikri plėšrūnai. Jie maitina ne tik klaidas, drugelius, vorus, vikšrus ir kitus vabzdžius, bet net ir mažus graužikus, varles, driežas, mažus paukščius.

Įdomus būdas yra šašlykas susidoroti su grobiu, kai jis didelis ir paukštis negali jo valgyti iškart. Tokiu atveju šakojantys augalai, pavyzdžiui, graužikas ant stuburo ar aštri šaka, po kurio prireikus jis nupjauna gabalus. Beje, būtent prie šių savitų „takelių“ gamtoje nustatomos šuolių buveinės.

Kur gyvena

Kiekviena žvirblinių rūšių rūšis yra paplitusi tam tikroje srityje. Apskritai jų buveinės yra labai plačios ir apima tik Australiją ir Pietų Ameriką. Visose kitose pasaulio vietose randama viena ar kita šio paukščio rūšis.

Shrike'as labiau mėgsta miško stepę, krūmus, giraites ir dažniausiai renkasi atviras vietas su aukštais medžiais, o tai padeda jam medžioklėje.

Migruojanti ar sėdima

Šakių migracijos sezoniškumas priklauso nuo to, kur gyvena paukščių rūšys. Pvz., Šiaurinių regionų gyventojai, pilkieji šapalai ir paprastasis julanas yra migruojantys paukščiai ir žiemą migruoja į pietus nuo jiems įprastų diapazonų. Visi kiti ūgliai yra sėslūs ar klaidžiojantys.

Shrikes yra plačiai paplitusi ir yra daug rūšių, atitinkamai, tarp kurių: Birmos Shrike, Isabelline Shrike, Shrike-gubernatoriaus ryzhespinny medšarkė, Indijos Shrike, Ledinė medšarkė, Filipinų medšarkė, pleišto uodega medšarkė, serospinny medšarkė, margų medšarkė, somalių medšarkė, medšarkė, prokuroras Tibeto šauklys, Niutono šauklys.

Garsiausios šašlykų rūšys išvardytos žemiau.

Pilkas šakelis

Tai didelis paukštis, pienligės dydžio, su didele galva, trumpais sparnais ir ilga uodega. Kūno ilgis iki 40 cm, sparnų plotis 35 - 39 cm, svoris apie 80 g.

Iš viršaus šis vaizdas yra nudažytas pelenų pilka spalva. Skruostai ir smakras yra balti. Pro akis praeina plati juoda juostelė, vadinamoji kaukė. Sparnai ir uodega yra juodi su baltomis dėmėmis. Pilkojo šakočio snapas yra didelis, juodas su šviesiu pagrindu su ilgu sulenktu kabliu virš snapo.

Dykumos Shrike

Dykumos krūmynai yra šiek tiek mažesni ir lengvesni už pilkąjį krūmyną: jo ilgis yra 25 cm, svoris svyruoja nuo 45 iki 70 g. Plunksna apima juodą, baltą ir pilką spalvas. Nugara nuo pilkos iki juodos, pilvas yra šviesiai rausvos arba šviesiai geltonos spalvos. Ant galvos išilgai akių yra plati juoda „kaukė“, būdinga visiems ūgliams.

Sieros apvalkalas

Jis gyvena kalnuotuose Afrikos regionuose ir siekia maždaug 25 cm ilgį.Šios rūšies nugaros, kaklo ir viršutinė galvos dalis yra pilka, krūtinės ir pilvo plunksna yra balta. Sparnai juodi su balta dėme. Uodega taip pat juoda su balta juostele. Bukas užsikabinęs.

Bebras šauklys

Ši rūšis paplitusi Vakarų ir Centrinės Afrikos atogrąžų dalyje 2200 m aukštyje virš jūros lygio.

Kūno ilgis apie 20 cm, maždaug pusė jo patenka į uodegą. Svoris yra apie 35 g. Plunksnos spalva yra tokia pati kaip sidabrinės kojos. Patelė išsiskiria rudai raudonomis dėmėmis šonuose.

Raudonkepuraitė

Šis vidutinio dydžio tipas: ilgis apie 19 cm, svoris 30-50 g. Išskirtiniai suaugusio vyro bruožai yra raudonas plunksnų dangtelis ant galvos vainiko ir pakaušio bei juoda „kaukė“ ant akių. Nugaros priekis yra juodas, galas pilkas. Pilvas yra baltas su gelsvu atspalviu.

Dažnas apgavikas

Paprastas zhulanas lizdus suka Europoje ir Vakarų Azijoje, žiemą skrenda į Afriką.

Šių paukščių kūno ilgis: 16-18 cm, sparnų plotis: iki 30 cm, kūno svoris vidutiniškai 28 g. Patinų užpakalinė dalis yra rausvos spalvos. Jo galva pilka, priešais akis juoda kaukė. Pilvas šiek tiek rausvas, uodega juodai balta. Patelių ir jaunų gyvūnų nugara yra ruda, pilvas tamsiai geltonas.

Amerikos julanas

Amerikietis Žulanas yra Šiaurės Amerikos žemyno gyventojas. Pietiniuose regionuose tai yra nusistovėjęs paukštis. Tačiau šiaurinių regionų gyventojai žiemą migruoja į pietus.

Labai panašus į pilkąjį šašlyką, tačiau turi didelį kabliuką. Galvos ir nugaros apnašos pilkos, ant akių yra juoda kaukė. Sparnai ir uodega yra juodi su atskiromis baltomis plunksnomis.

Biologija

Lizdavimo laikotarpiu jis daugiausia apgyvendinamas vietose, kur krūmai ir aukšti medynai pakaitomis su reikšmingomis atviromis vietomis (pavyzdžiui, užliejamos pievos su medžių ir krūmų užuolaidomis, pelkinės-sfagninės pelkės su negausiais miško medynais, apaugę laukai ir miško plynai). Lizdaviečių užimtumo metu vyrai ir moterys gali atlikti demonstracinius skrydžius, pakildami aukštai į orą. Prižiūrėdamas patelę, patinas atneša jai maisto. Ant medžio, rečiau ant aukšto krūmo, įrengtas lizdas iš plonų šakelių, stiebų ir žolinių augalų stiebų bei šaknų, augalų pūkų, samanų, plunksnų, vilnos ir kitų medžiagų. Abu tėvai dalyvauja statant lizdą ir lesinant jauniklius. Patelė inkubuoja sankabą beveik išimtinai, patinas tuo metu ją maitina. 4-7 sankabos kintamos spalvos kiaušiniai - melsvai arba žalsvai balti, rusvi, su įvairių formų ir spalvų dėmėmis. Per metus jis augina palikuonis vieną kartą. Veisimo sėkmę neigiamai veikia šalti ir lietingi orai.
Jis maitinasi bestuburiais ir mažais stuburiniais gyvūnais (driežais, mažais paukščiais, graužikais, vabzdžiaėdžiais žinduoliais ir kt.), Be to, jis medžioja stuburinius gyvūnus dažniau nei kiti krūmai. Jis nupjauna didelius vabzdžius ir stuburinius gyvūnus, prikišdamas juos smailiam ūgliui, mazgui ar erškėčiui arba pritvirtindamas šakose šakose. Dažnai tam tikrose vietose rezervuoja produkciją ateičiai („sandėliukai“). Jis labiau mėgsta medžioti, surasti grobį nuo užpuolimo ir skristi po žeme, tačiau jis gali jį vytis ore arba skraidyti virš žemės, dažnai siūbuodamas sparnais.

„Dainų paukštis“ ir „plunksninis plėšrūnas“ mums yra skirtingi paukščių pasaulio poliai. Įsivaizduoti gudobelės perinti skirtus triukus yra taip sunku, kaip lakštingalą, kurioje ašaroja aukos kūnas. Tačiau evoliucijai nerūpi mūsų stereotipai

Shrivel pilka arba didelė
Lanius ekshibitorius

Tipas - chordatai
Klasė - paukščiai
Užsakymas - Passeriformes
Šeima - keturiasdešimt
Gentis - Shrike

Kūno ilgis 23–38 cm (su uodega), sparnų plotis - 35–39 cm, svoris 60–80 g. Lytinio dimorfizmo (kūno spalvos ir struktūros skirtumo) praktiškai nėra.

Jis gyvena didelėse Eurazijos ir Šiaurės Amerikos teritorijose, maždaug tarp 50 ir 66–71 lygiagretės. Tai sudaro daugybę porūšių. Populiacijos, gyvenančios Iberijos pusiasalyje, Šiaurės Afrikoje ir Azijos dykumose, anksčiau buvo laikomos pilkųjų ryklių porūšiu, nes sugyvenimo vietose šios formos buvo reguliariai kertamos. Pastaruoju metu tokių hibridų nepastebėta, o ekspertai išskiria dykumos šuolį kaip savarankišką „Lanius meridionalis“ rūšį, kurios evoliucinis susiformavimas baigėsi pažodžiui prieš mūsų akis.

Pilka gūbrė yra įtraukta į Rusijos Federacijos Raudonąją knygą, tačiau apskritai rūšies būklė nekelia susirūpinimo.

Vasaros dieną paukščio giesmė pasklinda pievoje ar mažoje giraite. Trumpi melodingi triukai ir gurkšnojantis švilpukas pakaitomis jame skamba švilpaudami ir barškindami. Visa tai pagardinta keliais iš skirtingų paukščių dainų. Jei atidžiai pažvelgsite, dainininką galite pastebėti ant kažkokio atskirto medžio - gana didelio (pienligės dydžio) paukščio, turinčio būdingą beveik vertikalią kūno padėtį. Ji sėdi beveik nejudėdama, o žiūronuose ją galima pamatyti pagal visas detales: tamsiai pilką nugarą, šviesiai pilką krūtinę, juodai baltus sparnus ir uodegą, juodą juostelę-kaukę per galvą.

Jei jis būtų ne pagal dydį, šikną galima supainioti su moteriškąja bulių lazda, tačiau jo snapas yra galingas, užsikabinęs, panašus į vanagą, kuris iškalbingai liudija šio paukščio profesiją. Pilkasis šikšnosparnis ėjo keliu iš mėsėdžio į plėšrūną, galbūt toliau nei visi jo artimieji. Didžiąją savo grobio dalį sudaro maži stuburiniai gyvūnai: varlės, driežai, graužikai ir paukščiai, nors ji taip pat neneigia didelių vabzdžių (didelių vabalų, drugelių ir kt.). Kuklus dyglio dydis tarnauja kaip savotiškas užmaskavimas - maži paukščiai nesuvokia jo kaip plėšrūno. Jis gali ramiai nusileisti tarp poilsiaujančių žvirblių pakelio, lėtai rinkdamasis auką sau ir, kol jis nesigriebs, jie neįtaria, kad tarp jų pasiklydo priešas. Jo mėgstamiausia medžioklės taktika yra sėdėjimas aukštai medyje virš pievos ar lauko, grobio ieškant. Kai pasirenkamas taikinys, jis sugauna jį trumpu, beveik vertikaliu metimu, o jei jis praleidžia arba aukai pavyksta pasitraukti į šoną, smaigalys bėga paskui ją ant žemės.

Tačiau jis taip pat vijosi paukščius per orą - nedideliu atstumu lengvai pagauna žvirblį ar titnagę. Šatrijos medžiotojas yra azartas - net jei nevilties išsigandęs paukštis skuba šalia esantį žmogų, pilkasis plėšrūnas gali jį sugriebti iš rankų. Pasitaiko atvejų, kai kriauklė, uždengta medžioklės tinklu, toliau entuziastingai kankina jau tinkle esantį paukštį.Šykštuolis užmuša ir nuneša sugautą grobį savo nagais (lygiai taip pat kaip didelis plėšrūnas) į vieną iš savo „maitinimo stalų“ - vietas, parinktas pjaustyti ir įsisavinti maistą. Dažniausiai tokia vieta yra krūmas ar medis su dideliais erškėčiais arba daugybe ir tvirtų trumpų šakų. Plėšrūnas pritvirtino savo grobį ant smaigalio ar mazgo (kartais jis įsikiša šakute šakose) ir toliau sistemingai pjauna. Taip elgiasi visi šakočių genties atstovai ir būtent už tai jie gavo bendrinį vardą Lanius - „mėsininkas“. Kas suteikia šiam „patentuotam“ žaidimo žaidimo būdui - dėl šio rezultato mokslininkai neturi bendro sutarimo. Galbūt todėl plėšrūnas lietaus dieną pasilieka žvėrienos perteklių. Tiesą sakant, jei nėra pakankamai maisto, tada nuo erškėčio dėvimos volelės lieka tik kruopščiai išpjaustyta oda, o gausiais laikais krūmų nuosavybė gali būti papuošta visa nevalgytų ar visiškai nepaliestų trofėjų kolekcija.

Pagal kitą versiją, toks grobio fiksavimas palengvina jo pjovimą - mažą lengvą plėšrūną ir išrauti stiprią volelio odą ar nuplėšti varlės koją tikrai nėra lengva. Neliestas grobis, pritvirtintas prie erškėčių, yra plėšraus instinkto kaina: daugelis plėšrūnų žudo daugiau medžiojamųjų gyvūnų, nei gali suvalgyti. Galbūt ant šakų pakabintos „dovanos“ yra savotiška vaizdinė priemonė, pagal kurią užaugę jaunikliai mokomi suaugusių paukščių gyvenimo taisyklių. Kad ir kaip būtų, grobio pakabinimas ant mazgų negali būti laikomas „elgesio užuomazga“ - nenaudingu ritualu, kuris jau seniai prarado savo adaptyviąją prasmę ir yra išsaugomas įgimtame paukščio elgesyje tik dėl genomo konservatyvumo. Etologijos įkūrėjas Konradas Lorenzas, kuris specialiai tyrė šį klausimą, atrado, kad nuo pat gimimo šturmanas turi tik norą paspausti savo grobį prie kyšančios kalės. Jauni paukščiai ilgą laiką mokosi trofėjų prikišimo meno, palaipsniui įgydami meistriškumą ir ugdydami savo gniaužtus, lygiai taip pat, kaip išmoksta medžioklės ar lizdo pastatymo būdus.

Nei patino, nei pilkos spalvos patinėlio dydis ir spalva beveik nesiskiria nuo patelių. Jau vien iš to galima spėti, kad abu tėvai užsiima atžalų auginimu. Taip yra, nors sutuoktinių vaidmenys šiame procese labai skiriasi. Teisė pasirinkti lizdo vietą priklauso patinui - medžioklės vietos savininkui. Paprastai jis statomas gana storo (o dar geriau - dygliuoto) medžio vainiko gilumoje, ties kamiene ar storų šakų šakute, ne žemesniame kaip metro aukštyje. Bylos metu vyriškis būsimuose namuose netgi gali paguldyti simbolinę „pirmąją plytą“ - kelias atžalas. Bet jei patelė priėmė šį kvietimą, ji beveik neleidžia patinui toliau statyti ir pati įrenginėja lizdą, nes ji beveik be pertraukos praleis jame beveik mėnesį. Iš šakelių ir stiebų patelė pynia storų sienelių krepšį, o iš vidaus linijų minkštais žolės, vilnos ašmenimis (tai įvyksta pavasarį, masiškai liejant gyvūnus) ir plunksnomis. Išoriniame sluoksnyje sparnuoti architektai dažnai pynia jaunus ūglius žaliais lapais, galbūt dėl ​​grožio, o gal dėl paslėpimo.

Nuo kiaušinių padėjimo iki palikuonių perėjimo paprastai trunka apie 15 dienų. Dažniausiai patelė sėdi ant kiaušinių. Patinas yra užsiėmęs saugodamas svetainę ir gaudamas maisto sau ir savo merginai ir tik retkarčiais jį pakeičia lizde. Po viščiukų pasirodymo patelė grįžta į aktyvią žvejybą, nešdama maistą kartu su vyru. Po 18-20 dienų viščiukai įgyja galimybę skristi ir palikti lizdą. Centrinėje Rusijoje tai įvyksta maždaug birželio pradžioje. Tačiau visą vasarą ir rudenį šeima ir toliau laikosi kartu, o tėvai kartkartėmis maitina mažamečius.

Kokie draugiški yra šeimos drožlės, taip pat jie yra priešiški ir agresyvūs visų kitų būtybių atžvilgiu. Antroji žodžio „shrike“ dalis grįžta į slavų veiksmažodį „puditi“ - „vairuoti“, ukrainietiškai šis paukštis vadinamas „šauktuku“, tai yra šauktuku. Ir tai yra tiesa: saugant teritoriją, šaulys bando išstumti iš jo ne tik artimuosius, bet ir visus už save didesnius paukščius (potencialiu grobiu ji laiko mažesnius). Jis mielai sugadina varžovų - keturkojų ir plunksnų plėšrūnų - medžioklę, pranešdamas visiems aplinkiniams apie savo išvaizdą (pilkojo šašlyko inkubatoriaus specifinis lotyniškas pavadinimas reiškia „sargybinis“, „sargybinis“), nuo gryno jaudulio priglaudžia pelėdą, ilsintį jį nuo šakos po pietų. Mažas plėšrūnas net drįsta erzinti vanagus ir mažus falukus - toks linksmumas yra mirtinas, tačiau jis niekada nesustabdo ūglių.

Artėjant žiemai, ūgliai iš šiaurinės diapazono dalies (ir šis paukštis tęsiasi iki poliarinio rato, o kai kuriose vietose ir toliau) skraido į pietus, bet ne į tropikus, o arčiau mažų sniegu padengtų stepių. Jų daugiau pietų genčių yra tik mažų klajoklių. Manoma, kad pilki (arba dideli) krūmynai, lizdai pas mus, žiemą persikelia į pietus, o pas juos skraido jų artimieji iš šiaurinių populiacijų. Tačiau reikia pažymėti, kad pilkųjų krūmų žiemojimas ne kartą buvo užfiksuotas net Kronotsky biosferos rezervate Kamčiatkoje, garsėjančiame geizeriais, į šiaurę nuo kurio šie paukščiai neturėtų būti visai. Matyt, kiekvienoje populiacijoje yra atskiri individai, kurie niekur neskrenda ir lieka savo gyvenamose vietose.

Neįtikėtina, kad šiam griežtai mėsėdžiui paukščiui pavyksta išgyventi ilgą žiemą: iš visų įprastų medžioklės objektų šiuo metu yra tik graužikai, beveik nepasiekiami po storu sniego sluoksniu, ir mažai žiemojančių mažų paukščių rūšių.

Nepaisant to, atsižvelgiant į žiemojančių pilkųjų krūmų išvaizdą ir elgesį, jie jaučiasi puikiai: jie akivaizdžiai ne bado ir negyvena skurde, o jų poravimosi dainą galima išgirsti net sausio viduryje.

Sibiro julanas

Paplitęs arktiniame ir poliariniuose regionuose. Suaugusio paukščio ilgis yra iki 18 cm, vidutinis svoris yra 35 g, užpakalinė plunksna yra rausvai ruda. Priešais jos akis - tipiška juoda kaukė. Pilvas - kreminės baltos spalvos su raudonu atspalviu, rausvos plunksnos šonuose. Sibiro zulano uodega ilga, suapvalinta gale.

Tigro šauklys

Šis Rytų Azijos gyventojas savo išvaizda primena paprastą julaną. Jis išsiskiria savo rudomis ir juodomis juostelėmis, „tigro“ plunksna nugaroje ir uodegoje, masyviu snapu ir juoda kauke ant galvos. Moterims kaukės nėra, plunksnos ant galvos yra pilkos.

Japonų šauklys

Japonijos šauklys gyvena rytinėje Azijoje. Jo kūno ilgis yra apie 20 cm, svoris iki 50 g. Šios rūšies uodega ir sparnai yra juodi, nugara pilka, o pilvas raudonas. Kaklas ir galva taip pat dažyti ochra su juoda kauke ant akių. Be to, japonų šauklys turi ilgą uodegą baltoje juostelėje. Patelių ir jaunų gyvūnų pluta yra ruda.

Vyras ir moteris: pagrindiniai skirtumai

Moterų ir patinų seksualinis dimorfizmas nėra labai ryškus. Paprastai patelių plunksnos nėra tokios ryškios kaip vyrų. Kadangi dauguma rūšių neturi spalvų riaušių, skirtumai tarp lyčių yra nedideli.

Namų ūžesių turinys

Sraigėliui tinka pienligės narvas arba erdvi paukštidė. Dėl agresyvaus šių paukščių pobūdžio geriau jų negyventi kartu su kitomis rūšimis, ypač su mažais paukščiais. Jei štrichas elgiasi nerangiai, iš pradžių ląstelė yra padengta šviesiais audiniais.

Šiuos plėšrūnus būtina maitinti naudojant vabzdžius, vabalus ir miltinius kirminus. Palepinkite paukščius jautiena ir virtų kiaušinių griežinėliais.

Svarbu reguliariai išvalyti šakelės narvą. Jei paukštis pats nesimaudė, reikia purkšti vandeniu iš purkštuvo 2-3 kartus per savaitę.

Nelaisvėje veisimas gali sumažėti, jei paukščių pora jaustųsi patogiai.

Įdomūs faktai apie krūmynus

  • ūgliai gali įsikurti šalia bityno ir medžioti bites,
  • šie dainų paukščiai yra maži, bet gyvi ir gali būti labai agresyvūs, jie pavydžiai saugo savo teritoriją ir ne tik medžioja mažus paukščius, bet dar labiau, kartais jie meta iššūkį tokiems dideliems plėšrūnams kaip falukas ar vanagas,
  • nepaisant kovingos prigimties, patinų šuniukai yra labai atidūs savo patelėms ir palikuonims, būtent patinas pradeda kurti lizdą, tokiu būdu pateikdamas savotišką pasiūlymą patelės rankai ir širdžiai, o tada maitina ją, kol peri kiaušinius,
  • patinas ir patelė pasilieka kartu net po viščiukų tapimo nepriklausomais ir netgi maitina savo palikuonis.

Pin
Send
Share
Send