Apie gyvūnus

Žudomasis banginis (Orcinus orca) Eng. Žudikas banginis

Pin
Send
Share
Send


Lotyniškas jos pavadinimas yra žudikas banginis (lat. Orcinus orca) paveldėjo iš senovės romėnų dievo Orko, mirusiųjų pogrindžio valdovo, už jų grobikišką ir negailestingą prigimtį. Pažodžiui „orca“ skamba kaip „būtybė su statinės formos kūnu“. Angliškai kalbančiose šalyse žudikiniai banginiai yra vadinami žudikiniais banginiais (žudikas banginis).

Po žmonių žudomieji banginiai yra labiausiai paplitę žinduoliai žemėje. Šie gyvūnai yra kosmopolitai, gyvenantys beveik visose Žemės rutulio jūrose ir vandenynuose, tačiau dauguma jų gyvena šaltuose Arkties ir Antarkties vandenyse, ypač tose vietose, kur maistas turtingas giluminis vanduo periodiškai kyla į paviršių (vadinamasis „pakilimas“). Vienintelės išimtys yra Azovo, Juodosios, Rytų Sibiro ir Laptevų jūra, į kurią dėl įvairių priežasčių žudikai neleidžia patekti.

Skirtingai nei kiti banginių šeimos gyvūnai, kasmet migruodami griežtai nustatytu keliu, žudikai banginiai eina vandenyne, vadovaudamiesi maisto poreikiu. Tai yra viena iš nedaugelio rūšių delfinų, kurie lengvai gali judėti tarp pietinio ir šiaurinio pusrutulių.

Šie milžiniški plėšrūnai, daugiau kaip devynių metrų ilgio ir sveriantys maždaug septynias tonas, gyvena iki 50 individų grupėse, susidedančiose iš kelių šeimų, kuriose pagrindinis vaidmuo tenka patelėms. Grupėse jaučiamas visiškas tarpusavio supratimas ir pagarba, tačiau tai netaikoma kitų mokyklų atstovams - už kai kurių žudikų banginių buvo pastebėti kanibalizmo atvejai.

Viena iš dviejų žudikinių banginių rūšių nėra gerai nusipelniusi kaip kraujo ištroškęs plėšrūnas, nes tik migruojantys asmenys, vadinami „tranzitu“ ar „tramplinu“, skiriasi žiauriu pobūdžiu ir noru nužudyti savo rūšis. Būtent žudomieji banginiai yra greiti, patyrę ir klastingi medžiotojai. Kaip ir vilkų pakuotėje ar liūto pasididžiavime, žudikai banginiai bendrai varo auką, ją supa žiedu ir puola iš skirtingų pusių.

Jų medžioklės taktika yra labai įvairi. Medžiojantys jūrų liūtai, žudikai banginiai išplaunami krante, o norėdami pavaišinti pingvinu ar ruoniu, yra pasalinami, o po to aštriu judesiu sutriuškina ledą, išmesdami grobį į vandenį. Jie vejasi delfinus atskirai, o visi didžiausi patinai susirenka medžioti banginius, o banginys žudomas labai dažnai dėl to, kad žudikai banginiai nori švęsti ant jo lūpų, liežuvio ir gerklės.

„Gyventojai“ žudikai banginiai yra ramesni ir renkasi žuvų racioną - menkes, lašišas, otą, tuną ir vėžiagyvius. Žuvų gausa leidžia joms medžioti ne tokiose dramatiškose vietose - jos neria į negilų gylį (iki šimto metrų), išsibarsto ir plaukia viena kryptimi, apimdamos apie šimtą kvadratinių kilometrų plotą.

Kiekviena žudikų banginių šeima bendrauja savo dialektu, kuris turi tiek bendrų garsų, suprantamų kitoms grupėms, tiek atskirų garsų. Migruojančios rūšys yra mažiau talkingos, tai leidžia medžioti nepastebimai. Čia karaliauja laisvesnė moralė - vyrai išskrenda ir grįžta, jaunikliai greitai palieka savo tėvus, o medžioklėje grobiu susidaro spiečiai. Namų žudikų banginių grupėse šeimos ryšiai yra stipresni ir vienija kelių kartų atstovus vienu metu.

Pin
Send
Share
Send