Apie gyvūnus

Urvo hiena

Pin
Send
Share
Send


Studijų istorija

Taškinė hiena (lat. Crocuta crocuta) - žinduolis iš hijenų šeimos. Vienintelė Crocuta genties rūšis.

Paskirstymas

Taškinė hiena gyvena pietinėje ir rytinėje Afrikoje, nuo Gerosios Vilties kyšulio iki maždaug 17 ° C. n., išstumianti ten, kur dažnai sutinkama, dryžuota hiena. Abisinijoje ir rytiniame Sudane ji susitinka su pastarosiomis tose pačiose vietose, tačiau į pietus ji tampa vis gausesnė, o dryžuota hiena pamažu nyksta. Abisinijoje pastebima taškinė hiena kalnuose pakyla iki 4000 m aukščio.

Išvaizda

Patenka iki 1,3 m ilgio, o pečių aukštis 80 cm, kailis yra trumpesnis nei kitų rūšių, pilkšvos spalvos, rudomis dėmėmis šonuose ir viršutinėse kojose. Kailis yra šiurkštus, neryškiai. Galva ruda, ant skruostų ir pakaušio su rausvu atspalviu, uodega su rudais žiedais ir juodu galu, kojų galai balkšvi. Spalva gali keistis, ji yra šviesesnė ir tamsesnė. Dėl didesnio testosterono lygio nei vyrai, moterys sudaro vyrus.

Veisimas

Gimdymas įvyksta 14 savaičių po pastojimo. Patelė užaugina iki 7 šuniukų, Centrinėje Afrikoje iki lietaus laikotarpio pradžios, šiaurėje - pavasarį, jaunikliai dedami į urvus ar iškastas duobes. Jaunikliai gimsta regintys ir su dantimis. Jų motina brangiai juos myli ir drąsiai saugo, nutraukdama globą augdama. Jaunikliai padengti trumpu vienspalviu kailiu, be dėmių. Pienas yra toks maistingas, kad viščiukai gali išsiversti be maisto net savaitę. Hiėjos maitina tik savo palikuonis.

Gyvenimo būdas

Taškinė hiena yra įvairių natūralių buveinių gyventoja. Geriausia taškinė hiena yra pritaikyta gyvenimui Afrikos savanoje, susitinkant iki 4000 m aukščio virš jūros lygio. Vengia tankių atogrąžų miškų ir tikrų dykumų.

Taškinė hiena yra tipiškas mėsėdis - morka yra pagrindinis jos maistas. Tačiau hijenos dažnai puola antilopės ir kitus gyvūnus. Hijenos, kaip bailio skendinčiojo, repikuojančio liūtų ir kitų plėšrūnų grobio liekanas, reputacija yra tvirtai įsišaknijusi, tačiau atlikus tyrimus paaiškėjo, kad dėmėtosios hijenos yra puikūs medžiotojai, kai kuriais atvejais netgi pranašesni už liūtus. Hiena yra aktyvi naktį, ieškodama maisto nakčiai gali įveikti iki 70 km. Dažnai randamas visą dieną, ilsėdamasis medžių pavėsyje ar gulėdamas negiliame vandenyje. Veisimui naudojami urvai, pilkapiai ir kiti gyvūnai.

Labai sociali rūšis - hiėjos gyvena matriarchaliniame klane, kuris yra teritorinis vienetas, užimantis iki 1800 km2. Tarp vyrų ir moterų yra atskira pateikimo hierarchija, tačiau moterys dominuoja tarp visų vyrų. Aukšto rango moterys yra pirmosios, kurios turi prieigą prie maisto ir poilsio vietų, esančių netoli įėjimo į aną. Jie taip pat augina daugiau jauniklių nei patelės, kurie užima žemesnę vietą hierarchijoje. Vyresnio amžiaus vyrai turi pirmenybę moterims. Patinai veisimosi metu prisijungia prie naujų klanų, demonstruodami nuolatinį paklusnumą patelėms. Kaimyniniai klanai kovoja tarpusavyje, kad apsaugotų savo buveines. Teritorijas patruliuoja klano nariai, o klano vietas riboja kvapiųjų liaukų ir išmatų krūvų, turinčių didelius kiekius baltųjų kaulų nuosėdų, analinės etiketės. Vaikščiojanti hijena gali nenuilstamai daug valandų bėgti maždaug 10 km / h greičiu, tačiau prireikus bent kelis kilometrus gali gaubti 40–50 km / h greičiu. Aukščiausias jų trumpo nuotolio greičio ruožas yra maždaug 60 km / h.

Buvo manoma, kad patelių dominavimas klanuose yra susijęs su jauniklių apsauga nuo patinų grobio, tačiau vyriškų išpuolių prieš šuniukus nepastebėta. Faktiškai didelis moterų agresyvumas ir dominavimas yra susijęs su dideliu androgenų hormono kiekiu kraujyje, kuris skatina ir garantuoja maistą tiek žindančioms patelėms, tiek jų palikuonims. Tai daro didelę evoliucijos prasmę, nes agresyvesnės moterys gali konkuruoti dėl maisto ir dėl maisto atsargų galėtų būti sėkmingos augindamos savo jauniklius.

Aktyvios medžioklės metu, maždaug 60 km / h greičiu, hijenos aplenkia grobį ir perpjauna pagrindines kraujagysles. Medžioklės būrelio dydis priklauso nuo grobio rūšies: paprastai pavasarinius hibridus (Antidorcas marsupialis) medžioja pavienės hyenos, ant gluosnio - iki trijų individų grupėse, ant kanapės antilopės (Tragelaphus oryx) - po keturias grupes. Dėl jautraus kvapo jie sugeba aptikti nešvarumus nuo šlaunies pusės iki 4,2 km. Gyvas grobis aptinkamas regėjimu ir klausa. Kitų plėšrūnų skleidžiami garsai traukia hiėjas nuo 10 km atstumu. Paprastai liūtų negalima atstumti nuo jų skerdenų, jei jų grupėje yra bent keturi individai arba valgant yra suaugęs liūtas patinas.

Taškinė hiena yra aktyvi naktį, o dienos metu slepiasi įvairiose prieglaudose: duobėse, urvuose, tankiose žolių ir krūmų tankiuose. Dažnai jos elgesyje derinamas atsargumas ir net bailumas su drąsumu ir agresyvumu. Alkanos hijenos yra pavojingos net dideliems gyvūnams (įskaitant senus liūtus), ypač todėl, kad jos pasižymi didele jėga ir žvalumu, kartu derindamos greitai bėgant. Kai kuriuose Afrikos regionuose yra atvejų, kai į kaimus atvyksta hijenos ir išpuoliai prieš vaikus, taip pat vieniši keliautojai, miegantys ar susilpnėję žmonės. Kartais, alkanai paveikta, hiena užpuola mažus gyvulius, o jos stiprybė yra tokia reikšminga, kad nuneša žmogaus lavoną. Eidami į medžioklę, hiėnos skleidžia įvairius garsus, kurie gąsdina žmones, tarsi laukinis juokas virsta kaukimu.

Taškinės hiėjos, priklausomai nuo grobio rūšies, gali medžioti vienos, poromis ir dažnai rengti tikras apvalias medžiokles, kuriose dalyvauja visas klanas. Dažniausiai grupinės medžioklės prasideda persekiojant vieną ar dvi hiėjas, prie kurių prisijungia kiti klano nariai.

Vien tik medžioklė dėmėtomis hijenomis yra mažiau produktyvi, nors vienas gyvūnas gali nugalėti net 170 kg masyvą. Laukų medžioklė yra sėkmingesnė - trys ketvirtadaliai jų baigiasi maistu. Sėkmingiausios medžioklės po stipraus dienos audros, dėl kurių dirvožemis slidžios ir antilopės, sugaunamos lengviau nei įprasta. Hiénos skerdenos pjaustymas paprastai prasideda nuo pilvo, kur oda yra plonesnė ir lengviau patenka į minkštimą. Tada kaimenė pereina į likusias skerdenos dalis, todėl nėra odos, ragų ir kanopų. Labai dažnai kanopiniai veršeliai tampa tokių medžioklių auka. Kaskart, kai dvi ar trys hyenos pradeda maitintis iš grobstomo gyvūno skerdenos, jos pradeda ginčytis, todėl nesąmoningai pakviečia visus klano narius, einančius per banketą - ir pakankamai dažnai liūtai taip pat gauna pranešimą apie grobį. Bendros kovos dėl konkuruojančių hijenų klanų dėl grobio yra įmanomos tik prie jų sklypų ribų. Liūtai ir dėmėtosios hiėjos yra netaikytini nuolatiniai santykiai. Stebėjimai parodė, kad maždaug 53% grobio, kurį sunaikino šie plėšrūnai, uždėjo hiėjos ir tik 33% - liūtai. Iš hienų išsiskiria 4–8 cm ilgio granulės su susiaurėjusiais poniškais uodegomis, tamsiai žalsvos spalvos (kai šviežios), tačiau ilgainiui tampa baltos dėl didelių kaulų liekanų (kalcio). Ekskrementai yra mėšlo krūvose, kurios taip pat yra teritoriniai žymekliai. Kvapų žymės, kurias hyenos suteikia javų stiebų kekėms, yra baltos (kai labai šviežios) ir galiausiai pasireiškia rudų tepinėlių pavidalu.

Socialinis klano narių elgesys apima abipusį snukio, burnos, galvos ir kaklo uostymą, tada dvi hijenos tampa nuo galvos iki uodegos ir abipusiai uostomos ir paliečiamos išorinėmis lytinėmis lytimis (varpa ar klitoriu) iki 30 sekundžių, o užpakalinė koja. pakeltas. Dalį sveikinimo ceremonijos tarp klano narių atlieka abi lytys, tačiau suaugusius vyrus moterys pasveikina retai. Iniciatyva paprastai būna asmenų, užimančių žemesnę vietą hierarchijoje.

Taškinės hiėjos gyvena bendruomenėse ar klanuose, kurių skaičius gali siekti iki 80. Klano struktūros pagrindas yra griežta hierarchinė sistema, pagrįsta matriarchaliniais principais. Klano stuburas yra dominuojanti moteris, kaip taisyklė, didžiausia ir stipriausia, bei jos palikuonys. Visi klano nariai demonstruoja savo atsidavimą jai, laižydami jos lytinius organus. Klanų moterys hierarchinėmis kopėčiomis yra aukštesnės nei vyrai. Jaunikliai paveldi motinos socialinę padėtį. Kiekvieno asmens socialinis laipsnis lemia jo prioritetą gauti maistą ir kitas svarbiausias atsargas. Kiekvienas klanas turi savo teritoriją, kurios ribas gyvūnai pažymi naudodamiesi kvapniais analinių liaukų sekretais. Teritoriniai konfliktai tarp skirtingų klanų jų teritorijos pasienyje nėra neįprasti. Klano nariai, palikdami turtą perimetrą, palieka ir kvapo, ir regėjimo ženklus, visų pirma nagais įbrėžia žemę ir taip pažymi savo teritorijos sieną. Abi lytys turi kvapias analines liaukas, iš kurių išsiskiria stora ir lipni paslaptis, naudojamos teritorijai žymėti. Ši liaukos paslaptis saugoma specialiame maišelyje už išangės. Žymėdami kvapus, hijena, pritūpusi, pasuka šios liaukos turinį, kad paslėptų javus, šakas, lazdeles ir kitus daiktus. Be to, tuštinimasis yra dar vienas būdas pažymėti jų teritoriją. Tualetas susideda iš kelių ekskrementų krūvelių, kurios toje pačioje vietoje paliko įvairias klanų hyenas. Dėl to, kad ekskrementuose yra daug kaulų liekanų, jie yra baltos spalvos, todėl tokie žymėjimai yra matomi iš tolo ir yra geri teritoriniai žymekliai. Daugelio teritorializmų inicijavimas ir valdymas vyksta su suaugusiomis klano moterimis, nors vyrai vyrai rezidentai kartais dalyvauja ženklinant ribas. Bet apskritai pasienio tarnybos našta ir nuolatinis žymėjimas tenka patelėms.

Kai įsibrovėlių grupės randamos netoli teritorinių sienų, gali būti surengta bendra visų klano narių ataka, kad jie būtų išvaryti. Šiems „karams“ būdingi suderinti abiejų šalių protrūkiai ir išpuoliai, kuriuos dažnai lydi balso signalai, kad būtų sustiprinta. Tiesą sakant, fizinis kontaktas yra retas, tačiau dėl karo tarp klanų kartais hijenos susižeidžia ir žūsta. Kiekvienas klano narys aiškiai žino savo vietą hierarchijoje ir atitinkamai elgiasi, kai susitinka klano nariai. Net neturėdamos elgesio bruožų, dominuojančios moterys paprastai lengvai atpažįstamos kaip didžiausios ir riebiausios hijenos, turinčios išsipūtusį tešmenį. Kai kurie galimi hijenų teritorializmo paaiškinimai paprastai apima maisto, vandens šaltinių ir palikuonių apsaugą. Tuo pat metu teritoriniai santykiai dažniausiai paaiškinami maisto išteklių apsauga, nes palikuonių hipena apsauga, kai tai atsitinka, stebima tik prie pat denio, o ne prie teritorijos sienų. Ngorongoro krateryje, kuriame žolėdžių populiacija yra maždaug 20 000 individų, Afrikoje stebimas didžiausias hyenos populiacijos tankis (maždaug 450 suaugusiųjų ir jų palikuonių) - 7 skirtingi klanai, kurių kiekviena sudaro 35–80 hienų, žiauriai saugantį jų teritoriją, apimanti plotą. vidutiniškai 30 km2. Kalahario pusiau dykumoje klanų yra 3–12 asmenų, o jų teritorija siekia 500–2000 km2.

Mityba

Taškinė hiena aiškiai yra mėsėdė, tačiau ypač išrankus maistui. Hiėnos yra ir medžiotojai, ir medžiotojai, valgantys lavonus, užmušti gyvūnų arba pasiimti ir valgyti bet kurias organines medžiagas. Jie naudoja kiekvieną kūno dalį, įskaitant kaulus. Tai yra efektyviausias skutiklis dėl savo specifinės virškinimo sistemos ir aktyvių, labai rūgščių skrandžio sulčių.

Hyenos gerovei svarbu kanopinių gausa, kurios lavonai sudaro jos mitybos pagrindą. Taškinė hiena efektyviau naudoja didelių stuburinių gyvūnų skerdenas nei kiti mėsėdžiai, kurių metu švaistoma iki 40% grobio. Hiena geba absorbuoti maistines medžiagas iš kaulinio audinio, odos ir kitų plėšrūnų išmatų. Ji sugeba patenkinti alkį net mirusių artimųjų lavonais, kurie yra paskutiniame skilimo etape. Kaulai, ragai, kanopos ir net dantys visiškai suardomi per 24 valandas. Hyenas taip pat persekioja jauni ir silpni gyvūnai bei gyvūnai, turintys patologinių pokyčių. Dalį jų įprasto grobio sudaro gazelės, zebrai, raganosiai, impala ir kiti kanopiniai gyvūnai. Ji taip pat priima peles ir kitus smulkius žinduolius, paukščius, roplius, kiaušinius, vaisius, daržoves ir vabzdžius.

Skaičius

Labiausiai paplitęs didelis plėšrūnas Afrikoje, kurio skaičius mažėja, tačiau artimiausiu metu išnykimo grėsmės nėra.

Taškinė hiena ir žmogus

Taškuotosios hiénos, kaip ir skeveldros, atlieka kareivių, valgančių negyvų gyvūnų lavonus, vaidmenį, užkertant kelią daugelio ligų plitimui. Hijenos randamos vienuolikoje iš 164 Šiaurės Amerikos zoologijos parkų.

Taškinės hienos aprašymas

Šie faunos atstovai garsėja blogu charakteriu.. „Tarp žmonių“ jie laikomi agresyviais, bailiais gyvūnais, kurie maitinasi morkomis. Nesvarbu, ar tai keliautojas, turintis patirties Afrikoje trūkumą, verta daug pavojų. Taškinė hiena yra viena iš jų. Dažniau jie puola pakuotėse tamsoje. Vargas svečiui, kuris neužsidegė ir visą naktį neužsibuvo ant ugnies.

Tai įdomu! Tyrimai rodo, kad pastebėtos hiénos socialinis intelektas yra kai kurių primatų lygyje. Jų protinė raida yra viena laipteliu didesnė nei kitų plėšrūnų dėl priekinės smegenų žievės struktūros.

Manoma, kad dėmėtosios hyenos protėviai atsiskleidė nuo tikrosios hiénos (dryžuotos ar rudos) Plioceno epochoje, prieš 5,332–1806 milijonus metų. Taškiniai hijenų protėviai, turėdami išsivysčiusį socialinį elgesį, padidėjęs konkurentų spaudimas, privertė „išmokti“ dirbti komandoje. Jie pradėjo okupuoti didesnes teritorijas. Taip yra ir dėl to, kad migruojantys gyvūnai dažnai tapdavo jų grobiu. Hiénos elgesio raida nebuvo be liūtų - tiesioginių jų priešų - įtakos. Praktika parodė, kad lengviau išgyventi susiformavus pasididžiavimui - bendruomenėms. Tai padėjo efektyviau medžioti ir saugoti jų teritorijas. Dėl to jų skaičius išaugo.

Remiantis iškasenos duomenimis, pirmosios rūšys pasirodė Indijos žemyne. Taškinės hiėjos kolonizavo Vidurinius Rytus. Nuo to laiko dėmėtosios hiénos buveinė, kaip ir jos išvaizda, šiek tiek pasikeitė.

Išvaizda

Taškinės hiénos ilgis svyruoja nuo 90 iki 170 cm. Priklausomai nuo lyties, išsivystymo ir amžiaus, ūgis yra 85–90 cm. Hyenos kūnas yra padengtas trumpais šiurkščiavilniais plaukais su apačia. Ilgi plaukai dengia tik kaklą, sukurdami lengvą manevrą. Kūno spalva šviesiai ruda su patamsintu kaukės formos snukiu. Taškinis hiénos kailis yra padengtas tamsiomis dėmėmis. Kai kuriems galvos gale esantiems asmenims jis turi šiek tiek rausvą atspalvį. Hiénos kūnas turi pasvirusį kūną su aukštais pečiais ir žemu klubu. Jų didelis suapvalintas kūnas stovi ant palyginti plonų pilkų letenų, su kiekvienu keturiais pirštais. Užpakalinės kojos yra šiek tiek trumpesnės nei priekinės. Didelės apvalios ausys yra aukštai ant galvos.Taškinės hicenos veido forma yra trumpa ir plati storu kaklu, išoriškai ji atrodo kaip šuo.

Lytinis dimorfizmas pasireiškia dėmėtųjų hijenų išvaizda ir elgesiu. Moterys yra žymiai didesnės nei vyrai dėl testosterono pertekliaus. Moterys turi daugiau nei vyrai. Vidutiniškai moteriškos dėmės hijenos yra 10 kg sunkesnės nei vyrų ir turi raumeningesnį kūną. Jie taip pat yra daug agresyvesni.

Mes taip pat turėtume kalbėti apie jos balsą. Taškinė hiena sugeba sukurti iki 10–12 skirtingų garsų, diferencijuojamų kaip signalas artimiesiems. Juokas, panašus į ilgą kaukimą, naudojamas žmonių bendravimui. Gyvūnai gali pasisveikinti vienas su kitu dejonėmis ir šūksniais. Taip pat galite išgirsti „žigulius“ iš jų, girgždant ir graudinantis. Pvz., Žemas žiovavimas uždaryta burna simbolizuoja agresiją. Hiēna gali sukelti tokį garsą, kai artėja liūtas.

Reakcija į tuos pačius skirtingų asmenų signalus taip pat gali būti skirtinga. Į patinų šauksmą pulko gyventojai „nenoriai“, pavėluotai, reaguoja į patelės skleidžiamus garsus.

Gyvenimo būdas

Taškinės hiėjos gyvena dideliuose klanuose, nuo 10 iki 100 individų. Iš esmės tai yra moterys, jos sudaro vadinamąjį matriarchijos klaną, kuriam vadovauja alfa patelė. Jie žymi savo teritoriją ir saugo ją nuo kitų hijenų. Tarp moterų, konkuruojančių dėl socialinės padėties, klane yra griežta hierarchija. Moterys vyruose dominuoja agresyviai. Moterys padalijamos pagal amžiaus principą. Daugiau suaugusiųjų laikomi pagrindiniais, jie yra pirmieji, kurie valgo, susilaukia palikuonių. Likusieji neturi tokių privilegijų, tačiau vis dėlto yra hierarchijoje vienu laipteliu aukštesni nei vyrai.

Patinai taip pat turi tam tikrą atskyrimą pagal panašias savybes. Vyrai vyrai turi daugiau galimybių patekti į moteris, tačiau visi kaip vienas žavisi pakuotės „moterimis“. Dėl tokios sunkios būklės kai kurie patinai dažnai bėga į kitas mokyklas.

Tai įdomu! Taškinės hiėjos turi sudėtingą sveikinimo ritualą, kurio metu uostomos ir laižomos vienas kito lytinės organos. Taškant, dėmėtoji hiena pakelia užpakalinę leteną, kad kitas asmuo galėtų ją užuosti. Šie labai socializuoti žinduoliai turi pačią sudėtingiausią primatų socialinę struktūrą.

Įvairūs klanai gali kovoti dėl teritorijos. Taškų hijenų konkurencija yra išreikšta sunkia forma. Jie su savo vaikais elgiasi skirtingai. Jaunikliai gimsta komunaliniame den. Tos pačios lyties broliai ir seserys kovos už dominavimą, įkando vienas kitą ir kartais sukels mirtinas žaizdas. Laimėtojas dominuos likusioje atžaloje, kol jis nemirš. Priešingos lyties palikuonys nekonkuruoja tarpusavyje.

Buveinė, buveinė

Savannai, turtingi gyvūnais, kurie yra mėgstamos dietos dalis, pasirenka dėmėtą hiėją. Jų taip pat galima rasti dykumose, lengvuose miškuose, tankiuose sausuose miškuose ir kalnų miškuose, kurių aukštis siekia 4000 m. Jie vengia atogrąžų miškų ir dykumų. Jų galite sutikti Afrikoje nuo Gerosios Vilties kyšulio iki Sacharos.

Taškinė hijenos dieta

Taškinis Hyenos pagrindinis maistas yra mėsa. Anksčiau buvo manoma, kad jų racionas yra tik karnizas - gyvūnų, kurie buvo nepakankamai maitinami kitų plėšrūnų, palaikai. Tai toli gražu nėra tiesa, dėmėtosios hiėjos pirmiausia yra medžiotojai. Apie 90% gaunamo maisto yra medžioklė. Hijenos žvejoja vienos arba kaip kaimenės, kuriai vadovauja moteris, dalis. Jie dažniausiai medžioja didelius žolėdžius. Pavyzdžiui, gazelės, buivolai, zebrai, šernai, žirafos, raganosiai ir hipoposai. Jie taip pat gali maitintis smulkiais žvėriena, gyvuliais ir karūna.

Tai įdomu! Nepaisant gerai išvystytų medžioklės įgūdžių, jie nėra išrankūs maisto atžvilgiu. Šie gyvūnai niekina net supuvusius dramblius. Hijenos tapo dominuojančiu plėšrūnu Afrikoje.

Taškinės hiėjos dažniausiai medžioja naktį, tačiau kartais būna aktyvios dienos metu. Jie daug keliauja ieškodami grobio. Taškinė hiena gali pasiekti maždaug 65 kilometrų per valandą greitį, o tai suteikia galimybę neatsilikti nuo antilopių ar kitų gyvūnų bandos ir patraukti jos grobį. Galingas įkandimas padeda nugalėti didelę gyvūno higeną. Vienas įkandimas kaklo srityje leidžia sulaužyti dideles aukos kraujagysles. Po fiksavimo kiti pulkų gyvūnai padeda grobiui išsituštinti. Patinai ir moterys gali kovoti dėl maisto. Paprastai moteris laimi kovą.

Galingi dėmėtosios hiénos žandikauliai netgi gali susidoroti su storo stambaus gyvūno šlaunikauliu. Skrandis taip pat virškina viską, kas į jį patenka, nuo ragų iki kanopų. Dėl šios priežasties šio gyvūno išmatos dažnai būna baltos. Jei grobis yra per didelis, hijena gali dalį jo paslėpti vėlesniam laikui.

Natūralūs priešai

Taškinės hiėnos feodamos su liūtais. Tai jų beveik unikalus ir nuolatinis priešas. 50% visų taškinių hijenų mirčių miršta nuo liūto skraistės. Dažnai reikia apsaugoti savo sienas, atskirti maistą ir vandenį. Taigi gamtoje tai tapo paprotiu. Taškinės hiėjos nužudys liūtus, o liūtai užmuš dėmeles. Sausuoju sezono metu sausra ar badas, liūtai ir hijenos visada prieštarauja viena kitai visoje teritorijoje.

Tai įdomu! Kova tarp hijenų ir liūtų yra sunki. Dažnai nutinka, kad hiėnos puola į neapsaugotus liūtų jauniklius ar senus asmenis, dėl kurių jie puolami.

Kovoje dėl maisto ir pirmumo pergalė atitenka gyvūnų grupei, kurios skaičius vyrauja. Taškines hiėjas, kaip ir bet kurį kitą gyvūną, taip pat gali sunaikinti žmonės.

Veisimas ir palikuonys

Moteriška dėmėtoji hiēna gali susilaukti palikuonių bet kuriuo metų laiku, tam nėra paskirtas konkretus laikas. Moterų lytiniai organai atrodo atvirai netradiciškai. Tokią struktūrą jie įgijo dėl per didelio testosterono kiekio kraujyje. Vulva susilieja į didelius raukšles ir atrodo kaip kapšelis ir sėklidės. Klitoris yra per didelis ir primena falą. Iš šios pseudo varpos praeina makštis. Poravimui patelė gali apversti klitorį, kad patinas galėtų patekti į savo varpą.

Patinas rodo poravimosi iniciatyvą. Pagal kvapą jis supranta, kada patelė yra pasirengusi poravimuisi. Patinas švelniai žemina galvą prieš savo „panele“ ir imasi ryžtingų veiksmų tik jai pritarus. Dažnai moterys poruojasi su vyrais, kurie nėra jų klano nariai. Pastebėta, kad hiėnos gali mylėtis dėl malonumo. Taip pat užsiima homoseksualų veikla, ypač moterys su kitomis moterimis.

Taškinės hiėjos nėštumo laikotarpis yra 4 mėnesiai. Berniukai gimsta visiškai išsivysčiusiose skylių vietose, atmerktomis akimis ir visiškai suformuotais dantimis. Mažyliai sveria nuo 1 iki 1,5 kg. Jie yra gana aktyvūs nuo pat pradžių. Gimdymas yra nepaprastai sunkus dėmėtosios hiénos procesas, tai lemia jo lytinių organų struktūra. Gali atsirasti sunkiai gydomų lytinių organų plyšimai, kurie žymiai atitolina sveikimo procesą. Dažnai gimdymas baigiasi motinos ar veršelio mirtimi.

Kiekviena patelė prieš nujunkymą kūdikį maitina 6–12 mėnesių (visiškas nujunkymas gali trukti dar 2–6 mėnesius). Tikriausiai toks ilgalaikis maitinimas gali būti įmanomas dėl didelio kaulų produktų kiekio racione. Nepilname hiénos piene yra ypač daug maistinių medžiagų, būtinų kūdikių vystymuisi. Jame yra didžiausias baltymų kiekis pasaulyje, o pagal riebalų kiekį jis yra antras pagal poliarinio lokio pieną. Dėl tokio didelio riebalų kiekio patelė gali palikti skylę medžioklei 5–7 dienas, nesijaudindama apie kūdikių būklę. Mažos hiėjos suaugusiais laikomos tik antraisiais gyvenimo metais.

Populiacija ir rūšių būklė

Pietų Afrikoje, Siera Leonėje, Apvalyje, Nigerijoje, Mauritanijoje, Malyje, Kamerūne, Burundyje, jų skaičius yra ant išnykimo ribos. Kai kuriose šalyse jų populiacija mažėja dėl medžioklės ir brakonieriavimo.

Svarbu! Taškinės hiėjos yra įtrauktos į Raudonąją knygą.

Botsvanoje šių gyvūnų populiaciją kontroliuoja valstybė. Jų pilkapiai yra atokiau nuo žmonių gyvenviečių; tame regione dėmėta hiena veikia kaip žaidimas. Maža išnykimo rizika Malavyje, Namibijoje, Kenijoje ir Zimbabvėje.

Buveinė

Urvų hyena (Crocuta crocuta spelaea) Europoje atsirado maždaug prieš 500 tūkstančių metų. Tuo metu ji buvo plačiai atstovaujama Eurazijoje, gyvenant teritorijose nuo Šiaurės Kinijos iki Ispanijos ir Britų salų.

Maždaug prieš 12 tūkstančių metų jie visiškai išnyko iš Vakarų Europos (galbūt tai nutiko dėl daugybės pievų išnykimo ir mišrių miškų atsiradimo, kur pradėjo atsirasti vilkai (jaučiasi kaip namuose miškuose) ir žmonės (įsikūrę atvirose žemėse ir aukštumose), ir kai kuriose teritorijose jie išnyko dar anksčiau.

Urvų hiėjos palaipsniui išnyko dėl pasikeitusių gamtinių sąlygų, dėl kitų plėšrūnų atvykimo ir dėl žmonių pasirodymo jų teritorijose.

Veikla ir maistas

Šie gyvūnai buvo naktiniai plėšrūnai. Likusius duomenis sunku surinkti, tačiau iš kaulų liekanų (pagal tai, kur jie buvo rasti) galime daryti išvadą, kad hijenos gyveno urvuose, o jose augo jaunikliai.

Tačiau sunku pasakyti, ar jie buvo vieniši, ar gyveno pakuotėse. Nors manoma, kad jų buveinių ir buveinių metu gyvenimas didelėse grupėse yra mažai tikėtinas.

Su priklausomybėmis nuo maisto yra daug paprasčiau, nes urvuose, kur gyveno hijenos, buvo daugybė įrodymų, kad hiėnos valgė elnius (vienas iš svarbių maisto šaltinių buvo 7-15% raciono), šernus (rastas kaulų procentas nėra didelis - 1–1). 6 proc.), Arkliai (galima spėti, kad Prževalskio žirgo racionas sudarė nuo 16 iki 51 proc. Jų raciono), bizonai, mamutai ir vilnoniai raganosiai (kai kuriuose regionuose hienos urvuose kaulų dalis buvo 25–30 proc.). Taip pat kartais susidurdavo su žmonių likučiais (neandertaliečiais ir kro-magnonais). Kiekviena proga jie valgydavo morkas.

Ir jie neneigė kanibalizmo.

Gyvenimas gamtoje

Aušros metu urvo hyena buvo labai sėkmingas plėšrūnas, visiškai įmanoma, kad ji pakeitė daugumą kitų plėšriųjų gyvūnų. Galbūt, jai spaudžiant, urvas liūtas ir urvo lokys pasidavė (kaip visada tokiais atvejais buvo daroma išvada remiantis šių plėšrūnų kaulų skaičiumi - vyravo hijenos).

Manoma, kad būtent hiėjos sunaikino urvo lokių kaulų liekanas, nes tai buvo idealus maistas hijenoms, ypač žiemos pabaigoje, kai nebuvo pakankamai maisto.

Galbūt hijenai pavyko sugyventi su vilkais, nes vilkai medžiojo mažesnį maistą - stirnas, kalnų ožkas ir kt., Todėl jų konkurencija buvo sumažinta. Ir tik padidėjęs vilkų skaičius prisidėjo prie urvų gyvūnų išstūmimo.

Manoma, kad būtent dėl ​​olos hijenų žmonės lėtai įvaldė Aliaską. Žmogus turėjo būti labai atsargus, nes gyvūnai periodiškai tempdavo žmones į savo urvus, kur juos valgydavo.

Klausykite pastebėto hiénos balso

Šis plėšrūnas pralenkia visus kitus Afrikos plėšrūnus. Hijenų buveinė yra savanos, miškai, pusiau dykumos ir kalnuose reti miškai, kurių aukštis siekia 4000 metrų. Tankiame miške apaugusioje vietoje neaptikta dėmėtoji hiena. Hyenos perkrovos tankis kinta ir nuolat kinta. Vidutiniškai jie sudaro nuo 0,006 iki 1,7 asmenų už 1 kv. km

Hiénos elgesys ir mityba

Tai labai konkretus ir atpažįstamas plėšrūno kaukimas - jis primena juoką. Hiėjos mieliau gyvena didelėje grupėje, vadinamoje klanu. Klanuose yra nuo 10 iki 80 gyvūnų. Taškinių hijenų grupėje yra aiški hierarchija. Moterys savo padėtimi yra pranašesnės už vyrus. Žiauriai palaužusi konkurentus, dominuojanti moteris klane įgyja aukštą socialinę padėtį. Moterys, gimusios iš šios patelės, paprastai užima šias pozicijas grupėje po motinos. Tarp moterų ir vyrų niekada nebuvo konfliktų.

Hijenų medžioklės objektas yra beveik visi gyvūnai, išskyrus žirafas ir buivolus. Mėgstamiausias dėmėtosios hyenos grobis yra zebras ir gluosnis. Hijenos medžioja dideliuose pulkuose, susirenka 10-25 individai. Ši plėšrūnų rūšis yra labai stipri ir tvirta. Hiėnai auką vijosi iki 5 km ir pasiekia greitį iki 60 km / h. Aplenkę nelaimingą gyvūną, jie numuša ir įkando į vis dar gyvą kūną. Hicenos dantys lengvai nulaužia didelius mėsos gabalus, o neįtikėtinai stiprūs žandikauliai sutraiško aukų kaulus. Hiēna įvairina savo mitybą mažais gyvūnais: vėžliais, žuvimis, gyvatėmis ir driežais. Vienu metu plėšrūnas valgo iki 14 kg mėsos. Šie gyvūnai geria labai mažai. Jiems užtenka atsigerti, pusę minutės.

Taškinė hiena su kūdikiais.

Dauginimasis ir ilgaamžiškumas

Moteriškos hijenos palieka palikuonis lietaus sezonu. Šie plėšrūnai neturi nuolatinių porų, rūšies patelės ir patinai poruojasi atsitiktinai. Nėštumas vidutiniškai trunka apie 110 dienų. Patelė pasodina urvą urve arba iškasa skylę. Labai retai gimsta 3 jaunikliai, paprastai būna 2.

Maža kūdikio hijena sveria 1,5 kg, ji ​​yra regima, turi dantis ir yra padengta tamsiais vienspalviais plaukais. Ant kūčiukų kailio nėra dėmių. Hyenos kūdikiai yra agresyvūs vienas kito atžvilgiu, įkando ir subraižo. Taip atsitinka, kad silpnuosius gali nužudyti stipresnieji.

Moteriškos hijenos turi labai maistingą pieną. Gana ilgai, 12-16 mėnesių, pienas maitinamas toliau. Tamsūs kūdikių plaukai pasikeičia į dėmėtus plaukus per 2–3 gyvenimo mėnesius. Hiėjos yra švelnios ir mylinčios motinos, jos nesavanaudiškai saugo savo atžalas ir ilgą laiką prižiūri. Moteris nustoja globoti jaunus, kai jauniems yra dveji metai.

Nuo 8 mėnesių jaunos hijenos pradeda dalyvauti medžioklėje. Sulaukę 3 metų, jauni asmenys pasiekia brendimą. Taškinė hiena gamtoje gali gyventi vidutiniškai 12 metų. Tačiau tarp šių gyvūnų taip pat yra šimtamečiai, maksimalus amžius, iki kurio gali gyventi dėmėtoji hiena, yra 25 metai.

Ši hijenų rūšis gamtoje gyvena maždaug 25 metus.

Santykiai su liūtais

Šios rūšies plėšrūnai užima tą pačią maisto nišą kartu su Afrikos liūtais ir yra jų konkurentai. Jei hiėjos jų nepakenčia ir gyvena pagarbiu atstumu (70–100 metrų), liūtai paprastai nekreipia dėmesio į šį mažesnį plėšrūną. Tačiau jie nesugeba visiškai išvengti konfliktų.

Hyenos, susibūrusios kartu, gali nugalėti liūtą. Jie gali elgtis su liūtu santykiu nuo 5 iki 1, o su liūtu - santykiu nuo 4 iki 1. Taigi hijenų klanas gali išstumti karališkus gyvūnus iš grobio ir valgyti pats. Taip atsitinka, kad liūtas be aiškios priežasties užpuola hijeną ir bando ją išplėšti į gabalus. Tačiau didžiausia katė žemėje retai valgo tokį grobį. Daugeliu atvejų liūtai ir hijenos sugeba gana taikiai gyventi vienas šalia kito. Galų gale, paprastai, visiems yra pakankamai produkcijos.

Jei radote klaidą, pasirinkite teksto dalį ir paspauskite „Ctrl“ + „Enter“.

Pin
Send
Share
Send