Apie gyvūnus

Muskuso elnias: aprašymas, įdomūs faktai, nuotrauka

Pin
Send
Share
Send


fanejo briedis

• paukščio krūtinkaulis, iš totorių „kabyrga“ - šonkaulis

• kanopinis, Sibiro elnias be rago

• Artiodaktiliniai atrajotojai, gyvenantys Azijos kalnų taigoje

• artiodaktilas, kurio „srautas“ yra labai vertinamas

• Sibiro ir Azijos kalnų artiodaktilinis gyvūnas be ragų

• žvėris su muskusu

• Sibiro žvėris be rago

• Sibiro elnias be rago

• elnias, duodantis muskuso

• Sibiro tautybės stirnos

• muskuso kanopos Sibire

• Sibiro muskuso stirnos

• Altajaus ir Tibeto muskuso elniai

• Sibiro muskuso elnio giminaitis

• Altajaus bruknių briedis

• Sibiro muskuso elnio giminaitis

• Sibiro stirna be raganų

• Sibiro kalnų artiodaktilo gyvūnas

• Artiodaktilo atrajotojų pogrupis

• krūtinkaulio kaulas paukštyje, iš totorių „kabyrga“ - šonkaulis

• g. gaunamas ožkas, Sibiro gyvūnas be rankų, elnias iš šeimos, iš patino (kiaulė, kiaulė, čiurkšlė) iš pilvo piniginės, gaunamas muskuso elnias, muskuso elnias ar muskuso elnias, muskusas, Moschus moschiferus. Kabaretas, kabareto medžiotojas, miškininkas. Muskuso elnias, vagis. liesas, blogas galvijas, oderis, ožka, plėšikas, krūties kaulas paukščio akyje

• Sibiro „tautybės“ stirnos

• artiodaktilas, kurio „srautas“ yra labai vertinamas

Koks nuostabus žvėris?

Muskuso elniai yra viena iš elnių veislių. Tiesa, jis labai skiriasi nuo artimiausių giminaičių tiek dydžiu, tiek išvaizda. Kitas jo vardas yra muskuso elniai. Muskuso elnias išgarsėjo dėl dviejų priežasčių: neįprastų žiuželių ir muskuso.

Šis elnias turi du priekinius sparnelius, kurie auga iš viršutinio žandikaulio. Dėl jų muskuso elnias išgarsėjo kaip vampyras, medžiojantis kitus gyvūnus. Be to, anksčiau žmonės tikėjo, kad šis žvėris yra piktoji dvasia, ir šamanai jį dažnai medžiodavo, norėdami gauti dantis kaip stebuklingą trofėjų.

Prietarų laikas paskendo užmarštyje, tačiau šių gyvūnų persekiojimas nesustojo. Galų gale, muskuso elnias gyvūnas yra žinomas dėl kitos savybės, būtent muskuso. Būtent ši medžiaga tapo daugelio brakonierių, pasirengusių sunaikinti visą rūšį, tikslu, norint gauti tokį trokštamą atlygį.

Išvaizda

Kaip atrodo muskuso elniai? Nuotraukoje gyvūnas primena stirnos ir elnio mišinį, nors ir be ragų. Taip atsitiko, kad šiai rūšiai visiškai trūko kaulų, išaugusių ant galvos, taip pat tepamų angų po akimis.

Muskuso elniai retai užauga daugiau nei metrą ilgio. Kalbant apie ūgį, šiuo metu didžiausias pastebimas individas buvo ne didesnis kaip 80 cm, be to, jo svoris svyravo nuo 12 iki 18 kilogramų. Palto spalva gali skirtis nuo tamsiai rudos iki šviesiai rudos.

Muskuso elnias yra gyvūnas, žinomas dėl savo ilgų bangelių. Tiesa, juos turi tik vyrai ir jie gali pasiekti iki 7 cm ilgio. Muskuso elniams jie tarnauja kaip apsaugos priemonė, ir tik poravimosi metu ponai gali juos naudoti kaip būdą įrodyti savo pranašumą prieš kitus.

Muskuso elnias: buveinė

Šis gyvūnas teikia pirmenybę kalnuotoms vietovėms, todėl pagrindinį jo buveinės diapazoną nurodo Kinijos ir Tibeto kalnai. Bet Rusijoje galite su juo susitikti. Taigi muskuso elniai randami labai didelėje teritorijoje: nuo Žemutinio Altajaus iki paties Amūro.

Mėgstamiausia muskuso elnių vieta yra miškas. Todėl būtent čia gyvūnas praleidžia didžiąją laiko dalį. Tačiau tai nereiškia, kad elnias nevynioja aukštai į kalnus. Taigi, yra įrodymų, kad kai kurie asmenys gyvena Himalajuose, daugiau nei 3000 m aukštyje virš jūros lygio.

Muskuso elnių įpročiai

Šios elnių rūšys yra įpratusios prie vienišo gyvenimo būdo. Ši taisyklė pažeidžiama tik poravimosi sezono metu, o po to neilgai. Beje, poravimosi žaidimų metu muskuso elnio patinai tampa labai agresyvūs vienas kito atžvilgiu. Gana dažnai jų susipriešinimas sukelia kruvinas muštynes ​​su fanais, kurios kartais gali būti mirtinos.

Likusiu metų laiku jie gyvena ramiu ir išmatuotu gyvenimo būdu. Jie maitinasi daugiausia samanomis ir šviežiais žalumynais. Todėl gandas, kad muskuso elniai geria kraują, yra tik tuščias prietaras, neturintis nieko bendra su tiesa.

Be to, muskuso elnias yra labai drovus, bet koks pavojus verčia jį bėgti nežiūrint atgal. Tuo pačiu metu jo susigaudyti beveik neįmanoma. Dėl ypatingos kūno struktūros jis gali pakeisti bėgimo trajektoriją, net sulėtėdamas.

Muskuso medžioklė

Senovėje muskuso elnių populiacijai pavojus nebuvo keliamas. Jos mėsa nebuvo tinkama vartoti, nes turėjo nemalonų poskonį. Oda, nors ir išlaikė šilumą, vis tiek buvo daug blogesnė nei kiti gyvūnai. Taigi vieninteliai elnio priešai buvo šamanai ir mistikai, renkantys jų fanus. Tačiau viskas pasikeitė tuo metu, kai kinų alchemikai savo vaistuose pradėjo vartoti muskusą.

Tiems, kurie nežino, muskusas yra klampi, aštraus kvapo medžiaga. Kiekvienas muskuso elnias patinas turi specialią liauką, kuri slepia šią paslaptį. Ji taip pat tapo daugelio gydytojų ir gydytojų medžioklės objektu. Remiantis kinų liaudies medicina, yra daugiau nei 200 mikstūrų ir tepalų, užpiltų muskatu.

Šiek tiek vėliau ši medžiaga buvo pradėta naudoti kvepaluose. Dėl kvepalų griežtumo jis greitai įgijo populiarumą tarp to meto madistų ir fashionistų. Todėl muskuso siekimas tik suaktyvėjo.

Galų gale visi norintys užsidirbti pinigų greitai sumedžiojo muskuso elnius. Tai lėmė, kad šių gyvūnų skaičius sumažėjo iki tokios ribos, kad jie buvo ant visiško išnykimo ribos.

Kovos su muskuso elniais

Laimei, pasaulyje nėra gerų žmonių. Panašus muskusinių elnių skaičiaus sumažėjimas sukėlė gyvūnų teisių aktyvistų pasipiktinimą. Ir taip jie pradėjo vykdyti aktyvius veiksmus, kuriais siekiama juos apsaugoti.

Jų įsikišimo dėka elnias muskusas buvo įtrauktas į Raudonąją knygą, o jį medžiojantys brakonieriai atsakė visais įstatymų sunkumais. Tokios priemonės išgelbėjo gyvūną nuo išnykimo, nors visiškas muskuso elnių gausos atstatymas netrukus neįvyks.

Žvėris nelaisvėje

Tačiau uždraudus medžioklę, muskuso poreikis neišnyko. Ir taip ūkininkai bandė veisti tokią rūšį, kuri galėtų gyventi nelaisvėje. Pirmieji bandymai buvo nesėkmės, nes muskuso elnias labai greitai mirė. Tačiau laikui bėgant paaiškėjo, kad veisiama veislė, kuri gyvena pagal žmogaus taisykles.

Tiesa, kaip tikina patys ūkininkai, rūpinimasis ja vis dar yra tas darbas. Visų pirma, daug problemų kyla tuo laikotarpiu, kai patinai yra pasirengę poruotis. Nepaisant to, šis požiūris labai padėjo laukiniams muskuso elniams, sumažindamas jų liaukų poreikį.

Muskusinis elnias arba elninis elnias (Moschus moschiferus)

Savo išvaizda ir elgesiu elnias muskusas užima tarpinę vietą tarp elnio ir elnio. Jos kūno ilgis yra iki 1 m, uodega yra 4–6 cm, ūgis ties ketera iki 70 cm, o svoris - 11–18 kg. Užpakalinės kojos yra neproporcingai ilgos, todėl elnias muskuso kryžkaulis yra 5–10 cm aukštesnis už keterą. Uodega trumpa.

Skirtingai nuo elnio, kuriam kartais minta elnias elnias, ji neturi ragų. Vyrai, turnyro ginklai, vaidina ilgus išlenktus sparnelius, išsikišusius 7–9 cm nuo viršutinės lūpos. Jie taip pat turi pilvo liauką, gaminančią muskusą.

Muskuso elnio vilna yra stora ir ilga, tačiau trapi. Spalva ruda arba ruda. Jauni gyvūnai turi neryškias šviesiai pilkas dėmeles, išsklaidytas ant šonų ir nugaros.

Paskirstymas

Muskuso elniai yra paplitę iš Rytų Himalajų ir Tibeto į Rytų Sibirą, Korėją ir Sachaliną, gyvendami stačiais kalnų šlaitais, padengtais spygliuočių miškais. Teigiama daugiausia 600–900 m aukštyje, rečiau iki 1600 m virš ar aukštesnio jūros lygio, tik Tibete ir Himalajuose jis pakyla į 3000 m ar didesnį aukštį.

Gyvenimo būdas ir mityba

Mėgstamiausių muskusinių elnių buveinės yra tamsiai spygliuočių taigos sklypai su įdėklais ir uolų atodangomis. Šiose vietose gyvūnai gyvena atskirai (rečiau grupėse), užimdami atskiras vietas vidutiniškai nuo 30 ha vasarą ir iki 10–20 ha žiemą.

Muskuso elnias yra puikus šuolininkas, beveik neprilygstamas manevringumo atžvilgiu. Jis gali sukramtyti, nesustabdydamas, pakeisti važiavimo kryptį 90 °. Bėgdamas nuo persekiotojo, muskuso elnias, kaip kiškis, painioja takelius.

Muskuso elnio racione vyrauja epifitinės ir sausumos kerpės. Žiemą jų dalis jos racione yra Ši mitybos ypatybė lemia muskusinių elnių pasiskirstymą izoliuotose vietose. Kaip dietos papildymą, ji taip pat valgo eglių adatas ir kedrą, kai kuriuos skėčius, mėlynių lapus, paparčius, krienus ir kitus augalinius maisto produktus. Paprastai gyvūnai maitinasi vėjuotais medžiais, pakabintais kerpėmis, valgo juos iš nukritusių šakų ir renka kerpių kraiką nuo sniego paviršiaus. Muskuso elniai, renkantys maistą, gali lipti į pasvirusią medžio kamieną arba šokinėti nuo šakos iki šakos į 3-4 m aukštį.

Muskuso elniai turi daugybę natūralių priešų. Tolimuosiuose Rytuose pagrindinis jos priešas yra Kharza, šeimų aukojama muskuso elnių. Dažnai lūšis laukia, kada pamaitinamas elnias muskusas, vilnietis ir lapė.

Socialinė struktūra ir reprodukcija

Muskuso elniai laikosi vieni, rečiau - grupėse iki trijų tikslų. Šeimos grupėse gyvūnų kontaktai yra taikūs, tačiau jie yra nepaprastai agresyvūs svetimų asmenų atžvilgiu. Žirginant tarp to paties amžiaus patinų, vyksta tikri mūšiai - gyvūnai tarsi vijosi vienas kitą, bandydami smogti priekinėmis kojomis ar kumščiais į priešo krupą, kraigą ar kaklą. Per ilgas muštynes ​​vienas iš kovotojų dažnai numuša kitą ant žemės, jį numuša, o paskui įkiša į jį kumščius, o tai gali sukelti nugalėtojo mirtį.

Muskuso elniai poruojasi gruodį ir sausį. Po 185–195 dienų patelės pagimdo 1–2 jauniklius.

Jauni muskuso elniai sulaukia brendimo 15-18 mėnesių amžiaus. Jų gyvenimo trukmė gamtoje yra tik 4–5 metai, bet nelaisvėje - iki 10–14 metų.

Muskuso muskuso elnias

Ant patino elnio patino pilvo yra muskusinė liauka, užpildyta tiršta, ūmiai kvepiančia rusvai rudos spalvos paslaptimi. Vienoje suaugusio vyro liaukoje yra 10–20 g natūralaus muskuso - brangiausio gyvūninės kilmės produkto.

Cheminė muskuso sudėtis yra labai sudėtinga: riebalų rūgštys, vaškas, aromatiniai ir steroidiniai junginiai, cholesterolio esteriai. Pagrindinis muskuso kvapo nešiklis yra makrociklinis ketonų ketonas. Lakieji muskuso komponentai perduoda informaciją apie patino amžių ir būklę ir gali pagreitinti pateles.

Pirmasis muskuso paminėjimas Europoje datuojamas 390 A.D. e. Viduramžių gydytojai Ibn Sina ir Serapino žinojo apie jį. XIV amžiuje. Marco Polo atkreipė dėmesį į ypač vertingo muskuso buvimą Eringulo šalyje, kuri, matyt, yra šiuolaikinės Mongolijos ar Vakarų Kinijos teritorijoje. Rytuose muskusas buvo dedamas į vaistą nuo melancholijos, taip pat buvo nešiojamas maišeliuose ant krūtinės, kad būtų išvengta blogos akies ir nesugadintos. Muskusą taip pat plačiai naudoja arabų ir tibetiečių liaudies gydytojai kaip priemonę sustiprinti vyrų lytinę potenciją.

Muskusas šiuo metu plačiai naudojamas rytietiškoje medicinoje. Kinijoje tai yra daugiau nei 200 vaistų receptų dalis. Indijoje atlikti eksperimentai parodė, kad muskusas turi bendrą stimuliuojantį širdį ir centrinę nervų sistemą, taip pat yra veiksmingas kaip priešuždegiminis.

Europoje muskusas kaip vaistas nėra ypač sėkmingas, tačiau čia jie rado kitą pritaikymą - kvepalų pramonėje kaip kvapų fiksatorių.

Be muskuso liaukos, muskuso elnio patinai vidiniame uodegos paviršiuje turi liaukas, išskiriančias paslaptį su aštriu „ožkos“ kvapu. Tuštinimosi metu išmatos, kontaktuodamos su liauka, įgauna šį kvapą.

XX amžiaus viduryje Saudo Arabijoje atsirado pirmieji muskuso elnių ūkiai, kur muskusas išgaunamas humaniškai, nesužeidžiant gyvūno.

Gyvūnai gaudomi stacionariais spąstų spąstais, o tai neleidžia gyvūnams, kaip pavojingam dirgikliui, vystytis gynybinei reakcijai į žmones. Norėdami pritraukti muskuso elnius į gaudyklės dėžę, naudojamas maisto masalas - kerpės ar grūdai. Pagrobtas žvėris varomas į imobilizacijos dėžę, kurios konstrukcija ir matmenys neleidžia gyvūnui judėti. Tada patinas eutanazuojamas injekuojant ksilaziną kartu su ketaminu. Imobilizacija ir miegas trunka vidutiniškai 40 minučių, o žvėries motorinis aktyvumas visiškai atstatomas per keturias – penkias valandas. Prieš išspaudžiant muskusą, į maišą įdedama sidabrinė mentele su lataku, iš kurio pašalinama liaukos paslaptis.

Pasirinkus muskusą, imobilizuotas patinas visą tą laiką perdengiamas specialioje dėžutėje. Labai svarbu atkreipti dėmesį, kad ne vienas muskuso elnio patinas buvo nužudytas ar sužeistas ekstrahuojant muskuso grūdus.

Jis ypač susilaukė populiarumo Viduriniuose Rytuose, kur juodasis muskusas yra populiariausias vyrų aromatas. Aromatas yra aštrus, aštrus, patvarus.

Klasifikacija

Yra 5 muskusinių elnių porūšiai (Moschus moschiferus) :

  • Sibiro muskuso elnias (M. moschiferus moschiferus) - platinamas Altajame, Rytų Sibire, į vakarus iki Jenisejaus ir į rytus iki Lenos upės, Transbaikalijoje, Šiaurės Mongolijoje, Didžiojoje ir Mažojoje Khinganuose bei Stanovoi kalnų vakaruose,
  • Sachalino muskuso elnias (M. moschiferus sachalinensis) - gyvena Sachalino saloje,
  • Tolimųjų Rytų muskuso elniai (M. moschiferus turowi) - gyvena Sikhote Alin mieste ir į vakarus iki Zeya upės,
  • Verhojanskas, arba arktinis, muskuso elnias (M. moschiferus arcticus) - gyvena Verhojansko kalnagūbris ir Chersky kalnagūbris vakaruose iki Lenos upės ir į rytus iki Kolyma, Aldan ir Stanovoi kalnagūbris.
  • Muskuso elnias (M. moschiferus parvipes) - gyvena Korėjos pusiasalyje ir aplinkinėse teritorijose.

Gyventojų būklė ir apsauga

Muskuso elniai Rusijos Federacijoje yra medžioklinė rūšis. Oficialiai, remiantis apklausų rezultatais, pripažįstama, kad Rusijoje muskuso elnių yra 120–125 tūkst. Metinė konfiskavimo riba yra apie 1500 gyvūnų. Ekstrahavimas atliekamas dėl muskuso liaukos - „srauto“, todėl vyrai yra medžioklės objektas.

  • Amūro regionas - 130–150 kg,
  • Žydų autonominis regionas - 10–15 kg,
  • Primorskio teritorija - 100–115 kg,

Iš viso regione - 420–480 kg

Altajaus-Sajano regione 1998–2001 m. Neteisėtai supirkta „lėktuvas“:

  • Tuvos Respublika - 100 kg,
  • Chakasijos Respublika - 30 kg,
  • Krasnojarsko krašto sektorius - 40 kg,
  • Altajaus Respublika - 20 kg

Buveinė

Beveik visas pasaulio muskuso elnias yra paplitęs Rusijos šiaurėje. Rūšies buveinė yra Altajaus kalnai, Sajano kalnai, Rytų Sibiro ir Jakutijos, Tolimųjų Rytų ir Sachalino kalnų sistema. Elniai gyvena visuose kalnuoto reljefo taigos miškuose.

Pietinėse teritorijose rūšis gyvena nedideliais židiniais Kirgizijoje, Mongolijoje, Kazachstane, Kinijoje, Korėjoje ir Nepale. Elnias taip pat buvo rastas Indijoje, prie Himalajų papėdės, tačiau dabar ten praktiškai sunaikinamas.

Toks pats likimas ištiko jį Vietnamo kalnuose. Muskuso elniai gyvena tankiuose miškuose ant stačių kalnų šlaitų. Dažniausiai jį galite sutikti 600–900 metrų aukštyje, tačiau jie sutinkami 3000 metrų atstumu Himalajų ir Tibeto kalnuose.

Muskuso elniai labai retai migruoja, norėdami apsigyventi pasirinktoje vietoje. Vienmečių patelių ir elnių teritorija nedidelė, o suaugusių patinų, vyresnių nei treji metai, užima iki 30 ha. jų žemės taigos miškas.

Patelės ir vienmečiai daugiausia orientuojasi į maisto kiekį, o atskirų patinų buveinės priklauso nuo patelių skaičiaus teritorijoje ir kitų patinų nebuvimo. Kiekvieno patino teritorijoje paprastai gyvena nuo vienos iki trijų patelių.

Šis nepretenzingas elnias pritaikytas gyvenimui net borealiuose šiauriniuose miškuose.Temperatūros svyravimai iš Rytų Sibiro taigos yra labai dideli: nuo -50 iki +35 C⁰, bet vis tiek šie artiodaktilai gyvena ten.

Pradedant nuo dešiniojo Sibiro Jenisejaus kranto ir Ramiajame vandenyne, auga niūri, begalinė taiga, kurios trys ketvirtadaliai yra amžino įšalo dirže. Didžiulės plynaukštės ir kalvagūbriai, apaugę tankiais eglių, kedrų, eglių miškais, visiškai nepraeinami.

Ir tik siauri gyvūnų takai tarp nukritusių medžių padės rasti vadovą keliautojui. Šie niūrūs, šalti, tušti miškai, visiškai apaugę kerpėmis ir samanomis, savo namams pasirinko muskuso elnius.

Muskuso elnio vertė žmonėms

A muskuso elnių medžioklė vedamas nuo senų senovės. Jei anksčiau siekta buvo gauti neįprastą elnio kaukolę su sparneliais, dabar gyvūnas vertinamas už jį geležiesgaminanti muskusą.

Gamtoje muskuso elnias reikalingų patinams pažymėti savo teritoriją ir pritraukti pateles provėžų sezono metu. Nuo senų senovės žmogus naudojo muskuso muskuso elnias medicinos ir kosmetikos reikmėms.

Net senovės arabai, gydytojai savo metraščiuose minėjo apie kabareto muskusą. Romoje ir Graikijoje smilkalams gaminti buvo naudojamas muskusas. Rytuose jis buvo naudojamas ruošiant vaistus nuo reumato, širdies ir kraujagyslių ligų, stiprinti potenciją.

Europoje plienas taikyti purkštukąSibiro muskuso elnias kosmetikos ir parfumerijos pramonėje. Kinijoje sukurta daugiau nei 400 rūšių vaistų, kurių pagrindą sudaro muskusas.

Vyriškas muskuso elnias muskusą pradeda gaminti sulaukęs 2 metų, o liauka funkcionuoja iki gyvenimo pabaigos. Jis yra apatinėje pilvo dalyje, šalia lytinių organų, išdžiovintas ir susmulkintas į miltelius atneša 30-50 gramų miltelių.

Mityba

Mažas (ne daugiau kaip 1 metro ilgio ir 80 cm aukščio) muskuso elnias sveria tik 12–18 kilogramų. Šio mažojo elnio maistas daugiausia sudarytas iš epifitų ir sausųjų kerpių.

Žiemą tai sudaro beveik 95% muskusinių elnių dietos. Vasarą jis gali įvairinti stalą mėlynių lapais, kai kuriais skėtiniais augalais, eglės ir kedro adatomis, paparčiais. Elniai kaip tik ir suteikia kerpėms augti iki naujos žiemos.

Maitinimo metu jis gali lipti ant pasvirusių medžių kamienų, šokinėti ant šakų ir užkopti į 3–4 metrų aukštį. Laukiniai elniai, priešingai nei naminiai gyvūnai, visiškai nevalgo maisto, bet stengiasi kerpius rinkti po truputį, kad būtų išsaugota šėrimo teritorija. Muskuso elniai neprivalo dalintis savo maistu su kitais gyvūnais, todėl maisto visada yra pakankamai.

Dauginimasis ir ilgaamžiškumas

Vieno elnio gyvenimo būdas keičiasi, prasidėjus provėžų sezonui. Lapkritį – gruodį patinai pradeda aktyviai žymėti teritoriją savo kvapiosiomis liaukomis, išleisdami iki 50 ženklų per dieną. Naudokite šiai kalnai.

Jie stengiasi išplėsti savo teritoriją, dažnai susitinka su kaimynais. Kovoje dėl vietos po saule, taigi ir dėl patelės, elniai užsiima gana nuožmiomis kovomis. Susitikę du vyrai iš pradžių paprasčiausiai vaikščioja vienas su kitu 6-7 metrų atstumu, atidengdami pėdas ir augindami vilną, suteikdami sau pasitikėjimo savimi ir papildomų matmenų.

Dažniausiai jaunesnis elnias palieka teritoriją. Tuo atveju, kai jėgos yra lygios, prasideda kova, kur naudojami aštrūs kumščiai ir kanopos. Elniai nepagailėjo savo jėgų, atitraukia savo fanas ir giliai sužeidžia vienas kitą kovoje.

Po poravimosi patelė nešioja 1–2 jauniklius, kurie gimsta vasarą, o brendimą pasiekia per 15–18 mėnesių. Kopūstų grybai gyvena tik apie penkerius metus. Nelaisvėje jų amžius siekia 10–12 metų.

Šiuo metu Rusijoje muskuso elnių populiacija siekia apie 125 tūkst. Nors senais laikais muskuso elniai buvo beveik visiškai išnaikinti, vaizdas vis tiek išliko, o dabar jis priklauso komerciniams. Skaičius reguliuoja medžioklės ūkiai ir išduodamas tam tikras talonų skaičius muskuso elniams šaudyti įvairiuose šalies regionuose.

Kodėl muskuso elnias skraido?

Tiek vyrai, tiek moterys turi gerklę. Tačiau patelės yra mažos ir retai išsikiša už viršutinės lūpos kraštų. Tačiau muskusinių elnių patinai augina visą savo gyvenimą ir siekia 10 cm ilgį!

Gyvūnai juos naudoja priešininkui įbauginti. Du vyrai vaikšto vienas nuo kito, 6-7 metrų atstumu, ir, pakėlę galvą, išskleidžia savo sparnus, parodydami juos priešui. Keldami kailį, jie bando įtikti. Kartais šie parodomieji žaidimai baigiasi kova. Tuomet stipresnis ir judresnis įsmeigia aštrius savo kumščius į priešo kūną. Neretai mušamieji muša kovas ir naudojamos priekinės kojos: varžovai muša vienas kitą išilgai keteros, atšokdami darydami tai.

Skaičius

1988 m. Mūsų šalyje buvo apie 170 tūkst. Asmenų, tačiau iki 2002 m. Jų skaičius sumažėjo beveik 5 kartus. Buvo sunaikinti beveik visi Sibiro muskuso elnių porūšiai.

Siekiant išvengti visiško šios retos elnių rūšies išnykimo, gyvūnas buvo įtrauktas į Rusijos ir pasaulio raudonųjų knygų sąrašą.

Remiantis 2016 m., Rusijoje gyvūnų muskuso elnių skaičius siekia 125 tūkstančius individų.

Muskuso elnias ir žmogus

Muskuso elniai yra rūšys, kurių išgyvenimui kyla grėsmė pirmiausia dėl žmogaus veiksmų.

Pagrindinės populiacijos mažėjimo priežastys yra gyvūnų medžioklė ir jų buveinių sunaikinimas.

Šiandien muskuso elniai vis dar yra medžioklinė rūšis, tačiau per metus jų skaičius siekia 1500 individų.

Kas yra vertingas muskuso elnias

Nuo senų senovės daugelio Sibiro tautų muskuso elniai veikė kaip šamano padėjėjai. Jo kostiumas naudojo gyvūno odą, kaulą ir, žinoma, žnyples.

Abaletai iš kabareto fanačių dažnai randami kasinėjimų metu. Pavyzdžiui, jie buvo rasti akmens ir geležies amžių šamanų laidojimo vietoje.

Maždaug prieš 5 tūkstančius metų muskuso elnių žiuželiai buvo naudojami papuošti lopšį, kad apsaugotų kūdikį nuo piktųjų dvasių. Tuvanai, telengitai ir tofalai vis dar naudoja juos kaip talismaną.

Humaniški arabai

Praėjusio šimtmečio penktajame dešimtmetyje ūkiai pradėjo atsirasti Saudo Arabijoje, kur buvo auginami gyvūnai ir išgaunamas muskusas jų nesužeidžiant.

Kaip jie tai padarė?

  1. Masalas, pavyzdžiui, grūdai, buvo dedamas į nejudančią gaudyklės dėžę.
  2. Kai gyvūnas įėjo į dėžę, jo durys užkliūvo
  3. Tada pagautas žvėris buvo perkeltas į imobilizacijos skyrių, turintį specialų dizainą, kuris imobilizuoja žvėrį.
  4. Šiame bloke patinas buvo sunaikintas injekcijomis 40 minučių.
  5. Gyvūno miego metu į maišelį buvo įdėta sidabrinė mentelė, kurios griovelis ištekėjo.
  6. Pašalinus muskusą, muskuso elnias dar 4-5 valandas buvo specialioje dėžutėje, kol motorinė veikla buvo visiškai atstatyta.

Įdomūs faktai

Ir galiausiai pasidalysime su jumis įdomiais faktais apie nuostabų gyvūną.

  • Muskuso elnias išvertus iš lotynų kalbos - „nešantis muskusą“.
  • Patinams reikia muskusinės liaukos, kad suviliotų pateles poravimuisi. Rūdijimo metu (poravimosi laikotarpiu) vyrai visur palieka „kvapnius“ ženklus, pamerkdami patelę į aromatą. „Apsvaigusi“ patelė greitai randa vietą, kur tokiame orientyre gyvena patinas elnias patinas. Nenuostabu, kad vienas gerai žinomas kvepalų prekės ženklas, kurio kompozicijoje daugiausia dėmesio skiriama muskatui, yra reklamuojamas žodžiais: „Muskuso natos džiugina moteris“.
  • Dėl muselių muskuso elniai ilgą laiką buvo laikomi vampyrais, geriančiais kitų gyvūnų kraują.
  • Gyvūno stuburas yra labai lankstus. Muskuso elnias ilgą laiką gali stovėti ant užpakalinių kojų.
  • Muskuso elniai „praktikuoja“ dviejų rūšių poras - konservatyvius ir archajiškus. Konservatyvi sąjunga apima suaugusio vyro porą su jauna moterimi. Archajiška šeima - jaunų asmenų pora - gali išlikti visą gyvenimą. To paties amžiaus suaugusieji dažnai konfliktuoja ir kovoja, todėl jų sąjunga yra trumpalaikė.

Nuostabios muskuso elnio savybės nepadaro jo nepažeidžiamo plėšrūnų. Tačiau pagrindinis pavojus jai vis tiek yra vyras. Tikimasi, kad kada nors žmonės supras, kad gyvūno gyvybė yra daug vertingesnė už kvepalų buteliuką, net ir elitiškiausią.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: Keisčiausi ir šiurpiausi puslapiai internete (Balandis 2020).

Pin
Send
Share
Send