Apie gyvūnus

Rytinio porūšio Otis tarda dybowskii dygliažolių pritaikymas žemės ūkio naudmenoms ir jų apsaugos problemos Daurijos stepėje (Rusija, Mongolija, Kinija) Mokslinio straipsnio tekstas pagal specialybę - Biologijos mokslai

Pin
Send
Share
Send


Didelis paukštis, maždaug iš kalakutienos. Seksualinis dimorfizmas daugiausia išreiškiamas dydžiu: patinas yra daug didesnis, balta spalva vyrauja ant atviro sparno iš viršaus, o patelė turi mažiau spalvų, nes didesnis raudonų dangų plotas. Ant sulankstyto sparno patinas matomas baltas laukas, bet patelėje, kaip taisyklė, ne. Sezoniniai spalvų skirtumai yra nereikšmingi. Pavasarį patinas turi pailgų baltų plunksnų „ūsus“, iš apačios ant kaklo vyrauja raudona spalva. Po vasaros vidurio nėra „ūsų“, raudonas plunksnas ant kaklo dažniausiai keičia pilkos spalvos, kaip ir patelės. Jaunos atrodo kaip patelės iki rugsėjo – spalio mėnesio, tačiau yra šviesesnės ir rausvesnės, pilkos plunksnos susikertančios su raudonomis ant galvos ir kaklo, juodos dėmelės ant nugaros yra mažiau ryškios, apatinis sluoksnis yra dryžuotas (suaugusiems jis yra grynai baltas). Gaukite pilną vestuvių suknelę nuo 3 iki 6 metų. Pirmą kartą veisime dalyvaujantiems patinams gali trūkti „ūsų“, raudonplaukiai ant kaklo yra silpnesni. Suaugusių patinų svoris yra 7–12 kg (žinomi iki 20 egzempliorių), patelių - 4–8 kg, ilgis 80–120, patinų sparnas 59,5–70,0, patelių 47,0–66,0, sparnų plotis 190–260 cm.

Paskirstymas

Eurazijos stepių pusiau dykumos, miško stepių ir stepių regionai nuo Ispanijos iki Tolimųjų Rytų. 20-ojo amžiaus viduryje Sibire durtuvai lizdus sudėliojo plačioje stepių juostoje. Šiuo metu lizduose išlikę tik keli protrūkiai, per kuriuos lizduose gyvena labai nedaug, o likusiame buvusiame diapazone retkarčiais užfiksuojami pavieniai susitikimai.
2 porūšiai, abu yra Sibire. Vakarų nominacija O. I. tarda yra paplitusi Europos ir Azijos stepėse, į rytus - iki 3. Altajaus. Patinai ir moterys turi pilką viršutinę dalį iš viršaus, raudoną iš apačios, mažus dengiančius sparnus raudonai su tamsiais skersiniais ruoželiais, ant visų vairininkų, išskyrus 1–2 kraštutines poras, yra raudonos dėmės, poravimosi metu vyriškos lyties atstovai turi tik „ūsus“ gerklės šonuose. Rytų porūšis O. t. dybowskii diapazonas yra iš pietryčių Altajus į Tolimuosius Rytus. Patinai ir moterys turi pilką kaklą, maži sparnų paslėpimai taip pat pilki, raudonos dėmės aptinkamos tik ant centrinių vairininkų, jų nėra 5 kraštutinėse porose, vyrai turi pailgas plunksnas gerklėse iš abiejų pusių ir iš apačios “. ūsai “ir„ barzda “.

Biologija

Antžeminiai paukščiai puikiai vaikšto ir bėga. Prieš kildami jie išsisklaido, greitai ir žemai skraido. Aukštos žolės stepės yra lengviausiai pasirenkamos lizdams, o sausose stepėse jos renkasi pievas ir pakrantės žolėtas vietas. Jie lizdus užima žemės ūkio naudmenose tarp javų, bulvių ir net saulėgrąžų.
Jie grįžta iš žiemojimo, kai ištirpsta sniegas. Jie nesudaro garo. Patelės skraida prie dabartinių patinų, pavyzdžiui, kruopų ar juodųjų kruopų. Per srovę patinas platina sparnus ir uodegą, pripučia goiterį, visus pūkus ir vaikšto savo dabartine vieta kažkur padidintoje vietoje, ant pliko pleistro. Tokingas įvyksta beveik be garso. Kai pūga yra maža, vieniši vyrai paprastai teka, o esant dideliam tankiui srovė yra grupinis reiškinys.
Lizdavimas prasideda gegužės pirmoje pusėje. Lizdas yra skylė svarelyje, kurią patelė iškasa; ją galima uždengti žole arba atidaryti. Dažnai jie sukuria lizdą ant plikos ariamos žemės, o kylantys ūgliai jį dengia. Lizde dažniausiai nėra patalynės arba atsitiktinai ten pateko keli žolės ašmenys. Paprastai sankaboje yra 2 kiaušiniai, rečiau 3 arba 1. Patelė juos deda 1–2 dienų intervalu, pradeda inkubuoti nuo pirmo kiaušinio. Kiaušiniai yra panašūs į kraną, bet labiau suapvalinti. Jų fonas yra nuo šviesiai molio iki alyvuogių žalumo, dėmėtumas labai skirtingas - nuo neaiškaus neryškaus bėrimo iki netaisyklingos formos ir skirtingo intensyvumo rudų ar raudonai rudų dėmių. Korpusas yra labai blizgus. Kiaušinių dydžiai 73–90 x 53–67 mm. Pavojaus atveju patelė praleidžia lizdą dėl apsauginės spalvos, ji, nepaisant didelio dydžio, gerai maskuojasi net ir žemoje žolėje. Atokiau nuo lizdo, vaizduojantis sužeistą vyrą. Esant dideliam karščiui, jis uždaro mūrą su savo šešėliu. Inkubacinė trukmė yra 28–30 dienų. Viščiukai peri tam tikrais laiko tarpais, palikite lizdą kartu. Patelės jauniklius maitina pirmąsias 3–5 dienas, tada pradeda pačios rinkti maistą, tačiau maistą iš patelės gauna 2-3 savaites. Krūtinės yra padengtos storu ochra žemyn, užmaskuojant tamsias juosteles ir dėmeles. Jie skraido sulaukę maždaug mėnesio ar šiek tiek daugiau, tačiau lieka su mama iki rudens, o kartais ir iki pavasario.
Maistas sumaišomas. Šis ir augalų maistas, kurį sudaro lapai, žiedynai, laukinių ir kultūrinių augalų sėklos, gyvūninis maistas - įvairūs vabzdžiai, daugiausiai skėriai ir vabalai, dažnai - graužikai ir driežai. Viščiukai valgo vabzdžius beveik išimtinai, o skruzdėlės ir jų rupūžės jiems yra ypač svarbūs. Krioklys reguliariai eina ar skrenda į girdymo vietas, tačiau jei vanduo yra labai toli, viščiukai gali patekti su rasa ir drėgme iš pašaro. Maksimaliai aktyvus auštant.
Patinai nedalyvauja susirūpindami lizdais. Kai patelės sėdi ant savo lizdų, jos susirenka į grupes ir pulkus iki kito veisimosi sezono. Vasarą jie meluoja. Tačiau smagračiai kelis sezonus keičiami palaipsniui, todėl lipdymas netrukdo skristi. Patelės ir jaunos rudenį taip pat patenka į pulkus - atskirai nuo patinų. Žiemojančios vietos yra gana arti: Kaukaze, Centrinėje Azijoje ir rytinėje Kinijoje. Krūmai lėtai auga, tampa vėlyvais suaugusiaisiais. Patinai užauga 5–6 metų, moterys - 3–4 metų. Iki šio amžiaus jie visus metus laikomi pakuotėse. Jie siekia grįžti iš žiemojimo vietų į buvusias lizdų vietas.
Krūmai jau seniai yra medžioklės objektas, ir tai buvo pagrindinė katastrofiško skaičiaus mažėjimo ir buveinių sumažėjimo priežastis. Rūšis yra įtraukta į Rusijos ir Kazachstano raudonąsias knygas, jos būklė kelia didelį susirūpinimą. Šiuo metu pagrindiniai ribojantys veiksniai yra sankabų ir viščiukų žūtis žemės ūkio naudmenose ar dirbantiems mechanizmams, gyvuliams, aviganiams ir benamiams šunims, o trąšos, nerimas ir brakonieriai daro didelę žalą. Ypatingas darbas atliekamas siekiant apsaugoti lizdus ir rinkti kiaušinius ariamoje žemėje, auginti viščiukus inkubatoriuose ir specialiuose ūkiuose. 3. Europos pietuose ir daugelyje Europos Rusijos stepių regionų dumblių skaičius buvo atkurtas, o kai kuriose vietose - iki žvejybos lygio.

Mokslinio darbo tema „Rytinio porūšio Otis tarda dybowskii dygliažolių adaptacija žemės ūkio naudmenoms ir jų apsaugos problemos Daurijos stepėje (Rusija, Mongolija, Kinija)“ tekstas

Rusijos paukščių stebėjimo žurnalas 2019, 28 tomas, „Express Edition 1759“: 1791–1797

Rytinio porūšio Otis tarda dybowskii biustardo pritaikymas žemės ūkio paskirties žemei ir jų apsaugos problemos Daurijos stepėje (Rusija, Mongolija, Kinija)

Antrasis leidimas. Pirmasis leidinys 2018 m. *

Bustard Otis tarda yra įtraukta į Raudonąjį sąrašą visame pasaulyje nykstančių IUCN rūšių, ypač rytinio porūšio populiacijos būklę O. t. dybowskii. Pagrindinės buveinės yra Daurijos stepėse (sutrumpintai kaip Dau-ria), esančiose Pietryčių Transbaikalia ir Šiaurės rytų Mongolijos ribose. Buksmedžių populiacija Transbaikalia buvo smarkiai pakenkta šeštajame ir septintajame dešimtmečiuose, kai masiškai ariamos nekaltybės žemės, o kartu vyko intensyvi medžioklė (Gagina 1965, Chan, Goroshko 1998). Vėlesnis bustardų perėjimas prie buveinių ariamosiose žemėse turėjo tiek teigiamą, tiek neigiamą poveikį gyventojams ir yra ypač svarbus rūšies išsaugojimui ateityje (Goroshko 2002, 2015).

Tyrimų sritis, medžiaga ir metodai

Medžiagą rinkome 1990–2017 m. Laikotarpiu daugiausia Pietryčių Transbaikalijoje ir šiaurės rytų Mongolijoje, kur tyrimai atliekami kasmet, gretimoje Kinijos teritorijoje, tyrimai nėra metiniai. Pagrindiniai duomenų rinkimo metodai yra šilauogių buveinių tyrimas ir išsami ten gyvenančių žmonių tyrimai. Vietiniai gyventojai gerai žino bustardus, todėl apklausa leido surinkti daug vertingos informacijos.

Regionui būdingas ekstensyvus žemės ūkis. Stepai naudojami ganykloms (ganyti daugiausia avis, karves, arklius), šienavimui ir ariamai žemei. Rusijos teritorijoje auginami kviečiai ir avižos, rečiau miežiai, grikiai, rapsai, soros, Mongolijoje - tik kviečiai (bet nuo 2010-ųjų rapsai taip pat nedideliais kiekiais), gretimoje Kinijos teritorijoje - daugiausia kviečiai ir rapsai, rečiau kukurūzai. , ankštiniai ir daugybė kitų augalų.

Masinis jaunavedžių stepių arimas Pietryčių Transbaikalijoje ir kaimyninėje Mongolijoje buvo 1960–1980 m. Dauru stepių rusų ir kinų dalyse ariamosios žemės užima apie 20% teritorijos

* Goroshko O.A. 2018. Rytinio porūšio biustardo pritaikymas dirbamai žemei ir jo apsaugos problemos Daurijos stepėje (Rusija, Mongolija, Kinija) // Paukščiai ir žemės ūkis. „Ivanovo“: 68–74.

torio, Mongolijoje - apie 2 proc. Rusijoje ir Mongolijoje iki dešimtojo dešimtmečio pradžios maždaug 40% ariamosios žemės buvo kasmet nesėjama (liko poromis), 1992–1995 m. Smarkiai sumažėjo pasėlių plotas (dėl ekonominės krizės), nuo 1997 m. 90% ariamosios žemės, 2000-aisiais žemės ūkio mastas išliko labai mažas (išskyrus ekonomines problemas, tai taip pat siejama su daugelio metų sausra), nes nuo 2010-ųjų pradžios žemės ūkis atsigavo lėtai. Žemės ūkis Kinijoje yra daug intensyvesnis, nes nuo 2010-ųjų dešimtmečio labai išaugo pasėlių plotas. Devintajame dešimtmetyje Transbaikalijoje ganyklos buvo prislėgtos būsenos dėl per didelių ganyklų. Dėl sumažėjusio gyvulių skaičiaus ir dėl padidėjusio kritulių kiekio ganyklos iki dešimtojo dešimtmečio pabaigos iš esmės atsigavo. Mongolijoje ganyklų degradacija dėl per didelių ganyklų pastebima tik artimiausiuose kaimeliuose, o Kinijoje beveik visur ganyklos yra labai stiprios.

Svarbus Daurijos bruožas yra ryškūs klimato ciklai, trunkantys maždaug 30 metų su pakaitomis sausais ir drėgnaisiais laikotarpiais (Obyazovas, 2012), kurie daro didelę įtaką bustardų populiacijos būklei ir žemės ūkiui (Goroshko 2003). Sauso periodo pikas buvo 1983 m., Drėgnasis laikotarpis buvo 1995 m., 2000–2017 m. - sausas laikotarpis.

Krūmų prisitaikymas prie dirbamos žemės

Pietryčių Transbaikalijoje bambaliai pradėjo lizdus ariamosiose žemėse aštuntojo dešimtmečio viduryje, praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pabaigoje jie jau buvo juos visiškai įvaldę ir netgi teikė pirmenybę nekaltynėms stepėms (Goroshko 2002, 2015). Daugiausia galvijų Transbaikalia ir Mongolijos stepių zonoje yra ariamosiose žemėse (daugiausia pūdytuose kraštuose), čia lizdus sudaro apie 65% patelių, suaugę biustai ariamosiose žemėse pavasarį ir rudenį praleidžia apie 80% dienos šviesos valandų ir apie 60% vasarą, 90% žiemą. Pavasarį biustrai mieliau maitinasi laukuose su pado grūdais (dažniausiai kviečiais, rečiau avižomis ir grikiais). Vasarą dalis suaugusių patelių ir kai kurie patinai eina į stepę, tačiau nesubrendę individai ir didžioji dalis vyrų lieka depozituose ir rapsų laukuose (jie mėgsta maitintis rapsų lapais). Brodai paprastai būna netoli stepių ir ariamosios žemės sienos. Rudenį vikšrai beveik visą laiką gyvena nuimtuose laukuose ir telkiniuose, kartais naktį praleidžia kaimyninėse pievose. Žiemą vikšrai maitinasi ir ilsisi beveik vien tik nuimtuose javų laukuose (nedaugelis žiemgalių žiemoja Dauroje).

Patelės su jaunikliais stengiasi būti arčiau krūmų ar kitų palyginti aukštų, bet nedaug augmenijos ir augalų

ją kaip prieglaudą pavojaus atveju. Todėl laukuose ir telkiniuose, apsuptuose miško diržais, pūgžliai įsikuria dažniau nei visiškai atvirose žemės ūkio paskirties žemėse.

Pelynų perėjimas gyventi ariamojoje žemėje yra susijęs ne su natūralių buveinių trūkumu (regione jų yra daugiau nei pakankamai), o su didesniu ariamosios žemės patrauklumu. Pirmiausia dėl to, kad gausiai prieinamas maistas: be grūdų ir rapsų lapų, vabalus lengviau rinkti ant palyginti atviro dirvožemio paviršiaus, o piktžolių augalai (kurių bambaliai taip pat maitinasi lapais) ariamose žemėse yra didesni ir sultingesni nei aplinkiniuose stepėse (Goroshko ir kt., 2003). ) Pavasarį dirvožemis ariamoje žemėje įšyla greičiau nei stepėje, o tai lemia dabartinių galvijų ir lizdaviečių patelių vietą. Ariamąją žemę rečiau aplanko gyvuliai ir joje sunku vairuoti transporto priemones, todėl trikdžių faktorius čia yra mažesnis nei stepėse, išskyrus intensyvaus žemės ūkio darbo laikotarpius.

Visose trijose šalyse stepių regionai, kurie yra palankiausi biustrams, tuo pat metu yra palankiausi gyvuliams ir žemės ūkiui. Šiuo metu daugiau kaip 90% buksmedžių gyvena ariamojoje žemėje, ganyklose ir šieno laukuose. Intensyvus natūralių dumblių buveinių mažinimo ir blogėjimo laikotarpis Transbaikalijoje buvo 1960–1980 m. Dėl jų perkeitimo, degradacijos ir susiskaldymo dėl arimo, peržydėjimo ir daugelio kelių atsiradimo. Pati opiausia buveinių praradimo ir degradacijos problema yra Kinijoje, mažiausia - Mongolijoje.

Teigiami ir neigiami veiksniai, susiję su dumblių buveine ariamojoje žemėje, palyginti su natūralia žeme

Teigiami veiksniai: 1) pašarų gausa, 2) geriausios apsauginės sąlygos (nuosėdos paprastai užauga gana didelėmis, bet negausiomis piktžolėmis, kurios paukščiams suteikia maskavimo, tačiau netrukdo apžvalgai, brakonieriai dažnai medžioja bambalius naudodamiesi automatiniu uostu, kurį apsunkina ariama žemė, brakonieriavimas yra viena iš svarbiausių priežasčių, kodėl Dauroje sumažėja dumblių skaičius), 3) gaisrai (svarbus kiaušinių ir viščiukų žūties veiksnys) ariamosiose žemėse yra daug retesni, 4) arimas ariamosiose žemėse (ypač pūdytuose kraštuose) daugeliu atvejų yra daug mažesnis.

1) Suaugusių paukščių ir jauniklių apsinuodijimas pesticidais. Pietryčių Transbaikalijoje yra žinoma 13 suaugusių bičių (įskaitant 6 paukščių grupę) žūtis dėl pesticidų naudojimo laukuose 1970–1980 m. (Goroshko 2002). Tuo metu pesticidai buvo dažnai naudojami, tačiau bambos dažniausiai gyveno stepėse už jos ribų

ariama žemė. Dėl žemės ūkio krizės 1995–2017 m. Pesticidai buvo naudojami labai nedideliais kiekiais, todėl bičių mirtis nuo apsinuodijimo nebuvo užregistruota. Bet nuo 2010-ųjų pradžios, atkuriant žemės ūkį, pesticidų naudojimas vis didėjo, ypač didelis augimas buvo pastebėtas 2016 ir 2017 m. Kadangi ateinančiais metais turėtų prasidėti ilgalaikis drėgno klimato laikotarpis, palankus žemės ūkiui, tikimasi, kad atsigaunant žemės ūkiui padidės apsinuodijimo bustardomis tikimybė. Tai kelia rimtą grėsmę rūšims, nes pelynai šiuo metu yra labai glaudžiai susiję su ariamąja žeme. Pesticidai naudojami auginant visų rūšių pasėlius, tačiau dažniausiai - rapsus, kurių lapus bambaliai mėgsta valgyti. Rapsų sėjos plotas Pietryčių Transbaikalia sparčiai auga nuo 2016 m. Maždaug tokia pati situacija (tiek naudojant pesticidus, tiek auginant rapsus) taip pat pastebima kaimyninėje Mongolijos teritorijoje (rapsai čia buvo auginami tik 2010-aisiais). Kaimyninėse Kinijos teritorijose pesticidai naudojami dideliais kiekiais, o rapsų pasėliai užima didžiąsias teritorijas.

2) Kiaušinių ir mažų viščiukų mirtis dirbant ariamąjį darbą. Daurijoje kiaušinių dėjimas šermukšniais tęsiasi nuo balandžio pabaigos iki birželio pabaigos, o intensyviausiai - gegužės pradžioje. Arimas sėti pasėliams prasideda gegužės pradžioje, intensyviausiai gegužės antroje pusėje. Arimas vyksta birželio ir liepos mėnesiais. Ariamasis darbas lemia masinį kiaušinių, o dažnai ir mažų viščiukų, mirtį dirbamoje žemėje. Rusijoje, Daurijos dalyje, mašinų operatoriai paprastai lizdo neartina, jei jiems pavyksta laiku pastebėti, aplink lizdą paliekama neatskleistos žemės dalis, kurios plotas yra 2–8 m. Kadangi Dauroje yra nedaug Corvus frugilegus rogių, dauguma lizdų, kurie išliko ariant, bankrutuoja ( plėšrūnų vaidmenis dažniausiai sudaro varnas Corvus corax ir varna Corvus orientalis, tačiau stepių Daurijoje jų taip pat nėra daug).Nepaisant to, vis dar išgyvena nereikšminga kiaušinių dalis, nes sutrikusios patelės dažnai negrįžta į lizdą. Intensyvaus ūkininkavimo metu 1980–1990 m. Rusijoje, Daurijos dalyje, maždaug 30% sankabų, esančių visoje ariamojoje žemėje (įskaitant nedirbamus telkinius), kasmet buvo sunaikinama ariamojo darbo metu. Dėl žemės ūkio krizės 2000–2017 m. Gyventojams padaryta žala buvo nedidelė, tačiau ji augs, nes prasidės atsigavimas žemės ūkyje.

3) Nerimas. Bustards yra atsargūs ir labai jautrūs nerimui. Moterų nerimas pirmoje lizdo laikotarpio pusėje yra ypač pavojingas. Būtent tuo metu buvo vykdoma intensyvi žemės ūkio veikla

žemės ūkio darbai (sėja, telkinių apdorojimas). Technologijų gausa sukelia nerimą ne tik dirbamuose plotuose, bet ir gretimose vietose. O ganyklose nerimas yra gana didelis ištisus metus.

4) Viščiukų mirtis po žemės ūkio technikos peiliais šienaujant, rečiau - siloso derliaus nuėmimas, kartais - derliaus nuėmimas. Transbaikalia yra žinoma 12 tokių atvejų. Ši grėsmė yra didžiulė Rusijoje ir Kinijoje, kur šienaujami dideli plotai, tačiau maža - Mongolijoje, kur šienas pjaunamas retai.

5) Piemenų plėšrumas. Jie beveik visada yra visose trijose šalyse be pavadėlio. Transbaikalia yra žinomi 5 šunų jauniklių nužudymo atvejai. Ši grėsmė buvo gana didelė 19701980-aisiais, tačiau 1990–2000 m. Sumažėjo dėl žymiai sumažėjusio gyvulių skaičiaus ir gyvulių laikymo vietų. Tačiau pastaraisiais metais lėtai augo gyvulių ir šunų skaičius ir tikimasi, kad artimiausiais metais, prasidėjus drėgno klimato laikotarpiui, bus tęsiama gyvulininkystės produkcijos atstatymas - taigi padidės šunų plėšrūnų grėsmė. Kinijoje šios grėsmės lygis yra beveik toks pat kaip Rusijoje, tačiau Mongolijoje jis yra daug didesnis.

Apsaugos būklė ir apsaugos rekomendacijos

Dabartinis Daurijos saugomų natūralių teritorijų tinklas negali užtikrinti tvaraus buksmedžių populiacijos išsaugojimo. Pietryčių Transbaikalijoje saugomose teritorijose gyvena tik apie 5% gyventojų, šiaurės rytų Mongolijoje - apie 10%, kaimyninėje Kinijoje - apie 20%. Saugomų teritorijų sukūrimas yra labai svarbus daugelio retų rūšių gyvūnų išsaugojimo būdas, tačiau šis metodas yra neveiksmingas ir beveik netaikomas taupant bambalius dėl šių priežasčių: 1) stepėmis žmonės labai aktyviai naudojasi žemės ūkyje, todėl stepių saugomų teritorijų tinklo kūrimo ir išplėtimo galimybės yra labai ribotos, tokios saugomos teritorijos. maži ir jie turi nedidelį plotą, 2) Dauroje dygliuotų paukščių populiacijos tankis yra labai mažas, paukščiai pasiskirsto mažomis grupėmis didelėje teritorijoje, todėl neįmanoma sukurti saugomų teritorijų tinklo, kuris apimtų buveinių dalis, kuri liko tausojančiam rūšių išsaugojimą, 3) Daurijoje šilauogių pasiskirstymas yra beveik ištisinis ir labai keičiasi dėl daugelio metų ciklinio klimato pokyčio (Goroshko 2003), 4), ir pagaliau dabar biustai labiau mėgsta lizdus ariamojoje žemėje, o ne stepių.

Atsižvelgiant į tai, kad stepių zonos žmonės sparčiai vystosi, ir ekonominę plėtrą, perspektyvos išlaikyti pustinius bus

Natūralus kraštovaizdis yra nepaprastai vaiduokliškas. Norint išsaugoti buksmedį, svarbu užtikrinti jo išsaugojimą žemės ūkio paskirties žemėje. Reikia specialių saugomų teritorijų. Tai gali būti specializuotos bustardų šventovės, kurių režimas numato ūkininkavimą su tam tikrais apribojimais. Visų pirma būtina atsisakyti pesticidų naudojimo arba griežtai apriboti jo naudojimą, reguliuoti arimo telkinių laiką (draudžiama plukdyti gegužę ir birželį), arimo lizdus, ​​draudžiant benamius šunis ir kitas priemones. Taip pat būtina kontroliuoti paukščių pasiskirstymą (pritraukti paukščius į tas vietas, kurios yra optimalios bustardų išsaugojimo požiūriu). Paukščių pritraukimo būdai gali būti apsirengimas viršuje (pavyzdžiui, kultivuojant pasėlius, kuriems ypač patinka bambaliai, arba pašarai išdėstomi ankstyvą pavasarį), kuriant šlapias pievas. ), sukurdamas optimalų lizdų peizažą su žemais krūmais. Ploto tyrimas prieš arimą ir išperėtų patelių identifikavimas leis jums pakoreguoti arimo procesą. Visų pirma, kadangi drugeliai ant kiaušinių sėdi labai tankiai, plūgti negalima gąsdinant paukščių iš lizdų, jei paliekate vietas aplink lizdus, ​​kurių spindulys yra 25 m ar didesnis. Norint, kad žemės ūkio produktų gamintojai sutiktų su šiais apribojimais ir papildomomis išlaidomis, reikia imtis priemonių jų nuostoliams kompensuoti. Pavyzdžiui, komercinio švietimo turizmo plėtra remiantis tokiomis saugomomis teritorijomis. Be abejo, tokioms saugomoms teritorijoms turėtų būti teikiama valstybės parama.

Be abejo, reikalingos ir kitos priemonės, skirtos pašalinti pagrindines grėsmes ir ribojančius veiksnius: užkirsti kelią gaisrams ir didinti gaisrų gesinimo efektyvumą, kovoti su brakonieriavimu, pašalinti biustų mirtį nuo susidūrimo su elektros linijomis (geriausias pasirinkimas yra požeminių kabelių tiesimas), gyventojų aplinkosauginį švietimą ir tobulinti teisės aktus. ir kiti

Gagina T.N. 1965 m. Paukščiai ir žemės ūkio produkcija. Alma-Ata: 1- 52. Goroshko O.A. 2002. Kranų ir buksmedžių populiacijų padėtis ir apsauga Pietryčių Transbaikalijoje ir gretimuose Mongolijos regionuose. Dis. . Cand. biol. mokslai. M .: 1–194 (rankraštis).

Goroshko O.A. 2003. Daugiamečių klimato ciklų įtaka buksmedžio rytinio porūšio populiacijai Otis tarda dybowskii Taczanowski, 1874 // Rusijos ir kaimyninių šalių paukščiai. Saratovas, 2: 7–29. Goroshko O.A. 2015. Duomenys apie biustaro rytinio porūšio Otis tarda dybowskii biologiją

Daurijoje // Rus. ornitolis. žurnalas 24 (1181): 3053-3065. Goroshko O.A., Korsun O.V., Tkachuk T.E. 2003. Duomenys apie bustardų mitybą (Otis tarda dybowskii Taczanowski, 1874) // Rusijos ir kaimyninių šalių bustardų paukščiai. Saratovas, 2: 30-36.

Obyazovas V.A. 2012. Klimato pokyčiai ir upių ir ežerų hidrologinis režimas Daurijos ekoregione // Daurijos upių baseinų prisitaikymo prie klimato pokyčių problemos: aplinkos ir vandens valdymo aspektai. „Chita“: 24–45. Chan S., Goroshko O. 1998. Didžiojo bambalio išsaugojimo veiksmų planas. Azijos taryba, „BirdLife International“, Tokijas: 1-44.

Rusijos paukščių stebėjimo žurnalas 2019, 28 tomas, „Express Edition 1759“: 1797–1798

Nauji paukščių migracijos duomenys

virš Kaspijos šiaurės rytų vandens ploto

Antrasis leidimas. Pirmasis leidinys 2015 m. *

Reguliarūs stebėjimai šiaurinėje Kaspijos jūros pusėje sezoninių migracijų metu parodė, kad dideli vandens plotai nėra reikšminga kliūtis ne tik vandens paukščiams ir vandens telkiniams, bet ir daugeliui sausumos paukščių. Anksčiau čia buvo pastebėta 70 rūšių iš 10 rūšių (Gistovas, 2004). Mūsų stebėjimai 2013–2014 m. Iš dviejų tyrimų laivų leido gauti naujus, iš esmės papildančius ankstesnius duomenis apie skirtingų grupių paukščių skrydžio po vandens plotą ypatybes. Kai kurie iš šių duomenų pateikiami žemiau.

Buvo užregistruotos 206 rūšys, priklausančios 16 įsakymų, iš jų 15 specialiai saugomų rūšių. Iš vandens komplekso paukščių daugiausia paplitę šermukšniai (51 rūšis) ir anseriformai (23), o sausumos paukščiai - ganyklos (72) ir pūlingos (20 rūšių). Net tipiškos miško rūšys migruoja per jūrą, tokios kaip pušies riešutas Nucifraga caryocat-actes, pynė Troglodytes troglodytes, geltonžiedis kirminas Regulus regulus ir šliaužtinukas Certhia familiaris.

Apskritai pavasario ir rudens migracijos laikotarpiai per vandens plotą yra identiški sausumos laikotarpiams: pavasaris - nuo vasario iki gegužės, ruduo - nuo liepos pabaigos iki spalio. Kaip ir sausumoje, virš jūros išsiskiria dvi migracijos formos: tranzitinis perėjimas - plėšrūnams, balandžiams, vėžiams, praeiviams ir trofiniams judėjimams - luonuose, žioguose, kormoranuose, merganceriuose, kailiuose ir žuvėdrose. Migracijos intensyvumas per vandens plotą labai priklauso nuo oro sąlygų. Dienos metu, esant palyginti stabiliam orui, jis nėra didelis - nuo 3–8 iki 25–43 ind./h. Vėjo, debesuotu oru intensyvumas

* Erochhov S. N., Mishchenko V.P. 2015. Nauji duomenys apie paukščių migraciją per Šiaurės rytų Kaspijos jūros baseino II vandenis, 14-osios tarptautinės. ornitolis. konf. Šiaurės Eurazija. 1. Tezės. Almata: 186–187.

Informacijos šaltiniai

Pilnas gidas paukščiams Europos Rusijos dalyje. 3 dalys. 1 dalis. S. I-263. Autoriai: E.A. Koblikas, Y.A. Redkinas, M.V. Kaljakinas, V.V. Morozovas, I.S. Smetaninas, S.A. Kouzovas S.M. Kosenko, H. Groot Kurkamp, ​​V.K. Ryabitsevas, D.R. Khaidarovas, V.V. Kontorschikovas, M.V. Melnikovas, P.S. Tomkovičius, V.Yu. Arkhipovas.

Bustard

Lotyniškas pavadinimas:Otis tarda
Būrys:Krano tipo
Šeima:Bustard

Išvaizda ir elgesys. Stambūs (patelės) ir labai dideli (patinai) paukščiai atvirose vietose, ant aukštų kojų, tvirto kūno sudėjimo, santykinai ilgu kaklu ir trumpu galingu snapu. Patinų masė yra didesnė nei 8 kg, gali viršyti 12 ir net 14 kg, tokie paukščiai nesugeba skristi, patelių masė yra 3,5–7 kg. Patinų kūno ilgis yra 90–105 cm, moterų 75–85 cm, sparnų plotis atitinkamai 210–250 ir 170–190 cm. Dažniausiai jie juda pėsčiomis, lėtai „ganosi“, pavojaus atveju gali greitai bėgti arba, priešingai, pasislėpti. į žemę. Jie sunkiai pakyla ir retai skraido, paprastai nepakyla aukštai virš žemės.

Skrydis yra sunkus, neskuba, skraidančio bustardo kontūrai primena didelį plėšrūną plačiais ir ilgais sparnais su plunksnos plunksnų „pirštais“, tačiau jie skiriasi santykinai ilgu plonu kaklu ir galingu kūnu, ypač jo priekinėje dalyje, kojos beveik neišsikiša per palyginti trumpos uodegos kraštą. . Neįmanoma priaugti. Rinkdami maistą, jie paprastai lėtai ir atsargiai apžiūri substratą, po kurio smarkiai įsmeigia į kaklą ir čiulpia maistą. Jie atidžiai stebi juos paprastai iš didelio atstumo.

Aprašymas. Viršutinės kūno dalies plunksna yra bufija, turinti dažnai pasitaikančius plonus juodus skersinius „skliaustus“. Galva pilka su plieniniu atspalviu, suaugusio vyro kaklelis poravimosi apimtyje yra pilka su raudonu neryškiu apykakle prie pagrindo, ne veisliniams patinams ji yra pilkai rausva su iškirptomis apykaklėmis, patelė dar rausvesnė, be ryškios „apykaklės“ kaklo gale, pilka spalva tik plinta jos viršuje. Apatinės kūno dalies pluta yra grynai balta, kaip ir sparno apačia. Sparno viršutinė dalis taip pat dažniausiai būna balta, su visų plunksnų galais yra tamsus raštas (vienas iš skirtumų nuo juostos) ir juodas skliaustas pagrindinių plunksnų gale. Kai paukštis stovi, sulankstyto sparno kraštas taip pat atrodo baltas, šis patino skyrius yra daug didesnis ploto nei patelės. Bill yra gelsvai pilkos spalvos, akys tamsios, kojos žalsvai rudos.

Patinas, be dydžio, turi palyginti storesnį kaklą ir didelę galvą. Kitokios nei patelės formos uodega pagal profilį atrodo daug „aukštesnė“. Ne veisimosi sezono metu patino kaklas yra plonesnis, galva elegantiškesnė, nėra baltų plonų ir ilgų plunksnų „ūsų“, kurie išskiria suaugusį vyrą poravimosi aprangoje. Jauni patinai, ypač žiemą, yra mažai atskirti nuo patelių. Nuo daug mažesnių sparnelių jis skiriasi, sparnų baltos spalvos pasiskirstymas skiriasi nuo straptų patinų - kaklo ir galvos proporcijomis ir spalva, rausvesniu bendros spalvos tonu, poravimosi demonstracijų pobūdžiu.

Balsas. Retai skleidžia garsus. Srovę lydi tik trumpi, tylūs garsai, primenantys riaumojimą ar klūpėjimą. Iš išsigandusio paukščio galite išgirsti trumpus nuobodaus „kosulio“ signalus, skambančius maždaug taip:ongas“. Jauni paukščiai skleidžia aukštus melancholijos švilpukus, kaip ir jaunieji streptomai.

Paskirstymo būsena. Dabartinė teritorija yra susiskaldžiusi, anksčiau gyvenusi stepių zonoje nuo Atlanto iki Primorskio teritorijos. Dabar ji aptinkama kaip labai reta ar reta rūšis stepių ir dykumų juostoje iš Europos (keli maži lizdų centrai Ispanijoje, Vokietijoje, Vengrijoje ir Rumunijoje) ir Mažojoje Azijoje iki Transbaikalia. Europos populiacijos yra sėslios, kitos daro neplatintą migraciją, juda šiek tiek į pietus nuo veisimosi diapazono. Įtraukta į Rusijos raudonąją knygą.

Gyvenimo būdas. Jis gyvena atvirose sausose buveinėse - stepėse, pusiau dykumose, atvirose papėdėse ir kalvose su žoline augalija, žemės ūkio naudmenomis, jas reikia laistyti. Patelės, jauni ir neperintys paukščiai (patinai iki 4–6 metų, patelės iki 2–4 metų) laikomi grupėmis. Atvykite anksti, iškart po to, kai nutirpsta sniegas. Nuo lizdavimo laikotarpio pradžios (nuo balandžio pabaigos) iki birželio mėnesio patinai demonstruoja sudėtingus dabartinius „šokius“, pakeldami uodegą ir šiek tiek „paguldydami“ ją į priekį, į nugarą, o padidėjusiam jauduliui jie pakelia galvą atgal, išpūsta kaklą, nuleidžia sparnus ir iš dalies paskleidžia sparnus. o tada baltos plunksnos yra pūkinės, kad susidarytų kažkas beveik balto ir sferinio. Šios demonstracijos vyksta žemėje, paprastai grupėmis. Nuolatinės poros nesudaro.

Palyginti maži moteriški lizdai yra pastatyti ant žemės iš augalinių medžiagų, dažnai slepiant žolių užuolaidas. Sankaboje paprastai būna 2, rečiau 3 arba 4 kiaušiniai su blizgančiu rusvu ar žalsvu apvalkalu su neryškiais tamsiais taškeliais. Perinimas trunka iki mėnesio, viščiukai palieka lizdą, kai išperina visą šerną, patelės jas maitina pirmąsias kelias dienas (daugiausia vabzdžiais), tada pamažu pereina prie savarankiško maisto rinkimo. Naujagimiai jaunikliai yra apsirengę šviesiai smėlio spalvos pūkomis su tamsiomis kontrastingomis dėmėmis ir juostelėmis. Jauni paukščiai gali skristi maždaug per mėnesį, tačiau dažniausiai būna su patelėmis ilgą laiką. Rudens išvykimas įvyksta vėlai, spalį arba lapkritį.

Jie yra visaėdžiai, maiste vyrauja augalinis maistas, o viščiukuose vyrauja bestuburiai.

Taksonomija ir etimologija

Bustardis savo moksliniu pavadinimu buvo klasifikuotas 1758 m. Karlo Linney, nors ši rūšis buvo vadinama Avis Tarda daug senesniuose Plinijaus vyresniojo raštuose, todėl jo vardas angliškai (iš senųjų prancūzų bistarda ) ir kai kuriomis kitomis kalbomis: abetarda (Penktadienis) avetarda (hl) avutarda (-ai). Otis yra senovės graikų vardas "bustard". Žiūrėti vardą Ašaros , lotyniškai reiškia „lėtas“ ir „tyčinis“, paprastai apibūdinantis tipišką pėsčiųjų požiūrio stilių.

Buveinė

Šių paukščių buveinė yra pieva ar stepė, kurią apibūdina atviras, plokščias ar keletas kalvotų kraštovaizdžių. Juos galima rasti vystant ilgalaikį auginimą ir, regis, jie labiau mėgsta sklypus, kuriuose auginami laukiniai ar eiliniai augalai, pavyzdžiui, javai, vynuogynai ir pašariniai augalai. Tačiau veisimosi sezono metu jie aktyviai vengia teritorijų, kuriose reguliariai vykdoma žmonių veikla, ir jiems gali trukdyti žemės ūkio praktika. Dideli dumbliai dažnai pritraukiami į tas vietas, kuriose yra didelis vabzdžių aktyvumas.

Daugiausia bambalių gyvena Europoje, o daugiau nei pusė pasaulio gyventojų gyvena centrinėje Ispanijoje, turėdami apie 30 000 individų. Mažos grupės pietų Rusijoje ir Vengrijos lygumoje.

Elgesys

Rūšis yra bendraujama, ypač žiemą, kai gali susidaryti kelių dešimčių paukščių sankaupos. Vyrų ir moterų grupės nesimaišo ne veisimosi sezono metu. Bustardas pasižymi dideliu lėtu pasivaikščiojimu, tačiau yra linkęs dirbti sulaužytas, o ne skristi. Bėgimo greitis nebuvo matuojamas, tačiau buvo žinoma, kad suaugusios patelės pranoksta raudonas laputes ( Vulpes vulpes ), kuris gali pasiekti 48 km / h (30 mylių per valandą) greitį. Tačiau jie gali būti gana galingi pilotai, taip pat, ypač sezoninių judesių metu, ir skrydžio metu gali pasiekti greitį iki 80 km / h (50 mylių per valandą). Abi lytys paprastai tyli, tačiau susirūpinusios ar pasipiktinusios gali įsitraukti į gilias grimasas. Vaizduojantis suaugęs vyriškis gali skleisti girdinčius, graudinančius ir audringus garsus. Patelė gali paskambinti gerkloms į lizdą, o jaunikliai galvoja apie tai švelniai ir triukšmingai. Azijoje ir Rusijoje rūšių populiacijos yra migruojančios ir gausiai susirenka priešmigruojančiose vietose, kad kartu galėtų žiemoti.Likusioje dalyje, pavyzdžiui, Vidurinėje Azijoje, dėl sezoninio maisto prieinamumo gali vykti tik dalinė migracija. Atrodo, kad Iberijos pusiasalyje migruojantys biustai pasirenka skirtingus judėjimo laikotarpius pagal lytį. Nežinoma jokia populiacija, jie naudojasi tomis pačiomis priežastimis žiemai ir vasarai.

Reprodukcija

Bustards veisiasi kovo mėnesį, o vienas patinas gali poruoti iki penkių patelių. Prieš poravimąsi vyrai maždaug po sausio mėn. Patinai žiemą nustato savo dominavimą savo grupėse, susidurdami su įniršiu ir įsikarščiavę iš savo sąskaitų. Kaip ir kiti bustards, bostards patinai demonstruoja ir konkuruoja dėl moterų dėmesio tai, kas vadinama lek. Šios rūšies patinas turi ryškų ekraną, pradedant nuo pompastiško patino, pripūtusio savo gerklę iki futbolo kamuolio dydžio. Tada jis pasilenkia į priekį ir patraukia galvą taip, kad ilgos smakro viskio plunksnos būtų nukreiptos į viršų, o galvos nebematyti. Tada jis išmeta uodegą išilgai nugaros, atidengdamas paprastai paslėptą ryškiai baltą plunksną, tada nuleidžia sparnus, su skrydžio plunksnomis yra sudėtingas, tačiau su baltu mažuoju ventiliatoriumi. Vaizduojamasis vyras, kuris keletą minučių galėjo vaikščioti su plunksnomis ir padegta galva, palaidota laukdamas viščiukų atvykimo, dėl savo išvaizdos buvo apibūdinamas kaip „putų vonia“. Visi gentainiai bambagyslės taip pat vėl skęsta nuo birželio iki rugsėjo.

Nuo vieno iki trijų alyvuogių arba spalvotų, blizgių kiaušinių (vidutiniškai du kiaušiniai) patelė dedama gegužę arba birželį. Lizdai, kurie yra nedideli patelės trinčiai ant sausų, minkštų šlaitų ir lygumų, paprastai būna šalia lekio lygio. Lizdai yra suskirstyti į grupes, o Vidaus Mongolijoje atliktas tyrimas nustatė, kad lizdai yra mažiausiai 9 m (30 pėdų) atstumu vienas nuo kito. Tame pačiame tyrime lizdai buvo pastatyti vidutinio aukščio ant kalvos, maždaug nuo 190 iki 230 metrų (620–750 pėdų). Lizdavietės, kaip taisyklė, tankios žolės augalijoje nuo 15 iki 35 cm (nuo 5,9 iki 13,8 colio), tikriausiai, siekiant apsaugoti nuo plėšrūnų, esant dideliam saulės spindulių poveikiui. Kiaušiniai sveria apie 150 gramų (5,3 uncijos), o vidutiniškai 79,4 mm (3,13 colio) aukščio yra 56,8 mm (2,24 colio) pločio. Patelė inkubuojasi ramybėje nuo 21 iki 28 dienų. Viščiukai beveik iškart palieka lizdą po perėjimo, nors jie nejuda labai toli nuo savo motinos, kol jiems nėra mažiausiai 1 metų. Jauni biustrai maždaug per 2 mėnesius pradeda vystytis suaugusiems žmonėms, tuo pačiu pradėdami skraidymo įgūdžius. Jie praktikuoja tempimą, bėgimą, plojimą ir daro mažus šuolius bei šuolius, kad pakiltų į orą. Tris mėnesius jie gali skristi pagrįstą atstumą. Jei gresia pavojus, jaunieji vis dar stovi naudodami savo pūkuotus pliusus, dažniausiai sepijos spalvas su blyškiomis pūlingomis venomis, pavyzdžiui, kamufliažu. Jaunikliai nėra priklausomi nuo pirmosios žiemos, tačiau paprastai lieka su motina iki kito veisimosi sezono. Patinai paprastai pradeda poruotis nuo 5 iki 6 metų, nors veisime gali dalyvauti jaunesniame amžiuje. Moterys dažniausiai būna pirmosios poravimosi metu nuo 2 iki 3 metų.

Maisto racionas

Rūšis yra visaėdė, vartojanti įvairius produktus skirtingais metų laikais. Rugpjūčio mėn. Šiaurės vakarų Ispanijoje 48,4% suaugusių paukščių raciono sudarė žalia žaliava, 40,9% - bestuburiai, 10,6% - sėklos. Tos pačios populiacijos žiemą sėklos ir žalioji augalinė medžiaga sudarė beveik visavertį racioną. Atrodo, kad maistingiems paukščiams iš Ispanijos pirmenybė turėtų būti liucerna. Kitas augalų racioną skatinantis racionas gali būti ankštiniai, koplytstulpiai, paprastosios kiaulpienės ir vynuogės bei sausos kviečių ir miežių sėklos. Tarp plėšriųjų vabzdžių vabzdžiai yra linkę valgyti ir yra pagrindinis maistas jauniems bitynams pirmąją vasarą, nors vėliau jie pereina prie sezoninių žolėdžių augintojų žiemos pasirinkimo. Koleopteranai (įskaitant vabalus), Hymenoptera (įskaitant bites, vapsvas ir skruzdėlynus) ir ortopteranai (įskaitant svirplius, žiogus ir skėrius) yra visuotinai priimami, daugiausia atsižvelgiant į jų buvimą ir gausą. Maži stuburiniai gyvūnai, įskaitant mažus graužikus, varles, driežus ir kitų paukščių jauniklius, gali papildyti racioną, kai atsiranda galimybė. Stambūs drugeliai gali valgyti nuodingas pūslelines genties vabalus Meloe Savarankiškas gydymas (Zoopharmacognosy) padidina vyrų seksualinį susijaudinimą.

Maitinimas

Žiemą šėrimo intensyvumas didėja, o vėliau mažėja iki abiejų lyčių ryto ir buvo mažesnis vyrų pulkų, nei patelių pulkų. Šis seksualinis skirtumas yra didesnis, kai ankštinių augalų buvo mažiau Ispanijos centrinėje dalyje. Vyrai, kurie buvo maitinami šiek tiek rečiau nei moterys, galėjo kompensuoti ilgesnį šėrimo periodą ir didesnį įkandimą, kuris leistų jiems gauti pakankamai maisto, palyginti su jų absoliučiu dienos energijos poreikiu. Rytinė maisto paieškos teritorija yra mažesnė tose vietose, kur yra daugiau ankštinių augalų, tikriausiai todėl, kad ankštiniai augalai yra tinkamiausia substrato rūšis.

Mirtingumas

Dideli šilauogės paprastai gyvena apie 10 metų, tačiau žinoma, kad kai kurie iš jų gyvena iki 15 ar daugiau metų. Maksimali žinoma rūšių gyvenimo trukmė buvo 28 metai. Atrodo, kad suaugusių vyrų mirtingumas yra didesnis nei moterų, daugiausia dėl įnirtingos tarpusavio kovos su kitais patinais veisimosi sezono metu. Dėl šios priežasties daugelis vyrų per pirmuosius keletą metų gali mirti.

Nors iš plėšrūnų buvo gauta mažai išsamios informacijos, pirmaisiais gyvenimo metais daugiau kaip 80 proc. Paukščių žūsta ir daugelis tampa plėšrūnų aukomis. Viščiukai gali būti iš anksto išplatinti dėl to, kad jie yra sausumos paukščiai, norintys skristi. Kiaušinių ir viščiukų plėšrūnai yra driežai, korvidai, ežiukai, lapės, barsukai ( Meles SSP.), Kunitz ( Martas SSP.), Žiurkės ( Rattus porūšis.) ir šernai ( Sus skrofa ) Labiausiai paplitę natūralūs lizdų plėšrūnai, galbūt raudonosios lapės ir juodoji varna ( Corvus cornix ) Viščiukai labai greitai užauga, būdami beveik du trečdaliai suaugusio amžiaus, po 6 mėnesių, juos valgo lapės, lūšys, vilkai ( Canis vilkligė ), šunys, šakalai ir ereliai. Tarp erelio pelėdos rastas nepatikslinto amžiaus ir lyties biustas ( Bubo bubo ) produkcija išlieka Bulgarijoje. Drąsus, pastebimas suaugusių vyriškos lyties atstovų elgesys gali pritraukti tą patį didelį plėšrūną, prieš kurį eina višta, pavyzdžiui, vilkus ir lūšis, tuo tarpu labiau neišsiskiriančią moterį kartais gali užpulti dideli ereliai. Tačiau suaugusiesiems grobuonys yra reti dėl jų dydžio, miklumo ir saugumo dėl jų socialinio elgesio.

Kartais prie kitų rūšių natūralių priežasčių gali prisidėti mirtingumas, ypač badas atšiauriais žiemos mėnesiais. Tačiau pagrindinės mirtingumo priežastys pastaraisiais amžiais daugiausia buvo susijusios su žmogaus veikla, kaip aprašyta toliau.

Gyventojų pasiskirstymas

2008 m. Pasaulyje buvo nuo 44 000 iki 51 000 paukščių (2008 m. Palacin ir Alonso), Europoje apie 38 000– 47 000, Ispanijoje - 30 000 arba daugiau nei pusė. Iš maždaug 1555 m. 2012 m. Pagal gyventojų skaičių pagal dydį biustras buvo Vengrija, po jo sekė Ukraina ir Austrija. Rytų Azijoje rasta nuo 4200 iki 4500. Pastaruoju metu visoje Rytų ir Vidurio Europoje bei Azijoje, ypač Kazachstane ir Mongolijoje, smarkiai sumažėjo.

Diapazonas (2008 m.)
Buvimasšalis
GiminaičiaiAfganistanas, Armėnija, Austrija, Azerbaidžanas, Bosnija ir Hercegovina, Bulgarija, Kinija, Kroatija, Čekija, Prancūzija, Gruzija, Vokietija, Graikija, Vengrija, Iranas, Irakas, Italija, Kazachstanas, Kirgizija, Makedonija, Moldova, Mongolija, Juodkalnija, Marokas, Portugalija, Rumunija, Rusija, Serbija, Slovakija, Ispanija, Sirija, Tadžikistanas, Turkija, Turkmėnistanas, Ukraina, Jungtinė Karalystė, Uzbekistanas
regioniškai išnykęsAlžyras, Lietuva, Mianmaras, Lenkija, Švedija, Šveicarija
tramplinasAlbanija, Belgija, Kipras, Danija, Egiptas, Suomija, Gibraltaras, Airija, Izraelis, Japonija, Korėja, Latvija, Liuksemburgas, Malta, Nyderlandai, Saudo Arabija, Tunisas
Netikrumo buvimasLibanas, Pakistanas

Didelės populiacijos yra Ispanijoje (23 055 paukščiai), Rusijoje (8 000 paukščių), Turkijoje (800–3 000 paukščių), Portugalijoje (1 435 paukščiai) ir Mongolijoje (1 000 paukščių). Vokietijoje ir Austrijoje populiacija nedidelė (Vokietija 2016 m .: 232 paukščiai, Austrija 2012 m.: 335 paukščiai), tačiau jie stabiliai auga du dešimtmečius. Kitose šalyse populiacija mažėja dėl buveinių praradimo visame diapazone. Didelė populiacija taip pat egzistuoja Vengrijoje (1100–1300 paukščių), kur Rytų Europos stepių zona baigiasi netoli Davavanijos miesto, taip pat Hortobaditų nacionaliniame parke, Nagykunság ir Nagy-Sárrét regionuose. Gyventojų skaičius, palyginti su 10 000–12 000 gyventojų iki Antrojo pasaulinio karo.

Augalų aplinkosaugos schema, nesant drėkinamų ankštinių augalų, padidino bastardų populiaciją Kastilijoje ir Leone, centrinėje Ispanijoje.

Grėsmės ir aplinkos būklė

Rūgštynės klasifikuojamos kaip pažeidžiamos. Yra daugybė grėsmių, su kuriomis susiduria biustai. Didesnė žmonių intervencija gali prarasti buveines dėl pievų arimo, intensyvaus žemės ūkio, apželdinimo mišku, padidėjusio drėkinimo ir kelių, elektros linijų, tvorų ir griovių tiesimo. Mechanizacija, cheminės trąšos ir pesticidai, ugnis ir šunų grobis kelia didelę grėsmę viščiukams ir paaugliams, o suaugusiųjų medžioklė padidina mirtingumą kai kuriose jų paplitimo šalyse. Žemės ūkio veikla yra pagrindinis lizdo pažeidimas, o Vengrijoje keli sėkmingi lizdai yra už saugomų teritorijų ribų.

Krūmas, nepaisant didelio dydžio, gali skristi dideliu greičiu ir dažnai jį žaloja ar žudo antžeminėmis elektros linijomis, esančiomis Vakarų Pannonijos regione Rytų Austrijoje ir Vakarų Vengrijoje tik skrendant aukštyje. Paveiktos elektros įmonės užkasė dalį pavojingų laidų ir likusią antžeminę dalį pažymėjo fluorescenciniais žymekliais, kad atbaidytų paukštį. Šios priemonės greitai sumažino bustardų mirtingumą. Stumbrai taip pat kartais žūva dėl susidūrimo su automobiliais ar sukibę už laidų.

Anksčiau bustardas buvo gimtoji Britanija, o bustardis yra Wiltshire herbo dizaino dalis ir yra Kembridžšyro ginklų rėmėjas. Dar 1797 m. Savo knygoje pastebėjo gamtininkas ir medžio drožėjas Tomas Buickas Britų paukščių istorijos kad „Ir ši erškėtuogė labai gerai valgo, ir būtų gerai išnaikinti prijaukinimo problemas. Tiesą sakant, atrodo nuostabu, kad turime kentėti šiuos gražius paukščius, kuriems gresia išnykimas, nors tinkamai augindami jie gali sau leisti, kaip puikus skanėstas, kaip mūsų pačių naminiai paukščiai ar net kaip Turkija, už kurį esame skolingi tolimiems kraštams “. Bewicko prognozė buvo teisinga: 1840-aisiais Didžiojoje Britanijoje buvo sumedžiotas didelis buksmedis.

2004 m. Jungtinėje Karalystėje registruota labdaros organizacija „Great Bustard Group“ vykdė pakartotinio įvežimo priežiūros projektą Salisbury mieste Viltšyre, naudojant kiaušinius, paimtus iš Saratovo Rusijoje, kurio tikslas - sukurti JK savarankišką bustardų populiaciją. Atnaujintame paukštyje ji dėjo kiaušinius ir užaugino viščiuką JK 2009 ir 2010 m. Nors kadaise bambagyslė buvo Didžioji Britanija, pagal Anglijos įstatymus stambūs vėžiai laikomi svetimomis rūšimis. Bustardų pakartotinis pristatymas Didžiajai bustardų grupei JK vykdomas lygiagrečiai su Bath universiteto tyrėjais, kurie pateikia supratimą apie didelių vietinių bustardų populiacijų buveines Rusijoje ir Vengrijoje. Nuo 2011 m. Sausio 19 d. Paskelbta, kad bustardų projektui buvo skirtas ES LIFE + finansavimas, kurio vertė, kaip pranešama, 1 800 000 svarų sterlingų. Vengrijoje, kur rūšis yra nacionalinis paukštis, šilauogės yra aktyviai saugomos. Vengrijos valdžios institucijos siekia išsaugoti ilgalaikę aktyvių apsaugos priemonių gyventojų ateitį. Specialiojo aplinkos tvarkymo paveikta teritorija iki 2006 m. Vasaros išaugo iki 15 km 2 (5,8 kvadratinės mylios).

Remiantis Konvencija dėl migruojančių laukinių gyvūnų rūšių apsaugos (CMS), dar vadinama Bonos konvencija, buvo sudarytas ir įsigaliojo 2001 m. Birželio 1 d. Susitarimo memorandumas (Viduržemio Europos bustardų populiacijų išsaugojimas ir valdymas). Mes teikiame pagrindą vyriausybėms, mokslininkams. , aplinkosaugos institucijos ir kiti, kad stebėtų ir koordinuotų išsaugojimo pastangas, kad apsaugotų vidutinę Europos buksmedžių populiaciją.

Pin
Send
Share
Send