Apie gyvūnus

Apie Falco peregrinus peregrine falą Kijevo regione Mokslinio straipsnio tekstas pagal specialybę - Biologijos mokslai

Pin
Send
Share
Send


Lotyniškas pavadinimas:Falco peregrinus
Vardas angliškai:Peregrine
Būrys:Grobio paukščiai (falconiformes)
Šeima:Falconida (Falconidae)
Kūno ilgis, cm:36–48
Sparno plotis, cm:95–110
Kūno svoris, g:380–890
Skiriamieji bruožai:siluetas skrydžio metu, galvos spalva, medžioklės technika
Skaičius, tūkstančiai porų:5,5–6
Apsaugos būsena:SPEC 3, CEE 1, BERNA 2, 2 BONN, CITES 1
Buveinės:Rūšis, gyvenanti jūros ir vandenynų pakrantėse
Nebūtina:Rūšis rusiškai aprašytas

Tipiškas falonių šeimos atstovas, tankiai pastatytas, su trumpa uodega, didele galva ir smailiais sparnų galais. Viršutinė kūno dalis yra šiferio juodos spalvos, apatinė - šviesi, su tamsiais išilginiais dryželiais ir skersinėmis juostelėmis, yra ilgi tamsūs „ūsai“. Jaunų žmonių plunksnos iš viršaus turi rudą atspalvį, šonus ir pilvą su išilginėmis žymėmis. Vidurinis pirštas yra ilgiausias. Viduržemio jūros salų populiacijos yra mažesnės, su rūdžių spalvos dėmeliu galvos gale ir šiek tiek rausvai žydinčia vidurine puse. Seksualinis spalvų dimorfizmas nepastebėtas, tačiau patelė pastebimai didesnė nei patinė.

Paskirstymas. Migruojančios, sėdimos ir klajoklių rūšys, turinčios apie 15 porūšių. Pasiskirstymas visame pasaulyje, nors Amerikoje ir Afrikoje labai netolygus. Didžiausias gausumas siekia tundrą. Šiaurės populiacijos žiemoja pietų diapazone. Daugiau nei 500 porų lizdus suka Italijoje.

Buveinė. Lizdai pakrantėse ir vidaus vandenyse esančiose uolienose, esančiose netoli atvirų vietų, naudojamų medžioklei. Kartais tai galima pamatyti miestuose, ant griuvėsių, senų pastatų ir dangoraižių.

Biologija. Peregrine Falcon yra monogamiškas paukštis, kovo – birželio mėnesiais jis paprastai deda 3–4 kiaušinius. Viščiukai pasirodo po 29–32 dienų inkubacijos, kurioje dalyvauja abu tėvai. Jauni skraido sulaukę 35–42 dienų. Viena sankaba per metus. Peregrine Falcon pasižymi neįtikėtinomis skraidymo galimybėmis, leidžiančiomis lengvai sugauti daugelio rūšių paukščius - nuo plunksnų iki ančių.

Įdomus faktas. Kai paprastasis falukas eina „į savo viršūnę“, jis sukuria milžinišką greitį - iki 300 kilometrų per valandą! Tokie neįtikėtini sugebėjimai verčia jį domėtis pūkymo entuziastais, kurie dažnai renkasi viščiukus iš savo lizdo. Tai yra viena iš skaičių mažėjimo priežasčių.

Susijusios rūšys. Gyrfalcon (Falco rusticolus) viršija dyglio plekšnį. Jos plunksnos spalva labai skiriasi: Grenlandijos paukščiai gali būti visiškai balti. Veisiasi tundroje, žiemoja šiek tiek į pietus.

Mokslinio darbo tema „Dėl Falco peregrinus Peregrine Falcon Kijevo regione“ tekstas

Per pastaruosius du dešimtmečius nematėme vandens pilkapių (vakarinė Volgos deltos dalis) ir jų neradome pelėdų sklypuose.

„Russian Bird Watch 2016“, 25 tomas, „Express Edition 1386“: 5111–5113

Apie „Peregrine Falcon peregrinus“ Kijevo regione

Antrasis leidimas. Pirmasis leidinys 2007 m. *

Dėl padidėjusios apsaugos pastaruoju metu daugelyje Europos šalių padaugėjo falcon peregrinus peregrine falcon. Svarbų vaidmenį čia atliko ir dirbtinis falšo perkėlimas į miestus. Norėdami išsaugoti tundrą arba baltažiedį vikrųjį falą F. r. „calidus Latham 1790“, tapo svarbus dalinis draudimas naudoti FGD žiemojimo vietose, o tai sumažino embrionų mirtingumą ir padidino veislinių paukščių sėkmę.

Pastaraisiais dešimtmečiais Kijeve ir Kijevo regione taip pat pastebimai padažnėjo sausakimšų dažnis, tai matyti iš ankstesnių duomenų analizės (Domashevsky 2002a, b). Falcons skaičiaus padidėjimas, matyt, yra aukščiau paminėtų veiksnių įtakos rezultatas. Paukščiai Kijeve pradėjo būti nuolat stebimi žiemą, Kijevo regione - migruojant, o svarbiausia - buvo užfiksuoti dažnesni susitikimai su paukščiais lizdavimo sezono metu ir net peregrine falso lizdai.

Neseniai mes apžvelgėme literatūros duomenis ir savo pastebėjimus apie kankorėžius Kijevo regione (Domashevsky 2004). Iki šiol buvo surinkta naujos medžiagos apie susitikimus ir uragano viešnagės Kijevo regione pobūdį. Kaip ir ankstesnių stebėjimų metu, žiemą dažniausiai buvo užfiksuotas paprastasis pūlinys. Didžioji dalis posėdžių buvo pastebėti Kijevo mieste. Taigi jauna moteris buvo pastebėta 2005 m. Sausio 26 ir vasario 3 dienomis netoli Darnitsky geležinkelio stoties. Jaunas patinas buvo sutiktas 2005 m. Gruodžio 14 d. Charkovskos metro stotyje. Jaunos patelės medžioklė ant balandžių buvo pastebėta 2006 m. Sausio 23 d. Metro stotyje „Darnitsa“. Virš namų skriejanti suaugusi moteris buvo užregistruota 2007 m. Vasario 21 d. Minsko srities Ševčenkos aikštėje. 2006–2007 m. Žiemą Rusanovkoje ir Kijevo Charkovo rajone buvo užfiksuota apie 10 susitikimų su sausakimšu.

* Domaševskis C.B. 2007. Apie kiškio kiškį Kijevo regione // Strepet b, 1/2: 109-111. Rus ornitolis. žurnalas 2016. 25 tomas. Ekspress leidimas Nr. 1386

Už Kijevo miesto ribų žieminių žiemkenčių falšai buvo pastebėti 2005 m. Vasario 25 d. Irpeno upės užtvankoje prie Makarovskio rajono Motyzhin kaimo (jaunas patinas ilsėjosi ant medžio), 2006 m. Sausio 11 ir 12 d. Netoli Koshchivka kaimo, Fastovskio rajone (sena patelė skrendama, o paskui ilsėjosi ant medžio). Falkus tikriausiai patraukė medetkos Anas platyrhynchos, žiemojančios mažuose Unavos upės kirminuose. Tikriausiai ta pati moteris buvo pastebėta 2006 m. Sausio 27 d., Ilsėdamiesi ant medžio Irpeno upės užtvankoje netoli Makarovskio rajono Yablonovkos kaimo, 10 km nuo Koshchievkos. Tai buvo labai ryškus didelių dydžių individas, priklausantis, galbūt, tundros porūšiui.

Skrydžio metu 2005 m. Kovo 29 d. Netoli Makarovskio rajono Negrashi kaimo buvo užregistruotas paprastasis falukas (patelė). Didelis faunas, nepažintas rūšims, 2006 m. Kovo 12 d. Išskrido į šiaurę Makarovskio rajono Motyžino kaime. Tą pačią 2006 m. Kovo 30 d. 2007 m. Kovo 19 d. desanos upės lygumoje netoli Suvido kaimo Višgorodo rajone buvo pastebėtas skraidantis suaugusiųjų peregrinas falšas.

2006 m. Rugpjūčio 10 d. Kijeve, Borshchagovkos mikrorajone, buvo pastebėtas paprastosios bangos jauniklis, kurį sudarė 2 vyrai ir 1 patelė. Falkonai čia išbuvo apie 10 dienų. Šiuo metu suaugusių paukščių nepavyko rasti. Pavasarį čia buvo pakartotinai pastebėtas suaugęs vyriškas meškėnas. Jauni paukščiai kiemuose dažnai medžiojo balandžius tiek poromis, tiek atskirai ir sėdėjo ant pastatų pailsėti. Tada paukščiai dingo, matyt, jų tėvai buvo išvežti į artimiausią žemės ūkio paskirties žemę. Tačiau 2007 m. Reprodukciniu laikotarpiu suaugę paukščiai čia nebuvo stebimi.

Taigi per pastaruosius 20 metų Kijeve buvo užregistruoti trys sėkmingi peregrine falcon veisimo atvejai. Kaip mes anksčiau siūlėme, mieste, viename, o kai kuriais metais, galbūt, susiformuoja dvi poros paprastųjų pelynų (Domashevsky, 2004). Kiek didelė sėkmė lizdose susilaiko falus, nežinoma. Lizdai dar nebuvo ištirti, todėl kiaušinių skaičius sankabose, jų kokybė ir viščiukų išgyvenimas išlieka nežinomi.

Klausimas apie falukų ryšį su žmonėmis lizdų metu nebuvo išaiškintas. Meškėnų pūkų pūlinys lizdo metu yra gerai žinomas faktas. Šaltalankiai ypač triukšmingi, kai viščiukai užauga ir palieka lizdą. Todėl svarbu išsiaiškinti, kaip, pavyzdžiui, yra aukštybinių pastatų viršutinių aukštų gyventojai, ant kurių apsigyveno pūgžliai, kai tyliomis ryto valandomis viščiukai pradeda garsiai rėkti, reikalaudami maisto iš savo tėvų.

Už maloniai pateiktą informaciją apie sausakimšos registraciją Kijevo regione, dėkojame Kijevo falconerams ir ornitologų mėgėjams V. A. Boyarsky, A. BDashenko, A. I. Šhtepa, K. A. Pismenny ir A. Tereščuk. Norime pastebėti, kad su šių stebėtojų pateikta informacija mes labai pasitikime, nes gerai žinome šių žmonių įgūdžius lauke.

Rus ornitolis. žurnalas 2016. 25 tomas. Ekspress leidimas Nr. 1386

Domaševskis S.V. 2002a. Paprastųjų vėžlių (Falco tinnunculus) ir vijoklinių vėžių (Falco peregrinus) buvimo Kijevo mieste skaičius ir pobūdis // Vestn. zoole. 36, 1: 60.

Domaševskis S.V. 20026. plėšraus paukščio radiniai lizdų darymo laikotarpiais 1992–1995 apie

šiaurės Ukraina // Avifauna Ukrati 2: 9–23. Domaševskis S.V. 2004. Nauji duomenys apie retas plėšriųjų paukščių rūšis Kijevo srityje (Ukraina) // Strepet 2, 2: 5-27.

„Russian Bird Watch 2016“, 25 tomas, „Express Edition 1386“: 5113–5114

Neįprastas Haematopus ostralegus magpie lizdas

Antrasis leidimas. Pirmasis leidinys 2015 m. *

Kelionės į Tverės regioną metu 2015 m. Gegužės 13 d. Farafonovka kaime, Kašinskio rajone, aš sustojau fotografuoti baltojo gandro Ciconia ciconia lizdą. Jau buvo tamsu. Stovėjau mašinoje kelio, einančio per kaimą, pusėje ir ėjau už namų, kad arčiau lizdo. Staiga iš kažkur pabėgo magnatas Haematopus ostralegus ir pradėjo skraidyti aplink rėkdamas. Tai buvo keista, nes paukščio elgesys buvo panašus į trikdymą prie lizdo. Bet šermukšnio lizdas lizdus užstoja ant uolėtų ar smėlio upių krantų. Buvo tik betoninės tako plokštės ir aukšta žolė. Be to, byla vyko kaimo viduryje, netoli nuo gana judraus kelio. Tačiau smėlinukas dėl tam tikrų priežasčių neišplaukė. Kai grįžau prie automobilio, smėliadėžė sėdėjo ant vieno iš medinių stulpų, likusių nuo čia pravažiavusios elektros linijos, ir tada skrido prie kito stulpo.

Kitą dieną vėl važiavau per Farafonovką. Ant stulpo vėl sėdėjo vilnietis Magdė. Padariau keletą nuotraukų, paukštis neišlėkė. Tik priėjęs arčiau smėliadėžė susirūpino ir atsistojo, bet neišlėkė. Aš per daug nesiartinau.

Grįžęs vakare per Farafonovką, sustojo pažiūrėti į smėlyną. Jis ir toliau sėdėjo ant tos pačios kolonos.

Jau namuose, žiūrėdamas į nuotraukas, radau, kad nuotraukoje galite pamatyti kiaušinį, gulintį ant kolonos viršaus, kur buvo stebuklas. Taigi tai tikrai buvo lizdas!

* Shamina K.Yu. 2015. Neįprastas smėlio čiulptuko-hamago lizdas // Moskovka 22: 58-59. Rus ornitolis. žurnalas 2016. 25 tomas. Ekspress leidimas Nr. 1386

Peregrine Falcon medžioklė. Vaizdo įrašas (00:02:03)

Pirmojoje veisimosi skrydžio dalyje varnalėša perneša grobį patelei. Patelė šiuo metu skrenda žemyn keteros ir gauna grobį iš patino nagų.

- Kur nuolat gyvena pelynas
- Žiemojančios vietos
- Lizdų vietos

Paplitimo sritis yra reikšminga: nuo Arkties iki Pietų Azijos ir Australijos, nuo vakarinės Grenlandijos dalies beveik visoje Šiaurės Amerikoje.

APSAUGA IR APSAUGA

Pavojingose ​​vietose peri lizdai. Šiandien Europoje yra apie 5000 veisiamų porų.

Peregrine Falcon. Vaizdo įrašas (00:02:23)

Paprastasis falukas medžioja žaibo greičiu: žvelgdamas į grobį laisvalaikio metu sparčiai augant, jis kaupiasi tiesiai virš jo ir greitai, beveik vertikaliai, nukrenta ant jo iš viršaus. Nuo stipraus smūgio nelaiminga auka dažnai pameta galvą. Jei jai pavyko išsilaikyti ant pečių, grobio paukštis snapu nulaužia vargšo kolegos kaklą arba naudojasi aštriais nagais.

Peregrine Falcon. Greičiausias paukštis pasaulyje. Vaizdo įrašas (00:03:53)

Greičiausias gyvūnas žemėje yra „Peregrine Falcon“. Nardydamas jis pasiekia neįtikėtiną 90 m / s (daugiau kaip 320 km / h) greitį. 2005 m. Buvo užfiksuotas rekordas - nugrimzdęs falcon nardymas 389 km / h greičiu. Jis nukrenta ant aukos iš dangaus ir numuša ją žemyn sulenktų kojų smūgiu. Smūgis yra toks stiprus, kad auka dažnai kyla nuo galvos.

Išvaizda

„Peregrine Falcon“ yra didelis falukas: jo ilgis yra 34–50 cm, sparnų plotis 80–120 cm., Kaip ir daugelio kitų plėšriųjų paukščių, „Fallen Falcon Falcon“ kiaušiniai yra pastebimai didesni nei patinų: jie sveria 910–1500 g, o vyrai yra maždaug trečdaliu mažesni. o jų svoris yra 440–750 g. Lytinis dimorfizmas nėra išreikštas spalva (išimtis yra retas porūšis F. p. madens) - moterys ir moterys atrodo vienodai.

Bendras kūno sudėjimas yra stiprus, būdingas aktyviems grobio paukščiams - plati krūtinė su kietais ir išgaubtais raumenimis, stiprūs pirštai su aštriais ir stačiai sulenktais nagais ir trumpas pjautuvo formos bukas. Suaugusiems paukščiams viršutinė kūno dalis, įskaitant siaurus smailus sparnus ir nendrę, yra šiferio pilka, dažnai su neryškiais tamsiais skersiniais dryžiais (žr.

skyrius „Pogrupis“). Sparnų galiukai juodi. Pilvo dalis paprastai yra šviesi, priklausomai nuo gyvenamosios vietos, ji gali būti pilkšvai balta, rausva, rausva ar pilvo spalvos, su plonais rudos ar juodos spalvos skersiniais dryželiais ant pilvo, šonų ir apačios. Ant krūtinės dryžiai yra lašo formos. Uodega yra gana ilga, siaura, gale užapvalinta.

Apatinė uodegos dalis yra juoda, o gale - maža balta juostele. Viršutinė galvos dalis ir „ūsai“ (plunksnos nuo snapo iki gerklės) yra juodos, apatinė dalis ir gerklė - šviesiai kontrastingi - balti arba rausvi. Akys yra didelės, išsipūtusios, tamsiai rudos, apsuptos gelsvos plikos odos žiedo. Vaškas geltonas, bukas ir kojos juodos.

„Peregrine Falcon“ siluetas kabant ir prieš nardant

Jaunų paukščių plunksnos pastebimai mažiau kontrastingos - viršutinė kūno dalis rudos spalvos, ochros spalvos pagal dangų kraštus, apatinė yra šviesesnė ir turi daugiau išilginių dryžių, o ne skersines juosteles suaugusiems paukščiams. Vaškas yra melsvai pilkos spalvos, kojos geltonos.

Už veisimosi sezono pabaigos paprastai tyli. Balsavimas yra garsus, aštrus ir trūkčiojantis „kyak-kyak-kyak“ arba „keeek-keeek-keeek“ šauksmas, naudojamas bendrauti ir patraukti dėmesį. Nerimo atveju jis skleidžia grubų, greitą „nuo krašto iki krašto“. Vykstant teismo procesui, vyras ir moteris gali garsiai pasakyti dviejų skiemenų garsus „AI-chip“.

Taksonomija

„Peregrine Falcon“ priklauso falinių šeimos falusų šeimai, artimiausi jos giminaičiai yra erškėtuogių (Falco rusticolus), karklų (Falco cherrug), laggar (Falco jugger), Viduržemio (Falco biarmicus) ir Meksikos (Falco mexicanus) falonai, kurie dažnai sujungiami į vieną grupę. . Manoma, kad visų šių paukščių evoliucinis išsiskyrimas iš kitų genties atstovų prasidėjo vėlyvajame miocene arba ankstyvajame pliocene, maždaug prieš 5–8 milijonus metų.

Kadangi grupėje yra ir senojo, ir naujojo pasaulių nuomonės, manoma, kad greičiausiai skirtumų centras buvo Vakarų Eurazija ar Afrika. Šios grupės santykis su kitais falūnais vis dar nėra visiškai suprantamas, vienas iš veiksnių, trukdančių moksliniams tyrimams, yra plačiai paplitusi įvairių rūšių hibridizacija.

Pavadinimas

Garso failas - „Peregrine Falcon Scream“

Mokslinį pavadinimą Falco peregrinus paukščiui suteikė anglų ornitologas Marmaduke Tunstall - jis buvo pirmasis mokslininkas, sistemingai apibūdinęs peregrine falcon savo darbe Ornithologia Britannica 1771 m. Lotynų kalbos žodis falco, suteikiantis bendrinį paukščio pavadinimą, yra kilęs iš žodžio falx ( “) Ir yra išverstas kaip„ pjautuvo formos lenktas “, - taip autorius skrydžio metu pabrėžė pūko sparnų formą.

Rūšis „peregrinus“ iš lotynų kalbos pažodžiui reiškia „klajoja“ ir nurodo šio paukščio paplitimą ir gyvenimo būdą. Panaši reikšmė buvo išsaugota varnalėšos varnalėšos pavadinime daugumoje šiuolaikinių Europos kalbų: pavyzdžiui, „peregrine falcon“ (anglų kalba), „faucon pèlerin“ (prancūzų kalba), „wanderfalke“ (vokiečių kalba), „falco pellegrino“ (it.), „Pilgrimsfalk“. “(Šveicarų) ir kt.

Rusų kalba ilgą laiką laukinių falų medžiotojai buvo vadinami falūnais - ateityje šis vardas įgavo platesnę reikšmę ir perėjo visai paukščių šeimai. Pats žodis „peregrine falcon“ rusų literatūroje atsirado tik XIX amžiaus antroje pusėje ir, pasak kai kurių šaltinių, buvo pasiskolintas iš kalmikų kalbos.

Paskirstymas

„Peregrine Falcon“ paplitimas pasaulyje: lizdaviečių žiemojančių vietų migracija

Uolos - mėgstama vietinių falų lizdų vieta.

Peregrine Falcon yra kosmopolitiška - ji paplitusi visuose žemynuose (išskyrus Antarktidą), taip pat daugelyje salų. Būdamas nepretenzingas aplinkai, jis lengvai sugyvena kaip ir šaltame Arkties tundros klimate, siekia 70 ° C. w. Grenlandijoje ir 78 ° C. w. Novaja Zemlijoje ir karštuose Afrikos bei Pietryčių Azijos tropikuose.

Apskritai, skirtingais metų laikais ją galima pamatyti beveik visur, išskyrus poliarinius ir alpinius regionus, dykumas ir daugumą atogrąžų miškų. Jis taip pat stengiasi išvengti didelių atvirų erdvių, tokių kaip Eurazijos stepės ar Pietų Amerikos pompos. Kalnuose jis randamas iki 4000 m aukštyje virš jūros lygio.

Buveinė

„Peregrine Falcon“ dažniausiai pasirenka neprieinamas vietas žmonėms su plačiu horizontu, daugiausia pirmenybė teikiama įvairių rezervuarų - tiek vidinių, tiek išorinių - uolėtiems krantams. Didžiausias paukščių populiacijos tankumas siekia kalnų upių slėnius, kur yra optimalios sąlygos lizdams. Aukštumose jis dažniausiai lizdus ant uolų,

miško zonoje dažnai apsigyvena palei upių uolienas, didžiulėse samanų pelkėse ar aukštai ant medžių, kur jie užima senus kitų paukščių lizdus. Nepriklausomai nuo užimtos teritorijos, joje visada yra netoliese esantis šlapžemių kompleksas, kurio plotas ne mažesnis kaip 10 km². Venkite nenutrūkstamo tamsaus miško plotų, taip pat didelių erdvių be medžių.

Kartais (pastaraisiais metais, retai) migdolinius falusus kaip buveinę pasirenka gyvenvietės, įskaitant dideles. Pavyzdžiui, yra žinoma, kad Losino saloje Maskvoje paukščiai kasmet apsigyveno 1927–1941 m., Taip pat ir 1963 m. Paukščiai tvarko lizdus ant bažnyčių stogų ir kitų mieste esančių aukštybinių mūrinių pastatų.

1950 m. Pradžioje buvo pranešimų apie paukščių lizdus Šv. Izaoko katedroje Leningrade, o 1958 m. Ir 1966 m. ant aukštybinio pastato Kotelnicheskaya krantinėje Maskvoje. 2008 m., Pasak Maskvos gamtos tvarkymo ir aplinkos apsaugos departamento biologinės įvairovės ir laukinės gyvūnijos išsaugojimo bei atkūrimo sektoriaus vadovo A. Akhundovo, vienintelė Maskvoje esančių pelynų porų lizdai sukasi ant pagrindinio Maskvos valstybinio universiteto pastato.

Išskyrus kraštutinius šiaurinius gyventojus, paprastieji falonai dažniausiai gyvena sėslų gyvenimo būdą arba šaltuoju metų laiku juda nedideliu atstumu. Tuo pačiu metu lytiniai brendimo patinai, kiek įmanoma, ištisus metus būna šalia veisimosi teritorijos. Arkties ir subarktinio klimato zonose paukščiai migruoja ilgą sezoninę migraciją, dažnai skraidant toliau nei kaimynai iš migracijos.

Taigi, remiantis ornitologų pastebėjimais, žiemą Grenlandijoje lizdiniai meškėnai gali pasiekti Pietų Amerikos žemyno pietinę viršūnę. Rusijos Federacijoje vietiniai falšai lizdus nesudaro tik Volgos regiono ir Vakarų Sibiro stepių zonoje, tačiau sezoninio migracijos metu jų galima rasti ten.

Lapės dauginimasis ir ilgaamžiškumas

Visos šių paukščių rūšys veisiasi beveik vienodai. Jų santykiuose klesti monogamija. Jiems labai svarbu nuoseklumas. Paukščių poros pasirinkimas yra labai rimtas.

O vestuvių ceremonijų metu galite pamatyti demonstracinius paukščių pasirodymus. Šiaurinėse dalyse gyvenantys falšai veisimosi sezoną pradeda mėnesiu vėliau nei visi kiti. Tai lemia šaltos oro sąlygos.

Lizdams laikyti lizdus rinkitės įvairias vietas, atsižvelgdami į jų saugumą. Patelė deda nuo 2 iki 4 raudonos spalvos kiaušinių. Dėtų kiaušinių skaičius priklauso nuo maisto prieinamumo.

Nuotraukoje yra vištienos jaunikliai

Kuo daugiau maisto, tuo daugiau kiaušinių. Kiaušinius perina tiek patelės, tiek patinai. Tai trunka apie mėnesį. Tėvai visiškai prižiūri mažus viščiukus. Užaugę paukščiai turės palikti teritoriją, nes juose tėvai pradeda jausti konkurentus.

Galite nusipirkti falą paukštį. Yra žmonių, kurie specialiai užsiima jų veisimu ir mokymu. Jie greitai prisiriša prie žmogaus ir tampa ne tik nauju šeimos nariu, bet ir tikru draugu. Putpelio paukščio kaina yra žema, apie 20 USD.

Patinų ir moterų lytinė branda prasideda jau kitais metais po gimimo, nors paukščiai paprastai pradeda veisti tik sulaukę dvejų ar trejų metų. Šaltalankiai yra monogamiški, poros išlieka daugelį metų. Šiai rūšiai, nepaisant jos gyvenimo būdo, taip pat būdingas prisirišimas prie tam tikros veisimosi teritorijos, kuri ilgą laiką buvo prižiūrima kelioms paukščių kartoms - pavyzdžiui, nedidelėje saloje, esančioje prie Velso krantų, tyrėjai pritvirtino uolėtą briauną, ant kurios paukščiai nuolat lizdus, ​​bent jau mažiausiai nuo 1243 m.

Veisimosi sezonas prasideda balandžio-birželio mėnesiais, šiaurinės populiacijos, kaip taisyklė, pradeda veisti vėliau. Paprastai patinas pirmiausia ateina į būsimojo lizdo vietą, paskambinęs patelei, jis atlieka įvairius oro piruetus: sukasi spirale, staiga nardydamas ar švilpdamas. Moteris, sukramtanti nedideliu atstumu, rodo, kad pora pagaliau susiformavo,

Paukščiai, sėdintys vienas šalia kito, gali atidžiai apžiūrėti vienas kitą, tepti plunksnas ant savo partnerio ar įkandyti nagus. Be to, vykstant teismo procesui, patinas dažnai maitina patelę, skriedamas pro šalį jos pagautą grobį. Paimdama maistą iš patino viršuje, patelė ore virsta aukštyn kojomis.

Lizdų auginimo periodo falangos yra labai teritorinės ir agresyvios ateivių atžvilgiu. Atstumas tarp kaimyninių lizdų, kaip taisyklė, viršija 1 km, net tose vietose, kur didelis gyventojų tankis ir paprastai yra 2–6 km. Toks plotas, įskaitant vandens zonas, yra būtinas paukščiams, norint užtikrinti normalų pašaro tiekimą veisimosi sezono metu.

„Peregrine Falcons“ aktyviai saugo savo teritoriją ir, įsibrovęs į ją, gali pulti dar didesnį plunksninį plunksną, pavyzdžiui, erelią ar varną. Kai žmogus artėja, paukščiai pradeda nerimą kelti jau 200–300 m atstumu nuo lizdo, sukeldami nerimą keliančius balso signalus.

Lizdo vieta priklauso nuo jį supančio kraštovaizdžio, tačiau bet kokiu atveju reikia atviros erdvės artėjimui ir šalia esančio rezervuaro buvimo. Uolėtose vietovėse jis paprastai nusėda į uolėtą plyšį arba ant atbrailos viršutinėje šlaito dalyje 20–80 m aukštyje nuo žemės paviršiaus. Tundroje pirmenybė teikiama stačiams rezervuarų krantams arba beveik vandens telkinio uolienų atodangoms.

Suaugęs paukštis su užaugusiu jaunikliu lizde.

Retais atvejais paprastieji falšai medžiuose užima senus kitų plėšriųjų paukščių lizdus - varnas, buzzardas, goshawk, aitvaras, osprey ir tt Galiausiai, retkarčiais, gyvenviečių akmeninių pastatų nišos tarnauja kaip lizdai, primenantys uolėtų briaunų paukščius - aukštų pastatų karnizus, tiltus, varpinės, gamykliniai kaminai ir kt.

Jei įmanoma, dirvožemyje iškasama maža skylė, kurios gylis yra 1–3 cm, o skersmuo - 20–30 cm, arba išvaloma nedidelė sritis. Paukščių nėra, tačiau pakartotinai naudojant, kaulai ar plunksnos gali likti lizde. Vienas iš skiriamųjų ryklių falų bruožų yra daugybė aukų kaulų liekanų aplink lizdą, kaupiasi daugelį metų, taip pat gausūs viščiukų kraiko pėdsakai.

Kiaušiniai dedami kartą per metus, balandžio antroje pusėje - gegužės pradžioje. Jei dėl kokios nors priežasties prarandama originali sankaba, patelė vėl gali dėti kiaušinius. Paprastai patelė deda 3 kiaušinius (rečiau nuo dviejų iki penkių), po vieną kas 48 valandas. Kiaušiniai yra ryškiaspalviai - rusvos arba rausvos spalvos su tamsesnėmis rausvai rudomis dėmėmis ir dėmelėmis.

Kiaušinio dydis (51–52) x (41–42) mm. Inkubacinis periodas yra 33–35 dienos, abu tėvai inkubuojasi, tačiau dažniausiai patelė yra lizde. Išperinti viščiukai yra padengti nešvariais baltais pūkais, turi neproporcingai dideles kojas ir iš pradžių yra bejėgiai. Patelė šildo ir maitina viščiukus, o patinai daugiausia pašaro.

Pašaro teritorija veisimosi sezono metu paprastai siekia 19–24 km spinduliu nuo lizdo. Pirmasis viščiukų skrydis atliekamas sulaukus 35–45 dienų, tačiau keletą savaičių jie lieka priklausomi nuo savo tėvų, prieš tai savarankiškai išmokdami gauti maisto. Centrinėje Rusijoje viščiukai iš lizdo išskrenda maždaug birželio pabaigoje.

Mityba

Peregrine Falcon valgymo grobis.

„Peregrine Falcon“ valgo beveik vien tik vidutinio ir mažo dydžio paukščius: žvirblius, juodus paukščius, žvaigždelius, balandžius, antis ir kt. Apskritai, kai kurios rūšys nėra prisirišusios - racionas skiriasi priklausomai nuo to, ar jos yra rajone. Be paukščių, jis retkarčiais minta kai kuriais mažais žinduoliais, tokiais kaip šikšnosparniai, voverės ir kiškiai, taip pat maitinasi varliagyviais ir vabzdžiais.

Paukščiai aktyviausi ryte ir vakare. Išskyrus labai keletą išimčių, grobis sugaunamas skriejant, artėjant link, o paukščiai dažnai medžioja kaip pora, nardydami grobį. Paprastasis falukas laukia pasaloje, sėdi ant aukšto atbrailos arba skraido žemai virš žemės, gąsdindamas potencialią auką.

Pajutęs ore grobį, jis greitai įgauna aukštį ir, sulenkęs sparnus, smarkiai pasineria žemyn beveik stačiu kampu, bandydamas pakenkti jos letenoms. Pasak ekspertų, nardymo metu paukščio greitis gali siekti 322 km / h arba 90 m / s, o tai leidžia vadinti „Peregrine Falcon“ greičiausiai gyvu organizmu pasaulyje.

Smūgis gali būti toks stiprus, kad aukos galva gali nuskristi arba kūnas gali būti nuplėštas per visą ilgį. Gavę pašarą, paukščiai visada kyla į aukštį, kur patys susitvarko patiekalą. Skirtingai nuo daugelio kitų plėšrūnų, sausakimšai palieka visą grobio galvą, sparnus ir kartais kojas.

Viskas, ką falšas gauna medžioklės metu, gamina maistą. Nuo mažų paukščių iki vabzdžių ir sausumos žinduolių bei graužikų šis paukštis su malonumu susigeria.

Įdomu tai, kad plėšrūnas sugeba medžioti ne tik skraidantį grobį, jis labai gerai padaro nekenksmingą gyvūną, kuris nieko neįtaria, sėdintį ant žemės.

Auginant medetką medelyne, būtina jį nuolat aprūpinti tikrais žvėriena, nes nuo kito maisto paukštis gali susirgti. Todėl prieš įsigydami falą turite išsiaiškinti vieną klausimą - ar savininkas gali tiekti jam tokį maistą, nes už tai gali tekti medžioti patiems.

Į racioną turėtų būti įtraukta subalansuota mityba. Pūkai geriausiai jausis gavę graužikų arba liesos mėsos. Jei laikysitės tokios dietos, falukai net nelaisvėje išlaikys galimybę daugintis.

Nuotraukoje varnalėšos lizdas

Ekologija ir išsaugojimas

Peregrine Falcon visais laikais išliko retu paukščiu, nepaisant prisitaikymo prie įvairių kraštovaizdžių ir klimato sąlygų. Šiuo metu visa paukščių populiacija pripažįstama stabilia, nors kai kuriuose regionuose gali būti skaičiaus svyravimų ar išnykti iš buvusių buveinių.

Didelė grėsmė šios rūšies apsaugai kilo XX amžiaus antroje pusėje, pradėjus masiškai naudoti chloro pesticidus (ypač DDT) žemės ūkyje. Pavojingos medžiagos, susikaupusios paukščių kūne ir užkertančios kelią embrioniniam palikuonių vystymuisi (viščiukų perėjimas smarkiai sumažėjo).

Nuo 1940 m. Pabaigos iki septintojo dešimtmečio vidurio tik JAV rytinėje šalies dalyje visiškai išnyko vijokliniai falonai, o vakaruose jų skaičius sumažėjo 80–90%. Panaši situacija susiklostė Vakarų Europoje, kur jie nustojo susitikti didelėje teritorijoje. Tik aštuntajame dešimtmetyje, priėmus įstatyminį draudimą naudoti ypač pavojingus pesticidus ir įvedus aplinkosaugos programas, pasaulio laumžirgių populiacija pradėjo pamažu atsigauti.

Be pesticidų naudojimo, dėl neigiamo gausumui įtakos turinčių veiksnių taip pat didėja konkurencija su Saker Falcon, tinkamų lizdų vietų nebuvimas, kultūriniai kraštovaizdžio pokyčiai ir brakonieriavimas. Natūralūs plėšrūnai, naikinantys lizdus - erelių pelėdos, lapės, martenai ir kiti - gali sukelti tam tikrą susirūpinimą. Šaltalankiai kiaušiniai egzistuoja šalia žmonių laikymo vietos, tačiau yra jautrūs padidėjusiam žmonių nerimui.

Rusijos Federacijos teritorijoje kankorėžių skaičius išlieka nestabilus ir, pasak ornitologų, neviršija 2–3 tūkstančių porų. Pradedant nuo XX a. Pirmosios pusės, paprastasis falūnas dingo iš daugelio buvusių buveinių pažįstamų vietų arba jo liko labai nedaug. Dėl nedidelio skaičiaus jis yra saugomas Rusijos Raudonojoje knygoje, kur vijoklinis falšelis priskiriamas antrajai kategorijai.

1990 m. Galichya Gora rezervate buvo įkurtas darželis, skirtas veisti šį paukštį. Tarptautiniu mastu pelynas yra įtrauktas į CITES konvencijos 1 priedą (prekybos draudimas), Bonos konvencijos 2 priedą, Berno konvencijos 2 priedą, taip pat yra saugomas daugybe dvišalių susitarimų. Jungtinėse Valstijose, Kanadoje ir Vokietijoje buvo parengtos jaunų gyvūnų auginimo talpyklose programos, kurias vėliau galima paleisti į laukinę gamtą.

Falconry

Jaunas vyras su faluku. Danieliaus Schulzo paveikslo „Mongolijos pirklio su šeima portretas“ („Šeimos portretas“) fragmentas.

Medžioklė, naudojant falšus ar kitus medžiojamus paukščius, buvo žinoma jau antikos laikais, o ankstyviausi dokumentiniai įrodymai buvo rasti kasinėjant asirų tvirtovę Dur-Sharrukin, caro Sargono II dvarą (722–705 m. Pr. Kr.), Kur buvo ant akmens Bareljefas pavaizdavo du medžiotojus, iš kurių vienas paleidžia paukštį į orą, o antrasis pagauna.

Vakarų Europoje medžioklė su medžiokliniais paukščiais išliko nežinoma ar nepopuliari iki III amžiaus, bent jau ji nėra minima nei Romos, nei senovės Graikijos šaltiniuose, nepaisant to, kad nuo I a. e. Vyko masinė Vidurinės Azijos tautų migracija (ypač dėl Atilos Hunų vado užkariavimo), Viduržemio jūros regione sparčiai vystėsi prekyba, o Aleksandras Didysis vykdė kampanijas Viduriniuose Rytuose, Persijoje ir Indijoje.

Tik 1274 m. Šventosios Romos imperatorius Frederikas II iš Hohenstaufeno parašė traktatą „De Arte Venandi cum Avibus“ (Paukščių medžioklės menas), kuriame aprašytos pūlingos taisyklės. Viduramžiais, nepaisant jo populiarumo daugelyje Europos šalių, falconry dėl įstatymų leidžiamų apribojimų išliko tik aukštesnės klasės likimas: pavyzdžiui, angliškame traktate „Boke of St. Albanai “(1486 m.) Teigia, kad tik kunigaikštis ar kunigaikštis galėjo turėti meškiuką.

Medžioklė įgijo populiarumą tarp slavų tautų šiuolaikinės Rusijos teritorijoje kažkur 8–9 amžių sandūroje, greičiausiai dėl to, kad chazarų klajokliai apgyvendino šiuolaikinio Dagestano teritoriją ir Žemutinės Volgos regioną. XII amžiuje princas Olegas savo kieme sutvarko falšą, kuriame medžioja paukščius.

Caro Aleksejaus Michailovičiaus valdymo laikais klestėjo rusų pūlinys. Kolomenskio ir Semenovskio kaimų netoli Maskvos pramogų kiemuose buvo laikoma daugiau nei 3000 įvairių medžiojamųjų paukščių. Visi paukščiai buvo paskirstyti pagal „straipsnius“, „straipsnio“ vadovas buvo pradinis falšeris, kuris buvo tiesiogiai atsakingas už tam tikrą skaičių paprastų falconers, gaidžių ir vanagų, falconers pristatymas į pradinius buvo lydimas specialios ceremonijos, kurią organizavo Sokolniki maršrutas.

Kultūra

Dėl medžioklės įgūdžių ir galimybės juos išlaikyti nelaisvėje vikšrai paliko žymę daugelio pasaulio tautų kultūroje, tačiau dažnai sunku nustatyti, kurį paukštį nurodo šaltinis. Taigi Vakarų Europoje pirmas meškėno kaip atskiros rūšies paminėjimas susijęs tik su XV a., Kai angliškas rankraštis „Boke of St.

  • Egipto mitologijoje - dangaus ir saulės dievas. Choras buvo vaizduojamas kaip žmogus su lazdelės galva arba kaip saulės diskas su laivo sparnais.
  • Lapės atvaizdas, simbolizuojantis karį-didvyrį, didvyrį, princą, stovintį prie jo karių būrio viršūnės, ne kartą minimas Senosios rusų abėcėlės paminkle „Žodis apie Igorio pulką“. Kaip daugelio kunigaikščių patrimoninis ženklas, falšas buvo išsaugotas ant kelių Rusijos miestų, tokių kaip Suzdal, Sokol, Kumertau, vėliavų ir herbų.
  • 1530 m. Šventosios Romos imperatorius Karolis V, perleisdamas Maltos salą Ligoninių riterių ordinui (Maltos ordinas), įpareigojo pastaruosius kiekvienais metais siųsti federalinę pareigą po vieną „Peregrine Falcon“. Ši istorija atsispindi anglų rašytojo Dashilo Hammeto romane „Maltos falša“ (1930). 1941 m. JAV buvo nufilmuotas to paties pavadinimo filmas, naudojant šią knygą.
  • Peregrine Falcon pavaizduotas Meno salos nacionalinio herbo kairėje pusėje. Šis vaizdas primena istoriją, kai 1405 m. Anglijos karalius Henrikas IV perdavė salą visam gyvenimui serui Jonui Stanley mainais už įpareigojimą karūnavimo metu duoti jam du peregrine falonus ir visus paskesnius Anglijos monarchus. Ši tradicija buvo išsaugota iki 1821 m., Kai buvo vainikuotas karalius George'as IV.
  • Japoniškas „hayabuz peregrine falcon“ pavadinimas atsispindi greitaeigių motociklų „Suzuki“ prekės ženkle „Suzuki Hayabusa“.
  • Hayabusa (Ki-43) - japonų kovotojas iš Antrojo pasaulinio karo.
  • „Hayabusa“ yra japonų erdvėlaivis, kuris pirmą kartą nusileido asteroide pasaulyje. Tikimasi, kad įrenginys grįš į Žemę 2010 m.
  • „Peregrine Falcon“ pavaizduotas ant 25 centų proginės Aidaho monetos, kurią 2007 m. Išleido JAV monetų kalykla, kiekvienoje tos šalies valstijoje skirtoje serijoje. Paukštis laikomas vienu iš šios Amerikos valstijos simbolių.

Egipto dievas Horusas su falšo galva.

Peregrine Falcon ant SSRS pašto ženklo, 1965 m.

„Peregrine Falcon“ ant Rusijos banko 50 rublių monetos, 1992 m.

„Peregrine Falcon“ ant 25 centų JAV monetos, 2007 m.

Porūšis

Lizdaviečių paukščių porūšių lizdai.

Stebėjimo laikotarpiu įvairūs autoriai apibūdino daugybę paprastųjų pelynų porūšių, atsižvelgiant į jų dydį ir spalvos ypatybes, tačiau iki šiol dauguma ekspertų pripažino tik kai kuriuos iš jų. Vienas iš išsamiausių šiuolaikinių ornitologinių katalogų - „Pasaulio paukščių žinynas“ (angliškas pasaulio paukščių vadovas) - aprašo 19 šio paukščio porūšių.

  • „Falco peregrinus calidus Latham 1790“ porūšis yra tundros arba baltųjų sparninių falų (anksčiau apibūdintų kaip Falco peregrinus leucogenys) lizdai Eurazijoje tundros juostoje, įskaitant Arkties pakrantę, Arkties vandenyno salose ir šiaurinėje miško zonos dalyje palei upių slėnius. Vakarinė diapazono riba ribojasi su Kola pusiasaliu, rytinė - ties Yana ir Indigirka upių baseinais Rytų Sibire. Migruojantis paukštis žiemą migruoja į teritorijas į pietus nuo rytinės Viduržemio jūros pakrantės, Juodosios ir Kaspijos jūrų, Centrinėje Azijoje ir pasiekia teritorijas į pietus nuo Sacharos. Palyginti su vardiniais porūšiais, ji turi šviesesnę ir blyškesnę spalvą, ypač galvos srityje, ir nėra raudonų tonų. Patinų svoris yra 588–740 g, moterų - 925–1333, jų tarpe yra porūšis caeruleiceps. Neneciečiai ir Vakarų Sibiro tautos šį paukštį vadina „khanavey“, jakutai - „mok-falcon“, Vidurinės Azijos tautos - „Bahryn“ arba „Baharin“.

Dabartinė būsena

Peregrinių falų skaičius išlieka nestabilus ir, pasak ornitologų, neviršija 2–3 tūkstančių porų. Pradedant nuo XX a. Pirmosios pusės, paprastasis falūnas dingo iš daugelio buvusių buveinių pažįstamų vietų arba jo liko labai nedaug. Dėl nedidelio skaičiaus jis yra saugomas Rusijos Raudonojoje knygoje, kur vijoklinis falšelis priskiriamas antrajai kategorijai.

Dauginimasis ir „Peregrine Falcon“ gyvenimo trukmė

Įprastu laiku, įpratę gyventi vieni, poravimosi ir lizdų auginimo perioduose kiaušintakiai būna poros. Tai yra monogamiški paukščiai, išlaikantys meilę iki mirties. Ir paprastieji falonai tuokiasi tiesiogine prasme, danguje, tai yra, skrendant. Atlikdamas akrobatines figūras ore, patinas perduoda savo mylimajam grobį skrendant, tai ir yra ritualo esmė.

Susituokusios poros vijoklinių falų užima tam tikras zonas ir budriai jas saugo, išvarydamos iš ten savo artimuosius ir kitus paukščius, kartais kovodamos už savo teises net su dideliais paukščiais: varnomis ir ereliais. Teritorijos, kurias užima lizdai, skirti statyti lizdus ir auginti palikuonis, yra labai plačios ir sudaro plotą, kai kuriais atvejais iki 10 kvadratinių metrų. km

Bet, kita vertus, įdomu, kad paukščiai, kurie normaliomis sąlygomis yra geidžiamas paprastųjų falų grobis: žąsys, gulbės ir žąsys, esančios šalia savo lizdų, jaučiasi saugomos ir saugios, nes, kaip ir visi paukščiai nuo falšų, taip pat ir falginiai falšai. medžioklės įpročius jų teritorijoje. Kiti plunksnuoti plėšrūnai taip pat nekelia grėsmės savo potencialioms aukoms, nes budrūs sargybiniai varžovus varžovus.

Moteriška kiaulytė su viščiukais

Puikūs skrydžio meistrai, paprastieji falonai jokiu būdu nėra talentingi lizdų statytojai. Jie apipjaustė savo pastatus, naudodami keletą šakelių, apdengdami juos plunksnomis. Todėl paprastieji falšai dažnai mėgsta labiau kvalifikuotų paukščių lizdus, ​​pvz., Varnas, nepažįstamai išvarydamas varginančius šeimininkus iš savo namų.

Aukštaūgiams falšams pirmenybė teikiama aukštėjimo žemėms, kurioms naudojamos ne tik uolienos, bet ir žmonių statomi aukštybiniai pastatai. Jei pasirinksite vietą, galėsite joje likti ne tik ilgus metus ir visą gyvenimą, bet ir perduoti jas savo palikuonims.

Šie apdairūs paukščiai taip pat turi atsargines lizdų vietas, kurios dažnai aptinkamos žemumų teritorijose. Jos netgi gali būti paprastos prieglaudos. Pavyzdžiui, maži įdubimai žemėje.

Paveikslėlyje yra lizde viščiukai ir kiaulės kiaušiniai

Pavasario pabaigoje motininės motinos paprastai guli savo lizduose, o per kitas penkias savaites perina apie tris kiaušinių gabaliukus, kurie turi ryškią kaštono spalvą.

Netrukus išsiritę pūkuoti viščiukai užšąla ir prikimba prie motinos. Ir tėvas gauna maistą visai šeimai. Jis apsaugo nuo priešų, kurie jaunikliams kelia didelį pavojų.

Jie gali pasirodyti ir dideli paukščiai, ir sausumos plėšrūnai. Jauniems jaunikliams tėvai supjaustykite maistą į mažus gabalėlius, kurie yra mėsos pluoštai, pripratindami viščiukus gaudyti plėšriuosius paukščius.

Nuotraukoje višta višta

Po mėnesio naujai pagaminta medetkų falana yra padengta plunksnomis ir bandoma skristi, o netrukus jie pradeda mokytis medžioklės išminties. Toliau, kaip įprasta, jie patenka į savarankišką gyvenimą. O būdami dvejų ar trejų metų jie jau kuria savo poras. Šaltalankiai gyvena apie ketvirtį amžiaus.

Patinų ir moterų lytinė branda atsiranda jau kitais metais po gimimo, nors paukščiai paprastai pradeda veisti tik sulaukę dvejų ar trejų metų. Šaltalankiai yra monogamiški, poros išlieka daugelį metų. Šiai rūšiai, nepaisant jos gyvenimo būdo, taip pat būdingas prisirišimas prie tam tikros veisimosi teritorijos, kuri ilgą laiką buvo prižiūrima kelioms paukščių kartoms - pavyzdžiui, nedidelėje saloje, esančioje prie Velso krantų, tyrėjai pritvirtino uolėtą briauną, ant kurios paukščiai nuolat lizdus, ​​bent jau mažiausiai nuo 1243 m.

Veisimosi sezonas prasideda balandžio-birželio mėnesiais, šiaurinės populiacijos, kaip taisyklė, pradeda veisti vėliau. Paprastai patinas pirmiausia ateina į būsimojo lizdo vietą, paskambinęs patelei, jis atlieka įvairius oro piruetus: sukasi spirale, staiga nardydamas ar švilpdamas. Moteris, sukramtanti nedideliu atstumu, rodo, kad pora pagaliau susiformavo,

paukščiai, sėdintys vienas šalia kito, gali atidžiai apžiūrėti vienas kitą, suvynioti plunksnas savo partneriui ar įkąsti nagus.Be to, vykstant teismui, patinas dažnai maitina patelę, perduodamas pagautą grobį musės. Paimdama maistą iš patino viršuje, patelė ore virsta aukštyn kojomis.

Lizdų auginimo periodo falangos yra labai teritorinės ir agresyvios ateivių atžvilgiu. Atstumas tarp kaimyninių lizdų, kaip taisyklė, viršija 1 km, net tose vietose, kur didelis gyventojų tankis ir paprastai yra 2–6 km. Toks plotas, įskaitant vandens zonas, yra būtinas paukščiams, norint užtikrinti normalų pašaro tiekimą veisimosi sezono metu.

„Peregrine Falcons“ aktyviai saugo savo teritoriją ir, įsibrovęs į ją, gali pulti dar didesnį plunksninį plunksną, pavyzdžiui, erelią ar varną. Kai žmogus artėja, paukščiai pradeda nerimą kelti jau 200–300 m atstumu nuo lizdo, sukeldami nerimą keliančius balso signalus.

Lizdo vieta priklauso nuo jį supančio kraštovaizdžio, tačiau bet kokiu atveju reikia atviros erdvės artėjimui ir šalia esančio rezervuaro buvimo. Uolėtose vietovėse jis paprastai nusėda į uolėtą plyšį arba ant atbrailos viršutinėje šlaito dalyje 20–80 m aukštyje nuo žemės paviršiaus. Tundroje pirmenybė teikiama stačiams rezervuarų krantams arba beveik vandens telkinio uolienų atodangoms.

Suaugęs paukštis su lizdu lizde

Retais atvejais paprastieji falšai medžiuose užima senus kitų plėšriųjų paukščių lizdus - varnas, buzzardas, goshawk, aitvaras, osprey ir tt Galiausiai, retkarčiais, gyvenviečių akmeninių pastatų nišos tarnauja kaip lizdai, primenantys uolėtų briaunų paukščius - aukštų pastatų karnizus, tiltus, varpinės, gamykliniai kaminai ir kt.

Jei įmanoma, dirvožemyje iškasama maža skylė, kurios gylis yra 1–3 cm, o skersmuo - 20–30 cm, arba išvaloma nedidelė sritis. Paukščių nėra, tačiau pakartotinai naudojant, kaulai ar plunksnos gali likti lizde. Vienas iš skiriamųjų ryklių falų bruožų yra daugybė aukų kaulų liekanų aplink lizdą, kaupiasi daugelį metų, taip pat gausūs viščiukų kraiko pėdsakai.

Kiaušiniai dedami kartą per metus, balandžio antroje pusėje - gegužės pradžioje. Jei dėl kokios nors priežasties prarandama originali sankaba, patelė vėl gali dėti kiaušinius. Paprastai patelė deda 3 kiaušinius (rečiau nuo dviejų iki penkių), po vieną kas 48 valandas. Kiaušiniai yra ryškiaspalviai - rusvos arba rausvos spalvos su tamsesnėmis rausvai rudomis dėmėmis ir dėmelėmis.

Kiaušinio dydis (51–52) x (41–42) mm. Inkubacinis periodas yra 33–35 dienos, abu tėvai inkubuojasi, tačiau dažniausiai patelė yra lizde. Išperinti viščiukai yra padengti nešvariais baltais pūkais, turi neproporcingai dideles kojas ir iš pradžių yra bejėgiai. Patelė šildo ir maitina viščiukus, o patinai daugiausia pašaro.

Pašaro teritorija veisimosi sezono metu paprastai siekia 19–24 km spinduliu nuo lizdo. Pirmasis viščiukų skrydis atliekamas sulaukus 35–45 dienų, tačiau keletą savaičių jie lieka priklausomi nuo savo tėvų, prieš tai savarankiškai išmokdami gauti maisto. Centrinėje Rusijoje viščiukai iš lizdo išskrenda maždaug birželio pabaigoje.

Buveinė

„Peregrine Falcon“ dažniausiai pasirenka neprieinamas vietas žmonėms su plačiu horizontu, daugiausia pirmenybė teikiama įvairių rezervuarų - tiek vidinių, tiek išorinių - uolėtiems krantams. Didžiausias paukščių tankumas siekia kalnų upių slėnius, kur yra optimalios sąlygos lizdams.

Kalnuotose vietovėse lizdai paprastai būna ant uolų, miško zonoje dažnai apsigyvena palei upių uolas, didžiulėse samanų pelkėse ar aukštai ant medžių, kur jie užima senus kitų paukščių lizdus. Nepriklausomai nuo užimtos teritorijos, joje visada yra netoliese esantis šlapžemių kompleksas, kurio plotas ne mažesnis kaip 10 km². Vengiama nepertraukiamo tamsaus miško plotų, taip pat didelių erdvių be medžių.

Kartais (pastaraisiais metais, retai) migdolinius falusus kaip buveinę pasirenka gyvenvietės, įskaitant dideles. Pavyzdžiui, žinoma, kad 1927–1941 m., Taip pat 1963 m., Maskvos Losiny saloje paukščiai įsikūrė kasmet. Paukščiai lizdus deda ant bažnyčių ir kitų aukštybinių mūrinių pastatų stogų.

1950 m. Pradžioje buvo pranešimų apie paukščių lizdus Šv. Izaoko katedroje Leningrade, o 1958 m. Ir 1966 m. ant aukštybinio pastato Kotelnicheskaya krantinėje Maskvoje. 2008 m., Pasak Maskvos gamtos tvarkymo ir aplinkos apsaugos departamento biologinės įvairovės ir laukinės gyvūnijos išsaugojimo bei atkūrimo sektoriaus vadovo A. Akhundovo, vienintelė Maskvoje esančių pelynų porų lizdai sukasi ant pagrindinio Maskvos valstybinio universiteto pastato.

Nuo 1997 m. „SunTrust Plaza“ dangoraižio (Atlanta, JAV) balkone, virš 50-ojo aukšto, gyvena paprastieji falšai, kurių gyvenimą realiu laiku galima stebėti naudojant specialiai įrengtą interneto kamerą.

Išskyrus kraštutinius šiaurinius gyventojus, paprastieji falonai dažniausiai gyvena sėslų gyvenimo būdą arba šaltuoju metų laiku juda nedideliu atstumu. Tuo pačiu metu lytiniai brendimo patinai, kiek įmanoma, ištisus metus būna šalia veisimosi teritorijos. Arkties ir subarktinio klimato zonose paukščiai migruoja ilgą sezoninę migraciją, dažnai skraidant toliau nei kaimynai iš migracijos.

Taigi, remiantis ornitologų pastebėjimais, žiemą Grenlandijoje lizdiniai meškėnai gali pasiekti Pietų Amerikos žemyno pietinę viršūnę. Rusijos Federacijoje vietiniai falšai lizdus nesudaro tik Volgos regiono ir Vakarų Sibiro stepių zonoje, tačiau sezoninio migracijos metu jų galima rasti ten.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: Peregrine Falcon Song - Download CD - Excellent - Download CD Falco Peregrinus (Rugpjūtis 2020).

Pin
Send
Share
Send