Apie gyvūnus

Paprastasis dzenas (Dendrocopos major)

Pin
Send
Share
Send


Belik V. P., Komarov J. E., Muzaev V. M., Rusanov G. M., Reutsky N. D., Tilba P. A., Polivanov V. M., Dzhamirzoev G. S., Khokhlov A. .N., Chernobay V.F. 2006 m. Pietų Rusijos paukščiai: rūšių buvimo pobūdis ir pasiskirstymas pagal regionus // Strepet 4, 1: 5-35.

Beskaravayny M.M. 2012. Krymo pusiasalio paukščiai. Simferopolis: 1-335. Kazakovas B. A., Lomadze N.Kh. 2013. Apie juodąjį žvirblį Passer hispaniolensis Šiaurės Kaukaze // Rus. ornitolis. žurnalas 22 (922): 2625–2627. Karavajevas A.A., Khubijevas A.B. 2015. Juodosios krūtinės žvirblis // Strepet 13, 2: 127. Korzyukov A.I. 2013. Kai kurių retų migrantų susitikimai virš Juodosios jūros prie Gyvatės salos // Rus. ornitolis. žurnalas 22 (924): 2681–2682. Kostinas J.V. 1983. Krymo paukščiai. M .: 1-240.

Lokhman Yu.V., Mosalov A.A., Redkin Y.A., Lokhman A.O., Gozhko A.A., Bykhalova O.N.

2015. Utrish gamtos rezervato ir gretimų teritorijų (šiaurės rytų Juodosios jūros regionas) paukščiai: Lauko identifikatorius. Krasnodaras: 1-220. Malovichko L.V. 2012. „Tersko-Kum“ paukščių paukščiai susipina (Stavropolio teritorijos ribose) // Strepet 10, 2: 35-52. Nankinovas D.N. 2013. Namų Passer domesticus (Linnaeus, 1758) ir Ispanijos Passer hispaniolensis (Temminck, 1820) žvirblių ir vadinamųjų itališkų žvirblių Passer italiae (Vieillot, 1817) hibridizacija Bulgarijoje // Rus. ornitolis. žurnalas 22 (923): 2631–2641.

Petrovičius Z.I. 2013. Juodmargių gorobtsya (Passer hispaniolensis) gydytojas Krimu // Berkuto 22, 2: 150.173.

Stepanyan L.S. 1978. SSRS faunos paukščių sudėtis ir pasiskirstymas: Passeriformes

Passeriformes M .: 1-392. Khokhlov A. N., Ilyukh M. P., Tsapko N. V., Ashibokov U.M. 2008. Nauji ornitologiniai radiniai Šiaurės Kaukaze 2006 m. // Rus. ornitolis. žurnalas 17 (409): 473-478.

Rusijos ornitologinis žurnalas 2016, 25 tomas, greitoji spauda 1322: 2966-2968

Didysis taškinis Dendrocopos pagrindinis - lizdo naikintojas

Antrasis leidimas. Pirmasis leidinys 1961 m.

Yra buvę atvejų, kai didysis dėmėtasis dzenas Dendrocopos didmiestis spardė įvairių mažų paukščių lizdus, ​​tačiau šis reiškinys mažai ištirtas. Netoli Pavlovskaya Sloboda gyvenvietės (Maskvos sritis) mums pavyko atsekti, kaip dzenas vykdo savo griaunamąjį darbą.

1959 m. Balandžio mėn. Mažame lapų miške radome tuščiavidurį Parus montanus krūmų iškirstą tuščiavidurį drebulės kelmą.

* Inozemtsevas A.A. 1961. Didysis taškinis dzenas

- lizdo naikintojas // Gamta 6: 116–117.

Rus ornitolis. žurnalas 2016. 25 tomas. Ekspresinis leidimas Nr. 1322

1,5 m. Patelė ir patinas baigė valyti įdubą nuo drožlių. Po dviejų dienų pastebėjome, kad didelis juodmedžio urvas kruopščiai dirbo ant įdubos: tuščiavidurio įpjovos įpjova buvo beveik dvigubai didesnė, be to, priešingoje kelmo pusėje įpjovą, tiesiai virš įdubos dugno, buvo pramušta stačiakampė skylė. Po kelmu buvo skiedros, kurios savo forma ir dydžiu nesiskyrė nuo skaldos, gulinčios po ką tik išpjaustytomis stambaus genėjimo urvo duobėmis.

Šiek tiek vėliau, gegužę, spygliuočių-lapuočių miške ant susmulkinto ir sulaužyto senojo drebulės, 5 m aukštyje, buvo rastas įdubimas. Tuščiaviduriame tuščiame sunkiai deformuotame mėlynos spalvos titnago „Parus caeruleus“ lizdelyje buvo lizdas. Ant bagažinės, iš priešingos įpjovos pusės, pradurtas siauras tarpas. Netoliese skraidė mėlynas zylės patinas su nerimo skauduliais ir dažnai skraidė į daubą su maistu. Laikas nuo laiko jis bandė iš jo lizdo vietos išstumti didelį taškinį dzeną, kurio įdubimas buvo 50 m atstumu nuo mėlynojo zylės lizdo.

Tuo pačiu metu mažame lapuočių miške, netoli nuo kirtimo, drebulės kanapėje, 3 m nuo žemės paviršiaus, buvo rastas pylimo įdubimas su 7 devynių dienų amžiaus viščiukais. 40 metrų atstumu nuo lizdo buvo stambaus baltojo dzeno, taip pat su jaunikliais, dauba. Suaugę dzenai gana dažnai rinkdavo maistą netoliese esančių inkilų. Po savaitės buvo išsiaiškinta, kad 10 cm žemiau griovelio buvo padaryta stačiakampio formos skylė, kurios kraštuose aiškiai matomi plikų smūgių pėdsakai. Skylės kraštai buvo šiek tiek apipurkšti krauju, o aplink ją liko dzeno letena. Ištyrus aiškiai matomus letenų ženklus ant sauso drebulės kamieno, galima pastebėti, kad dzenas iš pradžių bandė prasiskverbti į skylę per letoką, o kai nepavyko, jis padarė skylę lizdo šone. Po įduba gulėjo viščiukų liekanos: plunksnos (skrydis ir vairai), sparno dalys ir kt., - atrodo, kad viskas priklauso vienam viščiukui, kur likę kiti, nežinoma. Mažos drožlės pilamos po tuščiaviduriu pėdsaku „didelio“ dėmėto dzeno „darbu“.

Tuomet eglių, mažalapių miške, 160 m atstumu nuo aprašyto pelynojo dzeno daubos (200 m nuo didžiojo dėmėto dzeno įdubos), buvo rastas dar vienas drebančios medienos įdubimas. Jis buvo ant sausos drebulės kanapės, esančios 1,5 m aukštyje. Skylės dugne buvo padaryta skylė, padaryta dideliu taškeliu, ir, beje, iš šono, šiek tiek žemiau griovelio, buvo pradurtas didelis tarpas. Visoje kelmo vietoje yra daugiau nei 20 stambiažiedžio dzeno daubų, kurie, vertindami kamieno judesius, keliose vietose iš medžio pašalino kai kurias vabzdžių lervas.

Kadangi nuniokoti lizdai buvo išdėstyti vienas nuo kito 850, 1200, 1500 m ar didesniu atstumu, o didysis dzenas griežtai laikosi savo lizdo vietos pavasarį (bet skrenda toliau nuo jo)

Rus ornitolis. žurnalas 2016. 25 tomas. Ekspresinis leidimas Nr. 1322

toliau nei 200–250 m), galima daryti prielaidą, kad ne vienas ir tas pats dzenas „atidarė“ įdubą.

Visais atvejais yra tikslus, su kuriuo buvo skylėtos skylės. Tai rodo, kad galutinis dzenų tikslas buvo būtent lizdas su jo turiniu. Mums dar nepavyko išsiaiškinti, ar dzenas valgo tokiu būdu gautus viščiukus, tačiau rasti viščiuko liekanos rodo, kad dzenas, matyt, neapsiriboja vien tuščiavidurio angos atidarymu. Tam tikru mastu urėdijos elgesį aiškiname kaip nesąmonę dėl neįprastai ankstyvo pavasario, vykusio Maskvos srityje 1959 m.

Rusijos ornitologinis žurnalas 2016, 25 tomas, ekspreso leidimas 1322: 2968-2969

Ar paukščiai gali perkelti žinduolius?

Antrasis leidimas. Pirmasis leidimas 1935 m.

1934 m. Kinijos saloje Sivashi saloje (sala priklauso Azovo-Sivash valstybiniams rezervatams) buvo pastebėta gyva maža voverė Spermophilus pygmaeus. Kadangi salelėje negyvena jokia žinduolių rūšis, o žemyno žinduoliams salelė yra visai neprieinama (sala turi kietas pakrantes, kurių aukštis yra iki 6–7 m, ir ją supa 3-4 km labai sūraus vandens), goferio išvaizda čia kelia didelį susidomėjimą. zoogeografinis požiūris.

Kaip goferis galėjo patekti į salą? Saloje lizdus sukaupė didelė juoko bulių kolonija Larus cachinnans, kuri maitinasi daugybe gopherių, o gophers priima savotiškai. Pastebėjęs žiobrį ant ganymo ar sėjos, griebia jį savo snapu ir, pakeldamas į 2-3 m aukštį, meta. Toks kėlimas ir metimas kartais kartojamas iki 13 kartų. Po to negyvas ar pusiau negyvas goferis perkeliamas į koloniją.

Matyt, saloje stebėtas goferis buvo atvežtas pusiau negyvas ir, kai jį paliko priešas, atgyjo. „Suvokęs“, jis sugebėjo iškasti audinę giliai savo kūno ilgio, bet, vėl pastebėjęs jau audinėje, jį nugvelbė žuvėdros.

Taigi, būkite čia didele teritorija (salos plotas yra apie 3 ha, joje gyvena 500 porų juoko ir apie 400 porų chegravų)

* Ivanenko I.D. 1935. Ar paukščiai gali persodinti žinduolius? IINAture 24, 8: 72.

2968 Rus. ornitolis. žurnalas 2016. 25 tomas. Ekspresinis leidimas Nr. 1322

Dziacel vyaliki, qi

Visa Baltarusijos teritorija

Šeimos genys - Picidae.

Baltarusijoje D. m. Lizdai šiauriniuose, rytiniuose ir centriniuose Baltarusijos regionuose. didžioji, vakaruose ir pietuose - populiacijos, pereinančios į D. m. pinetorum ir D. m. Candidus.

Įprastos lizdinės sėdimos rūšys, gausiausia iš mūsų girių. Paplitęs visoje Baltarusijoje.

Vidutinio dydžio (šiek tiek didesnis nei žvaigždėtas). Plunksna spalvinga. Suaugusio vyro galvos viršus yra nuostabiai juodas su melsvu atspalviu. Kakta yra nešvariai balta arba ruda, galvos gale yra ryškiai raudona juostelė. Skruostai yra balti, juos juosia juosta, einanti nuo burnos kampų iki pakaušio. Žemyn nuo šios juostelės kaklo šonuose ir krūtinės priekyje yra plati juoda juostelė. Už viršutinio kaklo matomos dvi baltos dėmės. Nugara, apatinė nugaros dalis ir nadhvoste yra juodos su mėlyna spalva. Gerklė, kaklo užpakalinė dalis ir krūtinė yra balti. Pilvas vasarą purvinas, baltas šokoladas, žiemą beveik grynas baltas. Pilvo užpakalinė dalis ir apatinė dalis yra raudonos spalvos. Plunksnos yra juodos su baltomis dėmėmis abiejose juostose. Humeralas ir dalis sparno dangčių yra balti. Vairai yra juodi su baltomis viršūnėmis ir skersinėmis juostelėmis. Stiebas tamsiai raguotas, kojos pilkos. Vaivorykštė raudona. Patelė ant pakaušio neturi raudonos juostelės, tačiau jauniems paukščiams pirmaisiais mėnesiais po išėjimo iš lizdo, atvirkščiai, raudonas „dangtelis“ užima visą galvos viršūnę, išskyrus kaktą. Jaunoje vietoje pilvas, ypač ant pakaušio, pastebimi rudi išilginiai smūgiai. Patino svoris yra 65–100 g, patelės 60–97 g., Kūno ilgis (abiejų lyčių) yra 22–26 cm, sparnų plotis 40–46 cm.

Žinomas ir pastebimas paukštis išduoda savo buvimą būdingu snapo snapu ir gana garsiu šauksmu kaip „pyragas“. kikk. „Ir„ gigigi “. Rudenį ir žiemą klajonių metu dažnai lankosi gyvenvietėse, parkuose ir soduose.

Šių dzenų pavasarinis atgimimas, lydimas garsių riksmų ir dažnų teritorinių konfliktų, stebimas nuo vasario pabaigos. Šiuo metu dzenai dalijasi į poras ir susitinka vyrai, vejantys vienas kitą, tarp kurių kyla kovos dėl patelių ir lizdų. Tačiau didžiausia srovės riba yra kovo antroje pusėje - balandžio mėn. Pavasarį miške dažnai galima išgirsti būdingą įvairaus dzeno „būgno ritinį“: sėdėdamas ant sauso medžio viršaus, patinas greitai muša medieną savo snapu. Tokiu būdu skleidžiamas garsas girdimas ramiu oru kelių šimtų metrų atstumu. Ryte kartais galite išgirsti 2–4 paukščius, neišėję iš vienos vietos. Toks geras dzenų bendravimas trunka iki balandžio pabaigos, kartais vėliau.

Gyvena beveik visų rūšių didelių kamienų prinokę miškai. Gausiausia eglių-pušų, įvairių eglių-lapuočių miškuose, paplitusi didžiuliuose pušynuose ir mažuose drebulės miškuose, beržų ir ąžuolų miškuose. Nevengia retų užliejamų miškų. Tuo pačiu metu jis beveik nerandamas pelkėtuose alksnių miškuose, retas švariuose uždaruose eglių miškuose. Ne lizdavimo periodu, tai pasitaiko jaunuose sodinuose, vasarnamių teritorijoje, gyvenvietėse.

Jis noriai įsikuria šalia žmonių gyvenamųjų vietų dideliuose miško parkuose ir parkuose, kapinių giraitėse, taip pat aikštėse, senose alėjose.

Pietvakarių Baltarusijoje veisimosi sezono metu gyvena lapuočių (30,4%), spygliuočių (30,2%) ir mišrių miškų (28,4%), parkų (6,8%) ir sodų (4,2%).

Kiekviena dzenų pora užima lizdo vietą ir aktyviai ją saugo, pašalindama iš jos kitus dzenus. Paukščių medžioklės plotas perėjimo laikotarpiu yra 11–16 ha. Paprastai pora (daugiausia patinas) kasmet išnaikina naują įdubą tiek ant sveikų, bet su minkšta mediena, tiek ant medžių su pūvančia šerdimi ir dažnai džiūstančiais medžiais. Paprastai tuščiaviduris paukštis išlenda drebulėje (iki 70% visų rastų), pušyje, alksnyje, berže, rečiau ąžuolo, eglės, tuopos, gluosnio, liepoje, dažnai aukštuose kelmuose. Pietvakarių Baltarusijoje drebulė taip pat naudojama dažniau, bet ne tiek daug (40,6 proc.), Rečiau pušies (24,5 proc.), Alksnio (15,4 proc.) Ir beržo (7,0 proc.), Dar rečiau - ąžuolo ( 3,5%), skroblas (2,0%) ir kiti medžiai (7,0%).

Duobių tiesimo aukštis kinta labai įvairiai - nuo 1 iki 15 m, bet dažniau nuo 3 iki 6 m.

Lizdų įdubų statyba vyksta nuo kovo pabaigos. Tuščiaviduriam įtaisui dažniausiai parenkami medžiai, kurių kamieno storis yra 20–35 cm. Tuščiavidurio konstrukcija trunka apie tris savaites. Vienos juodmedžio poros svetainėje yra keletas įdubų, iš kurių daugelis liko nebaigti. Pagrindinė lizdo įduba paprastai statoma paskutinė. Dažnai ant vieno medžio gali būti keletas įdubimų, kuriuos porą metų ištuštino keleri metai. Kartais paukštis lizdą kaupia praėjusių metų daubose, senuose kitų dzenų būstuose ar mažose natūraliose tuštumose, jas praplečiant, arba dirbtiniuose lizduose - daubose. Įvairūs tuščiaviduriai dzenai paliekami iš urėdijų daubų (starkiai, žvirbliai iš lauko, žvirbliai, puikūs zylės ir kt.), Iš viso daugiau nei dešimt rūšių paukščių ir 4 rūšių žinduoliai. Baltarusijos ežere tuščiavidurį dėmėtą dzeną apgyvendina 12 rūšių paukščių.

Letok gali būti orientuojami skirtingai, tačiau daugeliu atvejų jis yra nukreiptas į pietryčius, rytus ar pietus. Pelėdžiukas iš tikrųjų nestato lizdų, daubos apačioje liko tik keletas mažų medžio drožlių ir šiukšlių. Laivo diametras yra 3,5–4,5 cm, lizdo gylis 30–42 cm, plotis 14–15 cm.

Visiško sankabos metu paprastai būna 5–6, dažnai 7, kartais 4 arba, kaip išimtis, 8 kiaušiniai. Baltarusijos pietryčiuose vidutinę sankabą sudaro 4,2 ± 0,2 kiaušiniai. Sankabos yra šiek tiek didesnės nei respublikos pietuose, būdingos Baltarusijos ežerų rajonui.

Kiaušiniai yra gryni balti su blizgančiu apvalkalu. Kiaušinio svoris 5 g, ilgis 26 mm (23–29 mm), skersmuo 20 mm (18–21 mm).

Pirmieji švieži gvazdikai pasirodo balandžio pabaigoje arba pirmąjį gegužės dešimtmetį, o kai kuriais atvejais - šio mėnesio pabaigoje. Per metus būna vienas brakonierius. Poros, kurios neteko sankabos, lizdus ne kartą. Abu tėvai užsiima jauniklių perėjimu. Palikuonys pasirodo praėjus 12–13 dienų po kiaušinių padėjimo. Erškėčiai, būdami dauboje, nuolat girgžda, išleisdami dažnai pasikartojančius „ki-ki-ki-ki“, kurie išduoda jų buvimą. Viščiukai lieka dauboje 21–23 dienas. Viščiukai išvyksta daugiausia per 1-2 dienas birželio mėn. Išvykę jauni, 25–30 dienų migruoja su suaugusiais paukščiais, laikydami broką.

Maitinant viščiukus, tėvai maistą į daubą neša 200 ar daugiau kartų per dieną (nuo 4 iki 22 valandos). Pašarų pristatymas per valandą svyruoja nuo 8 iki 20. Šviesiu dienos metu suaugusių paukščių atvykimo į lizdą dažnumas yra keli, - vienas iš jų svyruoja nuo 8 iki 9 valandų. Dienos metu buvo pastebėtos 3 pašarų pateikimo aktyvumo viršūnės: 7–10 h, 12–14 h ir 17–19 h. Paukščių atvykimo su maistu dažnis priklauso nuo viščiukų skaičiaus, jų amžiaus ir oro. Į tuos lizdus, ​​kuriuose jaunikliai buvo 3–5 dienų, jų tėvai skraidydavo 80–110 kartų per dieną. Senstant lizdaviečiams didėja atplaukimų skaičius, didžiausias dažnis pastebimas, kai lizdai sulaukia 13–15 dienų. 2–4 dienos prieš viščiukus išeinant iš daubos, šėrimo dažnis sumažinamas iki 80–100 kartų. Išvažiavimo iš daubos išvakarėse tėvai praktiškai nustoja šerti viščiukus, o tai skatina juos palikti lizdą.

Viščiukų šėrimo metu plotas, kuriame paukščiai renka maistą, yra iki 8–16 ha. Dažniausiai paukščių maisto ieškoma 50–100 m atstumu nuo lizdo.

Jauni geniai pirmosiomis dienomis, palikę daubą, gali gerai lipti ant medžių, tačiau jie skraido blogai. Tėvai tokius jaunus paukščius maitina 6–10 dienų. Išvykę jauni, 25–30 dienų migruoja su suaugusiais paukščiais, tada išskrenda ir laikosi klajoklių gyvenimo būdo iki žiemos pabaigos. Nuo liepos mėnesio jauni paukščiai klaidžioja su dideliais ir kresniaisiais pelekais, riešutmedžiais, pikais ir kitais paukščiais, kurie renka likusius mažus vabzdžius ir jų lervas vietose, iškirstose medienos vietose. Rudenį dzenai kartu su papų pulkais dažnai skraido į miesto sodus ir parkus.

Senų paukščių skerdimas prasideda birželio viduryje ir baigiasi lapkričio - vasario mėnesiais. Nepilnametis (jaunas) moltas taip pat atsiranda birželio viduryje ir baigiasi spalį.

Įdomu pastebėti, tačiau net vasaros viduryje, netrukus po jauniklių išvykimo ir net rudenį tylomis saulėtomis dienomis auštant, kartais galite išgirsti patino būgną.

Puikus taškinis dzūkas visą dieną juda. Apieškojęs vieną medį, jis skrenda prie kito, skrendant aštriu „smūgiu, smūgiu“. Greitai nuskaitydamas spirale (trūkčiojimais) aukščiau kamieno, jis atidžiai apžiūri žievės paviršių, pašalindamas vabzdžius nuo jo įtrūkimų.

Mityniniai dzenai pasižymi dviem pagrindiniais elgesiškumo būdais: skerdimu ir rinkimu.Jų naudojimo vietos, naudojimo intensyvumas ir kitimas keičiasi metų laikais. Vasarą dzenas valgo, be ksilofaginių vabzdžių, uogų, mažesniu mastu - skruzdėles ir vorus. Rudenį nemažais kiekiais suvartojamos aronijos, lazdyno riešutai, įvairios uogos. Žiemą daugiausia spygliuočių sėklos. Ankstyvą pavasarį dzenai taip pat geria medų sultis (daugiausia beržus ir egles): jie išlenkia kamienų skylių eiles ir išpjauna išsikišusį skystį. Galiausiai, antroje pavasario pusėje ir vasaros pradžioje, jie nepraleidžia progos sugadinti mažo paukščio lizdą, valgydami kiaušinius ir viščiukus.

Panašūs, bet šiek tiek kitokie stambiųjų taškinių dietos tyrimo rezultatai buvo gauti Lakeland mieste. Gegužės – birželio mėnesiais gegutė maitinasi išimtinai gyvūnų pašarais (skruzdėlėmis, drambliais, žievės vabalais, medkirčiais ir kt.). Gorodoko ir Šumilinskio rajonuose paukščių, gautų nuo gegužės 8 iki birželio 29 d., Skrandžiuose randamas tik gyvūnų pašaras. Netrukus po to, kai taškiniai viščiukai pasitraukė iš savo daubų, tarp jų mitybos objektų pastebimas gyvūnų (vabzdžių) savitojo svorio sumažėjimas ir padidėjęs augalinio maisto (spygliuočių sėklų) santykis. Liepos mėnesį nuimtų paukščių skrandžiuose buvo rasta augalų (spygliuočių sėklų) ir gyvulių (vabzdžių) liekanos.

Nuo rugsėjo mėnesio taškinio dzeno maiste vyrauja pušies sėklos, tačiau kartais randama ir vabzdžių. Vitebsko ir Gorodoko rajonuose, skintų nuo gruodžio 5 iki sausio 28 dienos, paukščių skrandyje buvo rasta tik pušies sėkla, kurios savitasis svoris svyruoja nuo 86% iki 100%. Žiemos sezono pradžioje (lapkričio mėn.) Ir pabaigoje (kovo mėn.) Didelę reikšmę turi vabzdžiai (6,0–14,0%), kurie tipiškų žiemos mėnesių (gruodžio – vasario mėn.) Beveik nevalgomi. Tais metais, kai pušų spurgų derlius yra blogas, vabzdžių dalis gali padidėti iki 58,0%. Šiuo atžvilgiu vyrauja elgesys, susijęs su negyvų ir pėdų medžių perdirbimu.

Nuplėšęs prinokusį pušies ar eglės kūgį, jis skrenda su ja į tam tikrą vietą (kalvį) - kamieno spragą ar kelmą, į kurį įmantriai įkišamas svarstyklėmis. Kartkartėmis apsidairęs aplink ir išrašydamas „spyrį, smūgį“, dzenas pradeda kūgį kūju plakti, iš jo ištraukdamas sėklas. Baigęs su vienu kūgiu jis skrenda po kitu, grįždamas į tą pačią vietą.

Nuolatinio apgyvendinimo srityje nuo rudens susiformavo stabilūs teritoriniai-erdviniai ryšiai, kurių pagrindą sudaro kalvės ir pašariniai medžiai.

Kalvėje maitinamas gentis lengvai ir tiksliai nustato buveinėje esančias kalves, kurių skaičius įvairiais individais svyruoja nuo 20 iki 35. Didžioji dalis kūgių yra perdirbami į 4–6 kaltuves. Kalvių naudojimo seka nustatoma pagal jų vietą medžių, kuriuose kasami kūgiai, atžvilgiu, taip pat oro sąlygas (apsaugą nuo vėjo, lietaus, sniego, šviesos). Medžiai su kalvėmis išilgai pašaro sklypo kraštų yra tuo pačiu metu jo ribos, o kalvos nukreiptos į juos sklypo viduje. Sklypo viduje esančios kalvės orientuojamos priešingai vyraujančiam vėjui.

Lakelandyje didžioji dalis kalvių - 89,32% - įsikuria pušyse. Pilkieji alksniai - 2,96% ir juodalksniai - 2,37% (8), karpinis beržas - 1,48%, ožkos gluosniai, drebulė - po 1,19%), ypač reti ąžuolai ir kadagiai - taip pat naudojami kaip kaltiniai medžiai esant 0,30%.

Su visomis kalvių ir medžių, su kuriomis jie yra susiję, įvairove, labiausiai paplitę yra 3 tipai kalvių: kamieno, kamieno ir viršūnės. Daugeliu atvejų kaltiniai apsiriboja medžiais, kuriuose yra akivaizdžių ar paslėptų trūkumų: kelmai, medžiai, kurių viršus yra sausas, įtrūkimai, medžio atodangos, šakų vėpliai, lūžiai, vietos, kur šakos iškrenta. Tarp visų pažymėtų kalvių galima išskirti šias formas: kriaušės, ovalo, pleišto ir plyšio formos. Tarp šių kaltinių formų yra pereinamosios. Net vieno tipo kalvių dydžiai skiriasi plačiomis ribomis: ilgis nuo 5,0 iki 25,0 cm, gylis nuo 1,0 iki 4,5 cm, plotis nuo 2,0 iki 4,0 cm. Didžiausias kintamumas pastebimas stiebo tipo kalvėse .

Kalvių naudojimo intensyvumas šiuo lizdo laikotarpiu gali būti vertinamas pagal šviežių spurgų skaičių po jais. Po kai kuriais kaltais buvo rasta 3–5 tūkstančiai, o po kitais - tik kelios dešimtys šviežių spurgų. Vienas dzenas dienos metu dirba keliose kalvose, tam tikroje aplinkoje, atsižvelgiant į saulės kelią, dirbdamas geriausiomis šviesos sąlygomis, apsaugotas nuo vėjo, lietaus ar sniego.

Kalvių aukštis priklauso nuo biotopo ir kalvių medžio amžiaus. Didžioji dalis Lakelando kalvių yra 2–3 m aukštyje (41,59%). Žemiausias kalvis buvo 20 cm atstumu nuo žemės, o aukščiausias - 17 m aukštyje (sename pušyne).

Vasaros metu gruodžio – sausio mėnesiais dzenas apdoroja nuo 50 iki 92 (vidutiniškai 62) pušies spurgų, kiekvienam praleidžiant nuo 3 iki 10 minučių, vidutiniškai 4 minutes. 20 sek Paukščio darbo diena žiemą trunka 6,0–7,5 valandos. Tiesioginis sėklų išgavimas iš kūgių užtrunka 57,0–60,0% laiko, spurgų paieška ir pasiėmimas, skriejimas už jų nuo kalvės ir nugaros 21,0–24,0%, vietos saugojimas ir elgesio demonstravimas 10,0%, pailsėti ir išvalyti slyvas 9,0%.

Kūgiai, kaip taisyklė, skinami ant šalia esančių medžių, rečiau nei 20 m nuo kalvės. Apdorodamas vieną kūgį, paukštis daro apie 300 smūgių, o dienos metu mažiausiai 21 tūkstantį smūgių. Šį darbą visiškai kompensuoja pušų sėklose esantys riebalų energijos ištekliai. Jis padengia ne tik šilumos nuostolių ir artėjančios nakvynės išlaidas, bet taip pat ir paties darbo, išgaunant sėklas iš spurgų, išlaidas.

Didžiausias Europoje užregistruotas amžius yra 12 metų 8 mėnesiai.

1. Grichik V. V., Burko L. D. "Baltarusijos gyvūnų pasaulis. Stuburiniai gyvūnai: vadovėlis. Vadovas" Minskas, 2013. -399с.

2. Nikiforovas M. E., Yaminsky B. V., Shklyarov L. P. „Baltarusijos paukščiai: lizdų ir kiaušinių vadovas ir vadovas“ Minskas, 1989. -479 p.

3. Grichik V. V. "Paukščių geografinis kintamumas Baltarusijoje (taksonominė analizė)". Minskas, 2005. -127с.

4. Gaidukas V. E., Abramova I. V. "Baltarusijos pietvakarių paukščių ekologija. Panaši į lapę: monografija." Brestas, 2009. -300s.

5. Fediušinas A. V., Dolbik M. S. „Baltarusijos paukščiai“. Minskas, 1967. -521s.

6. Dorofejevas S. A., Šavrova E. V. „Taškinio dzeno (Dendrocopos major L.) sezoniniai mitybos ypatumai šiaurės rytinėje Baltarusijoje“ / Mokslas - švietimas, gamyba, ekonomika: XXII medžiaga (69) Regioninis mokslinis-praktinis . Dėstytojų, tyrėjų ir magistrantų konferencija, Vitebskas, 2017 m. Vasario 9-10 d.: 2 Vitebsko tomai, 2017. T. 1. P.63-65

7. Gaiduk V. Ye., Abramova I. V. „Labai specializuotų paukščių-lėlyčių varlių ekologija veisimosi sezono metu miško ekosistemose“ / Vesnik Brescka universiteta, 2016 –2. S.16-21.

8. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) EURING Europos paukščių ilgaamžiškumo įrašų sąrašas.

Juodmedžio išvaizda

Ilgis šios rūšies individai siekia 23–26 centimetrus, o jų sparnų plotis siekia 38–44 centimetrus. Stambūs dzenai sveria ne daugiau kaip 100 gramų.

Paukštis turi spalvingą plunksną, kuris atlieka kamufliacijos funkciją tarp augmenijos. Patinai turi tamsiai raudoną juostelę ties kaklo speneliu, o patelės - ne. Uodegos plunksna yra labai kieta, nes miškininkai sėdint ant medžių naudoja uodegą kaip atramą.

Didžiųjų taškinių galvų, nugaros ir pakaušio dalys yra juodos, o gerklė ir pilvas yra šviesiai rudos spalvos. Kūno šonuose yra šviesios juostelės. Išorinės uodegos plunksnos yra baltos. Uodega juoda. Nuo buko iki krūtinės driekiasi juodos spalvos juostelė.

Taškinis dzenas vaidina svarbų vaidmenį ekosistemoje.

Spalvotų dzenų asortimentas

Šie paukščiai gyvena Azijoje ir Europoje, tiek šilto, tiek šalto klimato vietose. Moteriški dzenai gyvena Skandinavijoje, Didžiojoje Britanijoje, Kaukaze, didelėje teritorijoje nuo šiaurinių Rusijos regionų iki Uralo.

Didieji taškiniai yra visur paplitę.

Taip pat šios rūšies atstovai gyvena Rytų ir Vakarų Sibire, šiaurinėse Irano dalyse, Kamčiatkoje, Korėjoje, Tolimuosiuose Rytuose, Japonijoje ir vakariniuose Kinijos regionuose. Kai kuriuos rūšių atstovus galima rasti šiauriniuose Afrikos regionuose, būtent Satino kalnuose su griežta augmenija, taip pat Kanarų salose.

Didelių raižytų dzenų elgesys

Stambūs raižyti dzenai renkasi vienišą gyvenimo būdą, kiekvienas individas turi savo šėrimo vietą. Tačiau esant dideliam paukščių tankumui, šie paskirstymai gali keistis vienas su kitu. Tokiais atvejais kyla konfliktai, ypač perinant lizdus.

Didysis dzenas ėda tiek gyvulinį, tiek augalinį maistą.

Tik vienos lyties girios konfliktuoja viena su kita, tai yra, patinas neprieštaraus, jei jo teritorijoje bus moteris. Aiškėjant santykiams, paukščiai smogia vienas kitam sparnais ir bukomis. Tuo pačiu metu jie tampa grėsmingomis pozomis - šiek tiek atverkite savo buką ir suraukite plunksnas ant galvos.

Didelis pelėdžiukas yra paukštis, kuris nepalieka savo buveinės, paukščiai gyvena sėslų gyvenimo būdą, ir tik šiaurinių regionų gyventojai maisto pertraukimo metu gali pakeisti savo buveinę, persikeldami į šiltesnius ir maistingus regionus.

Klausykite didžiojo taškinio balso

Dideli spalvingi dzenai skraido labai gerai ir laipioja medžiais. Dažniausiai dzenai laipioja, o skraido tik tada, kai jiems reikia pereiti prie kito medžio.

Motley dzenas ieško maisto.

Lynai gyvena įvairiais medžiais, jie yra pasirinkę ir taigos medžius, ir miesto parkus. Tokiu atveju paukštis nebijo žmogaus ir gyvena arti jo.

Moteriški dzenai maitinami

Vasarą dzenai gaudo įvairius vabzdžius, kurie randami medžių žievėje. Vynmedžiai atidžiai patikrina kiekvieną tarpą ant bagažinės. Paukščiai turi ilgą buką ir didelį jautrų liežuvį, kurio ilgis yra iki 4 centimetrų. Paukščio liežuvio pagalba nustatomas vabzdžių buvimas, po kurio ištuštinta maždaug 10 centimetrų gylio skylė. Miškiniai vabzdžiai iš įtrūkimų pašalina ir kalbą.

Vabzdžių paieška pradedama nuo medžio apačios, po to dzenas pamažu juda aukštyn. Kitame medyje procedūra vėl kartojama. Dideli taškiniai dzenai visada renkasi senus medžius, pažeistus medžių klaidų. Iš to išplaukia, kad dzenai yra miško pėstininkai, nes jie pašalina kenkėjų medžius.

Augalinis maistas taip pat primena paukščių maistą.

Žiemą dzenai maitinasi augaliniu maistu: aronijomis, riešutais ir sėklomis. Vabzdžiai žiemą būna ypač reti. Jei trūksta maisto, tai gentis turi pakeisti savo buveinę. Jauni gyvūnai keletą metų gali negrįžti į gimtąsias vietas, o seni paukščiai labai nenoriai keičia įprastą gyvenimo būdą.

Pavasarį, kai nebeliko sėklų ir pumpurų, o dar neatsirado naujų vabzdžių, gebenės maitinasi medžių sultimis. Jie gamina sultis įprastu būdu, savo galingu snapu pramušdami medžių žievę.

Moteriškojo dzeno dauginimas

Dideli genamieji dzenai pasirenka vieną gyvenimo partnerį. Lizdavimo periodo pabaigoje patelė ir patinas gali žiemoti kartu ir gyventi įvairiose miško vietose, tačiau iki kitų metų jie vėl susisieks.

Paukščiai yra pasirengę veisti antraisiais gyvenimo metais. Balandį pora sukuria lizdą, tai sunkus darbas, trunkantis mažiausiai dvi savaites. Lizdui patinas pasirenka medį ir, naudodamas savo snapą, numuša jame skylę maždaug 10 metrų aukštyje nuo žemės paviršiaus. Jei mazgų yra daug, tai gentis palieka darbą ir surenka kitą medį. Tuščiavidurio gylis, kaip taisyklė, siekia 30-35 centimetrus, o skersmuo - 10-12 centimetrų. Patinas daugiausia užsiima statybomis, o patelė jį keičia labai retai.

Patelė kiaušinius deda tuščiavidurėje, pastatytoje gegužės pradžioje, paprastai sankabą sudaro 4–7 kiaušiniai. Baltieji kiaušiniai yra labai maži - pusė degtukų dėžutės dydžio. Viščiukai peri maždaug po 2 savaičių po kiaušinių dėjimo. Erkių vaikai yra nuogi ir akli.

Abu tėvai maitina viščiukus. Trečią gyvenimo savaitę jauni dzenai tampa sparnuočiai, tačiau mažiausiai 3 savaites jaunieji dzenai nepalieka tėvų. Tėvai maitina savo atžalas, kol ji tampa visiškai savarankiška. Didelio taškinio dzeno gyvenimo trukmė gamtoje yra apie 10 metų.

Moteriški dzenai pasirenka senus medžius, kuriuos paveikė kenkėjų vabalas.

Pelėdžiukų priešai

Vėžiai yra drąsūs paukščiai, jie nebijo plėšrūnų, tačiau, iškilę grėsmė, greitai išskrenda. Didelius raižytus dzenus žmonės nepaiso, jei žmogus prieina prie medžio, ant kurio sėdi gentis, tada pastarasis paprasčiausiai pereina į kitą kamieno pusę. Tik tada, kai žmogus demonstruoja padidėjusį susidomėjimą gentis, jis garsiai rėkia ir skrenda į kitą vietą.

Tačiau verta paminėti, kad dzenai puikiai susiduria su žmonėmis daugelį šimtų metų. Gyventojams negresia išnykimas, nes didžiųjų juodųjų girių skaičius yra pastovus.

Jei radote klaidą, pasirinkite teksto dalį ir paspauskite „Ctrl“ + „Enter“.

Paskirstymas

Jis gyvena Šiaurės Afrikos miškuose, Europoje ir gretimose salose, Kaukaze, Mažojoje Azijoje, Sibire (išskyrus šiaurinius taigos regionus) ir Primorye, taip pat Kamčiatkoje, Sachaline, Japonijos ir Kurilų salose bei Korėjos pusiasalyje. Jis gyvena sėslų gyvenimo būdą, tačiau šaltuoju metų laiku jis klaidžioja, kai sugenda spygliuočių medžių sėklos.

Gyvenimo būdas

Didžiąją laiko dalį jis praleidžia ieškodamas maisto. Paprastai paukštis sėdi ant bagažinės užpakalio ir pradeda, remdamasis į uodegą, šokinėja aukštyn ir daro spiralinius posūkius aplink kamieną. Lipdamas į viršų, jis atidžiai apžiūri kiekvieną spragą. Ištyrus tokiu būdu kamieną ir dideles šonines šakas į 12-16 m aukštį, o kartais ir dar aukštesnį, skrenda į kitą medį. Jei apžiūrėdamas medį jis aptinka vabzdžių, gyvenančių po žieve, jis skrenda savo snapu. Stipriais smūgiais ji sulaužo žievę arba sudaro joje piltuvą, atskleisdama vabzdžių judesius, o lipniu ilgu liežuviu iš po žievės ištraukia lervas ir suaugusius vabzdžius. Skruzdėlės valgo nemažą kiekį: kai kurių paukščių skrandžiuose buvo rasta 300–500 šių vabzdžių pavyzdžių. Gana dažnai valgo įvairius vabalus (žievės vabalus, medetkas, vapsvas, lapinius vabalus ir kt.). Rudenį keičiasi šėrimo būdas: paukštis renka kūgį iš spygliuočių medžio, įsmeigia į natūralią ar savaime iškirstą nišą susitraukusio medžio kamieno viršuje ir, trenkdamas į savo snapą, atidaro kūgio svarstykles, ištraukia ir valgo sėklas. Paprastai po tokiu „kalve“ žiemos pabaigoje susikaupia spurgų kalnas, kiekvieną dieną paukštis sumedžioja iki 100 spurgų. Atskirose „kalvose“ buvo rasta 5–7 tūkst. Sulaužytų kūgių. Atskiros aikštelės plotas svyruoja nuo 5 iki 15 ha ir priklauso nuo spygliuočių sėklų derlingumo ir spygliuočių skaičiaus svetainėje. Pavasarį (vasario, kovo, balandžio mėn.) Jie tampa ypač garsūs ir judrūs. Patinai dažnai daro „triuką“. Sėdėdamas ant bagažinės, patinas savo snapu greitai pataiko į sausą mazgą, o po šiais smūgiais vibruojanti šaka skleidžia savitą triuką - „būgno ritinį“. Šis trilas pakeičia jo dainą. Gali ją išgirsti net tankiame miške. Moteris skrenda į šią „dainą“ ir susiformuoja pora. Susidariusi pora uoliai saugo savo lizdo vietą.

Lizdui parenkamas medis su minkšta mediena (drebulė, rečiau alksnis, beržas, ąžuolas). Paprastai ant bagažinės, 2–8 m aukštyje nuo žemės, dažnai po grybelio-grybelio kepure, jie patys išlenda įdubą. Pakaitomis patelės ir patelės nenuilstamai kūja ant medžio, padalindami 2–4 cm ilgio medžio gabalus. Tuščiavidurio gylio 28–35 cm, įleidimo angos skersmuo. 5-5,6 cm Balandžio pabaigoje - gegužės pradžioje patelė deda 5–7 ryškiai baltus kiaušinius. Patinai ir moterys inkubuojami pakaitomis 12–13 dienų. Viščiukai peri aklinai ir bejėgiai, pirmosiomis gyvenimo dienomis jie ramiai sėdi, užaugę - garsiai rėkia, reikalaudami maisto. Virš 80–100 m girdimas verksmas. Abu suaugę paukščiai maitinasi. Tėvai skraido į lizdą su maistu kas 2–4 minutes, iki 300 kartų per dieną. Poros medžioklės plotas yra apytiksliai. 10 ha. Lizde viščiukai praleidžia 3 savaites.

Pin
Send
Share
Send