Apie gyvūnus

Nutildyta gulbė

Pin
Send
Share
Send


Ar įmanoma sutramdyti išdidžius ir gražius nutildytos gulbės? Taip, atsargus paukštis gana geba įsitvirtinti jūsų svetainėje, svarbiausia, kad ant jo ar netoliese turėtų būti tvenkinys. Kaip prižiūrėti gulbę ir ją pamaitinti?

Žingsnis po žingsnio instrukcijų turinys:

Bendroji savybė

Suaugę paukščiai turi baltą plunksną, labai ilgą kaklą, pailgą kūną ir vidutinio dydžio galvą su oranžinės-raudonos spalvos snapu, kurio apačioje yra būdingas juodas peraugimas. Nutildyta gulbė pavadinta dėl dirginimo metu skleidžiamo garso. Ilgis gali siekti 180 cm, patelių svoris 5,5–6 kg, patinų 8–13 kg. Nutildytos gulbės sparno ilgis yra apie 240 cm. Kaklas yra storesnis nei kekšės, todėl atrodo trumpesnis. Gulbės nesudaro kaimenės, laikosi poromis. Garai išlieka visą gyvenimą.

Paskirstymas

Nutildyta gulbė gyvena šiaurinėje Europos dalyje ir Azijoje. Visur gana retai. Tačiau padedama žmonių ši gulbių rūšis sėkmingai įsitvirtino Šiaurės Amerikoje, Pietų Afrikoje, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje. Retos rūšies paukščiai. Jis įtrauktas į Raudonąją knygą apie BSSR. Jis dingo Baltarusijos teritorijoje XIX – XX a. Pabaigoje. kaip naikinimo rezultatas. Paukščių atsiradimas ir atkūrimas yra susijęs su jų perkėlimu iš Lietuvos TSR ir Lenkijos.

Nutildytos gulbės aprašymas ir ypatybės

Nutildyta gulbė yra paukštis, turintis labai ryškią, sniego baltumo aprangą: saulės šviesoje jis tiesiog žaliuzės. Jis teisėtai gali būti laikomas didžiausiu gulbių šeimos atstovu - suaugusio paukščio ilgis gali būti daugiau nei pusantro metro, o sparnų plotis siekia beveik du su puse metro! Patelės yra mažesnės ir lengvesnės nei vyrai.

Tai nėra sunku atskirti nuo kitų rūšių gulbių, nutildytos gulbės nuotraukoje akivaizdu, kad jo ilgas kaklas yra išlenktas S formos, sparnai dažnai keliami į viršų, kaip ir burės.

Nutildytas gulbės sparno plotis gali siekti 2 metrus

Kitas būdingas šio paukščio bruožas yra tas, kad iškilus pavojui ir apsaugant palikuonis, nutildyta gulbė atidaro sparnus, lanko kaklą ir garsiai švilpia. Nors angliška jo pavadinimo versija vertime skamba kaip „Mute Swan“ - tai nelabai atspindi realybę. Be švilpimo, jis gali švokšti, švilpti ir uostyti.

Kaip ir kai kurių kitų rūšių gulbės, nutūpęs smaigalys virš snapo turi tamsų kūgio formos augimą - be to, vyrai turi jį daugiau nei moterys.

Ši savybė pasireiškia tik suaugusiems lytiškai subrendusiems asmenims. Stiebas yra oranžinės raudonos spalvos, viršuje, išilgai kontūro, o buko galas yra juodas. Ląstelės kartu su membranomis taip pat dažytos juodai.

Medžiojimas nutildytomis gulbėmis kadaise buvo populiari prekyba, kuri neigiamai paveikė šių paukščių populiaciją. Praėjusio amžiaus viduryje jis buvo oficialiai uždraustas.

Tačiau iki šiol tai yra gana retas paukštis, kuriam reikia ypatingos apsaugos. Vandens tarša dėl naftos ir mazuto nutekėjimo yra labai kenksminga paukščiams. Jie žūva, krisdami į naftos ir mazuto pudras.

Nutildyta gulbė įtraukta į Raudonos knygos kai kurios šalys ir tam tikri Rusijos regionai. Europoje gulbės dažnai šeriamos, jos pripranta prie žmonių ir tampa beveik sutemos.

Įdomūs nutildytų gulbės faktai

- Tam, kad šis paukštis galėtų pakilti, jam reikia pakankamai didelės vietos, kad jis galėtų pakilti. Jie negali pakilti iš žemės.

- Apie gulbės ištikimybę yra legendų: jei patelė miršta, patinas pakyla į didelį aukštį, nusileidžia akmeniu ir nurimsta. Tačiau tai nėra visiškai tiesa: gulbės iš tikrųjų sudaro stabilias šeimas, kurios išlieka visą gyvenimą - jos nekeičia partnerių. Bet vis tiek, jei viena iš poros miršta, antrasis partneris sukuria naują šeimą, jie negyvena vieni.

- JK gulbė turi ypatingą statusą: visi šių paukščių gyvuliai asmeniškai priklauso karalienei ir yra jai specialiai saugomi. Danijoje jis yra pripažintas nacionaliniu paukščiu, yra vienas iš jo simbolių.

Nutildytas gulbės gyvenimo būdas ir buveinė

Nutildyta gulbė gyvena Vidurio Europos, Didžiosios Britanijos, kai kurių Šiaurės Europos šalių, Baltijos šalių vandens telkiniuose, ji aptinkama ir Azijos šalyse.

Rusijoje beveik visur lizdai, įskaitant tam tikrus šiaurinės šalies dalies plotus - Leningrado, Pskovo sritis, taip pat Tolimuosius Rytus.

Žiemojimui nutildytos gulbės skraido prie Juodosios, Kaspijos, Viduržemio jūros, prie Centrinės Azijos ežerų. Tačiau per pirmąjį atšilimą jis skuba grįžti į įprastą buveinę. Jie skraido ir žiemoja, susivieniję pulkuose. Skrydžio metu galite išgirsti sparnų skleidžiamus švilpimo garsus.

Nutildyta gulbė didžiąją gyvenimo dalį praleidžia ant vandens, tik retkarčiais išeidama į sausumą. Naktimis slepiasi nendrių ar vandens augalų tirščiuose. Dažnai įsikuria poromis, dideliu atstumu vienas nuo kito. Rečiau jų galima rasti grupėje.

Nutildyta gulbė - paukštis gana agresyvus, jautriai saugo savo teritoriją nuo kitų paukščių. Jis turi tvirtus sparnus ir galingą buką, kuris naudojamas gynybai - yra atvejų, kai gulbė net ir žmogų sužeidė.

Nutildytas gulbių maitinimas

Maisto daugiausia sunaudoja povandeninės augalų dalys, dumbliai ir jauni ūgliai, taip pat maži vėžiagyviai ir moliuskai. Norėdami gauti maisto, jie dažnai nuleidžia galvas giliai į vandenį, nusileisdami į vertikalią padėtį. Jis beveik nenaša sausumos, tik esant blogoms oro sąlygoms - audrai ar potvyniams.

Niekada neturėtumėte maitinti gulbės duona - tai kenkia jo sveikatai ir net gyvybei. Grūdų mišinį geriausia duoti kaip papildomą maistą, sultingas daržoves - kopūstų griežinėlius ir morkas.

Nutukusios gulbės reprodukcija ir gyvenimo trukmė

Jaunos gulbės greitai nepasiekia brendimo ir visiškos brandos - tik iki ketverių metų jos yra pasirengusios sukurti šeimą ir susilaukti palikuonių. Veisimo sezonas prasideda kovo viduryje - pabaigoje. Patinas gražiai prižiūri patelę, maudosi aplink ją pūkuotais sparnais, suka galvą, audžia kaklu.

Nuotraukoje - nutildytas gulbės lizdas

Po poravimosi patelė pradeda statyti lizdą, patinas šiuo metu yra užsiėmęs saugodamas teritoriją. Nutildytos gulbės lizdus deda tankiuose tirščiuose, negiliame vandenyje, toli nuo žmogaus akių.

Lizdas pastatytas iš samanų, praėjusių metų sausų nendrių ir augalų stiebų, dugnas uždengtas žemyn, kurią patelė išmuša iš krūtinės. Lizdo skersmuo yra pakankamai didelis, daugiau nei 1 metras.

Jauni paukščiai, kurie lizdus suka pirmą kartą, sankaboje gali turėti tik 1–2 kiaušinius, tuo labiau patyrę paukščiai gali pasiekti 9–10 kiaušinių, tačiau vidutiniškai tai būna 5–8. Tik patelė perina kiaušinius, tik retkarčiais ji palieka lizdą ieškodama maisto.

Nuotraukoje nutildyti gulbės jaunikliai

Viščiukai peri po 35 dienų, padengti pilkšvai žemyn. Gimę jie jau žino, kaip savarankiškai plaukti ir valgyti. Viščiukų išvaizda sutampa su tėvų pelėsio procesu - pametę plunksnas, jie nesugeba skristi toli, todėl yra visiškai skirti rūpintis palikuonimis.

Viščiukai dažnai užlipa ant motinos nugaros ir lepinasi storu jos apačios sluoksniu. Iki rudens pabaigos augantys viščiukai tampa savarankiški ir pasirengę skristi. Dažniausiai jie žiemą skraido pas tėvus. Vidutinė gulbių gulbių gyvenimo trukmė parkuose ir zoologijos soduose yra 28–30 metų, gamtoje - šiek tiek trumpesnė.

Nutildyti gulbės elgesį ir maitinimą

Nutildyta gulbė yra migruojantis paukštis. Jis grįžta iš žiemojimo vietų kovo – balandžio mėn. Jis skrenda vėlai, spalio – lapkričio mėnesiais, laikydamasis prie lizdo vietos, kol vandens telkinys visiškai užšąla - kol jauni paukščiai užtikrintai stovi ant sparno. Kaimenė juda bet kuriuo paros metu, išklotos įstriža linija. Migruojančias gulbes galima atpažinti švilpiant plunksnoms sparnuose už kelių šimtų metrų.

Nutildyta gulbė ima kilti tik iš vandens

Gulbė maitinasi vandens augalų ūgliais ir šaknimis, taip pat dumbliais, vabzdžiais ir lervomis, ant jų esančiais moliuskais, mažomis žuvimis, vėžiagyviais, žolėmis ir javais. Nuleidę galvos galą ir priekinę kūno dalį po vandeniu iki 90 cm gylio, paukščiai nusipjauna augalus savo snapais. Viščiukai maitinasi plaukiojančiomis augalų dalimis, kurios nuplėšia vyresnius žmones. Žiemojant char ir siūliniai dumbliai įtraukiami į nutildytų gulbių racioną. Laikydamasis dietos, nutildyta gulbė sunkiai išgyvena laikotarpį, kai kyla ežerų vanduo (potvyniai, lietūs) - jie negali patekti į povandeninius augalus. Žmonės, kurie maitina paukščius, ateina į pagalbą.

Svarbu! Negalima pašerti gulbių duona - miltai kenkia beveik visiems paukščiams! Norėdami apsaugoti gulbes nuo ligų ir mirties, maitinkite jas grūdais arba grūdais.

Nutildytų gulbių lizdus sekliai stovinčių rezervuarų vandenyse - gaivius, kartaus ir sūraus - ten, kur gausu vandens augalijos, ypač didelių nendrių. Jį galima pamatyti gyvenviečių ribose, o pastaruoju metu vis dažniau - pusiau prijaukintoje ir prijaukintoje valstybėje. Paprastai jis įsikuria dideliais atstumais nuo poros, stengdamasis kiek įmanoma atokiau nuo žmonių gyvenviečių. Natūraliose buveinėse dėl naikinimo jis tampa vis retesnis, tačiau kuriamos naujos teritorijos, dėl kurių populiacija auga.

Iš esmės paukščiai praleidžia laiką paviršiuje, tik retkarčiais eina į sausumą. Nakvynė neprieinamose vietose. Ramiai toleruoja kitų paukščių kaimynystę - pavyzdžiui, kailius, antis ir pilkąsias žąsis.

Žiauri tyli gulbė ne prieš plunksninius kaimynus

Nutildyti kardai būna du kartus per metus:

  • Birželis – rugpjūtis - visiškai pasikeičia slyva + negalėjimas skristi,
  • Rugsėjis – gruodis - vairo ir kontūrinės plunksnos + migracijos pokytis.

Suaugusios gulbės sukramto skirtingais laikais - iš pradžių patelę (net su pūkuotais jaunikliais), paskui patiną, kuris saugojo lizdą per patelės formavimąsi (apie 1,5 mėnesio). Pelėsiams patinas pasitraukia iš lizdo, po pelėsio grįžta į šeimą.

Gulbės gyvena kaip pora tik perinti kiaušiniai, tuo metu jie labai rimtai saugo savo „asmeninę erdvę“, agresyviai puola visus, kurie trikdo jų taiką. Per įsibrovėlių ataką jie naudoja sparnus ir buką, kurie net ir asmeniui gali sukelti rimtų sužalojimų. Kai atsiranda viščiukai, paukščiai sugeba suskirstyti į 15 ar daugiau individų, o prieš skrydį pulkas pasiekia šimtus ar daugiau asmenų.

Ar įmanoma prijaukinti nutildytą gulbę

Galimas naminio gyvūno prislopintas spiečius - paukštis turi gyvybingą pobūdį ir pripranta prie žmogaus. Auginti gulbę kaip komercinį paukštį yra brangu, nes jos mėsa yra beskonė ir kieta, tik plunksnos ir oda gali būti naudingos.

Sniego baltumo gražuolė neprieštarauja susidraugauti su vyru

Nutildyti kardai yra prasmingi „grožio sumetimais“, jei svetainėje turite prieigą prie ežero ar upės. Užblokavę upės dalį tinklu ir ant kranto pastatę namą gulbėms, taip pat galima įsitikinti, kad kilnūs paukščiai taps jūsų kaimynais ir svečiais.

Nutildytą gulbę lengviau sutramdyti nei kekšę - ji lengviau jaučiasi su kitais paukščiais, greičiau pripranta prie žmogaus, užmezga kontaktą, nepatiria ir sėkmingai veisiasi nelaisvėje. Daugelis paukščių net žiemoja toje pačioje vietoje, neemigruodami į šiltesnį klimatą. Norėdami tai padaryti, turite išsaugoti neužšąlantį tvenkinį. Neimaudami maudymosi gulbės serga, jų uodegikaulis uždegimas.

Kokių sąlygų reikia norint sukurti nutildytą gulbę

Tam, kad nutildyta gulbė, didinga ir išdidi gulbė norėtų likti su jumis, jam reikia tinkamo tvenkinio, kurio gylis ne mažesnis kaip 1 metras.

Svarbu! Baseinas gulbei yra nepriimtinas, jam reikalinga natūrali aplinka.

Ežeras ar upės dalis, skirta gulbėms gyventi, turėtų turėti negilius krantus, būti pakankamai erdvūs ir pilnaviduriai, turtinga vandens ir pakrančių augmenija. Taigi, kad žiemą vanduo nebūtų padengtas ledu, jums reikia įdiegti kompresorių - vanduo nuolat judės ir neužšals.

Gulbės sėkmingai sugyvena su žmonėmis

Kompresorių galima nusipirkti arba pagaminti savarankiškai. Tokie įtaisai yra:

  • paviršius - paprastas, pagamintas iš drenažo siurblio,
  • dugnas - surinktas iš automobilio kompresoriaus ir imtuvo,
  • lauko - sukurtas specialiai privatiems rezervuarams,
  • vėjas - dirba savarankiškai, idealiai tinka žiemos metu.

Sunku sukurti kompresorių, kuris žiemą sklandžiai veiktų jūsų pačių rankose, o jį nusipirkti yra brangu, nes reikia perdirbti didelį kiekį vandens.

Nutildyti vyrai nemėgsta ledo - jiems reikia atviro vandens

Ant ežero kranto arba ant vandens pritvirtinto plausto reikia pastatyti namą, kurio plotas ne mažesnis kaip 2,5 m², o aukštis - 2 m +, kuriame gulbės lauks blogo oro ir žiemos, perės palikuonis.

Norėdami pastatyti namą iš medžio, jums reikia:

  • mediena 4x4 / 10x10 / 10x10 cm,
  • grindų lentos,
  • faneros lakštai
  • plaktukas
  • pamušalas
  • nagai
  • Reiki
  • matė.

Atskiras gyvenimo plotas yra raktas į ilgą draugystę su nutildytomis gulbėmis!

Kaip pasidaryti gulbės namą:

1 žingsnis Surinkite rėmą dugnui - muškite grindims skirtas lentas prie 4x4 juostų. Stenkitės išvengti spragų.

2 žingsnis Rėmo kampuose vertikaliai pritvirtinkite 10x10 strypus kaip sienų pagrindą.

3 žingsnis Išilgai perimetro vertikaliai įdiekite keletą 4x4 juostų, nurodydami 50x80 cm įėjimo į namą.

4 žingsnis Sienos iš išorės apklijuotos lentomis, faneros vidus.

5 žingsnis Iš lentų uždėkite dvišlaitį stogą, nepadarydami lubų.

6 žingsnis Norėdami patikimumo, pritvirtinkite kampus viduje metaliniais kampais.

Ant kranto ir tvenkinio reikia pašalinti ledą. Be to, gerai paguldyti šieną ant kranto, kad paukščiai sušildytų letenas.

Gulbės žino, kaip vertinti šilumą ir jaukumą

Medinis namas su tinkuotomis sienomis taip pat gali būti įrengtas gulbėms. Idealiu atveju tai yra šiltas kambarys (+ 16-18 ° C) kiekvienai gulbių porai, kurioje yra 2,5 m², aukštis didesnis nei 2 metrai, langai nukreipti į pietus ir yra nuo grindų 1,5 metro aukštyje. Šiaudai ar šienas plinta ant grindų 10 cm sluoksniu, dedamos medinės lovelės su pašaru ir konteineriai su vandeniu kambario temperatūroje, skirtoms maudytis gulbėms. Pakeiskite pakratą kartą per 2 savaites, dezinfekuokite namus - kartą per mėnesį.

Svarbu! Paukščiai turi gyventi kartu - vieniša gulbė serga ir miršta.

Kaip ir kaip maitinti nutildytą gulbę

Maitinant gulbias gulbes, svarbu laikytis teisingos mitybos, kad paukščiai nepakenktų ir nepriaugtų riebalų.

Gerai, kad gulbės suteikia daug žalumos

Ką reikėtų duoti shipunam pašarui:

  • šviežia kapota žolė - kiaulpienės, liucerna, dobilai, dilgėlės,
  • šakniavaisiai - runkeliai, bulvės, svogūnai, morkos,
  • virtos žuvies (ypač lydant), virtų kiaušinių, rūgštaus pieno, varškės,
  • mėsos likučiai, mėsos ir kaulų miltai (3–8%).

Be to, į pašarus galima patekti vandens paukščių mineralų ir vitaminų kompleksų, antiparazitinių agentų.

Mineralai ir vitaminai nutildytoms gulbėms

Vasarą gulbė turėtų gauti per dieną:

  • 0,5 kg daržovių ir žolelių,
  • 250 gramų sėlenų, daigintų miežių ar soros,
  • 230 gramų virtos žuvies,
  • 20 gramų mineralų (mėsos ir kaulų miltų bei kreidos).

Žiemą per dieną reikia gulbės:

  • 700 gramų sėlenų, daigintų miežių arba soros,
  • 300 gramų burokėlių ar morkų,
  • 20 gramų mineralų
  • 20 gramų mėsos ar žuvies.

Žiemą laivus reikia šerti nuoširdžiais grūdais

1 lentelė. Suaugusios gulbės dienos racionas.

Pašaro rūšisSvoris gKokia forma tarnauti
Žirniai70virti
Avižos80garuose
Avižiniai dribsniai30virti
Sėlenos25garuose
Soros100virti
Soros35virti
Miežiai40garuose
Kopūstai50žalios, supjaustytos
Bulvės70virti
Morkos150žalios, supjaustytos
Svogūnai10žalios, supjaustytos
Mėsos ir kaulų miltai20milteliai

Gulbių viščiukams, priklausomai nuo amžiaus, reikia skirtingo maisto ir skirtingų dozių.

Nutildytus viščiukus reikia valgyti skaniai ir įvairiai

Prieš įsikurdami gulbes savo namuose, pagalvokite, ar esate pasiruošę tokiems darbams ir išlaidoms. Karališkieji paukščiai puikiai atrodys jūsų tvenkinyje ir ilgai gyvens tik tuo atveju, jei sudarysite jiems tinkamas sąlygas, reikalaujančias materialinių išlaidų, laiko ir pastangų.

Nikolajus Žuravlevas vyriausiasis redaktorius

Paskelbta 2018-11-12

Ar tau patinka straipsnis?
Taupykite, kad neprarastumėte!

Pin
Send
Share
Send