Apie gyvūnus

Knygos tekstas - mėsos balandžiai ir naminių balandžių veisimas

Pin
Send
Share
Send


Pagrindinis puslapis / - Kitas vaizdas, 5 tomas / Trumpaplaukė Streptopelia / Streptopelia tranquebarica (Hermann, 1804)

Tipo pavadinimas:Trumpauodegis balandis
Lotyniškas pavadinimas:Streptopelia tranquebarica (Hermann, 1804 m.)
Vardas angliškai:Raudonai apaugęs balandis
Prancūziškas vardas:„Tourtorelle indien“
Vokiškas vardas:Weirole halsfringtaube
Lotynų sinonimai:Columba tranquebarica, Columba humilis, Turtur humilis, Oenopopelia tranquebarica
Būrys:Balandžiai (Columbiformes)
Šeima:Balandis (Columbidae)
Lytis:Streptopelia bonaparte (1855)
Būsena:Benamių, galbūt retų veislių rūšis pietiniame Primorėje.

Bendrosios ir lauko charakteristikos

Mažiausias iš mūsų vėžlių, pasak kūno sandėlio, yra arčiau „tikrų“ balandžių. Bendras kūno ilgis 230–235 mm, sparnų plotis 400–410 mm. Spalva per atstumą yra rausvai ruda viršuje, vyno ruda apačioje, ypač vyrams. Kaip ir kiti vėžliai, jis skraido gražiai. Skrydis yra greitas, greitas ir kyla triukšmingas sparnų plakimas kilimo metu. Sėdintis paukštis tyko tankioje medžių karūnoje ir elgiasi tyliai bei slaptai. Skraido vieni ir poromis. Jis randamas žemėje tik šėrimo ir laistymo metu, lengvai juda mažais žingsniais.

Trumpojo uodegos balsas smarkiai skiriasi nuo kitų rūšių balandžių balso ir primena giliai graudinantį trumpą „y, y“ arba „gru-gurr-goo“.

Nuo kitų vėžlių rūšių jis skiriasi mažu dydžiu, palyginti trumpa ir šiek tiek suapvalinta uodega, raudonai ruda nugaros spalva ir balsu.

Aprašymas

Dažymas. Vyras ir moteris poravimosi metu. Skirtingai nuo kitų rūšių balandžių, būdingas seksualinis dimorfizmas. Suaugusio vyro galva ir kaklas yra pelenų pilkos spalvos, kaklo gale yra juodas pusmėnulio platus pusžiedis, skiriantis pilką kaklo spalvą ir rausvą nugaros spalvą. Nugara, viršutiniai dengiamieji sparnai ir pakaušis, krūtinė ir pilvas yra rusvai vyno raudonos spalvos, su melsvu atspalviu, šviežia pluta. Apatinės kūno dalies spalva yra blyškesnė nei nugaros. Apatinė nugaros dalis, mantija ir viršutinė uodegos dalis yra pilkos, apatinė dalis yra balkšva arba šviesiai pilka. Kūno šonai, ašiniai ir apatiniai dengiamieji sparnai yra šviesiai pilkos arba pilkai pilkos spalvos. Plunksnų plunksnos yra tamsiai rudos, uodegos plunksnos yra pilkos, uodegos plunksnų galai yra balti, o artėjant prie uodegos centro jie tampa pilki. Vidurinė vairininkų pora yra pilkšvai ruda, uodega šiek tiek suapvalinta.

Patelė turi žemiškai rudą viršutinę kūno dalį, rausvai pilką atspalvį ant krūtinės ir šviesiai pilką galvą. Ant kaklo esantis juodas pusžiedis nėra toks aštrus kaip patino, apkirptas siauru pilkšvai baltu kraštu. Kakta balkšva. Ant sparnų paslėptų rausvai viršūnių ratlankiai yra silpnai išreikšti. Viršutinė uodegos dalis yra užversta, o vidurinė uodega yra pilka, su rusvai alyvuogių atspalviu. Apatinė kūno pusė yra nuobodu rausvai ruda (Meklenburtsev, 1951, Ivanov ir kt., 1953). Sezoninė apranga nėra išreikšta.

Apatinė suknelė: iš Šiaurės Azijos teritorijos nėra aprašyta.

Lizdų apranga yra panaši į suaugusios moters aprangą, tačiau juodas pusžiedis ant kaklo yra dar silpnesnis, plunksnos ant nugaros, viršutiniai dengiamieji sparnai, pakaušis, musės sparnai ir ant krūtinės su blyškiais ochros ar nešvariais baltais viršūnės žiedais. Bendras kūno dažymas virš ir apačios yra lengvesnis ir pilkesnis nei patelės.

Pogrupių taksonomija

Išskiriami trys porūšiai, iš kurių kininiai trumpauodegiai vėžliai randami Rytų Europoje ir Šiaurės Azijoje.

1.Streptopelia tranquebarica humilis

Columba humilis Temniinck, 1824 m., Planchų spalva,, livr. 44, tab. 259, Bengalija

Pogrupis šiek tiek skiriasi dydžiu, bendros kūno spalvos vyno atspalvių sodrumu, ašies ir apatinio sparno dangų spalva. S. t. humilis išsiskiria tamsiausia bendrąja kūno slenksčio spalva, taip pat monochromatinėmis pilkai pilkomis apatinių sparnų dangomis ir ašimis (Stepanyan, 1975).

Paskirstymas

Lizdų asortimentas. Pietryčių Azija, įskaitant visą Indiją, iki Kašmyro, Birmos, Indokinijos (be Malakos), Šri Lankos, Andamano, Hainano, Taivano, Šiaurės Filipinų. Kinijoje gyvena Geltonosios ir Mėlynosios upių baseinuose, lizdus galima rasti šiaurės vakarų Kinijoje, šiaurės rytų Afganistane. Įprasti skrydžiai į Borneo, Japonijos salas, į Afganistaną, Mandžiūriją, į pietus nuo Primorės (Goodwin, 1967, Ali, Ripley, 1969). Per 80 metų iki 1951 m. Rytų Europoje ir Šiaurės Azijoje buvo užregistruoti keturi skrydžiai (rudenį) Primorėje ir vienas Transbaikalijoje (Ivanovas ir kt., 1953 m.): 1856 m. Birželio mėn. Netoli Nerchinsko (1), rudenį 1856 m. Askoldo saloje (Petro Didžioji įlanka) (2), 1877 m. Spalio 1 d. Askoldo saloje - 9 egzemplioriai, o vasarą pakrantėje prie upės žiočių buvo pastebėtas nedidelis kaimenė (3). Kasyga, 1908 m. Spalio 25 d. (4), suaugęs patinas 1948 m. Rugsėjo mėn. Netoli Chabarovsko miesto (5) (1951 m. Meklenburtsevas). 1962 m. Spalio mėn. 3 d. De Vries pusiasalyje buvo sugautas vienas patinas (6) (Omelko ir kt., 1974). Trumpaplaukio „Dovetail“ susitikimų kronika liudija apie jos skrydžių į Pietų Primorės teritoriją, esančią toli už šiaurinės lizdaviečių ribos, nereguliarumą, nėra pagrindo kalbėti apie jo diapazono išplėtimą į šiaurę, tačiau neatmetama atskirų porų lizdų tikimybė, jei Primoriaus gyvenvietėse yra tinkamos sąlygos.

36 pav. Trumpojo uodegos paplitimo plotas
a - veisimosi ribos, b - nepaaiškintos veisimosi ribos, c - musės. Porūšiai: 1 - Streptopelia tranquebarica traaquebarica, 2 - S. t. humiJis, 3 - S. t. murimensis

37 pav. Trumpalaikiai Streptopelia susitikimai Pietų Primorėje
Skaičiai apskritimuose atitinka radinių skaičių

Žanras: augintiniai, namai ir šeima

Dabartinis puslapis: 13 (iš viso knygos 16 puslapių)

Paplitęs Europoje, Šiaurės Vakarų Afrikoje, Turkijoje, Irake, Irane, Afganistane, Himalajuose, Kinijoje. Šiaurinėje paplitimo dalyje tai yra migruojantis paukštis, o likusioje dalyje - nusistovėjęs paukštis.

Mūsų šalies teritorijoje vyakhir žiemoja Užkaukazėje, Vidurinėje Azijoje, o kartais ir lieka Moldovoje. Čia gyvena lapuočių, spygliuočių ir mišrūs miškai. Be to, Vakarų Europoje gyvena miesto parkuose.

Atvykę iš žiemojimo vietų (kovo - balandžio mėn.), Vyahiri laikosi mažuose pulkuose, tada suskaidomi į poras, užimdami lizdų vietas, ir pradeda statyti lizdą, kuris yra pastatytas iš plonų įvairių medžių rūšių šakų 3-4 m aukštyje. Lizdas dedamas tarp dviejų patelių šalia kamienas ir pavaizduota laisva, gana atsitiktinė šakų krūva, pro kurią kiaušiniai matomi iš apačios. Pirmoji sankaba pasirodo balandžio arba gegužės pradžioje, antroji - liepos viduryje. Inkubacija trunka 17–18 dienų, kurioje dalyvauja abu paukščiai. Per visą lizdo periodą patinai dažnai vėsta ir skraido, skraidydami sparnais ore ir tarsi skraidydami prieš patinas. Aušinimo metu lengva priartėti prie bangos su šautuvu, o brakonieriai dažnai ja naudojasi, taip pasmerkdami lizdą kiaušiniais ar jaunikliais. Vyakhiris netoleruoja nerimo perinant ir maitinant jauniklius, o išsigandęs amžiams išmeta lizdą. Jei žmogus atsitiktinai atsidūrė šalia lizdo, netrukdykite paukščiui ir neleiskite balandžiui sėdėti ant jo kiaušinių. Viščiukai iš lizdo išskrenda būdami 30 dienų ir susirenka į pulkus, o seni paukščiai pereina prie kitos viščiukų išvados.

Mėgstamiausias vyahiro maistas yra spygliuočių sėklos, kurios dažnai įdaromos su goiteriu. Jie renka šias sėklas ne tik žemėje, bet ir kapoja iš atidarytų eglių spurgų. Vahir taip pat valgo žolinių augalų, bruknių, sraigių ir sliekų sėklas.

Vajiro masė kinta priklausomai nuo turimo maisto ir jo sudėties. Vidutinė patinų masė lytinio aktyvumo laikotarpiu yra 510 g. Šiuo metu ji maitinasi daugiausia daiginančiomis augalų sėklomis. Augimo, žydėjimo ir javų nokinimo laikotarpiu balandžių masė sumažėja 35 g, vėliau javų nokinimo ir derliaus nuėmimo metu masė padidėja, tačiau negrįžta į pradinę vertę. Seksualinės depresijos laikotarpiu, pradedant spaliu, vyahiri vėl priauga svorio, ypač aktyviai maitindamiesi aronijomis ir buko riešutais: patinai - vidutiniškai iki 526 g, moterys - iki 516 g. Laikantis šios dietos, svorio padidėjimas ypač pastebimas moterims. Iki rudens vyahiri formos pulkai būdingi jauniems paukščiams, kurie dažnai maitinasi pievose ir nuimtuose laukuose, rinkdami nukritusius kviečių grūdus ar kitas kultūrinių augalų sėklas. Iš mūsų faunos balandžių tik vyakhir gali pakenkti žemės ūkiui. Javų ir žirnių pasėliams dažniausiai kenkia vyakhirei pulkai. Paprastai daroma žala daržovėms. Pastebėta, kad pasėliams padarytos žalos dydis labai priklauso nuo to, ar yra natūralių pašarų. Nedidelis mėlynių, gervuogių ir kitų pašarų derlius lemia vyakhirei koncentraciją laukuose, kur tais metais jie daro didelę žalą grūdų derliui. Gausus natūralių pašarų derlius pastebimas priešingai, kai vyahiri daro mažai žalos pasėliams.

Todėl balandžių invazijos į žemės ūkio laukus metu siekiant sumažinti žalą reikėtų šių paukščių medžioklę pradėti anksčiau nei įprasta.

Sugautas vyahiri greitai sutramdo ir ilgus metus gyvena zoologijos sode. Jie turėtų būti laikomi paukštidėje, narvelyje, jie greitai penės. Su kitomis balandžių rūšimis vyahiri paprastai gerai susitvarko. Lauko paukščių veislėse. Priešingu atveju priežiūra, priežiūra ir maitinimas yra tokie patys kaip naminių balandžių.

Rudasis balandis (C. eversmanni)

Rudasis balandis atrodo kaip laukinis melsvas balandis, tačiau jis yra mažesnis ir turi tamsią, pilkšvai pilką plunksną su stipriu rudos spalvos atspalvio deriniu priekinėje nugaros dalyje, pečiuose ir sparnuose. Jos snapas yra tamsiai pilkos spalvos su gelsvu galu.

Paplitęs Vidurinėje Azijoje, Pakistane, Afganistane, Šiaurės Indijoje. Lizdavietės yra įvairios (pilkapiai, įdubos, apleisti žmonių pastatai, šuliniai ir kt.), Tačiau pirmenybė teikiama medžių plantacijoms, ypač senų guobų giraičių, plokštuminių medžių, šilkmedžių ar tuopų želdiniams. Jis dažnai lizdus kolonijose, kartais kartu su cezariais, tačiau paukščių skaičius jose niekada nėra reikšmingas. Miestus ir didelius kaimus paukščiai vengia. Lizdavimo sezonas prasideda balandį ir baigiasi liepą.

Paukštis deda kiaušinius į daubos ar urvo dugną be jokių pakratų. Paprastai per metus jų būna 2.

Pagrindinis maistas yra kviečių, dygminų, liucernos, piktžolių ir sraigių sėklos, tačiau jie ypač mėgsta laukinių žalumynų augalus.

Tamsiai uodeginis balandis (C. picazuro)

Krūtinės galva ir viršutinė dalis yra vyno raudonos spalvos, matinės spalvos, krūtinės apačia ir pilvas yra šviesiai raudonos spalvos. Ant kaklo, spenelio ir aplink akis yra „žvynuotas“ baltų ir pilkų plunksnų raštas su juodomis rėmeliais. Viršuje yra pilka spalva, nugaroje ir sparnuose yra „žvynuotas“ plunksnos raštas su tamsiomis rėmeliais. Bill yra tamsus, akių apskritimai yra raudonai raudoni. Kojos raudonos. Paukščio ilgis yra 37,5 cm, uodegos - 11,5 cm., Jis gyvena Pietų Amerikoje, gyvena miškuose, kartais būna atvirose vietose su laisvai stovinčiais medžiais. Laikomi pakuotėse. Pagrindinis pašaras yra augalų sėklos, maisto atliekos, įvairūs švieži žalumynai. Paukščiai lizdus deda ant medžių, 5–10 m aukštyje patelės lizdus. Lizdavimo sezonas trunka nuo lapkričio iki gruodžio.

Zoologijos sode gyvena ilgai ir veisiasi. Maitinant viščiukus, tamsiauodegiams balandžiams rekomenduojama duoti minkšto maisto: soros arba stačiai virtos košės ir kiaušinio, smulkiai supjaustytų daržovių ir šviežių žolelių. Įprastu metu jie turi būti šeriami naminių balandžių grūdų mišiniais.

Tikri balandžiai (Streptopelia)

Gentyje yra 17 rūšių, labai įvairių paukščių. Jie yra mažesni, plonesni už tikrus balandžius, turi mažą galvą, ilgus sparnus ir uodegą, kuri yra labai suapvalinta ir su balta juostele gale. Bukas ilgas, tiesus. Plunksna paprastai būna rusvai smėlio arba rausvai pilkos spalvos, dauguma rūšių aplink kaklą turi žiedą, kurį puošia šie paukščiai, jis yra juodas arba susideda iš žvynuotų plunksnų kaklo šonuose, kojos raudonos, palyginti ilgos, tinkamos vaikščioti ant žemės.

Visų rūšių tikrieji vėžliai - nepretenzingi paukščiai, gerai jaučiasi zoologijos sode, gali jame gyventi ilgai (iki 20 metų) ir greitai sutramdomi. Jie taip priprato prie žmogaus, kad atpažįsta jį net po ilgo nebuvimo. Šie paukščiai yra labai elegantiški, gražūs, turi malonų nusiteikimą, o švelnus jų vėsinimas pagyvina miesto apartamentus ir paįvairina žmogaus gyvenimą. Visi šie balandų riešutų pranašumai yra jų nemažo populiarumo tarp mėgėjų priežastis - įėję į zoologijos parduotuves jie greitai išparduodami.

Visų rūšių tikri vėžliai naminiuose zoologijos soduose dauginasi gerai. Viena iš rūšių, būtent juokingasis vėžlys, prigyja žmonėms ir turi keletą veislių, gautų veisiant juos nelaisvėje. Lizdui naudojama dėžutė, kuri pakabinta paukštidės kampe, kur jie tempia šakas ir žolių geležtes, ant šios pakratų dedami kiaušiniai. Jie turėtų būti šeriami taip pat, kaip naminiai balandžiai.

Paprastasis vėžlys (St. turtur)

Galva melsvai pilka, nugara yra rusvai ruda, su dideliu žvynuotu piešiniu ant sparnų ir mėlyna. Ant kaklo yra skersinės juodos ir balkšvos juostelės, bukas yra tamsiai pilkos spalvos, goiteris, krūtinė ir priekinė pilvo dalis yra pilkšvai rožinės spalvos, likusi dalis yra lengvesnė, uodega ilga, ventiliatoriaus formos su balta juostele. Paukščio ilgis yra 28–29 cm, uodega 11–12 cm. Patelės plunksna yra blankesnė, jaunų paukščių kakluose nėra juostų.

Šie balandžiai yra paplitę beveik visoje Europoje, Centrinėje Azijoje, Šiaurės Afrikoje ir Kazachstane. Čia gyvena lapuočių, mišrūs miškai, miško stepės, o stepėse ir dykumose gyvena upių slėniai ir antropogeninis kraštovaizdis. Į vidurinę mūsų šalies juostą jie atvyksta gegužę. Lizdų auginimo sezonas pratęsiamas, o kai kurie paukščiai jau turi jauniklius, o kiti tik pradeda kurti lizdą. Vyras, bendraudamas su moterimi, skleidžia švelnų ir malonų monotonišką vėsą, susidedantį iš „turro“ garsų. Tuo pačiu metu jis pučia kaklą ir šiek tiek nuleidžia galvą. Jei priėjote arčiau, galite išgirsti, kaip dabartinis patinas skleidžia nedidelį paspaudimą tarp aušinimo.

Paprastasis vėžlys lizdus suka miškų, smaigalių, alaus ir kitų miško pakraščių pakraščiuose. Paukščio lizdas pastatytas iš krūmynų ir augalų šaknų, dedant ant medžių ar krūmų. Mūriją sudaro du balti arba kreminės spalvos kiaušiniai, kurie perina abu paukščius 13–16 dienų. Tėvai yra labai prisirišę prie jauniklių ir nepalieka lizdo, net iškilus pavojui. 20–21 dieną viščiukai skraido gerai, tampa savarankiški ir, palikdami lizdo vietą, susirenka į nepriklausomus 7–10 individų pulkus. Šalies pietuose paplitę balandžiai turi laiko per vasarą padaryti 2 brakonierius.

Pagrindinis pašaras yra įvairių augalų sėklos, įskaitant medžius (pušis, egles, beržus, alksnius ir kt.), Taip pat uogas, smulkius moliuskus ir vabzdžius. Pavasarį ir vasarą maisto jie ieško pievose, ganyklose, upių pakrantėse, o po duonos nokinimo - kviečių, kanapių, grikių ar sorų laukuose. Įprasti grūdiniai vėžliai iš ausų ir panikulų nepuola, o renka juos tik ant žemės. Iki rudens jie daugiausia dėmesio skiria saulėgrąžų pasėliams, skindami sėklas iš krepšelių, ir kartu su balandžiais, atkeliavusiais iš šiaurinių diapazono sričių, daro pastebimą žalą saulėgrąžų laukams. Tačiau paprastosios Streptopelia negali būti laikomos kenksmingais paukščiais, nes jos daug naudingesnės piktžolių naikinimui, o ne kenkia saulėgrąžų pasėliams. Paprastieji vėžliai greitai pripranta prie naujų gyvenimo sąlygų, tampa sutramdyti ir priklauso maloniems naminiams paukščiams. Talpykloje galima veisti.

Didysis balandis (St. orientalis)

Plunksnos spalva panaši į paprastojo balandžio spalvą, tačiau stambaus kaklo dydis yra daug didesnis, pakaušis yra rusvai peleninis, kakta peleninė-mėlyna, melsvai pilkos spalvos integruotų plunksnų spalva apatinėje pilvo dalyje ir uodega tamsi, snapas šviesesnis ant galo, jo pagrindas tamsiai raudonas, tamsiai violetinės spalvos periorbitalinis žiedas

Paplitęs pietinėje Sibiro dalyje, Transbaikalia, Tolimuosiuose Rytuose.Jame gyvena įvairių tipų miškai ir dideli miško juostos atvirame kraštovaizdyje. Kalnuose gyvena 4000 m aukštyje virš jūros lygio. Migruojantis paukštis. Lizdai dažniausiai būna miškuose, kuriuose yra tankus ir požeminis augalas, taip pat palei upių ir ežerų krantus, apaugusius medžiais. Lizdas yra masyvesnis nei kitų vėžlių, pastatytų iš šakų ir plonų šakelių, pastatytų žemai ant medžio šakos. Neveisimo laikotarpiu paukščiai laikomi mažuose pulkuose. Gerklės kaklo balsas, basas, šiurkštus, girdimas toli ir yra panašus į vahiro aušinimą.

Žiedinė doose (Šv. Dekaokto)

Galva, kaklas ir krūtinė yra rausvos spalvos, nugara yra rusvai pilka, kaklas yra juodas, apipjaustytas baltu, pusžiediu, jauni paukščiai neturi kaklo ant kaklo, uodega yra labai plati su balta juostele, snapas tamsus, kojos purpurinės. Paukščio ilgis yra 30 cm, uodegos - 14–16 cm.

Gyvena Pietvakariuose ir Pietų Azijoje, pastaraisiais dešimtmečiais žiedinis balandis pradėjo aktyviai įsikurti ir apgyvendino beveik visą Europą, pavieniai paukščiai buvo užfiksuoti Voroneže ir net Maskvoje. Vidurinėje Azijoje ši rūšis taip pat juda į šiaurę, o dabar šis vėžlys pasiekė Kazalinską ir Chimkentą.

Žieduotas balandis gyvena gyvenvietėse ir žemės ūkio peizažuose. Labai lengvabūdiškas, maitinamas netoliese namų, renkant morkas arba valgant maistą kartu su naminiais balandžiais. Kaimo vietovėse gyvenantiems paukščiams maiste vyrauja javai (iki 95%), taip pat ant žemės nukritusios uogos, kaulavaisiai (vyšnios, vyšnios, paukščių vyšnios).

Nakvynės vietos paprastai egzistuoja daugelį metų. Jų pasiskirstymą kaimo vietovėse, o ypač mieste, labiau lemia tai, kad yra senų medžių su uždaromis vainikėliais (pušys, eglės ir kt.), Nei maisto ištekliai. Daugelyje vietų vėžlys yra sėslus, labiau šiauriniuose regionuose - migruojantis paukštis. Prasidėjus vėlyvam rudeniui pietinėse paplitimo vietose, žiedinių balandžių skaičius padidėja ne tik dėl jaunų paukščių, bet ir dėl migruojančių paukščių atvykimo.

Žieduotieji balandžiai surenka lizdus ant medžių, karnizų ir namų balkonų iš šakelių ir sausų žolinių augalų stiebų. 2 gelsvai baltos spalvos kiaušinių sankabos,

Paukščiai per metus duoda 3–4 veisles. Pastebėta, kad patinas apsaugo patelę nuo kito patino tik tol, kol jis nesuteikia pirmo kiaušinio. Po to jis mažiau laiko praleidžia su moterimi ir aktyviau renka pašarus. Taigi patinas garantuoja savo tėvystę ir sumažina galimybę užauginti svetimus viščiukus.

Gražus ir švelnus žiedinis kaklas papuošia ir atgaivina mūsų miestus bei nusipelno apsaugos.

Mažasis balandis (St. senegalensis)

Galvos ir apatinės kūno dalies plunksnos yra pilkšvai rožinės, šonuose yra rausvai juodų dėmių, bukas yra juodas, nugara yra rudos-smėlio spalvos, patelė yra šviesesnės galvos, kaklo ir krūtinės spalvos. Jauni paukščiai turi tolygesnę galvos, kaklo ir nugaros spalvą - nuo gelsvos iki rausvos. Paukščio ilgis yra 24–28 cm, uodegos - 11–12 cm, jis plačiai paplitęs Turkijoje, Afganistane, Uzbekistane, pietinėje Turkmėnistano dalyje ir Kazachstane. Afrikinis mažo kaklo porūšis turi šiek tiek kitokią spalvą, vyrauja pilki tonai ir didesni.

Šis gyvenviečių gyventojas mėgaujasi žmogaus globa ir savo gyvenimu primena kitus vėžlius.

Jis maitinasi augalų sėklomis ir dėl žmonių mitybos. Zoologijos sode žieduotos ir mažos Streptopelia gyvena ilgai, veisiasi ir gerai jaučiasi sorų, avižinių dribsnių, rapsų ir kitų mažų sėklų mišinyje. Be to, jiems reikia duoti šviežių žalumynų (salotų, medžio utėlių, kiaulpienių lapų ir kt.) Ir miltų kirminų.

Madagaskaro vėžlys (St. pictrata)

Galva melsvai pilka, kaklas ir krūtinė yra tamsiai rausvos spalvos. Ant kaklo yra juodai dėmėtas dėmių raštas, sparnų galas ir viršus yra rausvai violetinės spalvos, ant sparnų yra tamsiai ruda matinė dėmė, uodega balta, snapas melsvai pilkas gale, pagrindas purpurinis, žiedas aplink akis purpuriškai raudonas, kojos raudonos matinis atspalvis. Patelė turi lengvesnę galvos, kaklo ir krūtinės spalvą. Jauni paukščiai galvos, kaklo ir nugaros spalvą nusidažo gelsvai ar rausvai. Paukščio ilgis yra 24–28 cm, uodegos - 11–12 cm.

Paplitęs Madagaskare ir aplinkinėse mažose salose. Seišelių salyno uolėtose salose ir koraliniuose rifuose kadaise buvo porūšis - Seišelių vėžlys su raudona galva ir nugara. Dabar endeminis porūšis gryna forma egzistuoja tik dviejose mažose salose, likusiose buvusio arealo vietose jis išnyko, nes susimaišė su čia aklimatizuotomis vardinėmis rūšimis - Madagaskaro balandžiu.

Madagaskaro vėžlys laikosi tarp apdžiūvusių krūmų ir atsiskyrusių medžių, kur žemėje ieško augalų sėklų, mėgsta kopras ir dažnai žingsniuoja tarp vaisių, išdėstytų džiovinti. 2 sankaboje kartais 3 blizgūs balti kiaušiniai. Likę paukščiai yra labai panašūs į kitus šios grupės vėžlius.

Jie buvo veisiami zoologijos soduose nuo 1907 m. Priežiūra ir priežiūra yra tokia pati kaip mažųjų balandžių.

Juokas vėžlys (St. roseogrisea)

Galva, kaklas, krūtinė ir pilvas yra smėlio spalvos geltonos spalvos, nugara ir sparnai yra tamsesni, galai pilkos spalvos, kaklas turi nespalvotą vėrinį - pusžiedį, bukas yra juodas, kojos rausvos. Jauni paukščiai be karolių. Namų formoje paukščiai su geltona ir gryna balta spalva buvo veisiami dirbtiniu būdu. Paukščio ilgis yra 26 cm, uodegos - 13 cm.

Gyvena Šiaurės Afrikoje, gyvena prie vandens telkinių sausų stepių, apaugusių žaliuojančiais krūmais. Šis vėžlys sukelia garsus, labai panašius į įprasto vėžlio vėsinimą, tačiau primena juoką, dėl kurio jis ir gavo savo vardą. Ieškodama laukinių ir auginamų augalų sėklų, ji bėga ant žemės kaimo kaimų gatvėse, prie grūdų saugyklų. Lizdai išdėstomi krūmuose arba ant šakelių medžio ir smulkios medienos. Mūras perina abu paukščiai pakaitomis 2 savaites. Viščiukai yra padengti negausiais baltais pūkais, tačiau jau trečią ar ketvirtą dieną jie turi musių ir uodegų plunksnas, 16-18 dieną jie visiškai plunksna ir netrukus išskrenda iš lizdo.

Zoologijos sode gyvena ilgai ir gerai veisiasi ne tik naminiai, bet ir laukiniai paukščiai. Jie yra nepretenzingi, juose yra bet kokio grūdų mišinio, pridedant smulkiai pjaustytų šviežių žolelių. Vasarą geriausia juos laikyti lauko aptvare, kuriame yra eglės, pušys ar požeminis krūmas. Prasidėjus šaltiems orams, paukščius reikia perkelti į vidaus paukščių namelį, nes esant žemai temperatūrai jie jaučiasi blogai ir susėda su liežuviu. Jei narvas lauke su pašildyta tvarte, tokiose patalpose patrankas galima laikyti ištisus metus. Juokdamiesi vėžliai gyvena taikiai su kitais paukščiais. Be to, jie yra labai rūpestingi tėvai, todėl gali būti naudojami kaip „auklės“, maitinant kitų rūšių balandžių jauniklius.

Trumpauodegis uodeginis uodega (St. tranguebarica)

Viršutinė plunksnos pusė yra rausvai ruda, apatinė - vyno raudona, galva ir kaklas yra melsvai pilkos spalvos, gerklė lengvesnė, karoliai juodi pusžiedžio pavidalo, apatinis kailis yra baltas, bukas yra juodas. Patelė yra mažesnė už patiną ir rusvesnė. Paukščio ilgis yra 22 cm, uodega - 9 cm.

Paplitęs Hindustano ir Indokinijos pusiasaliuose bei Šiaurės Vakarų Kinijoje. Gyvena miškai ir kultūrinis kraštovaizdis. Pagrindinis pašaras yra įvairių augalų sėklos. Lizdai statomi aukštai ant medžių. Trumpaplaukis balandžių gerklė netoleruoja nerimo faktoriaus ir dažnai apžiūrinėdamas išmeta lizdą. Perinimas trunka 14 dienų, jaunikliai lizdą palieka būdami 11 dienų.

Šis vėžlys yra labai drovus, retai gyvena zoologijos sode. Paukštis linksmas, judrus, todėl jo negalima laikyti narve ar paukščių namelyje su kitais paukščiais, ypač mažais, kuriuos jis labai gąsdina neramiai. Lizdų įtaisai (dėžutės, krepšiai ar vielos pagrindas) pritvirtinami prie mazgų, medžio ar vidinio aptvaro kampe ramiausioje vietoje, kur jie netrukdytų perėdami kiaušinius. Pagrindinis pašaras yra grūdų mišinys (soros, kviečiai, avižiniai dribsniai, šiek tiek aguonų, rapsų, kanarijų sėklos) ir šviežios žolelės. Žiemą balandžiai laikomi 18–25 ° C temperatūroje.

Taškinė Streptopelia (Šv. Chintnsic)

Galva pilka, kakta šviesiai pilka, galvos gale yra vyno raudonos spalvos taškas su matiniu atspalviu, kaklas yra platus juodas pusžiedis su baltais „lašeliais“, gerklė ir krūtinė yra vyno rausvos spalvos, su gelsvu žydėjimu, bukas yra juodas, viršutinė kūno dalis yra šviesiai ruda, apatinė pilvo dalis rausva, kojos matinės rausvos. Kai kurių porūšių nugaroje ir sparnuose yra baltos dėmės šviesiai rudame fone. Paukščio ilgis - 32 cm, uodega - 15 cm, paplitusi Pietų Azijoje.

Kalifornijoje, Australijoje ir Havanos salose mane įvedė žmogus, bet laukinis. Gyvena miškai, parkai ir sodai. Lizdai medžiuose skraido 3–5 m aukštyje. Sankaba iš 2 baltų blizgančių kiaušinių. Zoologijos sode jis gerai gyvena bet kokios sudėties grūdų mišinyje ir lengvai dauginasi.

Gegutės gerklės (Macropygia)

Paukščių grupė, turinti būdingą gegutės formos kūno formą. Plunksną dažniausiai sudaro juostelės arba taškeliai įdegio fone. Uodega yra laiptelio arba ventiliatoriaus formos, kurios vidurinės uodegos plunksnos yra ypač ilgos ir plačios. Paplitęs (8 rūšys) Pietryčių Azijoje, nuo Himalajų iki Saliamono Salų ir Rytų Australijos. Pagrindinis maistas yra augalų sėklos, maži vaisiai ir uogos, kuriuos jie numeta iš medžių, kaip vaisius valgantys balandžiai. Nelaisvėje yra reti. Priežiūra ir priežiūra yra tokia pati kaip vaisius valgantiems balandžiams. Kaukazo gerklėmis reikia maitintis sultingais vaisiais, uogomis, pridedant grūdų mišinio (soros, rapsai, avižiniai dribsniai, kanarėlių sėklos).

Malajų arba juostinis uodeginis vėžlys (M. unchall)

Galvos ir gerklės priekinė dalis yra gelsvai ruda, galvos ir kaklo viršus pilkas su rausvu atspalviu, likę kaklas ir krūtinė yra matinės rausvos spalvos, bukas juodas, žiedas aplink akis melsvai pilkas, nugara ir sparnai kaštoniniai su juodomis juostelėmis, skrandis ir apatinė dalis gelsvi. -brundas, ant uodegos plunksnos yra melsvai pilkos su plačiomis skersinėmis juodomis juostelėmis. Tai yra šiek tiek didesnio dydžio nei juokiantis balandis. Jis gyvena aukštumose nuo Rytų Indijos iki Pietvakarių Kinijos ir pietuose iki Java. Pagrindinis maistas yra augalų sėklos, vaisiai, uogos ir medžių pumpurai. Lizdas paprastai skrenda žemai nuo žemės ant horizontalių medžio šakų, tai yra plokščia platforma, padaryta iš šakų.

Elgesys

Madagaskaro vėžlys iki 28 cm ilgio. Jis yra šiek tiek didesnis nei laukinis juokingas vėžlys (Streptopelia roseogrisea), turi šiek tiek nepatogesnį kūną, palyginti su ja, taip pat ilgesnes kojas. Palyginti su kitais vėžliais, ji turi trumpą uodegą. Seksualinio dimorfizmo nėra.

Pečiai raudonai rudi, nugara tamsiai ruda, pilvas šviesiai rudas, galva melsvai pilka. Abiejose kaklo pusėse ji turi rudus ženklus. Didelės slepiamos plunksnos yra tamsiai rudos, o apatinė dalis yra balta. Akių vokai yra raudoni. Buko viršus melsvai pilkas, buko pagrindas priešingas purpurinei spalvai. Vaivorykštės yra raudonai rudos spalvos, periorbitalinis žiedas purpurinis.

Paskirstymas |

Žiūrėkite vaizdo įrašą: Misija Rusijoje. 1-a dalis. Pradžia. (Balandis 2020).

Pin
Send
Share
Send