Apie gyvūnus

Papūgos (2psl.

Pin
Send
Share
Send


Neįmanoma nustatyti, kur pasirodė pirmosios papūgos. Kadangi kilmės vieta laikoma teritorija, kurioje yra daugiausia tos pačios šeimos veislių, Pietų Amerikos ir Australijos papūgų tėvyne dar visai neseniai buvo laikoma. Kadaise (paleozojaus ir iš dalies mizozojaus eros laikotarpiais) šie žemynai sudarė vieną visumą, vadinamą Gondvana. Seniausi papūgų palaikai, rasti pietiniame pusrutulyje, yra tik 15 milijonų metų.

Neseniai britų paleontologas Davidas Waterhouse'as padarė nuostabų atradimą - Danijos Morzės saloje jis atrado papūgų, kurių amžius buvo apie 55 milijonai metų, liekanas! Yra žinoma, kad tuo metu Skandinavijos žemynas buvo padengtas tankiais atogrąžų miškais. Jie buvo geltonžiedžio kakadu dydžio paukščiai, jie buvo vadinami Mopsitta tanta.

Visi papūgos būrio atstovai priklauso vienintelei šeimai (Psittacidae), kuri skirstoma į šias grupes:

„Nestors“ porūšis (Nestorinae) turi vieną to paties pavadinimo gentis su trimis rūšimis: kakava (N. meridionalis), kea (N. notabilis) ir plonkūnė nestor (N. rgoductus).

Pošeimio šereliai
(Psittrichasinae). Viena gentis ir rūšis: papūga su šeriais.

Kakadu pošeima (Kakatoeinae). Pošeimį sudaro šios gentys: araros formos kakadu (Probosciger), varnos (Salyrtorhynchus), juodmargiai (Plyctolophus) ir baltakakčiai kakadu (Kakatoe) bei šalmą nešantys (Callocephalon).

Pošeimiai dzenai
(Micropsitfinae). Viena gentis (Micropsitta) su šešiomis rūšimis priklauso pošeimiui.

Subfamily papūgos - medaus barsukas arba lory (Trichoglossinae) skirstomos į dvi gentis:

  • Nykštukinės papūgos (Psit taculirostrini). Gentyje yra dvi gentys (Psittaculirostris ir Opopsitta) ir keturios rūšys.
  • Pistilkalbiai loris (Trichoglossini). Šiai papūgų grupei priklauso 60 rūšių, suskirstytų į gendas: blizganti lorija (Chalcopsitta), raudona (Eos), pleišto formos uodegos arba lorikeet (Trichoglosstis), balta juosmeninė lory (Pseudeos), plačiauodegė (Domicella), atsiskyrėlis loris (Phigys), mergaitės lori (Vini), grakštusis (Charmosyna), kalnas (Oreopsittacus), Naujoji Gvinėja (Neopsittacus), muskusas (Glossopsitta) ir kregždė lori (Lathamus).

Pošeiminės pelėdos papūgos (Strigopipae). Pošeimyje yra viena gentis ir rūšis - pelėdų papūgos (Strigops habroptilus)

Pošeimyje tikros papūgos
(Psittacinae). Pošeimį sudaro penkios gentys:

  • Parakeets (Platycercini). Gentį sudaro šios gentys: urvų papūgos (Geopsittacus), molinės papūgos (Pezoporus), tekančios papūgos (Cyanoramphus), pumpurai (Melopsittacus), žolinės papūgos (Neophema), rožinės spalvos (Neopsephotus), ausinės papūgos (Funimphusus), kraujasiurbiai (Northiella), raudonžiedės papūgos (Purpureicephalus), raudonukės (Platcercus), nimfos (Nymphicus).
  • Gentyje yra šios gentys: karališkosios papūgos (Alisterus), purpurinės sparnuotės (Aprosmictus), prabangios (Polytelis), vaivorykštė (Layardiella), užmaskuotos (Prosopeia), margos (Geof froyus), kaspininės (Psittace), Bolbopsittacus), raudonžiedis (Psittinus), geltonžiedis (Prioniturus), dvispalvis arba kilnus (Lorius), stambiažiedis (Tanygnathus), žieduotosios papūgos (Psittacula), meilės paukščiai (Agapomis).
  • Kabančios papūgos arba šikšnosparnis (Loriculini). Gentį sudaro viena gentis (Loriculus) ir devynios rūšys.
  • Parakeets (Psittacini). Gentyje yra šios gentys: vaza (Coracopsis), pilkosios papūgos (Psittacus), ilgauodegės (Poicephalus), baltažiedės (pionitai), raudonkaukės (Pionus), ventiliatoriaus formos (Deroptyus), Amazonės (Amazona) ir trumpauodegės (Grayd>

1. Papūgų (Psittaciformes) būrys

Papūgų tvarka yra gana didelė paukščių grupė, labai panaši daugeliu morfologinių ir aplinkos ypatumų.

Šiuolaikinė taksonomija išskiria į užsakyti Psittaciformes 1 šeimą - Psittacidae, iš kurių, savo ruožtu, išskiriami 7 pagrupės:

1. Nestorinae - Nestors. Pošeimiui atstovauja vienintelė Nestor gentis, turinti 3 rūšis.

2. Psittrichasinae - suraukta galva. Šioje pošeimyje Naujojoje Gvinėjoje gyvena tik 1 monotipinė Psittrichas gentis.

3. Cacatuinae - kakadu. Pošeimyje yra 5 gentys: Cacatua, Callocephalon, Calyptorhynchus, Plyctolophus, Probosciger su 17 rūšių. Jie paplitę Australijoje ir Indonezijoje, taip pat daugelyje šio regiono salų.

4. Mikropsi hinae - nykštukas, arba dzenai, papūgos. Šią pošeimį atstovauja tik 1 gentis - Micropsifrta su 6 rūšių, gyvenančių Naujojoje Gvinėjoje ir gretimose salose.

5. Trichoglossinae - suka papūgos. Daugeliui šios šeimos rūšių liežuvis baigiasi mažų papilių šepetėliu. Šepečiu kalbančios papūgos maitinasi uogomis, vaisiais, drugeliais ir gėlių žiedais bei gėlių sultimis. Į šią šeimą įeina 14 genčių: Trichoglossus, Chalcopsitfa, Charmosyna, Lorius, Eos, Clossopsitta, Lathamus, Neopsittacus, OpopsiHa, Oreopsittacus, Phigus, Pseudeos, Psittaculirostris, Vini su 62 rūšimis.

6. Strigopmae - pelėdų papūgos. Čia įtrauktas tik 1 vaizdas.

Strigops arba kakapo, gyvenantys ne pietinėje Naujosios Zelandijos saloje, dėl ypač mažo papūgų skaičiaus ši rūšis yra įtraukta į IUCN raudonąjį sąrašą,

7. Psitacinae - tikros papūgos. Tai yra didžiausias porūšis pagal rūšis, jame yra 234 rūšys, priklausančios 52 gentims.

Papūgos daugiausia gyvena tropinio klimato šalyse. Kai kurios rūšys gyvena Alpių regionuose, kur gamtinės sąlygos yra gana sunkios, tačiau tokių rūšių yra labai mažai ir jos užima papūgos tipo būrio kraštus.

Apie 150 šios rūšies paukščių rūšių gyvena Australijoje ir prie jos esančiose salose, 140 rūšių - Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Likusi dalis (apie 30 rūšių) gyvena Afrikoje, Madagaskaro saloje ir Pietryčių Azijos šalyse.

Dauguma rūšių, panašių į papūgas, gyvena atogrąžų miškuose, kur randa visas būtinas gyvenimo sąlygas: maistą, galimybę slėptis nuo priešų ir prieglobstį lizdams. Tačiau kai kurios šios rūšies paukščių rūšys gyvena stepėse ir savanose, t.y., jos renkasi atvirą kraštovaizdį. Ten jie randa pagrindinį maistą, kurį sudaro žolinių augalų sėklos ir maži vabzdžiai. Šios rūšys lizdus sudaro atskirai stovinčių medžių arba medžių grupių daubose, kurios yra gana paplitusios atviroje reljefoje.

Daugelis papūgų rūšių gyvena sėslų gyvenimo būdą. Taip yra todėl, kad atogrąžų miškuose ištisus metus yra tam tikrų rūšių vaisinius žolinius augalus ar medžius ir kadangi beveik visos papūgos yra žolėdžiai paukščiai, tai yra, valgantys vaisius, sėklas, pumpurus ir kitas augalines augalų dalis, jie tiekiami maistu ištisus metus ir keičiasi tik iš vienos rūšies pašarų (vaisių ar sėklų) prie kitų, atsižvelgiant į metų laiką ir šio tipo pašaro nokinimo laiką.

Kai kurios rūšių papūgos, gyvenančios Australijos sausumose, klaidžioja skirtingais atstumais, kartais labai reikšmingos. Paprastai tai atsitinka dėl ilgo sauso sezono pradžios, kai ne tik džiūsta augalija, bet ir nedideli vandens šaltiniai. Tokios aplinkybės didžiąja dalimi lemia tokią migraciją ar paukščių migraciją.

Uolėta papūga ir Kinijos kilnus papūga elgiasi kaip tikri migruojantys paukščiai, tai yra, jie migruoja į šalis, kuriose žiemą šiltesnis klimatas, įveikdami labai didelius atstumus.

Dauguma papūgos rūšių yra paukščiai, kurie skrenda. Kai kurios rūšys, ypač didelės papūgos, palieka paketą ar grupę tik veisimosi sezonui, kurį pora laiko savo veisimosi zonoje. Mažos papūgų rūšys lizdų sezonu gana dažnai įsikuria kolonijose. Dažnai ant to paties medžio, o kartais ir kelios poros vienoje didžiulėje dauboje. Po veisimosi sezono beveik visų rūšių papūgos susirenka į pulkus (kartais didžiulius) ir gyvena viešą gyvenimą iki kito veisimosi sezono, laikydamiesi savo įstatymų ir griežtų taisyklių. Tam tikromis valandomis tokie pulkai skraido maitintis, gerti ir dažniausiai grįžta naktį į tam tikrus medžius ar medžių grupę, garsiai šaukdami praneša apie apylinkes.

Tikriausiai tokia papūgų tendencija supakuoti gyvenimą gali paaiškinti jų aukštą bendravimą su žmonėmis. Jei paukščiui nuo ankstyvo amžiaus netenka galimybės bendrauti su savo rūšimi, pulko instinktas veikia žmogų, o paukštis dažnai jį suvokia kaip „savo pulko“ narį, parodydamas visus tuos bendravimo bandymus, kuriuos galima pastebėti laikant du ar daugiau paukščių, tai yra, ji bando pamaitinti žmogų, švelniai renka plaukus ar odą ant veido su savo snapu, sutvarko tariamą „plunksną“ tose vietose, kur paukščiui sunku įsidėti į „tualetą“, pasuka galvą atlikti panašias manipuliacijas ir pan.

Daugelis papūgų rūšių priklauso uždariems lizdams arba tuščiaviduriams lizdams. Jie naudoja natūralias ir pagamintas (pvz., Dzenų) daubas arba patys jas pjauna savo stipriu snapu, dažniausiai medžių kamienuose puvinio paveiktose vietose. Kaip lizdo kraiką papūgos naudoja medžio drožles ar medžio dulkes, susidariusias statant lizdą. Tokios dulkės taip pat tarnauja kaip higroskopinis kraikas, tuo pačiu reguliuodamos drėgmę lizde. Norėdami padidinti drėgmę, kai kurios papūgų rūšys į lizdą tempia žalių augalų dalis. Kai kurių rūšių papūgos dauboje stato tikrus lizdus (iš mažų šakelių ir žievės, sferinės formos su šoniniu įėjimu). Tai būdinga, pavyzdžiui, meilės paukščiams. Kitos rūšys suka lizdus uolienų nišose arba tuštumose tarp akmenų: to pavyzdys yra keletas arų rūšių ir Patagonijos papūga. Kartais šios rūšys lizduose iškasa tikras kalvų ar uolų skylutes.

Tikrų lizdų statyba tiesiai ant medžių šakų būdinga tik vienai papūgos rūšiai - varteliui. Šios papūgos iš šakelių stato didelius viešus lizdus, ​​kur kiekvienai porai yra atskira lizdų kamera su savo įėjimu.

Vienintelė papūgos rūšis - Australijoje gyvenanti molinė papūga, nestato lizdų, o deda kiaušinius tiesiai ant plikos žemės, kažkokioje depresijoje ar skylėje.

Dauguma didelių papūgų rūšių veisiasi kartą per metus. Sankaboje jie paprastai turi 1–2 kiaušinius, ne daugiau. Dėl ilgo inkubavimo (25–30 dienų) ir jauniklių šėrimo laiko (2–3 mėnesiai) didelės papūgų rūšys sudaro tik vieną sankabą. Tiesa, mirus kiaušiniams ar mažiems viščiukams, kai kurios poros pereina prie antrosios sankabos, tačiau šis reiškinys yra retas. Jei užaugę viščiukai žūsta, suaugę paukščiai nepradeda veistis iki kito lizdų sezono.

TURINYS

Recenzentas Dr. Biol. Mokslai R. L. Vёme (Maskvos valstybinis universitetas) fotografas Robertas Papikyanas

G85 papūgos: informacinis vadovas. - M .: Miškas. pramonė, 1991. - 334 s ... serga. ISBN 5–7120–0296–5

Knygoje pateikiama labai įvairi informacija apie nelaisvėje esančių papūgų turinį. Jame pasakojama apie tai, kokie narvai ir aviatoriumai jiems reikalingi, koks maistas reikalingas, kaip jį gaminti ir maitinti, kaip veisti ir gydyti papūgas, taip pat kaip juos sutramdyti ir išmokyti kalbėti. Pateikiama įdomi informacija apie šių paukščių gyvenimą gamtoje. Išryškinti papūgų apsaugos klausimai Tarptautinėje gamtos apsaugos sąjungoje.

Paukščių mėgėjams.

D 037 (011–91 80–91 BBK 28 69555)

© Grinev V. A., 1991

Valerijus Lazarevičius Rudnitskis

ĮVADAS

Papūgos yra viena iš įdomiausių paukščių grupių, kurią labai mėgsta žmonės laikyti namuose. Dėl nuolat augančio urbanizacijos proceso šiuolaikinis žmogus vis labiau tolsta nuo laukinės gamtos. Ir kadangi jis pats yra neatsiejama jo dalis, vis labiau jaučiamas potraukis bendrauti su įvairiais jos atstovais. Tai ypač pasakytina apie didelių modernių miestų, aplink kuriuos laukinę gamtą jau labai keičia žmogaus veikla, gyventojus, o nepaliestus jos kampelius susirenka daugybė žmonių, norinčių keletą valandų atsipalaiduoti ar tiesiog pasimėgauti kitokiu gyvenimo pasireiškimu nei mieste.

Toks noras bendrauti su laukinės gamtos objektais skatina šiuolaikinį žmogų stengtis kompensuoti tokio bendravimo trūkumą auginant gėles, laikant miesto bute paukščius, akvariumo žuvis, šunis ir kates. Sudėtinga išvardyti visus tokius pomėgius, kai žmonės visą savo laisvą laiką skiria globodami bet kurį gyvą padarą, jį studijuodami ar su juo bendraudami.

Didelė psichologinė ir socialinė tokio pobūdžio pomėgių reikšmė. Skirdami laisvalaikį rūpindamiesi gyvomis būtybėmis, žmonės atsipalaiduoja nuo kasdienių rūpesčių, stresų, kurie tokie įprasti šiuolaikiniame pasaulyje. Dažnai šuo ar paukštis yra vienintelis draugas vienišam senyvo amžiaus žmogui, o tada likęs gerumo, meilės ir dėmesio atsargas išleidžia tokiam draugui. Žmogus nesijaučia visiškai vienas, kažkam jo reikia, nesvarbu, ar tai katė, ar paukštis narve, pagrindinis dalykas yra gyvas padaras. Daugybę teigiamų savybių ugdo gyvos būtybės namuose ir jaunesnioji karta. Nuolatinis bendravimas su gyvūnais daro vaikus mielesnius, dėmesingesnius, pripranta prie atsakomybės už gyvo būtybės likimą jausmą. Galų gale vaikas, kurio namuose yra paukštis, vargu ar sugadins netyčia rastą lizdą, sulaužys medį ar pradės kankinti kačiuką. To paties paukščio pavyzdžiu jis jau žino, kad visa tai gyvena ir kad su juo reikia elgtis atsargiai.

Be to, įvairių gyvų būtybių namo priežiūra leidžia visapusiškiau išnaudoti kiekvienam žmogui būdingą kūrybinį potencialą, nes naujos veislės šunys, kanarėlės, papūgos ir kt. Yra tokios entuziastingų žmonių kūrybinės veiklos rezultatas.

Papūgų priežiūra ir veisimas yra vienas iš daugybės žmonių pomėgių, norinčių priartinti save prie laukinės gamtos. Daugelis šios žavios veiklos mėgėjų susivienija įvairiose draugijose, skyriuose ir klubuose, norėdami suvienyti savo pastangas skatinant tokią veiklą, kurdami tam tikras koncepcijas, kurios galiausiai prisideda prie svarbios tarptautinės problemos - gamtos ir laukinės gamtos apsaugos - sprendimo. Papūgų namuose laikymo populiarumą daugiausia lemia daugelio jų rūšių sugebėjimas mėgdžioti įvairius garsus, įskaitant žmogaus kalbą, muziką ir kt. Kai kurių tipų papūgos pasižymi ryškiu daugiaspalviu plunksniu, todėl tarnauja kaip savotiškas žmogaus būsto dekoravimas. Šios priežastys daugiausia paaiškina papūgų populiarumą nuo neatmenamų laikų kaip žmonių namus.

Pirmasis papūgų paminėjimas datuojamas Aleksandro Didžiojo laikų metraščiais. Šio vado kariai, grįžę namo, atsinešė rankines papūgas, apmokytas „tarti“ tam tikrus žodžius ir frazes. Tokie paukščiai buvo verti pasakiškų sumų, buvo laikomi šventais. Jie buvo laikomi ląstelėse, pagamintose iš dramblio kaulo, aukso, sidabro ir kt. Jiems buvo paskirti specialūs žmonės, kurie rūpinosi ir mokėsi „pokalbio“. Aišku, kad tokias papūgas turėjo tik labai turtingi žmonės.

Iš pradžių buvo žinomos tik papūgos, gyvenančios Indijoje ir kitose šio regiono šalyse, vėliau jos pradėtos atvežti iš Afrikos. Nuo Amerikos atradimo papūgos rūšys iš šio žemyno tapo žinomos ir populiarios. Vietiniai Amerikos gyventojai - indėnai - papūgos laikė gražiu žaidimu, o dekoravimui buvo naudojamos spalvingos plunksnos. Indijos kaimuose jie laikė sutramdytas papūgas, kurias jaunikliai paėmė iš lizdo ir dirbtinai maitino žmones. Šie paukščiai užaugo laisvi, bet niekur neskrido ir buvo prisirišę prie žmonių, kurie juos augino. Dėl tam tikrų priežasčių, kai kaime ilgą laiką nebuvo mėsos, jie valgo tokius sutramdytus paukščius ... Tačiau didelių papūgų rūšių, pavyzdžiui, arų, lizdai buvo laikomi labai vertingais indų tarpe, priklausė tam tikrai šeimai ir juos paveldėjo kita karta, nes Ariai daugelį metų naudojasi viena skylute kaip lizdą ar ieško naujos toje pačioje vietoje, arti ankstesniame sezone naudotos lizdo vietos. Tokio lizdo savininkai turėjo nuolatinį gražių plunksnų šaltinį ir prireikus (pavyzdžiui, nesėkmingai medžiodami didesniems žvėrims) galėjo gauti didelę papūgą maistui arba viščiuką vėlesniam auginimui.

Tačiau be jokios priežasties papūgos prie lizdo nebuvo apniktos, o saugomos kaip asmeninė nuosavybė.

Pirmieji ispanų laivai, grįžę iš Amerikos į Europą, kartu su kitais kroviniais gabeno papūgas. Iš esmės tai buvo skirtingos arijų ir amazonų rūšys - dideli ryškiaspalviai paukščiai, Europoje kainuojantys nemažus pinigus. Ir šiuo metu tarptautinė papūgų prekyba pasiekė precedento neturinčius dydžius: dešimtys ir šimtai tūkstančių papūgų kasmet siunčiamos į kitas šalis. Nepaisant įvairių tarptautinių organizacijų (SIPO 1, CITES 2 ir kt.) Susitarimų dėl paukščių importo ribojimo, importuotų papūgų skaičius šiek tiek sumažėjo, be to, jų kontrabanda padidėjo dėl didelės paklausos ir didelių išlaidų. Dėl grobuoniško papūgų gaudymo kartu su miškų kirtimu ir buveinių trikdymu buvo pagrindinė staigaus šių paukščių gamtos sumažėjimo priežastis.Kai kurios papūgų rūšys ir porūšiai jau išnykę, kitos - retos ar nykstančios, dar kitų - labai sumažėjęs. Visa tai gali būti priskirta ne tik Naujojo pasaulio papūgoms, bet ir tiems, kurie gyvena kituose žemynuose 3.

Nors dauguma papūgų rūšių kenčia nuo žmogaus veiklos, kai kurios rūšys iš šios kaimynystės gauna tam tikrą naudą, todėl, pavyzdžiui, jos nokinimo laikotarpiu pradeda maitintis javais (taip pakenkdamos pastarųjų pasėliams). O kai kurios Australijoje gyvenančios rūšys labai padidino jų skaičių, tapdamos dažniausiais paukščiais miestuose ir miesteliuose. Tai paaiškinama tuo, kad dėl miškų naikinimo ir žemės arimo šių rūšių, kurios teikia pirmenybę atviriems kraštovaizdžiams, maisto atsargos labai padidėjo ir pagerėjo. O po lizdais papūgos pradėjo naudoti įvairius žmonių pastatus, nes nebepraleido natūralių lizdų (miškų naikinimo). Miesto parkuose ir miestuose šie paukščiai beveik nėra kergami, todėl jų skaičius nuolat auga. Kaimo vietovėse, kol nokinami žemės ūkio augalai, jie kovojami įvairiais būdais, pradedant nuo jų gąsdinimo ir baigiant šaudymu šautuvais, tačiau dėl to paukščiams padaryta žala yra palyginti nedidelė ir šios rūšys greitai atgauna savo skaičių. Tačiau nepaisant tokių pavyzdžių, daugumos vaizdinių papūgų rūšių skaičius sumažėja būtent dėl ​​žmogaus veiklos. Be medžioklės, gaudymo spąstais ir miškų naikinimo, didelė žala gamtai

Papūgų aprašymas

Šiandien papūgų šeimą atstovauja penkios pagrindinės porūšys. Erškėčiai (Micropsitta), gyvenantys Naujojoje Gvinėjoje ir aplinkinėse salose, pasižymi mažais dydžiais, o vidutinis suaugusiojo kūno ilgis neviršija 8–10 cm. Lori papūgos (Loriinae) gyvena Australijoje, Naujojoje Gvinėjoje, rytinėje Indonezijoje ir Filipinuose. kai kurių taksonomistų teigimu, jie išsiskiria atskiroje šeimoje.

Realių papūgų (Psittacinae) porūšio atstovai gyvena daugiausia Afrikoje ir Amerikoje, tačiau juos galima rasti ir Australijoje. Tokios papūgos turi trumpą, tiesią supjaustytą arba suapvalintą uodegą ir gyvena tik ant medžių. Naujosios Zelandijos zoogeografinis regionas išsiskiria tuo, kad yra pelėdų ar molinių papūgų (Strigopinae), kurios savo išvaizda panašios į pelėdą, bet turi minkštesnes plunksnas. Rečiau Nestorinae yra Naujosios Zelandijos salų gyventojai.

Išvaizda

Išorinės paukščio savybės priklauso nuo paukščio buveinės, jo lyties, taip pat nuo papūgos rūšies ypatybių. Anatominiu požiūriu išorinė tokio paukščio struktūra yra pavaizduota galvos viršuje, galvos ir galvos gale, kakle, nugaroje ir sparnuose, pečiuose, krūtinėje ir pilve, kojose ir uodegoje. Papūgos turi gana dideles akis, o ragena (skaidri membrana) dengia akies obuolio priekinę pusę, pro kurią aiškiai matomas įvairių spalvų lęšis. Mokinys yra centrinėje lęšio dalyje. Paukščio ausis yra padalinta į vidinę ir antrinę dalis, o mažos plunksnos uždengia ausies skylutes.

Bukas papūgą naudoja ne tik patikimai griebti maisto ir gerti vandens, bet ir tarnauja kaip papildoma atrama lipant. Paukščiai skiriasi labai išsivysčiusiais buko raumenimis ir jo mobiliuoju viršutiniu žandikauliu. Buko pagrindas pasižymi ypatingu įvairių formų vaškiniu, ryškiai beicu ar bespalviu. Ant paukščio vaško yra šnervių.

Priekinės kojos yra modifikuotos, pavaizduotos tvirta ir sukurta skrydžio sparnams. Plunksna ant sparnų apima sparno ir kontūro sparnus, o užmerkus šią kūno dalį paukštis gerai palaiko stabilią, patogią temperatūrą.

Įvairių tipų papūgų uodegos dalį sudaro keliolika didelių uodegos plunksnų, kurios uždengia uodegą ir uodegą skirtingo ilgio uodegos dangčiais. Visų papūgų kojos yra palyginti trumpos ir gana stiprios, gerai išvystytos. Plunksnuoti paukščiai turi keturias kojų kojas, kurių antrasis ir trečiasis yra gana ilgi, nukreipti į priekį. Vidiniai ir išoriniai pirštai nukreipti atgal. Ant pirštų yra gana aštrūs ir stipriai sulenkti, palyginti ilgi nagai.

Paukščių dydžiai

Daugelio rūšių papūgos yra pastebimai pranašesnės už savo artimuosius vidutinio dydžio. Tuo pačiu metu kai kurie individai sugeba užaugti iki metro ilgio, nors yra ir veislių, kurių dydis nuo uodegos iki karūnos yra tik 10–20 cm.

  • amazon geltongalvis ir cinelium,
  • didelė vazos papūga
  • prašau žvilgančios raudonplaukės,
  • kakadu geltonos ausies gedulo ir juodos spalvos,
  • pelėda papūga
  • ara raudona ir mėlyna geltona
  • makavos hiacintas.

Mažos papūgos pasižymi ne tik labai miniatiūriniu dydžiu, bet ir išoriniu grožiu. Tokius egzotiškos kilmės paukščius dažniausiai sutramdo žmonės, aktyvūs ir protingi. Mažiausi papūgos šeimos atstovai yra dzenai, kurių vidutinis kūno ilgis yra 7–13 cm ir sveria ne daugiau kaip 12–13 g. Į žvirblius panašios papūgos, priklausančios žvirblių rūšiai, yra 12–14 cm ilgio, o jų vidutinis svoris 25–30 g.

Gyvenimo būdas

Daugeliu atvejų papūgos gyvena skirtingo skaičiaus pakuotėse, o kai kurios netgi renkasi lizdus kolonijose. Paukščių pulkai, ieškantys vandens ir pašaro, gali nuolat skristi, įveikdami nemažą atstumą ir keičiant reljefą.

Paukščiai dažniausiai gyvena tuščiavidurėse vietose, tačiau kai kurios rūšys lizdus laiko urvuose ar uoliniuose plyšiuose. Daugelio didžiausių rūšių skleidžiamas auskarų ir garsus riksmas žmogaus ausiai dažnai yra tiesiog nepakeliamas. Mažos papūgos, kaip taisyklė, turi gana malonų ir melodingą balsą.

Gyvenimo trukmė

Priešingai nei labai paplitęs paprastų žmonių klaidingas supratimas, papūgos vidutinė gyvenimo trukmė gali būti šimtas ar net daugiau metų, o plunksnų klane tokių šimtmečių yra nemažai, tačiau dažniausiai šeimos nariai gyvena ne daugiau kaip pusę amžiaus.

Pavyzdžiui, nelaisvėje įprastų budrių gyvenimo trukmė yra vidutiniškai 12–13 metų, tačiau kas šimtas augintinis gyvena iki šešiolikos metų, o kas tūkstantis papūga sugeba gyventi 18–19 metų. Tiksli gyvenimo trukmė nelaisvėje Kubos amazonėms yra keturi dešimtmečiai.

Seksualinis dimorfizmas

Papūgos genitalijos yra pilvo ertmės viduje. Vyrams būdingas pupelių formos sėklidžių ir kraujagyslių atsidarymas į kloaką. Moterims kairiosios kiaušidės paprastai būna gerai išsivysčiusios, taip pat yra neporinis ilgas kiaušidės, atsiveriančios į kloaką. Šiuo atveju kiaušiniai kiaušidės viduje nėra formuojami vienu metu.

Visų šiuo metu egzistuojančių papūgų seksualinis dimorfizmas yra labai silpnai išreikštas. Tokių paukščių suaugusios patelės ir patinai yra spalvoti beveik vienodai. Šios taisyklės išimtį šiandien pateikia tik kilmingųjų papūgų rūšių atstovai, kuriuose lyčių skirtumas yra toks pastebimas ir ryškus, kad prieš kurį laiką patelės ir patinai klydo dėl visiškai skirtingų paukščių.

Amazonai

Amazonai yra senovės papūgų genties atstovai, žinomi nuo Kolumbo laikų. Labai dideli paukščiai pasiekia 40 cm ilgį, turi gražią išvaizdą, žaismingumą, taip pat geba prasmingai bendrauti. Plunksna vyrauja žalia spalva, tačiau yra rūšių, kurios turi ryškias dėmes uodegoje, galvos ir sparnų srityje. Buveinės ir spalvos charakteristikos atsispindi esamų veislių pavadinimuose: mėlynos ir mėlynos spalvos Amazonė, geltonkaklė, Venesuelos, Kubos ir kitos.

Makavos - papūgos, viršijančios jų artimuosius, kurių kūno ilgis siekia vieną metrą. Rūšių atstovų pliūpsnyje vyrauja ryškios ir sočiosios žalios, mėlynos, raudonos ir geltonos spalvos. Būdingas rūšies bruožas yra tai, kad galvos šonuose, taip pat aplink akis, nėra plunksnių. Raudonukės rūšys makaw išsiskiria savo muzikine ausimi ir puikiu instrumentų garso imitacija. Anksčiau tokie paukščiai buvo laikomi budėtojais, labai garsiai šaukdami savininkams apie nepažįstamų žmonių pasirodymą.

Aratinga

Aratinga yra gana miniatiūrinių papūgų atstovai. Vidutinis suaugusiojo kūno ilgis yra maždaug 20-30 cm. Tokiems paukščiams būdingas linksmas ir labai draugiškas pobūdis. Namuose šios papūgos meiliai vadinamos „lipniomis“. Baltaodės ir saulėtos, taip pat auksinės veislės jau seniai sužavėjo egzotiškų naminių paukščių žinovus, turinčius ryškias spalvas. Pagrindiniai rūšių trūkumai apima labai aštrų ir gana garsų balsą, kurį toks papūga sugeba paskelbti dėl bet kokios priežasties.

Baltažiedės papūgos

Baltojo varpo papūgos yra paukščiai, dėl savo išvaizdos bruožų skolingi neįprastu vardu. Vidutinio dydžio papūgos pasižymi griežtu kūno sudėjimu ir spalvotais, labai spalvingais plekšnimis ant sparnų, nugaros, uodegos ir galvos. Paukščių plunksnos turi daugybę geltonos, oranžinės ir žalios spalvos atspalvių. Išsiskiria raudongalvių ir juodgalvių papūgų grupė. Iš prigimties tai yra neįtikėtinai bendraujantys paukščiai, turintys klausiantį protą, atkaklūs ir greiti.

Ventiliatoriaus ar vanago papūga

Ventiliatoriaus papūga yra vidutinio dydžio paukštis, išsiskiriantis gana gelsva plikų spalva. Šviesiai atrodantys asmenys turi rudus plunksnus galvos šonuose, žalius sparnus, taip pat tamsiai raudoną kaklą ir krūtinę. Visos priekyje esančios plunksnos yra mėlynos spalvos. Rūšies atstovų retenybė yra tamsios plunksnos kaktoje. Ventiliatoriaus papūga savo vardą skolinga tuo, kad jaudulio metu gali pakelti plunksnas, dėl kurios aplink galvą yra suformuota labai savotiška apykaklė, savo spalva ir forma panaši į Amerikos indėnų galvos apdangalą. Ši išvaizda suteikia papūgai griežtą ir grobuonišką, beveik vanago išvaizdą.

Bičiuliai

Bičiulis yra gana mažas paukštis, gerai žinomas dėl savo kalbėjimo ir patrauklios išvaizdos. Gamtoje žolinė spalva tarnavo kaip tokia plunksninė patikima apsauga nuo priešų. Skirtumas tarp rūšies atstovų yra būdingų purpurinių ir juodų dėmių buvimas ant skruostų, o pavadinimas paaiškinamas paukščių juoda banga. Atlikus daugybę veisimo darbų, buvo užauginta daugybė benamių rūšių, kurios greitai tapo įprasčiausiais dekoratyviniais paukščiais, galinčiais skraidyti nepriekaištingai.

Papūgos

Žvirbliai yra mangrovių, esančių netoli Brazilijos, Amerikos ir Kolumbijos rezervuarų, gyventojai, kur tokie paukščiai yra labai pažįstami. Paukščiai su žaliomis, geltonomis, mėlynomis spalvomis puošia gamtos peizažus. Suaugusiųjų kūno ilgis neviršija 14-15 cm.Tokie paukščiai turi trumpą uodegą ir gyvą charakterį, yra labai drąsūs ir geba pulti paukščius, kurie viršija jų dydį. Atsižvelgiant į spalvos savybes, išskiriami meksikiečių, mėlyna sparnuočių, geltonos spalvos ir kiti giminaičiai. Rūšių atstovai yra pasirengę veisti vienerių metų amžiaus.

Jaco yra papūgos, šiuo metu pripažintos protingiausiais ir labai gerai išsivysčiusiais paukščiais, kurių protas yra panašus į trejų ar ketverių metų vaiko išsivystymo lygį. Be garsų atkūrimo, rūšies atstovai gana geba nustatyti situacijas, kuriose tinka semantinės apkrovos. Manoma, kad šio plunksnoto augintinio pobūdis yra sudėtingas, reikalaujantis specialaus požiūrio. Gražios ir intelektualios papūgos dydis yra vidutinis, o suaugusiojo kūno ilgis siekia 30-35 cm, o uodegos dydis yra 8-9 cm. Plunksnos spalva dažniausiai yra pelenų pilka arba raudona.

Smaragdinė papūga

Smaragdinė papūga šiandien yra vienišas rūšies atstovas, su kuriuo susitikimas vyksta labai retai. Tokie socialiniai paukščiai mieliau jungiasi į šešiolikos individų grupes. Badaujant ar esant blogam orui, mažos pulkai suartėja, todėl skrydžio metu tokie paukščiai gali sudaryti didelius, žalius „paukščių debesis“. Vegetacijos lapijoje atrodo, kad daug papūgų ištirpsta, tai lengvai paaiškinama smaragdine plunksnų spalva. Rūšių atstovai turi tvirtas kojas su stipriai sulenktais nagais. Užkabintas snapas, tarsi pritaikytas nuolat kasti iš dirvos mažus grobius ar ieškoti vabzdžių medžio žievės iškilimuose.

Kakadu

Daugelis mėgėjų ir ekspertų labai vertina įvairių kakadu papūgų porūšių atstovus dėl puikios išvaizdos ir gana didelių dydžių. Dideli šios rūšies individai pasiekia 60–70 cm ilgį. Galingas ir gerai išvystytas paukščio snapas primena spenelius, kurių pagalba paukščiai atveria riešutų kevalą. Jei norite, kakadu gali lengvai ir greitai įkąsti vielą. Puikus kakadu išvaizdos bruožas yra juokingo keteros buvimas. Tokio nuostabaus puošybos spalva, kaip taisyklė, skiriasi nuo pagrindinės plikos spalvos. Fono dažymas būdingas rožinės, baltos ir gelsvos spalvos vyravimu. Kakadu su tamsiomis spalvomis yra labai reti.

Pelėdos papūga

Kakapo yra labai senas paukštis, visiškai praradęs sugebėjimą aktyviai skraidyti. Dėl ventiliatoriaus plunksnos aplink galvą pelėdos papūga atrodo panašiai kaip pelėda. Minkšta plunksna ir nepaprastai skani tokio paukščio mėsa tapo viena pagrindinių šių papūgų, kurių populiacija išliko tik atokiose Naujosios Zelandijos vietose, aktyvaus naikinimo priežastimis. Didysis paukštis sveria iki 4 kg, turi garsų balsą, panašų į kartumo skambučius, kiaulės graudinimus ar asilo šauksmą. Plunksnos spalva panaši į kamufliažinius drabužius. Paukštis turi geltonai žalią foną su rudomis ir juodomis dėmėmis. Suaugusi kakava vadovaujasi vienišu gyvenimo būdu, teikdama pirmenybę vietoms, kuriose yra didelis drėgmės lygis.

Naujosios Zelandijos papūgos

Kakariki arba Naujosios Zelandijos papūgos priklauso gerai žinomų naminių paukščių, kurie yra labai neramūs gamtoje, kategorijai. Maži paukščiai turi ilgą būdingos žalios spalvos uodegą. Laikant nelaisvėje, ne narve, tokie augintiniai yra gyvybiškai svarbūs užtikrinant judėjimo laisvę keturias ar penkias valandas per dieną. Kakarikai yra neįtikėtinai bendraujantys paukščiai, kurie dažnai sugeba parodyti visišką savo savarankiškumą ir išvengti savininko glamonių.

Nestors

Kea arba Nestors, pasak ornitologų, savo vardą gavo dėl neįprasto šauksmo, kuris labai primena garsą „ke-eaaaaa“. Šios rūšies papūgos pirmenybę teikia kalnuotoms vietovėms, esančioms daugiau nei pusantro tūkstančio metrų virš jūros lygio. Tokioms vietovėms būdingi sniegai, vėjai ir rūkas. Kea gana ramiai ištveria net uraganinius gūsius ir sugeba atlikti triukus kaip tikri akrobatai. Alyvuogių paukščio plunksną nuspalvina raudonai oranžinės spalvos niuansas ir labai šviesus sparnų vidus. Pagrindinis Nestors plunksna puoštas mėlynomis juostelėmis. Šiandien Kea priklauso intelektualiausių papūgos šeimos narių kategorijai.

Nubrauktos ar kaklo papūgos

Labai gražūs ir grakštūs paukščiai turi būdingą ir laiptelio formos uodegą.Suaugusių individų kūnas yra vidutinio ilgio, neviršijantis 45–50 cm.Šios papūgos rūšys išsiskiria tuo, kad aplink kaklą yra labai ryškus karoliai arba ryški tamsios spalvos skersinė juostelė tam tikro kaklaraiščio pavidalu. Žieduotos papūgos dažniausiai būna žalios spalvos, o bukas naudojamas laipioti medžiais su paukščiais, tai paaiškinama gana silpnomis ir ne per gerai išsivysčiusiomis kojomis.

Rosella

„Rosella“ egzotiškų plunksninių augintinių mėgėjai vertina dėl ramaus elgesio, taip pat dėl ​​labai neįprasto plunksnos, savo spalva primenančio žuvų žvynus. Tokių paukščių plunksna pasižymi ryškiomis daugiaspalvėmis spalvomis, kurias vaizduoja mėlyni, raudoni, geltoni ir juodi tonai. Šios rūšies paukščiai labai gerai prisitaiko prie bet kokių sąlygų, todėl lengvai valdo sodo sklypus ir parkus bei greitai prisitaiko prie namų priežiūros. Roselių populiarumą lemia jų balso melodija, taip pat priklausomybė nuo švelnaus dainavimo.

Senegalo papūgos

Vidutinio dydžio egzotiniams paukščiams būdingi gana ilgi sparnai. Suaugę šios rūšies atstovai yra linkę atlikti paprasčiausius cirko triukus. Paukščių išvaizdą išskiria oranžinis pilvas ir žalia nugara, taip pat pilka pluta galvos srityje. Labai sunku sutramdyti laukinius individus, tačiau medelynuose užauginti viščiukai labai greitai ir lengvai prisitaiko prie nelaisvės.

Eklektas

Šios rūšies papūga išsiskiria kilniu elgesiu. Tokiems paukščiams būdingas visiškas atvirumas ir meilumas, o dėl spontaniškumo jie sugeba tapti tikru žmogaus draugu ir kompanionu. Suaugusio žmogaus kūno ilgis svyruoja nuo 35-37 iki 43-45 cm.Tuo pačiu metu paukščiai turi subtilų spalvą, pasižyminčią sodria spalva, o įspūdingi ir spalvoti sparnai gali papildyti paukščio išvaizdą.

Buveinė, buveinė

Motley paukščiai gyvena subtropikuose ir tropikuose. Šiandien Australijoje gyvena daugiau nei pusė visų žinomų rūšių, o trečdalis tokių paukščių buveinių patenka į Pietų ir Centrinę Ameriką. Nedidelė papūgų dalis gyvena Afrikoje ir Pietų Azijos šalyse. Dažniausiai papūgos renkasi miškus, tačiau kai kurios rūšys gali įsikurti stepių zonose ir kalnuotose vietose. Pamesti termitai, pilkapiai ir daubos yra paukščių buveinė.

Papūgos racionas

Šiuo metu išsiskiria pora šeimų: kakadu ir papūgos. Kakadu šeima prieš kurį laiką buvo pošeimi. Labai daug taksonomų išskiria „Nestor“ ir „Loria“ paantraštes į atskiras šeimas. Tuo pačiu metu poroje šeimų šiandien yra apie 316-350 rūšių.

Nemaža rūšių rūšis priklauso žolėdžių paukščių kategorijai, kurie maitinasi sėklomis ir skirtingais vaisiais, šakniastiebiais, taip pat vegetatyvinėmis, švelniausiomis įvairių augalų dalimis. Kai kurios papūgos maitinasi nektaru, medų sula ir žiedadulkėmis. Papūgos naudoja mažus vabzdžius kaip baltyminį maistą.

Veisimas ir palikuonys

Sveikos ir stiprios palikuonys susidaro iš paukščių porų, priklausančių skirtingoms šeimoms. Tuo pačiu metu daugelio rūšių papūgos yra pasirengusios veistis tik per pusantro ar dvejus metus, o maksimalūs produktyvumo rodikliai stebimi trejų metų paukščiams. Papūgos pasižymi pernelyg žiauriu elgesiu poravimosi sezono metu.

Papūgos daugiausia lizdus laiko daubose, tačiau šiuo tikslu jos gali naudoti pilkapius ar termitų piliakalnius. Plunksnos dažniausiai būna monogamiškos. Mažose rūšyse, gyvenančiose didelėmis pakuotėmis, atstovės, susiformavusios poros kartais suyra veikdamos dėl kai kurių nepalankių veiksnių, įskaitant partnerio mirtį, nesėkmingą lizdą ar neproporcingą lyties santykį.

Didžiausia rūšis veisiasi kartą per metus, o mažose rūšyse sezono metu galima pastebėti nuo dviejų iki keturių gniaužtų. Paukščių dedeklės skiriasi savo dydžiu ir gali būti sudarytos iš 1–12 (dažniausiai 2–5) kiaušinių. Paprastai kiaušinius perina tik patelės. Viščiukai gimsta akli ir nuogai, o tėvai maitina palikuonius, burpuodami nuo savo goiterio.

Natūralūs priešai

Natūraliems papūgų priešams atstovauja plunksniniai stambūs plėšrūnai, taip pat daugybė sausumos plėšriųjų gyvūnų. Kai kurių rūšių papūgų, ypač kakadu ir amazonų, mėsa aktyviai naudojama vietiniams indėnams, gyvenantiems Pietų Amerikos teritorijoje, taip pat Australijos aborigenams.

Remiantis keliautojų ir mokslininkų liudijimais, kai kurios indų amazonių gentys jau seniai augina arape papūgas. Tokiu būdu užauginti paukščiai nėra žudomi dėl mėsos, bet naudojami tik periodiškai suspaudžiant spalvotas ryškias plunksnas, būtinas ceremoninių galvos apdangalų gamybai.

Populiacija ir rūšių būklė

Papūgos, kaip rūšies atstovai, egzistuoja nuo V amžiaus Kr. Keletą tūkstantmečių paukštis buvo naikinamas dėl šviesių ir gražių plunksnų, buvo sugautas laikyti nelaisvėje. Aktyvus miškų naikinimas taip pat prisidėjo prie tokių paukščių skaičiaus sumažėjimo. Kai kurios rūšys jau visiškai išnyko arba yra ties išnykimo riba. Šiuo metu Raudonojoje knygoje (IWC) yra išvardyti:

  • Australijos vietinė papūga
  • Seišelių salos papūga
  • kai kurie Amazonės papūgų porūšiai,
  • vaistažolių papūga
  • cacapo (naktinis ar pelėdos papūga).

Manoma, kad Kakapo išnyko natūralioje buveinėje, todėl rūšių atstovai šiandien randami tik privačiose medelynuose ir draustiniuose. Be išvardytų, retos rūšys yra inka kakadu, mėlynoji ara, auksinė aratinga, karališkoji amazonė, taip pat Kubos ara ir Saliamono kakadu.

Retų rūšių apsauga yra vykdoma nacionaliniu ir tarptautiniu lygmenimis. Šiuo tikslu didėja rezervatų ir draustinių skaičius, o paukščių auginimas nelaisvėje užtikrinamas vėliau išleidžiant paukščius į natūralią buveinę. Kova su brakonieriavimu ir draudimas iš šalies neteisėtai eksportuoti retus paukščius taip pat pripažinti veiksmingomis.

Pin
Send
Share
Send