Apie gyvūnus

Lazdyno miegapelė (Muscardinus avellanarius)

Pin
Send
Share
Send


Labai mažas gyvūnas, panašus į pelę iš animacinių filmų, ir pagal savo elgesį kaip miniatiūrinė voverė lazdyno miego.

Ne taip seniai šį mažą žavesį buvo galima aptikti nuo Baltijos iki Volgos, tačiau šiandien jį lengviau pamatyti lazdyno miego į Raudonoji knyganei vaikščioti po parką ar parką. Tokia pati situacija su šių gyvūnų skaičiumi stebima visame pasaulyje.

Lazdyno miego bruožai ir buveinė

Pelėsis arba „Hazel Dormouse“Tai nėra pelė ar voverė. Šis gyvūnas turi savo šeimą - „miegančias galvutes“, priklausančias didelei graužikų grupei. Net ir toliau lazdyno miego nuotrauka aišku, kad ji labai maža. Iš tiesų, iš visų Sonya, ši rūšis yra mažiausia. Gyvūno matmenys yra tik:

  • nuo 10 iki 15 cm ilgio, išskyrus uodegą,
  • uodegos ilgis kartu su šepetėliu yra nuo 6 iki 8 cm,
  • svoris nuo 15 iki 30 gramų.

Didžiausias šių miegamųjų pelių pasididžiavimas ir bruožas yra jų ūsai, kurių ūsų ilgis siekia 40–45% viso gyvūno ilgio. Kalbant apie spalvą, gyvūnai atrodo kaip mažos saulės dėmės, paslėptos medžių lapijoje, jie turi sodriai raudonus, ochros kailinius, visas saulėtas šiltas spalvas, o uodegos šepetys visada yra tamsesnis nei pats kūnas, o pilvas ir kojų vidus yra lengvesni. .

Paveikslėlių knygose, lazdyno miego nuotraukos dažnai vaizduojamas ant medžių šakų, o tai yra visiškai patikima, nes gyvūnai gyvena mišriuose ir lapuočių Europos miškuose, pradedant nuo Didžiosios Britanijos pietų ir baigiant žemutiniu Volgos regionu, taip pat gyvena šiaurinėje Turkijoje.

Vienintelė išimtis yra Ispanija, pelės joje negyvena ir niekada negyveno. Šie gyvūnai apsigyvena miškuose, kuriuose gausiai auga požymis, o vyrauja:

Šie medžiai ir krūmai labiausiai miego su reikalingais produktais. Sonijos spygliuočių miškai yra apeinami, tačiau jei pušyno viduje yra vietų, kuriose yra lapuočių medžių ar plynamedžių su gausiai augančiais vaisių krūmais, gyvūnai noriai įsikuria tokioje teritorijoje.

Taip pat šių gyvūnų bruožas yra pakankamas, pavyzdžiui, jų ramus požiūris į žmones įdomūs faktai apie lazdyno miego galima rasti beveik bet kurioje sodininkystės partnerystėje Jaroslavlio regione. Būtent joje, mūsų šalies teritorijoje, natūralioje aplinkoje buvo išsaugota palyginti daug šių gyvūnų.

Sonya yra labai aktyvi paukščių nameliuose, apsigyvena palėpėse ir po kotedžų stogais ir lengvai sutramdoma tiesiogine prasme vasaros sezono metu, kuriai labai padeda šėrimo loviai. Neretai gyvūnai tokiu būdu ateina, vasaros gyventojai žiemą pasiima į miesto apartamentus.

„Sony“ nelaisvė yra labai gerai toleruojama, o gyvūno turinys nesiskiria nuo žiurkėno ar jūrų kiaulytės turėjimo, tereikia atsižvelgti į tai, kad gyvūnai gyvena naktį.

Lazdyno miego prigimtis ir gyvenimo būdas

Sonja turi nusistovėjusį gyvenimo būdą, kiekvienam gyvūnui labai svarbi jo teritorija. Tuo pat metu moterys „vaikšto“ tik savo sklypuose, kurių vidutinis dydis yra nuo 0,6 iki 0,5 hektaro, o patinai keliauja už artimiausio savo turto ribų - nuo 0,7 iki 1 ha.

„Sonya“ veikla prasideda ne naktį, o vakare, prieš pat pirmąjį prieblandą, ir tęsiasi iki aušros. Po pietų gyvūnai dūsta, susisukę į lizdą, už kurį jie apskritai gavo savo vardą - dormouse.

Kiekvieno gyvūno kiekvienoje vietoje yra keli gyvenamieji nuolatiniai lizdai-namai. Jei miegamąjį namą stato pats miegamasis, tada jo skersmuo paprastai būna nuo 12 iki 20 cm, jis pagamintas iš šakelių, samanų, žolės ašmenų ir lapų, kurie yra patikimai pritvirtinti Sonya seilėmis, kurios yra labai lipnios. Išdėstymo aukštis niekada nėra mažesnis nei metras, o didesnis nei du.

Tačiau mušlovikai yra labai nepaklusnūs ir noriai užima kitų žmonių daubas ir lizdus, ​​kartais prievarta „iškeldindami“ iš ten mėlynakių, žvirblių, raudonojo starto ir kitus „teisėtus“ savininkus.

Kalbant apie veikėją, miegamasis yra vienišas. Su artimaisiais jie sutinkami tik poravimosi sezono metu ir net tada ne visada. Be to, gyvūnai yra bebaimiai ir labai smalsūs, tam tikru mastu jie yra net lengvai neištikimi ir draugiški, o tai apskritai padaro juos labai lengva apgauti.

Žiemą žiemojančios žiemoja žiemojančios, tam naudodamos požeminius urvus, kurių beveik niekada nekasa, pirmenybę teikdamos seniems kitų graužikų būstams. Užmigimo trukmė priklauso nuo temperatūros ir paprastai trunka nuo spalio iki gegužės.

Be to, jei temperatūra nukrenta žemiau 15 laipsnių, pelėsių speneliai patenka į miegantį kvaišalą, net vasarą. Tačiau esant stabiliai temperatūrai virš šio ženklo jiems sapno visai nereikia.

Pelėsiai nesudaro žieminių atsargų, tačiau visą vasaros sezoną labai kruopščiai izoliuoja audinę, skirtą žiemos nameliui, su kiekviena laisva minute, kurios nėra tiek daug, ypač patelėms, kurios maitina kūdikius.

Mityba

Nors lazdyno miego ir vegetaras, bet niekada nepraeis pro paukščių kiaušinius ar kirminą. Tačiau gyvūnų raciono pagrindas yra:

Jei pavasaris yra ankstyvas ir šiltas, tai yra, gyvūnai atsibunda pakankamai anksti, tada jų mitybą sudaro plonos šakelės, pumpurai ir augalų ūgliai.

Lazdyno drugelio dauginimasis ir gyvenimo trukmė

Gyvenimo trukmė lazdyno miego gana maži gyvūnai vidutiniškai gyvena nuo 2 iki 3 metų, tačiau laikant nelaisvėje, jų amžius dažnai viršija 6–7 metus.

Plėšrūnų buvimas neturi įtakos mirtingumo rodikliui, nes dormouse nėra kieno mityba, labai retai tampa atsitiktiniu grobiu. Trumpas gyvenimo laikotarpis ir labai aukštas mirtingumas, pavyzdžiui, Maskvos regione dėl aplinkos ir temperatūros šuolių viršija 70%.

Gyvūnai poruojasi pavasario-vasaros sezono metu, kai patelės gali atsivesti 2 vadus, labai šiltomis vasaromis - 3 vadus. Nėštumas trunka nuo 22 iki 25 dienų, kūdikiai maitinami nuo 25 iki 30 dienų.

Tačiau jei vasara pasirodė šalta ir lietinga, pelėsiai visai nesijaučia, mieliau neina toli nuo savo namų.

Sonja gimsta akla ir visiškai bejėgė, 18-20 gyvenimo dieną tampa tarsi gyvūnas. Mushlovkai yra geri tėvai, nebuvo atvejų, kai motina valgytų palikuonių jokiame zoologijos sode ar pas privačius gyvūnų savininkus. Tai rodo, kad gamtoje „Sony“ nežudo kūdikių.

Sonya į savarankišką gyvenimą patenka sulaukusi 35–40 dienų, tačiau kūdikiai iš vėlyvosios vados ar neradę savo teritorijos patenka į žiemojimo miegą su motina.

Lazdyno miego aprašymas būtų nepilna, nepaminėjus, kad šie gyvūnai ne tik jaučiasi gerai, kaip augintiniai, ir yra lengvai sutramdomi, noriai keičia miškus, kad bute būtų paukščių, bet ilgą laiką buvo auginami ir parduodami kaip naminiai gyvūnėliai, netgi yra klubai jų mylėtojams ir savotiški bandymai kurti naujus hibridus ir veisles.

Nupirkite lazdyno miegogimę namuose, galite pranešti apie tai arba specializuotuose šių gyvūnų mylėtojų forumuose, arba naminių gyvūnėlių parduotuvėse. Kūdikių kaina svyruoja nuo 230 iki 2000 rublių.

Kur jis gyvena

Jis paplitęs beveik visoje Europoje, išskyrus pietvakarinę dalį - Ispaniją ir Portugaliją. Visur tai reta, viename hektare yra ne daugiau kaip 4 gyvūnai. Rusijos teritorijoje yra rytinis lazdyno dumblių diapazono kraštas. Čia jis pasiskirsto iš Kaliningrado srities į Volgos sritį, taip pat formuoja vietinius gyventojus Kaukaze.

Mėgstamiausia lazdyno dumblių buveinė yra mišrus miškas, kuriame vyrauja lazdynas, ąžuolas, alksnis ir kiti lapuočiai medžiai. Tačiau kai kuriose savo paplitimo vietose jis įsikuria spygliuočių miškuose, kitose pasirenka išskirtinai lapuočius. Pagrindinis reikalavimas yra tuščiavidurių medžių, tinkamų lizdams, buvimas. Jei kažkas užima natūralų ar dirbtinį tuščiavidurį, mieguistas lazdynas yra pakankamai stiprus, kad iškeldintų nuomininkus (vagonas ar raudonas startas) ir įsikurtų.

Kaip tai atrodo

Jei ne pūkuota uodega, papuošta teptuku, lazdyno miego pelę galima klaidinti. Hazel dormouse turi atkaklias letenas. Jie padeda jai lipti į krūmus ir ieškoti maisto palei ploniausias šakas. Lengvas svoris - apie 25 g, o kūno ilgis iki 15 cm leidžia lipti palei žolės stiebą. Ne per ilgų šio gyvūno plaukų spalva yra raudonai raudona, skirtingose ​​gyvūnų populiacijose ji gali skirtis nuo beveik geltonos iki šviesiai rudos. Pilvo pusėje kailis yra baltas. Vibrissai pasiekia pusę Sonya kūno ir visada juda, tirdami erdvę priešais gyvūno veidą.

Gyvenimo būdas ir biologija

Lazdynas dormouse gyvena daugiausia poaugame, sumaniai lipdamas į krūmus net ant ploniausių ir lanksčiausių šakų. Ji aktyvi nuo sutemų iki ryto. Hazel dormouse - teritoriniai gyvūnai. Patinų buveinė užima apie 1 ha, moterų - iki 0,8 ha. Patelės yra balnuotos, patinų keliai eina per kelių patelių atkarpas, tačiau patelių skyriai nesikerta.

Kiekvienas gyvūnas turi kelis gyvenamuosius lizdus. Kiekviena tokia konstrukcija yra sferinės formos (8-10 cm skersmens), pastatyta iš sausų lapų, samanų ir žolės ašmenų. Viduje lizdas išklotas minkšta žole, pūkais ir mirkytomis žievės juostelėmis. Lizdas yra ant šakos, 1–2 m virš žemės arba žemoje dauboje. Sonya taip pat noriai užima paukščių namus, titnagus ir daubas.

Lazdyno drugeliai daugiausia maitinami medžių ir krūmų rūšių sėklomis (riešutais, aronijomis, buko ir liepų riešutais) bei įvairiomis uogomis ir vaisiais. Lazdyno riešutai yra jų mėgstamiausias maistas, taigi ir šio gyvūno vardas. Lazdyno riešutas negali nulaužti prinokusio riešuto, todėl dygsta ant dar neprinokusių šio augalo vaisių, padarydamas juose vieną ar dvi tvarkingas apvalias skylutes. Ankstyvą pavasarį gyvūnas maistui naudoja jaunus ūglius ir pumpurus.

Maitina dormouse

Šiems gyvūnams grobiasi pelėdos, žvirbliai. Žiemą jų negilius žiemojančius urvus ir lizdus gali iškasti lapės ir šernai. Sonya turi įdomią priemonę - jei ją staiga sugriebia už uodegos, kurią dažnai daro plėšrūnai, tada labai plona uodegos oda akimirksniu slysta kojinėje, likdama priešo dantyse ar nagais. Tai suteikia lazdynui miego, kuris per kelias sekundes pradeda slysti. Vėliau atidengta uodegos dalis išnyksta.

Iš visų europinėje Rusijos dalyje gyvenančių dormouse rūšių lazdyno dormouse yra tinkamiausia namų priežiūrai. Šie gyvūnai lengvai sutramdomi ir net nelaisvėje gali atvesti palikuonių.

Lazdyno drugelio vidutinė gyvenimo trukmė yra 3 metai, nelaisvėje jie gyvena iki 6 metų.

Hibernacija

Žiemą Sonya patenka į ilgalaikį žiemojimo režimą, pabunda tik balandžio arba gegužės mėn. Rudenį, prieš užmigdymą, miegančiosios galvos daug valgo. Zoologai vis dar ginčijasi, ar miegančioji žiemą kaupia maistą. Greičiausiai tai priklauso nuo to, kurioje populiacijoje gyvena gyvūnas, ir nuo regiono klimato ypatumų. Norėdami žiemoti, jie pereina iš lizdų į požemines pastoges, dažnai į tuščias kitų graužikų skylutes.

Žiemos lizdai yra izoliuojami sausos žolės, samanų, plunksnų, vilnos kraiku. Užmigdymo metu Sonya kūno temperatūra nukrinta iki 0,2–0,5 ° C (esant normaliai gyvūno kūno temperatūrai 34–36 ° C), kvėpavimas ir širdies plakimas tampa beveik negirdimi.

Įtrauktas į Rusijos raudonąją knygą

Lazdyninė pelė arba mouslovka yra įtraukta į IUCN Raudonąjį sąrašą Rusijos Federacijos teritorijoje, daugelio regionų, ypač Maskvos ir Briansko, Raudonosiose knygose. Šio graužiko skaičiaus sumažėjimo priežastis yra gyvenamųjų ir veisimosi stočių sunaikinimas, taip pat kai kuriose vietose potvynio gydymas insekticidais, siekiant kovoti su ixodid erke.

Klasifikacija

Karalystė: Gyvūnai (Animalia).
Tipas: Chordatai (Chordata).
Įvertinimas: Žinduoliai (žinduoliai).
Būrys: Graužikai (Rodentia).
Šeima: Sonia (Gliridae arba Myoxidae).
Lytis: „Sony Hazel“ (Muscardinus).
Vaizdas: Lazdynas Dormouse (Muscardinus avellanarius).

Graužikų aprašymas

Išoriškai sonas primena peles ar voveres. Jų kūno ilgis yra 8-20 cm, uodegos ilgis yra nuo 4 iki 17 cm, tankiai pubeskuojantis daugumoje rūšių, tik selevinijose ir pelėms panašiuose dormouse - pusnuogis. Ausys yra suapvalintos, be kutų. Kojos yra trumpos, su gerai išsivysčiusiais aštriais nagais. Kailis yra storas ir minkštas. Nugara nudažyta nuo pilkos iki ochros-rudos spalvos.

„Sony Power Features“

„Sony“ maitinasi augalų ir gyvūnų pašarais. Kaip augalinis maistas naudojamos medžių ir krūmų sėklos bei vaisiai (aronijos, liepų riešutai, buko riešutai, obuoliai). Tarp gyvūnų pašarų pirmenybė teikiama vabzdžiams, rečiau valgomi kiaušiniai ir maži jaunikliai. Kiekvienos rūšies dietos sudėtis, atsižvelgiant į sezoną ir buveines.

Sonya Kellen („Graphiurus kelleni“)

Paskirstymo zoną sudaro atogrąžų ir subtropikų sausi miškai, sausos ir drėgnos Angolos, Burkina Faso, Kamerūno, Centrinės Afrikos Respublikos, Kongo, Gambijos, Kenijos, Malio, Nigerijos, Nigerio, Senegalo, Tanzanijos ir Ugandos savanos.

Akinių arba Pietų Afrikos miegapelė (Graphiurus ocularis)

Uodega pūkuota, primenanti voverę, baltais plaukeliais, snukis trumpas, ausys mažos, kailis minkštas. Ant snukio yra baltos ir pilkos dėmės, aplink akis matomi tamsūs apskritimai. Skruostai, pilvas ir letenos ant baltos spalvos.

Jie gyvena Pietų Afrikos vakaruose, uolėtose vietose.

Miško gyvenvietė (Dryomys nitedula)

Kūno ilgis iki 12 cm, uodegos ilgis iki 10 cm Svoris svyruoja nuo 30 iki 40 g. Kailis yra pilkšvai pūkuotas, keičiamas. Pavyzdžiui, europinėje Rusijos dalyje jis pašviesėja iš šiaurės į pietus. Kaukaze, Apeninų, Alpių ir Balkanų pusiasalyje miško drugeliai yra pilki. Pilvas nuo pilkšvai baltos spalvos. Uodega pūkuota, tamsiai pilka. Iš nosies į ausį eina tamsus ruožas.

Rūšis paplitusi Europoje, Užkaukazijoje ir Azijoje įvairių tipų miškuose.

Juodoji uodega (Eliomys melanurus)

Kūno ilgis 10–18 cm, uodegos ilgis 9–14 cm, svoris 45–120 g., Nugara rudos spalvos, pilvas balkšvas. Prieš mūsų akis yra tamsi „kaukė“. Uodega pūkuota, viršus juodas.

Rūšis paplitusi nuo Libijos šiaurės rytų iki Arabijos pusiasalio vakarų ir iki pietų Turkijos.

Sodo miegapelė (Eliomys quercinus)

Kūno ilgis nuo 11 iki 16 cm, uodegos ilgis nuo 9 iki 14 cm, svoris 60–140 g. Snukis smailus. Ausys yra didelės, be šepetėlių. Akys didelės. Kailis yra trumpas, pilkos arba rudos spalvos, pilvas baltas, juoda juostelė eina iš akies ir šiek tiek toliau už ausies, pūkuotos uodegos galiuką puošia baltas kutelis.

Jis gyvena Vakarų Europos lapuočių miškuose ir soduose.

Selevinia (Selevinia betpakdalaensis)

Kūno ilgis apie 10 cm, uodegos ilgis iki 7,5 cm, svoris apie 30–35 g. Vilna tanki, sodri. Uodega tankiai padengta trumpais plaukeliais. Nugara pilka, pilvas balkšvas. Ausys yra didelės, gyvūnas sugeba jas sulankstyti į vamzdelį ir išsiskleisti kaip ventiliatorius.

Reta rūšis yra endeminė Kazachstane, kur gyvena dykumose.

Lazdyno miegapelė (Muscardinus avellanarius)

Kūno ilgis apie 15 cm, svoris nuo 15 iki 25 g. Uodegos ilgis nuo 6 iki 8 cm, teptuku. Snukis neryškus, ausys mažos, apvalios formos, ūsai ilgi. Nugara yra ochro-raudona, retai su rausvu atspalviu, pilvas yra lengvas su gelsvu atspalviu. Gerklė, krūtinė ir pilvas yra lengvi. Pirštai yra balti. Uodegos galas yra tamsus arba lengvas.

Jis randamas lapuočių ir mišriuose Europos ir šiaurinės Turkijos miškuose.

Sonya Polchok (Glis glis)

Didžiausia iš bendrabučio, kurio kūno ilgis nuo 13 iki 18 cm, sveria 150–180 g., Atrodo kaip pilka voverė, tačiau ant užapvalintų ausų nėra kutų. Uodega yra nuo 11 iki 16 cm ilgio, pūkuota, pilka viršuje, o balkšva apačioje. Kailis yra pūkuotas ir pūkuotas, dūminė pilka arba pilkšvai ruda nugaroje, o pilkai pilka, gelsva arba balta. Periokuliariniai žiedai tamsūs, ploni.

Buveinė apima plokščius ir kalnuotus Europos, Kaukazo ir Užkaukazijos miškus. Jis randamas Viduržemio jūros salose: Sardinijoje, Korsikoje, Sicilijoje, Kretoje ir Korfu.

„Sony“ elgesys

Dauguma mieggalvių yra miško gyvūnai ir yra naktiniai. Jie taip pat gyvena miško stepėse, kalnuose 3500 m aukštyje virš jūros lygio, dykumose, savanose. Vieni miego namai (dormouse-dormouse) beveik visą laiką praleidžia ant medžių, kiti (pele dormouse) gyvena ant žemės. „Sony“ prieglaudos yra išdėstytos daubose, lizduose, merklėse, po medžių šaknimis.

Sony veisimas

Jų apvalios formos lysvės iš žalumynų ir miegančios žolės yra medžių vainike maždaug 3 m aukštyje virš žemės. Patelės jas aktyviai saugo. Patelės atsiveda vieną ar du vadus per metus. Nėštumo trukmė yra 22–28 dienos. Viename braškyne nuo 2 iki 9 kūdikių. Po mėnesio jie tampa savarankiški.

„Sony“ gyvenimo trukmė gamtoje yra nuo 2 iki 5,5 metų.

Įdomūs faktai apie graužiką:

  • Arčiau rudens, sony valgo ir žiemoja žiemoti, kuris trunka iki šešių mėnesių. Būtent šis įprotis sukėlė rūšies pavadinimą.
  • Jei asmuo ar plėšrūnas sugauna Sonią ir netyčia griebia gyvūną už uodegos, tada ant jo esanti oda ašaroja ir nublunka kaip gyvulys, ir Sonya bėga. Tada plikas uodegos galas išdžiūsta, o negyvoji dalis išnyksta. Laikui bėgant uodegos galas išsiplečia ir įgyja vilną.
  • Kartais miegapelės kenkia sodo kultūroms.
  • Didelės rūšies namiškių odos paruošiamos kaip antriniai kailiai.

23.05.2017

Hazel dormouse, arba mouslovka (lat. Muscardinus avellanarius) - vienas iš mažiausių Sonevų šeimos (lat. Gliridae) atstovų. Mažas pūkuotas graužikas labai primena voverę. Daugelyje Europos šalių ji yra valstybės saugoma.

Senovės Romoje jis buvo laikomas išskirtiniu delikatesu, patiektu ant patricijų ir turtingų plebėjų stalo.

Senovės Romos virėjai jį virė virtoje ir keptoje formoje su privalomu medaus padažu. Informacija apie tai buvo saugoma „Apsievsky Corps“ - vieninteliame išlikusiame kulinariniame traktate IV amžiaus pabaigoje arba V pradžioje.

Renesanso metu, kai visa progresyvi žmonija mėgino mėgdžioti senovės didvyrius, lazdyno miego skaičius Europoje labai sumažėjo. Antrasis smūgis jos gyventojams buvo masinis miškų naikinimas ir giraitės šiaurinėse diapazono ribose.

Tik 2000 - 2016 m. Velse ir Anglijoje mielų gyvūnų tapo trečdaliu mažiau. Švedijoje, Danijoje ir Vokietijoje jų beveik nebėra. Vokietijos gamtos apsaugos draugija 2017 m. Simboliu pasirinko mentele.

Buveinė

Anksčiau rūšis buvo paplitusi visame Europos žemyne ​​nuo JK iki vakarinių Rusijos ir Mažosios Azijos regionų. Šiuo metu daugiausia gyvena pietų Europos šalyse, išskyrus Ispaniją. Jis mieliau įsikuria mišriuose miškuose ir pavojingose ​​vietose, kur vyrauja uogų ir vaisių krūmai. Jis randamas kalnuotose vietovėse iki 1500 m aukštyje virš jūros lygio.

Mushlovkai mėgsta sodus ir nebijo žmogaus buvimo. Kai kuriems ypač pažengusiems asmenims pavyksta įsikurti ant namų stogų arba naudotis paruoštais paukščių nameliais. Nekenksmingi maži gyvūnai lengvai sutramdomi ir labai patogūs kambario sąlygomis.

„Sony“ vadovauja sėsliam gyvenimo būdui. Kiekvienas graužikas turi savo namų sklypą ir kelis gyvenamuosius lizdus. Moterims jos plotas yra 0,5–0,6 ha, o vyrams - dvigubai didesnis. Dienos metu gyvūnas miega nuošalioje prieglaudoje, o aktyvumas pradedamas rodyti vakare prieš pat sutemą. Prieš pat aušrą jis grįžta namo ir visas dienos valandas praleidžia miego rankose.

Sferinis lizdas yra 1-2 m aukštyje nuo žemės paviršiaus ant šakų ar medžių daubų. Jis pastatytas iš statybinių medžiagų, prieinamų rajone. Kurso metu yra lapai, žolė ir šakelės. Jie pritvirtinami kartu su lipniomis seilėmis.

Moterys nepalieka savo turto ribų, o patinai mėgsta keliauti į svetimus kraštus, daugiausia priešingos lyties.

Gyvūnai pažymi savo žemes šlapimu ir kvapnių analinių liaukų sekretais. Jie stengiasi išvengti kovos su artimaisiais ir nepaprastai tolerantiškai elgiasi vienas kito atžvilgiu.

Trūkstant maisto tiekimo ir vėsinimo vasarą, jie patenka į sustabdytą animaciją, kurią lydi reikšmingas kūno temperatūros ir medžiagų apykaitos procesų sumažėjimas organizme.

Išorinės charakteristikos

Kūno ilgis yra 7,5–8 cm, o uodegos 5,5–8 cm. Svoris 15–25 g. Kailio spalvoje vyrauja ochros raudoni tonai, turintys silpną rausvą atspalvį. Pilvas lengvesnis, dažnai pleiskanotas. Ant gerklės ir apatinės kūno dalies gali būti balkšvų dėmių. Pirštai yra balti. Ilga uodega baigiasi pūkuotu tamsiu, rečiau lengvu kutu.

Snukis šiek tiek prispaustas. Suapvalintos ausys yra mažo dydžio. Ūsai ilgi, iki 2-3,5 cm ilgio, akys didelės, juodos.

Lazdyno drugelio gyvenimo trukmė neviršija 3–4 metų.

Paskirstymas.

Europos ir Mažosios Azijos plačialapiai lygumų ir kalnų miškai, kai kurios Viduržemio jūros salos. Informacija apie dabartinį rūšių paplitimą Maskvos regione yra menka ir fragmentiška. Susitikimai buvo užfiksuoti Tesovskio miške (Mozhaisko ir Ruzsky rajonų riba), Serpukhov, Sergiev Posad (1) ir Leninsky (2) rajonuose.

Pirmojoje dvidešimtojo amžiaus pusėje. Susitiko tame pačiame Tesovskio miške, netoli Mozhaysk, netoli Podolsko, Sergiev Posad apylinkėse, prie geležinkelio stoties stotys Ašukinskaja ir Pravda (Puškino rajonas), apie su. Yazykovo (Dmitrovsky rajonas), ant Leninsky ir Odintsovo rajonų sienos (3).

Jo pokyčių skaičius ir tendencijos

Dabartinė rūšių gausa regione yra nedidelė, nors konkrečių duomenų nėra dėl slapto gyvenimo būdo. Tačiau žinoma, kad ankstesniais metais vietų skaičius galėjo būti gana didelis. Taigi 1950 m. Rudenį Maskvos srities pietuose viename iš 20 ha bandomųjų plotų buvo atsižvelgiama į 64 lazdynų liūtus. Paprastai lazdyno mieguistumas yra labiau paplitęs Maskvos regione nei kitų tipų miegamasis.

Biologijos ir ekologijos ypatybės

Jis gyvena plačialapiuose ir mišriuose miškuose, turinčiuose tankų požemį, kopose, daržuose, miškuose su dideliais kamienais, įsikuria krūmų storokų pakraščiuose. Veda naktinį gyvenimo būdą. Gyvena sumaniai sukonstruotuose lizduose ir daubose. Maitinasi riešutais, aronijomis, sėklomis, uogomis, valgo vabzdžius. Kasmet duoda vieną ar du 3–3 jauniklių vadus (4).

Saugomos teritorijos

Rūšis įtraukta į gretimų rajonų Raudonąją knygą: Tula, Ryazan (2001) ir Tverskaya (2002), taip pat į Maskvos raudonąją knygą (2001). Pirmajame Maskvos srities Raudonosios knygos leidime (1998 m.) Rūšys buvo įtrauktos į 1 priedėlio sąrašą. Šiame leidime lazdyno riešutas yra įtrauktas į pagrindinį Maskvos srities Raudonosios knygos sąrašą. Rūšių buveinės Maskvos regione yra saugomos PTZ ir Elko saloje.

Pin
Send
Share
Send