Apie gyvūnus

Peregrine Falcon (Falco peregrinus) - greičiausias paukštis planetoje

Pin
Send
Share
Send


Lotyniškas pavadinimas:Falco peregrinus
Vardas angliškai:Peregrine
Būrys:Grobio paukščiai (falconiformes)
Šeima:Falconida (Falconidae)
Kūno ilgis, cm:36–48
Sparno plotis, cm:95–110
Kūno svoris, g:380–890
Skiriamieji bruožai:siluetas skrydžio metu, galvos spalva, medžioklės technika
Skaičius, tūkstančiai porų:5,5–6
Apsaugos būsena:SPEC 3, CEE 1, BERNA 2, 2 BONN, CITES 1
Buveinės:Rūšis, gyvenanti jūros ir vandenynų pakrantėse
Nebūtina:Rūšis rusiškai aprašytas

Tipiškas falonių šeimos atstovas, tankiai pastatytas, su trumpa uodega, didele galva ir smailiais sparnų galais. Viršutinė kūno dalis yra šiferio juodos spalvos, apatinė - šviesi, su tamsiais išilginiais dryželiais ir skersinėmis juostelėmis, yra ilgi tamsūs „ūsai“. Jaunų žmonių plunksnos iš viršaus turi rudą atspalvį, šonus ir pilvą su išilginėmis žymėmis. Vidurinis pirštas yra ilgiausias. Viduržemio jūros salų populiacijos yra mažesnės, su rūdžių spalvos dėmeliu galvos gale ir nestipriai rausva danga ventralinėje pusėje. Seksualinis spalvų dimorfizmas nepastebėtas, tačiau patelė pastebimai didesnė nei patinė.

Paskirstymas. Migruojančios, sėdimos ir klajoklių rūšys, turinčios apie 15 porūšių. Pasiskirstymas visame pasaulyje, nors Amerikoje ir Afrikoje labai netolygus. Didžiausias skaičius pasiekia tundrą. Šiaurės populiacijos žiemoja pietų diapazone. Italijoje peri daugiau nei 500 porų.

Buveinė. Lizdai pakrantėse ir vidaus vandenyse esančiose uolienose, esančiose netoli atvirų vietų, naudojamų medžioklei. Kartais tai galima pamatyti miestuose, ant griuvėsių, senų pastatų ir dangoraižių.

Biologija. Peregrine Falcon yra monogamiškas paukštis, kovo – birželio mėnesiais jis paprastai deda 3–4 kiaušinius. Viščiukai pasirodo po 29–32 dienų inkubacijos, kurioje dalyvauja abu tėvai. Jauni skraido sulaukę 35–42 dienų. Viena sankaba per metus. Peregrine Falcon pasižymi neįtikėtinomis skraidymo galimybėmis, leidžiančiomis lengvai sugauti daugelio rūšių paukščius - nuo zomšos iki ančių.

Įdomus faktas. Kai didžiausias pelynas yra didžiausias, jis sukuria nepaprastą greitį - iki 300 kilometrų per valandą! Tokie neįtikėtini sugebėjimai verčia jį domėtis pūkymo entuziastais, kurie dažnai renkasi viščiukus iš savo lizdo. Tai yra viena iš skaičių mažėjimo priežasčių.

Susijusios rūšys. Gyrfalcon (Falco rusticolus) viršija dyglio plekšnį. Jos plunksnos spalva labai skiriasi: Grenlandijos paukščiai gali būti visiškai balti. Veisiasi tundroje, žiemoja šiek tiek į pietus.

Pin
Send
Share
Send