Apie gyvūnus

Šeško turinys - trumpas pradžios vadovas

Pin
Send
Share
Send


Naminis šeškas dažnai vadinamas „šešku“, kuris iš lotynų kalbos verčiamas kaip „gudrus“ ir „mažas vagis“.

Suprantama, šių gyvūnų prigimtis ir elgesys yra labai nevienareikšmis. Tačiau norėdami suprasti, kaip elgsis šis apsukrus gyvūnas, turėtumėte suprasti jo temperamento ypatybes.


Šeško pobūdis susiformuoja maždaug per 4 mėnesius, tokiame amžiuje gyvūną jau galima mokyti, jis žino, kas įmanoma ir kas neįmanoma, priprato prie tam tikrų taisyklių namuose. Tokiu atveju augintinis pradeda rodyti savo asmenybės ir temperamento savybes. Daug kas priklauso nuo lyties ...

Verta iš karto pasakyti, kad vyrai ir moterys elgiasi skirtingai. Pastebima, kad moterys yra intelektualiau išsivysčiusios, yra darbštesnės, jas lengviau treniruoti. Galbūt taip yra dėl to, kad gamtoje moterys augina šuniukus be patino pagalbos, todėl, priešingai nei „vyrai“, jos yra lankstesnės, gudresnės ir geba prisitaikyti įvairiose situacijose.

Tačiau vyrai yra daug ramesni nei moterys. Ponios yra labai aktyvios, negali ramiai sėdėti 4 sekundes. Pirkdami tokį gyvūną, turite nedelsdami žinoti, ar toks temperamentas jums tinka, ar galite sekti augintinį, kuris nuolat stengiasi kažkur lipti.



Ar tau tiks, kad ji retai sėdės rankose. Ir svarbiausia, ar sugebėsite užtikrinti visišką jos saugumą. Kalbant apie patiną, jie yra daug labiau subalansuoti. Patinai dažniau įsigyjami kaip augintiniai, nes jie labiau prisiriša prie savininkų. Jie ilgą laiką gali sėdėti ant rankų ir kelių, sugeba išsimaudyti ar tiesiog pabūti šalia savininko.

Kartais vyrai, kaip ir šunys, seka ant savo vyro kulnų. Kitaip tariant, patelės labiau domisi aplinkiniu pasauliu, o patinai yra pasinerę į bendravimą su savininku. Išmintis ateina su amžiumi

Šeškų pobūdis ir elgesys labai priklauso nuo amžiaus. Jaunasis šeškas yra labai aktyvus, sekundę nesėdi, visą laiką kažkur stengiasi ir mirksi. Paauglystėje, lytinio brendimo metu (maždaug nuo 4 iki 8 mėnesių) toks gyvūnas tampa ne toks aktyvus, tačiau jis pradeda veikti labai nemandagiai.


Tai išreiškiama noru dominuoti savininku ir augintiniais, daryti tai, kas draudžiama. Su amžiumi šeškas atrodo išmatuotas ir net, jei norite, išminties. Jis tampa ramesnis ir protingesnis. Tuo pačiu metu šeškas netampa mažiau aktyvus, tiesiog ši energija įgauna labiau formalizuotą formą. Įdomu tai, kad žaismingumas ir blogybė išlieka iki senatvės ir tik tada, kai gyvūną jau galima vadinti „senu“, jis tampa ne toks aktyvus.

Provėžų metu dar aktyviau. Natūraliomis gyvenimo sąlygomis šeškai nesudaro pulkų, o palaiko ryšį su artimaisiais, bendraudami dominavimo-pateikimo principu. Bet kurioje gyvūnų grupėje iškart atsiranda šeškas, kuris tampa „pagrindiniu“, tai taikoma tiek patelėms, tiek patinams. Šis elgesys ryškiausias per veisimosi sezoną. Štai kodėl laikymo namuose sąlygomis gyvūnai šiuo laikotarpiu tampa neklaužada ir paklusni. Poravimasis šeškais yra gana aštrus procesas.


Patinas jokiu būdu nesirūpina moterimi, o tiesiog įkando jai įbrėžimą, kai yra pasirengęs poruotis, ir užmezga ryšį. Moteris tuo pat metu priešinasi, skleidžia nepatenkintus garsus. Dažniausiai šis procesas atrodo kaip kova. Tuo pat metu vyro seksualinis aktyvumas yra toks didelis, kad namuose jis yra pasirengęs bendrauti su bet kuo - žaislais, drabužiais, antklodėmis ir kt. Blogi charakterio bruožai

Beveik visi šeškai išsiskiria tokiomis savybėmis, kurias dauguma šeimininkų vadins „neigiamomis“. Vienas iš šių ydų yra užsispyrimas. Jei gyvūnas kažko nori, tada jo sustabdyti beveik neįmanoma. Galite užblokuoti jo kelią į norimą, tačiau tai ne visada gelbsti situaciją, nes šeškai yra neįtikėtinai judrūs ir gali net įsirėžti į labai mažą skylę.

Pavyzdžiui, atjunkyti augintinį kasti žemę gėlių vazonuose yra beveik neįmanoma. Šeškai ne tik nupjauna dirvožemį, bet kartu su konteineriu perbraukia augalą prie grindų. Atjunkyti gyvūną nuo to neįmanoma. Norėdami išsaugoti visas namų gėles, jas reikia statiškai pritvirtinti, uždengti dirvą dangčiu, o šeškas turėtų pateikti indą su užpildu, kurio gaila neduoti ašaroti.


Kitas nelabai geros kokybės šeškas gali būti vadinamas jo per dideliu smalsumu. Padauginkite šį bruožą iš užsispyrimo ir nenuobodžios veiklos, ir gausite padarą, kuris stengiasi visur šliaužioti ir visur lankytis. Nepaisant to, kad tokių tetrapodų kūnas leidžia jums prasiskverbti net į pačias siauriausias skylutes, jūs turite beveik nuolat jį stebėti, kad nieko neįvyktų.

Tuo pačiu metu šeško bebaimis yra gera ir pražūtinga kokybė. Jis praktiškai nieko nebijo! Toks padaras, kurio atvirai mažas dydis, yra pasirengęs stoti į kovą net su dideliu šunimi. Jis greitai užkopia į aukščiausius paviršius, nepaisant to, kad visiškai nesugeba lipti žemyn. Toks bebaimiškumas, kaip taisyklė, sukelia sužalojimus ir kitas rimtas bėdas.


Šeškas visai nebijo patekti į vandens rezervuarą, ir tai nepaisant to, kad beveik niekada nesugeba iš jo išlipti. Paprastai patekęs į tokią situaciją, gyvūnas maudosi ratu, kol snaudžia, išsekęs. Vis dėlto tokie gyvūnai dažnai miršta nuo elektros smūgio, kai, nežiūrėdami atgal, pradeda pinti laidus. Taip pat atsitinka, kad jie miršta skalbimo mašinose.

Prieš tapdami šeško šeimininku, turite gerai pagalvoti, ar esate pasirengęs ištverti jo neišdildomą temperamentą, užsispyrimą ir aktyvumą. Be to, nuoširdžiai įvertinkite savo galimybes, ar būsite tokie atsargūs, kad šeško smalsumas jam netaps tragedija.

Jei visa tai yra jūsų jėgose, įsigiję šešką, gausite ne tik įdomų gyvūną, bet ir labai mylinčią augintinę.

Kas yra šeškas, kaip jį laikyti ir kaip maitinti

Kas yra šeškas? Kuo jo turinys namuose skiriasi nuo įprastų šunų ir kačių? Kuo jis maitinamas? Kokia priežiūra reikalinga? Šiame straipsnyje pabandysiu atsakyti į dažniausiai kylančius būsimų ir pradedančiųjų namų savininkų klausimus.

Šeškas (šeškas, furo) - mažas martenų šeimos plėšrūnas, jau seniai laimėjo žmonių širdis daugelyje pasaulio šalių, o šių augintinių populiarumas kasmet auga. Šie gyvūnai turi išvystytą protą, egzotišką išvaizdą ir originalų, nepalyginamą charakterį. Šeškas namuose niekada neleis savo šeimininkui nuobodžiauti, šis mažas prisistatymas martenui daugelį metų tampa šeimos nariu!

Daugelis žmonių nuoširdžiai tiki, kad šeškas priklauso graužikų šeimai. Šis naivus melagingas žinovas būtų sukėlęs šypseną, jei ne liūdna tendencija - vis daugiau graužikų šeško teorijos šalininkų perka šiuos gyvūnus ir laikosi juos laikydamiesi savo minčių apie pelių, žiurkių ir triušių laikymą. Nepatenkinti plėšrūnai užpilami košėmis, daržovėmis, laikomi akvariumuose, mažyčiuose narveliuose. Tokiomis sąlygomis šeškai labai greitai žūsta.

Todėl, pirmiausia ką reikia išmokti, šeškas yra plėšrūnas, be to, griežtas (privalomas) plėšrūnas. Šeškas turi valgyti žalią mėsą (arba specialų maistą), daug judėti ir aktyviai, bendrauti su šeimininku - tai yra būtinos sąlygos pilnaverčiam gyvūno gyvenimui.

Šeškai dažnai klaidingai vadinami honorarais. Tai neteisinga. 70-ųjų pabaigoje eksperimentiniais tikslais buvo veisiami „Honoriki“ (šeško ir europinės audinės hibridas), tačiau nebuvo rasta nei dekoratyvinių (dėl prastos prigimties), nei kailinių gyvūnų (dėl veisimosi sunkumų). Yra tik keletas tikrų garbingų žmonių, taigi visi gyvūnai, vadinami paslaptingais garbininkais, yra ne kas kita, kaip labiausiai paplitę šeškai.

Daugelis kitų klaidingų nuomonių ir mitų apie šeškus, apibūdinančius juos kaip žiaurius žudikus, taip pat neturi nieko bendra su realybe. Šeškas yra stebėtinai meilus gyvūnas, nuoširdžiai prisirišęs tiek prie savininko, tiek prie visų šeimos narių.

Šeško kvapas visai nėra toks stiprus ir aštrus, kaip galvoja vidutiniai žmonės. Jie girdėjo tik posakį „smirdantis, kaip šeškas“, tačiau drįstu jus patikinti - šis teiginys taikomas išimtinai nekastruotiems patinams provėžose (poravimosi sezono metu). Patelės ir paruduoti patinai kvepia ne stipriau nei normali gerai prižiūrima katė. Laiku išvalę, jūsų svečiai net nepajus, kad bute gyvena pora šeškų.

Šeškai gali išskirti kaukolės liaukų sekreciją, kuri turi labai nemalonų kvapą, tačiau tai yra labai reta atvejis, kai yra stiprus susijaudinimas ar baimė. Šeškams kategoriškai nerekomenduojama pašalinti latakų liaukų, nes, be kankinimų, tai neatneša šeško, o specifinis odos kvapas niekaip nėra susijęs su šių organų veikla.

Be išimties visi šeškai jauname amžiuje gali įkąsti. Taigi jie įgyja vietą artimųjų grupėje, tikrina tave tema „kas yra pagrindinis šeškas šeimoje“. Tinkamai auklėjant tokius įkandimus labiau tikėtina žaidimo motyvas nei agresyvus, jie greitai išnyksta. Agresiją, atvirkščiai, gali parodyti tik nesocializuoti gyvūnai, kurie nežinojo iki žmogaus rankų pirkimo, tinkamos priežiūros ir auklėjimo.

Prieš nuspręsdami įsigyti šešką, gerai pagalvokite. Nerekomenduojame įsigyti šeškų:
- žmonės su ikimokyklinio amžiaus vaikais ar artimiausiu metu planuojantys susilaukti kūdikio (statistikos duomenimis, dažniausiai ši savininkų grupė anksčiau ar vėliau atsikrato šeško),
- alergiški žmonės (nors alergija šeškams yra daug retesnė nei katėms, prieš pirkdami turėtumėte pasitarti su gydytoju),
- medžioklinių veislių šunų turinys (šeškai gerai susitvarko su kitais šunimis ir katėmis),
- graužikų ir paukščių savininkams (tai yra natūralus šeškų grobis, net ir atskirai laikydami gyvūnus patirs stresą),
- tiems, kurie negali skirti pakankamai laiko šeškams,
- pagyvenę žmonės, gyvenantys ramiu ir išmatuotu gyvenimo būdu (šeškas yra labai aktyvus gyvūnas),
- žmonėms, neturintiems tinkamų laikymo ir materialinių sąlygų (šeškas nėra narvas, o veterinarinės paslaugos nėra pigios)

Optimaliausias šeško pirkimo amžius yra nuo 2 iki 5 mėnesių, nors viršutinių ribų nėra. Įsigyti jaunesnius nei 2 mėnesių gyvūnus yra gana rizikinga - jei veisiant patelę ar auginant šuniukus (būtent vadinamuosius mažuosius šeškus) selekcininkas padarė net menkiausių klaidų laikydamas ar maitindamas, tai nesulėtės. Galite parsivežti namo visiškai sveikos išvaizdos kūdikį, o po kelių dienų jis nustos aktyviai judėti, kojos pradės judėti atskirai, krūtinė ir stuburas pradės greitai deformuotis, išsivystys dalinis paralyžius. Tai yra RAKHIT. Toks šeškas gali labai greitai mirti arba likti neįgalus visam gyvenimui. Šios ligos gydymas yra brangus ir ilgas, ne visada užtikrinamas pasisekimas.

Todėl - netaupykite perkant šešką. Per maža gyvūno kaina turėtų jus įspėti. Atminkite, kad šeškų veisimas yra brangus hobis, atsakingas veisėjas į šuniukus įdeda daug pastangų, laiko ir pinigų, o tai, žinoma, daro įtaką jo vertei.

Geriausia vieta susikurti kailinius draugus yra su klubo selekcininku. Gausite patarimus, garantinį aptarnavimą po pardavimo, dokumentus gyvūnams, literatūrą ir kai kurias kitas „premijas“. Pasirašydami pirkimo-pardavimo sutartį galėsite gyvūną iškeisti ar grąžinti.

Jei perkate šešką abejotinose vietose - turguose, laikraščių skelbimuose - žinokite, kad perkate „kiaulę kišenėje“. Labai apgailestaujame, kad naminių gyvūnėlių parduotuvės nėra toli nuo garsaus „Paukščių“. Bet svarbiausia, kad profesionalus ir atsakingas veisėjas NIEKADA neperduos savo gyvulių tokioms prekybos vietoms. Prisimink tai ir padaryk išvadas.

Įsigijus sveiką žvėrį ir tinkamai jį prižiūrint, šeškas gali gyventi 10–12 metų iki senatvės neprarasdamas linksmumo ir žaismingumo.

Tačiau nusipirkti šešką yra pusė kovos. Priežiūrai jam reikės daug visko iš karto.

Šeško narvas ir jo priedai

Šešką bute galima laikyti laisvai (kaip katę) ir pusiau laisvą (uždaryti naktį ir nebuvimo metu). Bet kokiu atveju šeško narvas yra reikalingas. Tai jo namai, tik visa jo teritorija. Narve turėtų būti jo dubuo, rutulinis ar spenelių girdyklos kabojimas (šeškai iš dubenėlių pila vandenį), padėklas (kampinis arba stačiakampis), hamakas, namas ar patalynė, kurią reikia palaidoti galvoje (dažnai savininkai naudoja pasenusius daiktus). : linas, seni megztiniai, rankšluosčiai). Visų rūšių lentynos, kopėčios, vamzdžiai išplės naudingą narvo plotą, suteiks šeškams galimybę visapusiškai fiziškai užsiimti.

Šeškai, skirtingai nei katės, dažnai neapsiriboja vienu dėklu, prasminga dėti padėklus kiekviename kambaryje, kur gyvūnas gali prieiti. Užpildas yra tinkamas tik sugeriantis, jokiu būdu nelimpa. Daugelis savininkų išvis nenaudoja užpildo.

Laikant pusę laisvo šeško, narvo dydis yra mažiausiai 60x80x45 cm, o laisvojo - mažesnio dydžio. Bet principas „kuo daugiau, tuo geriau“ šiuo atveju yra pateisinamas. Narvas turi būti saugiai užrakintas, ląstelių (strypų) žingsnis ne didesnis kaip 3 cm. Narvą galima pastatyti tiek į kambarį, tiek į uždarą balkoną, lodžiją. Net žiemą, esant šiltam namui, šeškas neužšąla (įsitikinkite, kad girdyklėje esantis vanduo neužšąla). Griežtai nepriimtina laikyti narvą šalia šildymo prietaisų, saulėje, grimzlėje. Šeškas gali mirti nuo perkaitimo.

Atminkite, kad visiškai neįmanoma šešką narve visada laikyti! Bent 3–4 valandas per parą šeškas turėtų džiaugtis laisve.

Šešiui, kaip ir kiekvienam vaikui, reikia žaislų. Tačiau guma ir kailiniai žaislai gali būti pavojingi šeškams - įsigykite plastiko ar latekso. Parduodama yra šeškų vamzdžiai ir tuneliai, kuriais gyvūnai labai mėgsta bėgioti. Dažnai šeškai ir jų savininkai renkasi „improvizuotas priemones“, o ne žaislus - kojines, rūkstančius krepšius, senas šlepetes. Dėžė smėlio ar grūdų, skirtų kasti, patenkins jų natūralų aistrą šiam užsiėmimui.

Norėdami gabenti šešką iš pirkimo vietos į namus, taip pat vėlesnėms kelionėms pas veterinarą, pasivaikščiojimams, aplankyti ir pan., Turėsite jį nešiotis. Šiam tikslui optimaliai tinka plastikiniai kačių krepšiai. Nešiojamasis audinys šeškas greitai tampa netinkamas naudoti.

Šeškas namuose

Šeškai yra nepaprastai smalsūs padarai; niekas jūsų namuose neliks be jų dėmesio. Nors jie miega 18 valandų per parą, tačiau pabudimo metu jie „visiškai išeina“. Todėl būtina apžiūrėti butą dėl galimų nelaimingų atsitikimų.

Visos angos ir angos, kuriose šeškas gali lipti, turi būti uždarytos arba padidintos, kad šeškas jose neužstrigtų. Kambariniai augalai, kurie stovi ant grindų ar prieinami, bus iškart sugadinti. Bausti šešką už tokią „netvarką“ yra absoliučiai nenaudinga, geriau iš anksto gėles pakelti iki reikiamo aukščio. Be to, daugelis augalų gali būti nuodingi. Šeškas nežino, kaip pašokti į viršų, tačiau jis gali lengvai užlipti ant lovos užtiesalo ar apmušalų.

Didžioji dauguma šeškų nesugadina tapetų, baldų ir neria vielos, tačiau jie turi aistrą guminiams daiktams - gali būti sugadinti vonios kilimėliai, nuotolinio valdymo pulto ir telefonų mygtukai bei daugelis kitų objektų. Tačiau didelis pavojus slypi tame, kad praryti gumos ar kitos nesuvirškintos medžiagos gabaliukai gali sukelti žarnyno nepraeinamumą - tai viena iš labiausiai paplitusių šeškų mirties priežasčių. Kilus menkiausiam įtarimui dėl žarnyno obstrukcijos, skubiai kreipkitės į veterinarą.

Derliaus nuėmimo metu šešką geriausia uždaryti narve, kitaip jis jums pradės intensyviai „padėti“, supilkite kibirą, gerkite vandenį su plovikliais (geriau buitines chemines medžiagas pašalinti toliau ir aukščiau).

Jei sulankstote ir atidarote baldus, įsitikinkite, kad kitoje vietoje yra šeškas, atsisėskite ant lovos, būkite atsargūs - gyvūnas gali ramiai miegoti po dangčiais.

Kritimai iš langų, balkonų pasitaiko taip dažnai, kad baisu skambinti numeriais. Uždarykite langus, palikdami šešką be priežiūros, uždarykite visus balkono įtrūkimus, perkelkite baldus, per kuriuos šeškas gali užlipti iš atvirų langų, uždarykite langą patikimu tinklu (įprastas „uodo“ šeškas gali lengvai „išbristi“).

Jei turite skalbimo mašiną iš priekio, prieš skalbdami būtinai patikrinkite, ar šeškas miega būgne. Deja, buvo atvejų, kai sukrėsti savininkai iš rašomosios mašinėlės išgaudavo ne tik skalbinius.

Ventiliatoriai, pliki laidai, atviro tipo šildytuvai, sugedę elektros prietaisai kelia pavojų ne tik gyvūnui, bet ir žmonėms. šeškas, furo šeškas - maži vagys ir vilkite viską, kas bloga. Tai nėra taip jau blogai - bet kuris „sloven“ meistras labai greitai pripranta prie idealios tvarkos! Rasti pavogtą nėra sunku - dažniausiai šeškai deda 2–3 nuolatinius „lizdo kiaušinius“.

Šeškai mėgsta kasti šiukšliadėžėje, sugeba išmokti atidaryti stalčius ir duris, todėl patekti į virtuvę yra geriausia.

Kadangi šeškas yra labai protingas gyvūnas, šis pavojų sąrašas toli gražu nėra išsamus, visko numatyti neįmanoma, tačiau verta atidaryti akis. Jei šeškas šiandien nesugeba kažko padaryti, tai dar nereiškia, kad jis rytoj to neišmoks!

Visi šeškų savininkai namuose turi turėti būtiniausią pirmosios pagalbos vaistinėlę (skystas parafinas, vandenilio peroksidas, tvarsčiai, aktyvuota anglis ir kt.) Ir veterinarijos klinikų telefonus (toli gražu ne visos klinikos turi patirties šeškų gydyme, nurodo tik gerbiami specialistai). Niekada nenaudokite vaistų! Visos šeškų ligos greitai praeina, nedelskite apsilankyti pas veterinarą.

Pasivaikščiojimas su šešku, išvykos ​​į gamtą, į šalį

Privalomas vaikščiojimas nebūtina, vaikščioti su gyvūnu ar ne, savininkas pats nusprendžia. Bet norint vaikščioti, reikia patikimo diržo, prie kurio turite iš anksto išmokyti šešką. Prisiminkite keletą paprastų taisyklių:

Vaikščioti su šešku galite tik pasiskiepiję!
Nuleisti šešką iš pavadėlio yra didžiulė rizika, gyvūnas gali būti negrįžtamai prarastas.
Neleisk šeškams valgyti ir net užuoskite kitų gyvūnų atliekas, kraiką.
Negalima vaikščioti su šešku šunų vaikščiojimo vietose.

Nevaikščiokite žaidimų aikštelėse - maži vaikai gali būti įkandami šeško, kuris patiria didelę bėdą (nesiskiepijus nuo pasiutligės, jūsų gyvūną galima pašalinti ir sunaikinti įstatymais). Maži vaikai taip pat gali netyčia sužeisti šešką.

Keliaudami automobiliu, nepalikite šeško automobilyje - jei automobilis yra saulėje, gyvūnas per kelias minutes gali mirti.

Keliaujant į šešką reikia pasiimti keltą su vandeniu. Jei jis neprisitaiko tiesiai prie nešiklio, pasiūlykite šešką gerti tiek kartų, kiek jam reikia.

Namelyje ar gamtoje neleiskite šeškams vaikščioti savarankiškai, net jei jums atrodo, kad jis jau puikiai žino šią teritoriją, 99% atvejų jis bus pamestas.

Jei norite šešką laikyti lauke, galite pastatyti uždarą rašiklį, jis turi būti arba su grindimis, arba iškastas 50–60 cm į žemę (šeškai gali pakenkti taip, kad grafas Monte Cristo numirtų iš pavydo). Tačiau nepamiršk apie vagių.

Išvaizda

Stepių šeškas yra didelis, palyginti su kitais martenų šeimos atstovais. Suaugęs žmogus turi pailgą kūną ir trumpas kojas, todėl plėšrūnas gerai lipa į skylutes. Stepių kerpės kūno ilgis gali siekti 60 cm, o svoris - iki 2 kg. Patinai paprastai būna didesni nei patelės ir turi pūkuotą uodegą.

Gyvūno plaukai yra ilgi, tačiau jie nesiskiria nuo tankio. Per išorinius plaukus matomas lengvas apatinis sluoksnis, kurį lengva pastebėti net nuotraukoje. Šių plėšrūnų oda medžiotojams yra menka, nors sieninis šeškas kartais veisiamas fermose dėl kailio.

Išvaizda stepinis šeškas

Šių gyvūnų spalva priklauso nuo buveinės ir sezono. Kartais dėl išmetimo proceso ir natūralių sąlygų stepių hori gali radikaliai skirtis savo spalva. Tačiau visi šios rūšies atstovai turi bendrų bruožų. Plėšrūnų plaukams būdingos šios savybės:

  • Plaukų linija yra tamsesnė galuose ir lengvesnė arčiau kūno.
  • Apatinis sluoksnis yra lengvas. Dažni atspalviai yra smėlio spalvos, balti, smėlio ir kava su pienu.
  • Snukis turi ryškią tamsią kaukę.
  • Kojos, uodegos galiukas ir skrandis yra tamsiausios dalys. Spalva gali būti beveik juoda.

Ryškios tamsios kaukės buvimas baltame veide laikomas skiriamuoju ženklu stepinio šeško aprašyme, tačiau tarp šios rūšies gyvūnų taip pat randama absoliučiai baltų individų.

Paprastai „White Steppe Chorea“ atsiradimo priežastis yra melanino nebuvimas organizme. Dėl šio reiškinio populiarumo albinosai laikomi atskira šio plėšrūno porūšiu.

Plotas

Originali stepinio šeško (stepinio horeko) buveinė laikoma Vakarų, Rytų ir Centrine Europa. Taip pat šiuos gyvūnus galima rasti visoje Azijoje. Pogrupis yra paplitęs tokiose šalyse kaip:

Priešingai nei miško rūšys, plėšrūnas mieliau įsikuria atvirose vietose.

Šį gyvūną galima rasti stepėje, miško pakraštyje ir ganykloje. Gyvenvietėse šeškas sutinkamas daug rečiau ir be reikalo netinka žmogaus būstui.

Pastebėtina, kad tokio plėšraus gyvūno išvaizda labai priklauso nuo buveinės. Taigi Vakarų ir Rytų Europos šeškai turi tamsesnę spalvą ir didesnį kūną, o Azijos plėšrūnai gali būti mažesni ir lengvesni.

Šeško buveinė

Tokį didelį stepinių trochų asortimentą lemia keletas veiksnių:

  • Plėšrūnai gali prisitaikyti prie bet kurios gamtoje esančios mėsos. Šeškai šiaurėje valgo triušius ir paukščius, o pietiniai porūšiai ramiai maitinasi driežais ir dideliais vabzdžiais.
  • Plėšrūnai yra labai intelektualūs, todėl dažnai atsargas kaupia maistui. Tai padeda šeškams išgyventi šaltuoju metų laiku.
  • Tankus apatinis sluoksnis leidžia gyvūnams palaikyti kūno temperatūrą ir vienodai gerai apsaugo juos nuo karščio ir šalčio.
  • Kūno manevringumas ir lankstumas padeda šeškams išvengti didelių priešų, o aštrūs dantys suteikia plėšrūnams pergalę kovoje su tokiais gyvūnais kaip gofrai, lapės ir barsukai.

Šiuo metu didžiausias pavojus šių gyvūnų populiacijai yra miškų kirtimas ir stepių vystymasis. Net intensyvi medžioklė nekenkia šiai veislei tiek, kiek naujų teritorijų vystymasis.

Nepaisant didelės populiacijos ir plataus paplitimo, kai kurie šių gyvūnų porūšiai buvo ties išnykimo riba. Nuo 1996 m. „Amur“ stepinis šeškas yra Rusijos raudonojoje knygoje, o zoologai šiuo metu užsiima šių plėšrūnų skyrybomis.

Stepo šeško racija

Šios rūšies mustelidų atstovai yra naktiniai gyvūnai. Stebukas šeškas eina medžioti sutemose, o po pietų miega miegotas. Šių gyvūnų kūno struktūra turi savybę: labai trumpas žarnynas. Dėl to šeškai pasižymi padidėjusia medžiagų apykaita. Aktyvūs medžiokliniai gyvūnai kompensuoja ilgą miegą. Gamtoje gyvūnas gali miegoti iki 18 valandų, o likusį laiką medžioti, apeiti teritoriją ir aprūpinti atsargomis.

Norėdami gauti maisto tamsiu paros metu, šeškai padeda matymui ir vikrumui. Gyvūnai lengvai sugauna graužikus, vejasi aukas ir sulaužo jų pilkapius.

Šeškas yra įpareigotas plėšrūnas ir negali valgyti nieko, išskyrus mėsą. Paprastai gyvūno racionas yra tokie gyvūnai:

  • žiurkėnai, pelės ir žiurkės stepėse,
  • varliagyviai ir driežai,
  • paukščiai ir kiaušiniai
  • bestuburiai.

Kartais šeškas gali medžioti gyvates, tačiau plėšrūnas neturi atsparumo nuodams. Namuose stepiniam šeškams galima duoti veršienos, virtos vištienos ir šviežios žuvies. Šiuos gyvūnus draudžiama šerti kačių ar šunų maistu, taip pat soja. Šeško skrandis nevirškina mėsos pakaitalų, todėl plėšrūnas gali mirti.

Laukinis išgyvenimas

Natūraliomis sąlygomis Steppe trochees neturi daug natūralių priešų. Tarp jų yra vilkai, lapės ir laukiniai šunys. Taip pat plėšrūs paukščiai, tokie kaip ereliai, pelėdos ir vanagai, gali medžioti gyvūnus. Tačiau šie plėšrūnai nekelia rimtos grėsmės gyvūnų populiacijai. Šeškai turi geras fizines savybes, leidžiančias jiems išslysti iš priešo nagų. Taip pat maži plėšrūnai turi specialias liaukas, skleidžiančias aštrų kvapą. Ši kūno savybė apsaugo gyvūnus nuo priešų, tokių kaip lapės, nes jis smarkiai numuša taką. Be to, gyvūnai turi gerą gimstamumą, todėl natūralus šeškų skaičiaus sumažėjimas nėra problema.

Stepes šeškas gamtoje

Daug didesnis pavojus stepiniam šeškams yra paplitę sąvartynai ir pastatai. Gyvūnas negali prisitaikyti prie panašių gyvenimo sąlygų ir dažnai žūsta nuo šiukšlių. Smalsūs šeškai ritasi krūvose arba įsispraudžia į techninius vamzdžius, po kurių jie užspringta. Štai kodėl kai kurie martenų šeimos atstovų porūšiai atsidūrė ties išnykimo riba.

Veislinis stepinis šeškas

Prieš pradėdama poravimosi procesą, patelė ieško pastogės. Steppe hori kaip būstą naudoja savo aukų pilkapius ar apleistus stambesnių graužikų namus. Keršytojai nemėgsta patys iškasti skylių, mieliau valgo juose gyvenančius gofrus, o vėliau aprūpina kambarį savo skoniu. Paprastai praėjimas praplečiamas dėl to, tačiau kamera lieka nepažeista. Šeško įėjimas į skylę siekia 12 cm skersmens, tuo tarpu goferiui būdingas 6 cm dydis.

Šeškų rujos periodas baigiasi vasario pabaigoje arba kovo pradžioje. Šių gyvūnų kūnas yra suprojektuotas taip, kad su ilgai trunkančiu estrus gyvūnas gali mirti, todėl namuose ne genties augintinis turėtų būti sterilizuotas. Poviniai šeškai atrodo gana agresyvūs: patinas įkando ir tempia patelę ties ketera, gyvūnai gali sužeisti vienas kitą. Sėkmingai poravimosi metu estrus nustoja galioti ir patelė jauniklius nešioja 40 dienų. Poezijos palikuonys gimsta gegužę arba liepą.

Nora prieš gimdymą yra izoliuojama sausa žole ir lapais. Šuniukai gimsta akli, nuogai ir negali savimi pasirūpinti. Moteriški šeškai yra labai rūpestingi ir praktiškai nepalieka lizdo pirmaisiais gyvenimo mėnesiais. Šuniuko akys atsidaro iki ketvirtos savaitės pabaigos, po kurio motina pamažu šeškus perkelia į mėsos maistą. Pirma jaunų gyvūnų medžioklė paprastai būna trečio mėnesio pabaigoje.

Medžioklė ir buveinė

Žiemą jis dažnai apsigyvena tvartuose, negyvenamuose pastatuose ir arklidėse. Vakare jis palieka savo prieglaudą ir eina medžioti kiškių, triušių, putpelių, driežų, gyvačių, varlių ir kitų mažų gyvūnų, naminių paukščių nuo karvelio dydžio iki kalakuto dydžio, jis taip pat neišleidžia ir ypač mėgsta gerti kiaušinius.

Įlipęs į namus, jis, jei įmanoma, smaugia visą populiaciją ir taip atkakliai vykdo laukinius triušius, kad užtenka vienos šeškų šeimos, kad per trumpiausią įmanomą laiką pastebimai sumažintų triušių skaičių.

Centrinėje Europoje šeškas dabar pradėjo atsirasti daug rečiau ir yra laikomas daugiausia neprieinamose tankaus miško vietose. Alpėse jis kyla vasarą daug aukščiau miškų ribos. Apleistose triušių minose, nulaužtose uolienose ar krūmų akmenų, uždengtų krūmais ir aukštais žoliniais augalais, patelė sukuria lizdą, kuriame ji mečetės balandžio ar gegužės mėnesiais, rečiau liepos pradžioje, nuo 3 iki 8, dažniausiai 4–6 jaunikliai.

Laiku paimtus jaunus šeškus galima išmokyti medžioti triušius.

Šeškas yra mažas plėšrus gyvūnas iš marten šeimos, priklausantis weasels ir šeškų genčiai.

Šeško aprašymas ir pagrindinės jo savybės

Kaip ir dauguma marten atstovų, šeškas turi lankstų ilgą kūną, kuris dėl savo trumpų kojų atrodo labai pritūpęs. Nepaisant dydžio, gyvūno kojos yra pakankamai tvirtos, o tai leidžia jam puikiai šokinėti ir puikiai jaustis vandenyje. Ir ilgi šeško nagai yra puikus įrankis kasti skyles ir judėti aplink medžius.

Patinas yra didesnis nei patelės (jo kūno ilgis yra apie 50 cm). Gyvūno svoris priklauso nuo to, kokiai rūšiai jis priklauso. Vidutiniškai suaugęs šeškas gali sverti nuo 0,3 iki 2 kg. Gyvūno galva yra maža, pailga ir ovali, purvas tampa nuobodu tvarkinga, trumpa nosimi. Dėl ilgo ir lankstaus kaklo gyvūnas yra labai pasukamas. Vienu ryškiausių šeško bruožų galima pavadinti jo pūkuotą ilgą uodegą, kurios ilgis siekia iki 18 cm.

Gyvūno kailio spalva skiriasi ir priklauso nuo jo rūšies. Gamtoje randami šeškai su smėlio spalvos šviesos tonu, taip pat beveik juodi rūšių atstovai. Pats kailis yra malonus liesti ir storas, išoriniai plaukai gale yra tamsesni. Gyvūno kailis atrodo labai patraukliai rudenį, kai baigiasi pelėsis - tada jis mirga ir mirga saulėje.

Nepaisant labai mielos išvaizdos, šeškas sugeba gerai atsispirti už save. Norėdami atbaidyti priešus, jis naudoja specialią paslaptį, turintį nemalonų aštrų kvapą, kurį išskiria liaukos, esančios šalia uodegos. Dėl gerai išvystyto kvapo šeškas yra puikus medžiotojas, galintis užuosti savo grobį iš tolo. Kitas gyvūno ginklas yra aštrūs dantys su pora žandikaulių ant kiekvieno žandikaulio. Kiek laiko šeškas gyvena skirtingomis sąlygomis? Gamtoje gyvūnas retai gyvena ilgiau nei 4 metus, o nelaisvėje jo gyvenimo trukmė pailgėja iki 7 metų.

Šeškas paplito pasaulyje

Kur gyvena šeškas ir kaip jis elgiasi natūralioje aplinkoje? Šeškai gyvenimui laukinėje gamtoje pasirinko pusiau dykumas, stepes ir negausius miškus. Kartais šiuos gyvūnus galima rasti net gyvenvietėse. Kalbant apie plėšrūno buveinių geografiją, jis yra labai platus - tai visos Europos šalys, Centrinė ir Centrinė Azija, šiaurės vakarinė Afrikos dalis, JAV ir net Naujoji Zelandija (gyvūnas čia buvo atvežtas specialiai naikinti pelių ir žiurkių minios). Šeškai negyvena tankiuose miškuose ir atvirose vietose. Jie yra labai prisirišę prie namo, medžioja tik naktį ir dažniausiai aprūpina savo namus kitų stepių gyventojų urvuose. Jie taip pat gali įsirengti prieglaudą šieno kupetuose, senų medžių daubose, malkose ir kt.

Natūralūs šio gaivaus gyvūno priešai yra plėšrūnai, turintys didesnius dydžius - tai lūšys, vilkai, lapės. Auksiniai ereliai ir erelių pelėdos taip pat gali jį medžioti. Dažnai šeškus naikina žmonės, kuriems gyvūnas yra vertingas dėl savo gražaus pūkuoto kailio.

Stepinis šeškas

Stepinis šeškas (jis taip pat vadinamas baltuoju arba lengvu šešku) - turi didelį kūną (užauga iki 56 cm), sveria apie 2 kg, uodega užauga iki 18 cm.Tokio gyvūno tinkliniai plaukai yra ilgi, bet ne tankūs, turi rusvą spalvą, pro jį šviečia lengvesnis tankus apatinis kailis. Šviesus gyvūno snukis yra padengtas tamsia kauke, jo uodega ir letenos taip pat yra tamsesnės spalvos.

Stepe plėšrūno maistas negali būti vadinamas monotonišku - jo racioną sudaro mažesnių gyvūnų, tokių kaip pika, gopher, pelės, varlės, gyvatės, žiurkėnai, mėsa. Kartais šeškas grobia paukščius ir varliagyvius. Žiemos sezono metu dietos tampa vis rečiau, o pelės lauke yra jos pagrindas. Be to, šeškas neneigia maisto atliekų, kurios išgaunamos šalia žmonių gyvenamųjų namų, taip pat nešiojasi. Jei gyvūnas turi daug maisto, tada stengiasi nepriartėti prie gyvenviečių, kad nesutiktų žmonių. Šis naktinis plėšrūnas yra labai derlingas, jo patelė sugeba atnešti palikuonių iki 16-18 jauniklių.

Lengvieji šeškai gyvena daugiausia rytų Europoje - Rumunijoje, Ukrainoje, Slovakijoje, Austrijoje, Čekijoje, Lenkijoje, Moldovoje ir Bulgarijoje. Jų taip pat galima rasti Rusijos stepių ir pusiau stepių regionuose, Centrinės ir Centrinės Azijos šalyse, rytinėje Kinijoje. Stepių šeško (unikalus) porūšis yra amūro stepės šeškas, išsiskiriantis savo spalva (jame vyrauja geltoni ir šviesūs atspalviai). Toks plėšrūnas gyvena daugiausia šiaurės rytinėje Kinijos dalyje, taip pat aptinkamas Vidurio Amūro stepėse.

Miško šeškas

Paprastas šeškas, taip pat miško, juodas arba tamsus, yra kuklesnio dydžio nei jo artimiausias stepinis pusbrolis (kūno ilgis retai viršija 45 cm), gyvūno svoris svyruoja nuo 0,4–1,5 kg. Tamsiosios šeškos patelės yra dar mažesnės. Galūnių ir liemens spalva smarkiai neprieštarauja, tokio gyvūno kojos, poduberkai ir uodega yra beveik juodos, o likusi dalis - juoda ir ruda. Ant plėšrūno veido puikavosi būdinga tamsi kaukė. Gamtoje dažnai galima rasti raudonos spalvos gyvūnų, taip pat visiškai baltų gyvūnų.

Ką valgo paprastas šeškas? Jo dietos pagrindas yra pelės lauke. Jis taip pat medžioja varles, gyvates, mažus paukščius (ypač myli jų kiaušinius), neneigia gyvūnų ir vabzdžių (skėrių, žalčių). Jei plėšrūnas gyvena šalia žmogaus būsto, jis gali grobti naminius paukščius ir triušius. Miško šeško palikuonys yra maži - patelė retai duoda daugiau nei 6 jauniklius. Šie gyvūnai gyvena europinėje Rusijos dalyje, Vakarų Europos ir Eurazijos šalyse. Tamsūs šeškai mieliau renkasi savo būstą miške ir giraitėse. Vienu metu juodasis šeškas buvo atvežtas į Naująją Zelandiją, kur iki šios dienos jis sėkmingai naikina peles ir žiurkes.

Šeškas - naminis šeškas

Šeškas, žinomas kaip afrikinis ir naminis šeškas, yra juodasis šeškas, kuris buvo prijaukintas vienu metu. Tačiau šis gyvūnas gali būti bet kokios spalvos, įskaitant rudą ir baltą, arba turėti kombinuotą spalvą. Gyvūno dydis yra gana kietas, palyginti su jo artimaisiais (vidutinis kūno ilgis yra 51 cm, o svoris yra 0,7–2 kg). Šeškas dažnai kertamas su laukiniais šeškais (gyvūnų hibridas vadinamas „choreret“).

Būtent tokiu būdu buvo veisiamas pirmasis Rusijos kilmės veislės auksinis šeškas. Gyvūnas yra didelio dydžio, tačiau pagrindinis jo bruožas yra šilkiniai tankūs kailiniai su ryškiai oranžine spalva. Auksinio šeško patino kūno ilgis yra 46 cm, šios rūšies patelių ilgis neviršija 39 cm.

Šeškas su juoda koja

Juodosios pėdos arba amerikinis šeškas - šis plėšrūnas yra gana retas reiškinys, todėl šiuo metu JAV įstatymai jį saugo kaip nykstančią rūšį. Patino ilgis yra iki 41 cm, jo ​​svoris svyruoja nuo 0,6-1 kg. Gyvūno kailis pačiame gale turi baltą spalvą, o jo galiukai yra tamsūs. Plėšrūno kojos ir uodega tamsios, snukis puoštas būdingąja kauke. Gyvūnas gyvena centriniuose JAV regionuose. Juodojo kodo šeško racioną sudaro lauko pelės, žiogai. Tačiau pagrindinis plėšrūno maistas, be kurio neįmanoma išgyventi natūralioje aplinkoje, yra pievų šunys.

Šeško gyvenimo būdas, įpročiai ir mityba

Dėl kai kurių organizmo ypatybių, būtent dėl ​​kepenų nebuvimo, šeško kūnas labai blogai pasisavina augalinį maistą. Štai kodėl šie gyvūnai yra plėšrūnai ir maitinasi daugiausia mažais graužikais, paukščiais ir jų kiaušiniais, varliagyviais ir net vabzdžiais. Šeškas yra gana karingas, jis bebaimis puola tokius gyvūnų pasaulio atstovus kaip gopėjai ir muskatai. Norėdami išgyventi žiemą - laiką, kai ypač sunku gauti maisto, šeškai iš anksto paruošia maisto atsargas savo namuose.

Šeškai medžioja skirtingai, tačiau mėgstamiausias būdas yra stebėti savo auką tiesiai prie įėjimo į jos prieglaudą ir staiga pulti. Dažnai būsimu maistu reikia ilgai laukti ne tik žemės, bet ir vandens. Badavimo metu šeškai tampa nepretenzingi ir su malonumu mėgaujasi nešina ar maisto likučiais, kuriuos žmonės išmeta.

Įdomus faktas: didžiąją dalį „nusikaltimų“, kurie dažnai priskiriami šeškams (tai yra puolimas prieš naminius gyvūnus, paukščius ir vištų lizdų sugadinimas), iš tikrųjų padaro daug pavojingesni plėšrūnai - lapė, weasel ir marten.

Šeško dauginimas

Kalbant apie plėšrūnų veisimosi sezoną, tai priklauso nuo aplinkos, kurioje gyvena tam tikra šeškų rūšis. Paprastai jis prasideda vasario mėnesį ir tęsiasi iki vasaros pabaigos. Pavyzdžiui, stepiniai šeškai pradeda poravimosi žaidimus ankstyvą pavasarį, miško šeškų varžybos gali prasidėti balandžio mėnesį ir tęstis iki birželio pabaigos. Maždaug 10–12 mėnesių amžiaus šie plėšrūnai tampa lytiškai subrendę, o jų poravimasis atliekamas be specialių poravimosi ritualų. Tai atrodo gana agresyviai: nepaisant aktyvaus patelės pasipriešinimo, patinas grubiai griebia dantis už įbrėžimo, po kurio jos keteros kurį laiką lieka įkąstos ir sumuštos.

Moteriško šeško nėštumo laikotarpis yra gana trumpas ir tik 1,5 mėnesio. Palikuonių skaičius priklauso nuo gyvūno tipo (vidutiniškai patelė veda nuo 4 iki 18 jauniklių, sveriančių ne daugiau kaip 10 g). Žindymas palikuonims išlieka ne ilgiau kaip 2,5 mėnesio, o sulaukę 4 mėnesių vaikai pradeda valgyti mėsą. Jauni šeškai tampa medžiotojais maždaug nuo šešių mėnesių amžiaus, o patelė pirmą kartą juos lydi. Įgiję visus išgyvenimui reikalingus įgūdžius, plėšrūnai pradeda savarankišką gyvenimą.

Įdomūs šeško faktai

Nepaisant plėšrūno reputacijos, šeškas yra gana mielas gyvūnas, kuris nesugeba padaryti didelės žalos žmonėms. Įdomūs faktai apie gyvūną:

  • Kai kurie žmonės mano, kad šeškas yra graužikas, nors iš tikrųjų tai yra mėsėdžių mėsėdžiai.
  • Šeškai yra labai judrūs ir vikrūs gyvūnai, kurie gali lengvai patekti į bet kurią vietą, praskriedami net per siauriausias spragas.
  • Gyvūno plaukai turi malonų muskuso kvapą.
  • Mažas šeškas, ką tik gimęs, lengvai telpa į šaukštelį.
  • Šeškas, nepaisant energijos ir didelio aktyvumo, sugeba miegoti iki 20 valandų, visiškai užmigdamas.
  • Pavojaus metu gyvūnas išskiria aštrų nemalonų kvapą, kuris gali atbaidyti bet kurį agresorių.
  • Šeškas pirmą kartą buvo sutramdytas maždaug prieš 2000 metų. Iš pradžių šiuos gyvūnus žmonės naudojo medžiodami triušius.

Dabar jūs visi žinote apie šešką, apie šeško gyvenimo būdą ir jo įpročius.

Taip pat skaitykite mūsų straipsnius: čia apie miško katę.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: THAIPUSAM in Little India SINGAPORE - Incredible Hindu festival (Rugpjūtis 2020).

Pin
Send
Share
Send