Apie gyvūnus

Prionailurus planiceps, katė Sumatran, plokščiagalvis

Pin
Send
Share
Send


Sumatran arba plokščiagalvė katė - Felis planicepsas - gyvena Tailande, Malaizijos pusiasalyje, Indonezijoje, Sumatroje ir Borneo. Kūno ilgis 53–81 cm, svoris 1,8–2,7 kg. Galva yra plati, plokščia, o šonuose žemos ausys. Akys didelės, kojos trumpos, uodega trumpa ir pūkuota. Kailis yra storas ir minkštas, spalva rausvai ruda, krūtinė ir pilvas balti. Rudos dėmės šonuose. Nuo nosies iki kaktos yra dvi baltos juostelės. Kailis yra storas ir minkštas, rausvai rudos spalvos, pilvas nudažytas balta spalva. Skrandyje ir šonuose atsiranda rudų dėmių. Nuo nosies iki kaktos yra dvi baltos juostelės. Skirtingai nuo kitų kačių, jie neturi galimybės įkišti nagų į leteną. Dantys taip pat turi ypatingą struktūrą, kurie visi yra smailios formos, kaip ir kumpiai. Visa tai kartu padeda sėkmingai žvejoti.

Ši rūšis maitinasi žuvimis, varlėmis ir kitais vandens gyvūnais. Pamatyti reidose dėl naminių paukščių. Jie ašara žemę ieškodami valgomų šaknų, taip pat valgo vaisius. Po 56 dienų nėštumo patelėje gimsta 1-4 kačiukai. Ši kačių rūšis yra reta, bendras jų skaičius nežinomas. Išvardyta I priede CITES.

Kilmė:

Pasiskirstymas Plokščiomis katėmis gali naudotis tik žemai apaugę atogrąžų miškai pietiniame Tailande, Malaizijos pusiasalyje, Sabah, Sarawak, Brunei Darussalam, Kalimantan ir Sumatra. Jie daugiausia aptinkami gėlo vandens buveinėse, pakrančių ir žemose vietose. Dažniau nutolę mažiau nei 3 km (1,9 mylios) nuo vandens.

Aprašymas:

Plokščiagalvė katė išsiskiria kaukole, einančia palei nosį iki snukio krašto, kurios šonai yra skersai ištempti. Kūnas plonas, o galūnės plonos ir pailgos. Pati galva yra labiau pailga ir cilindro formos nei naminėms katėms. Atstumas tarp akių ir ausų yra gana didelis. Cilindrinė forma ir skersinis galvos suspaudimas kontrastuoja apie neįprastai ilgus dantis. Varnelės yra beveik tokios pat ilgos.

Storos kailio, rausvai rudos spalvos viršutinė galvos dalis, tamsiai ruda ant kūno, rausvai balta, ant apatinės pilvo. Veidas yra lengvesnis nei kūnas, o snukis ir smakras yra balti. Dvi balkšvos juostelės yra abiejose nosies pusėse tarp akių. Ausys yra suapvalintos. Akys yra neįprastai toli į priekį ir arti viena kitos, palyginti su kitomis katėmis, suteikdamos katėms geresnį stereoskopinį matymą. Dantys yra pritaikyti sukibti su slidžiu grobiu, o žandikauliai yra gana galingi. Šios savybės padeda katės plokščia galva galva sugauti ir išlaikyti vandens grobį, kuriam ji bent jau gerai pritaikyta kaip žvejybinė katė. Kojos gana trumpos. Nagai yra ištraukiami, tačiau apvalkalo danga yra tokio dydžio, kad maždaug du trečdaliai nagų lieka išgaubti.

Priekiniai priekiniai viršsvoriai yra didesni ir aštresni nei kitos katės. Tarpdančių žievės membranos ant letenų padeda katei geriau sukibti su tankia augmenija ir vandeniu, o ši katė yra dar ryškesnė už tas, kurios yra ant žvejojančios katės letenų.

Veikėjas:

Manoma, kad plokščiagalvė katė yra viena ir greičiausiai išlaiko savo teritoriją. Nelaisvėje tiek moterys, tiek vyrai pasižymi šlapimu, eidami į priekį, palikdami žymę ant žemės. Plokščiagalvės katės yra naktinės, tačiau suaugusios patelės yra prieblandoje ir aktyviausios nuo 8:00 iki 11:30 ir 18:00 iki 22:00.

Plokščia galva kačių kačiuko skleidžiami garsai priminė naminę katę. Suaugusiųjų vokalinis repertuaras nebuvo iki galo išanalizuotas, tačiau jie purvina.

Papildoma informacija:

Plokščiagalvė katė (Prionailurus planiceps) yra maža laukinė katė, netolygiai paplitusi Tailando Malajų pusiasalyje, Borneo ir Sumatroje. Nuo 2008 m. Ji buvo įtraukta į pavojų keliančią IUCN dėl šlapžemių naikinimo jų buveinėse. Kyla įtarimas, kad faktinis populiacijos dydis gali būti mažesnis nei 2500 suaugusiųjų, nesant porūšių, kurių faktinis gyventojų skaičius yra didesnis nei 250 suaugusiųjų.

Kaip ir kai kurios kitos mažos katės, ji iš pradžių buvo dedama į Felis gentį, tačiau dabar laikoma viena iš penkių Prionailurus rūšių.

Aprašymas

Sumatrano katė turi plokščią galvą ir mažą kūno dydį, kaip naminė katė. Uodega yra trumpa, svyruoja nuo ketvirtadalio iki trečdalio kūno ilgio, atsižvelgiant į galvą. Mažos, suapvalintos ausys yra viena nuo kitos ir yra žemiau kaukolės viršaus. Kailis yra pailgas, storas ir minkštas. Viršutinė galvos dalis yra rausvai ruda, nugara tamsiai ruda, o apatinė kūno dalis šviesi. Atskiri plaukai yra baltos arba pilkos spalvos, todėl jiems atrodo pilki plaukai. Snukis yra blyškesnis nei likęs kūnas, smakras ir krūtinė yra balti. Jų apatiniai vokai ir kiekvienos akies vidus yra balti, bet nesudaro viso žiedo. Dvi tamsios juostelės tęsiasi nuo akių iki viršutinės galvos dalies, o antroji linijų pora eina po apatiniais akių vokais ir tęsiasi iki ausų. Apatiniai virpesiai yra balti, o viršutiniai - juodi apačioje, o galai - šviesūs. Galva pastebimai pailgi ir išlyginta kitų kačių atžvilgiu. Kailis tarp ausų yra gana trumpas, o tai kartu su žema ausų padėtimi suteikia katei plokščiapėdystę. Kojos yra mažos, o kojos ilgos ir siauros. Nagai, kaip ir žvejojančios katės bei gepardo, nėra visiškai atsitraukę. Nosies kaulai yra trumpi ir siauri, dėl to akys yra arčiau viena kitos, nei kitoms katėms. Jie turi beveik lygiagrečias dantų eiles. Pirmasis ir antrasis mažieji molarai yra gerai išvystyti, o tai leidžia užfiksuoti slidų grobį burnos priekyje. Sagittalinis apvalkalas yra gerai išvystytas, o zigomatinės arkos yra stiprios, o tai rodo didelę jėgą. Ryškus seksualinis dimorfizmas, vyrai yra šiek tiek didesni nei moterys.

Patinų galvos ir kūno ilgis svyruoja nuo 42-50 cm, uodegos ilgis nuo 13 iki 20 cm, o svoris nuo 1,5 iki 2,75 kg.

Patelių galvos ir kūno ilgis svyruoja nuo 33 iki 37 cm, uodegos ilgis - nuo 15 iki 17 cm, o vidutinis svoris - 1,5 kg.

Buveinė

Sumatrano katės užima atogrąžų žemumų miškus ir gėlo vandens buveines. Kai kurie individai randami pirminiuose ir antriniuose miškuose, palei upes, upelius, taip pat užtvindytose vietose. Malaizijoje jie taip pat gyvena palmių plantacijose, o Sumatroje jie buvo matomi viduriniuose žemumų miškuose.

Veisimas

Informacijos apie bendrą Sumatrano kačių reprodukcinį elgesį yra nedaug. Nėštumas trunka apie 56 dienas, tačiau šis įvertinimas buvo pagrįstas vienu asmeniu. Išsamesnės informacijos yra apie kitas, labiau paplitusias genties rūšis. Prionailurus . Pavyzdžiui, kačių žvejai neturi griežtai nustatyto veisimosi sezono, nors poravimasis dažniausiai būna nuo sausio iki vasario. Bengalijos katės bet kuriuo metų laiku poruojasi pietinėje jų paplitimo dalyje, kur jos susikerta su Sumatrano rūšimi. Abi glaudžiai susijusios rūšys viename kraikuje turi 2–4 kačiukus po 60–70 dienų nėštumo laikotarpio. Žvejų kačių jaunikliai nujunkomi nuo motinos pieno po 6 mėnesių, o lytinis brendimas - po 1,3 metų. Nykštukinės katės jaunikliai atjunkomi nuo pieno per 1 mėnesį, o lytiškai subręsta per 1,6 metų.

Elgesys

Remiantis istoriniais pranešimais, Sumatrano katės yra naktinės. Nepaisant to, pastebėta, kad nelaisvėje laikomos moterys mieliau rinkosi prieblandą. Nelaisvėje individai mėgsta vandenį ir kelias valandas žaidžia pudrose ar baseinuose. Manoma, kad jie yra vieniši gyvūnai, kaip ir kitos katės.

Bendravimas ir suvokimas

Atidi akių padėtis padidina žiūrono regėjimą ir padaro kates gerais medžiotojais. Kaip ir kitos katės, Sumatrano katės tikriausiai palaiko teritorijas, naudodamos uoslės ženklus. Nelaisvėje vyrai ir moterys purškia šlapimą ant medžių ar krūmų, neįprastu būdu kitoms katėms. Jie pakelia uodegą, pritūpę ant užpakalinių kojų ir eina pirmyn, palikdami pėdsaką šlapimo. Sumatrano kačių skambučiai dažnai lyginami su vibracija, panašia į garsą, kurį skleidžia šukos dantys, nors šie balsai taip pat primena namines kates. Suaugusieji purina ir artimu spinduliu sukelia kitas balsas. Tačiau Sumatrano kačių garsai dar turi būti išsamiai ištirti.

Mityba

Sumatrano katės buvo pastebėtos ant šiltų krantų prie upių, kur jos greičiausiai medžiojo varles, žuvis ar vėžiagyvius. Skrandžio turinio analizė rodo, kad didžiąją dalį raciono sudaro žuvis. Šios katės gali panardinti galvas iki 12 centimetrų po vandeniu. Stebint nelaisvėje gyvenančius asmenis paaiškėjo, kad jie medžiojo gyvas varles ir nepaisė žvirblių, įdėtų į jų narvus. Kai jiems buvo pasiūlytas maistas, jie užmigdavo ant jo užkanda ir visada nešdavosi jį ne arčiau kaip per 2 metrus nuo jo gavimo vietos - toks elgesys leidžia neleisti žuvims ir varlėms išbėgti atgal į vandenį. Be to, nelaisvėje, plaukdami baseino dugnu, suaugę gyvūnai plačiai platina priekines kojas, taip pat meškėnus. Pelė vonios kambaryje nelaisvėje esančioms katėms sužadina didesnius medžioklės instinktus nei pelės sausumoje, jos įlipa į vandenį ar stovi šalia ir bando sugauti pelę burna ar letenomis. Nelaisvėje suaugusios katės nužudo žiurkes ir peles įkandę už galvos galo.

Vaidmuo ekosistemoje

Kadangi Sumatrano katės yra tokios retos, jų, kaip plėšrūnų, vaidmuo tikriausiai nedaro įtakos grobio rūšių populiacijų dinamikai. Jų elgesys ir morfologinė adaptacija, taip pat vietos, kuriose jie užima, verčia atrodyti kaip pusiau vandens mustelidai, kurie yra išskirtiniai tarp kačių. Ant šių kačių taip pat gyvena plokšti ir apvalūs kirminai.

Pin
Send
Share
Send