Apie gyvūnus

Šikšnosparnių šikšnosparnis

Pin
Send
Share
Send


Statusas H kategorija - rūšis, priklausanti euribionte nusistovėjusių šikšnosparnių rinkiniui, kuriam svarbios buveinės yra saugomos - natūralios ir dirbtinės kilmės vidutinės ir didelės požeminės ertmės (tūris didesnis kaip 100 m3) (karstiniai urvai, apleistos kasyklos, požeminiai inžineriniai statiniai), naudojamos kaip vasaros vietos. mažiausiai 500 įvairių šikšnosparnių rūšių buveinės ir (arba) jų žiemojimo vietos. Rūšis įtraukta į Riazanės ir Kirovo regionų retų rūšių sąrašus.

Trumpas išvaizdos aprašymas. Šikšnosparnis yra vidutinio dydžio: kūno ilgis nuo 41 iki 55 mm, dilbis - nuo 35 iki 43 mm. Kailis ilgas, nugarėlė aukso rudos ar rausvos spalvos, apatinė kūno dalis balkšvai pilka, dažnai rusvo atspalvio. Sparnai yra labai platūs, sparno membrana yra plona, ​​pilkai ruda. Ausys labai ilgos (31–43 mm), užpakalinės ausies kraštas su skersinėmis raukšlėmis, priekinės paraštės gale yra pastebimas išsikišimas, tragus siauras, ilgas, galas smailus. Spurguokite mažu depiliu.

Paskirstymas. Jis gyvena Vidurio ir Šiaurės Europoje, į šiaurę iki Šiaurės Airijos, Didžiosios Britanijos ir Skandinavijos (iki 64 ° šiaurės platumos), į pietus nuo šiaurinės Apeninų pusiasalio pusės, į rytus iki Mongolijos. Jis aptinkamas Rusijoje vidurinėje juostoje ir Europos dalies pietuose, Kaukaze, Vakarų Sibiro ir Tolimųjų Rytų pietuose, šiaurėje jis pasiekia Kareliją, Tomską ir Jakutską. Nižnij Novgorodo regione ushana yra beveik visur, bet nėra daug visur.

Jo pokyčių skaičius ir tendencijos. Viena iš labiausiai paplitusių, bet ne daugybė šikšnosparnių rūšių tiek visoje Rusijoje, tiek Nižnij Novgorodo regione. Tikslių gausos įvertinimų nėra. Gaudydami voratinkliais ushanai buvo: Ichalkovskio pušyno urvuose, Kamennoje trakte ir Balakhonykhinsky urve - 1–9% viso sugauto šikšnosparnio skaičiaus, Bornukovskio urve - 29%.

Buveinė. Jis daugiausia gyvena miškuose, taip pat yra gyvenvietėse, kuriose prigludęs prie sodų ir parkų.

Biologijos ypatybės. Medžių daubos dažniausiai naudojamos kaip vasaros prieglaudos, šiek tiek rečiau - namų palėpės ir ertmės už medinių sienų apmušalų, Nižnij Novgorodo srityje jos aptinkamos karsto urvuose. Vidutinis brakonų kolonijų skaičius yra apie 10-20 suaugusių patelių, tačiau Europoje yra žinoma iki šimto suaugusių gyvūnų kolonijų. Medžioklės vietos yra susijusios su mišku - jis medžioja tarp medžių, palei miško kelius, mažas plynas, mažų upių krantus, o gyvenvietėse - soduose ir parkuose. Skrenda medžioti vėlyvą prieblandą ir medžioja visą naktį, skrydis sklando, retais plevėsaujančiais sparnais. Maitinasi daugiausia vaistais ir vikšrais, kuriuos surenka ant medžių lapų ir šakų, pastatų sienų ir kt. Jaunikliai gimsta birželio pabaigoje - liepos pradžioje. Sėdima rūšis, mažai reikli žiemojimo sąlygoms. Jis žiemoja urvuose, prieigose, rūsiuose, Nižnij Novgorodo srityje žiemojančioms žiemos atvartoms, aptinkamoms Perevozsky, Buturlinsky ir Lyskovsky rajonuose.

Pagrindiniai ribojantys veiksniai. Tai gali nukentėti dėl sutrikusio maisto tiekimo, kurį sukelia žmogaus ekonominė veikla, taip pat dėl ​​sunaikinimo vasaros prieglaudose - žmonių pastatų, nerimo ir temperatūros režimo pažeidimų žiemojimo vietose.

Informacija:

  • Gimimo data:

Vardas: PRAUSIMO AUSA - Plecotus auritus (Linnaeus, 1758 m.)

Būrys: Šikšnosparniai.

Šeima: Oda.

Apsaugos būsena: 3 kategorija. Jis įtrauktas į Tatarstano Respublikos raudonąją knygą.

Trumpas aprašymas: Šikšnosparnis yra vidutinio dydžio. Kūno ilgis 42 - 55 mm, dilbio ilgis 35 - 43 mm. Už šnervių patinimas yra gerai išvystytas, virš akies yra didelis gumbas, padengtas virpesiais. Jis skiriasi nuo daugumos kitų šeimos genčių labai didelėmis ausimis (mažiausiai 30 mm). Kailis storas, ilgas. Nugara yra pageltusi arba rausvai ruda, pilvas pilkšvai balkšvas.

Paskirstymas: Endeminės Europos rūšys, kur ji paplitusi į pietus nuo 65 ° C. š., į vakarus nuo Uralo ir į šiaurę nuo Kaukazo. Udmurtijos teritorija yra visiškai įtraukta į šiaurės rytinę rūšių įvairovę.

Ekologija: Daugelyje diapazono jis yra glaudžiai susijęs su miško buveinėmis. Stepių zonoje randama gyvenviečių soduose ir parkuose. Šiltuoju metų laiku jis įsikuria medžių įdubose, už atsilikusios žievės, daubose ir paukščių nameliuose, įvairiuose urvuose, taip pat žmonių pastatuose. Paprastai vasarą jis nesudaro didelių klasterių, jis nori įsikurti atskirai nuo kitų šikšnosparnių rūšių. Patelės atsineša po vieną kubelį, kuris mūsų respublikos sąlygomis pasirodo birželio pabaigoje. Sėdimas žvilgsnis. Žiemojant jis buvo pastebėtas daugelyje respublikos regionų. Jis naudojasi urvais, aditais, rūsiais, pastatų rūsiais, geria šulinius su mediniu rąstiniu namu kaip žiemos pastoges.

Dabartinė būsena: Rudi ausų krapštukai buvo užfiksuoti Kizner, Syumsinskiy, Vavozhsky, Celtinsky, Krasnogorsk, Uvinsky, Malopurginsky, Zavyalovsky, Votkinsky ir Kambarsky rajonuose, taip pat miško parko zonoje ir Izhevsko gyvenamųjų namų sektoriuje. Vietos rūšių populiacijose nėra daug individų.

Ribojantys veiksniai: Prieglaudų sunaikinimas dėl aiškaus ir sanitarinio kirtimo, gyvūnų sunaikinimas vasaros buveinėse ir žiemojimo metu.

Saugumo priemonės: Tuščiavidurių medžių išsaugojimas miško medynuose, miško draustinių sudarymas tipiškiausiose buveinėse, dirbtinių prieglaudų įrengimas jaunuose miškuose ir miško želdiniuose, žinių apie šikšnosparnių naudą sklaida.

Informacijos šaltiniai: 1. Raudona. 2006, 2. Pavlinov ir kt., 2002, 3. Spitzenberger ir kt. al., 2006, 4. Hutson ir kt., 2008b, 5. Kapitonovas, Grigorjevas, 1995, 6. Grigorjevas, 1998, 7. Raudona. 2001, 8. Autorių duomenys, 9. Bolshakov et al., 2005.

Sudarė: Kapitonovas V. I., Grigorjevas A.K.

Kas yra ausų krapštukai?

Ushany priklauso didelei lygiašikšnių šikšnosparnių šeimai. Su tikromis pelėmis ir kitais graužikais jie neturi nieko bendra, išskyrus tai, kad jie taip pat yra žinduoliai. Labiausiai tikėtina, kad jie gavo tokį vardą dėka skambančio balso ir mažo dydžio.

Ausų šikšnosparniai atstovauja atskirai genčiai, kuriai priklauso apie 19 rūšių. Išoriškai jie nėra daug skiriasi vienas nuo kito. Visi turi storą kailį, gerai išsivysčiusias ausines (estakados) ir lygų snukį, neturintį specialių ataugų iš kaulų kremzlinio audinio.

Plecotus sardus arba Sardinijos ushan rūšis yra endeminė to paties pavadinimo Italijos saloje. Jis randamas miškingame žemupyje arba šalia kranto. Pilkas ausies atvartas yra panašus į jį, bet šiek tiek mažesnis. Jis gyvena Šiaurės Afrikoje, Centrinėje ir Rytų Europoje, skraido miškuose, virš parkų ir sodų. Jis laikomas dvigubu „Ushanka“ paprastuoju (ruda), nes jie turi gyvenimo būdo, spalvos ir struktūros panašumų. Dėl stipraus panašumo jie nebuvo išskiriami iki septintojo dešimtmečio, laikant juos tos pačios rūšies porūšiais.

Šikšnosparnio rudos ausys

Tai yra labiausiai paplitęs ir tiriamas ushankos tipas. Jam būdingas palyginti mažas sparno dydis, ilga uodega (apie 40 mm) ir ilgi laisvo sparno pirštai (nuo 6 iki 7 mm). Ausies atvartų kūnas siekia nuo 4 iki 5 centimetrų ilgio. Virš mažų akių yra aiškiai matomos karpos. Gyvūno kūnas yra padengtas storu rudu kailiu. Jos atspalviai gali skirtis nuo tamsiai rudos iki pilkos. Ant krūtinės ir pilvo kailis yra lengvesnis ir turi geltoną atspalvį.

Ausų šikšnosparniai gyvena Šiaurės Afrikoje ir Viduriniuose Rytuose. Jis plačiai paplitęs Eurazijoje. Vakarinė usan diapazono riba apima Portugaliją, rytuose - tik Tolimuosiuose Rytuose ir centriniuose Kinijos regionuose. Tolumoje į šiaurę šikšnosparnis nelipo, todėl Norvegijoje, Švedijoje ar šiaurinėse taigos dalyse rūšių nerandama.

Medžioklė ir echolokacija

Rudosios ausies šikšnosparnis yra žinduolis, grobiantis mažiems gyvūnams. Jos racioną sudaro vabzdžiai ir kiti bestuburiai gyvūnai, pvz., Gegužraibiniai vabalai, drugeliai, kandys, vikšrai ir kt. Skirtingai nuo milžiniškų vakarinių suknelių ar pseudo vampyrų, didesnis grobis yra už jų galios.

Būdingas visų ausų bruožas yra didelės ausys, kurios padeda geriau užfiksuoti echolokacijos signalus. Jų dydis yra beveik lygus pelės kūno ilgiui ir yra 3-4 centimetrai. Rudi ausų krapštukai skleidžia žemo dažnio bangas, nematomas žmonėms ir daugeliui gyvūnų, kurių diapazonas yra 25–85 kHz, o amplitudė - 50 kHz. Atspindėdami įvairius objektus, jie suteikia pelėms informacijos apie objektų išsidėstymą aplink juos.

Echolokacija pirmiausia naudojama orientuojantis erdvėje, taip pat bendraujant tarp artimųjų. Kaip paukščiai, pokalbio metu jie dainuoja dainas, susidedančias iš keliolikos skirtingų sekų skiemenų. Skirtumas tik tas, kad jų triukus girdi ne visi padarai.

Echolokacija taip pat padeda šikšnosparniams susirasti maisto. Tiesa, kai kurie vabzdžiai išmoko blokuoti savo signalus arba naudoti savo, kad apgautų plėšrūnus. Medžioklės metu ausų spaustukai gali nenaudoti „supervalstybių“, pasikliaudami regėjimu ir puikia klausa. Jų ausų jautrumas leidžia atpažinti kandžiojančius kandžio sparnus kelių metrų atstumu.

Gyvenimo būdas

Ausų šikšnosparniai gyvena įvairių tipų kraštovaizdžiuose. Jie gali gyventi miškuose, aukštumose ir miškingose ​​vietose. Dažnai jie randami miesto parkuose, soduose ir palei kelius. Jie gyvena vieni arba mažomis grupėmis. Augindami palikuonis, jie gali susivienyti į grupes, kurias sudaro motinos ir jaunikliai.

Tai sėslūs gyvūnai. Žiemai jie niekur neskrenda, o žiemoja nuošalioje vietoje. Tokios jiems yra daubos medyje, urvas, tamsi palėpė ir rūsys. Ten ausų krapštukai miega vasarą, laukdami dienos. Kai visiškai sutemsta, jie eina lauke, medžiodami iki aušros.

Ausies atvartų skrydis primena drugelių plazdėjimą: greitai ir su pertrūkiais sparnų pleiskanojimas, sukimasis aplink medžius ir dažnas trajektorijos keitimas. Kartkartėmis jie gali kabėti ore, plazdant sparnais, kad vikšras ar voras būtų surinktas tiesiai iš lapo ar žievės.

Pastatas

Priekinė dalis nėra pailgi ir trumpa, priekyje šiek tiek smaili. Smegenys yra išgaubtos ir ovalios. Rudų ausies atvartų sparnai yra trumpi ir platūs. Akys labai didelės. Ausys yra gana didelės, nukreiptos į viršų ir šiek tiek į priekį. Kailis yra ilgas ir auga chaotiškai.

Dydžiai: suaugusio žmogaus rudų ausies atvartų kūno ilgis 4-5 cm.

Spalva: viršutinė kūno pusė yra tamsiai pilka arba rusvai pilka. Kūno apačia yra pilka arba šviesiai pilka.

Veisimas ir buveinė

Jaunikliai gimsta birželį, paprastai 1 individas. Nėštumo metu vyrai išlaiko atstumą nuo patelių.

Plačiai paplitęs visoje Europoje ir Azijoje, ypač galima rasti Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje. Jie gyvena medžių daubose, urvuose, sienose, plyšiuose, palėpėse, rūsiuose ir kt.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: Šios savaitės laidoje "Gyvūnų manija" reportažas apie šikšnosparnius (Rugpjūtis 2020).

Pin
Send
Share
Send