Apie gyvūnus

Mara - triušis ar jūrų kiaulytė?

Pin
Send
Share
Send


Maros (Dolichotis patagonum) išvaizda primena fotoparduotuvės rezultatą: galva kaip kengūra, ausys kaip kiškis, kūnas kaip arklio, bet ant aukštų šunų kojų. Ne mažiau juokinga yra gyvūno kilmė. Antrasis jos vardas yra Patagonijos kiškis, nors marė nėra susijusi su kiškiais. Ji yra tolima jūrų kiaulytės giminaitė. Tai gyvena melagingas vyras Pietų Amerikoje: Argentinos pampose ir Patagonijos platybėse.

Galime pasakyti, kad Marija yra tokia pati kaip žmonių: jie gyvena poromis, šeimomis, naktimis išsiskirsto prieglaudose ir dienos metu susirenka į mažas grupes. Pasirengusi pagimdyti jauniklius, patelė, kaip taisyklė, pati iškasa skylę (nors prireikus ji nesiryžta naudotis kažkieno apleista), o patinas apsaugo įėjimą nuo priešo invazijos. Jaunos maros greitai tampa savarankiškos - praėjus 24 valandoms po gimimo jos gali bėgti, o vos per 5–6 mėnesius yra pasirengusios pačios tapti tėvais. Nepaisant to, motina ir tėvas atidžiai stebi palikuonis ir, iškilus pavojui, paslepia juos skylėje, o patys atiduoda puolėją.

Patagonijos Mara

Patagonijos Mara - žinduolis iš graužikų kategorijos, kiaulytės šeimos dalis. Šis gyvūnas dėl pirminio panašumo į triušius ir kiškius kartais vadinamas Patagonijos kiškiu. Mokslinis šio didžiojo graužiko pavadinimas yra Dolichotinae patagonum.

Buveinė. Patagonijos Mara gyvena Pietų Amerikoje didžiulėse Patagonijos Pampo teritorijose Argentinoje. Jie nori sausringų stepių ir pusiau dykumų, kuriose yra pakankamai augalinio maisto, kad galėtų išgyventi. Nora ir kitos nuolatinės gyvenamosios vietos prieglaudos nėra patenkintos, išsibarstę rajone, kur praleidžia naktį ir ryte susirenka į kaimenę bendrai maisto paieškai.

Aprašymas. Išoriškai šie gyvūnai primena gerai žinomus europiečių kiškius, tačiau labai dideli ir masyvesni. Jie turi pailgas ausis, trumpą uodegą ir į triušį panašų snukį. Patagonijos maros juda dar labiau panašiai į kiškį, kurio metu jie juda šokinėdami, atstumdami nuo žemės visas keturias galūnes.

Suaugusio gyvūno augimas ties ketera gali siekti pusę metro, o kūno ilgis gali siekti vieną metrą. Didžiausi gyvūnai gali sverti daugiau nei 15 kg. Tai yra ketvirtas pagal dydį graužikas iš visų šiandien žinomų po kapibarų, bebrų ir laukinių gyvūnų.

Kailis yra storas ir minkštas. Viršutinė kūno dalis yra pilka arba ruda, pamažu virsta šviesia, o apatinė dalis beveik balta.

Mityba. Patagonijos Marijos racioną sudaro tik augalinis maistas. Tai daugiausia įvairių augalų žolė ir šaknys. Taip pat naudojama jaunų medžių žievė, nukritę lapai, vaisiai ir uogos.

Socialinis elgesys. Patagonijos marys yra bendruomenės gyvūnai, gyvenantys pakuotėse ir gyvenantys kasdienį gyvenimą. Viename pulke gali būti nuo penkių iki keturiasdešimt gyvūnų, kurie dienos metu susirenka bendrai šerti, o naktį slepiasi vieni laikinose prieglaudose ant žemės. Aptikę pavojų, marsai sugeba perspėti vieni kitus ir, išsibarstę į skirtingas puses, išvengia plėšrūnų užpuolimų.

Šie gyvūnai gana lengvai sutramdomi ir nelaisvėje duoda gerų palikuonių. Todėl pastaraisiais metais vis dažniau atsiranda ūkių, kuriuose veisiami šie gana dideli ir ne įnoringi gyvūnai.

Gyvūno, vardu mara, išvaizda

Vidutinis suaugusiųjų kūno dydis yra apie 70 - 75 centimetrai. Mara sveria nuo 9 iki 16 kilogramų. Gyvūno kailis yra storas, bet trumpas. Kailis yra rudos spalvos su rausvu atspalviu, plaukų linija šonuose turi sodrų raudoną atspalvį, o pilvo dalis yra šiek tiek balkšva.

Išvaizda, marė yra mažas gyvūnas ilgomis ausimis, kaip triušis. Snukis primena jūrų kiaulytę, todėl šis gyvūnas buvo klasifikuojamas kaip jūrų kiaulytė.

Marija priklauso pusiau kanopiniams gyvūnams. Kodėl? Tiesą sakant, jie neturi kanopų, kaip arkliai, tačiau vienas iš galūnių pirštų turi kanopą primenančią nagą.

Snukis labai panašus į jūrų kiaulytę

Marijos gyvenimo būdas

Šie graužikų būrio žinduoliai gali būti sutikti tiek mažomis grupėmis (nuo dviejų iki keturių individų), tiek su gana didelėmis bandomis, kurių skaičius siekia 40 marių.

Jų buveinių teritorija apima sausringus plotus, kuriuose nėra įvairaus augalinio maisto, tačiau tai negąsdina maro, jie lengvai toleruoja tokius nepatogumus ir yra labai nepretenzingi maistui.

Dieną šiuos į kiškį panašius padarus galima rasti saulėje. Maros juda aplink žemę spazminiais judesiais. Didžiausias aktyvumas tenka dienos šviesą. Naktimis Marija mieliau praleidžia laiką jų urvuose.

Mara yra gyvūnas, turintis „puikią protinę organizaciją“, ji gali mirti nuo netikėto išgąsčio! Apskritai tai labai drovus ir atsargus gyvūnas. Verta paminėti, kad šis graužikų žinduolis yra labai geras ir gali greitai bėgti. Kuris kartais išgelbėja jo gyvybę pavojaus atveju.

Marija lepinasi saulėtoje pievoje

Kokia yra gyvulinės Marijos dieta

Šie graužikai yra žolėdžiai gyvūnai. Pagrindiniu jų maistu laikoma žolė. Gėrimas jiems nėra toks svarbus, nes kūnas sugeba ilgą laiką palaikyti drėgmės atsargas ir jas taupiai praleisti. Įdomu tai, kad šių gyvūnų priekiniai dantys tęsiasi visą gyvenimą, todėl gyvūnai yra nuolat verčiami juos šlifuoti ant medžių stiebų.

Kaip veisiasi maros

Marys yra tikri šeimos gyvūnai. Kartą susikūrusi pora visą gyvenimą neatskiriama. Kartais patinas pasirenka merginą, kuri dar nėra subrendusi reprodukcijai, ir laukia, kol ji bus pasirengusi sukurti šeimą ir pagimdyti kūdikius, po to su ja sukuria stiprią porą.

Nėščia moteris nešioja kūdikius maždaug 70 dienų. Paprastai santuokoje šeimoje gimsta nuo dviejų iki penkių kūdikių, kurie yra gana išsivystę gimdami ir geba savarankiškai judėti.

Pirmus tris mėnesius kūdikiai valgo tik motinos pieną. Jaunikliai ilgą laiką lieka su tėvais, tokia forma dažniausiai būna mari ir gyvena: tėvas, motina ir jų vaikai.

Maros jaunikliai ilgą laiką maitinasi motinos pienu

Pin
Send
Share
Send