Apie gyvūnus

Baltagalvis loonas - aprašymas, buveinė, įdomūs faktai

Pin
Send
Share
Send


Kiti vardai: baltasis luonas.

Taksonominis serijos numeris (TSN): 174470
Pasaulinė biologinės įvairovės informacijos priemonė (GBIF): .. | Tarptautinė „Birdlife“ (BLI): ..
Saugumo būklė (IUCN): (mažiausiai grėsmė) Mažiausias susirūpinimas (LC) ...

Baltažiedė meškėnų rūšisGavia adamsii (pilka, GR, 1859 m.)
Remiantis TOK pasaulinių paukščių pavadinimų kontroliniu sąrašu, 9.2 versija (2019 m. Birželio mėn.) Pateikė Frankas Gillas ir Davidas Donskeris

Tai nesudaro porūšių.

PAGRINDINIS APRAŠYMAS:.

Aprašymas

Didelės žąsies dydis, kūno sudėjimas masyvus. Jis skiriasi nuo kitų meškučių visais drabužiais dideliu gelsvai baltu snapu. Poravimosi metu, skirtingai nei juodoji gerklė, baltakaklė ir raudonkaklė, ji turi juodos galvos spalvą, su žaliu ir violetiniu atspalviu, baltomis dėmėmis su juodomis juostelėmis ant kaklo. Ant nugaros ir sparnų iš viršaus yra sudėtingos baltos dėmės, beveik kaip juodosios gerklės ir baltakaklės galūnės. Svoris 4,0–6,4 kg, ilgis 75–100, sparnas 36,4–40,5, sparnų plotis 135–155 cm.

Poravimosi metu jis garsiai, švariai ir gražiai skamba, panašiu ritmu kaip nervingas juokas ar arklio artėjimas, taip pat garsiai ir aukštai protarpiais dejuoja. „Kaimynai“ skelbia skraidydami. Nerimą keliantys garsai - kaip ir kiti plėšikai, bet žemesni. „Sielvartai“ labiau primena audringą kaukimą.

Išvaizda

Skiriamasis baltažiedžių meškėnų bruožas yra aštrus snapas, šiek tiek pakeltas į viršų. Šių paukščių galva ir nugara yra juodos, su didelėmis baltomis dėmėmis. Pilvas baltas. Ant kaklo ir sparnų yra būdingos baltos juostelės, išskiriančios jas iš kitų rūšių.

Baltauodegės meškėnai taip pat yra didžiausi jų atsiribojimo atstovai - jų kūno svoris vidutiniškai svyruoja nuo 4 iki 6,5 kilogramo, o ilgis gali siekti 70 centimetrų. Šių paukščių dydžius galima palyginti su naminių ančių dydžiais.

Dėl to, kad paukščiai gyvena šaltuose šiauriniuose vandenyse, jų plunksnos išsiskiria tankumu ir tankumu. Ir ant jų kojų yra membranos, leidžiančios pasinerti į 20 metrų gylį ir puikiai plaukti.

Tačiau meškėnai visai nėra pritaikyti gyvenimui sausumoje. Jie pradeda skraidyti vandeniu, o taip pat nusileidžia vandenyje. Faktas yra tas, kad jų letenos yra išdėstytos taip, kad jie gali sulaužyti dėl nusileidimo sausumoje.

Veisimas

Paukščiai gyvena mažuose pulkuose, kurių kiekviename yra nuo 3 iki 6 individų. Lūšis vadinama viengungiais paukščiais. Visą gyvenimą jie susiranda tik vieną partnerį, su kuriuo išima viščiukus ir skraido iš vienos vietos į kitą. Jų brendimas įvyksta palyginti vėlai - maždaug po 3 metų.

Palikuonys paprastai perinami liepos pabaigoje arba rugpjūčio pradžioje. Daugeliu atvejų sankaboje yra tik du kiaušiniai. Spalvindami kiaušiniai yra rudi, juodi raukšlėti, gana dideli ir šiek tiek pailgi. Perinimo laikotarpis trunka vidutiniškai 30 dienų. Per tą laiką patinas ir patelė iš eilės perina palikuonis ir nepalieka lizdo. Pamatęs netoliese esantį pavojų, paukštis nusileidžia iš lizdo į vandenį ir pradeda rėkti bei plakti sparnais ant vandens, kad patrauktų plėšrūno dėmesį į save, o ne į lizde gulinčius kiaušinius.

Viščiukai yra ypač savarankiški: jie gali palikti lizdą kitą dieną po pasirodymo, jie gali nedelsdami plaukti. Jie yra padengti storu pūkuotu tamsiai pilkos spalvos sluoksniu. Tėvai maitina pirmąsias 2 gyvenimo savaites, o tada viščiukai pradeda maitintis patys. Iki 8 gyvenimo savaičių viščiukai išmoksta skristi, o per 11 savaičių jau tampa visiškai nepriklausomi nuo savo tėvų.

Baltagalvio meilužio charakteris


Meškėnai išsiskiria atsargiai, tačiau neturi ypatingo manevringumo, todėl pavojaus atveju jie neria po vandeniu, kur gali būti iki dviejų minučių.

Ruošdamiesi skrydžiui, meškėnai skleidžia būdingą šauksmą. Kai artėja plėšrūnas, jie pradeda rėkti, tačiau gamtoje luonai turi nedaug „priešų“, todėl paukščiai verkia retai. Natūralų pavojų paukščiams kelia lapės, kiaulai, arkinės lapės ir skuos.

Paukščio gyvenimas trunka iki 20 metų ir visą šį laiką jie yra labai pastovūs renkantis gyvenamąją vietą: net ir skrydžių metu meškėnai linkę į tuos pačius rezervuarus.

Įdomūs faktai

  • Baltaodis loonas yra įtrauktas į Raudonąją knygą. Anksčiau šio paukščio medžioklė buvo labai dažna. Moteriškos skrybėlės buvo gaminamos iš jų odos; buvo net meškerė, vadinama „paukščio kailiu“. Laikui bėgant produktų, pagamintų iš jų kailių ir plunksnų, populiarumas praėjo, tačiau tokia intervencija labai paveikė šių paukščių populiaciją. Dabar baltagalvis loonas yra įtrauktas į Rusijos Federacijos Raudonąją knygą.
  • Loonas rėkia. Melagio šauksmą galima palyginti su kokio nors laukinio žvėries kaukimu. Be to, vyrai verkia dažniausiai, moterys garsiai triukšmauja tik poravimosi metu.
  • Lūšys negali susitaikyti su žmogumi. Negalima prisijaukinti. Sutikęs žmogų netoli jo lizdo, paukštis gali palikti jį amžiams, net jei jame yra dedami kiaušiniai. Dėl šios savybės nėra paukščių fermų, kuriose veisiamas galvijai.
  • Gyvenimo būdas ir aplinka

    Meškerės didžiąją gyvenimo dalį praleidžia ant vandens. Jie lizdus ramiuose tvenkiniuose. Jie ypač mėgsta šlapynes, kuriose žmonių praktiškai nėra. Žiemą ežerai padengti stora plutos ledo pluta, o jų krantai padengti sniegu.

    Meškėnai nėra pritaikyti tokioms atšiaurioms sąlygoms, todėl žiemą jie yra priversti praleisti pietinėse platumose. Jie įsikuria ten, kur neužšąla jūros ir vandenynai, įsikurdami ant uolėtų krantų. Šiuo metų laiku paukščiai susirenka į bendrus pulkus ir vagos pakrančių vandenis.

    Žiemą jūreivį sunku atpažinti: jis negąsdina ir turi visiškai kitokį plunksną - pilką ir nepastebimą. Net vairininko plunksnos iškrenta ir negali skristi maždaug mėnesį. Suaugusieji skraido kiekvienais metais. Jaunieji meškėnai dar dvejus trejus metus išlieka jūroje prieš grįždami ten, kur jie gimė.

    Balandį ant šiaurinių ežerų prasideda sniego tirpsmas. Toli pietuose meškėnai ruošiasi išvykimui. Iki to laiko jie rengiasi vasaros apranga. Kai kurie paslaptingi vidiniai jausmai jiems sako, kad tolimi šiauriniai ežerai yra pasirengę juos priimti.

    Kelionė į šiaurę trunka kelias dienas, kartais savaites. Pakeliui jie sustoja prie tvenkinių atsipalaiduoti ir žvejoti. Pavyzdžiui, daugelis ežerų su šaltu ir skaidriu vandeniu yra išsibarstę visame Šiaurės Amerikos žemyne.

    Manoma, kad jie susiformavo po ledyno atsitraukimo viename iš ledynmečių. Tyrėjai siūlo, kad meškerės sekė besitraukiantį ledyną į šiaurę, ieškodami pragyvenimo šaltinio šiuose rezervuaruose. Nuo to laiko jie žiemoja vandenyne, o veisimosi sezono metu grįžta į vidaus ežerus.

    Dabar žmonės toliau stumia juos toliau į šiaurę. Kiekvienais metais meškėnai grįžta į savo gimtąjį ežerą veisti jauniklių. Jie klaidingai randa savo buvusią vietą. Meškėnai yra labai punktualūs: jie visada būna penkios dienos po to, kai ištirpo visas ledas, dažnai tą pačią dieną.

    Paprastai tvenkinyje pirmieji pasirodo vyrai. Jiems labai svarbu anksti atvykti, pasiimti vietą lizdui ir teritorijai žvejoti. Jie neturi praleisti nė minutės, kad užaugintų palikuonių. Prieš tai, kai sniegas ir ledas vėl juos varo į pietus, jie turi šiek tiek daugiau nei septynis mėnesius.

    Konkurentai išsprendžia ginčus dėl teritorinių pretenzijų. Paukščiai išreiškia agresiją, įsitraukdami į kovos poziciją ir iškeldami savo bukas. Patinai skleidžia specialius šauksmus, kovodami už teritoriją.

    Briedžių plotas gali būti apribotas maža įlanka, maždaug dešimties metrų, ir tai gali būti visas šimtas du šimtus metrų ežero. Meškėnams reikia patogių vietų lizdams, švaraus tekančio vandens ir akims paslėptos „žaidimų aikštelės“.

    Kai viščiukai užauga ir tampa savarankiški, tėvų elgesys pasikeičia. Griežtai nustatytu laiku jie palieka savo teritoriją ar net plaukia į kitą rezervuarą susisiekti su kitais paukščiais.

    Iš pradžių nepažįstami plėšikai demonstruoja tam tikrą agresiją vienas kito atžvilgiu. Tada, susitikę, jie keičia balso toną iš priešiško į švelnų, o visa kompanija sukasi šokyje. Kartais plėšikas, kuriam priklauso bendro susirinkimo vieta, padaro „garbės ratą“.

    Tokie „susitikimai“ vyksta vasaros pabaigoje ir tęsiasi rugsėjį, jų būna vis daugiau. Tiksliai nežinoma, kokiu tikslu jie tarnauja. Skirtingai nuo žąsų ir kitų migruojančių paukščių, meškėnai pulko nekeliauja į pietus.

    Jie mėgsta skraidyti vieni, poromis arba retai - mažomis grupėmis. Lūšys visą gyvenimą yra atsidavusios partneriui. Tik jei vienas iš „sutuoktinių“ miršta, paukštis yra priverstas vėl ieškoti kapitono padėjėjo.

    Įdomi detalė: kai kuriuose ežeruose meškėnai neteršia vandens savo išmatomis. Jauni paukščiai iškart mokosi eiti į tualetą konkrečioje vietoje ant kranto. Meškėnų išskyrose yra labai daug mineralų ir druskų. Kai jie džiūsta, jie tampa druskos šaltiniu vabzdžiams.

    Mityba

    Nepaisant geranoriškos išvaizdos, plėšrūnai daugiausia yra plėšrieji paukščiai. Jų mėgstamiausias skanėstas yra maža žuvis. Už jo meškėnai gali pasinerti į daugiau nei 50 metrų gylį. Paukščiai plaukia taip greitai ir sumaniai po vandeniu, kad žvalios žuvys negali jų išvengti.

    Be persekiojimo, meškerė turi ir kitą būdą gaudyti žuvis: ištraukti jas iš prieglaudų apačioje. Į kasdienę plunksnų narų racioną taip pat gali įeiti vėžiagyviai, krevetės, vėžiagyviai, kirminai ir kiti mažų vandens telkinių gyventojai.

    Viščiukams pirmosiomis gyvenimo dienomis pagrindinis maistas tampa vabzdžių lervomis, pavadėliais ir mailius. Augantys jauni meškėnai pereina prie didesnės žuvies. Kokiems paukščiams labiau patinka siauri, pailgos formos žuvys. Tokias žuvis lengviau nuryti sveikas.

    Kartais meškėnai sunaudoja dumblius, tačiau šie vandens paukščiai ilgą laiką negali būti augalų pašaruose. Aktyviam gyvenimui jiems reikalingos maistinės medžiagos, esančios gyvūninės kilmės maiste.

    Šiuo atžvilgiu, jei meškėnams sunku gauti maisto ant tvenkinio, jie skrenda į kitą arba persikelia į labiau „žuvytę“ jūrų zoną. Manoma, kad per vasarą suaugusių meškerių pora su dviem viščiukais sugauna iki 500 kg žuvų.

    Gyvenimo trukmė

    Meškėnai gali gyventi daugiau nei 20 metų. Ilgaamžis stebėtas paukštis neišgyveno tik nuo kelių mėnesių iki 28 metų. Tačiau yra daugybė priežasčių, sutrumpinančių paukščių gyvenimo trukmę.

    Kiekvienais metais miršta daugybė meškerių, prarydami kabliukus ir švino kriaukles arba įsipainioję į žvejybos tinklus. Ežerų oksidacija užtikrina, kad šimtai šiaurinių ežerų neliktų be žuvų, taigi ir be maisto luonams.

    Jei meškėnas neturi laiko išskristi, kol ežeras nėra uždengtas ledu, jis gali užšalti arba tapti plėšrūno grobiu. Kai kuriuose vandens telkiniuose entuziastai specialiai apžiūri vietovę, kad likę paukščiai galėtų išlipti iš ledo spąstų. Nepaisant įvairių neigiamų veiksnių, galūnių populiacija vis dar yra gana didelė.

    Pin
    Send
    Share
    Send