Apie gyvūnus

Bebras ir jo kova

Pin
Send
Share
Send


Apie ką mes žinome bebrai? Na, pirma, kad bebras yra gana didelis žvėris, siekiantis 30 kg svorio. Jis teisėtai laikomas vienu didžiausių graužikų atsiribojimo atstovų. Bebras turi vertingą kailį. Jis pats gyvena palei upių krantus, stato trobes ir užtvankas. Na, tai turbūt viskas, ką žmonės paprastai sako apie šiuos įdomius gyvūnus. O kartais dar mažiau. Gaila! Juk nenuilstami tolerių bebrai nusipelno daugiau. Todėl verta geriau pažinti mūsų senus draugus.

Bebras(Ricinos pluoštas) turi pritūpęs kūną iki 1 m ilgio, o kartais ir daugiau. Šio graužiko uodega yra labai įdomi. Jis siekia 30 cm, o savo forma primena irklą, ištiestą dorsoventraline (nugaros-pilvo) kryptimi. Plaukų ant bebrų uodegos trūksta, juos keičia dideli žvynai ir šeriai. Trumpos, stiprios užpakalinės kojos, turinčios plaukimo membraną. Gyvūno kaulai taip pat labai savotiški - labai dideli, išlyginti ir išlenkti. Nagas yra dvišakis ant užpakalinės letenos antros dalies. Tai bebrų „šukos“, kuriomis graužikai sutvarko storus plaukus, atsargiai juos išlygindami ir šukuodami. Juk bebras yra labai tvarkingas gyvūnas ir įpratęs pats savimi rūpintis.

Skirtingai nuo Amerikos bebras (C. canadensis Rube) rausvų tonų spalvos nebuvimas viršutinėje dalyje, ilgesnė ir palyginti siaura uodega, apvalūs įdubimai ant pagrindinių pakaušio kaulų, ilgesni nosies kaulai ir kai kurie kiti požymiai.

Bebrų klausa yra puiki, nors mažos ausys vos pastebimos tarp kailio. Nardydami abi ausys ir šnervės yra sandariai uždarytos. Bebrų akys taip pat mažos ir aprūpintos svarbiu prietaisu - permatoma mirksinčia membrana, „trečiuoju amžiumi“. Šios membranos užmerkia akis, kai yra panardintos į vandenį, patikimai apsaugodamos jas nuo sužeidimų ir leisdamos jas pamatyti tankesnėje nei oro aplinkoje. Bebrų lūpos turi specialius išbrėžimus, kurie, uždarant už didelių priekinių išsikišimų, išsikiša į burnos ertmę, o dantys išlindo. Toks įtaisas leidžia gyvūnui subliūkšti po vandeniu neuždusus.

Iškastinės liekanos, galbūt priklausančios puikioms, bet arti šiuolaikinėms rūšims, buvo rastos nuo vėlyvojo plioceno. Ukrainos pietuose, ankstyvajame pleistocene, jie yra žinomi kartu su didelių ir mažų trogonterijų bebrų formomis (Trogontherium Fišeris). Plio-pleistoceno genties liekanų vietos yra ankstyvojo istorinio upės bebrų diapazono ribose, pasiekiančios Juodosios jūros pakrantę (įskaitant Krymo pusiasalį), Kaukazo sąsmauką (įskaitant Užkaukaziją) ir vidurinį pp. Uralas, Vilis, Emba ir stepė Irtišas.

Bebrai yra puikūs plaukikai ir narai. Jų prabangus kailis, storas, aukštas, su labai išsivysčiusia pūkų spalva, yra mažai šlapias ir padeda išlaikyti šiltą ledinį vandenį. Prie to prisideda ir storas poodinių riebalų sluoksnis. Dideli bebrų plaučiai ir kepenys sukuria tokius oro ir arterinio kraujo rezervus, kad gyvūnas gali nepasirodyti jo paviršiuje 10–15 minučių (ilgiau nei bet kuris kitas pusiau vandens žinduolis), maudamasis iki 700 m.

Net ankstyvaisiais istoriniais laikais bebras plito beveik ištisai ir apėmė didžiąją dalį Europos ir Šiaurės Azijos, išskyrus Sachaliną ir, galbūt, Kamčiatką. Tačiau iki šio amžiaus dėl nekontroliuojamo naikinimo ir kraštovaizdžio pokyčių, veikiami žmogaus ūkinės veiklos, bebrai buvo ant išnykimo ribos ir iki 30-ųjų pradžios liko tik keliose vietose: Baltarusijos teritorijoje (Sožo, Berežinos ir Pripijato baseinų baseinai), Ukrainoje. (Pripyat, Teterev ir Ears p. baseinai), Smolensko (Sožo upės baseinas) ir Voronežo (Voronežo upė) regionuose, šiauriniuose Uraluose (p. Konda, Sosva, Pelym ir kt.) bei Tuvos autonominėje Sovietų Socialistinėje Respublikoje. Jenisei). Manoma, kad SSRS (be Tuvos diapazono dalies) iki šio laiko buvo išsaugota 900–1000 įvarčių. Apsaugant išgyvenančius gyventojus ir imantis griežtų gyventojų atgavimo priemonių, kurių skaičius buvo daugiau nei prieš dvidešimt penkerius metus, buvo pasiekta reikšmingų rezultatų, ypač SSRS europinėje dalyje. Iki 1957 m. Čia buvo paleista daugiau kaip 2300 bebrų, daugiausia sugautų Voronežo rezervate ir Baltarusijoje. Sėkmingiausias pakartotinis aklimatizacija buvo mišrių miškų zonoje, aš esu miško stepėje. Kadangi natūralus bebrų pasiskirstymas tinkamai juos apsaugant įvyksta gana greitai, manoma, kad po 5–10 metų jie apgyvendins visus tinkamus savo gyvenimui rezervuarus europinėje SSRS dalyje. Už SSRS ribų bebrai iki šiol buvo saugomi Prancūzijoje (Ronos upės žemupis), Vokietijoje ir Vokietijos Demokratinėje Respublikoje (Elbos upės baseinas), Lenkijoje (Vyslos upės baseinas), reikšmingesniais kiekiais Norvegijoje, taip pat šiaurinėje ir vakarinėje Mongolijoje ( p. Urungu ir Bilgen Juodojo Irtysh baseine) ir Šiaurės Vakarų Kinijoje (Xinjiang).

"Bebrų" ypatybės apima suporuotų odos liaukų buvimą uodegos gale, kurios išskiria paslaptį, vadinamą "bebrų srautu".

Apskritai mes baigėme bebrų portretą, dabar mes kreipiamės į jo įpročių aprašymą. Šis gyvūnas mieliau renkasi mažas ir ne greitas miško upes ar ežerus. Didelių tvenkinių paprastai vengiama.

Bebras gyvena lėtai tekančių miško upių, senolių ir ežerų krantuose, vengdamas plačių ir greitai tekančių upių, taip pat neužšąlant vandens telkinių iki dugno. Palankiausios egzistavimo sąlygos, matyt, buvo miško-stepių zonos, kurią žmogus mažai pakeitė, gamtinės sąlygos. Esant užliejamos medienos ir krūmų augalijai iš minkštų kietmedžio (gluosnių, tuopų, drebulės), taip pat gausaus vandens ir pakrančių, bebras prasiskverbė iš pusiau dykumos į pietus, o šiaurėje vis dar pasiekia poliarinį ratą (Kolos pusiasalis). . Išsamią šeimą paprastai sudaro 2 suaugę ir jauni praėjusių ir dabartinių metų palikuonys. Aktyvus naktį, taip pat ryto ir vakaro valandomis. Žiemą bebrai retai išeina iš prieglaudų, valgydami rudenį nuimtus sumedėjusius pašarus ir sultingas žolinių augalų šaknis.

Bebrai mėgsta ramų ir nuošalų gyvenimo būdą. Jie laikomi vieni, poromis ar šeimomis. Visavertė bebrų šeima yra tėtis su mama ir dabartinių bei praėjusių metų vaikais.

Bebrai gimsta tik kartą per metus. Bebrų vestuvės įvyksta žiemos pabaigoje, o šeima auga vasaros pradžioje. Paprastai gimsta 2–4, rečiau 6 jaunikliai. Naujagimiai gyvūnai yra gana savarankiški: regėti ir apaugę plaukais, po 1-2 dienų jie gerai maudosi, o po 20 dienų patys sugeba gauti maisto. Bebrai sulaukia 2 metų brendimo - tada vaikai palieka savo namus ir išvyksta ieškoti naujos vietos, o senąją palieka tėvams.

Bebrai yra nenuilstamai darbštūs darbuotojai, jų statybų veikla yra sudėtinga ir įvairi. Pirmiausia šie nuostabūs gyvūnai gali statyti užtvankas. Išrankūs statybininkai savo užtvankoms naudoja daugiausia alksnį, drebulę ir gluosnius. Čia jie tinkamai suranda savo galingus priekinius pjūvius: šie graužikai nupjauna plonus medžius tik nuo aštuonių iki dešimties įkandimų ir per 3-4 minutes susidoroja su storesniais (12-15 cm skersmens) medžiais. Tačiau bebriams išmesti gluosnį 1–1,5 apimties taip pat nėra problema. Plėšdami medį, šie graužikai veikia taip, kad nukristų tinkama linkme. Tuomet gyvūnai nukirsta šakas ir supjausto kamieną į gabalus, kuriuos tempia į būsimos užtvankos vietą. Keturkojis statybininkas kai kuriuos medžio gabalus su smailiu galu įkiša į dugną, o kiti tvirtai sutvirtina juos tarp jų, kad srovė jų neišneštų. Tuo pačiu metu bebras dirba su abiem dantimis, letenomis ir galva. Patikimumui graužikai užtvanką palaiko iš šonų specialiais skersiniais ir skrajutėmis. Darbštūs gyvūnai užpildo spragas statybose su šakomis, dumblu, lapais ir moliu, visą šią medžiagą įnešdami į statybvietę priekinėmis kojomis. Bebras, judėdamas ant užpakalinių kojų, padėdamas sau uodegą, atrodo toks juokingas, kad Kanados indėnai jį vadino „mažuoju miško savininku“ ir „vandens žmogumi“.

Palaipsniui iš upės iš medžių, krūmų ir žemės iškyla lygus pylimas, kurį nenuilstantys statybininkai dėl patikimumo kartais spaudžia labai įspūdingo dydžio akmenimis (iki 14–18 kg). Viename užtvankos gale apdairūs bebrai surenka kanalizaciją, kad potvynis nepažeistų visos konstrukcijos. Norėdami pakelti vandens lygį už užtvankos (ir taip sumažinti slėgį viena kryptimi), keturkojai inžinieriai nuleidžia papildomas užtvankas, mažesnes.

Buveinė

Bebrai priklauso Castaridae šeimai, kuriai priklauso vienintelė Castor gentis ir tik 2 rūšys:

  1. paprastasis bebras (ricinos pluoštas) (dar žinomas kaip upė arba rytai),
  2. Kanados bebras (dar žinomas kaip Šiaurės Amerika) (Castor canadensis).

Šiandien Šiaurės Amerikos bebrai randami visame žemyne, nuo Mackenzie upės žiočių Kanados pietuose iki šiaurinės Meksikos. Bet ne visada taip buvo. Žmonės šimtmečius medžiojo šiuos gyvūnus dėl jų mėsos, kailio ir bebrų srauto. Dėl šios priežasties XIX amžiaus pabaigoje Kanados gyventojų skaičius tapo kritiškas, todėl dauguma jų buveinių buvo beveik išnaikinti, ypač rytinėse JAV dalyse. Pavojaus signalą paskelbė valstybinės ir vietos aplinkos agentūros, gyvūnai buvo pradėti gabenti iš kitų rajonų. Jie taip pat buvo pristatyti Suomijoje, Rusijoje ir keliose Vidurio Europos šalyse (Vokietijoje, Austrijoje, Lenkijoje). Pietryčių Suomijoje šiuo metu egzistuoja viena didžiausių Kanados graužikų populiacija.

Paprastasis bebras praeityje gyveno visoje Europoje ir Šiaurės Azijoje, tačiau ne visos populiacijos sugebėjo išgyventi šalia žmonių. Iki XX amžiaus pradžios Prancūzijoje, Norvegijoje, Vokietijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje, Kinijoje ir Mongolijoje išgyveno tik kelios reliktų populiacijos, kurių bendras skaičius buvo 1 200.

Vykdant šių gyvūnų atnaujinimo ir perkėlimo programas, kurios pradėjo veikti praėjusio amžiaus pirmoje pusėje, pamažu pradėjo augti paprastųjų bebrų skaičius. XXI amžiaus pradžioje buvo apie 500–600 tūkstančių individų, o jų buveinė plėtėsi ir Europoje, ir Azijoje.

Abi rūšys aptinkamos Rusijos teritorijoje šiandien, nors bebras yra pirminis gyventojas. Jos diapazonas apima beveik visą Rusijos Federacijos miškų zoną - nuo vakarinių sienų iki Baikalo ir Mongolijos regionų ir nuo Murmansko srities šiaurėje iki Astrachanės pietuose. Be to, ši rūšis buvo aklimatizuota Primorėje ir Kamčiatkoje.

Kanados bebras mūsų šalyje pasirodė praėjusio amžiaus 50-aisiais, savarankiškai apgyvendindamas Kareliją ir Leningrado sritį iš kaimyninių Suomijos regionų, o aštuntajame dešimtmetyje šis žvėris buvo pristatytas Amūro upės baseine ir Kamčiatkoje.

Bebrų aprašymas

Bebrų išvaizda labai skiriasi nuo kitų graužikų būrio atstovų išvaizdos, tai paaiškinama pusiau vandeniniu mūsų herojaus gyvenimo būdu. Biologo požiūriu, ryškūs žvėries bruožai yra didžiuliai jo priekiniai dantys, plokščia žvynuota uodega ir užrištos užpakalinės kojos su specialia šakute „įbrėžiančia“ letena ant antrojo piršto, taip pat nemažai ryklės ir virškinamojo trakto struktūros ypatybių.

Bebrai yra patys masyviausi senojo pasaulio faunos graužikai ir antri pagal dydį graužikai po Pietų Amerikos kapibarus. Gyvūno kūnas yra pritūpęs, tankus, turi fusiforminę formą, jo užpakalinė dalis yra išplėsta, tik uodegos šaknyje ji smarkiai susiaurėja. Kūno ilgis 80 - 120 cm Suaugusieji sveria vidutiniškai 20-30 kg, retai svoris gali siekti 45 kg. Kanados rūšių dydis yra šiek tiek didesnis nei įprasta.

Palyginti maža suapvalinta galva su nuolankiu ir storu kaklu beveik nesisuka. Akys mažos, su vertikaliu vyzdžiu ir permatoma mirksinčia membrana (norint apsaugoti akis po vandeniu). Ausys yra mažos, vos išsikišusios iš kailio. Išorinės klausos angos ir šnervės turi specialius raumenis, kurie susitraukia panardinant į vandenį. Lūpų pakitimai gali užsidaryti už aštrių pjaunamųjų priekinių pjūvių, izoliuojant burnos ertmę, o tai leidžia bebrai auginti augaliją po vandeniu, neatverdami burnos.

Gyvūnų akys reaguoja beveik vien tik į judesį, prastas regėjimas daugiau nei kompensuoja puikų klausą ir kvapą, kurie yra pagrindiniai pojūčiai sausumoje.

Uodega plokščia, siekia 30 cm ilgio, 13 cm pločio, o Kanados bebras yra trumpesnė ir platesnė. Uodegos formos uodegos dalis yra padengta didelėmis raguotomis skalėmis, tarp kurių yra retų kietų šerių.

Penkių pirštų galūnės yra sutrumpintos, ant užpakalinių kojų yra gerai išvystytos plaukimo membranos (ant priekinių kojų jie yra dar kūdikystėje). Priekinės kojos yra daug silpnesnės nei užpakalinės kojos ir yra naudojamos gyvūnams kaip rankos - jų pagalba bebras tempia daiktus, kasa kanalus ir skyles, apdoroja maistą. Pagrindinis gyvūnų judėjimo organas yra užpakalinės kojos. Antrasis užpakalinės kojos pirštas yra dvišakis nagas, susidedantis iš dviejų dalių: viršutinės smailiosios ir apatinės pločio raginių plokštelių, kurios yra judamos viena kitos atžvilgiu. Šią nagą žvėris naudoja higienos reikmėms - liejimo metu jis valo ir šukuoja plaukus, šalina parazitus.

Bebrų kailis yra nuo šviesiai rudos iki juodos, dažniausiai rausvai rudos spalvos. Kartais randami pinto individai su skirtingų atspalvių dėmėmis. Apatinis sluoksnis yra storas, tamsiai pilkas. Apatinė kūno dalis yra pubescuojanti tankesnė.

Pastebėta, kad šviesiai ruda spalvos rūšis yra senovės, ji išgyveno ledynmetį, todėl tokie bebrai geriau prisitaiko prie šalto klimato, tuo tarpu tamsios spalvos individai dažniausiai būna daugiau pietų populiacijose.

Ateiviai

Globalizacija niekam nepagailėjo. Didelius vandens barjerus, kurie kažkada neleido rūšims tyrinėti naujų erdvių, dabar galima įveikti padedant žmonėms - ir kartais jis pats nenori padėti gyvūnams, augalams ir kitiems organizmams judėti.

Todėl tose pačiose teritorijose pradėta ieškoti rūšių, kurios anksčiau gyveno priešingose ​​Atlanto pusėse. Tai daugiausia liečia Palearktikos ir Nearkties zoogeografinių zonų, esančių šiauriniame pusrutulyje, gyventojus, kurių sąlygos yra gana panašios.

Rūšių mainai tarp Šiaurės Amerikos ir Eurazijos vyko anksčiau, o vietoj Beringo sąsiaurio egzistavo Beringo sąsmauka. Bet dabar kalbama ne apie juos, bet apie tai, ką žmonės specialiai atsivežė.

Pavyzdžiui, XVI amžiuje kolonizatoriai siuntė namines kiaules į Naująjį pasaulį žemės ūkiui, o vėliau, 1912 m., Ir laukines kiaules medžioklei. Neradę vertų priešų ir spjaudydamiesi ant gyvatvorės, abu kiaulių porūšiai pasklido po visą žemyną ir toliau užkariauja visas naujas Amerikos valstijas. Jie sutrypia ir valgo vietinę augmeniją bei kenkia elnių pašarų bazei, platina pavojingas ligas, įskaitant žmonėms, puola naminių ir laukinių gyvūnų jauniklius ir daro daugybę kitų pavojingų veiksmų.

Laukinių kiaulių buveinės JAV 1988 m

Džordžijos universiteto Pietryčių kooperatinės laukinės gamtos ligos tyrimas

Laukinių kiaulių buveinės JAV 2009 m

Džordžijos universiteto Pietryčių kooperatinės laukinės gamtos ligos tyrimas

Kai naminės kiaulės pradės laukinius gyvūnus, kirskite jas su šernais ir suformuokite gyvūnų populiacijas, kurias paprasti amerikiečiai vadina grėsmingu žodžiu skustuvas („Aštrus kalnagūbris“). Reyzorbekovo gaujos žmogaus nebijo - greičiausiai ir visi kiti.

Kiaulių pavyzdys yra vienas įspūdingiausių, tačiau iš tikrųjų jis atspindi tipinį introdukuotų rūšių likimą - atvežtą į teritoriją, kur dar niekada nebuvo.Jei svetima rūšis randa tinkamas sąlygas naujoje vietoje ir neatitinka didelio plėšrūnų ir patogenų atsparumo, ji greitai padidina savo skaičių ir nugali varžybose aborigenus.

Tačiau invazinės rūšys neturi keliauti į kitą žemyną - ir ne visada gyvūnai. Iš išvaizdos nekenksmingas (nors ir įtartinai didelis) Sosnovskio latvis buvo atgabentas į RSFSR keturiasdešimtmečio antroje pusėje iš Gruzijos. Jie manė, kad tai reikia išauginti šilo siluetuose, tačiau paaiškėjo, kad tai suteikia ne per aukštos kokybės produktą, tam tikru požiūriu net pavojingą ūkio gyvūnams, ir apskritai tai prisideda prie foto nudegimų.

Kai aštuntajame dešimtmetyje augalas nebebuvo auginamas, atsirado dar vienas nemalonus jo bruožas - gyvybingumas. Sosnovskio latviui vis dar nesiseka - nepaisant visų pesticidų, jis plinta tik visoje Rusijoje ir netgi tapo miesto legendų herojumi.

Bebrų sugrįžimas

Svetimos rūšys nėra vienintelė laukinės gamtos bėda. Daugybė gyvūnų ir augalų (grybeliai ir bakterijos, laikantys kelis šimtmečius) gausybė jau keletą šimtmečių mažėja dėl negrįžtamos žmogaus veiklos.

Visi girdėjo apie išnykimą dėl kaltės Homo sapiens klajojantis balandis, dodo (beje, buvo keletas rūšių, be to, jie yra ir balandžiai) ir Stellero karvė. Kai kuriose šalyse pavojus kilo tokiems paprastiems paukščiams kaip žvirbliai.

Bet žmogus yra protingas tam, kad kartais analizuotų savo veiksmų pasekmes. Todėl jis vis tiek išgelbėjo kai kurias rūšis nuo išnykimo - ir bando ką nors atgaivinti iš mažų populiacijų liekanų, pavyzdžiui, bizonų.

Dažniausiai pasveikimas vyksta lėtai, o jei gyvūnas kurį laiką nebuvo dingęs, jo sugrįžimas gali sukelti netikėtų padarinių - o ne tai, kad jie visi bus teigiami.

Ypač įdomu, kas dabar vyksta su atstatytu graužiku - bebru. Tiksliau, su dviem bebrų rūšimis. Anksčiau mūsų žemyne ​​buvo tik vienas paprastas (Ricinos pluoštas, jis taip pat vadinamas europietiškuoju), tada iš Naujojo pasaulio jie taip pat atsivežė KanadosRicinos kanadenis).

Kaip „senų“ bebrų sugrįžimas ir „naujų“ bebrų atsiradimas veikia vietines ekosistemas? Kaip šios dvi rūšys sąveikauja? Žinoma, ne viskas žinoma, bet viena aišku: šie graužikai toli gražu nėra tokie naikinantys kaip kiaulės Amerikoje.

XIX amžiuje bebras išnyko visoje Eurazijoje. Vis dėlto: šimtmečius jie medžiojo jo odas, katalikai valgė nevalgius jo mėsos, prilygindami jį žuvimi, o dar blogiau - jis buvo nužudytas dėl šalia išangės esančių liaukų kvapo - bebrų srauto, kuris, kaip manoma, gydo visas ligas. Dėl to XX amžiaus slenkstis nuskriejo kiek daugiau nei tūkstantį graužikų - beje, didžiausias iš esamų po kapiliarų.

Visos bebrų populiacijos, išsaugotos Eurazijoje iki XIX amžiaus pabaigos

Varos G. Petrosyan ir kt. / Ekologinis modeliavimas, 2019 m

Pirmieji sugavo norvegai. Jau 1845 m. Jie uždraudė bebrų medžioklę, todėl savo šalyje jie laikė maždaug šimto gyvūnų gyvulius, kurie vėliau pamažu augo. Kaimyninės Švedija ir Suomija nebuvo tokios toliaregiškos, o XIX amžiaus pabaigoje jų teritorijose iš viso nebuvo bebrų.

Rusijoje bebrai išgyveno - greičiausiai dėl didesnės teritorijos ir ilgalaikių apribojimų išgauti šiuos gyvūnus kai kuriose vietose. Nepaisant to, 1886 m. Penki gyvūnai iš Baltarusijos buvo atvežti į Voronežo provinciją. Taigi prasidėjo priešrevoliucinis graužikų perkėlimas - ir pasibaigė.

Išdavimai tęsėsi tik 1934 m. Ir vyko dideliu mastu iki karo (ir nuo 1922 m. Iki 1960 m. Bebrai negalėjo būti sumedžioti). Bebrai buvo apgyvendinti beveik kiekvienoje Europos respublikos dalyje, išskyrus Kareliją, ir šiek tiek anapus Uralo. Dažniausiai tai buvo graužikai iš Voronežo srities - penkių „baltarusių“ palikuonys.

Dėl bebrų RSFSR viskas vyko labai gerai. Jos gyvuliai beveik visose išleidimo vietose (ir dažniausiai tai buvo rezervai) kiekvienais metais augo, jis statė užtvankas, valgė drebulės žievę ir kitą augalų maistą ir taikiai gyveno su savo mažomis šeimomis. Graužikas buvo vėl įvežtas ir kitose šalyse - dažnai buvo naudojami gyvūnai iš kitos Atlanto pusės.

Amerikoje bebrai taip pat kentėjo nuo nenumaldomos medžioklės, bet ne taip stipriai kaip Eurazijoje. XX amžiaus pradžioje jie, kaip ir „senasis pasaulis“, buvo apsaugoti, ir jų skaičius pradėjo atsigauti. Be to, 1940 m. Pabaigoje kai kuriose valstijose kilo bebrų ir žmonių interesų konfliktas: bebrų užtvankos kišosi į JAV piliečių ekonominę veiklą.

Aidaho dvipusis demonstravo žmoniškumą ir nesunaikino šių graužikų, tačiau nusprendė juos perkelti, be to, per orą: toje vietoje, kur ketinama perkelti gyvūnus, katastrofiškai mažai buvo kelių, o gabenimas užtruktų per daug žmogaus valandų. Dabar Šiaurės Amerikoje yra dešimtys milijonų bebrų (ir šimtai tūkstančių Eurazijoje).

76 asmenims buvo sukurtos specialios dėžės, kurios atsidarė, kai atsitrenkė į žemę. Ir tai neišvengiamai nutiko: iš oro buvo numestos dėžės su parašiutais. Keista, tačiau šios keistos procedūros metu žuvo tik vienas bebras.

Du vietoj vieno

Daugelis bebrų įsipareigojo atgaivinti savo bebrus. Pavyzdžiui, 1935 m. Suomiai jų teritorijoje išleido 17 gyvūnų iš Eurazijos, o po dvejų metų - dar 7 gyvūnus tiesiai iš Niujorko. Tuo metu dauguma mokslininkų Kanados bebrą laikė europietišku porūšiu, todėl jie jokių skirtumų nedarė.

Tik 1973 m. Sovietiniai zoologai Leonidas Lavrovas ir Viktoras Orlovas parodė, kad bebrai iš Šiaurės Amerikos ir bebrai iš Eurazijos turi nevienodą chromosomų skaičių: pirmasis turi 40, antrasis turi 48. Taigi, Suomijoje jie turėjo reikalų ne su viena rūšimi, o su su dviem.

Sovietų Sąjungoje amerikiečių graužikų nebuvo atsisakyta, tačiau „kanadiečiai“ šeštojo dešimtmečio atvyko patys - iš vakarų. Pirmą kartą mūsų šalyje jie buvo rasti Karelijos Sortavala ir Suojärvi regionuose. Iki aštuntojo dešimtmečio Kanados bebrai pasklido po centrinius ir pietinius respublikos regionus.

Tada Tolimuosiuose Rytuose buvo sugauta ir paleista kelios dešimtys asmenų - jau žinodami, kad jie turi reikalų su nevietinėmis rūšimis. Už pakartotinį įvedimą atsakingi asmenys manė, kad šios vietovės klimatas labiausiai primena Šiaurės Amerikos, o ypač Kanados.

Juodi taškai rodo vietas, kur aštuntajame dešimtmetyje SSRS teritorijoje buvo paleisti Kanados bebrai

Bet kodėl jie negalėjo taip ilgai rasti tokių svarbių skirtumų tarp gyvūnų? Greičiausiai XX amžiaus pradžioje bebrų niekas neieškojo chromosomų „neatitikimų“, nes chromosomos vis dar buvo paslaptis. Na, iš išorės Kanados ir Europos bebrai mažai kuo skiriasi, išskyrus tai, kad pirmieji yra šiek tiek mažesni. Yra struktūriniai kaukolės požymiai (juos, beje, septintajame dešimtmetyje aiškiai apibūdino tas pats Lavrovas) ir galūnių ilgiai, tačiau juos identifikuoti, kol graužikas gyvas, nėra lengva.

Prieš atsirandant greitoms judėjimo ir komunikacijos priemonėms, sunku buvo palyginti bebrų ekologijos subtilybes skirtingose ​​vandenyno pusėse. Tik XXI amžiaus pradžioje Karelijos teriologai (žinduolių specialistai) parodė, kad abi rūšys stato užtvankas ir namelius vienodo dažnio (tomis pačiomis hidrologinėmis sąlygomis ir panašiame dirvožemyje), maitinasi tuo pačiu (labiausiai panašios į drebulę, bet kartais būna turinčios ir beržas), gyvena vienodai ilgai (iki 30 metų, o vidutiniškai po 20), išskyrus tai, kad jie veisiasi skirtingo intensyvumo: Kanados bebrai paprastai turi daugiau jauniklių jaunikliuose.

Bebrai kovoja su bebrais?

Atsižvelgiant į tai, kokie Kanados bebrų sugebėjimai ir poreikiai yra artimi vietinių bebrų sugebėjimams ir poreikiams, ir žinant užsienio kolegų patirtį (Suomijoje) C. canadensis Tai pasirodė daug sėkmingiau nei „europietis“, pirmasis yra 5 kartus daugiau), vietiniai mokslininkai darė prielaidą, kad Vakarų įsibrovėlis išstums „originalų rusą“.

Tačiau to dar neįvyko, o Karelijos pietuose išvis susidaro atvirkštinė padėtis. Tose vietose, kur jie sąmoningai leidžiasi C. canadensis (tai įvyko jau arčiau amžiaus vidurio), dviejų tūkstantųjų dalių pradžioje jiems buvo leista medžioti, nukreiptus į šią rūšį - ir visi sugauti bebrai iš tikrųjų pasirodė europietiški. Ir tai nepaisant to, kad C. pluoštas Karelijoje jie nebuvo pakartotinai įvežti, jie buvo paleisti tik kaimyniniuose regionuose.

Karelijos mokslininkų skaičiavimais, 2008 m. Karelijos pietuose senasis geras Ricinos pluoštas užėmė 500 tūkstančių hektarų teritorijos, kurioje jie įsikūrė Ricinos kanadenis. Kodėl taip yra, dėl kokių priežasčių Europos bebrai šioje srityje buvo patogesni nei Kanados, dar neaišku. Taip pat neaišku, kas nutinka tarp dviejų rūšių bebrų teritorijose, kuriose susitinka abi rūšys, nesvarbu, ar jos konkuruoja (ir kaip sunku), ar taikiai sugyvena.

Legenda (iš viršaus į apačią): (1) - vietos kanadiniams bebrams (n = 40), (2) - vietos Europos bebrai (n = 34), (3) - vietos kanadiškiems bebrams, (4) - būdai, kaip bebrai prasiskverbia . Kanados bebrai yra pilkos figūros, Europos bebrai yra juodi.

P.I. Danilovas ir kt. / Zoologijos žurnalas, 2008 m

Iš tikrųjų Kanados bebrų pakeitimas europietiškais jau buvo pastebėtas anksčiau - XX amžiaus viduryje Ukrainos Rivnės regione ir Olštyno srityje Lenkijoje. Vis dėlto ten C. canadensis jų nebuvo daug, tačiau pagal Pietų Karelijos scenarijų iš pradžių jų tik buvo ir tik po to europiečiai atkeliavo iš kaimyninių regionų.

Taigi, mes susiduriame su retu atveju, kai aborigenas sėkmingai susiduria su savo aplinkos priešininku ir netgi atstumia jį nuošalyje, tačiau neaišku kodėl (ir nėra iki galo žinoma, ar tai atsitraukia).

Tačiau dar per anksti džiaugtis tuo, kas nutiko tam tikroje srityje, nes yra daug daugiau atvirkštinių pavyzdžių ir nepraėjo daug laiko nuo to, kai bebrai grįžo evoliuciniu ir ekologiniu mastu.

Tikriausiai dėl to Severtsovo ekologijos ir evoliucijos instituto ekspertai yra sudarę Kanados ir Europos bebrų skaičiaus dinamikos matematinius modelius keliuose draustiniuose šiaurėje, pietuose, centre ir į vakarus nuo Europos arealo. Ricinos pluoštas.

Mokslininkai naudojo informaciją apie abiejų rūšių individų skaičių kiekvienu konkrečiu tašku turimais metais, taip pat atsižvelgė į pradinės populiacijos dydį (kiek graužikų buvo paleista ir ar buvo vietinių), gyvenimo trukmę, vaisingumą, brendimą ir dažniausiai pasitaikančias bebrų mirties priežastis.

Šiais duomenimis pagrįsti modeliai parodė, kad visuose tirtuose taškuose Kanados bebras anksčiau ar vėliau išstums Europos bebrą, o kai tai priklausys nuo tam tikros vietovės aplinkos sąlygų ir pradinio „kanadietiško“ ir „europietiško“ skaičiaus. Po 31–146 metų Europos bebrų individų skaičius pradės mažėti, o po 120–500 metų iš viso sumažės iki nulio - ir ateivis iš Amerikos išgyvens ir pasieks net stabilų skaičių.

Severtsovo IPEE mokslininkų sukurti modeliai. Visi grafikai rodo, kad raudona linija (Kanados bebras) ilgainiui pranašesnė už juodąją (Eurazijos bebras)

Varos G. Petrosyan ir kt. / Ekologinis modeliavimas, 2019 m

Ar teisingos tokios prognozės, parodys laikas. Tuo tarpu abu bebrai daugumoje buveinių, kur skaičiuojami gyvūnai, jaučiasi gerai (vis dėlto yra liūdnų išimčių) ir plečia savo diapazoną.

Bebrai, gamta ir žmogus

Kodėl mums net reikia jaudintis dėl kai kurių bebrų, stebėti, kuris iš jų „nugalės“, nustatyti jų skaičių? Jei tik todėl, kad bebras yra pagrindinė gyvoji žmogaus transformacijos jėga. Bebrai statė užtvankas ir kūrė užtvankas dar prieš žmonių pasirodymą Centrinėje Rusijos lygumoje (ir ir Šiaurės Amerikoje).

Toje vietoje, kur niekada nebuvo Kanados bebrai, jie jau sukėlė triukšmą. Tierra del Fuego saloje (Argentina ir Čilė ją padalija tarpusavyje) jų skaičius negali būti sumažintas iki priimtino lygio, o jų invazijos padaryta žala negali būti atlyginta.

Tierra del Fuego 1946 m. ​​Penkiasdešimt asmenų buvo paleisti už gyvūnų medžioklę. Tačiau bebrų medžioklė dėl tam tikrų priežasčių nepradėjo reikalauti: vietiniai gyventojai pripažįsta, kad net ir dabar nelabai supranta, kaip pagauti bebrus. Tačiau nauji graužikai svetimoje vietoje įsikūrė ne tik miškuose, bet ir stepėse - ir tuo pačiu sunaikino daugybę medžių.

2013 m. Čilės vyriausybė įvertino bebrų padarytą žalą beveik dviem milijardais JAV dolerių. Argentina, žinoma, taip pat ją gavo.

Kodėl taip atsitiko? Be abejo, plėšrūnų nebuvimas tam įtakos turėjo - bebrų aukoms „netikėtumo faktorius“ turėjo įtakos augalams. Daugelis lapuočių Šiaurės Amerikoje kartu su bebrais išsivystė. Paprasčiau tariant, jie yra „pripratę“ prie to, kad kažkas nuolat nuplėšia jų žievę, o lagaminai krinta. Ir Pietų Amerikoje nebuvo kam tokiu būdu medžių grūdinti, todėl dažniausiai jie nesugeba atsigauti po kamieno „pjovimo“, kaip tai daro šiaurinės rūšys, naudodamos daugiamečius augimus.

O ką bebrai, ypač kanadiečiai, dabar veikia Eurazijoje? Priklauso nuo to, kokioje teritorijoje mes kalbame. Bet, matyt, Kanados ir Europos bebrų įtaka gamtai (ten, kur jie kartu egzistuoja) mūsų žemyne ​​nėra labai skirtinga, ir dauguma tyrinėtojų nedaro didelių skirtumų tarp jų, įvertindami šių rūšių įtaką ekologinei situacijai.

Ob baseine bebrų užtvankos prisideda prie metano koncentracijos vandenyje padidėjimo, tačiau tuo pačiu padidina anglies „pabėgimo“ į dugno nuosėdas intensyvumą - tai yra, jos padidina šiltnamio efektą sukeliančių dujų susidarymą, tačiau jų nėra.

Prioksko-Terrasny gamtos rezervato dirvožemiuose, esančiuose netoli bebrų užtvankų (ty daugiausia jūros), azoto ir anglies kiekis padidėja, palyginti su kaimyninių „bebrų“ teritorijų dirvožemiais. „Bebrų“ dirvožemio mikroorganizmai sunaudoja daugiau medžiagų ir kaupia daugiau organinių medžiagų, tačiau netoli Maskvos esantys biologai pastebi, kad tokia bakterijų bendruomenė yra mažiau stabili.

Stepėse prie Orenburgo bebrų užtvankos stabilizuoja mažų upių kanalus, kurių dėka šių sausų vietų gyvūnai gauna nuolatines vietas laistyti. Čia auga paukščių, roplių, gyvūnų ir bentinių bestuburių rūšių įvairovė, tačiau medžiai išnyksta krantuose ir išlieka žolė. Tai nenuostabu, atsižvelgiant į tai, kad bebrai nugriauna medžius ir užtvenkia upių krantus.

Panašus vaizdas yra Penzos regiono miško stepėse. Tiesa, miško-stepių zonos tyrėjai nustatė, kad esant bebrų užtvankoms, daugelio žuvų skaičius mažėja - dėl sumažėjusio deguonies kiekio vandenyje ir fizinių kliūčių migruoti. Taigi neįmanoma bebrų vadinti žuvų augintojais.

Taigoje bebrai taip pat nukirsta medžius, tačiau toks miškas atstatomas greičiau nei miško-stepių bendruomenės.

Teigiama, kad graužikų inžinierius valgo ne daugiau kaip tris – šešis procentus medžių, esančių netoli savo gyvenamosios vietos. Jei bebrai suvalgytų per daug augalų, jų skaičius sumažėtų - ir daugelyje Europos Rusijos dalių, kur aptinkami bebrai, to neatsitiks. Tai reiškia, kad neigiamas šių gyvūnų poveikis florai nėra per didelis.

Ten, kur gausu kritulių, Karelijoje, bebrai spontaniškai pelkės. Kai kuriose vietose tai sumažina mažų žinduolių, tokių kaip šarai, skaičių 2–2,5 karto, o kai kuriose naujai suformuotose pelkėse, atvirkščiai, jis padidėja pagal dydį.

Toje pačioje vietoje labiausiai išryškėja bebrų padaryta žala žmonių ekonominei veiklai. Jie neigia žemės drenažą, potvynių kelius ir elektros linijas. Kai kuriais atvejais bebrų dantimis nupjauti lagaminai patenka ne į žemę, o į laidus, o tada visos gyvenvietės praranda elektrą.

Paskirstymas

Vieninteliai išlikę gyventojai gyvena šiaurės rytuose nuo Tuvos. Jis gyvena Sajano kalnuose 1600–1700 metrų virš jūros lygio kairiajame Jenisejaus intakų aukštyje.Krantai statūs ir statūs, srovė greita. Prasta vandens augmenija. Istoriniais laikais bebrai apgyvendino visą šiaurinės Azijos dalies miškų zoną, išskyrus Sachaliną ir, galbūt, Kamčiatką.

Dieta ir maitinimasis

Bebrų pašariniai ištekliai yra riboti, o tai lemia mozaiką ir nestabilumą jų apgyvendinimo metu.

Beržas vaidina svarbų vaidmenį maitinantis, nors bebrai, gluosniai ir kt., Kurių biomasė buveinėse yra maža, bebrų atžvilgiu yra vertingesni maisto atžvilgiu. Žolinių pašarų atsargos yra labai menkos. Netolygus pašarinių medynų pasiskirstymas yra bebrų gyvenviečių ir plačių atskirų sklypų negausumo priežastis, kai viena šeima gali užimti iki 3 km upės kanalo, o gyvenvietes skiria daugybė kilometrų. Pasibaigus pašarų ištekliams, bebrai palieka gyvenvietę ir persikelia į naują vietą.

Veikla

Bebras savo sklypus tvarko beržų ir gluosnių krūmose. Bebrų gyvenvietės nutolusios viena nuo kitos 5-10 km atstumu. Bebrai gyvena skylėse, užtvankos statomos ypač retai. Intensyvūs vandens telkiniai, kurių pakrančių aukštis 1,5–2,5 m, su beržais, pakrančių augalų komplekse. Ypač palankus yra pelkėto beržo derinys viename krante ir boro priešingoje aukštyje, patogu poravimuisi žiemojimo laikotarpiu.

Veisimas

Propaguoti kartą per metus. Gonas kovo mėnesį. Bebrai gimsta birželio mėnesį potvynių sezono metu. Pubertizmas atsiranda 3 metų amžiaus. Mažas vaisingumas. Į 1–2 jauniklių veislę. Gyvenvietėje yra 2–3 asmenys, rečiau 3–5. Šeimoje gali būti vienerių ir dvejų metų bebrai. Vasarą jaunas gyventojų prieaugis siekia 26,7 proc., Vienerių metų amžiaus asmenys - 25,6 proc., Dvejų trejų metų vaikai - 14 proc., Suaugusieji - 33,7 proc. 2–3 metų bebrai vykdo ilgas migracijas ieškodami tinkamų apgyvendinimo vietų.

Įdomūs faktai

Priešai yra lokiai, vilkolakiai, vilkai, lūšys ir benamiai šunys, jauni lydekos ir ūdros yra pavojingi. Kondo-Sosvinsky populiacijos reprodukcijai neigiamą įtaką daro ankstyvas jauno augimo tarpsnis, ypač ilgai užsitęsus pavasariui ir lėtai augalų vegetacijai, vėlyviems snaigėms, pavasario potvyniams ir vasaros potvyniams. Bebrų kolonijos dažnai keičia savo išvaizdą, aptinkama pavienių ir klajoklių individų.

Gyvenimo būdas

Bebrai nuolat gyvena šalia vandens. Mėgstamiausios jų buveinės yra užteršti, lėtai tekantys ar stovintys miško tvenkiniai. Lemiamas konkretaus rezervuaro išsidėstymo veiksnys yra maisto prieinamumas - medžių ir krūmų augmenija. Gluosniai ir drebulės medžiai yra labiau mėgstami gyvūnų. Graužikas vengia didelių upių, kuriose gausu potvynių, nes jo būstas gali būti užtvindytas.

Bebrai gyvena sėslų gyvenimo būdą. Didžiąją metų dalį jie yra aktyvūs prieblandos ir nakties valandomis, palikdami prieglaudas saulėlydžio metu ir grįždami auštant. Žiemą šiaurinėse platumose, kai užtvankos yra padengtos ledu, gyvūnai visada būna nameliuose arba po ledu, nes temperatūra ten išlieka apie 0 ° C, o lauke yra daug šalčiau.

Sausumoje bebras sukuria lėto ir nepatogaus gyvūno įspūdį, kai jie vingiuoja, remdamiesi didelėmis klubinėmis kojomis užpakalinėmis kojomis ir trumpomis priekinėmis kojomis. Tačiau pavojaus atveju jis galoja prie vandens.

Tarp visų graužikų mūsų herojus labiausiai tinka judėti vandenyje. Jos torpedos formos kūnas yra supaprastintas, o vata nepraleidžia vandens. Jis lėtai plaukia prie ežerų paviršiaus, lėtai judindamas kojas, o uodega tarnauja kaip savotiškas vairas. Nardydamas ar plaukdamas dideliu greičiu, graužikas smarkiai banguoja uodegą aukštyn ir žemyn ir kartu eina su užpakalinėmis kojomis.

Kaip ir vilkiko kirvis, graužikų dantų priekinis emalis yra ypač sustiprintas. Minkštesnis užpakalinis paviršius šlifuojamas greičiau, suformuojant aštrų peilį primenantį kraštą, todėl medžius lengviau pjauti. Žvėris su aštriais priekiniais dantimis gali nugriauti ir numušti iki metro storio medį. Kaip ir visi graužikai, bebrai turi didelius priekinius pjūvius, augančius tokiu pat greičiu, kuriuo sumalti.

Nuotraukoje bebras demonstruoja savo unikalius pjūvius.

Štai ką graužikas gali padaryti su medžiais

Užtvankos ir nameliai

Turbūt visi yra girdėję apie nuostabius šių gyvūnų statybinius talentus. Dėl savo nenuilstamumo bebrai išmoko pritaikyti aplinką savo poreikiams. Jų sukurtos užtvankos padidina ekologinę įvairovę, plečia vandens plotą, didina vandens tūrį ir kokybę, keičia kraštovaizdį. Kaip užtvankos pagrindas dažniausiai naudojamas medis, nukritęs per upelį. Jis apaugęs šakomis, medžių kamienų dalimis, akmenimis, žeme, augmenija, kol užtvanka pasiekia 100 metrų (užtvankos kraštai išsikiša toli už kanalo), o aukštis dažnai siekia tris metrus. Šiuo atveju vandens lygio skirtumas siekia du metrus. Taip atsitinka, kad šeima stato kelias užtvankas vienu metu, todėl susidaro visa tvenkinių kaskada. Graužikai yra ypač uolūs statant užtvankas pavasarį ir rudenį, nors darbai gali būti tęsiami ištisus metus.

Bebrų užtvanka

Bebrai yra kvalifikuoti ekskavatoriai. Paprastai jie iškasa daugybę skylių šeimos valdomoje vietoje, tai gali būti paprasti tuneliai arba ištisi labirintai, vedantys iš upelio ar užtvankos kranto į vieną ar daugiau kamerų. Daugelio biotipų atveju šie graužikai urvus naudoja kaip pagrindinę prieglaudą.

Tai atrodo kaip bebrų trobelė

Kitas pajūrio namo pasirinkimas yra namelis. Jų bebrai auga tose vietose, kur neįmanoma sutvarkyti skylių. Gyvūnai kaip trobelės pagrindą naudoja seną kelmą, žemą pakrantę ar plaustą. Iš išorės toks būstas yra didelė šakelių, medžių kamienų krūva, laikoma kartu su žeme, dumblu, augalų šiukšlėmis. Viduje įrengta lizdo kamera, iš kurios praėjimas eina po vandeniu. Vidutiniškai trobelės skersmuo siekia 3-4 metrus. Sudėtingesnės struktūros turi keletą kamerų skirtinguose lygiuose. Nameliai gali būti laikini ir nuolatiniai, naudojami daugelį metų. Pastarosios yra nuolat pildomos ir gali pasiekti 14 metrų skersmens ir daugiau nei dviejų metrų aukštį.

Be kitų bebrų statybos darbų, kasti kanalus yra mažiausiai sunku. Priekinėmis kojomis jie skina purvą ir purvą iš mažų upelių ir pelkių takų dugno, mėtydami juos į šonus nuo savo kelio. Gauti kanalai leidžia gyvūnams likti vandenyje, judėti tarp užtvankų ar į šėrimo vietas. Dažniausiai graužikai tai daro vasarą, kai žemas vandens lygis.

Verta paminėti, kad Kanados bebrai yra uolus ir aktyvūs statytojai nei paprasti. Jų pastatai yra sudėtingesni ir patvaresni, nes statyboje jie aktyviai naudoja akmenis.

Dieta

Bebrai yra išimtinai žolėdžiai gyvūnai. Jų maisto sudėtis gali skirtis sezoniškai. Pavasarį ir vasarą jų mitybos pagrindą sudaro lapai, šaknys, žolelės, dumbliai. Iki rudens jie pereina į plonas medžių ir krūmų šakas, pirmenybę teikia drebulėms, gluosniams ar alksniams.

Nuo spalio vidurio graužikai pradeda derlioti medieną žiemai. Tai gali būti storos šakos ir lygios drebulės, gluosnio, paukščių vyšnios, alksnio, beržo kamienai, taip pat nedaug spygliuočių. Nukirstus medžius gyvūnai supjaustė mažais gabalėliais ir laikė po vandeniu giliose vietose prie pilkapių ir namelių. Bebrai gali plaukti prie savo atsargų po vandeniu nepalikdami saugios užtvankos.

Jei nepakanka pašaro medienai, gyvūnai pasitenkina šlapžemių augmenija. Retkarčiais galimi reidai iš arti esančių sodų ir daržo sodų.

Daugelis Europos bebrų žiemai nesusirenka. Vietoj to jie žiemą eina į krantą ieškodami maisto.

Bebrų upelis

Būdingas gyvūnų bruožas yra „bebrų srautas“, kurį gamina specialios liaukos. Tai sudėtinga medžiaga, susidedanti iš šimtų komponentų, įskaitant alkoholius, fenolius, salicilaldehidą ir kastoraminą. Mokslinis šios medžiagos pavadinimas yra castoreum.

Jau nuo senų senovės bebrų upeliui buvo priskiriamos antgamtinės gydomosios savybės. Y – IY amžiais prieš Kristų Hipokratas ir Herodotas pažymėjo jo veiksmingumą gydant tam tikras ligas. Šiandien ši medžiaga buvo pritaikyta liaudies medicinoje, tačiau daugiausia naudojama parfumerijoje.

Pats bebras savo aromatinę paslaptį naudoja žymėjimo tikslais. Kvapnios etiketės yra vienas iš būdų, kaip mūsų herojai keičiasi informacija. Kanados ir upių rūšys palieka kvapo ženklus ant piliakalnių, pastatytų prie vandens iš dumblo ir augalų, iškeltų iš rezervuaro dugno.

Šeimos santykiai

Dažniausiai bebrai gyvena šeimos grupėse (kolonijose), tačiau yra asmenų, kurie teikia pirmenybę vienišam gyvenimo būdui. Dėl prastų maisto produktų pavienių gyvūnų skaičius gali siekti iki 40%.

Šeimą sudaro suaugusiųjų pora, einamųjų metų šuniukai, praėjusių metų jaunikliai ir kartais vienas ar keli paaugliai iš ankstesnių vadų. Šeimos dydis gali siekti 10–12 asmenų.

Kolonijoje esanti hierarchija yra kuriama pagal amžiaus principą, vyraujant suaugusiųjų porai. Fizinės agresijos apraiškos yra retos, nors tankiose bebrų populiacijose galima pastebėti randus ant uodegos. Tai yra kovų su nepažįstamaisiais netoli teritorinių sienų rezultatas.

Šių graužikų garai yra pastovūs ir išlieka visą partnerių gyvenimą. Šeimos grupė yra stabili, iš dalies dėl mažo veisimosi lygio. Jie per metus atsiveža vieną brakonierių, jame nuo 1 iki 5 jauniklių paprastam bebrui, Kanadoje derlingumas yra didesnis - iki 8 jauniklių. Tačiau dažniausiai bravoruose būna 2–3 jaunikliai.

Lenktynės prasideda sausį (diapazono pietuose) ir tęsiasi iki kovo mėn. Nėštumas trunka 103–110 dienų.

Naujagimio regos, tankiai pubescuojančios, su išsiveržusiais apatiniais priekiniais dantimis. Motina kūdikius maitina pienu (kuris yra 4 kartus riebesnis už karvės pieną) maždaug 6–8 savaites, nors būdami dviejų savaičių bebrai pradeda skanauti švelnius tėvų atsineštus lapus. Sulaukusi 1 mėnesio, jaunoji karta pradeda lėtai palikti lizdą ir valgyti savarankiškai.

Nors vaikai yra labai maži, tėvas didžiąją laiko dalį praleidžia saugodamas šeimos sklypą: patruliuoja sienomis ir palieka kvapo ženklus. Patelė šiuo metu užsiima kūdikių maitinimu ir priežiūra. Vaikai greitai auga, tačiau jiems reikia daugelio mėnesių praktikos, kad įgytumėte užtvankų ir namelių statybos įgūdžius. Tėvai juos moko dalyvauti visuose šeimos reikaluose, įskaitant statybas.

Paprastai jauni žmonės palieka savo šeimas ir antraisiais metais eina ieškoti savo būsimos žemės ir gyvena vienišą gyvenimo būdą, kol susilaukia poros.

Bebrų brendimas įvyksta antraisiais gyvenimo metais, tačiau patelės dažniausiai pradeda daugintis per 3–5 gyvenimo metus.

Maksimali paprasto bebro gyvenimo trukmė gamtoje yra 17-18 metų, kanadiečio - 20 metų. Tačiau in vivo jie retai gyvena ilgiau nei 10 metų. Maksimalus šių graužikų amžius darželyje užfiksuotas iki 30 metų.

Bendravimas

Be to, kad ženklina teritoriją, bebrai bendrauja tarpusavyje, plakdami uodegą vandenyje. Paprastai suaugę asmenys nepažįstamiems žmonėms sako, kad jie buvo pastebėti. Į okupuotą teritoriją įsiveržęs graužikas verčia reaguoti, leisdamas jam įvertinti savo ketinimų rimtumą ir keliamo pavojaus laipsnį.

Kitas bendravimo būdas - įvairios pozos, taip pat balsai: gyvūnai gali niurzgėti ir švilpti.

Bebrų nauda ir žala

Kaip jau minėta, bebrai yra žinomi dėl potraukio statyboms: įrengdami gyvenvietes, jie sukuria užtvankas, reguliuojančias vandens lygį vandens telkiniuose. Dėl to vanduo gali užtvindyti didelius miško plotus ir jį sunaikinti. Gali nukentėti pievos ir keliai.

Antrasis neigiamas dalykas yra tas, kad užtvankos pablogina žuvų neršto sąlygas, nes jos yra mechaninė barjerų, skirtų baltažiedžių, baltažuvių, lašišinių ir upėtakių žuvų nerštui mažose upėse, kliūtis.

Dabar pažvelkime į šių gyvūnų veiklą iš kitos pusės. Ilgą laiką upėje esančių bebrų užtvankų kaskados atitolina tirpstantį ir lietaus vandenį, todėl sumažėja potvynių tikimybė potvynio metu, sumažėja dugno ir pakrančių erozija, sutrumpėja vasaros žemų vandenų laikotarpis ir prisidedama prie šaltinių ir upelių, kurie sunaikinti dėl žmogaus veiklos, sistemos atnaujinimo. Visa tai daro mišką, kuriame gyvena gyvūnai, mažiau sausą, todėl jis yra mažiau jautrus miško gaisrams.

Lėtėjant upės tėkmei, užtvankos didina nuosėdų kaupimąsi, sudarydamos natūralią filtravimo sistemą, kuri pašalina iš vandens potencialiai pavojingas priemaišas. Be to, kylantys didžiuliai vandens telkiniai sukuria ir kitų privalumų, pavyzdžiui, padidėjusią ekologinę įvairovę.

Bebrai taip pat gerina kiškių, elnių pašarų bazę, maitindamiesi užtvankų statybai naudojamų medžiagų „atliekomis“, o tai, savo ruožtu, vilioja plėšrūnus gyvūnus.

Taigi šie graužikai vaidina svarbų vaidmenį artimojo vandens sistemose, o žmogus gali tik išplėsti savo biologinių poreikių žinias ir kurti strategijas, kurios leistų žmonėms ir bebrai kartu naudoti kraštovaizdį.

Pin
Send
Share
Send