Apie gyvūnus

Žebenkščių tipai ir jų gyvenimo ypatybės

Pin
Send
Share
Send


Amazonės weasel
Mokslinė klasifikacija
Karalystė:Animalia
Prieglobstis:Chordata
Klasė:Žinduoliai
Užsakymas:Carnivora
Šeima:Mustelidae
Pošeima:Mustelinae
Gentis:Mustela
Rūšis:M. africana
Binominis vardas
Mustela africana
Desmarestas, 1818 m
Amazonės weasel asortimentas

Amazonės weasel (Mustela africana), dar žinomas kaip atogrąžų weasel, yra žvakučių rūšis, gyvenanti Amazonės atogrąžų miškuose Pietų Amerikoje. IUCN Raudonasis sąrašas jį įvertino kaip „mažiausiai rūpesčių“. Nepaisant mokslinio pavadinimo, jis nerastas Afrikoje. Tai blizganti ruda taurė su baltu ar kreminiu pilvu su rudos spalvos juostele žemyn krūtinėje. Amazonės žvakutės ilgis yra nuo 9,8 iki 15 colių (nuo 25 iki 38 cm). Jos uodegos ilgis yra nuo 3,9 iki 7,9 colio (9,9–20,1 cm). Amazonės vėžlys yra retai matomas ir apie jį mažai žinoma. Jie valgo graužikus ir kitus smulkius žinduolius, o namus gamina tuščiavidurių medžių kelmuose.

Du amazoninių weasel porūšiai yra M. a. afrikana ir M. a. stolzmanni

Geltongalvis žvirblis

Ši rūšis gyvena nuo Kinijos pietryčių iki Pakistano.

Geltonai varpinės žvakutės kūno forma yra pailga. Kūno ilgis yra 21,5–29 centimetrai. Svoris - apie 1,5 kilogramo. Uodega ilga - daugiau nei pusė kūno ilgio - 12,5–19 centimetrų.

Lukšto pagalvėlės yra gerai suformuotos, kartais jas galima padengti plaukeliais, o padai pliki. Galinės ir viršutinės uodegos dalies spalva yra šokolado ruda. Kūno priekis, smakras ir viršutinė lūpa yra gelsvai balti.

Geltongraudžiai žvirbliai gyvena subtropiniuose miškuose ir susitinka 1800–4000 metrų aukštyje. Jie labiau mėgsta pušis. Tai yra nuošalūs teritoriniai plėšrūnai. Šios rūšies gyvenimo būdas mažai tiriamas, informacijos apie ją praktiškai nėra.

Geltonos spalvos varpai glaudžiasi naktį. Klausa, regėjimas ir uoslė yra gerai išvystyti. Geltongraudžiai žvirbliai grobia graužikus, lipdami į jų urvus. Dažniausiai jie medžioja žiurkes, peles ir paukščius. Weasel nužudo auką tiksliu įkandimu į kaklą.

Geltonai vargano priešo priešai nežinomi. Šių gyvūnų gyvenimo trukmė nelaisvėje yra 8–10 metų, o gamtoje - daug mažiau.

Geltonai varpiniai voveraitės veisiasi pavasario pabaigoje arba vasaros pradžioje. Nėštumas trunka iki 10 mėnesių. Patelė gimsta nuo 3 iki 18 aklų ir bejėgių šuniukų. Moterų lytinė branda įvyksta pirmosios vasaros pabaigoje, o vyrams - maždaug per metus.

Geltongraudžiai žvirbliai naikina kenksmingus graužikus ir taip padeda žemės ūkiui. Žmonės netgi sutramdo šiuos gyvūnus, kad jie naikintų pelės namuose, kaip katės.

Geltonaisiais varpeliais sergantys gyvūnai yra reti ir menkai ištirti. Jie įtraukti į CITES konvencijos III priedą.

Kolumbijos vėžlys

Ši rūšis buvo tiriama tik 5 asmenims, aptiktiems Kordiljeros aukštumose Kolumbijoje ir Šiaurės Ekvadoro Anduose. Greičiausiai tai rečiausias Pietų Amerikos plėšrūnas.

Išoriškai Kolumbijos muselė yra tipiškas genties atstovas. Kūno ilgis siekia 22 centimetrus. Pasverto asmens svoris buvo 138 gramai. Tarp pirštų Kolumbijos weasel yra membranos. Labai plonos uodegos ilgis yra 1/3 kūno ilgio. Kaklas taip pat ilgas. Snukis smailus. Akys išsipūtusios. Kūnas yra padengtas lygiu trumpu kailiu. Viršutinė kūno dalis ruda, o pilvas baltas. Nuo akių iki nosies yra juoda juostelė. Nosis juoda. Uodegos galas tamsus.

Kolumbijos žvirbliai gyvena kalnų miškuose, aptinkami palei upelių ir upių krantus su silpna srove.

Jie vadovaujasi gyvenimu šalia vandens. Kolumbijos gyvūnėliai - vieniši gyvūnai, gyvenantys plėšrūnų gyvenimą. Apie jų mitybą žinoma labai mažai, jie valgo paukščius, vabzdžius, galbūt žuvis.

Per dieną jiems reikia apie 40% savo svorio maisto. Kolumbijos weasels priešai nežinomi.

Iš vietinių gyventojų šie plėšrūnai vagia Gvinėjos kiaules ir viščiukus. 1994 m. Kolumbijos peticijos buvo įtrauktos į Raudonąją knygą, joms buvo suteiktas „nykstančių rūšių“ statusas. Apie šių gyvūnų skaičių nieko nežinoma, tačiau buveinių degradacija tam daro neigiamą poveikį.

Patagonijos žvirblis

Ši rūšis gyvena Čilėje. Kūno dydis Patagonijos prisirišimas svyruoja nuo 30 iki 35 centimetrų, 9 centimetrai vienai uodegai, kūno svoris yra 225 gramai. Kūnas ilgas, o kojos trumpos. Šie gyvūnai turi labai mažas ausis, visiškai apnuogintas. Uodega aptraukta storu kailiu. Spalva balkšvai juoda su rudos spalvos atspalviu. Gelsvas arba baltas dryželis praeina iš galvos į kūno nugarą.

Jie veda vienišas gyvenimo būdas, sudarydami poras tik veisimosi sezono metu. Aktyvus prietemoje ir naktį. Patinų vieta sutampa su keliomis patelių teritorijomis. Jų kvapo liaukos yra prastai išsivysčiusios, todėl, kai gyvūnas yra už kampo, jis nenaudoja liaukų, o pakelia kailį.

Patagonijos weasels maitinasi mažais graužikais, pavyzdžiui, Microcavia kiaulaisiais. Priešai nežinomi.

Apie Patagonijos weasels reprodukciją praktiškai nėra informacijos. Yra tik informacijos, kad patinas nedalyvauja palikuonių auklėjime.

Labiausiai tikėtina, kad ši rūšis, kaip ir kitų rūšių weasels, reguliuoja graužikų skaičių. Patagonijos prieraišumas yra gana reta rūšis.

Šiaurės Afrikos vėžlys

Šiaurės Afrikos žvirblis taip pat vadinamas dėmėtuoju šešku ir Libijos vabzdžiu. Šiaurės Afrikos glamonės gyvena Sudane, Pietų Nigerijoje, Egipte, Čade, Alžyre, Mauritanijoje, Malyje, Tunise, Maroke ir Vakarų Sacharoje.

Šios nykštukės kūnas yra pailgas, snukis pailgas, o kojos trumpos. Kūno ilgis svyruoja nuo 20 iki 28,5 centimetrų, kūno svoris yra 200–250 gramų, o uodegos ilgis - 11–18 centimetrų. Kailis neplautas, ilga uodega taip pat pūkuota. Spalva derina baltą ir juodą spalvas: skrandis yra juodas, o nugara balta su juodomis dėmėmis. Galva balta, po akimis praeina plati juoda kaukė. Ant smakro yra juoda siaura juostelė. Juostelės ant uodegos yra tamsios, o jų galiukai yra balti, o tai sukuria tamsių skersinių juostų efektą.

Šiaurės Afrikos weasels gyvena teritorijose, kurios ribojasi su dykuma. Pavyzdžiui, Maroke jie pasirinko stepių zonas, turinčias daug tankios augalijos, jos taip pat aptinkamos kalnų slėniuose.

Tai yra naktiniai gyvūnai, praleidžiantys dienos šviesą urvuose, iškastuose. Šiaurės Afrikos vėžiai turi gerai išvystytas latakų liaukas, paslaptis su stipriu nemaloniu kvapu išsiskiria iš jų. Šis kurpių ginklas naudojamas puolant plėšrūnus. Natūralūs Šiaurės Afrikos weasels priešai nežinomi. Jų racioną sudaro maži graužikai, ropliai, varliagyviai, vabzdžiai ir paukščių kiaušiniai.

Veisimosi sezonas stebimas nuo sausio iki kovo. Pasak įvairių šaltinių, nėštumas trunka nuo 37 iki 77 dienų. Gimsta 2–3 šuniukai.

Vietiniai gyventojai juos naudoja triušių medžioklei. Šiaurės Afrikos weasels yra reti gyvūnai visame diapazone. Rūšis yra nykstanti.

Tamsi juostelė

Azijoje gyvena tamsiai dryžuoti weasels. Jie paplitę nuo Nepalo iki Kinijos, Laoso, Tailando, Butano, Indijos, Sikkimo, Assamo ir Vietnamo.

Kūno formos atžvilgiu šie weasels praktiškai nesiskiria nuo savo artimųjų. Kūno ilgis yra apie 28 centimetrus, o uodegos ilgis - 15 centimetrų. Uodega yra maža, tačiau ji yra padengta storais plaukais. Kojų padai yra be plaukų. Nugaros, kojų ir uodegos spalva yra nuo šviesiai šokolado iki tamsiai rudos. Galva lengvesnė už kūną. Gerklė, smakras ir viršutinė lūpa gali būti bambos ar balkšvos spalvos. Nuo pakaušio iki uodegos pagrindo driekiasi sidabrinė siaura juostelė. Nuo krūtinės per pilvą eina gelsva juostelė, kuri pastebimai išsiplečia tarp užpakalinių galūnių klubų.

Įvairiuose miškuose, esančiuose nuo 1000 iki 2500 metrų aukštyje, gyvena tamsiai dryžuotas voratinklis. Tai vienas mažai tyrinėtų ir paslaptingiausių šiaurės rytų Azijos gyvūnų. Mokslininkams pavyko aptikti tik 8 asmenis: iš Laoso, Nepalo, Fenesserimo, Mynmaro, Tailando ir 3 asmenis iš Sikkimo. Informacija daugiausia renkama iš vietinių gyventojų, kurie matė šias weasels.

1996 m. Tamsiai dryžuotas petingas buvo įtrauktas į Tarptautinę raudonąją knygą kaip „pažeidžiamų rūšių“ statusas. Apie rūšių skaičiaus pokytį nežinoma.

Pietų Amerikos ar atogrąžų ar amazonietiškas weasel

Tropiniai weasels gyvena Pietų Amerikoje: Brazilijoje, Ekvadore, Kolumbijoje, šiaurinėje Bolivijoje, Peru.

Amazonės weasel yra mažas mėsėdis gyvūnas, kurio kūno ilgis yra 25-30 centimetrų, o jo uodega siekia 10-20 centimetrų ilgio. Jos kailis blizga. Nugaros spalva gelsvai ruda, pilvas kreminis, ant krūtinės yra ruda juostelė.

Amazonės weasels gyvena drėgnuose pakrančių miškuose, atogrąžų ir subtropikų žemumose. Tai vieniši gyvūnai, gyvenantys sausumos gyvensenoje. Jie kuria lizdus tuščių medžių daubose. Jie maitinasi mažais graužikais ir kitais žinduoliais.

Labai mažai žinoma apie Pietų Amerikos vabzdžių elgesį ir veisimąsi. Rūšis yra Tarptautinėje raudonojoje knygoje. Yra 2 rūšių Pietų Amerikos weasels: Mustela africana stolzmanni ir Mustela africana africana.

Jei radote klaidą, pasirinkite teksto dalį ir paspauskite „Ctrl“ + „Enter“.

Pin
Send
Share
Send