Apie gyvūnus

Akinių voras (Somateria fischeri)

Pin
Send
Share
Send


Pakrantės tundros žemyne ​​ir kai kuriose salose gyventojas. Migruojantis paukštis. Iš dalies dažnas. Veisiasi atskiromis poromis pelkėtoje, turtingoje ežerų ir kanalų tundroje.

Lizdas yra ant ežero kranto, dažnai ant humoro, visiškai atviras, išklotas tamsiai ruda žemyn. Vėlyvą mūrą, nuo birželio pabaigos, sudaro 5–7 žalsvai pilki arba šviesiai alyvuogių kiaušiniai.

Patelė inkubuojasi labai sandariai. Varnos laikomos ežeruose. Iki liepos mėnesio patinai migruoja į molus, susirenka dideliuose pulkuose. Skrydis yra greitas ir gana lengvas, pulkas paprastai skrenda krūvos, virš vandens - ištemptas į eilę, žemas.

Maitinasi įvairiais bestuburiais, ežeruose su uodų ir kadisinių musių lervomis, jūroje - moliuskais ir vėžiagyviais. Komercinis paukštis, tačiau šiuo metu medžioklė yra draudžiama. Jis skiriasi nuo kitų žvilgsnių būdingais „akiniais“ (jie pastebimi ir moterims).

11.12.2015

Akinių obuolys (lotyniškai Somateria fisheri) yra mažiausias Utina (Anatidae) šeimos Gaga (Somateria) genties paukštis. Būdingas bruožas - dideli balti apskritimai aplink akis ir plunksna ant galvos, primenantys pliušinę skrybėlę.

Pasiskirstymas ir elgesys

Spectacidiniai eiderai lizdus deda šiaurės rytų Sibiro ar Aliaskos Arkties pakrantėse nuo Barrow kyšulio iki Bristolio įlankos, Yukono deltoje. Didžiausia populiacija gyvena erdvėje tarp Kolymos ir Indigirkos upių žiočių. Be pakrančių teritorijų, paukščiai gali įsikurti giliai tundroje iki 150 km atstumu nuo jūros.

Prasidėjus žiemai, dauguma paukščių keliauja į pietus iki Beringo jūros ledu padengtų atkarpų. Jų žiemojimo ypatybės iki šiol nebuvo tiriamos. Yra žinoma, kad maži pulkai gali pasiekti Murmanską, Vankuverį ir Kaliforniją.

Dietą sudaro moliuskai ir vėžiagyviai, pristatomi iš jūros dienos. Veisimosi sezono metu paukščiai maitinasi vabzdžiais, lervomis, sėklomis, uogomis ir jauna žole.

Akiniai voratinkliai gali lizdą auginti kolonijose kartu su laukinėmis žąsimis ir ančiomis arba vieni. Lizdams parenkamos mažos salos ar tundros ruožai prie vandens telkinių.

Veisimas

Poros susiburia vienam sezonui žiemos pabaigoje. Lizdas dažniausiai yra nedideliame įdubime ant sauso žolinio gumburo. Moteris užsiima jos statyba. Ji deda po vieną kiaušinį kas 24 valandas. Sankaboje gali būti nuo 5 iki 9 alyvuogių spalvos kiaušinių. Patinai palieka patelę iškart po paskutinio kiaušinio padėjimo.

Inkubacinis periodas trunka apie 24 dienas. Viščiukai gimsta gerai išsivystę ir beveik tuo pačiu metu padengti pilkšvai rudomis pūkomis. Jų pilvas yra baltas. Po kelių valandų jie palieka lizdą ir eina su motina į artimiausią gėlo vandens rezervuarą. 50–55 dienų amžiaus viščiukai įgyja suaugusiųjų plunksną, tampa sparnuoti ir išskrenda į jūrą. Pubertizmas atsiranda sulaukus dvejų metų.

Aprašymas

Suaugusių paukščių kūno ilgis yra 52–58 cm, o svoris svyruoja nuo 1450 iki 1850. Patelės paprastai yra šiek tiek mažesnės nei patinai.

Patelėms būdingi rausvai rudi plunksnos su mažais taškeliais. Patinai yra puošti balkšvai kreminėmis plunksnomis iš nugaros, o juodos spalvos - į hipochondriją ir pilvą. Galvos gale plunksnos yra pailgos ir primena mažą maniežą.

Įspūdingo eiderio gyvenimo trukmė yra apie 12 metų. Apskaičiuota, kad bendras rūšių skaičius siekia 300 tūkstančių paukščių.

Įspūdinga Gaga

Šis paukštis yra reta ančių šeimos rūšis. Jos antrasis vardas yra Fisher Gaga. Taigi paukštis buvo pavadintas Rusijos mokslininko Gregory Fischer von Waldheim garbei. Didelė antis nuo savo giminaičių skiriasi originaliais „akiniais“. Už tai ji buvo vadinama akinių eidere. Sužinokite apie šį gražų paukštį išsamiai.

Somateria fischeri - taigi fisher eider vadinamas lotynų kalba. Tradiciškai jis lizdas Aliaskos ir šiaurės rytų Sibiro jūrų pakrantėse, Šv. Lawrence saloje. Šaltuoju metų laiku, kai vanduo yra padengtas ledu, rusiški įspūdingi ereliai plaukia į pietus, kur neužšąla Beringo jūros sritys.

Spectacled eider - didelio dydžio antis su masyviu kūnu ir didele galva. Bet jei palyginsite jo parametrus su artimais giminaičiais, pavyzdžiui, paprastu dydžiu ar šukuotu dygiu, tada jis yra daug mažesnis. Jo kūno ilgis yra nuo 50 iki 58 centimetrų. Įspūdingo obuolio kūno svoris siekia 1,6 kilogramo.

Šios rūšies paukščių dygliai, esantys poravimosi apimtyje, labai lengvai gali būti atskirti nuo jų kolegų. Ir pagrindinis skirtumas yra gerai išplėtotas piešinys ant galvos. Aplink paukščio akis yra patinusios dėmės. Jie yra dideli ir atrodo kaip akiniai. Dėmių skersmuo yra 3 centimetrai. Kalbant apie plunksnų spalvą, tai atrodo kaip vestuvinė apranga, skirta paprasto eidelio drakonui. Paukščio viršus yra toks pat balkšvas kremas, krūtinė, pilvas ir nuhvoste juoda.

Deja, vasarą, vyrai, nustoja džiaugtis savo išoriniu patrauklumu. Jų galva yra padengta įprastomis pilkomis plunksnomis, krūtinė tampa ruda. Nešvari pilka spalvota plunksna įgyja pilvą. Ir net pagrindinis įspūdingo drakono akcentas - jo „akiniai“ - susilieja su viso plunksnos spalva.

Moteris žvejojantis eidelis nemėgsta keisti savo aprangos. Ji yra raudonai rudos spalvos ištisus metus su mažomis baltomis dėmėmis. Patelės beveik nesiskiria nuo šukų. Juos atpažinsite tik pagal plunksną ties snapo pagrindu. Moteriško ir vyriško akinių čiulptuko egzemplioriuose jis tęsiasi iki snapo, veikdamas kaip platus pleištas už šnervių.

Šie paukščiai skraido į savo lizdus gegužę arba birželį. Tam Rusijos antys pasirenka reljefą siauroje tundros juostoje, būtent tarp Indigirkos ir Kolymos upių baseinų. Tokiais tikslais amerikiečių paukščiai renkasi Aliaskos pakrantes, arčiau Bristolio įlankos pietų. Lizdavietėje turėtų būti daug mažų pelkių, upės kanalas ar tiesiog didelės pelkės.

Patelė paprastai stato lizdą ant sausų žolių gumbų. Saugumo sumetimais ji pasirenka vietas, kuriose matomas geras matomumas. Ančių namas yra negili skylė, išklota keliais ryšuliais sausos žolės. Įdomu tai, kad paukštis kiaušinius deda su vienos dienos intervalu. Paprastai tai yra keturi, daugiausia šeši būsimi jaunikliai. Jų patelės kruopščiai uždengiamos savo plunksnomis.

Rūpinimasis viščiukais yra grynai motinos užduotis. Galų gale, jų tėtis nuo inkubacijos pradžios po poravimosi jau išskrenda į moltą. Įspūdingo pilkšvai žalio ar alyvmedžio spalvos kiaušinio kiaušiniai. Dėmesinga mama sėdi ant jų sandariai. Pavojaus atveju ji niekada nepaliks būsimų palikuonių.

Akinių dygliukų jaunikliai pasirodo po 24 dienų. Jie yra pilkšvai rudi. Ir beveik iš karto jaunasis sekė motiną prie vandens. Prieš tai, kai jaunieji akinių ereliai tampa sparnu, jie stengiasi atokiau nuo jūros. Viščiukai maitinasi lervomis, vabzdžiais, uogomis, žolių sėklomis, augalų ūgliais. Kai jaunas auga, kartu su patele eina į jūrą. Ten jauni paukščiai pirmą kartą vaišinasi vėžiagyviais, moliuskais. Už jų reikia pasinerti beveik į dugną.

Jie tampa sparnais, sulaukę 54 dienų. Rugsėjį jaunas augimas žiemą iškeliauja. Tam tradiciškai paukščiai susirenka į didelius pulkus. Taigi jie sudaro grupes jūros maisto zonose.

Anksčiau akinių obuolys buvo komercinis paukštis. Tačiau mūsų laikais jį medžioti draudžiama.

Pin
Send
Share
Send