Apie gyvūnus

Kopų katė (Felis margarita)

Pin
Send
Share
Send


Žmonių kačių atstovus sukelia daug teigiamų emocijų. Ir tai nenuostabu - visi jie yra labai gražūs ir įdomūs. Šiandien kalbėsime apie vieną iš jų atstovų - rūšį, kuri gyvena laukinėmis ir labai atšiauriomis sąlygomis ir tuo pačiu jaučiasi puikiai.

Smėlio katė (kitas vardas - smėlio katė) yra plėšrūnas, priklausantis kačių šeimai. Lotynų kalba jos vardas yra Felis margarita. Šie gyvūnai jį gavo J. O. Marguerite, prancūzų generolo, kuris 1858 m. Vedė ekspediciją į Sacharą ir pagerbė nepaprasto grožio laukines kates Libijos ir Alžyro pasienyje, garbei. Tada Loshas aprašė kopos katės rūšį, gyvenančią Šiaurės Afrikoje. Ir jau 1926 m. Sergejus Ognevas, tyrėjas iš Maskvos, tyrė šios rūšies atstovus, gyvenančius Karakumo ir Kyzylkum dykumose.

Buveinė

Gyvūnų buveinė yra plati. Ji tęsiasi nuo Arabijos pusiasalio, Čado, Nigerio, Alžyro, Pietų Maroko iki Uzbekistano, Turkmėnistano, Pakistano ir Kazachstano. Smėlio katė kaip gyvenamąją vietą pasirenka išskirtinai sausas vietas. Jis puikiai pritaikytas egzistuoti šiomis atšiauriomis sąlygomis.

Porūšis

Smėlio kopos katės rūšis, atsižvelgiant į pasiskirstymo plotą ir spalvą, yra padalinta į keletą porūšių. Cukrus gyvena Felis margarita margarita, Arabijos pusiasalis - Felis margarita harrisoni, Pakistanas - Felis margarita scheffeli, o Trans-Kaspijos kopos katė gyvena Turkmėnistane ir Irane.

Gyvūnų matmenys, svoris ir struktūra

Pagal dydį mažiausia laukinė katė pasiekia 24–30 cm aukštį ties ketera, o 65–90 cm yra kūno ilgio, 40% jos patenka į uodegą. Suaugusio patino svoris yra 2,1–3,4 kg, patelių - šiek tiek mažiau. Trumpos kojos, mažas kūnas, ištiesinta didelė galva su didelėmis ausimis, esančiomis šonuose ir be kutų, plačiu snukiu ir didelėmis geltonomis akimis - tai yra pagrindiniai šių gyvūnų išvaizdos bruožai.

Svarbią misiją atlieka žema ausų padėtis - ji apsaugo nuo smėlio, kurį nuolat vėjas nešioja dykumoje, patekimo. Dėl jų dydžio šie gyvūnai taip pat suvokia garso bangas. Dėl šios priežasties smėlio katė gali sugauti net ir nežymius galimo grobio judesius.

Šio gyvūno trumpų stiprių kojų kojos yra padengtos kietu storu kailiu. Ši savybė apsaugo letenų pagalveles nuo karšto smėlio ir suteikia galimybę be vargo judėti smėlio nestabiliu dykumos paviršiumi, paliekant tik vos matomus pėdsakus. Smėlio katė turi tvirtus ir didelius nagus, kurie jam leidžia labai sumaniai iškasti skyles. Šis įgūdis leidžia gyvūnams gauti mažus graužikus, kurie gyvena skylėse.

Smėlio katės - judėjimo ir maskavimo meistrės

Smėlio katė yra diskretaus judesio ir kamufliažo meistrė. Jis žino, kaip pritūpti, taip pat užmerkti akis į šviesą, todėl gyvūno negalima pamatyti jo atspindžio tinklainėje. Šis skiriamasis bruožas kartu su apsaugine spalva beveik pašalina jo aptikimą in vivo. Kita įdomi savybė, kurią turi laukinė katė, yra įprotis paslėpti savo ekskrementus. Dėl šios priežasties sunku tiksliai analizuoti šių gyvūnų racioną.

Spalvoti gyvūnai

Gyvūnų kailio minkštumas, tankis ir tankis skiriasi. Tai apsaugo jų kūną nuo žemos temperatūros, stebimos naktį dykumoje. Tokio žvėries kaip smėlio laukinė katė spalva skiriasi nuo šviesiai pilkos (tai apima visus žemės atspalvius) iki smėlio. Uodegą ir nugarą puošia pilkai rudos tamsios juostelės, kojos yra padengtos ryškiomis juodomis spalvomis, o snukis turi rausvai tamsias linijas, einančias į ausis iš akių. Apatinis liemens atspalvis yra lengvesnis. Jų uodegos gale yra juoda spalva. Centrinėje Azijoje gyvenančių gyvūnų spalva šiek tiek skiriasi nuo Sacharos gyventojų - jų kailis žiemą sutirštėja ir tampa pilkšvo smėlio su pilka danga.

Kokias vietas šie gyvūnai pasirenka?

Kopų katės, kaip rodo jų vardas, gyvena bevandenėse ir karštose vietose, ypač teritorijose, kuriose yra smėlio kopos. Šie plėšrieji gyvūnai aptinkami vietose, kur beveik nėra augalijos, uolėtose vietovėse, esančiose šalia dykumų, taip pat uolėtuose slėniuose, apaugusiuose krūmais. Gyvūnai savo buveine kartais pasirenka pakrantės uolėtas kalnagūbrius ir molio dykumas. Plėšrieji gyvūnai puikiai prisitaiko prie gyvenimo šiomis sunkiomis sąlygomis, kai vasarą dienos temperatūra gali siekti +58 ° C, o naktį nukristi žiemą iki -25 ° C. Reikėtų pažymėti, kad Sacharoje dienos metu smėlio temperatūra viršija 120 ° C, tai yra aukštesnė nei vandens virimo temperatūra.

Gyvenimo būdas

Kopų katės (kačių šeimos) yra naktinės. Būtent šiuo metu jie yra aktyviausi ir mieliau medžioja naktį, kai smėlio paviršiaus temperatūra tampa priimtina. Tik jų atstovai, gyvenantys Pakistane, ankstyvą pavasarį ir žiemą, aktyvūs daugiausia prietemoje. Jie naudoja galingas kojas, norėdami iškasti paslėptą grobį ir sukurti pastoges. Smėlio katės dažnai palaidoja smėlyje grobį, kad galėtų šiek tiek vėliau grįžti į šėrimą. Seni korsakų, kiaulpienių, lapių, žiogelių ir gerbilų urvai juos gelbsti nuo dienos karščių. Vidutiniškai skylė yra 1,5 metro gylio, į ją yra 1–2 įėjimai. Kopų katės žiemą būna saulėje dienos metu, tačiau karštuoju metų laiku jos mėgsta griežtai naktinį ir prieblandų gyvenimo būdą. 16 kv. km yra sklypas, kurį vyrai ir moterys laiko namiškiais, ir jie dažnai susikerta. Šie gyvūnai, kaip ir daugelis kitų kačių šeimos rūšių, gyvena izoliuotai, nesudarant grupių.

Gyvūnai prieš eidami į medžioklę pasiima savotišką pozą savo prieglaudoje ir atidžiai išnagrinėja situaciją bei palaukia 15 minučių. Tas pats kačių veislės ritualas, susijęs su smėlio kopos rūšimis, atliekamas auštant, grįžtant į palėpę, kad būtų išvengta susidūrimų su plėšrūnais.

Mityba

Šie gyvūnai maitinasi beveik bet kokiu žaidimu, kurį gali sugauti. Didžiausią dalį raciono sudaro gervės, mažieji jurginai ir kiti maži graužikai, taip pat kiškiai, driežai, paukščiai, vorai ir įvairūs vabzdžiai. Gebėjimas medžioti gyvates priklauso nuo ypatingų šių gyvūnų talentų. Visų pirma, jie puola raguotus smėlio viperius. Barkhan katės lengvai pribloškiamos tiksliais ir greitais smūgiais į gyvatės galvą, o paskui įkando į kaklą. Žiemą jie artėja prie kaimų, tačiau gaudyti namines kates ir paukščius jiems nėra būdinga. Kadangi smėlio katės gyvena vietose, kur nėra vandens šaltinių, didžiąją dalį drėgmės jie gauna kartu su maistu ir ilgą laiką sugeba išgerti.

Kelionių ypatybės

Ieškant grobio, kopos katės gali nukeliauti didelius atstumus (8–10 km), nes jos nesudaro didelių grupių dykumoje. Visiškai neįprastu būdu šie gyvūnai juda - greitais brūkšniais, nuleisdami kūną žemai virš žemės paviršiaus. Nepaisant šiek tiek keisto judėjimo būdo, jie įveikia nedidelius atstumus, išvystydami greitį iki 40 km / h.

Smėlio kačių skleidžiami garsai ir galimybė sušalti

Daugybė garsų, kurie atkuria kopos kates, daugeliu atžvilgių panašius į tuos, kurie būdingi naminėms katėms. Tarp jų - griausmas, purinimas, rėkimas, švilpimas, pjovimas ir kiti. Norėdami pritraukti patelių dėmesį, poravimosi metu jos skleidžia garsų garsą, primenantį šuns lojimą. Kitas neįprastas šių gyvūnų bruožas yra galimybė sušalti, kad juos būtų galima judinti, paliesti, bet jie nejuda. Natūralūs smėlio kačių priešai yra dideli grobio paukščiai, šakalai, gyvatės.

Jauniklių dauginimas ir vystymas

Šios kačių veislės atstovai veisiasi skirtingais metų laikais, atsižvelgiant į plotą. Reprodukcijos sezonas Afrikoje trunka nuo sausio iki balandžio. Balandį jis patenka į Turkmėnistaną, o Pakistanas - nuo rugsėjo iki spalio. Kai kuriose vietose kopos katės gali duoti 2 vadus per metus. Jų nėštumas vidutiniškai trunka nuo 59 iki 66 dienų. Paprastai šiukšlėje yra nuo 3 iki 5 kačiukų, tačiau kartais gali būti ir 8 jaunikliai. Skylėje gimsta kūdikiai. Naujagimio kačiuko svoris yra 35–80 gramų. Jis yra padengtas rausvu arba gelsvai kailiu, o akys yra šviesiai mėlynos. Kubai auga gana greitai, per dieną priauga apie 7 gramus. Kačiukai atmerkia akis, kai jiems sukanka 2 savaitės. O būdami penkių savaičių, jie pradeda išeiti iš angos, kad galėtų kartu su mama dalyvauti medžioklėje. Po keturių mėnesių jaunas auglys pradeda medžioti vienas. Jauniems asmenims pirmųjų gyvenimo metų pabaigoje pasiekia brendimą ir visišką nepriklausomybę.

Vaizdo apsauga

Šios rūšies katės šiandien yra saugomos. Tikslus jų skaičius nėra tiksliai žinomas dėl slapto gyvenimo būdo, kurį jie veda. Draudžiama juos medžioti Irane, Alžyre, Kazachstane, Izraelyje, Tunise, Pakistane, Mauritanijoje. Šiandien gamtoje gyvena apie 50 tūkst. Suaugusiųjų, o nelaisvėje - apie 200.

Šios rūšies atstovai nėra aktyviai medžiojami, tačiau dažnai sugaunami pardavimui.

Ar įmanoma namuose laikyti smėlio kates?

Norint sukurti saugias ir patogias gyvenimo nelaisvėje sąlygas, šiems gyvūnams reikia tam tikrų įgūdžių ir žinių, kurių nereikalauja kitos rūšies katės. Priimtinam egzistavimui jiems reikia pastovios oro temperatūros, žemos drėgmės ir didelės gyvenamosios erdvės, kurią vargu ar įmanoma įgyvendinti bute. Jų racioną gali sudaryti vištiena ir žalioji jautiena. Šių gyvūnų kaina yra maždaug 200 tūkstančių rublių. Nelaisvėje jų gyvenimo trukmė yra maždaug trylika metų.

Buveinė

Klimatinės zonos, kurias smėlio kopos teikia pirmenybę gyvenimui, yra dykumos. Ši rūšis gyvena Šiaurės Afrikoje, Arabijos pusiasalyje, Irane, Pakistane ir Centrinės Azijos šalyse.

Slaptas šio gyvūno gyvenimo būdas prisidėjo prie to, kad oficialų kopos katės apibūdinimą ir klasifikaciją padarė tik 1858 m. Prancūzų gamtininkas Viktoras Loche.

Išvaizda

Smėlio katė yra mažiausia iš visų laukinių kačių rūšių. Suaugęs žmogus yra ne daugiau, o kartais ir mažiau, nei eilinė naminė katė. Gyvūno kūno ilgis yra 60–90 cm, iš kurių 40% krenta ant pūkuotos ilgos uodegos. Katės aukštis ties ketera yra 30 cm, suaugusio patino svoris yra 2–3,5 kg, patelių - 0,5–1 kg.

Gyvūnas turi didelę, plačią ir šiek tiek ištiestą galvą su ryškiais ūsais. Ausys yra plačios ir didelės, tačiau grobio metu gali sulankstyti ir priglusti prie kaukolės. Akių spalva yra geltona. Kopų katė turi trumpas ir stiprias letenėles, kurių kojos yra padengtos standžiais plaukais, o tai neleidžia padus deginti karštu dykumų smėliu.

Gyvūno kailis yra storas, minkštas ir gerai veikia kūno termoreguliaciją. Spalva atitinka vietovę - kopos katės spalvą galima vadinti smėliu. Nugaroje ir uodegoje išsiskiria tamsesnės juostelės. Uodegos galas yra juodas. Krūtinė ir smakras yra lengvesni už visą kūną. Centrinėje Azijoje gyvenantys porūšiai žiemą turi storesnius kailius.

Įdomūs faktai

Kaip ir mongozai, laukinės kopos katės gali medžioti gyvates, įskaitant nuodingas. Jie apsvaigina gyvatę greitais ir galingais smūgiais į galvą, po to kasa kaklą.

Kitas įdomus kopos kačių bruožas yra jų gebėjimas apsieiti be vandens, drėgmės gaunant daugiausia iš maisto. Jų anatominės ypatybės (šlapimo sistemos struktūra) yra tokios, kad skystis kaupiasi jų kūne koncentrato pavidalu, kaip ir kupranugarių, ir sunaudojamas palaipsniui, kiek reikia.

Pin
Send
Share
Send