Apie gyvūnus

Šeima: Vespertilionidae pilka, 1821 = Paprastieji šikšnosparniai, oda

Pin
Send
Share
Send


Daugybė rūšių, suvienytų šioje šeimoje, neturi jokių patrauklių skirtumų (visuotinai organizuotos). Iš kitų šeimų specializuotų rūšių jas reikia atskirti daugiausia neigiamais rodikliais. Plona uodega yra visiškai uždara šlaunikaulio membranoje. Pečių sąnarys yra dvigubas. Vabzdžių žandikauliai. Bendras dantų skaičius yra nuo 38 iki 28. Visose odoje ultragarso echolokacijos mechanizmas yra labai išvystytas.

Šeimos diapazonas sutampa su viso įrenginio diapazonu. Eurazijoje, į šiaurę nuo Karpatų, Krymo, Kaukazo, Pietų Kazachstano, Mongolijos ir pietinės Primorės, beveik iki poliarinio rato, kaip ir šiaurinėje Šiaurės Amerikos pusėje, randami tik šios šeimos atstovai.

Apie 200 odos rūšių yra suskirstytos į daugybę genčių (nuo 25 iki 36) nuo 3 iki 6 porūšių. SSRS faunoje atstovaujama 33 rūšims.

Šio skirsnio pradžioje pateiktose biologinėse šikšnosparnių charakteristikose pateikiami daugiausia odos šeimos rūšių tyrimo rezultatai.

Žirklės (Myotis) yra viena gausiausių genties rūšių. Jų dydžiai yra maži ir vidutiniai (dilbis nuo 30 iki 65 mm). Dantys - 38 arba 36. Naktinių žibintų diapazonas beveik sutampa su viso atitraukimo diapazonu. Iš viso aprašyta daugiau nei 80 rūšių naktinių lempučių, iš kurių apie 60 gyvena Eurazijoje, 11 rūšių - SSRS faunoje. Šiomis naktimis įvairiose prieglaudose gyvena vienišiai ir kolonijos, kuriose gyvena iki 3–4 tūkst. Individų, dažnai būdami kartu su kitomis rūšimis. Šalies klimato šalyse žiemoja žiemoti. Moterys pagimdo kartą per metus, paprastai po vieną kubelį, kuris išsivysto dešiniajame gimdos kaklelyje. Beveik visi valgo vabzdžius. Išimtis yra tik 3 iš šių tipų.

Žvejų naktiniai indai: žuvį valganti naktinė lemputė (M. vivesi), Angolos raudonoji naktinė akis (M. seabrai) ir naktinė naktinė „Ricket's night“ (M. ricketti), kuri skiriasi nuo kitų didelėmis, laisvomis nuo apjuostytų pėdų (pėdos ilgis viršija blauzdos ilgį), ilgų kojų pirštais. išlenkti ir labai aštrūs nagai. Jie maitinasi mažomis žuvimis ir vandens bestuburiais.

Mažas rudas naktinis šviestuvas (M. lucifugus) labai panašus į vandeningą naktinį šviesą (M. daubentoni). Gali būti, kad tai yra viena rūšis. Ruda naktinė lempa gyvena pietų Aliaskos, Kanadoje ir beveik visoje teritorijoje (', 111.4. Kai kuriose vietose tai yra labiausiai paplitusi rūšis, ji tapo svarbiu objektu echolokacijos, termoreguliacijos ir kt. Tyrimuose.

Sidabrinis lygus vabalas, priklausantis Lasionycteris genčiai (L. noctivagans), yra vidutinio dydžio gyvūnas (dilbis apie 45 mm). Jos kailis yra juodai rudas su sidabrinėmis viršūnėmis. Gyvena pietuose Kanadoje ir JAV miškuose, soduose ir pastatuose. Kai kurie sidabriniai glotnūs nosiniai žiemoja buveinėse, o kiti daro ilgalaikę sezoninę migraciją.

Paprastoji ilgauodegė (Miniopterus schrei-bersi) ir kelios giminingos rūšys yra būdingos viso rytinio pusrutulio tropikuose ir subtropikuose, dažni ilgaplaukiai gyvena mūsų šalies pietuose. Tai geriausios odinės skrajutės. Jų kolonijas kai kuriuose urvuose sudaro kelios dešimtys tūkstančių individų.

Ushanas (Plecotus auritus) nuo kitų odos atstovų skiriasi milžinišku auskaralių dydžiu. Jis randamas visoje Vidurio ir Šiaurės Eurazijoje, o labai artima P. rafinesqui rūšis (arba tik porūšis) randama Šiaurės Amerikoje.

Raudonasis vakarinis vakarėlis (Nyctalus noctula) yra vienas iš įprastų lapuočių miškų ir parkų gyventojų Europoje, Kaukaze ir Centrinėje Azijoje. Tai tapo svarbiu objektu tiriant sezoninę migraciją, termoreguliaciją, mitybą, echolokaciją ir kitas biologijos ypatybes.

Dviejų spalvų oda (Vespertilio murinus) buvo pirmoji iš visų šikšnosparnių, kurią apibūdino Linnaeusas. Tai mažas gyvūnas (dilbis 41–48 mm), padengtas storu juodos arba rausvos spalvos kailiu su baltais viršūnėmis. Paplitęs iš Vakarų Europos iki Ussuri žiočių.

Didelė ruda oda (Eptesicus fuscus), pakartotinai paminėta bendrame kontūre, labai panaši į vėlyvosios kalnų odos (E. serotinus). Jis gyvena beveik visoje Šiaurės Amerikoje iš pietų Kanados. Iš dalies dažnas. Svarbus objektas echolokacijos tyrimui.

Raudonasis šikšnosparnis (Lasiurus borealis) yra mažas gyvūnas (dilbis nuo 37 iki 43 mm), turintis furozinę interfemoralinę membraną. Suaugusių vyrų kailiai yra labai gražūs, rausvi, su ilgais baltais plaukų galais. Gyvena nuo pietų Kanados iki Brazilijos. Net šiaurėje vasarą jis praleidžia dieną ant medžių ir krūmų kamienų ir šakų. Atlieka ilgalaikes sezonines migracijas.

Tubonos genties atstovai (Murina, 14 rūšių) yra maži gyvūnai (dilbis 28–43 mm). Aukščiau esanti šlaunikaulio membrana yra tankiai padengta plaukais. Šnervės atidaromos ortakių galuose. Plačiai paplitęs Azijoje ir Malajų salyno salose. SSRS faunoje yra dvi rūšys. Jie žiemoja urvuose. Kai kurių šeimos narių yra labai nedaug (daugiausia dėl žmogaus veiklos) ir jie yra įtraukti į MC01I raudonąją knygą: dėmėtos ausies atlankos (Euderma maculatum) iš JAV ir Meksikos, Havajų plaukų uodega (Lasiurus ci-nereus semotus) iš Havajų salų (skaičius iki 1974 m.). sudarė tik keli tūkstančiai individų), pilkosios naktinės akys (Myotis grisescens) iš JAV (maždaug 1/2 arba 2/3 visų šios rūšies individų žiemoja viename urve, todėl gali išnykti dėl bet kokios nelaimės), Indijos naktinė akis (M. sodalis) iš JAV (skaičius 1960 m. siekė 640 tūkst., o 1975 m. - 450 tūkst.), ushan Ozarka (Plecotus townsendiingens) iš JAV (skaičius iki 1981 m. Apie 500), Virgin Wushan (P. t. Virginianus) iš JAV (iki 1980 m., Matyt, apie 5 tūkst.).

Raudonojoje SSRS knygoje yra paprastosios ilgauodegės (Miniopterus schreibersi) ir milžiniškos vesperės (Nyctalus lasiopterus).

Lygios nosies šikšnosparniai arba odiniai šikšnosparniai (lat. Vespertilionidae) - šikšnosparnių eilės žinduolių šeima. / (Vikipedija)

Literatūra

  • Botvinkinas A.D. Baikalo regiono šikšnosparniai (biologija, stebėjimo metodai, apsauga). Irkutskas: Klajonių laikas, 2002.208 p.
  • SSRS žinduoliai. T. 1. / Red. I.I.Sokolova. L .: Nauka, 1963.638 p.
  • Tolimųjų Rytų sausumos žinduoliai (apibūdinamasis). M .: Nauka, 1984 m.
  • Tiunovas M.P. Rusijos Tolimųjų Rytų šikšnosparniai. Vladivostokas: Dalnauka, 1997.134 s.

Užsakyti oda arba šikšnosparniai (Yespertilioidei) (A. P. Kuzyakin, P. P. Vtorov)

Skanovai dažniausiai vadinami šikšnosparniais. Jų dydžiai yra maži ir vidutiniai: kūno ilgis nuo 4 iki 16 pamatytidilbis - nuo 2,5 iki 11 pamatyti, sparnų plotis nuo 15 iki 75 pamatyti, svoris nuo 2 iki 200 g. Ausies kraštas nesudaro ištisinio žiedo. Beveik visų akys yra mažos ir tiek dieną, tiek naktį mato odą. Kosmose juos daugiausia lemia echolokacija ultragarsu. Antrame sparno kaklelyje tik dvi rūšys turi 2 kaulinius falangus (kaip ir sparnuotieji), bet nėra letenų. Dauguma moliarų yra daug gumbavaisių, su pjovimo keteromis. Dantys nuo 38 iki 20, jų skaičius turi didelę reikšmę genčių šeimų taksonomijoje, o struktūra ir vieta - rūšių taksonomijoje.

Dažniausiai oda yra įprasta atogrąžų ir subtropikų šalyse, tačiau keliolika rūšių iš trijų šeimų yra randama vidutinio klimato ir šalto klimato šalyse. Patalpos plotas sutampa su padalinio plotu.

Daugiau kaip 800 odos rūšių yra sugrupuotos 14-16 šeimų. SSRS faunoje atstovaujama 40 rūšių iš trijų šeimų.

2 rūšių gyvūnai iš šios šeimos turi 2 kaulinius falangus ant antrojo sparno piršto. Labai ilga ir plona uodega, tik pačiame gale, yra aptverta siaura tarpslanksteline membrana. Šnervės yra su vožtuvais. Platus snukis su odine plėvele, skersinio ritinėlio pavidalu. Dvi rūšys yra paplitusios Nilo baseine ir Pietų Azijoje, į rytus nuo Birmos ir Sumatros salos.

Egipto laisva uodega (Rhinopoma microphyllum) - mažas gyvūnas (kūno ilgis apie 5–6 pamatyti) gyvena Nilo slėnyje ir atogrąžų Azijos šalyse. Tai sudaro dideles kolonijas senovės paminkluose ir olose. Prietemoje jis maitinasi virš vandens. Daugybė vabzdžių kaupia riebalų atsargas ant klubų ir uodegos pagrindo, kurių masė kartais viršija visų kitų kūno dalių masę.


Fig. 64. Egipto laisvoji uodega (Rhinopoma microphyllum)

Šeimos uodeginiai (Emballonuridae)

Gyvūnams, išskiriamiems į šią šeimą, uodegos galas yra virš šlaunikaulio membranos vidurio ir gali būti įvilktas į ertmę, panašią į atvejį. Uodeginiai musės gyvena abiejų pusrutulių tropikuose, išskyrus Australiją ir Naująją Zelandiją. Kelios dešimtys rūšių yra sugrupuotos į 8 gentis ir 2 porūšius.

Nosinė dėžutė-uodega (Rhynohicus naso) - viena mažiausių rūšies rūšių: maitinančios patelės masė 2-3 g, patinas yra pusantro karto didesnis. Kailis nugaroje yra pilkai rudas su balkšvomis juostelėmis. Gyvena Meksikoje ir Brazilijoje. Dieną praleidžia pusiau atvirose vietose: po tiltais, tarp didelių sausų lapų ir kt. Maitinasi tik virš vandens.

Melsvai varpinė liemenė (Taphozous nudiventis) viršuje yra padengtas raudonai rudais kailiu, o visa apatinė kūno dalis yra plika. Kūno ilgis apie 9 pamatyti. Tai sudaro dideles kolonijas Afrikos ir Vakarų Azijos olose (į Siriją ir Palestiną). Kitų šios genties rūšių uodegos yra vadinamos kapinėmis, nes jos pirmą kartą buvo aptiktos išmokus Napoleono I likimą Egipto kapuose. Šiose apvalkalo uodegose liaukiniai maišeliai yra ant smakro. Prieglaudose gyvūnai yra labai triukšmingi ir drovūs. Susijaudinęs, greitai bėgi į šoną ar atgal. Jie gali šokinėti iš akmens į akmenį.

Balta karstas (Diclidurus albus) išsiskiria specialiame pošeimyje. Jo plaukai yra gelsvai balti, o membranos yra grynai baltos. Dilbis - 62-63 mm. Gyvena Amerikoje nuo Meksikos pietų iki Peru. Po pietų jis kabo aukštų medžių vainikuose, tarp kokoso palmių lapų, rečiau olose. Spalva ir forma ji yra panaši į laukinių papajų vaisius, padengtus sidabriniu pūku.

Kiškių (Noctilionidae) šeima

Viršutinė lūpa yra suskaidyta, o skyriuje matomi išsiplėtę priekiniai dantys. Kojos ir kojų pirštai ilgi, smailiais nagais. Dvi rūšys yra įprastos nuo Meksikos ir Kubos iki Argentinos.

Didysis meškeriotojas (Noctilio leporinus) turi dilbį iki 9 pamatyti, svoris 70–80 g. Gyvena ežerų ir jūrų krantuose, olose ir daubose, kurių kolonijos siekia iki 50–80 individų. Paprastai skrenda maitintis prietemoje, bet kartais net prieš saulėlydį ir net vidurdienį. Jis maitinasi daugiausia virš ežero ar jūros paviršiaus ir gaudo mažas žuvis atšiauriais letenėlėmis, nors maitinasi sausumos gyventojais ir gaudo didelius vabalus - spygliuočius ir riešutmedžius, lokių jauniklius, didelius tarakonus, varles ir mažus graužikus.

Šeimos raižyti (Nycteridae)

Snukis su giliu išilginiu plyšiu. Nėra blauzdikaulio. Antrasis sparno pirštas be falangų. Apie 10 rūšių gyvena Afrikoje, Malakoje, Timore ir Java.

Afrikiniai šliaužtinukai (kelios Nycterus genties rūšys) paplitusios iš Nilo ir Maroko žemupių į Pietų Afriką, viena rūšis yra Madagaskare. Gausu atogrąžų miškuose. Gyvūnai dieną praleidžia urvuose, kasyklose, po uolų karnizu, kiaulidžių urvuose, daubose, pastatuose, tarp net suklupusių krūmų šakų. Skrisk lėtai, dažnai nusileisk. Jie gali sugauti vabzdžius ir skorpionus, nuskaitytus ant žemės. Patelė pagimdys vieną kubelį, kurį ilgą laiką nešiojasi su savimi (jis priglunda prie kaukolės priedų kirkšnies srityje). Kūdikis valgo pieną, kol užauga iki motinos dydžio. Motina maitina suaugusį kubelį ir vabzdžius. Kai kurios moterys netrukus po kubelio gimimo vėl pastoja.


Fig. 65. Laipsnis (Nycterus)

Lance šeima (Megadermidae)

Purkštuku nešančiame snukyje, kurio odinė dalis yra iškilusi į viršų, tragai yra dvigalviai, viršutinių žandikaulių ir viršutinių priekinių žandikaulių nėra. 4 rūšys (3 gentys) yra paplitusios Rytų Afrikoje, Pietų Azijoje ir Australijoje.


Fig. 66. Didžioji ietis (Megaderma lyra)

Afrikos kopenos („Lavia frons“) su ryškiu kailio ir membranos spalvos kamufliažo dažymu, didelėmis akimis. Gyvena savanoje. Diena kabo ant krūmų ir medžių šakų. Dažnai medžioja mažus vabzdžius dienos metu.

Didelės kopenos (Megaderma lyra) - viena iš Pietų Azijos rūšių, kaip ir jos giminaitis Australijoje, izoliuota Macroderma gentis, medžiojanti ne tik vabzdžius, bet ir mažus paukščius, šikšnosparnius, gekus, varles ir mažas žuvis, nors ji gali taikiai gyventi tame pačiame prieglobstyje su mažos rūšys. Patelė pagimdo vieną kubelį per metus ir užauga maitindama vabzdžius, kol pasieks savo dydį.

Pasagos šeima (Rhinolophidae)

Pasagos formos snukis turi sudėtingas odines formacijas: pasagos formos plokštelė, apgaubianti šnervių priekį ir šonus, lancetas (pasagos tęsinys ant kaktos) ir vertikali atbraila (balnas). Ausys smailos, lapo formos, be traumos. Viršutiniai priekiniai dantys (1 pora) yra maži ir yra kremzlinėje plokštelėje. Apie 80 pasagos rūšių (1 gentis) gyvena rytinio pusrutulio tropikuose ir subtropikuose, 2 rūšys eina į Angliją ir Baltijos pakrantę, 6 rūšys - SSRS faunoje (6, 7 lentelės).


6 lentelė a. Šikšnosparniai. Bukhara pasagos nešiklis (Rhinolophus bocharicus)


Fig. 67. Pasaga (Rhinolophus)


7 lentelė a. Šikšnosparniai. Didelis pasagas (Rhinolophus ferrumequinum)

Diena praleidžiama olose, po mečečių kupolais, rečiau bažnyčių ir namų palėpėse, atskirai ir kolonijose, iki kelių šimtų (rečiau - iki 2000) asmenų. Jie kabo aukštyn kojomis ant lubų (9 lentelė). Jie negali važiuoti kietu paviršiumi. Jų dienos miegas yra jautrus.


9 lentelė. Bukhara pasagos augintojų (Rhinolophus bocliaricus) kolonija

Susijaudinę jie skleidžia žemus, niūrus garsus. Jie maitinasi drugeliais ir dipteraniniais vabzdžiais, skraidančiais vėlai vakare ir naktį. Patelė pagimdo po vieną didelį kubelį per metus. Pirmosiomis gyvenimo dienomis jis kabo ant motinos kūno, prikimšęs dantis prie kaukolės kirkšnies priedų. Motina apgaubia jį plačiais sparnais. Kubai greitai auga. Būdami 30–40 dienų, jie maitina save ir gali imti tolimąsias migracijas, be suaugusiųjų. Kai kurie gyvūnai žiemoja urvuose, kur jie gyveno vasarą.

Pasagos šeima (Hipposideridae)

Išoriškai jie yra labai panašūs į pasagos nosį, tačiau veido odinius priedus reprezentuoja tik pasaga ir lanceto pagrindas (be balno). Visuose pirštuose yra tik 2 falangos. Apie 45 rūšys, sujungtos iš 6–9 genčių, yra paplitusios rytinio pusrutulio tropikuose ir subtropikuose šiaurėje iki Irano, Afganistano ir Centrinės Kinijos. Beveik visos pasagos lūpos yra sėdimos. Savo gyvenimo būdu jie atrodo kaip pasagos.

Milžiniškas pasagas (Hipposideros commersoni) - didžiausia šeimos rūšis: dilbis - iki 110 mm. Gyvena Madagaskare ir Afrikoje. Reguliariai valgo vabalų lervas, besivystančias vaisių minkštime.


Fig. 68. Milžiniškos pasagos lūpa (Hipposideros commersoni)

Didelis pasagas (H. armiger) - viena didžiausių Azijos rūšių: dilbis - iki 98 mmo sparno plotis išilgai penktojo piršto (mažojo piršto) yra didesnis kaip 10 pamatyti. Kunmingas (Yunnan provincijos sostinė) šie gyvūnai su pusės metro pločio sparnais vakarais skrieja virš miesto parke vaikščiojančių žmonių galvų. Matyt, jie maitinasi vabzdžiais, nors jų žiuželiai ir galingi kramtomieji raumenys taip pat tinka didesniam grobiui.

Indomalajaus pasaga (H. galeritus) - viena iš mažų rūšių: dilbis - 44–46 mm, gyvena vienas Indijoje, o Sarawak (Kalimantano saloje) vienoje prieglaudoje sudaro iki 100 000 asmenų grupių.

Nykštukas pasaga (Clolotis percivali) - mažiausias šeimoje: dilbis - 30–36 mm. Tai sudaro tūkstančius kolonijų Afrikos urvuose.

Lapuočių šeima (Chilonycteridae)

Šie gyvūnai turi plika oda apaugusią apatinę lūpą ir vieną peties sąnarį su kaukole. Paplitęs iš Meksikos ir Didžiųjų Antilų į Braziliją.

Holospinas:maža (Pteronotus davyi) ir didelis (P. suapurensis), dilbis - 42–48 ir 50–57 mmturėti plikas nugaras.

Apnuogintos nosinaitės (Mornoops blainvilli ir M. megalophyla) su normaliai plaukuota nugara ir ilgais šepečiais ant pečių. Viename iš Meksikos urvų buvo rasta ištisos lapelių kapinės: tūkstančiai gyvūnų, dengiančių urvo dugną, matyt, pasiutligės epizootijų aukos.

Lapų nešanti šeima (Phyllostomidae)

Ant nosies esančiuose lapų arba ieties formos odinių peraugimų lapuose (69 pav.). Pečių sąnarys yra dvigubas. Molarai yra kelių gumbų arba plokščio paviršiaus.Skrandis be saccular outgurn. Paplitęs Pietų ir Centrinėje Amerikoje. Šeima vienija nuo 3 iki 7 porų, nuo 35 iki 50 genčių ir nuo 140 iki 200 rūšių.


Fig. 69. Lapų guolis (Phyllostomus)

Mažas lapinis vabalas (Micronycteris minuta) mažas dydis: dilbis - 30–45 mm, masė - 7-15 g. Paplitęs iš Meksikos į Peru. Gyvena mažose kolonijose urvuose ir daubose. Jis maitinasi vabzdžiais ir sultingais vaisiais.

Didelis lapų guolis (Phyllostomus hastatus): dilbis - apie 90 mm, sparnų plotis - 50-60 pamatyti, masė - iki 100 plačiai paplitusi Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Jis įsikuria įvairiose prieglaudose: įdubose, pastatuose, urvuose, kur vienoje oloje sudaro iki kelių tūkstančių individų grupes. Jis valgo vaisius, didelius vabzdžius (naktinius drugelius, vabalas, ortopterį), graužikus ir mažus paukščius.

Milžiniškas klaidingas vampyras (Vampyrus spektras) - didžiausia rūšis porūšyje: dilbis - 106–110 mm, sparnų plotis - iki 70-75 pamatyti, sparno plotis - 15-16 pamatyti, masė - 150-200 g. Nėra uodegos. Gyvena nuo Meksikos pietų iki Brazilijos. Ypač paplitęs Amazonės žemumose. Medžių daubose prieglobstį palieka 5–6 asmenys. Jis valgo daugiausia mažus stuburinius gyvūnus: graužikus, šikšnosparnius, mažus paukščius, driežus, tačiau neatsisako didelių vabzdžių ir vaisių. Nelaisvėje jis gali suvalgyti keturias baltas peles per dieną.

Apsukriai (Glossophaga soricina) - vienas iš mažų lapų turinčių augalų (dilbis 32–40 mm, masė - 5-10 g) paskirta specialiajai ilgakalbių (Glossophaginae) porūšiui. Jie maitinasi vabzdžiais, žiedadulkėmis, nektaru ir sultingų vaisių minkštimu.


Fig. 70. Sraigės formos lapinis guolis (Glossophaga soricina)

Be galo ilgas liežuvis (Anoura geoffroyi), priklausantis tai pačiai pošeimiai, turi liežuvį, ilgesnį nei jo kūnas. Antrasis ilgų kalbų bruožas yra nepakankamas zigomatinių arkų išsivystymas: jie turi viršutinių ir laikinių kaulų zigomatinius procesus, tačiau nėra zigomatinių kaulų, o arkos pasirodo atviros. Ši savybė pasireiškia keliose trijų rūšių lapus turinčių augalų porūšių rūšyse.

Stellero senukas (Centurio senex) - viena iš daugelio rūšių, priskirtų specialiam vaisių valgytojų (Stenoderminae) pošeimiui. Šio gyvūno kaukolė turi didelę smegenų dėžę, stipriai sutrumpintus žandikaulius ir yra labai panaši į mažos beždžionės kaukolę, o plokščias raukšlėtas „veidas“ sukėlė šį rūšies pavadinimą. Beveik visi vaisių valgytojai valgo tik sultingus vaisius.


Fig. 71. Baltaodis senis (Centurio senex)

Desmodontidae šeima

Desmodiai yra panašūs į lapinius, tačiau visi jų dantys turi pjovimo briaunas, skrandis yra aprūpintas storojo žarnyno išstūmimu. Jie yra platinami iš Meksikos iki 33 ° Š. w. Pietų Amerikoje. Tai yra vieninteliai tikrieji parazitai tarp šiltakraujų stuburinių. Jie maitinasi tik kitų gyvūnų krauju, rečiau - žmonių. Du sujungti viršutiniai priekiniai dantys įgavo formą, patogią įpjauti net storą odą. Desmodus seilės anestezuoja (anestezuoja) odos pjūvį ir atitolina kraujo, tekančio iš žaizdos, krešėjimą.

Desmod (Desmodus rotundus) yra viena iš trijų šios šeimos rūšių, suskirstytų į skirtingas gentis, garsiausias ir masyviausias. Jis vadinamas vampyru, nors iš prigimties vampyrai (Vampyrus) neša ne jį, o didelius ir visaėdžius lapus nešančius augalus. Desmod kūnas yra apvalus, jo ilgis yra 7-8 pamatytidilbis - 60–63 mm, masė - iki 50 g. Dantų yra tik 20. Kailio spalva yra ruda, rausvai gelsva, auksinė arba oranžinė. Ant nosies nėra į lapus panašios ataugos. Desmod gerai skraido ir greitai bėga. Sparnai bėgimo metu paprastai yra tankiai sulankstyti išilgai dilbio, o gyvūnas remiasi į padus ties nykščio pagrindu. Judrus bėgiojantis desmodas tamsoje primena varlę ar milžinišką vorą.


Fig. 72. Desmodus (Desmodus rotundus)

Desmod gyvena įvairiuose kraštovaizdžiuose, lygumose ir kalnuose (iki 3000 m virš jūros lygio). Dienos metu jis prieglobstis įvairiose prieglaudose: daubose, pastatuose, urvuose ir kt. Kolonijose gyvena dešimtys ir šimtai asmenų. Dažnai desmotas nusėda kartu su kitų rūšių šikšnosparniais. Prasidėjus tamsai, desmoddai skraido ieškodami savo aukų: arklių, mulų, ožkų, kiaulių. Iki 6-8 desmodų kartais užpuola vieną iš jų. Vienos karvės oda buvo išpjauta 30 vietų per naktį. 1,5–2 valandas desmotai prisotinami krauju, jų aukų žaizdos ilgą laiką kraujuoja. Išperintos musių lervos sukelia odos uždegimą. Sotieji desmedai geria daug. Be vandens jie negali ilgai gyventi. Padavę desmodistai savo aukoms dažnai perduoda pasiutligės virusą, kuris desmodde gali išgyventi iki 10 mėnesių.

Dezodorantai veikia visus metus ir žiemoja net šaltose diapazono vietose. Argentinos kalnuose buvo pastebėtas atvejis, kai demodas įkando mulą, esant –6 ° C temperatūrai.

Po 5 nėštumo mėnesių Desmod patelė pagimdo vieną kubelį. Nelaisvėje desmotai gali gyventi daugiau nei 12 metų.

Rozetės šeima (Myzopodidae)

Misopoda (Myzopoda aurita) yra vienintelė rūšis, išskirta šioje šeimoje. Sparno nykščio apačioje ir ant kulno yra sudėtingos rozetės siurbtukai. Traga išaugo į didelę aurikulę ir grybą, iš dalies uždengdama ausies kanalą. Dantys - 38. Šis retas gyvūnas aptinkamas tik Madagaskare. Jis maitinasi mažais vabzdžiais.

Žvirblių šeima (Natalidae)

Maži ir labai maži gyvūnai: kūno ilgis 3–5 pamatytidilbis - 27-42 mm, daugumos rūšių suaugusiųjų masė yra 3–6 g. Sparno nykščio apačioje ir ant kulno yra disko formos siurbtukas be krašto blakstienos. Siurbimo taurė veikia kaip medicininis indas, o gyvūnas gali išsilaikyti ant lygaus lapo paviršiaus vienoje siurbimo taurėje. Ausys yra piltuvo formos.

Dantys - 38. Paplitę Centrinėje Amerikoje, daugelyje Antillų salyno salų ir 2 rūšių - Pietų Amerikoje iki Čilės. Dienos metu jie slepiasi olose, negyvenamuosiuose pastatuose, palėpėse. Jie maitinasi vabzdžiais.

12 rūšių lipnių kojų rūšių yra suskirstytos į 3 gentis: Natalus (8 rūšys), Thyroptera (2 rūšys) ir Furiptera (2 rūšys). Kiekviena gentis išskiriama į specialų pošeimį, o kai kurie taksonomistai padalino padalijimą į šeimų rangą.

Odos šeima (Vespertilionidae)

Daugybė rūšių, suvienytų šioje šeimoje, neturi jokių patrauklių skirtumų (visuotinai organizuotos). Iš kitų šeimų specializuotų rūšių jas reikia atskirti daugiausia neigiamais rodikliais. Plona uodega yra visiškai uždara šlaunikaulio membranoje. Pečių sąnarys yra dvigubas. Vabzdžių žandikauliai. Bendras dantų skaičius yra nuo 38 iki 28. Visose odoje ultragarso echolokacijos mechanizmas yra labai išvystytas.

Šeimos diapazonas sutampa su viso įrenginio diapazonu. Eurazijoje, į šiaurę nuo Karpatų, Krymo, Kaukazo, Pietų Kazachstano, Mongolijos ir pietinės Primorės, beveik iki poliarinio rato, kaip ir šiaurinėje Šiaurės Amerikos pusėje, randami tik šios šeimos atstovai.

Apie 200 odos rūšių yra sugrupuotos į daugybę genčių (nuo 25 iki 36) ir nuo 3 iki 6 porūšių. Mūsų namų sistemoje yra priimamos 25 didelės gentys ir 3 porūšiai: vikrumas (Kerivoulinae), oda (Vespertilioninae) ir sulankstomos lūpos (Tomopeatinae). SSRS faunoje atstovaujama 33 rūšių (8 genčių) iš vieno pošeimio - odelių.

Biologiniame šikšnosparnių apibūdinime, kuris pateiktas šio skyriaus pradžioje, pateikiami daugiausia šeimos odos rūšių tyrimo rezultatai.

Protingumo porūšyje yra mažų gyvūnų (11 rūšių), kurių dilbio ilgis yra 33–39, genčių (11 rūšių). mm), turinčios ploną piltuvo formos ausį, turinčią smailų viršūnę ir stipriai sutrumpintą krūtinkaulį (su juo susiformuoja tik 5 šonkauliai). Pinworms gyvena atogrąžų miškuose rytiniame pusrutulyje - nuo Vakarų Afrikos iki Saliamono Salų. Jie apsigyvena įvairiose prieglaudose, pavyzdžiui, sausų lapų krūmuose, paukščių lizduose, mažose daubose ir kt., Tačiau niekada neatsiranda žmonių urvuose ir pastatuose. Jų sparnai yra platūs. Jie skraido blogai, panašiai kaip dienos drugių skrydis. Gyvenkite vieni arba mažoje šeimoje: suaugusiųjų pora su vienu kub.

Daugelis šeimos rūšių, suskirstytų į daugiau nei 20 genčių, yra sujungtos į odos porūšį.

Naktis (Myotis) yra viena gausiausių genties rūšių. Jų dydžiai yra maži ir vidutiniai (dilbis - nuo 30 iki 65 mm) mm) Dantys - 38 arba 36. Naktinių žibintų diapazonas beveik sutampa su viso atitraukimo diapazonu. Iš viso aprašyta daugiau nei 80 rūšių naktinių lempučių, iš kurių apie 60 gyvena Eurazijoje, 11 rūšių - SSRS faunoje. Remiantis odontologine sistema, jie yra patys primityviausi iš tikros odos. Šiomis naktimis įvairiose prieglaudose gyvena vienišiai ir kolonijos, kuriose gyvena iki 3–4 tūkst. Individų (6 lentelė), dažnai bendruomenėje apie kitas rūšis. Šalies klimato šalyse žiemoja žiemoti. Moterys pagimdo kartą per metus, paprastai po vieną kubelį, kuris išsivysto dešiniajame gimdos kaklelyje. Beveik visi valgo vabzdžius. Išimtis yra tik 3 iš šių tipų:


6 lentelė. Nudžiūvusi naktinė kolonija (Myotis blythi)

Naktiniai žvejai: Centrinės Amerikos gyventojai (M. vivesi), pietų afrikietis (M. seabrae) ir Pietų Azijoje (M. pilosa), kurios nuo kitų nakties skiriasi didelėmis kojomis, be membranų (pėdų ilgis viršija blauzdos ilgį), ilgieji kojų pirštai yra su šiek tiek ištiestomis, išlenktomis ir labai aštriomis nagomis. Šie naktiniai indai maitinasi mažomis žuvimis ir vandens bestuburiais.

Ruda naktis (M. lucifugus) labai panaši į Eurazijos vandens naktį (M. daubentoni). Gali būti, kad tai yra viena rūšis. Ruda naktinė šviesa gyvena pietinėje Aliaskos dalyje, pietų Kanadoje ir beveik visoje JAV teritorijoje. Kai kuriose vietose tai yra pati populiariausia rūšis, todėl ji tapo svarbiu objektu echolokacijos, termoreguliacijos, priskyrimo ir kt. Tyrimams.

Gentis Lasionycteris sidabrinis vakaras (L. noctivagans) - mažas gyvūnas vidutinio dydžio (dilbis - apie 45 mm). Jos kailis yra juodai rudas su sidabrinėmis viršūnėmis. Gyvena pietuose Kanadoje ir JAV miškuose, soduose ir pastatuose. Dalis vakarinių vakarėlių žiemoja buveinėse, o kiti - ilgalaikėse sezoninėse vietose.

Ilgesys (Miniopterus schreibersi) ir kelios giminingos rūšys yra paplitusios viso rytinio pusrutulio tropikuose ir subtropikuose, dažni ilgaplaukiai gyvena mūsų šalies pietuose. Tai geriausios odinės skrajutės. Jų kolonijas kai kuriuose urvuose sudaro kelios dešimtys tūkstančių individų.

Ušaanas (Plecotus auritus) nuo kitų odos atstovų skiriasi milžinišku aurulių dydžiu. Jis randamas visoje Vidurio ir Šiaurės Eurazijoje, o labai artima rūšis (arba tik porūšis) - P. rafinesguei - Šiaurės Amerikoje.

Imbierų vakaras (Nyctalus noctula) - vienas iš įprastų lapuočių miškų ir parkų gyventojų Europoje, Kaukaze ir Centrinėje Azijoje. Tai tapo svarbiu objektu tiriant sezoninę migraciją, termoreguliaciją, mitybą, echolokaciją ir kitas biologijos ypatybes.

Dviejų spalvų oda (Vespertilio murinus) yra pirmasis iš visų šikšnosparnių, kurį apibūdino Linnaeus. Tai mažas gyvūnas (dilbis - 41–48 mm), padengtas storu juodai ar rausvai kailiu su baltomis viršūnėmis. Paplitęs iš Vakarų Europos iki Ussuri žiočių (7 lentelė).


7 lentelė b. Šikšnosparniai. Dviejų spalvų oda (Vespertilio murinus)

Ruda oda (Vespertilio fuscus), pakartotinai paminėta bendrame kontūre, labai panaši į Europos vėlyvą odą (V. serotinus). Jis gyvena beveik visoje Šiaurės Amerikoje iš pietų Kanados. Iš dalies dažnas. Svarbus objektas echolokacijos tyrimui.

Raudona oda (Lasiurus borealis) - mažas gyvūnas (dilbis - 37 - 43 mm), su aprauta šlaunikaulio membrana. Suaugusių vyrų kailiai yra labai gražūs, rausvi, su ilgais baltais plaukų galais. Gyvena nuo pietų Kanados iki Brazilijos. Net šiaurėje vasarą jis praleidžia dieną ant medžių ir krūmų kamienų ir šakų. Atlieka ilgalaikes sezonines migracijas.

Vamzdžiai (Murina gentis, 6 rūšys) - maži gyvūnai (dilbis - 28–43 mm) Aukščiau esanti šlaunikaulio membrana yra tankiai padengta plaukais. Šnervės atidaromos ortakių galuose. Plačiai paplitęs Azijoje ir Malajų salyno salose. SSRS faunoje yra dvi rūšys. Jie žiemoja urvuose (6 lentelė).


6 lentelė b. Šikšnosparniai. Didelis tubonos (Murina leucogaster)

Sparnuotų (Mystacinidae) šeima

Naujosios Zelandijos skraidymas (Mystacina tuberculata) yra vienintelė rūšis, išskirta iš šios šeimos. Membranos išilgai kūno ir kojų šonų sudaro gilias raukšles, kuriose, kaip ir atvejais, telpa sulankstyti sparnai. Ant sparno nykščio letena yra dvišakė. Gyvena Naujosios Zelandijos miškuose. Dieną praleidžia daubose ir mažuose urvuose. Siekdamas vabzdžių, jis skrenda mažiau, nei bėga ant medžių šakų ir uolų. Be vabzdžių, valgo ir karbonatas.

Šeimos buldogas (Molossidae)

Buldogų išvaizda yra apibūdinama apibūdinant šikšnosparnius kaip jo tobulumo viršūnę būryje. Buldogai yra plačiai paplitę abiejų pusrutulių tropikuose ir subtropikuose. Apie 10 rūšių yra sujungtos iš 10 genčių.

Plačia ausimi sulankstyta lūpa (Tadarida teniotis) - didžiausia iš 35 sulenktų lūpų rūšių, paplitusi per visą šeimos diapazoną, Eurazijoje, toliausiai į šiaurę iki Didžiojo Kaukazo ir Centrinės Azijos. Jo kūno ilgis yra 8-9 pamatytidilbis - 57–65 mm. Kitos šios genties rūšys yra daug mažesnės - nuo 27 mm.


Fig. 73. Sulenktos lūpos (Tadarida): aukščiau - T. condylura su kubeliu, žemiau - T. teniotis

Brazilijos sulenkta lūpa (T. brasiliensis) Brackeno oloje, netoli San Antonijaus (JAV pietuose), vasarą kaupiasi iki 20 milijonų individų. Tai yra didžiausia žinoma kolonija. Iš Teksaso šios sulenktos lūpos žiemą išskrenda į Kolumbiją, iš kur kitais metais grįžta tik patelės, o patinai visą vasarą būna Meksikoje.

Nuogas buldogas (Cheiromeles torquatus) - didžiausias iš buldogų: kūno ilgis iki 12–14 pamatyti, dilbis - iki 85 mm, svoris apie 170 g. Nuo visų kitų atsiribojimo rūšių jis skiriasi nuogybėmis. Jos plika oda yra tanki, elastinga, tamsiai ruda arba beveik juoda. Lūpos lygios. Ant kaklo yra liaukinė kišenė su aštriai kvepiančia vaškine paslaptimi, o kūno šonuose yra kišenės iki 5 gylių pamatyti, kuriame gyvūnas tempia dalį sulenktų sparnų. Kubelis taip pat patenka į šoninę kišenę. Nuoga buldogai gyvena Indonezijoje, išskyrus Sulavesio salą, Malakos pusiasalyje ir Filipinuose. Jie yra gražūs skrajutės. Jie maitinasi vabzdžiais. Vienoje dauboje buvo rasta apie tūkstantis individų, o viename iš Sarawako urvų (Kalimantano) rasta apie 20 000 plikagalvių buldogų.

Batvingių būrys

Šikšnosparniai (Chiroptera) - placentos žinduolių, galinčių aktyviai skristi, atšaka. Būrio atstovai yra pasiskirstę visame pasaulyje, išskyrus aukštumas ir izoliuotas salas. Viena šikšnosparnių rūšis (šiaurinė oda) prasiskverbia net į poliarinį ratą, kur sėkmingai veisiasi. Tokiose salose kaip Azorų salos, Havajai ir Naujoji Zelandija šikšnosparniai yra vieninteliai vietiniai žinduoliai.

Šiaurinis odos kailis (Eptesicus nilssonii)

Šikšnosparniai yra įprasti įvairiose ekologinėse sistemose: miške, kalnuose, olose, žmogaus sukurtuose ir kt.

Maždaug ketvirtadalis visų gyvų žinduolių yra šikšnosparniai.

„Chiroptera“ yra padalinta į du pogrupius:

  1. sparnuoti paukščiai (Megachiroptera), kuriuos atstovauja viena sparnuotų sparnų šeima (Pteropodidae),
  2. ir iš tikrųjų šikšnosparniai (Microchiroptera), turintys 17 šeimų.

Kuo skiriasi šikšnosparniai nuo sparnuotų paukščių?

  1. Pagrindinis skirtumas yra tas, kad dauguma šikšnosparnių yra aprūpinti moderniausia echolokacijos sistema, o sparnuotiems paukščiams jos beveik nėra.
  2. Ant antrojo priekinio kaktos piršto paukščiai paprastai turi leteną, kaip ir pirmasis pirštas, tačiau tragai - skirtingai nuo šikšnosparnių - vidinėje ausies pusėje nėra traumos.
  3. Šikšnosparniai paprastai yra mažesni už sparnuotus šikšnosparnius ir turi trumpesnį snukį.
  4. Jie skiriasi savo mitybos nuostatomis: sparnuoti paukščiai valgo daugiausia vaisius ir nektarą, o šikšnosparniai dažniausiai yra plėšrūnai, grobiantys vabzdžius, o didelės rūšys taip pat maži žinduoliai, ropliai, varliagyviai ir žuvys. Yra tarp šikšnosparnių ir vampyrų.

Kaip atrodo šikšnosparniai? Skrendančių žinduolių aprašymas ir struktūra

Šikšnosparniai yra labai įvairūs. Mažiausias iš jų yra šikšnosparnis, turintis kiaulę (jos nuotrauka ir aprašymas bus pateikti žemiau), kurios masė yra tik apie 2 gramus. Tai mažiausias gyvūnas pasaulyje.

Didžiausi šeimos nariai yra milžiniškas pseudo-vampyras ir nulūžęs buldoginis šikšnosparnis iš Pietryčių Azijos. Abi rūšys sveria apie 175 gramus.

Milžiniškas klaidingas vampyras („Vampyrum“ spektras)

Šikšnosparniai atrodo labai neįprasti: jie turi trumpą kaklą, storą, pailgą galvą su dideliu burnos tarpu. Priekinės kojos yra sparnai, kurie yra daug didesnio tūrio nei mažas kūnas. Dėl šios priežasties gyvūnai vizualiai atrodo daug didesni, nei yra iš tikrųjų.

Šių žinduolių kūnas yra padengtas vilna, kuri, priklausomai nuo rūšies, gali būti lygi arba gauruota, trumpa ar ilgesnė, reta ar stora. Tačiau kai kuriems gyvūnams visiškai nėra plaukų (plika šikšnosparniai). Spalvoje dažnai dominuoja rudi, pilki ir juodi tonai.

Įvairių tipų šikšnosparniai turi skirtingą kaukolės struktūrą, taip pat dantų formą ir skaičių, o tai pirmiausia siejama su maisto sudėtimi. Kaip ir kiti žinduoliai, jie turi heterodontinę dantų sistemą, įskaitant priekinius radikalus ir radikalus. Maži vabzdžiaėdžiai šikšnosparniai gali turėti iki 38 dantų, o vampyrai - tik 20, nes jiems nereikia kramtyti.

Daugumos rūšių šikšnosparniai turi dideles ausis. Daugelis iš jų užauga ant ausies (tragos). Kai kurie šikšnosparniai nukreipia garsą į nosį ir skleidžia jį pro šnerves (lapiniai lokiai, netikri vampyrai, pasagos). Tokios rūšys pasižymi savotiškais mėsingais užuomazgomis aplink šnerves, kurios sudaro echolokacijos signalų pluoštą.

Amerikos ir Madagaskaro atžalų šikšnosparniai ir keletas rūšių iš odos šeimos įsigijo siurbtukus - modifikuotus padus ant pirmojo kaktos piršto ar užpakalinių kojų. Su jų pagalba gyvūnai gali patikimai įsitvirtinti ant lygaus augalų lapų paviršiaus.

Šikšnosparnių uodega gali būti įvairaus ilgio (ilgiausia - pelių uodegose), dažniausiai ji padengta skraidančia membrana.

Užpakalinės šikšnosparnių galūnės yra atidengtos į šonus kelio sąnariais atgal, o ne į priekį, kaip ir kitiems žinduoliams. Prieglaudose jie kabo ant užpakalinių kojų su gerai išsivysčiusiomis nagomis. Daugelis turi sausgyslių uždarymo mechanizmą, kuriam nereikia raumenų energijos. Gyvūnai, pakabinti aukštyn kojomis, gali iškart skristi tiesiai iš pradinės padėties.

Nuotraukoje šikšnosparnis yra milžiniškos vakarėlių merginos, kabančios aukštyn kojomis.

Kai kurios rūšys, pavyzdžiui, paprastas vampyras, juda visomis keturiomis galūnėmis, o tai neprieinama kitoms rūšims, pavyzdžiui, pasagos šikšnosparniams. Įprasti vampyrai dažnai šliaužia aukai ant žemės.

Skrydžio įtaisai

Evoliucijos metu šikšnosparnių priekinės dalys buvo paverstos sparnais. Todėl tik šikšnosparniai ir žinduoliai gali skristi.

Palyginti su žmonėmis, žastikaulis yra sutrumpėjęs, o pirštai, priešingai, yra pailgi ir tarnauja kaip sparno rėmas. Pirmasis pirštas lieka laisvas (daugumai šikšnosparnių jis būtinas norint persikelti į pastogę, tačiau kai kurie jį naudoja manipuliuodami maisto objektais), o penktasis tęsiasi per visą sparno plotį. Tarpiniai trys pirštai sustiprina sparno dalį tarp pirmojo ir penktojo pirštų - ji vadinama tarpdančio membrana arba „sparno galu“. Žastikaulis yra trumpesnis nei pagrindinis dilbio kaulas - spindulys, abu palaiko vadinamosios bagažinės membranos priekinę dalį arba „sparno pagrindą“. Ši sparno dalis tarnauja kaip atraminis paviršius.

Sparno forma daro didelę įtaką skrydžio veikimui. Ypač svarbios dvi aerodinaminės savybės: sparno apkrova ir sparno pailgėjimas. Sparno apkrova rodo gyvūno masės ir jo sparnų ploto santykį. Didelė apkrova - didelė kūno masė su mažais sparnais - leidžia pasiekti tinkamą skrydžio greitį, tačiau riboja jo manevringumą. Sparno pailgėjimas - jo santykinis plotis - apskaičiuojamas sparno ilgio kvadratą padalijus iš jų ploto. Didelis pailgėjimas reiškia, kad sparnas yra ilgas ir siauras, o tempimas mažas. Toks sparnas dažnai susijęs su dideliu sparno apkrovimu ir greitaeigiu skrydžiu.

Pagal sparno formą galima spręsti apie vienokį ar kitokį gyvenimo būdą. Tie šikšnosparniai, kurie skraido tarp įvairių kliūčių, pavyzdžiui, miške, turi būti manevringi ir turėti mažą sparno apkrovą. Tokiems gyvūnams kaip medvilniniai medžiotojai, medžiojantys atviroje vietoje, reikia greitumo, taigi ir didelių sparnų apkrovų, kuriuos suteikia ilgi siauri sparnai.

Mažo ir vidutinio dydžio šikšnosparniai, ieškodami grobio, gali pasiekti 3–15 m / s greitį, o rūšys, turinčios labai didelę sparno apkrovą, gali skristi dar didesniu greičiu. Priešingai, kai kurių nektarą maitinančių rūšių sparnų apkrova yra tokia maža, kad jos gali kabėti ore.

Echolokacija

Šikšnosparniai naudoja echolokaciją orientacijai erdvėje ir medžioklei.

Echolokacija yra aukšto dažnio garsų suvokimo procesas, kuris yra orientacijos būdas erdvėje, pagrįstas atspindėtų garso bangų savybėmis.

Kitaip tariant, šikšnosparniai skleidžia keletą ultragarso dažnių, kurių dažnis yra 20–120 kHz (šie impulsai žmogaus ausies nesuvokia), pasiima garsą (aidą), atspindimą iš objektų su aurikliais, ir įvertina atstumą iki objektų ir jų matmenis nuo to laiko, kol jis sugrįš. Taigi jie gali atskirti iki 1 mm dydžio objektus ir atskirai suvokti objektus, nuimtus vienas nuo kito tik 12 mm. Tai leidžia gyvūnams skristi tamsoje tarp bet kokių kliūčių ir sėkmingai medžioti vabzdžius.

Visi šikšnosparniai naudoja echolokaciją, bet kai kurie tik tam, kad surastų kelią. Kuo mažesnis asmuo, tuo lengviau generuoti aukšto dažnio impulsus, reikalingus vabzdžiams aptikti.

Šikšnosparnių reakcijos greitis, žmogus gali tik pavydėti. Gyvūnai apdoroja informaciją nepaprastu greičiu ir akimirksniu atstato signalo struktūrą atsižvelgdami į skubius poreikius. Paieškos signalai paprastai perduodami po vieną kiekvienam sparnų atvartui, o skirtingose ​​rūšyse jų dažnis yra nuo 5 iki 15 signalų per sekundę. Kai tik aptinkamas vabzdys, impulsai tampa dažnesni, aidimas, artėjant prie aukos, grįžta vis greičiau ir greičiau, ir prasideda paskutinė echolokacijos proceso fazė, kai per sekundę skleidžiama iki dviejų šimtų ypač trumpų impulsų. Sugavęs grobį, gyvūnas pristabdo vabzdį, bet prireikus, net su įdaryta burna, zondo vietą ultragarsu.

Jutimo organai

Dauguma šikšnosparnių gerai nemato, tačiau jie nėra akli. Kai kurios rūšys tinkamame apšvietime netgi atsisako echolokacijos ir grobiui ieškoti naudoja regėjimą.

Jie neprarado kvapo. Pavyzdžiui, lapinės meškos kvepia subrendusiais vaisiais iš naktinių augalų. Be to, uoslės jausmas taip pat naudojamas bendraujant su broliais. Taigi, šikšnosparniai skiria savo kolonijos narių kvapą nuo svetimų asmenų.

Daugelis šikšnosparnių turi labai trapią klausą. Tankiame miške klausa veikia daug efektyviau nei echolokacija, todėl šikšnosparnių rinkėjai, ieškodami grobio, daugiausiai remiasi klausos suvokimu.

Lygios nosies šikšnosparniai (Vespertilionidae šeima)

Lygiakraščių (paprastųjų arba odinių) šeimą sudaro 34 gentys ir mažiausiai 308 rūšys. Odos yra įprastos visur, išskyrus kraštutines Arkties ir atokesnes vandenyno salas. Apie 45 rūšių šikšnosparnių aptinkama Rusijoje ir kaimyninėse šalyse. Tarp jų yra naktiniai akiniai, ausų atlenkimai, šikšnosparniai, vakaro ceremonijos, vamzdeliai, shirokushki.

Šeimos atstovai dažniausiai yra maži gyvūnai. Jų kailis dažniausiai būna rudas arba pilkas, ant pilvo - lengvesnis. Kai kurių rūšių spalva yra geltona, kaštoninė arba oranžinė. O dekoruotų gaddonkos, gyvenančių Indijos, Kinijos ir Vietnamo miškuose, kailis yra beveik rausvas, sparno membranos yra juodos, o pirštų falangos - oranžinės.

Didžioji snukio dalis yra paprasta, nors dviejų genčių atstovai įgijo nedidelį nosies užaugimą, o dar dvi gentys turi vamzdines šnerves. Ausys visada yra su traumu, paprastai esančiomis dideliais atstumais ir mažomis, tik tarp Ushany genties atstovų jos yra didžiulės, beveik kūno ilgio.

Ruda ausis (Plecotus auritus) - didžiulių ausų savininkė

Kai kurios rūšys turi atžalų ant kojų ir sparno pirmojo kojos pagrindo, kad padėtų joms likti ant lygaus lapų paviršiaus.

Oda dažniausiai yra vabzdžiaėdė. Jie sugauna grobį ore, surenka iš substrato ir net iš vandens paviršiaus.

Prieglaudos įrengtos medžių įdubose, po žieve, uolų plyšiuose, paukščių lizduose, žmonių pastatuose, urvuose. Vienoje prieglaudoje gali būti nuo kelių iki milijono asmenų. Kai kurios rūšys yra migruojančios. Viduržemio jūros platumose nusėdę šikšnosparniai žiemoja žiemą.

Netikri vampyrai (Megadermatidae)

Šeimą sudaro 5 rūšys iš keturių genčių. Netikri vampyrai gyvena Afrikoje, Azijoje, Australijoje. Skiriamasis bruožas yra snukis, kurio oda priklijuota.

Šie šikšnosparniai gavo šį vardą dėl klaidingo supratimo (anksčiau buvo manoma, kad jie maitinasi savo aukų - pelių, paukščių - krauju). Tiesą sakant, prieš valgį jie gali laižyti kraują, išeinantį iš žaizdos, tačiau tai nepadaro jų tikrais kraują siurbiančiais vampyrais.

Australijos klaidingas vampyras (Macroderma gigas). Saulėlydžio metu išėjęs iš urvo jis atvyksta į medžioklės vietą, pakabina ant šakos ir laukia, kol pelė ar kitas mažas gyvūnas pasirodys žemiau.

Pasagos Rhinolophidae

Iš viso yra 10 genčių ir 129 rūšys. Plačiai paplitęs Senajame pasaulyje. Keturių rūšių pasagas galima rasti Rusijoje, tiksliau - Kaukaze.

Šių šikšnosparnių šnerves supa sudėtingi odiniai užaugimai, vienas iš jų primena pasagą.

Didelė pasaga (Rhinolophus ferrumequinum) medžioklėje

Taisyti kilmę

Šikšnosparniai - šikšnosparnių būrio atstovai, turintys senovės vystymosi istoriją.

Šikšnosparnių fosilijos yra žinomos iš apatinio eoceno. Jų protėviai yra akivaizdžiai primityvūs sumedėję vabzdžiai.

Mažiausiai prieš 70 milijonų metų mažiems sumedėjusiems gyvūnams iš šonų susidarė savotiškos membranos, kurios vėliau išsivystė į sparnus. Pagal vieną versiją, sparno formavimosi priežastis yra genų mutacija. Mokslininkai mano, kad toks kūno struktūros pokytis įvyko gana greitai, nes pereinamuoju laikotarpiu nebuvo rastas nei vienas panašios rūšies individas. Taigi pasirodė pirmieji šikšnosparniai.

Ant seniausių fosilijų rūšių kaukolės nėra žymių, rodančių echolokaciją - šis gebėjimas šikšnosparniams išsivystė vėliau nei gebėjimas skristi.

Senajame ir Naujajame pasauliuose jie gyveno maždaug prieš 50 milijonų metų.

Taisyti sisteminimą

Batvingių būrys (Chiroptera) (Blumenbach, 1779) padalinta į du pogrupius. Jie savo ruožtu apima 17 šeimų.

    po Krylany (Megachiroptera) (Dobsonas, 1875 m.)
      Sparnų šeima (Pteropod> edit) Bendras aprašymas

    Šikšnosparniai - maži ar vidutinio dydžio gyvūnai, galintys realiai skristi. Jų kūno ilgis yra nuo 2,5 iki 40 cm, sparnų plotis yra 15–150 cm.

    Aurikliai paprastai yra dideli, kartais didžiuliai, palyginti su kūno dydžiu, daugelyje jų yra gerai išsivysčiusi odos iškyša - tragus.

    Daugumos rūšių uodega yra ilga, visiškai arba iš dalies uždengta šlaunikaulio membrana. Laisvą šios membranos kraštą palaiko suporuotas kremzlės ar kaulo strypas, besitęsiantis nuo kulno. Išilgai šerdies pagrindo, daugeliui rūšių, driekiasi savotiška odos skiltis - epiblema.

    Tarp kaukolės kaukolės kaulai visada neišsivystę arba jų visai nėra.

    Šikšnosparnių smegenys yra palyginti didelės. Smegenų pusrutuliuose yra vagos. Ypač stipriai išsivystę klausos subkortikiniai smegenų centrai, kurie yra susiję su neįprastai dideliu klausos išsivystymu.

    Šikšnosparniams būdingos kvapios odos liaukos.

    Žarnos yra palyginti trumpos (1,5–4 kartus didesnis už kūno ilgį).

    Taisyti Vizija

    Plėšrūnų rūšių (sparnuočių ir didelių lapų) regos organai yra vidutiniškai išsivystę, daugumos rūšių akys yra mažos ir tikriausiai prastai mato tiek dieną, tiek naktį.

    Kaip parodė eksperimentai, šikšnosparniai neišskiria spalvų, nes jiems būdingas naktinis ar prieblandinis aktyvumas, su kai kuriomis išimtimis.

    Naktinių šikšnosparnių akys, atsakingos už spalvų matymą, praktiškai neveikia. Bet lazdelės, leidžiančios pamatyti silpno apšvietimo sąlygomis, kai kuriose iš jų įgijo galimybę suvokti beveik ultravioletinę spektro dalį (300–400 nanometrų). Tuo šikšnosparniai skiriasi nuo tų žinduolių, kurie spurgų pagalba tiksliai mato ultravioletinius spindulius.

    Kodėl pelė šį unikalų sugebėjimą, neaišku. Nėra įtikinamų šio reiškinio paaiškinimų. Prieblandoje galima rasti gėlių, kurių nektarą jie maitina, todėl būdingas žiedynų kvapas ir echolokacija.

    Taisyti plaukų sruogą ir dažymą

    Plaukų linija ant šikšnosparnių kūno paprastai yra gerai išvystyta.

    Dėl savo gyvenimo būdo šikšnosparniai paprastai nešviečia spalvingos aprangos: ruda, pilka, beveik juoda. Tačiau yra ir raudonai rudos, ir oranžinės raudonos, ir grietinėlės, ir net baltos spalvos.

    Geltonai sparnuotas netikras vampyras („Lavia frons“) turi ilgą šilkinį kailį su oranžiniais, geltonais ir žaliais atspalviais, kurie blunka po gyvūno mirties. Kai kurie Pietų Amerikos melagingi vampyrai turi baltas išilgines juosteles ant galvų ir nugarų. Afrikinėje epticus pelėje sparnai yra balti, bet kūnas yra rudas. O vienos afrikietiškos nakties naktį sparnai juodi, o plaukai ant kūno geltoni arba oranžiniai.

    Taip atsitinka, kad patelės yra rudos, o patinai yra oranžinės arba raudonos spalvos. Viena iš uodeginių (arba Saucus-sparnuotų) šikšnosparnių (Emballonuridae) rūšių išsiskiria grynai balta spalva, ji vadinama balta uodeginiu (Diclidurus albus).

    Paprastai jų kailius formuoja ilgesni išoriniai plaukai ir storas apatinis sluoksnis, tačiau dviejų rūšių šikšnosparnių (Cheiromeles) rūšys yra beveik visiškai be plaukų.

    Dantų struktūra

    Dantų sistemoje yra visų kategorijų dantys.

    Vidurinių viršutinių priekinių dantų poros visada nėra. Apatiniai priekiniai dantys yra labai maži. Varpeliai yra dideli. Molarai yra suskirstyti į 3 natūralias grupes: maži priešmolariai, dideli priešmolariai ir užpakaliniai.

    Žarnų, ypač mažų priešradikalių, skaičius turi didelę reikšmę šikšnosparnių šeimos taksonomijoje. Pieno dantys ne tik dydžio, bet ir formos labai skiriasi nuo nuolatinių.

    Bendras dantų skaičius yra nuo 20 iki 38.

    Taisyti kraštutinumus

    Jų priekinės kojos yra modifikuotos į sparnus. Visų šikšnosparnių, išskyrus pirmuosius, dilbis, metakarpai ir falangos yra labai pailgi. Tarp peties, dilbio, pirštų, kūno šonų ir užpakalinių galūnių ištempta plona elastinga skraidanti membrana.

    Užpakalinės galūnės yra pakeliamos kelio sąnariais į šonus.

    Taisyti orlaivį

    Orlaivis ir skrydis - pirmoji savybė, išskirianti šikšnosparnius iš kitų gyvūnų. Paskirstytas gyvūno sparnas yra minkštas, elastingas ir ištisinis audinys, ištemptas tarp ilgų pirštų, kaip tarp skėčio stipinų, didelių galūnių kaulų ir kūno šonų.

    Sparno plokštuma nėra lygi, o kupolo formos. Nuleidžiant sparną, oras, užpildantis kupolą, sukuria laikiną atramą, yra išstumtas iš po kupolo esant slėgiui ir netolygiai veikia skirtingas sparno dalis.

    Priekinis membranos kraštas, pritvirtintas ties žastikauliu ir spinduliu, antrasis ir vidurinis pirštai, yra tvirtai pritvirtintas, o jo užpakalinis kraštas oro slėgio atžvilgiu lenkiasi į viršų ir remiasi į sutankintą oro juostelę, išstumtą iš po kupolo, bendraudamas į priekį gyvūnui. Pastaba 1

    Ypatinga skrydžio forma yra plazdantis skrydis, kurio metu gyvūnas kurį laiką svyruoja ore, pavyzdžiui, jauna lapė ar vikšras, tačiau tuo pat metu išlaiko savo kūną beveik vertikalioje padėtyje. Kartais gyvūnas sklendžia ore beveik nejudėdamas sparnų. Toks šikšnosparnių skrydis vadinamas sklandymu ar sklandymu. Tik ilgai plevėsuodamas ore ir jų nepastebėta.

    Per istorinę šių gyvūnų raidą buvo patobulintas orlaivis ir skrydis.

    Veisliniai organai

    Šikšnosparnių dauginimo biologija turi savo ypatybes.

    Kai kuriems sparnuotiems paukščiams gimda yra dviguba, kaip ir žiuželiams, o daugumoje odinių - dviašmenis, kaip vabzdžiaėgiams ir graužikams. Tačiau kitų šikšnosparnių, pavyzdžiui, Amerikos lapus turinčių augalų, gimda yra paprasta, kaip ir primatų.

    Dvi pieno liaukos visiems šios rūšies gyvūnams, kaip ir primatams, yra ant krūtinės. Speneliai paprastai yra viena pora (krūtinės ląstos). Labai nedaug rūšių odai yra dvi poros spenelių, esančių poromis ant vienos pieno liaukų poros.

    Vyriškos lyties organai yra tokie patys kaip ir aukštesniuose primatuose. Pagal reprodukcinės sistemos struktūrą šikšnosparniai panašūs į primatus daugiau nei su bet kuriomis kitomis aukštesnių gyvūnų kategorijomis.

    Taisyti gyvenimo būdą

    Nors kai kurių rūšių šikšnosparnių individai yra vieni, dauguma jų yra socialiniai padarai, gyvenantys kolonijose, kuriose gyvena nuo kelių iki tūkstančių gyvūnų.

    Tik kelios atostogaujančios rūšys nekariauja aukštyn kojomis, mieliau šliaužia įtrūkimus ar prikimšta sienų, kai kurios šikšnosparniai ilsisi moliniuose urvuose. Tačiau dauguma šikšnosparnių ilsisi aukštyn kojomis, kabodami nuo užpakalinių kojų nagų ir formuodami tankius spiečius. Toks išstūmimas tikriausiai yra naudingas termoreguliacijos požiūriu, nes sumažina temperatūros svyravimus.

    Šikšnosparniai dažniausiai yra naktiniai padarai su retomis išimtimis.

    Jei nėra jauniklių, poilsiaujančių šikšnosparnių kūnas paprastai atvėsta iki aplinkos temperatūros (dienos tirpimas). Atrodo, kad toks energijos sąnaudų taupymo mechanizmas yra vienas iš veiksnių, prisidedančių prie nuostabaus šių mažų žinduolių, gyvenančių iki 30 metų, ilgaamžiškumo.

    Jei šikšnosparnių temperatūra žiemą nukrenta žemiau nulio, jie žiemoja arba migruoja į šiltesnes vietas.

    Užmigimas prasideda žemesnėje nei 4 ° C temperatūroje: ši būsena primena gilų miegą, kai širdies ritmas yra vos pastebimas, o kvėpavimas sulėtėja iki vieno įkvėpimo-iškvėpimo per 5 minutes. Aktyvaus gyvūno kūno temperatūra yra 37–40 ° C, o žiemos metu nukrenta iki 5 ° C. Migruojančios šikšnosparniai paprastai skraido daugiau kaip 300 km.

    Taisyti galią

    Prasidėjus sutemoms, vabzdžiaėdžiai šikšnosparniai pirmiausia eina prie tvenkinio ar upelio, kur geria skrendant, slenkant per vandens paviršių. Tada kiekvienas gyvūnas maitinasi maždaug pusvalandį, užpildydamas skrandį vabzdžiais ir kartais sugerdamas iki ketvirtadalio savo svorio. Po to patelės grįžta maitinti jauniklių, o patinai, o jei kūdikiai nėra kolonijoje, visi individai eina į naktinio poilsio vietas, kur pašarai yra virškinami ir pasisavinami. Prieš aušrą, paprastai, ateina laikas antrą maitinimą.

    Šikšnosparniai valgo įvairų racioną, tačiau kiekvienos šeimos dieta yra labai specializuota.

    Daugiausia vartoja vabzdžių. Tačiau kai kurie maitinasi gėlėmis, nektaru, žiedadulkėmis ir vaisiais. Kai kurie šikšnosparniai žudo ir valgo paukščius, peles, driežus, mažesnius šikšnosparnius, varles. Vampyro šikšnosparniai maitinasi ypač šiltu krauju. Bent 3 rūšys gaudo mažas žuvis, griebė jas užpakalinių galūnių nagais prie vandens paviršiaus.

    Vienas šikšnosparnis per valandą sugeria apie 700 uodų - kiekviena po 5–6 sekundes.

    Taisyti Reprodukcija

    Žiemojimo išvakarėse patinas poruojasi su patele, tačiau jo sperma visos žiemojančios patelės kūne yra laikomos, apvaisinimas įvyksta vėliau.

    Nėštumo trukmę gali paveikti temperatūra, nes esant šaltam orui vystymasis sulėtėja. Nėštumas trunka, atskaičius, maždaug du mėnesius: naktimis-naktimis - 54 dienas, ushanovais - 56–100, vakarais - 73 dienas. Tačiau ji tęsiasi beveik 6 mėnesius skraidančiomis lapėmis ir 7 mėnesius paprastu vampyru. Gimdymo metu motina kabo aukštyn kojomis, sparnai užsidaro po savimi kaip lopšys.

    Dauguma patelių atsiveda vieną veršelį kartą per metus, tačiau kai kuriose rūšyse dažniausiai atsiranda dvyniai, o kai kuriais atvejais tuo pačiu metu 3 ar 4 veršeliai. Šikšnosparniai paprastai gimsta nuogi ir akli, tačiau yra ir išimčių. Visų pirma raudonuosiuose vaisių valgymo lapuose naujagimiai yra padengti kailiu. Kūdikis patenka į sparnus, iš kur jis priglunda prie motinos krūtinės ir priglunda prie spenelio. Naujagimio pelė neišleidžia motinos spenelio iš burnos. Vėliau, pieniniais dantimis, jis prikimba prie jos kailio.

    Dviejų savaičių amžiaus jaunikliai pasiekia pusę suaugusiojo kūno dydžio. Jie turi stiprias letenas ir letenas, nes turi kabėti ant motinos, o vėliau ir po urvų arkomis. Įkritęs kubas susiduria su mirtimi.

    Pirmaisiais gyvenimo mėnesiais kubas išskrenda kartu su motina medžioti, jį kabindamas. Jis yra lengvas ir netrukdo jai skristi. Kai tik jauniklis tampa sunkus ir gali maitintis pats, motina palieka jį oloje, kur gauna maistą. Kai kurių rūšių paukščiai skraido ir maitinasi jau sulaukę mėnesio. Paprastai motina signalizuoja jam ultragarsu, o jis skraido po jo. Pametus, ji rėkia ir grįžta.

    Jei kolonija sutrikdyta, patelės dažnai perneša kūdikius į naują vietą, skrydžio metu jos dažnai laikosi prie motinos spenelių. Kai kuriuose šikšnosparniuose tarp užpakalinių galūnių yra netikri speneliai, specialiai pritaikyti taip, kad jaunikliai priglustų prie jų.

    Taisyti prieglaudas

    Kolonijų susidarymas būdingas daugumos rūšių šikšnosparniams. Vienoje kolonijoje vienoje prieglaudoje gali būti nuo dviejų iki trijų individų iki kelių milijonų gyvūnų.

    Šikšnosparniai nestato tokių slėptuvių kaip patys urvai ar lizdai. Jie apsigyvena natūraliose prieglaudose arba pastatytuose kitų gyvūnų ir žmonių.

    Prieglaudų įvairovę galima suskirstyti į šias grupes:

    • urvai (natūralūs, pavyzdžiui, karsto) ir urvus primenantys požeminiai dariniai (pavyzdžiui, kasyklos)
    • ertmės po Mohammedano mauzoliejų kupolais, kapai ir mečetės
    • prieglaudos, tiesiogiai susijusios su žmonių gyvenimu (palėpės, ertmės po karnizu, už gaubto, langinės, juostos)
    • medžių daubos ir atsitiktinės pastogės.

    Urvuose ir požeminėse konstrukcijose yra gana stabilus mikroklimatas. Vasarą ertmes po kapų ir mečečių kupolais lengvai apgyvendina naktiniai naktiniai žibintai ir pasagos, tačiau žiemą šie kambariai užšąla, todėl yra negyvenami. Kai kurių rūšių žmonių prieglaudos yra pagrindinės, o patys šikšnosparniai tapo tomis pačiomis namų rūšimis, kaip ir kai kurie graužikai, arba kai kurie medžių tuščiaviduriai paukščiai noriai apgyvendinami daugybe naktinių akinių, vakarinių akinių, miško šikšnosparnių, ausų atvartų tik vasarą ir žiemą dėl žemos žiemojimo temperatūros. (viduriniame ir šiauriniame regionuose) jų nėra. Atsitiktinės prieglaudos yra nepaprastai įvairios. Juose apsigyvena dažniausiai paplitusios ir ekologiškai plastinės rūšys.

    Taisyti priešus

    Šikšnosparniai turi daug priešų. Juos dažnai puola pelėdos, kartais panašios į falus. Juos taip pat valgo gyvatės, katės, martensai, meškėnai ir kiti plėšrūnai. Kartais šikšnosparniai gaudo žuvis. Tačiau pagrindinis kaltininkas, smarkiai sumažinęs šikšnosparnių skaičių mūsų laikais, buvo žmogus. Kelios šikšnosparnių rūšys dabar laikomos nykstančiomis.

    Taisyti Vaidmuo ekosistemoje

    Pagrindinis šikšnosparnių pranašumas yra jų sunaikinimas naktį kenksmingų vabzdžių. Naktį gyvūnas suvalgo jų kiekį, kuris sudaro daugiau nei pusę jo paties kūno masės. Manoma, kad šikšnosparniai iš Carlsbad urvų Naujojoje Meksikoje išnaikina kelias tonas vabzdžių per vieną vasaros naktį.

    Daugybė tropinių augalų apdulkina nektarą valgančiais šikšnosparniais, bent viena augalų rūšis yra visiškai priklausoma nuo šių apdulkintojų.

    Valgydami vaisius, šikšnosparnius paskleidžia sėklas ir taip prisideda prie miško atkūrimo.

    Šikšnosparnių kraikas (guano) yra vertinga trąša, daugiau nei 100 000 tonų jo buvo išgauta vien iš Carlsbado urvų.

    Taisyti Distribution

    Šikšnosparniai yra plačiai paplitę visoje Žemėje iki sumedėjusios augalijos polinių ribų. Jų nėra tik Arktyje, Antarktidoje ir kai kuriose vandenyno salose.

    Gausiausias ir įvairiausias atogrąžų ir subtropikų regionuose. Jų tėvynė yra rytinio pusrutulio tropikuose, kur vis dar yra išlikę jų primityviausi atstovai, skirti specialiam pteropodidae (Pteropidae) pogrupiui ir šeimai.

    Taisyti Apsauga ir būsena

    Čia ir ten jie bando naikinti šikšnosparnius. Gaudytojai išeina su žibintuvėliais prieš aušrą, surenka šikšnosparnius ir apriša juos nuodais prieš išleisdami. Pelės grįžta į savo urvus ir nuodija artimuosius. Beprasmiška. Šikšnosparniai atlieka naudingas funkcijas, pavyzdžiui, valgo uodus. Geriausias apsaugos būdas, be pigiausio, yra apsauginis tinklas nuo uodų, per kuriuos šikšnosparniai nesugeba įbristi.

    Kai kuriose Afrikos vietovėse šikšnosparniai naudojami maistui ir parduodami kekėse rinkose.

    Tačiau dažniausiai šikšnosparnius naikina civilizacija, pasitraukianti į lauką: vis mažiau vietų lieka tinkamos žiemoti ir dienos miegui. 2002 m. Portugalijos kurorte Trojoje, 80 km į pietus nuo Lisabonos, buvo pastatytas specialus pastatas retų rūšių šikšnosparniams. Nižnij Novgorodo srityje Shchelkovo ūkyje gyvena daug pelių, tačiau tuščiavidurių medžių, kuriuose jie galėtų žiemoti, yra per mažai. Nižnij Novgorodo biologinės įvairovės laboratorijos darbuotojai 2002 m. Tarptautinės šikšnosparnių nakties išvakarėse jiems pastatė namus.

    Pastaraisiais metais rugsėjo 20–21 dienos naktis (rudens lygiadienis) Europoje buvo švenčiama kaip Tarptautinė šikšnosparnių naktis, o pagrindinis renginio tikslas yra atkreipti visuomenės dėmesį į šikšnosparnių apsaugos problemą ir populiarinti šiuos gyvūnus, kurių daugelis prietaringai bijo.

    Taisyti Populiarumas

    Dėl naktinio aktyvumo ir „keistos“ išvaizdos šikšnosparniai buvo įvairių tautų mitologijų objektai, pradedant Japonija, Filipinais ir Australija, baigiant Europa ir Centrine Amerika. Su šiomis būtybėmis buvo siejama nemažai legendų ir kultų, vienaip ar kitaip, ir kai kurie prietarai tebegyvena ir dabar.

    Taisyti heraldikoje

    • Yra legendų apie bebaimis gyvūnus, kurie išgelbėja miestą nuo įsibrovėlių. Paprastai tai yra nuostabaus paukščio ar išdidžiojo žvėries, kuris pareigingai ir nesavanaudiškai atiduoda savo gyvybes žmogaus išgelbėjimui, atvaizdas.

    Tačiau yra ir kitų legendų. Juose tą ar tą gyvūną sieja kažkas neigiamo. Nors Azijoje (pavyzdžiui, Kinijoje) šikšnosparniai ilgą laiką buvo sėkmės simbolis. Europoje šiems nekaltiems gyvūnams buvo priskiriamos kažkokios antgamtinės, dažnai gąsdinančios ar žmonėms pavojingos savybės.

    Tačiau, atsižvelgiant į kitus Europos regionus, išsiskiria Ispanija, kurioje ant ginklų atsiranda šikšnosparniai. Pavyzdžiui, ant Valensijos, Barselonos (iki 1882 m.) Ir Palmos de Maljorkos (iš kairės į dešinę) miestų ginklų. Visas tris emblemas vainikuoja šikšnosparnio vaizdas.

    Žuvėdros šikšnosparniai (Noctilionidae)

    Šeimą sudaro 1 gentis ir 2 rūšys (meksikietiški ir pietiniai žuvų valgymo šikšnosparniai), paplitę Centrinės ir Pietų Amerikos tropikuose, taip pat Antiluose. Šie gyvūnai yra gana dideli: kūno ilgis gali siekti 13,5 cm.

    Meksikietiškas žuvų valgymo šikšnosparnis yra labiausiai specializuotas žvejys, šikšnosparnių žvejys. Echolokacijos būdu ji aptinka iki 8 cm ilgio žuvį išilgai kyšančio peleko ar per vandenį paleistų bangų. Ji sugriebia grobį ilgomis kojomis su aštriais sulenktais nagais. Laimikis siunčiamas laikinai laikyti skruostų maišuose.

    Meksikietiškas meškeriotojo šikšnosparnis (N. leporinus)

    Jauni, žuvį valgantys šikšnosparniai daugiausia gaudo vandenyje esančius vabzdžius ore ar vandens paviršiuje.

    Lapiniai guoliai (Phyllostomidae)

    Šeimoje yra apie 140 rūšių iš 48 genčių. Tai yra pačių įvairiausių dydžių šikšnosparniai: jų kūno ilgis yra nuo 4 iki 13,5 cm, o svoris - nuo 7 iki 200 gramų. Jie gyvena Naujajame pasaulyje iš kraštutinių JAV pietvakarių, per Centrinę Ameriką su Antilais, į pietus iki šiaurinės Argentinos. Beveik visos rūšys turi nepastebimai rudą, pilką ar juodą spalvą, išskyrus Hondūro lapus, kurie yra beveik baltos spalvos. Kai kurie turi silpnas dėmes ant galvos ar kūno. Daugelio rūšių nosis turi paprastą ieties formos nosies peraugimą, kai kuriose jos yra sudėtingesnės formos, o 5 rūšių - visai ne. Ausys yra paprastos, kartais didelės, visada su traumu.

    Lapų nešančios šeimos atstovas - paprastas vampyras (Desmodus rotundus)

    Piltuvo ausys (Natalidae)

    Šios šeimos atstovai randami nuo šiaurinės Meksikos į pietus iki Brazilijos, Antilų salose. Žinoma 1 gentis su penkiomis rūšimis. Tai yra mažos, grakščios plonomis sparnuotomis būtybėmis su ilgomis silpnomis kojomis. Jų ausys yra kaip piltuvėliai, dideli, su trumpu trikampiu traumu, nosis be užaugusių.

    Kubos piltuvas (N. primus)

    Piltuvėlių šikšnosparnių skrydis yra lėtas, manevringas. Maitinasi vabzdžiais.

    Dūminis (Furipteridae)

    Šeimoje yra 2 gentys ir 2 rūšys - paprastasis besalis ir rytinis besal. Šie maži, ne ilgesni kaip 6 cm ilgio gyvūnai randami nuo Kosta Rikos pietų iki šiaurinės Čilės ir pietryčių Brazilijos.

    Šikšnosparnis be pirštų (Furipterus horrens)

    Pirmasis kaktos pirštas yra silpnas ir nefunkcionalus. Sparnai yra gana ilgi, snukis yra plaukuotas. Apie jų elgesį mažai žinoma, išskyrus tai, kad jie maitinasi vabzdžiais, ilsisi urvuose, tuneliuose ir medžių daubose.

    Kiaulės (Craseonycteridae)

    Vienintelė šios šeimos rūšis - kiaulių šikšnosparnis - buvo rasta 1973 metais viename Tailando urvų. Ji gavo savo vardą dėl būdingos nosies, primenančios kiaulės paršelį, savininkės.

    Kiaulinis šikšnosparnis (Craseonycteris thonglongyai) - vienas mažiausių žinduolių pasaulyje

    Amerikos čiulptuko šikšnosparniai (Thyropteridae)

    Yra 1 gentis su dviem rūšimis: Hondūro ir trijų spalvų atžalomis. Jie gyvena drėgnuose amžinai žaliuojančiuose miškuose nuo pietų Meksikos iki pietų iki šiaurinės Bolivijos ir pietryčių Brazilijos.

    Atžalų dydis yra mažas. Jie taip pavadinti prakaito vardu, kad ant riešų, pirmojo kaktos piršto ir kulkšnių yra disko formos atžalų ant trumpų „kojų“. Kiekvienas atskiras siurbtukas gali atlaikyti gyvūno kūno svorį net ant lygaus lapo paviršiaus.

    Madagaskaro atžalų (Myzopodidae)

    Vienintelė šeimos rūšis yra Madagaskaro atžalė. Jis nėra glaudžiai susijęs su amerikiečių atžalomis, o jo riešų ir kulkšnių siurbimo diskai išdėstyti kiek kitaip.

    Madagaskaro čiulptukas (Myzopoda aurita)

    Buldogas (Molossidae)

    Šeimoje yra 12 genčių ir mažiausiai 77 rūšys. Buldogų šikšnosparniai gyvena šiltose ir atogrąžų vietose nuo centrinės JAV dalies pietuose iki Argentinos centrinės dalies. Jie taip pat randami pietų Europoje ir Afrikoje, Korėjos rytuose, Saliamono Salose ir Australijoje. Dauguma šios šeimos rūšių yra mažos ar vidutinio dydžio.Išsiskiria tik nuluptas šikšnosparnis (pavaizduota žemiau), kuris yra vienas didžiausių pogrupyje.

    Nuogas šikšnosparnis (Cheiromeles torquatus)

    Buldogų plaukai dažniausiai būna trumpi, prigludę, rudi, pilki arba retai rausvi. Kūnas yra stiprus, ilga, stora uodega išsikiša toli už šlaunikaulio krašto. Skraidančios membranos yra tankios, sparnai siauri ir ilgi, nurodantys greitą, ne manevringą skrydį. Ausys su traumu, mažos ar vidutinės ilgio, dažniausiai susilieja kartu su vidiniais kraštais ir sudaro savotišką skydelį.

    Buldogai yra puikūs skrajutės. Jie daugiausia maitinasi drugeliais ir blakėmis. Dienos metu jie slepiasi urvuose, uolų plyšiuose, tuščiaviduriuose medžiuose, žmonių pastatuose.

    Dieta

    Maždaug 70% šikšnosparnių rūšių maitinasi vabzdžiais ir kitais nariuotakojais. Likę valgo vaisius, žiedadulkes ar nektarą. Yra visaėdžių rūšių.

    Trys Listonosa šeimos rūšys, kilusios iš Centrinės ir Pietų Amerikos, maitinasi krauju, o norėdamos išvengti kraujo krešėjimo, į žaizdą su seilėmis įveda antikoaguliantus. Paprastas vampyras teikia pirmenybę žinduolių kraujui, kiti du - paukščio.

    Šeimos santykiai

    Dauguma šikšnosparnių rūšių yra poligaminės: patinai poruojasi su beveik visomis turimomis patelėmis. Patelės taip pat gali turėti kelis partnerius per vieną veisimosi sezoną. Geltonai sparnuoti netikri vampyrai ir kai kurios kitos rūšys gyvena monogamiškose šeimose. Kai kurios rūšys sutvarko dabartinį galviją - minios patinų vietą, kur kiekviena saugo savo mažytį plotą. Plaktukiniai sparnuoti paukščiai susirenka į grupę ir šaukia pateles „dainomis“, primenančiomis šaukšto gurkšnį stiklinėje. Moterys kruopščiai pasirenka pretendentus.

    Šikšnosparnių kolonija

    Vidurinėse platumose patelės vasarą renkasi į brakonierių kolonijas, kur jos pagimdo ir maitina savo jauniklius.

    Nėštumas įvairioms rūšims trunka nuo 3 iki 10 mėnesių, kai kuriems implantavimas vėluoja. Dauguma vidutinio klimato platumų šikšnosparnių reprodukcijos ciklo turi vieną metinį ciklą, nes užsitęsęs žiemojimas riboja veisimosi sezoną. Moterys ir vyrai „seksualinės medžioklės“ būseną pradeda vasaros pabaigoje ir ankstyvą rudenį.

    Paprastai šikšnosparniai atsineša po vieną jauniklį, bet keli - po du, kartais net po 3 ir 4 (pavyzdžiui, imbiero vakaras). Naujagimiai yra gana dideli, apie 40% motinos masės, ir jie auga gana greitai. Dauguma pasagų maitina savo kūdikius pienu maždaug 45 dienas. Pirmą kartą jauni žmonės medžioja jau būdami 28–30 dienų ir maitinasi šalia prieglaudos, nepaisant motinų, kurios skraido 2–3 km atstumu nuo namo.

    Kūdikiais rūpinasi beveik išimtinai motina, tik monogaminėse geltonai sparnuotų melagingų vampyrų porose tėvas saugo tą vietą, kur jauniklis mokomas medžioklės išminties.

    Tarp šikšnosparnių yra rūšių, kurioms kaimynai ateina į pagalbą tėvams. Pvz., Prieblandos trumpaplaukės patelės gali maitinti nevietinius jauniklius.

    Kolonijos kartais yra labai didelės, tačiau žinduolių rekordas priklauso vienai iš Brazilijos sulenktų lūpų kolonijų, kurioje gyvena daugiau nei 20 milijonų gyvūnų.

    Sutemimas ir užmigimas

    Norėdami išgyventi lietingą rudenį ir šaltą žiemą, daugelis vidutinio platumos šikšnosparnių slopina medžiagų apykaitą, kūno temperatūrą sumažina beveik iki aplinkos temperatūros ir pasineria į žiemojimo miegą. Širdies ritmas sumažėja nuo 400 iki 11-25 dūžių per minutę. Žiemojančiose vietose oro temperatūra svyruoja nuo -10 C iki + 21 ° C.

    Vabzdžių priešpiečiai šikšnosparniai gali žiemoti, jei jiems labai trūksta maisto.

    Hibernacija būdinga tokių šeimų atstovams kaip oda, pasagos nosis, buldogas ir Naujosios Zelandijos šikšnosparniai.

    Šikšnosparnių priešai

    Nepaisant to, kad šikšnosparniai yra mažo dydžio, jie gamtoje neturi daug priešų. Iš dalies dėl jų sugebėjimo greitai skristi. Didžiausią pavojų jiems kelia vanagai, pelėdos, sausakimšai gyvūnai, gyvatės, martenai ir weasels.

    Tačiau, kaip ir daugelio kitų gyvūnų, pagrindinis jų priešas yra žmogus. Daugelio rūšių šikšnosparnių populiacija mažėja. Taip yra dėl toksiškų chemikalų naudojimo augalininkystėje, natūralių buveinių naikinimo, kai kuriose vietose dėl konfliktų su vaisių plantacijų savininkais ir medžioklės.

    Žmonės nemėgsta šikšnosparnių arba nuoširdžiai bijo. Dažnai šie gyvūnai yra siejami su raganavimu ir juodąja magija. Pavyzdžiui, Shakespeare'o pjesėje „Macbeth“ trys raganos prideda „odinį paltą“ prie nuodų alaus. Žinoma, vampyrai taip pat įsitraukė į tautosaką - tariamai mirusiųjų kūnai ar sielos virsta jais tam, kad naktį galėtų išsiurbti žmonių kraują. Pirmą kartą vampyrai šikšnosparnių pavidalu pasirodė Bramo Stokerio knygoje „Drakula“, išleistoje 1897 m.

    Pasivaikščiojimo pasakojimai apie žmogaus plaukuose susivėlusius šikšnosparnius yra nerealūs, nes tobula jų echolokacijos sistema visiškai pašalina tokius atsitikimus.

    Įdomu tai, kad šikšnosparniai vaidina teigiamą vaidmenį Kinijos kultūroje - jie simbolizuoja laimę, o jų atvaizdus puošia net namų apyvokos daiktai.

    Šikšnosparniai dažnai laikomi žmonių ligų kaltininkais. Keletas rūšių iš tikrųjų gali perduoti pasiutligės virusą. Pavyzdžiui, JAV nuo šios ligos kasmet miršta 1–2 žmonės (palyginimui - 20 mirčių per metus po šuns įkandimo). Tačiau visuomenės reakcija į triušių perduodamus šikšnosparnius kartais tampa isteriška, nors norint užkirsti kelią ligai ir nepaimti gyvulių į rankas pakanka higienos.

    Ką daryti, jei šikšnosparnis įlėkė į namą?

    Šikšnosparniai gali gyventi mieste ir priemiesčiuose, tačiau, kadangi jie vadovaujasi labai slaptu gyvenimo būdu, mes jų praktiškai nepastebime. Tikimybė, kad gyvūnas skrenda į butą, yra maža, tačiau vis tiek tai atsitinka. Prasidėjus rudeniui, šikšnosparniai ieško patikimų pastogių žiemoti, dažniausiai žiemoja urvuose. Mūsų namai jiems iš tikrųjų yra dirbtiniai urvai. Todėl kartais jie gali mus apleisti.

    Ką daryti, jei šikšnosparnis atskrido į namą ar butą?

    Visų pirma, nepanikuokite! Gyvūnas yra ne mažiau išsigandęs nei jūs, o streso būsenoje gali įkandėti.

    Nemėginkite sugauti nekviesto svečio - galite ją sužeisti arba, dar blogiau, ji gali patekti į sunkiai prieinamą angą ir ten mirti.

    Jei gyvūnas į namus skrido šiltuoju metų laiku, tiesiog laukite vakaro ir atidarykite užuolaidas bei langus. Prasidėjus tamsai, pati pelė paliks jūsų namus.

    Laikykite sparnuotą pelę toliau nuo savo augintinių, nes tai gali būti sužeisti.

    Jei vis tiek reikia paimti šikšnosparnį į rankas (pavyzdžiui, jis yra ant grindų), užsimaukite sandarias pirštines, suimkite gyvūną ir paleiskite.

    Pin
    Send
    Share
    Send