Apie gyvūnus

Šeima: Psophiidae Bonaparte, 1831 = trimitininkai, Agami

Pin
Send
Share
Send


Trimitininkai yra į kraną panašūs paukščiai, priklausantys Psophiidae šeimai ir įtraukti į vienintelę Psophia gentį. Jie gyvena Amazonėje. Toks neįprastas vardas buvo suteiktas patinų paskelbtam riksmui, siejamam su trimito garsu.

Plunksnos spalva yra tamsi, tačiau dėl skirtingos vidinės sparnų pusės spalvos jie buvo suskirstyti į tris tipus: serospinistinis trimitininkas, žaliasparnių trimitininkas, balta sparnuotas trimitininkas. Perinti visi visų rūšių viščiukai turi juodai rudą pūką, kuris tik po 1,5 mėnesio pasikeis į būdingą plunksną.

Nenorėdamas skrenda trimituojantis paukštis. Ji mieliau valgo žemutinėje miško pakopoje. Jos racioną sudaro gabaliukai vaisių, riešutų, kuriuos numetė beždžionės, papūgos ir kiti viršutinių miško pakopų gyventojai, taip pat įvairūs vabzdžiai ir jų lervos.

Šie paukščiai savo gyvenimo būdu yra socialūs, jie juda ieškodami maisto iki 12 asmenų grupių. Sausuoju metų laiku jie gali vaikščioti

Šių paukščių grupėse yra sukurta hierarchija. Silpnesnis garbanojimas, artėjant prie dominuojančiojo, o individas, reaguodamas, šiek tiek susitraukia sparnais. Vadovas periodiškai reikalauja maisto, kurį pavaldiniai noriai atneša jam. Laisvu nuo maisto paieškų metu grupės nariai gali surengti įsivaizduojamas muštynes, aplenkti sparnus ir sukurti mėgdžiojančius prausiklius. Naktinis trimitininkas paukštis praleidžia ant medžio. Po tam tikro laiko tarpo grupės nariai šaukia, nurodydami, kad jų teritorijoje yra tvarka.

Pagal socialinę organizaciją trimituojantis paukštis skiriasi nuo daugelio paukščių atstovų. Jų prigimtis sukėlė bendradarbiavimą skatinančią daugiasluoksnę moterį, t. Y. Dominuojančios moters ir kelių stiprių patinų sugyvenimą. Esant tokiam egzistavimo būdui, žymiai padidėja tikimybė išgelbėti palikuonis nuo plėšrūnų.

Sankaboje yra apie 3 kiaušiniai. Periodiškai inkubaciją vykdo moterys ir visi grupės vyrai. Šis laikotarpis trunka maždaug 27 dienas. Išperinti viščiukai pradiniame etape yra visiškai priklausomi nuo suaugusių asmenų.

Įdomus faktas: Afrikoje gyvenantis auksinės spalvos trimito paukštis sugeba sukelti garsus, panašius į būgno ritinį. Kadangi tai lengvai sutramdoma, tų vietų vietiniai gyventojai pradėjo jį naudoti apsaugos tikslams.

Aprašymas

Trompečių dydis yra panašus į naminių viščiukų, jų ilgis yra 43–53 cm, o svoris - apie kilogramą. Galva palyginti nedidelė, kaklas ilgas. Bukas yra trumpas, aštrus, stiprus, su sulenkta žemyn kraigais. Nugara pastebimai iškišta, uodega trumpa. Paukščiai atrodo šiek tiek stori ir gremėzdiški, tačiau iš tikrųjų kūnas yra gana lieknas ir padengtas šiek tiek suapvalintais sparnais. Kojos ilgos, pritaikytos greitam bėgimui. Kaip kranai ir piemenys, trimitininkai turi aukštą užpakalį.

Visų trijų rūšių plunksnos dažniausiai būna tamsios, ypač pastebimi skirtumai tarp jų pastebimi sparnų vidinėje pusėje: serospinso trimite (Psophia krepitanai) jie yra pilki, prie žaliasparnių trimito (Psophia viridis) yra ryškiai žalios, o balta sparnu trimitininkas (Psophia leucoptera) kontrastinga balta. Išperinti viščiukai yra padengti kamufliažu rudos ir juodos spalvos juostelėmis, tai padeda jiems pasislėpti nuo plėšrūnų miško paklotėje. Suaugę speneliai jaunikliams atsiranda maždaug po šešių savaičių.

Paskirstymas

Trimitininkai gyvena Pietų Amerikoje ir juos galima pamatyti Venesueloje, Kolumbijoje, Ekvadore, Gajana, Peru, Bolivijoje ir Brazilijoje. Pilkos spalvos nugaros trimiteris įsikuria į šiaurę nuo Amazonės, baltažiedis trimitininkas į pietus nuo Amazonės ir į vakarus nuo Madeiros, žaliasparnis trimitininkas į pietus nuo Amazonės ir į rytus nuo Madeiros.

Jie gyvena atogrąžų miškuose, tuo tarpu jie renkasi vietas, kuriose yra palyginti atvira žemutinės pakopos erdvė, kur jie gali lengviau gauti savo maistą ir apsisaugoti nuo plėšrūnų.

Gyvenimo būdas

Ieškodami maisto, trimitininkai susirenka į 3–12 paukščių grupes. Jie klaidžioja žeme ir maišo lapus ieškodami vabzdžių ir nukritusių augalų vaisių. Sausuoju metų laiku tokia teritorija gali būti gana didelė, kartais joje gali susitikti dvi varžovų grupės. Pastebėjusi bevardžius svečius, visa grupė be triukšmo greitai bėga jų kryptimi. Priartėję jie skleidžia garsų, būdingą teritorinį riksmą ir, šokinėdami, meta į juos, plačiai plevėsaudami sparnais ir rėkdami. Mūšis tęsiasi tol, kol nusikaltėliai palieka teritoriją.

Jie turi labai išplėtotą pateikimo hierarchiją - pademonstruodamas savo priklausomybę, paukštis susiraukia ir išskleidžia sparnus priešais dominuojantįjį, reaguodamas į tai, gali šiek tiek pasukti sparnus. Trimitininkai mėgsta maitinti kitus savo grupės narius, dominuojantis paukštis, turintis ypatingą apeliaciją, gali reikalauti maisto. Kartais trimitininkai gali surengti įsivaizduojamą kovą tarpusavyje, plevėsaudami sparnais vienas priešais kitą ir imituodami lūpas. Jei trimitininkas yra vienas, akmuo ar žalumynai gali veikti kaip įsivaizduojamas konkurentas.

Trimitininkai naktį praleidžia ant medžių šakų, 9 m virš žemės. Teritorijos apsauga nesustoja net naktį, tam tikrais intervalais girdimas teritorinis šauksmas.

Šie paukščiai maitinasi daugiausia vaisiais, pirmenybę teikia sultingiems vaisiams be storos žievelės. Dauguma sunaudotų vaisių arba auga ant žemesnės pakopos augalų, arba iš viršaus nuleidžia beždžionės ir kiti gyvūnai. Be augalinio maisto, jie valgo ir vabalus, skruzdėles, termitus ir kitus vabzdžius, jų kiaušinius ir lervas.

Dauginimas

Mokslininkus ypač domina reta trimitininko reprodukcinės komunikacijos sistemos forma - kooperatyvinė poliandrija, kurioje dominuojanti moteris gyvena su keliais dominuojančiais vyrais, o visa grupė rūpinasi atžalomis.

Teismo posėdis prasideda dar neprasidėjus lietaus sezonui. Likus dviem mėnesiams iki kiaušinių dėjimo, pūstuvų pora pradeda ieškoti vietos būsimam lizdui. Lizdai paprastai statomi šakėje medyje arba plačioje dauboje aukštai virš žemės. Lizdo gale yra netoliese rastos šakelės. Šiuo metu dominuojantis patinas atlieka ritualinį dominuojančios moters maitinimą. Prasidėjus veisimosi sezonui, patinas pradeda konkuruoti su kitais grupės patinais dėl teisės turėti patelę. Pasirinkusi patiną, patelė parodo jam nugarą, paprašo jo pasidaryti.

Patelė vidutiniškai deda tris balkšvus kiaušinius. Vyrauja vyrai ir moterys, daugiausia dominuoja vyrai, o likę vyrai laikas nuo laiko jiems padeda. Inkubacinis periodas trunka 27 dienas. Iš pradžių pasirodę viščiukai yra visiškai priklausomi nuo tėvų, ir šiuo atžvilgiu jie žymiai skiriasi nuo gervių ir aviganių, kurių palikuonys visada yra brakonierių tipo.

Turinys

Trompečių dydis yra panašus į naminių viščiukų, jų ilgis yra 43–53 cm, o svoris - apie kilogramą. Galva palyginti nedidelė, kaklas ilgas. Bukas yra trumpas, aštrus, stiprus, su sulenkta žemyn kraigais. Nugara pastebimai iškišta, uodega trumpa. Paukščiai atrodo šiek tiek stori ir gremėzdiški, tačiau iš tikrųjų kūnas yra gana lieknas ir padengtas šiek tiek suapvalintais sparnais. Kojos ilgos, pritaikytos greitam bėgimui. Kaip kranai ir piemenys, trimitininkai turi aukštą užpakalį.

Visų trijų rūšių plunksnos dažniausiai būna tamsios, ypač pastebimi skirtumai tarp jų pastebimi sparnų vidinėje pusėje: serospinso trimite (Psophia krepitanai) jie yra pilki, prie žaliasparnių trimito (Psophia viridis) yra ryškiai žalios, o balta sparnu trimitininkas (Psophia leucoptera) kontrastinga balta. Išperinti viščiukai yra padengti kamufliažu rudos ir juodos spalvos juostelėmis, tai padeda jiems pasislėpti nuo plėšrūnų miško paklotėje. Suaugę speneliai jaunikliams atsiranda maždaug po šešių savaičių.

Trimitininkai gyvena Pietų Amerikoje ir juos galima pamatyti Venesueloje, Kolumbijoje, Ekvadore, Gajana, Peru, Bolivijoje ir Brazilijoje. Pilkos spalvos nugaros trimiteris įsikuria į šiaurę nuo Amazonės, baltažiedis trimitininkas į pietus nuo Amazonės ir į vakarus nuo Madeiros, žaliasparnis trimitininkas į pietus nuo Amazonės ir į rytus nuo Madeiros.

Jie gyvena atogrąžų miškuose, tuo tarpu jie renkasi vietas, kuriose yra palyginti atvira žemutinės pakopos erdvė, kur jie gali lengviau gauti savo maistą ir apsisaugoti nuo plėšrūnų.

Ieškodami maisto, trimitininkai susirenka į 3–12 paukščių grupes. Jie klaidžioja žeme ir maišo lapus ieškodami vabzdžių ir nukritusių augalų vaisių. Sausuoju metų laiku tokia teritorija gali būti gana didelė, kartais joje gali susitikti dvi varžovų grupės. Pastebėjusi nekviestus svečius, visa grupė be triukšmo greitai bėga jų kryptimi. Priartėję jie skleidžia garsų, būdingą teritorinį riksmą ir, šokinėdami, meta į juos, plačiai plevėsaudami sparnais ir rėkdami. Mūšis tęsiasi tol, kol nusikaltėliai palieka teritoriją.

Jie turi labai išplėtotą pateikimo hierarchiją - pademonstruodamas savo priklausomybę, paukštis susiraukia ir išskleidžia sparnus priešais dominuojantįjį, reaguodamas į tai, gali šiek tiek pasukti sparnus. Trimitininkai mėgsta maitinti kitus savo grupės narius, dominuojantis paukštis, turintis ypatingą apeliaciją, gali reikalauti maisto. Kartais trimitininkai gali surengti įsivaizduojamą kovą tarpusavyje, plevėsaudami sparnais vienas priešais kitą ir imituodami lūpas. Jei trimitininkas yra vienas, akmuo ar žalumynai gali veikti kaip įsivaizduojamas konkurentas.

Trimitininkai naktį praleidžia ant medžių šakų, 9 m virš žemės. Teritorijos apsauga nesustoja net naktį, tam tikrais intervalais girdimas teritorinis šauksmas.

Šie paukščiai maitinasi daugiausia vaisiais, pirmenybę teikia sultingiems vaisiams be storos žievelės. Dauguma sunaudotų vaisių arba auga ant žemesnės pakopos augalų, arba iš viršaus nuleidžia beždžionės ir kiti gyvūnai. Be augalinio maisto, jie valgo ir vabalus, skruzdėles, termitus ir kitus vabzdžius, jų kiaušinius ir lervas.

Mokslininkus ypač domina reta trimitininko reprodukcinės komunikacijos sistemos forma - kooperatyvinė poliandrija, kurioje dominuojanti moteris gyvena su keliais dominuojančiais vyrais, o visa grupė rūpinasi atžalomis.

Teismo posėdis prasideda dar neprasidėjus lietaus sezonui. Likus dviem mėnesiams iki kiaušinių dėjimo, pūstuvų pora pradeda ieškoti vietos būsimam lizdui. Lizdai paprastai statomi šakėje medyje arba plačioje dauboje aukštai virš žemės. Lizdo gale yra netoliese rastos šakelės. Šiuo metu dominuojantis patinas atlieka ritualinį dominuojančios moters maitinimą. Prasidėjus veisimosi sezonui, patinas pradeda konkuruoti su kitais grupės patinais dėl teisės turėti patelę. Pasirinkusi patiną, patelė parodo jam nugarą, paprašo jo pasidaryti.

Patelė vidutiniškai deda tris balkšvus kiaušinius. Vyrauja vyrai ir moterys, daugiausia dominuoja vyrai, o likę vyrai laikas nuo laiko jiems padeda. Inkubacinis periodas trunka 27 dienas. Iš pradžių pasirodę viščiukai yra visiškai priklausomi nuo tėvų, ir šiuo atžvilgiu jie žymiai skiriasi nuo gervių ir aviganių, kurių palikuonys visada yra brakonierių tipo.

Pin
Send
Share
Send