Apie gyvūnus

Pilkasis garnys Ardea cinerea Viduriniuose Uraluose Visas mokslinio straipsnio tekstas apie biologinius mokslus

Pin
Send
Share
Send


Didelis 90–100 cm ilgio paukštis, kurio sparnų plotis siekia 175–195 cm, o suaugę paukščiai sveria iki 2 kg. Galva siaura, su rausvai gelsvu stambiu snapu, formos durklu. Galvos gale yra juoda kabanti plunksnų puokštė. Kaklas ilgas, lenktas atgal. Galvos, kaklo ir apatinės kūno dalies plunksnos yra balkšvos spalvos, kaklo priekyje ir krūtinėje matomos tamsios juostelės ir dryželiai. Likusios kūno dalies plunksnos yra melsvai pilkos spalvos. Kojos yra gelsvai pilkos. Veisimosi sezono metu buko spalva atrodo ryškesnė.

Skrydžio metu ant išlenktų sparnų galite pamatyti beveik juodų musių plunksnas, ištiestą galvą ir ilgas kojas. Skrydis sklandus, su retais plevėsaujančiais sparnais. Seksualinis dimorfizmas nėra išreikštas, tai yra, vyrai ir moterys vizualiai nesiskiria vienas nuo kito. Jauniems paukščiams kakta ir karūna yra pilka, galvos galas pilkšvas, kuokšto nėra, o tamsios dėmės yra mažiau ryškios.

Pagal morfologinius ir kitus požymius pilkasis garnys yra glaudžiai susijęs su Amerikos didžiuoju mėlynuoju garniu, kuris nuo jo skiriasi šiek tiek didesnio dydžio ir kaštono spalvos plunksnomis šonuose ir klubuose. Retkarčiais Australijos baltaodis garnys klysta su pilkuoju garniu (Egretta novaehollandiae).

Paskirstymas

Plačiai paplitęs vidutinio klimato Europoje ir Azijoje, taip pat kai kuriuose Afrikos regionuose. Regionuose, kur vanduo žiemą užšąla, tai lemia migrantų gyvenimo būdą.

Pilkasis garnys gyvena prie įvairių vandens šaltinių: pelkių, upių ir upelių, ežerų, kartais atsirandančių miesto vietose. Vanduo gali būti tiek gaivus, tiek sūrus ar sūrus. Vandens srautas taip pat gali skirtis, tačiau seklus vanduo yra būtina sąlyga.

Gyvenimo būdas

Pilkasis garnys pajėgus ištisas valandas stovėti nejudėdamas vienoje vietoje, kartais ant vienos letenėlės, laikydamas antrą po savimi. Kaklas šiuo metu yra įspaustas į save ir iš kūno išlenda tik horizontaliai esanti galva ir snapas. Jei kažkas ją trikdo, ji susitvarko kaklą ir nejuda, tačiau bet kurią akimirką sugeba atsiplėšti ir išskristi. Ji medžioja tokiu pat būdu. Jis juda sekliame vandenyje, lėtai ir tyliai, vandenyje ieškodamas aukos. Jei grobis yra pakankamai didelis, garnys iš pradžių stipriai trenkia į jį savo snapu arba dreba iš vienos pusės į kitą, bandydamas nužudyti prieš prarijdamas visą galvą į priekį. Jei garnys gyvena pakuotėje, jis eina pirmyn ir atgal vandenyje tiesia linija, daugiausia prietemoje, atsargiai rinkdamas viską savo kelyje.

Courtship yra kruopščiai apgalvota ceremonija. Patelė, priėjusi prie lizdo, pradeda garsiai aštrius garsus, tuo pačiu keldama šukas. Netoliese esantis patinas reaguoja ištiesdamas kaklą ir judėdamas pirmyn ir atgal, pritūpdamas prie lizdo lygio. Tada jis sulenkia kaklą iki letenų lygio ir garsiai sprogsta savo snapu. Jei patelė artėja tiesiai prie lizdo, patinas ją gali nedelsdamas išstumti. Moteris, norėdama nustatyti jos buvimo vietą, turi agresyviai parodyti savo paciento elgesį. Kai pora pagaliau sukuriama, patinas pasirodo su savo snapu 20–40 kartų. Pora sukuriama tik vienam sezonui.

Veisimas

Pilkieji garniai stato labai didelius lizdus (iki 80 cm skersmens ir apie 60 cm aukščio), naudodami šakeles, gyvatvorę ar kitą medžiagą kaip statybinę medžiagą, priklausomai nuo aplinkos. Lizdo viduje išklotos žalios šakelės, žolė ar nendrės. Tą patį lizdą galima naudoti kelerius metus iš eilės. Lizdai statomi ant aukštų medžių, dažnai pušų viršūnėse. Jei kolonijos maišomos su kitomis garnių rūšimis, pilkųjų garnių lizdai paprastai būna aukštesni.

Garniai suka lizdus didelėse kolonijose, ant vieno medžio galima dėti kelis lizdus. Patinas užsiima statybinių medžiagų rinkimu, patelė šiuo metu beveik visą laiką lieka lizde, tiesdama šakas į vietą. Atvykus patinui į lizdą, gali būti stebima teismo ceremonija. Patelė deda 3–5 blyškiai mėlynus, kartais su rausvomis dėmėmis, kiaušinius. Kiaušiniai dedami po vieną kas 2 dienas. Inkubacinis laikotarpis trunka 26 dienas, abu tėvai dalyvauja inkubacijoje.

Perinti viščiukai yra padengti pilkšvu pūku, juose nuo 7–9 dienų pradeda augti plikledis. Viščiukus maitina ir atidžiai prižiūri abu tėvai. Per pirmąsias 20 dienų vienas iš tėvų nuolat būna lizde, stebi viščiukus ir saugo juos nuo saulės ar lietaus. Viščiukai beldžiasi į savo buką ir maistui leidžiasi tiesiai į savo buką. Jauni garniai pradeda skraidyti maždaug po 55 dienų.

Pilkieji garniai perina viščiukus tik kartą per metus arba retai du kartus, išskyrus atvejus, kai pirmas brakonierius dėl tam tikrų priežasčių neįvyko. Jei pirmasis brakonierius negyvas, netrukus po to jis vėl dedamas.

Klasifikacija

Skiriami šie pilkųjų garnių porūšiai:

  • Ardea cinerea cinerea Linnaeus, 1758. Europa, Afrika, Vakarų Azija.
  • Ardea cinerea jouyi Clarkas, 1907. Rytų Azija.
  • Ardea cinerea firasa Hartertas, 1917. Madagaskaras.
  • Ardea cinerea monicae Jouanin & Roux, 1963. Banko d'Argeno salos, Mauritanija.

Mokslinio darbo tema „Pilkasis garnys Ardea cinerea Viduriniuose Uraluose“ tekstas

Rusijos ornitologinis žurnalas 2005, 14 tomas, „Express“ leidimas 305: 1067-1069

Pilkasis garnys Ardea cinerea Viduriniuose Uraluose

V. N. Ryzhanovsky1 ^ G. A. Kryuchkov2)

1) 1 Rusijos mokslų akademijos Uralo skyriaus Augalų ir gyvūnų ekologijos institutas, ul. Kovo 8 d.202 d., Jekaterinburgas, 620219, Rusija

2) Neivo-Rudyanka gyvenvietė, Sverdlovsko sritis, Rusija.

Gauta 2005 m. Gruodžio 10 d

Pilkasis garnys Ardea cinerea yra pastebimas ir labai neatsargus paukštis. Dėl šios priežasties labai tiksliai galima atsekti šios rūšies arealo ribų pokyčius.

Septintojo dešimtmečio viduryje Urale pilkieji garniai buvo gana paplitę Kama slėnyje į pietus nuo Visheros žiočių (Danilovas, 1969). Šiuo metu yra kolonijų, kuriose suskaičiuojama iki 150 lizdų (Shepel ir kt., 1998), tačiau informacijos apie arealo išplėtimą į šiaurę nėra. Pilkieji garniai skraido tik į Pechoro-Ilychsky draustinio teritoriją, pastaraisiais metais - reguliariai (Neufeldt, Teplov 2000). Trans-Uraluose pilkieji garniai lizdavosi Tobolo ir Irtišo upių slėniuose iki 60-osios lygiagretės (Danilovas 1969). Šiuo metu jie lizdus Kurgano regione (Tarasovas ir kt., 2004), Tiumenės apylinkėse (Citizens 1998) ir Pripyshminsky pušynuose (Zhukov 2004), t. diapazono riba galėjo pasislinkti į pietus.

Pietiniame Urale pilkasis garnys yra paplitusi rūšis (Korovin, 2004). Viduriniame Urale, dabartinio Sverdlovsko srityje, XIX amžiaus viduryje L. P. Sabanejevas (1874 m. - cituojamas iš 1965 m. Danilovas) rado pilką garnys, paplitusius į pietus nuo Jekaterinburgo, ir laikė jį lizdu Sosvos upėje (250 km į šiaurę nuo Jekaterinburgo).

XX amžiaus viduryje pilkieji garniai Sverdlovsko srityje neliko lizdų; N. N. Danilovas (1969) informaciją apie lizdus Sosvoje laikė klaidinga. Aštuntajame dešimtmetyje pilkasis garnys buvo rastas lizduose 60 km į šiaurę nuo Jekaterinburgo, Verkhniy Tagil rajone (Piskunovas, 1995), o 1990-ųjų pradžioje šie paukščiai iš mažų kategorijos perėjo į bendrų, neabejotinai lizdų, esančių regiono pietvakariuose, kategoriją. , Krasnoufimsko srityje (Zelentsov 1995). 2002 m. Sverdlovsko srityje buvo rastos dvi pilkųjų garnių veisimosi kolonijos: Krasnoufimsky rajone (Nefedov 2002) ir Verkhnyaya Salda regione, 120 km į šiaurę nuo Jekaterinburgo (Ivanov, Pogrebnoy 2002). Tais pačiais metais garniai buvo pradėti ieškoti netoliese gyvenvietės. Neivo-Ru-dyanka (Kirovgrado rajonas). Šiuos paukščius pamatėme vėlesniais metais, o 2005 m. Radome lizdų koloniją. Vis daugiau pilkųjų garnių susiduria su Jekaterinburgu. 2005 m. Liepos mėn

šie paukščiai ant Volchikhinsky rezervuaro (25 km nuo Jekaterinburgo) ir kaimo srityje. Shuvakish (8 km apie Jekaterinburgą). Be abejo, rūšis išplečia savo asortimentą palei Uralo kalnagūbrį šiaurės kryptimi, tačiau ji dar nepasiekė Visheros žiočių platumos, kaip Urale, ir Sosvos platumos. Naujų įrodymų apie herono lizdą Trans-Uraluose į šiaurę nuo 58-osios lygiagretės, t. asortimento išplėtimas yra vietinio pobūdžio.

Neivo-Rudyankos kaimas, kuriame yra paskutinė iš Sverdlovsko srityje rastų pilkųjų garnių kolonijų, yra rytiniame Uralo kalno šlaite, 70 km į šiaurę nuo Jekaterinburgo ir 15 km nuo Verkhny Tagil - regione lizdavusių rūšių pirmosios registracijos vietos. Kaimą supa daugybė rezervuarų - dirbtiniai (tvenkiniai, aukso kasybos skyriai) ir natūralūs (upė, ežerai). Pirmieji pastebėjimai apie garnius skrendančius garnius datuojami 2002 m., Tačiau įmanoma, kad ir 2001 metais mūsų rajone lizdai lizdus sukūrė. 2005 m. Buvo rasta kolonija. Jis buvo įsikūręs pušinių, eglių ir beržų miške su tankiu miško apaugimu kaimo pakraštyje, 500 m nuo artimiausio namo. Šalia kolonijos yra apaugusių, šimtamečių aukso kasybos skyrių sistema. Vasarą kolonijos apylinkes reguliariai aplanko žvejai ir poilsiautojai, netoliese yra daržovių sodai. Tačiau požiūris į koloniją yra pelkėtas ir joje apsilankančių žmonių pėdsakų nėra.

Visi pilkųjų garnių lizdai yra pastatyti ant 12–14 m aukščio Pinus sylvestris pušų, 2–3 m atstumu nuo viršūnių, ant šoninių šakų. Sklype, kurio skersmuo mažesnis nei 50 m, mes suskaičiavome 28 pušis su lizdų pastatais. Daugelis lizdų versle dirba mažiausiai dvejus metus. Lizdą, nukritusį vasaros pabaigoje, sudarė trys sezoniniai šakų sluoksniai. Kiekvienas sluoksnis buvo 20-30 cm storio, o kai kurios lizdų struktūros buvo aiškiai keturių metų. Ant vienos pušies buvo trys lizdai: du netoliese, sujungti šviežiomis šakomis, trečiasis - metru aukščiau. Kadangi visi jie buvo dažyti mėšlais, galime manyti, kad dvi poros lizdus tame pačiame medyje. Kiti lizdai buvo 510 m atstumu vienas nuo kito.

Per pirmąjį apsilankymą kolonijoje, 2005 m. Birželio 15 d., Kai kurie viščiukai jau buvo išperinti, nes po lizdais gulėjo kiautas. Po mėnesio, liepos 12 d., Kai kurie viščiukai pasiekė suaugusio paukščio dydį. Į koloniją atvykstančių suaugusių paukščių skaičiaus mažėjimas prasidėjo po liepos 20 d., Tikriausiai dėl pirmųjų jauniklių išvežimo. Liepos 29 d. Kolonijoje liko ne daugiau kaip keturi brakonieriai, rugpjūčio 6 d. - kolonija buvo tuščia.

Pirmojo vizito kolonijoje metu po vienu iš lizdų buvo rasti dviejų suaugusių paukščių skeletai su šviežių audinių liekanomis. Paukščių kūnus nulaužė „Pica pica“ žagarėliai, tačiau mirties priežastys gali būti

garnių reikia ieškoti intrakolonialiniuose santykiuose. Kiti

nebuvo pastebėta jokių sankabų ir jauniklių mirties atvejų.

Piliečiai K.V. 1998. Tyumeno ir Tiumenės regiono paukščiai // Medžiaga paukščių paplitimui Urale, Urale ir Vakarų Sibire. Jekaterinburgas: 47–55.

Danilovas N.N. 1969. Vidurinio ir Šiaurės Uralo paukščiai. Sverdlovskas: 1–123.

Žukovas A.K. 2004. Pripyshminsky Bor nacionalinio parko ornitofauna // Medžiaga paukščių paplitimui Urale, Urale ir Vakarų Sibire. Jekaterinburgas: 89–95.

Zelentsov L.S. 1995. Kai kurie ornitologiniai radiniai Kras-noufimsko (Sverdlovsko sritis) apylinkėse // Medžiaga paukščių paplitimui Urale, Urale ir Vakarų Sibire. Jekaterinburgas: 28–29.

Ivanovas S.A., Pogrebnojus I.P. 2002. Apie paukščių fauną netoli Aukštutinės Slados // Medžiaga apie paukščių paplitimą Urale, Urale ir Vakarų Sibire. Jekaterinburgas: 129–131.

Korovinas V.A. 2004. Paukščiai Uralo žemės ūkio kraštovaizdyje. Jekaterinburgas: 1-504.

Neufeldt N.D., Teplov V.V. 2000. Komijos Respublikos pietryčių dalies paukščiai // Medžiaga paukščių paplitimui Urale, Urale ir Vakarų Sibire. Jekaterinburgas: 132-153.

Nefedov N.A. 2002. Pilkojo garnio lizdų kolonija Sverdlovsko srities pietuose // Medžiaga paukščiams paskirstyti Urale, Urale ir Vakarų Sibire. Jekaterinburgas: 208 2-asis leidimas: Nefedov N.A. 2005. Pilkojo garnio „Ardea cinerea“ lizdų kolonija Sverdlovsko srities pietuose // Rus. ornitolis. žurnalas 14 (305): 1073.

Piskunovas A.O. 1995. Apie retus Verkhny Tagil apylinkių paukščius ir Visimskio rezervatą // Medžiaga paukščių paplitimui Urale, Urale ir Vakarų Sibire. Jekaterinburgas: 62–63.

Tarasovas V. V., Primakas I. V., Polyakovas V.E. 2004. Kurgano regiono šiaurės rytų avifaunos papildymai // Medžiaga paukščių paplitimui Urale, Urale ir Vakarų Sibire. Jekaterinburgas: 166–177.

Shepel A. I., Musikhin A. E., Rybkin E. V., Kunščikovas K. P., Chupriyanov S. V., Fisher S. V. 1998. Nauji kolonijinių paukščių radiniai Permės regione // Medžiaga paukščiams paskirstyti Urale, Urale ir Vakarų Sibire. Jekaterinburgas: 185–186.

Koplyčia Šarai

Visa Baltarusijos teritorija

Garnių šeima - Ardeidae

Baltarusijoje - A. c. cinerea (porūšis gyvena visoje europinėje rūšių arealo dalyje).

Paprastos veisimosi, migracinės, tranzitinės ir migruojančios rūšys. Garsiausi iš mūsų garnių, bet labiau paplitę upės baseine. Pripyat ir Lakeland.

Didelis paukštis ilgu kaklu ir kojomis, didelis aštrus snapas, platūs sparnai ir trumpa uodega. Skrendant jis aiškiai skiriasi nuo gandro ir krano, kad jo kaklas būtų sulenktas raidės S formos pavidalu. Nugaros pusės spalva yra pilka, vidurinė dalis balta, o plunksnos juodos. Kakta ir karūna yra balti, virš akies - plati juoda juostelė. Pailgos juodos plunksnos ant galvos sudaro keterą. Kaklas yra pilkšvai baltas, priekyje yra juodi išilginiai dryžiai. Bill yra juodai rudos spalvos, kojos žalsvai pilkos. Jauni paukščiai yra tamsesni, vyrauja pilki tonai. Patinų svoris yra 1,3–2,25 kg, moterų - 1,1–2,1 kg. Kūno ilgis (abiejų lyčių) 92–99 cm, sparnų plotis 145–170 cm.

Pilkieji garniai atvežami nuo kovo pradžios iki balandžio vidurio.

Kaip ir kitus garnius, artimus vandens paukščius, dažnai galima pastebėti, kad jie nejudėdami stovi prie rezervuaro kranto negiliame vandenyje. Atsargumas žmogaus atžvilgiu. Aktyvus tiek dieną, tiek naktį. Tačiau paukščiai aktyviausiai būna sutemose, vakare ir ryte, vasarą nuo 21.00 iki 23.30 valandos ir nuo 4.00 iki 6.00 valandos. Balsas perduodamas kaip garsus, tolimas „įtrūkimas“, kurį ypač dažnai sukelia skraidantys paukščiai naktį ir prieblandoje.

Jis gyvena vietose, kur, be pašarų rezervuarų (upių, ežerų, tvenkinių, rezervuarų), yra bent mažos aukštapelkės

miškai ar plačios nendrės. Pilkieji garniai dažniausiai lizdą kolonijose, nors kartais pastebimi ir atskirų porų lizdai. Dažniausiai pasitaiko 10–50 lizdų kolonijinės gyvenvietės, didesnės - retos. Tačiau kai kuriais atvejais, ypač tose vietose, kuriose daro įtaką žmogaus veikla, paukštis taip pat gali įsikurti nemažu atstumu nuo rezervuaro, be to, atskiromis poromis. Taip pat žinomi kolonijinių kolonijų atsikratymo atvejai nendrėse. Mažai lankomose vietose, kur paukščiai dažnai netrukdomi, kolonijose gali būti iki kelių šimtų lizdų. Didžiausia kolonija respublikoje, rasta prie upės žiočių. Doe, įtraukta į įvairius metus nuo 400 iki 600 ar daugiau lizdų. Kartu su pilkosiomis garnimis lizdus linguoja ir didieji baltieji garniai, ir garniai, ir kormoranai, ir baltieji gandrai.

Šiuo metu Baltarusijoje žinomi pilkųjų garnių lizdai paprastai būna ant skirtingų rūšių medžių (kartais keli kilometrai nuo artimiausio vandens telkinio) arba ant aukštų gluosnių krūmų. XX amžiaus pradžioje lizdai buvo pastebėti ir Baltarusijoje sunkiai prieinamose nendrių lovose, XXI amžiaus pirmaisiais metais šis pilkųjų garnių lizdų auginimo būdas vėl buvo pradėtas registruoti, ypač apaugusiuose žuvų fermų tvenkiniuose. Lizdai dažnai būna keli viename medyje.

Lizdavimo pradžios laikas priklauso nuo pavasario eigos ir vandens telkinių atidarymo laiko. Atvykstant pas mus pavasarį labai anksti (kartais jau vasario pabaigoje, paprastai kovo mėnesį), pilkieji garniai netrukus pradeda lizdus. Garnys stato lizdą viršutinėje vainiko dalyje, dažniausiai ant aukšto ąžuolo ar pušies ar kitų rūšių medžių. Be to, ant vieno medžio galima sudėti iki kelių dešimčių lizdų. Iš tolo garnių kolonija primena varnų gyvenvietę, tačiau pastarosiose lizdai yra santykinai mažesni ir susideda iš trumpesnių ir plonesnių šakų.

Pilkasis garnys ne kartą naudoja lizdą, nuolat jį stato. Tai lemia, kad bėgant metams jis žymiai padidėja, ypač aukščio, ir todėl skiriasi nuo palyginti plokščio šviežio pastato. Vienkiemyje paukštis stato masyvesnį lizdą, panašų į plėšriųjų paukščių lizdą.

Jo statybinė medžiaga yra beveik vienoda. Paprastai tai yra sausos medžio šakos ir šakelės.Dėklas išklotas plonesnėmis šakelėmis, šaknimis, šakniastiebiais, sausais standžiais augalais. Statant lizdą ant nendrių raukšlių, naudojami jo sausų stiebų gabalai. Lizdo aukštis 15-48 cm, skersmuo 60-89 cm, padėklo gylis 7-13 cm, skersmuo 31-41 cm.

Sankaba susideda iš 4-5, dažnai tik 3 ir labai retai 6-7 kiaušinių. Apvalkalas yra žalsvai melsvas, kai kuriais atvejais padengtas baltais išmatų tepalais ir rudais kraujo krešulio dėmėmis. Kiaušinio svoris 56 g, ilgis 60 mm (56–64 mm), skersmuo 42 mm (40–45 mm).

Nepaisant to, kad paukštis kartais pradeda dėti kiaušinius pietiniuose regionuose kovo pabaigoje - balandžio pradžioje, šviežių gniaužtų čia galima rasti ir gegužę. Tai rodo labai prailgintą veisimosi sezoną. Respublikos šiaurėje vėlyvos gniaužtos buvo pastebėtos net gegužės pabaigoje. Per metus būna vienas brakonierius.

Kiaušiniai dedami kas 2 dienas. Patinai ir moterys inkubuoja mūrą 25–28 dienas, pradedant nuo pirmojo kiaušinio.

Vadinamojo pusiau veislinio tipo viščiukai - regėti, bet bejėgiai. Iš pradžių suaugę paukščiai juos maitina, raugindami pusiau suvirškintą maistą. Jie pradeda bėgti nuo 8 dienų amžiaus. 20 dienų amžiaus viščiukai pradeda ropoti ant medžių šakų prie lizdo, o 50 dienų amžiaus viščiukai jau gerai skraido.

Pilkųjų garnių maistas yra įvairus, tačiau Baltarusijos sąlygomis mažos ir vidutinio dydžio žuvys yra ypač svarbios. Taip pat valgomos varlės, vandens bestuburiai, maži graužikai ir net vandens paukščių bei artimųjų paukščių jaunikliai. Garniai, kurie gyvena netoli žuvų fermų, yra kenksmingi ir laikomi nepageidaujamu paukščiu.

2016 m. Gegužės – spalio mėn. Trijų žvejybos rajonų pietinėje Baltarusijos dalyje, „Krasnaya Sloboda“ (Minsko srities Soligorsko rajone, daugiau kaip 80 proc. Mėginių skaičiaus), „Selets“ (Bresto srities Berezovskio rajonas) ir Liubano „(Minsko srities Lubano rajonas) buvo atlikta pilkųjų garnių šėrimo analizė. Iš viso garnių gauto maisto dydis ir svoris pasirodė žymiai mažesni nei didžiųjų kormoranų. Taigi tarp jų pašarų buvo nustatyta, kad žuvys yra nuo 3 iki 19 cm ilgio ir sveria nuo 4 iki 170 g. Iš tvenkinio žuvų dažniausiai buvo valgomos ir mažo dydžio žuvys - vienmečiuose egzemplioriuose rasta vienmečių karpių ir kryžminių karpių bei dvejų metų karpių. 3–11 cm žuvų dydis yra „patogiausias“ pilkajam garnys, nors jos taip pat gali praryti iki 30 cm ilgio žuvis. Taigi aštuoniuose užpildytuose pilkojo garnio skrandžiuose buvo tik keturių rūšių žuvys. Dietos vyravo ešeriai ir karpiai (40 proc.), Ešeriai (39 proc.), Karpiai (30 proc.) Ir kuojos (23 proc.). Rufio buvimas buvo nereikšmingas: pasitaiko - 10%, masės dalis - 8%.

Paukščiai skraido ir skraido rugpjūčio antroje pusėje - rugsėjį, pavieniai individai pasitaiko spalio mėnesį, tik keli individai pasitaiko vėliau, iki žiemos. Buvo atvejų, kai pilkieji garniai žiemoja Bresto, Belovežo vaivados apylinkėse ir kt.

Manoma, kad pilkųjų garnių skaičius Baltarusijoje yra 4–6,5 tūkstančio porų, tendencija šiek tiek padidėja.

Didžiausias įregistruotas amžius Europoje yra 37 metai 6 mėnesiai.

1. Grichik V. V., Burko L. D. "Baltarusijos gyvūnų karalystė. Stuburiniai gyvūnai: vadovėlis. Vadovas" Minskas, 2013. -399 p.

2. Nikiforovas M. E., Yaminsky B. V., Shklyarov L. P. „Baltarusijos paukščiai: lizdų ir kiaušinių vadovas ir vadovas“ Minskas, 1989. -479 p.

3. Gaidukas V. E., Abramova I. V. "Baltarusijos pietvakarių paukščių ekologija. Panaši į lapę: monografija." Brestas, 2009. -300s.

4. Samusenko I. E., Bogdanovich I. A., Zhuravlev D. V., Koloskov M. N., Zubei A. V., Derunkov A. V. „Maistas didžiajam kormoranui, pilkajam ir didžiajam baltajam garniagumbiui žuvų veisimosi teritorijoje Baltarusijos pietų fermos “/ Aktualios zoologijos mokslo problemos Baltarusijoje: XI tarptautinės zoologijos mokslinės ir praktinės konferencijos, skirtos dešimtosioms Baltarusijos nacionalinės mokslų akademijos nacionalinio mokslo ir praktinio centro įkūrimo metinėms, Baltarusijos, Minsko, straipsnių rinkinys. T. 1, 2017. S. 361-372

5. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. ir Wenninger, T. (2017) EURING Europos paukščių ilgaamžiškumo įrašų sąrašas.

Pin
Send
Share
Send