Apie gyvūnus

Gentis: Bubulcus Lesser Chapur (Heron)

Pin
Send
Share
Send


Karalystė: gyvūnai (Animalia).
Tipas: Chordata (Chordata).
Klasė: paukščiai (Aves).
Tvarka: Ciconiiformes (Ciconiiformes).
Šeima: garnys (Ardeidae).
Gentis: Egipto garniai (Bubulcus).
Rūšis: Egipto garnys (Bubulcus ibis).

Kur jis gyvena

Egipto garnys yra visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą. Rusijos teritorijoje eina šia paukščių paplitimo šiaurinė riba. Jie lizdus sudaro žemutinėje Volgos ir Tereko dalyje, o migracijos metu užfiksuoti Tolimųjų Rytų pietuose. Čia paukščiai renkasi vidaus vandenis, užtvankas ir upių deltas, mažus ežerus.

Buveinė

Rusijoje reta rūšis eina šiaurine paplitimo riba.

Sparno ilgis yra 233-253 mm. Jis gyvena stepių zonos rezervuaruose.

Paskirstymas. Rusijoje nedaug lizdų Volgos ir Tereko deltose. Periodiniai skrydžiai stebimi Primorės pietiniuose regionuose ir Pietų Kurilų salose (1 - 4).

Paplitusios rūšys: gyvena šiaurės rytų, atogrąžų ir subtropikų Afrikoje, Mažojoje Azijoje, priekinėje ir Pietryčių Azijoje, Indijoje, Japonijos pietuose, JAV ir pietų Kanadoje (5, 6). Nuo XIX amžiaus vidurio. Stebimas intensyvus diapazono išplėtimas iš atogrąžų ir subtropikų zonų į šiaurę ir rytus.

Lizdas ežeruose, užliejamose upių vietose ir upių deltose, kur yra vidutinio amžiaus šakų ar tuopų krūmynai, susipynę su dygliuotomis ir kitomis vynmedžiais. Dažnai apsigyvena prie seklių rezervuarų - plačialapių rūšių giraites (ąžuolas, šilkmedis, guoba). Kolonijos, nuo kelių porų iki kelių šimtų porų, yra kartu su kitais garniais, kormoranais ir ropliais. Kartais jie sudaro savarankiškas gyvenvietes. Egipto garnių žiemojimai, lizdai Rusijoje, yra Afrikoje ir Vakarų Azijoje.

Skaičius. Volgos deltoje lizdai būna retkarčiais. 1950 m. Astrahano rezervato Damchiksky skyriuje buvo rasti 2 lizdai, 1951–3–3. 1979 m. Rezervato Trekhizbensky skyriuje buvo užregistruoti 6 lizdai (1, 2). 1970 m. „Tereko“ deltoje lizdus sukūrė 25 poros Egipto garnių, 1973 m. - 3 poros (3). Bendras skaičius Rusijoje neviršija 30 veisimosi porų.

Ribojantys veiksniai. Esant paplitimo arealo ribai, rūšių skaičių ir paplitimą riboja ribotos tinkamos buveinės ir klimato sąlygos.

Saugumo priemonės. Medžioti draudžiama. Patartina uždrausti miško kirtimą lizdų vietose.

Informacijos šaltiniai: 1. Kudryavtsevas, Markovas, Poyarkovas, 1957 m., 2. Gavrilovas (asmeninė komunikacija), 3. Pišvanovas, 1975 m., 4. Vorobjevas, 1954 m., 5. Spangenbergas, 1951a, 6. Campbell R. Wayne, Weber Wayne. S., 1977. Sudarė V. G. Krivenko.

Peržiūrėti aprašą

Egipto garniai skiriasi nuo savo giminaičių grynai baltais plunksnomis. Plunksnos visame kūne yra ilgos, plunksniškos. Arčiau krenta, jie iškrenta. Paukščio snapas yra tamsiai pilkos spalvos, beveik juodas, o apačioje yra mažas geltonas taškelis. Egipto garnio kojos yra juodos.

p, bloko citata 3,0,1,0,0 ->

Poravimosi metu patelių ir patinų spalvinė spalva yra vienoda: gryna balta su vyno atspalviu nugaroje, galvoje ir goiteryje. Plunksnų struktūra šiose zonose, tirta, pailgi. Porų formavimosi metu viršuje ir gale gali atsirasti ryškiai geltonos, raudonos spalvos plunksnos, kojos ir bukas įgauna ryškiai rausvą spalvą, o akys tampa sodriai geltonos.

p, blokinė citata 4,0,0,0,0,0 ->

Kalbant apie paukščio dydį, jis nėra daug didesnis nei varna: kūno ilgis yra 48–53 cm, o svoris - ne daugiau kaip pusė kilogramo. Nepaisant mažo dydžio, sparno sparnas gali siekti 96 cm. Paukštis elgiasi labai žaismingai: nelaukia grobio, bet aktyviai medžioja. Maisto vieta ne visada yra ant vandens, dažnai Egipto garnys maisto ieško laukuose ir krūmuose.

p, citata 5,0,0,0,0 ->

p, eilutinė citata 6,1,0,0,0 ->

Egipto garnio balsas skiriasi nuo kitų, didesnių rūšių: šios rūšies garsai yra stipresni, trūkčiojantys ir aštrūs.

p, citata 7,0,0,0,0 ->

Buveinė

Egipto garnys yra visuose žemynuose. Daugiausia atstovų šiose srityse:

p, citata 8,0,0,0,0 ->

  • Afrika
  • Iberijos pusiasalis
  • Madagaskaro sala
  • Irano šiaurė
  • Arabija
  • Sirija
  • Užkaukazija
  • Azijos šalys
  • Kaspijos pakrantė.

Egipto garniai dažniausiai stato savo lizdus ant didelių ir vidutinių upių ir kitų vandens telkinių krantų, pelkėtose miškų vietose, ryžių laukuose ir prie rezervuarų. Patelė kiaušinius deda dideliame aukštyje - mažiausiai 8-10 metrų. Žiemą paukščiai skraido į Afriką.

p, citata 9,0,0,1,0 ->

Egipto kajakai gyvena didelėse kolonijose, kurias sudaro kelios rūšys. Monovidų gyvenvietės yra gana retos. Asmenys elgiasi gana agresyviai: perinimo metu saugo savo lizdus, ​​taip pat agresyviai elgiasi su kitais kolonijos nariais.

p, eilutinė citata 10,0,0,0,0 ->

Dieta

Pagrindinis Egipto garnių raciono komponentas yra maži vabzdžiai, kuriuos jis dažnai gaudo galvijų ir arklių gale. Dažniausiai garnys medžioja žiogus, laumžirgius, skėrius, vandens vagas ir lervas. Jei tokio „maisto“ nėra, Egipto garnys neatsisakys vorų, jauniklių, scolopendrų ir kitų moliuskų. Vandenyje paukštis maistą gamina daug rečiau, nes patogiau jaučiasi ore, o ne tvenkinyje. Varlės taip pat tinka kaip maistas.

p, citata 11,0,0,0,0 ->

p, citata 12,0,0,0,0 ->

Įdomūs faktai

Egipto garnys turi keletą išskirtinių bruožų, kurie domina ne tik tyrinėtojus, bet ir paukščių mylėtojus:

  1. Egipto garnys gali stovėti ant vienos kojos kelias valandas.
  2. Paukštis naudoja vieną koją palaikydamas, kad sušildytų kitą.
  3. Egipto garnys aktyviai medžioja ir dieną, ir naktį.
  4. Poravimosi sezono metu Egipto garnių patinas gali šokti ir „dainuoti“, kad pritrauktų patelę.
  5. Jei moteris Egipto garnys yra pirmasis, kuris imasi iniciatyvos, patinas gali ją sumušti ir išvaryti iš pakuotės.

Išoriniai ženklai

Egipto garnys yra vienas mažiausių savo šeimos atstovų. Didžiausias jo ilgis siekia 53 cm, sparnų plotis - 96 cm, vieno sparno ilgis - 25 cm, o paukščio svoris - 400 g. Pagrindinė šio garnys spalva yra balta, tik ant galvos ir kaklo yra papuošalai iš ochros geltonumo. Ši apranga tampa dar labiau šventinė poravimosi sezono metu. Ant paukščio galvos pasirodo gražus pailgų oranžinės ir aukso spalvos plunksnų kriauklė. Atskiros stipriai pūkuotos ryškios plunksnos atsiranda nugaroje.

Gyvenimo būdas

Egipto garniai įsikuria mišriose kolonijose kartu su kitais paukščiais antakiais. Skirtingai nuo kitų garnių, šis mažas, sudėtingas paukštis yra daug mažiau prisirišęs prie vandens. Ji jaučiasi laisva laukuose, pievose, ryžių laukuose ir net miestuose, nors dažniausiai Afrikoje. Kaire galima rasti daugybę šių paukščių.

Lizdavietėje patelė tampa pagrindine „vedėja“. Būtent ji organizuoja lizdo statybą, o patinas tiekia jai visą tam reikalingą medžiagą. Sankaboje yra nuo vieno iki šešių kiaušinių, kuriuos tėvai inkubuoja pakaitomis. Egipto garnių jaunikliams pasisekė su tėvais, jų gyvybės bus apsaugotos bet kokia kaina, todėl kūdikių mirtingumas yra labai mažas. Pietiniuose savo paplitimo plotuose Egipto garniai sugeba išveisti iki trijų veislių per metus, Rusijoje - paprastai vieną. Šie paukščiai pradeda veisti maždaug nuo dvejų metų amžiaus.

Egipto garniai renkasi vabzdžius maiste, tačiau jie neatsisakys varlių, driežų, mažų graužikų ir net kitų mažų paukščių jauniklių. Vidutinis šių paukščių gyvenimo laikotarpis yra 15 metų.

02.10.2018

Egipto garnys (lat. Bubulcus ibis) priklauso Heron (Ardeidae) šeimai iš Ciconiiformes eilės. XIX – XX amžiais jis išplito visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą, daugelyje šalių yra pripažintas invazine rūšimi. Ornitologijos mėgėjai prisidėjo prie jo perkėlimo. Paukščiai dažnai pabėgo iš privačių kolekcijų, aklimatizuojasi į naują vietą ir sėkmingai veisiasi.

Plėtros veiksnys taip pat turėjo globalų atšilimą ir įgimtą daugelio gyventojų aistrą migracijai ieškant geresnių gyvenimo sąlygų.

Apskaičiuota, kad iki šiol rūšių skaičius siekia 4–7 milijonus individų, o jo užimamas plotas viršija 10 milijonų individų.

Paskirstymas

Protėvių tėvynė Egipto garnys laikomi centriniais Afrikos regionais, esančiais į pietus nuo Sacharos dykumos. Iš Afrikos savanos ji kartu su galvijais pamažu persikėlė į žemyno šiaurės vakarus ir šiaurės rytus, o iš ten į Indijos vandenyno salas, į Pietų Europą ir Pietryčių Aziją.

Pirmieji pranešimai apie jos viešnagę Lotynų Amerikoje yra 1877 m. Po pusmečio ji jau užėmė teritorijas nuo Gajanos iki Kanados. Praėjusio amžiaus penktajame dešimtmetyje paukštis jau buvo pastebėtas daugelyje Karibų jūros salų ir Australijoje. Europoje paukščiai daugiausia gyvena Iberijos pusiasalyje. Pastaraisiais metais jie pradėjo migruoti iš Ispanijos ir Portugalijos vidaus, pasiekdami Vokietiją ir Šveicariją.

Ukrainoje Egipto garniai yra migrantai ir kartais stebimi šalies pietuose, Dniepro žemupyje. Rusijoje jie lizdus suka mažai Volgos ir Tereko žemupiuose.

Vidutinio klimato zonoje paukščiai žiemoja žiemą sezoninėmis migracijomis. Subtropikoje jų klajokliai yra siejami su krituliais. Nemažai gyventojų kartais naudoja prekybinius vėjus transatlantiniams skrydžiams į abi puses.

Nepaisant to, kad gyvena įvairiuose biotopuose visame pasaulyje, taksonomistai šiuo metu išskiria tik du porūšius. Vardinis porūšis yra plačiai paplitęs Afrikoje, Viduržemio jūroje, Mažojoje Azijoje ir Viduriniuose Rytuose iki Kaspijos jūros. Jis buvo atvežtas į Naująjį pasaulį. Porūšis B.i. „coromandus“ gyvena Pietų ir Rytų Azijoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Naujojoje Gvinėjoje, Indonezijoje ir šalia jų esančiose Ramiojo vandenyno salose.

Elgesys

Skirtingai nuo daugelio kitų susijusių rūšių, Egipto garnys nėra pritvirtintas prie vandens telkinių. Jis maitinasi ne žuvimis, bet daugiausia vabzdžiais, kuriuos randa laukuose ir pievose. Paukščiai dažnai seka kanopinių bandas, gelbėdami juos nuo erzinančių musių ir parazitinių erkių iš Ixodida tvarkos. Jie dažnai sėdi ant nugaros ir perina parazitus tiesiai iš savo odos. Paukščiai maistą randa sausose ir drėgnose vietose, įskaitant šlapžemes. Jie yra aktyvūs dienos metu, tačiau prireikus gali žvejoti prietemoje vėlai vakare.

Garniai siunčiami šerti mažomis grupėmis, o tai žymiai padidina medžioklės efektyvumą.

Būdami socialiniai paukščiai, jie lizdus kolonijose. Dažnai jie turi dalintis lizdais su plikomis ibisomis (Geronticus calvus), baltaisiais (Ardea alba), pilkaisiais (Ardea cinerea) ir juodaisiais garniais (Egretta ardesiaca).

Mityboje vyrauja paprastosios musės (Tabanidae), musės (Diptera), uodai (Culicidae), žiogai (Tettigonioidae), vorai (Araneae), varliagyviai (Anura), maži ropliai ir žinduoliai. Žiemą valgytų kirminų skaičius padidėja meniu. Pietų Amerikoje Egipto garniai ne kartą buvo matomi gaudančiais rupūžėmis (Rhinella marina).

Veisimas

Pubertizmas pasireiškia sulaukus 2 metų. Subrendę paukščiai sudaro sezonines monogamiškas poras, kartais patiną vienija šeimos ryšiai su dviem patelėmis. Poravimosi sezonas prasideda ankstyvą pavasarį. Viščiukų veisimas šiaurės pusrutulyje trunka nuo balandžio iki birželio.

Lizdai yra ant aukštų medžių ir krūmų prie upių ir ežerų arba nendrių tanketuose.

Jie yra pastatyti iš krūmmedžio ir bet kokių turimų augalų fragmentų. Statybinę medžiagą pristato patinas, o jo sutuoktinė užsiima lizdo statyba. Tai užtrunka 6-7 dienas. Šiaurės pusrutulyje kiaušiniai dedami balandžio mėn. Sankaboje yra 4-5 balti kiaušiniai su melsvu atspalviu. Patelė juos paguldo su 2 dienų intervalu. Abu sutuoktiniai pakaitomis inkubuoja mūrijimą. Inkubacija trunka nuo 22 iki 26 dienų.

Viščiukai peri asinchroniškai. Pusantros savaitės motina šildo kūdikius savo kūno šiluma ir tik tada palieka juos ramybėje. Sulaukę 3 savaičių, jie palieka lizdą ir tampa sparnuočiai sulaukę 25–35 dienų. Tropikose ir subtropikuose patelė sugeba susilaukti palikuonių 2–3 kartus per metus.

Aprašymas

Suaugusiųjų kūno ilgis yra 48–52 cm, sparnų plotis 90–100 cm, svoris 300–400 g., Balta pluta. Poravimosi sezono pradžioje ant galvos, krūtinės ir nugaros atsiranda rausvų, auksinių ar rusvų dėmių. Geltonai žalias plotas aplink akis pasikeičia į mėlyną, o bukas tampa rausvas.

Apatinės galūnės yra šviesiai rudos spalvos. Buko ilgis yra apie 6 cm, o veisimosi sezono metu jis yra nudažytas gelsva arba rusva spalva. Išreikštas seksualinis dimorfizmas nepastebėtas. Patinai yra šiek tiek lieknesni ir daugiau moterų.

Egipto garnys natūraliomis sąlygomis gyvena 10–15 metų. Nelaisvėje ji gyvena iki 20 metų.

Rusijos raudonojoje knygoje

Egipto garnys yra vienintelis tokio pobūdžio atstovas. Tai yra reta rūšis paplitimo pakraščiuose. Nors, pavyzdžiui, Afrikoje Egipto garnys yra visur ir jų skaičiui pavojus negresia. Tai nenuostabu, nes būtent ten yra jos tėvynė.

Įdomus faktas

Visas Egipto garnio egzistavimas yra glaudžiai susijęs su kanopinių gyvenimu. Ne be priežasties, galų gale, kitas jos vardas yra karvių garnys, kuris angliškoje versijoje skamba kaip galvijų egretė. Visoje savo arealo teritorijoje šie paukščiai dažnai laikosi kanopinių, nesvarbu, ar tai karvės, buivolai, bizonas, zebrai ar net raganosiai. Garniai renka vabzdžius ir erkes iš jų žolėdžių kompanionų nugarų. Jie taip pat maitinasi vabzdžiais, kuriuos trikdo dideli gyvūnai žolėje. Jei artėja pavojus, garniai yra pirmieji, įskaitant pačius kanopinius gyvūnus.

Senovės Egipte feniksas dažnai buvo vaizduojamas kaip garnys.

Mityba

Egipto garnys maitinasi daugiausia vabzdžiais, taip pat valgo mažas žuvis, varliagyvius, roplius, kai kuriuos graužikus ir viščiukus bei kitus paukščius. Valgydamas vabzdžius, Egipto garnys dažnai laikosi šalia galvijų ar laukinių žolėdžių žinduolių. Garniai maitinasi šalia šių gyvūnų, žiovaudami žolėdžių vabzdžių, kuriuos išgąsdino stora žolė, pirmiausia skėrių, kanopas.

Žiūrėkite vaizdo įrašą: ETIOPIJA Desanešų gentis ir Omo upė (Balandis 2020).

Pin
Send
Share
Send